Dodaj do ulubionych

Książka kucharska Lipcówek

08.06.16, 09:27
Proszę o przyszpilenie wątku.
Żądam przepisu na paprykę od Kasi Lipiec
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 11:42
      Żądam papryki i hummusu od Kasi!
      • lipiec_2007 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 12:24
        Hummus to akurat zadna filozofia (papryka zreszta tez). robia prawie tak samo jak ze strony jadlonomii, z tym ze dodaje uprazony I rozgnieciony kmin rzymski
        www.jadlonomia.com/przepisy/hummus-idealny/
        • lipiec_2007 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 13:08
          Tekst linka
          • lipiec_2007 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 13:09
            https://www.jadlonomia.com/wp-content/uploads/2012/11/MG_1584-600x900.jpg
            • alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 13:20
              Większego się nie dało?:D
              • lipiec_2007 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 13:52
                wiekszego nie potrafie:) chyba ze mnie nauczysz....
                • alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 08.06.16, 15:10
                  Robiłam z przepisu jadłonomi, ale nie wyszedł mi tak boski jak u Ciebie mmmm
                  • aurinko Re: Książka kucharska Lipcówek 09.06.16, 08:38
                    Ja robiłam z przepisu z jadłonomii i w ogóle mi nie wyszedł :D
                    • lipiec_2007 Re: Książka kucharska Lipcówek 09.06.16, 09:47
                      A co sie stalo, ze nie wyszlo?
                      • aurinko Re: Książka kucharska Lipcówek 10.06.16, 14:18
                        Za pierwszym razem chyba dałam za dużo tahini, chociaż w przepisie było dużo więcej niż dałam, ale to zupełnie inaczej smakowało, czułam tylko tę pastę, fuj. Za drugim razem jednak dałam wszystko idealnie odmierzone jak w przepisie, miksowałam z lodowatą wodą i zrobiło się za rzadkie. No nie jest mi pisane ;) zdecydowanie lepiej wychodzą mi ciasta :)
                        • alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 15.06.16, 08:49
                          MI wyszło, ale nie było tak delikatne i aksamitne w smaku. Tam o ile się nie mylę w przepisie jest szklanka tahini (?) dalam połowę tylko, bo wydawało mi się ze to przesada
                          • alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 15.06.16, 08:56
                            Ja mogę polecić Wam pasztet z soczewicy. Niezwykle szybki, a BARDZO smaczny!

                            www.zajadam.pl/przepisy-wegetarianskie/pasztet-z-soczewicy

                            https://www.zajadam.pl/wp-content/uploads/2015/03/pasztet-9-654x435.jpg
                    • alcea3 Re: Książka kucharska Lipcówek 15.06.16, 08:46
                      Dzięki Ela :D
        • maadga Re: Książka kucharska Lipcówek 09.06.16, 08:19
          Kasia ty tak specjalnie nie chcesz mi dać tego przepisu na paprykę :D
          ????
          ŁAJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
    • lipiec_2007 Pieczona papryka 09.06.16, 15:07
      a tu przepis (po angielsku, bo troche mi sie spieszy), ale jesli trzeba to udziele niezbednych konsultacji w jezyku ojczystym:)

      www.toast-nz.com/2013/01/bookshelf-ottolenghis-plenty-marinated.html
      Mala wskazowka:
      - Ja kroje papryke na pol I wyciagam z niej wszystkie smieci. polowki lepiej sie trzymaja podloza I pieke papryke wtedy z jednej strony.
      - Marynata do papryki to: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, duzo czosnku pokrojonego w platki, cukier brazowy (dla dodatkowego smaku I zbalansowania kwachu octu), sol I pieprz, z ziol najlepszy jest tymianek swiezy.
      - papryke mozna jesc sama, dodawac do salatek, z hummusem, serem bialym, mozna zrobic z nia tarty, sosy do makaronow. niezliczona mozliwosc opcji
      • lipiec_2007 Re: Pieczona papryka 09.06.16, 15:10
        https://2.bp.blogspot.com/-6oAXTfH3Pes/UOprHtI2MPI/AAAAAAAAFY4/0EURV7Wyx6U/s1600/IMG_1236.JPG

        zdjecie z tejze samej strony.

        Papryka do pieczenia powinna byc gruba I miesista, w przeciwny razie trudno bedzie zdjac z niej zgrabnie skorke.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka