30.09.05, 23:04
zamknięty
Mieszkam w UK od dawna i wiele rzeczy mnie dziwilo i widze ze wiele jeszcze mnie zadziwi po tym gdzie bylem dzisiaj ...bylem w miejscowosci o nazwie:

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ...... dowod? prosze bardzo:
pl.wikipedia.org/wiki/Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
niezly zonk nie? :P
Obserwuj wątek
    • xxx131 Re: zonk 8-) 30.09.05, 23:13
      zamknięty

Slyszalem o tym, ale jakos o tym dlugo nie pamietalem :) Ale chyba naprawde najdluzsza nazwa jest prawdziwa nazwa Bangoku i Los Angeles... Ale tych prawdziwych sie w ogle nie uzywa, nawet w urzedach, wiec mozna uznac ze najdlusza zarejestrowaną nazwą administracyjną i miasta jest wlasnie Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch...
    • mctiggle Re: zonk 8-) 30.09.05, 23:13
      zamknięty
      mieszkam w pcimiu dolnym i już daaawno słyszałem o
      Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
      czytać trzeba więcej...
      • ebola_zaire Re: zonk 8-) 30.09.05, 23:31
        zamknięty
        mctiggle napisał:

> mieszkam w pcimiu dolnym i już daaawno słyszałem o
        > Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
        > czytać trzeba więcej...

czytac to ja moge forum humorum czasem....zeby poczuc ten klimat trzeba tam byc.....

Pozdr.

P.S. tutaj mozna posluchac jak sie wymawia :
        llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk/say.php
        • xxx131 Re: zonk 8-) 30.09.05, 23:34
          zamknięty

Ale cię wyrolowali:
          "Pełna nazwa Bangkoku w języku tajskim brzmi: กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลก ภพนพรัตน์ ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์ มหาสถาน อมรพิมาน อวตารสถิต สักกะทัตติยะ วิษณุกรรมประสิทธิ์, czyli Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, co w prostym tłumaczeniu oznacza: Miasto aniołów, wielkie miasto, wieczny klejnot, niezdobywalne miasto boga Indry, wspaniała stolica świata wspomaganego przez dziewięć pięknych skarbów, miasto szczęśliwe, obfitujące w ogromny Pałac Królewski, który przypomina niebiańskie miejsce gdzie rządzi zreinkarnowany nóg, to miasto dane przez Indrę, zbudowane przez Vishnukarna.

(...) Nazwa ta obecnie znajduje się w Księdze Rekordów Guinnesa jako najdłuższa nazwa geograficzna na świecie."

pl.wikipedia.org/wiki/Bangkok
          • ebola_zaire Re: zonk 8-) 30.09.05, 23:48
            zamknięty
            xxx131 napisał:

>
            > Ale cię wyrolowali:
            Nie kumam Cie kolego co znaczy wyrolowali? kto? gdzie ? kiedy? :P
            Czy ja wspomnialem cos o tym ze Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch jest najdluzsza nazwa na swiecie?

Cytat z www .."Nazwa miejscowości (58 liter) jest najdłuższą zarejestrowaną nazwą administracyjną w Wielkiej Brytanii, najdłuższą istniejącą nazwą miejscowości, i trzecią najdłuższą nazwą geograficzną na świecie." koniec cytatu
            ba! ale plus dla Ciebie przynajmniej sie "wysililes" i napisales o bangkoku [nazwa w tajskim jest przednia]
            pozdr
            • bez_grzechu Re: zonk 8-) 01.10.05, 23:56
              zamknięty
              Sluchaj ebola, ale slyszalam ze ta nazwe wymyslili tylko w zeszlym wieku
              mieszkancy tej wioski ( w innej wersji zarzadca stacji kolejowej) w celu
              zwiekszenia przyciagniecia turystow. Czyli troche to naciagane..
    • Gość: anuszka Re: zonk 8-) IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 01.10.05, 22:28
      zamknięty
      A co to znaczy: zonk ???
      • trond Re: zonk 8-) 01.10.05, 22:34
        zamknięty
        Odpowiadasz na :

Gość portalu: anuszka napisał(a):

> A co to znaczy: zonk ???

zonk to królik z kapelusza,który w przeszłości był kotem:kukułcze jajo,itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka