wierzgalska Re: Fantazyjne nazwy firm 17.12.04, 11:22 Mnie zawsze wzruszał szyld jednego z mięsnych markowych sklepów, firmy z Żywca, która jest de facto tylko imieniem i nazwiskiem właściciela... Na rysunku widniał ubity "żywiec" i napis "WOJCIECH DOBIJA Żywiec" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bang Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 14:32 W Paryzu na La Defence jest ogromny biurowiec na ktorego szczycie umieszczony jest podswietlany napis "PUPKA" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Fantazyjne nazwy firm 26.02.05, 14:38 a w pradze restauracja MUCHA - od tego goscia, ale polakowi odchodzi chec jedzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Fantazyjne nazwy firm IP: 212.244.36.* 06.01.07, 14:23 W Słowenii nadaje Radio Sraka. Ma mocne nadajniki, zawsze jak jadę na południe Europy i widzę RDS, to mi się papa cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Fantazyjne nazwy firm IP: 80.54.172.* 06.01.07, 16:03 Nazwa sklepu "WACJAN" na cześć Wacka i Jana Odpowiedz Link Zgłoś
guinda Re: Fantazyjne nazwy firm 18.12.04, 00:53 We wroclawiu byla, a moze jeszcze jest kolo pl. Grunwaldzkiego "KAWIARNIA POD TRUMIENKĄ". Znajdowala sie obok zakladu uslug pogrzebowych. Ohydztwo! Nigdy bym tam nawet nie weszla, nie mowiac o zjedzeniu czegokolwiek!! Odpowiedz Link Zgłoś
mowasqna Re: Fantazyjne nazwy firm 18.12.04, 13:16 SRAKA: www.sraka.com w czechach widziałem taki wielki szyld :) www.mowasqna.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Fantazyjne nazwy firm 02.01.05, 18:59 Ul. Koszykowa, Warszawa. Niedaleko siebie: -Bar Orientalny DAI GONG (i brzmi jak j) -Usługi Gazownicze ANGAZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 00:07 Dokładniej - nie kawiarnia, lecz cukiernia. A nazwa nie jest prawdziwa, tylko wymyślona. Sąsiedztwo jest za to rzeczywiste i chyba stąd właśnie tak cukiernię ochrzczono. Swoją drogą ciasta w niej nie są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawlo W Temeszowie nad Sanem k. Dynowa IP: 84.195.26.* 02.01.05, 19:45 Jest maly wiejski sklepik spozywczy, ktory reklamuje sie: PIWO, WINO, WODKA. I zadnych iinych szczegolow, ale chyba o to chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Re: Fantazyjne nazwy firm 02.01.05, 19:50 OSRAM - tego nic nie przebije. --------- Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego... Odpowiedz Link Zgłoś
trebor112 Re: Fantazyjne nazwy firm 03.01.05, 10:10 Z mazowsza: Prywatny gabinet laryngologiczny- dr Wrzeszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voyt Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:21 W Mosinia koło Poznania hyła Hurtownia wyrobów tytonoiwych o jakże znamiennej nazwie ...Cancer . Przynajmniej są szczerzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.crowley.pl 04.01.05, 14:28 w Wawie na Puławskiej jest szewc nazwiskiem Krawczyk Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Fantazyjne nazwy firm 30.01.05, 01:12 Warszawa, bazarek Sadyba.Sklep z używaną odzieżą: "KUPCIUSZEK" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusiaa Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 10:30 W Wa-wie przeszklony gmach a na nim dumny, ogromny szyld ZENON&ZENON. Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geru Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.klc.vectranet.pl 30.01.05, 17:24 Hurtownia drobiu "Kanarek" w Kielcach Hurtownia płytek ceramicznych "Płytex" Firma budowlana "Władex" Klub sportowy "Neptun Końskie" (Świętokrzyskie, do morza daleko...) Niedaleko Augustowa pole namiotowe "Goła Zośka" ( w latach '80) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pe Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.autocom.pl 30.01.05, 23:14 Po Krakowie jeździ furgonetka ubojnia drobiu Exodus. Smaczku dodaje rysunek na plandece - przerażony, z wytrzeszczonymi oczami, uciekający kurczak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leśnik Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.lodz.mm.pl 31.01.05, 23:34 Był w Łodzi kiedyś kwiatek nazewniczy nan ulicy Zachodniej: Leśnix's Pub :))) O co chodziło? Pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
krowa_w_kropki Re: Fantazyjne nazwy firm 04.02.05, 15:33 Świetny wątek! SKÓR-SHOP W Toruniu przy ul. Szerokiej był w latach 90 taki sklep z galanterią skórzaną. Sklep nadal jest tylko nazwę jakoś tam zmienili. TOR-MIĘS Zakłady mięsne w Toruniu Odpowiedz Link Zgłoś
krowa_w_kropki Re: Fantazyjne nazwy firm 04.02.05, 15:38 Jeszcze: PACK-DRUK USZOK&USZOK. Drukarnia też z Torunia. Istotnie, drukują opakowania. Właścicielami są bracia Uszok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roadrunner Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 04.02.05, 15:50 a w moim pięknym rodzinnym mieście Lublinie na miasteczku akademickim jest fryzjer o nazwie "Łysol" oraz gabinet dentystyczny "Szczerbul". Był też podobno lekarz, ginekolog-położnik, o wdzięcznym nazwisku Grzebuła. Nie wiem tylko na ile jest to prawda, na własne oczy żem nie widziała. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Fantazyjne nazwy firm 04.02.05, 21:32 jadę dziś autobusem koło Chełmskiej. Za oknem przejeżdża ciężarówka jakiejś firmy.Na tylnych drzwiach czytam: FABRYKA TRUMIEN brrr! Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Fantazyjne nazwy firm 23.02.05, 19:35 znowu jadę autobusem. Przejeżdża TIR. Na plandece ma napisane: "ARMAGEDON Transport-Spedycja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giovani Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:44 kilka lat temu w Jeleśni na murze była reklama firmy "Promex-Kimex-Prosper-Plast" !!! Może jeszcze jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anmar Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 23.02.05, 22:43 W Inowrocawiu jeździ autobus MPK z reklamą: "Usługi Pogrzebowe - Krzysztof Stuziński" - miło jechać takim autobusem. W Budapeszcie szyldy na wielu sklepach: "KUTAS" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penelopa Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 23:16 ojej...wspaniały wątek. dodoam coś od siebie... Łeba- bar CHONOTU (ładne,szczególnie, gdy się czyta) Radom- Zakład Pogrzebowy APOKALIPSA Warszawa, Saska Kępa- apteka SOKRATES (do tej pory mam problem- co Sokrates miał wspólnego z medycyną?...) Góra Kalwaria- blachodachówki MARLEY no i legendarny już zakład pogrzebowy NOWE ŻYCIE w Kętrzynie...do tej pory mam zdjęcia:)) muszę tu dodać, że od dł€ższego czasu moim hobby są nazwy zakładów pogrzebowych, najciekawsze są te mitologiczne (Charon, Styks, Hades, Zeus, etc.) i opis zakładu ("trumny i akcesoria"!; co to za akcesoria?!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widziałem Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 18:26 Zakład pogrzebowy ZAKOPANE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 14:07 kiedyś we Francji widziałam dźwig z wielkim napisem SPADA :) wiem że to żart niezamierzony, ale i tak fajne :] Odpowiedz Link Zgłoś
lilipiec Re: Fantazyjne nazwy firm 26.02.05, 14:41 W Anglii też ludzie mają fantazję - szczególnie właściciele zakładów fryzjerskich: - "Hair all day" (aluzja do "Here all day") - "Hair you are" (aluzja do "Here you are") - "Hair today gone tomorrow" (nie wiem do czego aluzja...) - "Hair by Christmas" (tu już w ogóle nie mam pojęcia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada_orzechowa Re: Fantazyjne nazwy firm 07.04.05, 22:02 Piękne! służę pomocą co do "hair today, gone by tomorrow", otóż hare to zając i jest takie przysłowie, o marnosci dóbr doczesnych. Co do Christmasa, nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 10.03.05, 23:13 Firma Handlowo-Usługowa (czy jakoś tak) GLINIARZ - jakby ktoś nie wiedział, to jest sklep z ceramiką (Kraków, ul. Kazimierza Wielkiego) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 30.03.05, 20:26 W Krakowie przy ul. Grunwaldzkiej był pub KGB. Niestety, niedawno zmienili nazwę (podobno jakiemuś radnemu się nie podobała). Inne przykłady z tej samej dzielnicy: FABRYKA PIZZY sklep spożywczy JOCKER (jakby ktoś nie wiedział, to po angielsku pisze się 'joker'). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.crowley.pl 31.03.05, 18:29 jeśli było, to sorry, firma DREK-POL. Jakby co, to Dreck to po niemiecku g... Odpowiedz Link Zgłoś
vit.c Re: Fantazyjne nazwy firm 05.04.05, 16:39 Ze Szczecina: Firma Reklamowa "Żeszok" Odpowiedz Link Zgłoś
skubaniutka Re: Fantazyjne nazwy firm 05.04.05, 17:41 "Zacisze" - masarnia w Strykowie. Ale najlepsze jest to, ze gdzies w poblizu jest dom spokojnej starosci o tej samej nazwie... Odpowiedz Link Zgłoś
skubaniutka Re: Fantazyjne nazwy firm 05.04.05, 17:43 aaa i jeszcze Robo-Kop z Lodzi. Uslugi budowlane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicky Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.org 05.04.05, 22:13 U mnie w mieście są m.in. zakłady pogrzebowe - Hades i Charon :) Żeby było śmieszniej ich siedziby są po sąsiednich stronach ulicy :) Nie wiem czemu śmieszy mnie nazwa poznańskiego sklepu mięsnego "Prosiaczek" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.crowley.pl 06.04.05, 11:42 Idę ulicą, patrzę i wymiękam, na kontenerze na śmieci jest napis LIDER PIJAWKA. Wywóz nieczystości. :)))))))))))))))))0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoma Re: Fantazyjne nazwy firm IP: *.crowley.pl 06.04.05, 11:43 w Wawie jest sklep mięsny Piggy, a logo to wesoła morda świnki uczesanej w dwa kucyki, a w Sochaczewie byŁ (jest?) BAR Charon. Mieścił się naprzeciwko zakładu pogrzebowego. Zakład chyba nawet nie miał nazwy, bo byl wówczas jedyny w mieście :) Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 14.04.05, 18:33 Dupnik Catering www.dupnikcatering.com Odpowiedz Link Zgłoś
mileczkahmmm Re: Fantazyjne nazwy firm 15.04.05, 13:03 zgniot-pol firma produkujaca windy Odpowiedz Link Zgłoś
luka41 Re: Fantazyjne nazwy firm 16.04.05, 21:41 ja znam tylko "Kubuś-Export Import" Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 18.04.05, 01:19 Ex Oriente Lux - czyli "światło ze wschodu". Firma zajmuje się... importem zapałek z Rosji!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elanor5 Re: Fantazyjne nazwy firm 18.04.05, 10:44 Elektroodbyt :D:D:D cobytuwpisac.blox.pl/resource/elektro.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolke zle mi sie kojarzy IP: *.214.169.23.62.rev.coltfrance.com 18.04.05, 16:04 Bemo motors (dealer samochodow) w Poznaniu, gdzie naslynniejsze targowisko z najrozniejszego rodzaju podrobami nazywa sie "bema". Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Fantazyjne nazwy firm 18.04.05, 23:53 Guvno FC - klub piłkarski z Australii: www.bizinternet.com.au/guvno/ Odpowiedz Link Zgłoś