maadga 08.06.16, 09:27 Proszę o przyszpilenie wątku. Żądam przepisu na paprykę od Kasi Lipiec Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 11:42 Żądam papryki i hummusu od Kasi! Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 12:24 Hummus to akurat zadna filozofia (papryka zreszta tez). robia prawie tak samo jak ze strony jadlonomii, z tym ze dodaje uprazony I rozgnieciony kmin rzymski www.jadlonomia.com/przepisy/hummus-idealny/ Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 13:52 wiekszego nie potrafie:) chyba ze mnie nauczysz.... Odpowiedz Link
alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 15:10 Robiłam z przepisu jadłonomi, ale nie wyszedł mi tak boski jak u Ciebie mmmm Odpowiedz Link
aurinko Re: Książka kucharska Lipcówek 09.06.16, 08:38 Ja robiłam z przepisu z jadłonomii i w ogóle mi nie wyszedł :D Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Książka kucharska Lipcówek 09.06.16, 09:47 A co sie stalo, ze nie wyszlo? Odpowiedz Link
aurinko Re: Książka kucharska Lipcówek 10.06.16, 14:18 Za pierwszym razem chyba dałam za dużo tahini, chociaż w przepisie było dużo więcej niż dałam, ale to zupełnie inaczej smakowało, czułam tylko tę pastę, fuj. Za drugim razem jednak dałam wszystko idealnie odmierzone jak w przepisie, miksowałam z lodowatą wodą i zrobiło się za rzadkie. No nie jest mi pisane ;) zdecydowanie lepiej wychodzą mi ciasta :) Odpowiedz Link
alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 15.06.16, 08:49 MI wyszło, ale nie było tak delikatne i aksamitne w smaku. Tam o ile się nie mylę w przepisie jest szklanka tahini (?) dalam połowę tylko, bo wydawało mi się ze to przesada Odpowiedz Link
alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 15.06.16, 08:56 Ja mogę polecić Wam pasztet z soczewicy. Niezwykle szybki, a BARDZO smaczny! www.zajadam.pl/przepisy-wegetarianskie/pasztet-z-soczewicy Odpowiedz Link
maadga Re: Książka kucharska Lipcówek 09.06.16, 08:19 Kasia ty tak specjalnie nie chcesz mi dać tego przepisu na paprykę :D ???? ŁAJJJJJJJJJJJJJJJJJJ Odpowiedz Link
lipiec_2007 Pieczona papryka 09.06.16, 15:07 a tu przepis (po angielsku, bo troche mi sie spieszy), ale jesli trzeba to udziele niezbednych konsultacji w jezyku ojczystym:) www.toast-nz.com/2013/01/bookshelf-ottolenghis-plenty-marinated.html Mala wskazowka: - Ja kroje papryke na pol I wyciagam z niej wszystkie smieci. polowki lepiej sie trzymaja podloza I pieke papryke wtedy z jednej strony. - Marynata do papryki to: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, duzo czosnku pokrojonego w platki, cukier brazowy (dla dodatkowego smaku I zbalansowania kwachu octu), sol I pieprz, z ziol najlepszy jest tymianek swiezy. - papryke mozna jesc sama, dodawac do salatek, z hummusem, serem bialym, mozna zrobic z nia tarty, sosy do makaronow. niezliczona mozliwosc opcji Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Pieczona papryka 09.06.16, 15:10 zdjecie z tejze samej strony. Papryka do pieczenia powinna byc gruba I miesista, w przeciwny razie trudno bedzie zdjac z niej zgrabnie skorke. Odpowiedz Link