f3f 08.01.10, 07:46 czy ta zupa wychodzi gęsta? tzn, że mozna ją jeść bez makaronu czy ryzu? czy raczej taka mocno wodnista jest? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mimi_mm Re: e-mille pomidorowa z imbirem i prażonymi migd 08.01.10, 09:51 a gdzie masz przepis na nia? Odpowiedz Link
mareszka Re: e-mille pomidorowa z imbirem i prażonymi migd 08.01.10, 09:54 Odpowiem Ci jako reklamująca tę zupę na forum ;) Zupa nie wychodzi gęsta w sensie taka jak sos, czy krem. Pływają w niej wszelako kawałki pomidora z puszki. Na imprezie spoko można dać tylko z migdałami (myślę nawet, ze dodanie czegoś spaprało by efekt.) Do zupy wsypuje się migdały i są te fragmenty pomidorów, więc zęby coś tam do zmielenia mają. PS facet mojej chrzestnej, który jadł tę zupę na chrzcinach Matiego (11 listopada) nawijał o niej jeszcze w Święta :D. (to ten co powiedział, ze tej pomidorowej to do końca życia nie zapomni). Odpowiedz Link
uczula Re: e-mille pomidorowa z imbirem i prażonymi migd 08.01.10, 10:21 baaardzo jestem ciekawa przepisu :) bardzo poprosze :) Odpowiedz Link
mareszka Re: e-mille pomidorowa z imbirem i prażonymi migd 08.01.10, 10:31 Kopiuję tu e-mille chyba się nie pogniewasz :) z wątku o kulinariach na chrzciny Matiego forum.gazeta.pl/forum/w,43618,101496743,101496743,Przepisy_ze_czapki_z_glow.html "SKŁADNIKI: - wywar z warzyw (ok. 2-3 litrów) lub rosół - duża cebula pokrojona w kostkę - czosnek (ja daję ok. 6-7 ząbków, ale można dać mniej) - imbir (ok 5cm) w kawałku, nieobrany, umyty - pomidory krojone w puszce - 2-3 puszki - sos pomidorowy w kartoniku - 1-2 kartoniki - śmietana 18% duża - płatki migdałów - 1 łyżka cukru - sól, pieprz, ziarenka smaku (wg uznania) W garnku przygotowuję wywar / rosół. Na patelni szklę na oleju cebulę i dodaję czosnek. To wszystko dodaję do wywaru, następnie dodaję pomidory i sos pomidorowy oraz imbir. Gotuję ok 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, czasami dodaję ziarenka smaku i koniecznie 1 łyżkę stołową cukru. Na osobnej patelni prażę migdały - to robię zawsze wcześniej i czekają sobie na swoją kolejkę na talerzyku. Podaję w miseczkach, najpierw po łyżeczce śmietany, następnie wlewam zupę i posypuję migdałami. Można dodać koperku i to sporo, też jest pyszna. Jak potrzebuję bardziej pożywne danie, pod koniec gotowania dodaję zacierki, tzn. taki gotowy makaron zacierkowy - po łyżce stołowej na osobę." Odpowiedz Link
uczula dzieki :) 08.01.10, 11:56 "przepisalam" sobie do "zeszytu" my na razie smietany nie za bardzo ciagle... ale zupka ;) ciekawa bardzo :D Odpowiedz Link
maryjka60 Re: e-mille pomidorowa z imbirem i prażonymi migd 08.01.10, 11:52 robiłam tą zupę już 2 razy bo bardzo nam smakowała,co więcej smakowała też mojemu teściowi, który jest okropnie wybredny, dzięki e-milie za przepis. Ja podawałam z makaronem (takimi drobnymi muszelkami) bo kupiłam tylko jedną puszkę pomidorów, a następnym razem mam zamiar zrobić z makaronem- malutkimi gwiazdkami, z których jako dziecko robiłam naszyjniki :), zupa jest super, mniam, i błyskawiczna w przygotowaniu. Odpowiedz Link
mareszka Re: e-mille pomidorowa z imbirem i prażonymi migd 08.01.10, 12:21 Też się już emiliową zupą dwa razy popisywałam :) A zupka jest jeszcze lepsza następnego dnia, jak te wszystkie smaczki się przegryzą. Odpowiedz Link
f3f pyszna :)))) 08.01.10, 22:46 dzieki za wasze wskazówki :) zupa już ugotowana - rzeczywiscie jest rewelacyjna -a jutro podamy ją gościom. Zastamnawiam sie tylko czy jesli podam ją na stól w wazie to migdały i smietanę dać osobno czy od razu do wazy? wiem głupie pytanie :)) ale odpowiedzcie :D Odpowiedz Link
lilka.k Re: pyszna :)))) 08.01.10, 22:49 Ja tez ją musze zrobic w niedziele moze :) Brzmi pysznie :). Uwielbiam ekperymentowac w kuchni :) Odpowiedz Link
mareszka Re: pyszna :)))) 08.01.10, 22:50 Pomidorowa guru (czyt e-mille) podaje najpierw kleks śmietany, a potem zupę. Ja podawałam zupę w wazie, więc zabieliłam najpierw, a prażone migdały dobrze jest troszeczkę przypalić (tak żeby kilka sztuk było częściowo czarnawe), taka goryczka fajnie się komponuje. Odpowiedz Link
maryjka60 Re: pyszna :)))) 09.01.10, 11:06 ja zupę podałam w wazie a migdały i śmietanę osobno w 2 miseczkach i każdy sobie nakładał co chciał i ile chciał Odpowiedz Link
ewlinp Re: sos pomidorowy 08.01.10, 23:07 co to za sos pomidorowy który się dodaje, czy to jakis przecier jest? mam w spizarce taki własnej roboty przecier pomidorowy mozna zamiast tego dodać czy lepiej ten sos konkretnej firmy? Odpowiedz Link
f3f Re: sos pomidorowy 09.01.10, 23:53 ja dałam przecier pomidorowy pudliszki, taki w kartonikach Odpowiedz Link
ewlinp Re: sos pomidorowy 11.01.10, 19:39 czyli znaczy że można bo to przeciez to samo...? :P Odpowiedz Link
mareszka Re: sos pomidorowy 11.01.10, 22:26 Co e-millie wymknęło się spod kontroli ;) ?? Mam nadzieję, ze się nie gniewasz? Odpowiedz Link
mimi_mm Re: sos pomidorowy 12.01.10, 10:13 no takiego smaku mi narobilyscie ze juz sobie przepis wydrukowalam :) Odpowiedz Link
a_beatle Zrobiłam i... 12.01.10, 21:36 Mniam, nie ma ani krzty przesady w Waszych zachwytach:-)))) Jest pyszna, aromatyczna, intensywna i rozgrzewająca:-) Dzięki! Odpowiedz Link
e-millie Re: a ten imbir to dajecie caly do tej zupy 13.01.10, 10:51 kawałek kłącza imbiru (ok 3-5cm), tylko myję, nie obieram i kroję na dwa trzy kawałki. Odpowiedz Link