hubar 19.03.05, 12:26 Gdzie? Narutowicza jest fatalna! Pomorska o zgrozo, jeszcze gorsza jak była! Zgierska przy Liściastej już dziurawa! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student Re: Dziura na dziurze IP: *.toya.net.pl 19.03.05, 13:33 Dziura na dziurze, ale za to kibel będziemy mieli za 500 tys.!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Napiszę to po raz ostatni! 19.03.05, 18:14 Bo pisałem tu i tam, a już mi się więcej razy nie będzie chciało. Napiszę powoli, żeby wszyscy od których coś zależy (a mają kłopoty z czytaniem) zrozumieli: Drogi należy wykonywać i remontować WŁAŚCIWIE. A jak nie, to nie robić nic, bo szkoda pieniądze walić (dosłownie) w błoto. Niby proste, ale widać trzeba wytłumaczyć. Pod tym pojęciem rozumie się użycie odpowiednich materiałów przy zachowaniu wymaganego reżimu technologicznego i dotrzymaniu parametrów projektowych. Może prościej, żeby dla doktora ekonomii było zrozumiałe - nie kraść cementu, stosować asfalt zamiast smoły, kłaść nawierzchnię na suche podłoże, ubijać jak należy i na wymaganą grubość. Że można i że daje to efekty wystarczy popatrzeć na drogi nawet u naszych sąsiadów, gdzie warunki klimatyczne bywają nawet trudniejsze od naszych. A jak ktoś tylko przemieszcza się samolotami w kier. śródziemnomorskim lub za ocean, to niech sobie podjedzie służbowym Peugeotem na ul.Dąbrowskiego w okol. Lodowej. Tam jezdnia ma jakieś 20 lat i jest w lepszym stanie, niż o wiele nowsze nawierzchnie w okol. Dworca Kaliskiego, na Rondzie Waryńskiego itd. Na dobry początek należy wywalić dotychczasowych wykonawców i odpowiedzialnych za nadzór nad ich dotychczasowymi "osiągnięciami" z ramienia UMŁ, zainteresować prokuratora marnotrawstwem naszych pieniędzy. W ten sposób nie będziemy musieli za 5 lat od nowa remontować dróg, które dzisiaj są wykonywane. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Dziura na dziurze 19.03.05, 19:27 > ZDiT podsumował, że codziennie trzy firmy naprawiające drogi wylewają ok. 110 > ton asfaltu. Od 4 stycznia wykonano naprawy na powierzchni ponad 7 tys. mkw. tja, a ja jak jestem z psem na spacerze to podsumowując mamy po trzy nogi. Odpowiedz Link Zgłoś