f3f 26.11.09, 22:08 na wielu syropach przy dawkowaniu jest zapis "1 mała łyżeczka (5 ml)" - sprawdziłam łyżczka do herbaty ma jakies 2,5 ml objętości, więc ile dawać? by nie przekraczać zalecanej dawki oraz by lekarstwo odniosło zamierzony skutek? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia27 Re: Dawkowanie lekarstw 26.11.09, 22:16 a to mnie teraz zszokowałaś;| nigdy nie sprawdzałam tego, i jak pisało 1 mała łyzeczka to tyle dawałam;| Odpowiedz Link
lee_a Re: Dawkowanie lekarstw 26.11.09, 22:17 moja mała łyżeczka (Gerlach) ma 5ml - sprawdziłam miarką od Nurofenu. Ale ta łyżeczka to taka bardzo pełna musi być, dlatego jak trzeba dokładnie wymierzyć to mierzę miarką. Odpowiedz Link
f3f Re: Dawkowanie lekarstw 26.11.09, 22:35 a jak nie podają objętości tylko "1 łyżeczka" np Stodal... imho moje łyżeczk isą takie standardowe i z meniskiem wypukłym ;) to max 3 ml wejdą Odpowiedz Link
m_k8 Re: Dawkowanie lekarstw 26.11.09, 22:58 i właśnie dlatego strzykawkę z nurofenu sobie zostawiłam. Mam też kupioną na wszelki wypadek taką apteczną. Odpowiedz Link
f3f Re: Dawkowanie lekarstw 26.11.09, 23:03 No ja też mam strzykawkę z nurofenu i nią podaję lekarstwa, ale chodzi mi o to, że jeśli nie podają objętości to ile to jest mała łyżeczka??? jeżeli moja mała łyzeczka ma 2,5 a dziewczyny wyżej mają 5 ml łyżeczkę... Odpowiedz Link
bobimax Re: Dawkowanie lekarstw 27.11.09, 09:07 Ja zawsze biorę miarkę. Łyżeczki są różne i kiedyś zmierzyłam że 5 ml to łyżka stołowa. Odpowiedz Link
m_k8 Re: Dawkowanie lekarstw 27.11.09, 09:15 właśnie sprawdziłam wszystkie syropy jakie mam. Na trzech 1 łyżeczka to 5ml, na jednym napisano nawet 1 łyżeczka miarowa = 5 ml. Najwłaściwiej więc chyba przyjąć że jeśli nie piszą ml, tylko łyżeczka to to jest dawka max.5 ml. Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Dawkowanie lekarstw 27.11.09, 10:32 Ta "jedna łyżeczka" to norma umowna. Każdy lekarz, u jakiego byłam mówił, że właśnie ta 1 łyż to 5ml. Wiadomo, że łyżeczki są różne i nie jest to dokładna miara. Tak jak dziewczyny pisały, najlepiej tą łyżeczkę=5ml odmierzać miarką lub strzykawką. Odpowiedz Link