Dodaj do ulubionych

Nowe, wygodniejsze forum?

24.08.05, 10:59
Witam.

Miło widzieć, jak bardzo rozwinęło się przez ostatni czas Nasze forum.
Niestety jego obsługa (czytanie, śledzenie wątków, itp.) nie jest tak wygodne
jak moglibyśmy oczekiwać. Z tego powodu zastanawiam się nad jego
przeniesieniem na oddzielny serwer oraz obsługę w phpBB. Ponieważ wiąże się
to z pewnymi kosztami (domena, serwer, itp...) chciałbym zapytać Was, czyli
użytkowników, czy bylibyście chętni do takiej przeprowadzki. Jednocześnie
chciałbym aby nowe forum było współtworzone także przez Was, w związku z czym
poszukuję moderatorów chętnych do obsługi poszczególnych podfor jeżeli taka
przeprowadzka dojdzie do skutku.
Liczę na Wasz odzew!

Wasz Admin :)
Obserwuj wątek
    • wojtas71 Re: Nowe, wygodniejsze forum? 24.08.05, 11:30
      a co z sapfans.pl ?!?
      • kklusek Re: Nowe, wygodniejsze forum? 24.08.05, 11:33
        Nie mam nic wspólnego z sapfans.pl. Ponieważ założyłem jedno z pierwszych for
        SAP, logiczne wydawało mi się przeniesienie go na "lepsze warunki".

KK
    • g_golba Re: Nowe, wygodniejsze forum? 24.08.05, 21:03
      Ja chętnie pomogę naszemu kochanemu Admin :).

Pozd

GG
    • kolanecki Re: Nowe, wygodniejsze forum? 24.08.05, 21:06
      Krzyś
      forum w nowym miejscu napewno będzie łatwiejsze w obsłudze i bardziej
      UserFriendly, ale straci jedną zaletę - łatwość wyszukania.
      Myśle że rozwój tego Forum zawdzięczamy miejscu przedewszytskim - wyniesienie
      sie z gazeta.pl utrudni nowym SAPerom znalezienie nas
      Warto to wziąć pod uwage
      K
      • gregmisiorek Re: Nowe, wygodniejsze forum? 24.08.05, 22:50
        Mozna tez zapytac SAP, dlaczego nie ma nic w jezyku polskim...

www.sap.com/community/pub/countrycommunities.epx
        www.sap.com/community/int/forums.epx
    • m4t3us2 A może należy się tak zorganizować: 26.08.05, 11:21
      Cześć,
      Myślę, iż nowe forum w żadnym wypadku nie powinno być komercjalnym projektem, w
      końcu jego treść powstaje dzięki wpisom ludzi, którym nie spodoba się, iż ktoś
      na nich zarabia. Uważam, iż powinniśmy je zorganizować na zasadach
      stowarzyszenia lub innego dobrowolnego zrzeszenia. Jeśli ktoś popiera moją myśl
      proszę o kontakt:
      mail: m4t3us2@gazeta.pl
      gg: 5418085

postaram się skoordynować działanie.
      pozdrawiam
      • wojgas Re: A może należy się tak zorganizować: 26.08.05, 12:55
        A moja propozycja jest taka aby stworzyć wspólnie portal. Co Wy na to?
        • m4t3us2 Re: A może należy się tak zorganizować: 26.08.05, 14:20
          Jasne ze można nie poprzestać na forum i je rozwinąć do postaci portalu (ten
          wymaga jednak dużo większego zaangażowania), podtrzymuje pomysł by zrobić to w
          formie, o jakiej napisałem w wcześniejszym poście. Co o tym sądzicie?
    • niesmialy Re: Nowe, wygodniejsze forum? 26.08.05, 15:16
      Krzyś,

A ja jestem za tym, by zostawić tak jak jest
      Jednak dużą zaletą, jak już tu ktoś wspomniał, jest szeroki dostęp i łatwość
      wyszukiwania

pozdrowienia
      Daniel
      • kbor Re: Nowe, wygodniejsze forum? 29.08.05, 23:41
        A ja nie rozumiem czemu nowa wersja mialby byc platna???

Mimo wszystko forum phpowe jest duzo wygodniejsze i poreczniejsze.

Poza tym mamy zatrzesienie tematow dortyczace materialow, i wpadlem na pomysl
        ze zrobi stronke z materialami ktore posiadam. Jesli jednak przejdzie opcja
        nowego forum to wszystko byloby w jednym miejscu.
        • kared1 Re: Nowe, wygodniejsze forum:-( 30.08.05, 14:01
          tak Panowie :-( a co ze studentami ? raczkującymi w temacie? ludźmi którzy
          poszukują wiedzy ? To jest jedyne takie miejsce (przynajmniej ja nie
          natrafiłam na inne )gdzie specjaliści nie dość że pomagają sobie -to jeszcze z
          uśmiechem lub bez ale wytłumaczą gdzie dostać materiały po polsku , wstawią
          link -gdzie jest jakaś życzliwość międzyludzka ???
          • shepty Re: Nowe, wygodniejsze forum 30.08.05, 15:44

zaczynając powiem tak: lepsze jest wrogiem dobrego.

jeśli moglibyśmy mieć miejsce o większych możliwościach, wszelkie materiały,
            wypowiedzi jakoś logicznie poukładane - czemu nie.

Nie bardzo znam się na technologiach ale wydaje mi się że informacja tak czy
            siak pozostanie dostępna, będzie jej tylko wiecej i lepiej "posegregowana".

Sama czytuję forum regularnie, ubolewam nad tym, że tak mało jest materiałów po
            polsku, że trzeba się mocno naszukać żeby coś znaleźć, nie mówiąc już o tym że
            sapfans.pl czy sapinfo.pl nie funkcjonują. Sama "linkownia" czy faq byłyby już
            wielkim ułatwieniem dla ludzi.

Uważam że coś co fajnie funkcjonuje powinno się rozwijać. Dlaczego nie mamy
            pójść krok do przodu? Przecież nasza codzienność to zmiany, poprawki,
            rozwijanie...

Nie rozumiem, czemu wyniesienie się z gazeta.pl utrudni dostep? Przecież
            szukanie materiałów zaczyna się od wrzucenia hasła w wyszukiwarkę i nie
            ogranicza się tylko do portalu gazeta.pl.

Oczywiście wszelkie moje wywody opierają się na założeniu, że byłby to
            portal "ogólnodostępny", a przynajmniej w dużej części.

> tak Panowie :-( a co ze studentami ? raczkującymi w temacie? ludźmi którzy
            > poszukują wiedzy ? To jest jedyne takie miejsce (przynajmniej ja nie
            > natrafiłam na inne )gdzie specjaliści nie dość że pomagają sobie -to jeszcze
            z
            > uśmiechem lub bez ale wytłumaczą gdzie dostać materiały po polsku , wstawią
            > link -gdzie jest jakaś życzliwość międzyludzka ???
            tych zarzutów to już wogóle nie rozumiem. jesli znajdziesz stronę, gdzie będzie
            i zbór materiałów i linkownia i forum to co za różnica?

co do kosztów... ja chętnie będę w tym uczestniczyć ;-) bo ja tu widzę dla
            siebie korzyść, ufam, że nie tylko ja tak myślę (może jestem naiwna - ale tak
            już mam). Może tym razem nie znalazłam z pomocą forum pracy, ale może następnym
            razem.

Jestem początkującą saperką (tak o sobie myślę) więc nie podejmę się
            moderowania, ale pomocą służę chętnie (jak tylko poustawiam meble w Krakowie).
            Poszperam trochę w swoich materiałach i może też coś znajdę łącznie z
            magisterką (teoretyczną, ale zawsze).

ja mogę tylko przyklasnąć i poprzeć.

• kklusek Re: Nowe, wygodniejsze forum 30.08.05, 16:36
              Dziękuję Wam za odpowiedzi. Chcąc rozwiać niektóre wątpliwości, nigdzie nie
              padło stwierdzenie że nowe forum miałoby być płatne. Po prostu za serwer i
              domenę trzeba zapłacić jednak nie widzę powodu żeby nie utrzymywać forum z np.
              reklam (oczywiście inne pomysły są mile widziane).
              Udało nam się stworzyć wspaniałą wirtualną społeczność, gazeta.pl to wspaniały
              początek naszego forum jednak samo użytkowanie i znajdowanie wiadomości (nie
              mówiąc już o moderacji) nie jest już (moim zdaniem) tak kolorowe. Jestem
              zarejestrowany na wielu forach i widzę znaczną przewagę w łatwości dostępu do
              informacji na forach typu phpbb. Oczywiście nie łatwo jest nad wszystkim
              zapanować samemu, stąd prośba do Was o pomoc przy moderacji. Mam nadzieję, że
              Wasz entuzjazm i zaangażowanie przeniesie się na nowe forum (oczywiście, jeżeli
              takowe powstanie), co zapewne wszystkim nam wyjdzie tylko na dobre.

Pozdrawiam,
              Admin
              • wojtas71 Re: Nowe, wygodniejsze forum 30.08.05, 17:35
                Wydaje mi sie ze zalozyc forum typu phpBB mozna za darmo, to zaden problem.
                • kklusek Re: Nowe, wygodniejsze forum 31.08.05, 10:15
                  Założyć łatwo, ale za łatwą domenę i miejsce na szybkim serwerze zapłacić
                  trzeba...
                  • wojtas71 Re: Nowe, wygodniejsze forum 31.08.05, 11:19
                    Jestem w stanie zapewnic sprawnie dzialajace forum na phpbb.
                    • kolanecki Re: Nowe, wygodniejsze forum 31.08.05, 11:22
                      A ja mam moją prywatną domenę sapcons.pl i nie mam nic przeciwko żeby odpalić
                      na nim dodatkowo forum - np. pod adresem sapcons.pl/forum

K
            • kared1 Re: Nowe, wygodniejsze forum 30.08.05, 20:47
              "tych zarzutów to już wogóle nie rozumiem. jesli znajdziesz stronę, gdzie będzie
              i zbór materiałów i linkownia i forum to co za różnica""
              ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
              To nie zarzut ... zadałam tylko głośne pytanie ... z taką dozą nieśmiałości czy
              jaby co trafię pod właściwy adres :-) .Wiem wystarczy wrzućić własciwe hasło...
              ba ja nawet dzwoniłam do firm , czytałam materiały w języku rosyjskim :-) ,
              trafiałam na strony gdzie potrzebne byłó hasło , podpis ... więc cichutka prośba
              jeśli sapek stąd zniknie niech nowy będzie łatwy w znalezieniu , jeśli za opłatą
              to może sms ???

• krzysztof.kuczek Re: Nowe, wygodniejsze forum? 31.08.05, 21:30
      Czesc,
      Mysle, ze to nie jest problem zeby przeniesc forum gdzies indziej np na
      www.sapinfo.pl ;) tylko czy ktos bedzie z tego nowego forum kozystal.
      Moglbym przeniesc nawet wszystkie dotychczasowe watki.....
      pozdro
      kk
    • m4t3us2 SAP.LAP.PL 01.09.05, 20:03
      Ok, widze, ze nikt sie nie mogl zebrac, wiec postanowilem sam sie zajac nowym forum.
      Pozwoli ono nam nie tylko segregowac posty wedlug tematyki ale rowniez wymieniac sie materialami, na stworzenie biblioteki przydatnych linkow...

Dajcie znac co o tym myslicie i czy bedziecie je wspoltworzyc.

pozdrawiam
      • wojtas71 Re: SAP.LAP.PL 01.09.05, 23:32
        Ja bardzo chetnie ;-)
      • m4t3us2 Do Admina 02.09.05, 08:12
        Czesc,
        aby zachowac pewna ciaglosc a przede wszystkim, by uniknac mozliwosci podszycia
        pod Ciebie, Admina ktory dal nam mozliwosc wymiany zdan, problemow, na stronie
        SAP.LAP.PL utworzylem uzytkownika kklusek haslo przeslalem na twoja poczte na
        serwerze gazety.
        bedzie mi bardzo milo jesli z niego skorzystasz i zakceptujesz raczkujacy
        projekt.
        pozdrawiam
        • kbor sap.lap.pl 05.09.05, 15:52
          zdaje sie ze zainteresowanie Twoim projektem jest zerowe.
          Ciekawe z czego to wynika...

Czyzby wyszlo ze wiekszosc jest nastawiona tylko na branie... A nie ma komu
          dawac???
          • lolek241 Re: sap.lap.pl 07.09.05, 16:52
            Raczej dla tego że nikt do tej pory o tym projekcie nie wiedział.
            Ja już sobie dodałem tą stonkę do zakładek i RSS.

• m4t3us2 Re: sap.lap.pl 08.09.05, 18:32
              Czesc,
              Strona powoli zaczyna zyc wlasnym zyciem, mam w planach dodanie jeszcze kilku bardzo ciekawych modulow dzieki ktrym bedziemy mogli stworzyc bardzo kompletna baze danych dotyczacych nie tylko SAP i pracy z tym systemem ale rowniez przydatna przy wykonywaniu tego czasami niewdziecznego zawodu zwanego KONSULTANT.
              Aby przekonac o czym pisze zapraszam do czestego odwiedzania strony SAP.LAP.PL.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka