pkpk 28.01.02, 16:44 Czy bawiąc się chatem lub ircem mogę złapać jakiegoś wirusa "komputerowego"??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TomekMX Re: IRC lub Chat IP: 148.230.78.* 28.01.02, 21:55 Wiekszosc IRC'ow to trojany... TomekMX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beldin Re: IRC lub Chat IP: *.opole.dialup.inetia.pl 28.01.02, 22:24 Co to niby znaczy ze wiekszosc irc-ow to trojany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: IRC lub Chat IP: 148.230.79.* 29.01.02, 14:40 "Konie Trojanskie" - to znaczy, ze nie tylko pozwalaja Ci chatowac (i inne rzeczy...), ale takze sluza swoim twórcom do innych celów... najczesciej sluza do ataków DoS albo DDos, moga tez zbierac twoje informacjie osobiste takie jak jakikolwiek password i login z twojego kompu, wszelkiego rodzaju numery (karty kredytowe, PIN's bankowe, itd.)... Poza tym od czasu do czasu, sa az tak dobre, ze ulatwiaja przejecie calkowitej kontroli nad twoim kompem... TomekMX P.S. Zainstaluj sobie jakiegokolwiek dobrego antywirusa na kompie z jakims IRQ "x" i zobaczysz ilosc alarmów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beldin Re: IRC lub Chat IP: *.opole.dialup.inetia.pl 29.01.02, 22:12 Siedze na ircu godzinami i jak na razie nie mialem zadnego alarmu , ale pewnie mam kiepski progs antywirusowy:)))))))).Takie bajki o wirusach na kazdym laczu i trojanach to malym dzieciom w przedzkolu mozna opowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekmex Re: IRC lub Chat 30.01.02, 15:11 Kazdy robi co chce.... TomekMX P.S. Zwykly Kaaza jest doskonalym programem do przeszukiwania HDD jakiejkolwiek osoby i gdziekolwiek, wystarczy tylko znac te 2a strone, której zazwyczaj nie wiedac na pierwsze oko Odpowiedz Link Zgłoś
beldin Re: IRC lub Chat 30.01.02, 17:59 Nadal sadze ze przesadzasz i panikujesz,na ulicy tez w kazdej chwili mozesz wpasc pod samochod a jednak chodzisz po ulicach.Na ircu trzeba po prosty zachowac zdrowy rozsadek i nie sciagac wszystkiego co ci wysylaja,jak siedzisz na kanale na ktorym znasz ludzi i im ufasz to raczej nic ci nie grozi.A wiec rozsadek nade wszystko:))))))))Korzystam z antywirusa Nortona i zapewniam cie ze korzystajac z irca od dwoch lat jeszcze nie mialem nigdy alarmu antywirusowego.To chyba niezly wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
laser_ Re: IRC lub Chat 30.01.02, 18:29 Ja natomiast miałem coś takiego,że na wiele czatów nie mogłem wejść,bo mi mój firewall protestował.Różnie próbowałem w ustawieniach i ciągle zgłaszał,że coś mi chce na dysku zapisać jakieś pliki egzotyczne,potem o jakieś porty mu chodziło uznane za hakerskie,a na koniec to go całkiem wyłączyłem i dopiero pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: IRC lub Chat 06.03.02, 09:27 beldin kompletnie nie rozumiesz co tomek do ciebie mowi:) jasne ze wszelkie programy w ktorych siedzisz dlugo przy otwartym dostepie do sieci umozliwiaja penetrowanie twoich danych w komputerze. ale polemizowalabym z tomkiem, bo tez uwazam ze nie mozna w pietke gonic. uwazam ze instalacja fire wall, nortona i co tam kto jeszcze chce zabezpiecza przed tym. no, przynajmniej mam taka nadzieje. ale moge niestety potwierdzic, ze jak siedze w ircu, to moj fire wall melduje mi co chwile o adresach (!) z ktorych probowanao sie do mojego kompa dostac. wiec jak zwykle prawda jest po srodku:) Odpowiedz Link Zgłoś
beldin Re: IRC lub Chat 06.03.02, 23:14 Niby czego nie rozumiem?.Zgadzam sie ze zawsze isnieje jakies niebezpieczenstwo, chociaz nigdy jakos nie wlamano sie do mojego kompa.A jesli mowa o alarmach na ircu to nawet jak ktos cie pingnie:)))) to alarm ci sie bedzie wlaczał:).A tak bardziej serio to slowo daje ze na ircu spedzam mase czasu a znam takich kturzy maja sesje otwarta 24h na dobe i jakos nic sie nikomu nie stalo.Powtarzam nie sciagaj nic od nieznajomych ludzi i mozesz sobie spokojnie ircowac. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: IRC lub Chat 11.03.02, 21:38 z duzym opoznieniem ale lepiej pozno niz wcale: jasne ze nie mozna nic od nieznajomych sciagac! a ile razy w polecanych stronkach znalazlam trojany...np. na stronce z programami zabezpieczajacymi przed nukami :ppppppp Odpowiedz Link Zgłoś
anatol123 Re: IRC lub Chat 20.04.02, 12:47 Duża część robaków internetowych nadpisuje skrypty startowe mIRCa u zainfekowanego usera, tak że wysyła on kopie robaka do wszystkich uczestników kanału IRCa na jaki wejdzie - jak długo nie odpalasz plików otrzymanych od innych na IRCu tak długo jesteś bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś