Gość: Arak Re: Fantazyjne nazwy firm IP: 80.50.134.* 30.12.10, 17:40 - na Śląsku jest sieć sklepów monopolowych Promil. Reklamują się hasłem "zakupy u nas wejdą ci w krew" :) - W Katowicach jest zakład pogrzebowy "Chopin". Gdy go pierwszy raz zobaczyłem, długo się zastanawiałem jaki jest niby związek Chopina z pogrzebami. W końcu zrozumiałem: Przecież Chopin nie żyje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cb Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 05:55 Gość portalu: Arak napisał(a): długo się zastanawiałem jaki jest niby związek Chopina z pogrzebami. > > W końcu zrozumiałem: Przecież Chopin nie żyje! A może chodzi o "Marsz żałobny Chopina"? Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 01.01.11, 17:14 "BIESIADA Z HUDYM SMALCEM" (pisownia oryginalna!) to nazwa karczmy w Krakowie na ul. Dobrego Pasterza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleanorrigby Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.11, 17:19 Kraków, plac Matejki - Bar wegetariański "Glonojad" Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Fantazyjne nazwy firm 01.01.11, 21:03 Moja matka ostatnio wypatrzyła samochód z reklamą " Salon spawalniczy" ;) Jadąc w góry po drodze spotkaliśmy gruszkę z napisem "General Beton" i sklep o nazwie "Galeria ogrodzeń". Mężowi zaś strasznie gryzie się nazwa "Zbyszko Company" czyli połączenie swojskiego Zbyszka z angielską nazwą;) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Fantazyjne nazwy firm 01.01.11, 21:05 > Mężowi zaś strasznie gryzie się nazwa "Zbyszko Company" czyli połączenie swojsk > iego Zbyszka z angielską nazwą;) Bo pewnie właścicielowi głupio było napisać po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 25.01.11, 16:37 W okolicach Nowego Sącza działa przewoźnik pasażerski o wdzięcznej nazwie Lala Bus: www.lalabus.pl/ Nazwa zresztą pasuje, bo za kierownicą busów tej firmy można spotkać kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakochana Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 22:51 tak i bardzo przystojnego kierowcę który jeżdzi linią Zarzecze wie ktoś może jak ten pan ma na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 05.02.11, 14:17 "SKLEP Z BYLE CZYM" (Zakopane) Odpowiedz Link Zgłoś
aku.rat Re: Fantazyjne nazwy firm 05.02.11, 18:56 A to czasem nie ten sam sklep, który parę lat temu nazywał się Duperele, ale ktoś się doczepił i kazali zmienić? Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 13.02.11, 16:25 aku.rat napisała: > A to czasem nie ten sam sklep, który parę lat temu nazywał się Duperele, ale kt > oś się doczepił i kazali zmienić? Nie, ten sklep znajduje się w Krakowie i obecnie nazywa się Bzdetta. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 13.02.11, 16:24 ABRAKADABRA - ubranka i akcesoria do chrztu (Kraków, ul. Dietla) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fad Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 00:59 na nazwę firmy "Translud" - gdzieś ją widuję czasami - od razu mam następujące same najgorsze skojarzenia: - "polskie obozy zagłady" - transport "ludu" robotniczego w PRL - odrażający transwestyci poprzebierani w damskie ciuszki Odpowiedz Link Zgłoś
freeartdesign Planet Alkoholi - Inglisz Konotajszyn Najm Firm! 11.03.11, 01:08 W Warszawie działa sieć kilkunastu sklepów alkoholowych o nazwie PLANET ALKOHOLI nizejpodpisany.files.wordpress.com/2008/11/l-640-480-2a185f86-332b-4f2c-aeb5-9198ffc81179.jpeg Codziennie przejeżdżam koło jednego z nich przy Radzymińskiej i zastanawiam się, jak pijany był właściciel, wymyślając tę idiotyczną, niegramatyczną w żadnym języku nazwę... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Planet Alkoholi - Inglisz Konotajszyn Najm Fi 05.05.11, 14:16 Ja też często mijam ten sklep i też mnie ten koszmar językowy zadziwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 02:07 Mijafury Ośrodek Szkolenia Kierowców Onan.pl Usługi Rozrywkowe Zjednoczone Przedsiębiorstwa Rozrywkowe (należy do nich radio Eska...) Gnatex BarwinEx Polmozbyt Skoda Części GABINET WETERYNARYJNY ANIMAL-SERVIS (pisownia oryginalna) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 12.04.11, 23:42 "Stoliczku nakryj się" www.stoliczkunakryjsie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cb Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.11, 00:44 Nie wiem, czy już się tu pojawiła nazwa pewnego dealera samochodów (przypuszczam, że składa się z nazwisk, więc raczej nie jest bardzo fantazyjna w sensie konceptu, ale JAK BRZMI!!!) Szczęsny-Zjawiony :D Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_skarpeta Re: Fantazyjne nazwy firm 30.04.11, 11:17 Ja przedwczoraj przy drodze z Krakowa w stronę Olkusza mijałam billboard reklamujący firmę o wdzięcznej nazwie "BUTELX". Z tego co pamiętam był to po prostu skup butelek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa x. Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.cm-7-2b.dynamic.ziggo.nl 19.05.11, 18:26 ja przed laty robilam szyldy i firmy byly takie: kazex, józex, zdzisex itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cb Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 14:50 Na szyldzie w mieście powiatowym zobaczyłam dwa słowa: "PAri PAri". Myślę sobie: cóż to za ciekawa nazwa, pewnie po hawajsku albo maorysku... Dopiero po chwili, kiedy skojarzyłam, że to wielkie A może oznaczać, iż na pierwszą sylabę powinno się położyć akcept, oraz że przed sklepikiem stoją manekiny reklamujące jego butikową zawartość, dotarło do mnie, że "A" jest graficznym przedstawieniem wieży Eiffela... Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 29.05.11, 18:43 W Krakowie przy ul. Stolarskiej, znanej z tego że mieści się tam kilka placówek dyplomatycznych, znajduje się knajpa "AMBASADA ŚLEDZIA". Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 02.06.11, 13:05 Nieco ekstrawagancka pisownia: "CAFE CULCA" na krakowskim Kazimierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koninianin Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.centertel.pl 27.06.11, 18:27 W Koninie jest "Salon Optyczny Porządny Optyk" - właściciel nazywa się Rafał Porządny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koninianin Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.centertel.pl 27.06.11, 18:29 w Poznaniu też ma filie Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 06.07.11, 12:24 "Ciuszek na brzuszek" - sklep dla kobiet w ciąży (Myślenice) Odpowiedz Link Zgłoś
nickowa Re: Fantazyjne nazwy firm 12.07.11, 22:33 przy drodze do Nowego Sącza ferma kurza EXODUS - dla kur na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Fantazyjne nazwy firm 13.07.11, 10:31 Bus Brothers (firma transportowa) Anal Amar (nazwa zespołu tańca... to coś po arabsku znaczy) MięsPol Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 Re: Fantazyjne nazwy firm 13.07.11, 10:57 W Białymstoku jest firma budowlana nazwana od nazwiska właściciela: AWRUK Niby nic, ale przeczytajcie od tyłu... Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Fantazyjne nazwy firm 13.07.11, 11:07 FHU WĘGIEL - jak sama nazwa wskazuje, produkują... okna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Awruk 13.07.11, 11:27 chyba drzwi i okna.... co ciekawe: nie wszyscy w miescie wpadaja na pomysl,zeby odwrocic nazwe ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyr Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 11:45 Biuro maklerskie "Penetrator" (Kraków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pooh Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.powiat.szczecinek.PL 13.07.11, 12:38 a u mnie w mieście jest firma DYMEX i sprzedają wózki dla niemowlaków :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BezNiku Re: Fantazyjne nazwy firm IP: 62.182.228.* 13.07.11, 13:14 U nas firma handlująca meblami: Johnny Janosik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.54.51.80.easy-com.pl 13.07.11, 13:47 Absolutnym hitem, jest nazwa WULKAMYJ. Kto zgadnie czym się zajmują? Firma mieści się w Żarach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deirdre11 Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 14:38 W Lublinie działa korporacja taksówkarska FART :)) Ciekawe co o tym myślą anglojęzyczni studenci lub turyści. Jest także sklep MONTOWNIA PREZENTÓW, kebabownia Głodny Królik, salon kosmetyczny Yvonna (albo jakoś podobnie) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 14.08.11, 14:15 www.4baby.pl Ktoś chciał nazwać firmę "światowo", z angielska, a wyszły mu z tego "cztery baby" :) Odpowiedz Link Zgłoś