Dodaj do ulubionych

internet z UPC problem z transferem

05.11.08, 20:44
od 16 października walczę z UPC o przywrócenie transferu jaki mam w umowie
(10Mb) niestety cały czas mam ok 500kb. Zastanawiam się czy tylko mnie tak
robią w konia, czy całe osiedle ma problemy z transferem.
speedtest.net/ to licznik rekomendowany przez UPC należy wybrać serwer
w Polsce - pomarańczowa piramidka.

Obserwuj wątek
    • irko1234 Re: internet z UPC problem z transferem 05.11.08, 21:42
      na tym laczu powinienes miec transfer w okolicy dwukrotnie wyzszej niz napisales ale w umowie masz napisane slowo MAX lub MAKSYMALNIE co oznacza, ze mozesz miec nawet 10kb i nic nie nawojujesz, mam ultre czyli dwa razy wieksze lacze od Ciebie i jest ok, na tych speedtestach wychodzi mi duzo mniej ale jak pociagne torrenta to leci maxem ponad 2Mb
      • arkadiush1975 Re: internet z UPC problem z transferem 05.11.08, 21:52
        irko1234 napisał:

> "na tym laczu powinienes miec transfer w okolicy dwukrotnie wyzszej niz napisaleś"
        na tym liczniku powinienem mieć 10Mb jeżeli chodzi o transfer ściągania pliku
        to powinienem mieć ok 800Kb a mam 40 ale najlepiej sprawdzić to ściągająć plik z
        www.noc.gts.pl/ transfer 20 krotnie niższy na pewno nie jest w umowie
        Jeżleli na tamtym liczniku masz 2Mb to też robią Cię w bambuko...
        • arkajzerek Re: internet z UPC problem z transferem 06.11.08, 07:37
          U mnie spokojnie. Mam 4Mb/s i 500kb/s w umowie, a w rzeczywistosci 3.9Mb/s download, 490kb/s upload.

• ruczajy Re: internet z UPC problem z transferem 06.11.08, 10:03
            Witam w klubie
            Przyszli studenci i zaczęły się schody.
            Szczególnie po 20.00 widać problem.
            Nie wiem jak u innych ale ping www.onet.pl -t
            pokazuje 250 do nawet 700ms!! .
            Rano do ok 12 jest w normie 25-45 ms.
            (Pzed 1 paźdżiernika cały czas było 7-13ms)
            Na wp POrażka co 5 pakietów: upłynął limit czasu żądania.
            Transfer wcześniej dochodził do max prędkości teraz 230-640kb/s czyli 5-10 razy MNIEJ.
            Pobieranie z sieci max 130KB/s częściej średnio 50KB/s i to wcale nie p2p.
            Ostatnia rozmowa z serwisem "sprawa w toku" taka usterka "występuje poza mieszkaniem".
            Walka z wiatrakami??
            PO prostu coś nie wytrzymuje obciążenia zadawanego może routerowi ?? serwerowi?? UPC , przez licznie zamieszkującą Ruczaj brać studencką.
            Owszem mogę mieć i 10 kb/s ale jeśli pingi na serwery w Polsce są 200-700ms to nie jest dobrze. Ja też czuję się robiony w balona.
            Zwłaszcza ,że sąsiad ma neo i w tym samym czasie na jego łączu transfer max a pingi na te same serwery od 5 do 15ms :(
            • saintos Re: internet z UPC problem z transferem 06.11.08, 15:17
              czesc
              niestety musze sie przylaczyc do waszych spostrzezen...
              u mnie rowniez (10Mbps) dziala raczej licho niz poprawnie.
              wprawdzie jak robie testy na roznych www wychodzi mi na to, ze upload jest dosc
              dobry (w zakresie 700-900kbps) natomiast download maksymalny jaki udalo mi sie
              uzyskac to 1004KB (pewnego poranka) z serwera z usa podczas sciagania wiekszego
              pliku, czyli niewiele ponad 8Mbps.
              w godzinach popoludniowych i wieczornych download jest ponizej 600kbps, co w
              moim odczuciu mozna reklamowac nawet w przypadku predkosci 2Mbps...
              jak dzwonilem przed podpisaniem umowy i chcialem uzyskac wiecej szczegolowych
              informacji to uzyskalem odpowiedz (dzial techniczny), ze transfer do ich
              brzegowych serwerow musi byc 10Mbps a jesli spada do poziomu 70% to mozna(a
              nawet nalezy) zglaszac to do sprawdzenia. tu ciekawostka, poniewaz poprawilem
              pana mowiac "usterka", ten powtorzyl "do sprawdzenia" :))
              na szczescie umowa roczna wiec zawsze mozna sie pocieszyc ze do konca umowy juz
              niedlugo :) ewnetualnie robic sobie statystyki, wysylac im zgloszenia i pisac
              pisma odnosnie obnizenia kwoty jaka sie placi za okres rozliczeniowy :)
              pzdr
              s.
              • arkadiush1975 Re: internet z UPC problem z transferem 06.11.08, 19:35
                studenci studentami też mają prawo ściągać bo płacą. Wina ewidentnie leży po
                stronie dostawcy czyli UPC. Czy komuś udało się uzyskać informację kiedy
                szanowne UPC zechce naprawić problem.

• arkadiush1975 Re: internet z UPC problem z transferem 14.11.08, 20:29
      no i złożyłem dzisiaj rozwiązanie umowy z powodu nie dotrzymania jej warunków
      • irko1234 Re: internet z UPC problem z transferem 16.11.08, 12:39
        napisz jak to sie skonczylo bo przez caly tydzien wieczorami nawet z niektorymi trackerami torrenta nie moglem sie polaczyc (przekroczony limit czasu) zaczelo sie sypac jak chwalilem :)
        • saintos Re: internet z UPC problem z transferem 17.11.08, 09:22
          czesc
          w sobote byl u mnie serwisant, poklikal na speedtest.net :) podzwonil po
          kolegach i dostalem protokol z wizyty mowiacy o tym, ze problemy nie leza po
          mojej stronie, tudziez modem/kable (zapewne i waszej), a po stronie
          infrastruktury... oczywiscie kazdy srednio orientujacy sie internauta rowniez to
          'czul' ale ja mam w reku oficjalny papier.
          nie chce rozwiazywac umowy jak przedmowca bo internet jest mi potrzebny ale
          postaram sie cos potargowac.
          dam znac, a i was zachecam do skladania reklamacji. w koncu nic tak nie
          wychowuje providera jak 'upierdliwi' klienci :) (de facto egzekwujacy to za co
          placa) :)
          s.

• arkadiush1975 Re: internet z UPC problem z transferem 17.11.08, 20:48
            generalnie i tak sie opłaca zerwać umowę (tym bardziej, że jest ku temu powód) a
            później podpisać nową bo nowy klient ma lepsze warunki niż stały abonent
          • vmx Re: internet z UPC problem z transferem 18.11.08, 16:14
            saintos napisał:

> czesc
            > w sobote byl u mnie serwisant, poklikal na speedtest.net :)

sam z siebie przyszedl, czy na skutek reklamacji jakie zglaszales?
            no i jakim kanalem, organoleptycznie do boku, czy mailem slales?
            • arkadiush1975 Re: internet z UPC problem z transferem 20.11.08, 19:03
              dzisiaj człowiek z działu wsparcia technicznego UPC powiedział, że usterka leży
              po ich stronie i na pewno nie zostanie szybko usunięta. Jak się wyraził nie
              będzie to tydzień, dwa tygodnie czy nawet miesiąc.
              • xezaq Re: internet z UPC problem z transferem 21.11.08, 09:15
                > usterka leży po ich stronie i na pewno nie zostanie szybko
                > usunięta. Jak się wyraził nie będzie to tydzień, dwa tygodnie
                > czy nawet miesiąc.

Czyli rozumiem, że przez ten miesiąc czy nawet dłużej zwolnili Cię z
                płacenia abonamentu? Albo przynajmniej dali adekwatny (gruuuby)
                rabat?

• kobdik_kobdik Re: internet z UPC problem z transferem 23.11.08, 11:53
                A mi wczoraj taki sam ludek z upc powiedział, że skarg jest tak dużo, że zaczęli
                już nad tym pracować i właśnie w perspektywie 2 tygodni powinno się poprawić...
                • arkadiush1975 Re: internet z UPC problem z transferem 23.11.08, 14:23
                  a więc ciekawe, który mówił prawdę....
                  • arkadiush1975 Re: internet z UPC problem z transferem 07.12.08, 16:09
                    UPC zatwierdziło rozwiązanie umowy z dniem 1 stycznia bez kary za wcześniejsze
                    zerwanie
                    • jakub_1968 Re: internet z UPC problem z transferem 08.01.09, 22:04
                      Możesz podać informacje z kim zawarłeś umowę na dostawę NETU, po
                      rozwiązaniu z UPC.
                      Jak zastanawiam się nad podobnym krokiem tylko nie chce zostać bez
                      alternatywy i bez podłączonego kabelka.
            • saintos Re: internet z UPC problem z transferem 08.01.09, 12:51
              vmx sora ze dopiero teraz odpisuje.
              ww serwisant przyszedl po zgloszeniu telefonicznym...
              w sumie byl nawet zdzwiniony, ze go tutaj przyslano 'skoro wiedzieli' o problemie :)
              pzdr
              s.
              • saintos Re: internet z UPC problem z transferem 08.01.09, 12:54
                aha dodam, jeszcze tylko tyle, ze po wizycie serwisanta udzielono mi rabat w
                wysokosci 25% :)
                transfery mialem duzo ponizej 10% maksymalnej predkosci... smieszne ale zawsze
                cos...
                pzdr
                s.

• czy.ja.wiem Re: internet z UPC problem z transferem 13.01.09, 22:36
                  Ja po paru paru e-mailach dostałem zwrot i za okres usterki(2
                  miesiace) płace przy abonamecie 10Mg jak za 2MG.Ale maja burdel bo
                  fakture wysłali standardowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka