Dodaj do ulubionych

wielki katar,suchy kaszel,37 t. kiedy do lekarza??

17.02.10, 17:34
DZIEWCZYNY, Tymek w niedziele dostal katar, pozniej zrobił sie on bardzo
lejący, temperatury brak,w poniedzialek temperatury brak, katar taki, ze
zwymiotował wieczorną kolacje, i zaczał sie kaszel suchy, ale tylko w dzien,
w nocy moze dwa razy moze, dzisiejsza noc rowniez spokojna, ale nad ranem
obudzil sie z bardzo zatkanym nosem i oczywiscie od leje sie non stop, ale do
tego doszla temperatura 37,4 i kaszel masakra, ciagle kaszle, pomimo
odciagania kataru frida i kropli do nosa... ten kaszlel jest suchy.
Kiedy do lekarza dziewczyny? czy z takim kaszlem i katarem mozna odczekac
kilka dni bez wizyty w przychodni? czy taki kaszel moze doprowadzic w szybkim
czasie 2-3 dni do powazniejszych rzeczy jak np.zapalnie oskrzeli czy tez
nawet pluc?
Nie chce isc jeszcze do lekarza, bo Tymek wtedy zapewne dostanie antybiotyk a
ostatni bral przed wigilia... wiec ...moze uda sie to wyleczyc bez ingerencji
lekarza, i co radzicie podawac? i ogolnie rczekam na rady;)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mimi_mm Re: wielki katar,suchy kaszel,37 t. kiedy do leka 17.02.10, 17:57
      mialam dokladnie taka sama sytuacje kilka tygodni temu. Do lekarza poszlam po 4
      dniach upewnic sie ze osluchowo jest ok. no i bylo ale lekarz ze wzgledu na
      zielony katar dal antybiotyk (smak okropny) ktorego w zaden sposob podac nie
      moglam wiec nie podawalam. moj syn nie chce przyjmowac zadnych lekarstw, nawet
      syropow. NIC A NIC. suchy kaszel za chwile stal sie mokry. stosowalam tylko wode
      z miodem i cytryna i tantum verde ktore jako jedyne lekarstwo dal sobie w ogole
      podac - nie wiem czy pomoglo czy nie ale po 1.5 tygodnia samo przeszlo - odpukac!
      • alcea3 Re: wielki katar,suchy kaszel,37 t. kiedy do leka 17.02.10, 18:27
        Ja zawsze liczę na moja intuicję i obserwuję młodą.
        Po kilku dniach zawsze idę na osłuchanie,jeśli ok,dalej leczę sama.
        • ankas4 Re: wielki katar,suchy kaszel,37 t. kiedy do leka 17.02.10, 18:35
          Ten kaszel to najwileksza zmora, zawsze jak dostaje tego ataku kaszlu dostaje
          świra ze zmartwienia, bo tak mi szkoda tego malego ciałka.
    • f3f Re: wielki katar,suchy kaszel,37 t. kiedy do leka 17.02.10, 18:31
      ja bym nie szła, ale każde dziecko jest inne... temperatura niewielka - właściwie tylko stan podgorączkowy.
      piskac tantum-verde (3 razy po 1 psik) bo gardło napewno tez zaczerwienione, dawać vit C (2x 20 kropli), ok 4-5 razy dziennie syrop z cebuli i czosnku (taki domowej roboty, ja daje po 5 ml
      a na katar to tylko by ulzyc nasivin - bo katar to i tak trwa 7-10 dni...
      na noc nurofen - (NIE paracetamol) bo działa przeciwzapalnie
      a jak kaszel zacznie być mokry to coś na wykrztuśnego (np flegamine) i oklepywać
      ja tak lecze Michałka u konczy sie bez antybiotyku
    • f3f Re: wielki katar,suchy kaszel,37 t. kiedy do leka 17.02.10, 18:48
      a jak kaszel suchy i bardzo męczący to kup tez jakiś syrop, na suchy kaszel - hamujący kaszel - byle nie wykrztuśny!
      • ankas4 f3f jestes super! 17.02.10, 19:16
        Wprowadzam to co napisalas, i robie zaraz syrop z cebuli i czosnku, a napisz mi
        jak Ty go dokladnie robisz,,,wiem ,ze to pewnie nie filozofia ale ile czego mam
        dac ...
        Pozdrawiam serdecznie
        • alcea3 ankas 17.02.10, 19:19
          Malwa id dzis tez w domu przeziębiona, kaszle,katarzy.
          Tez daję wlasnie syrop z cebuli, cebulę kroisz na plastry wkladasz plaster do
          sloika,zasypujesz cukrem(lub zalewasz miodem) drugi plaster,i znow cukier i tak
          calaq cebulę;)
          • anmroz Re: ankas 17.02.10, 19:26
            Jeśli masz inhalator to proponowałabym Ci 2-3 razy dziennie inhalacje z soli
            fizjologicznej. U mojego działają cuda!
          • ankas4 Re: ankas 17.02.10, 19:28
            Dzieki Kochana, juz znalazlam w necie przpis, alepowiedz mi,bo nigdzie nie
            pisza,,,czy ja mam pozniej zakrecic słoik czy mam zostawic otwarty...moze to
            smieszne ale nigdy nie robilam teog syropu,zawsze mama albo babcia przychodzily
            juz z gotowym:)
            • ankas4 Re: Przepis ze zdjeciami nawet:)) 17.02.10, 19:31
              Ok mam super przepis ze zdjeciami:)))

magicznakuchnia.blox.pl/2009/01/Syrop-z-cebuli-z-czosnkiemproponuje-wam-kolejny.html
          • f3f Re: ankas 17.02.10, 19:28
            robię podobnie jak alcea, ale cebule kroje w kostkę (1/2 cebuli)+ dosiekuje 1 lub 2 zabki czosnku i na zmiane do słoika cebula z czosnkiem + cukier (ostatnio dałam brązowy, takei karmelowe było chyab smaczniejsze)
            a ten syrop robię co 1,5 dnia by był świeży (bo stoi poza lodówką i sie boję by nie sfermentował)
            • ankas4 Re: ankas 17.02.10, 19:33
              Dzieki dziewczyny, dzieki to forum jest naprawde niezwykle;)
              Poszukalam tez w necie i znalazlam nawet ze zdjeciami
              przepis:magicznakuchnia.blox.pl/2009/01/Syrop-z-cebuli-z-czosnkiemproponuje-wam-kolejny.html

Tylko zeby jeszcze Tymek chcial to pic... :))
              • alcea3 Re: ankas 17.02.10, 19:53
                Asia przepis ok tylko zrob z polowy skladnikow,czesto trzeba robic swiezy. I
                mozna dawac nawet ok 4 x dziennie a nie tylko 2.
                • ankas4 Re: aLCEA DZIEKUJE, wszystkim Wam dziekuje! 17.02.10, 19:57
                  Dzieki temu forum mozna byc na koncu swiata i nie czuc sie samotnie:)

Pozdrawiam
                  • ankas4 Re: aLCEA DZIEKUJE, wszystkim Wam dziekuje! 17.02.10, 20:03
                    I jeszcze dodam, ze...zastanawiam sie czy z tej kanadyjskiej 'organic' cebuli
                    wyjdzie mi polski syropek:)))))) wiecie oni maja posegregowane wszystko...moze
                    nawet maja specjalną cebulę na syropy:)))))))))))
                    • ewlinp Re: aLCEA DZIEKUJE, wszystkim Wam dziekuje! 17.02.10, 20:20
                      ja tylko dodam że robie na noc i następnego dnia wciskam pół cytryny zeby tak
                      nie śmierdział, bo zapach może skutecznie odstraszyć dziecko, no i w smaku o
                      niebo lepszy :)
                      • lilka.k Re: aLCEA DZIEKUJE, wszystkim Wam dziekuje! 17.02.10, 20:27
                        Nie znam lepszego syropu na kaszel niż acodin. Dla dzieci zwie się
                        Acodin 150, dla dorosłych Acodin 300. Wyłącza kaszel jak przycisk ;)
                        • ankas4 Lila pytanie mam wazne!w sprawie syropu! 18.02.10, 16:15
                          Lila ,kolezanka leci z Polski do Kanady i moze mi kupic to cudo syropowe, ale
                          doczytalam sie ,ze ten syrop od 6 roku zycia sie podaje,,,czy jest jakis dla
                          mlodszych dzieci czy dajesz wlasnie ten?

A dodam jeszcze, ze poszlismy do lekarza,bo nie bylo ludzi w przychodni,
                          osluchal Tymka jest ok, lekarz stwierdzil ,ze faktycznie strasznie
                          kaszle,przepisal syrop na recepte oraz dal recepte na antybiotyk, ale kazal
                          wykupic jesli sie do soboty nie poprawi lub zacznie sie wysoka temperatura, wiec
                          jestem spkojniejsza.

Pozdrawiam
                          • lilka.k Re: Lila pytanie mam wazne!w sprawie syropu! 18.02.10, 16:21
                            Konsultowalam z lekarzem i farmaceutką. 150 mozna dawac, tak jest
                            napsiane na 150?
                            • burdziaa Re: Lila pytanie mam wazne!w sprawie syropu! 18.02.10, 16:43
                              a ja dopiero ujrzałam watek- uff dobrze,ze lekarz posłuchał Tymka,
                              mam nadzieje ze to 'tylko'infekcja i antybiotyk nie bedzie
                              konieczny,sciskam!
                              • ankas4 Lila takie cos mam... 18.02.10, 16:52
                                www.aptekaotc.pl/p/pl/2495/acodin_syrop_0,3_-_100_ml_(max__2_opakowania).html
                                ale to chyba musze poszukac innego...

Lila znalazlam takie cos...czy ten syrop jest na receptę?

www.domzdrowia.pl/46034,acodin-150-7-5-mg-5-ml-syr-100-ml.html

Burdzia dzieki za troske, tez jestem spokojniejsza po tym lekarzu, mam
                                nadzieje, ze sie obedzie bez antybiotyku, bo ostatnio bral przed swietami Bozego
                                narodzenia.

sciskam
                                • lilka.k Re: Lila takie cos mam... 18.02.10, 18:28
                                  acodin 300 jest dla doroslych
                                  acodin 150 jest dla dzieci.
                                  A ty pewnie patrzylas na ten 300.
                                  Nie jest na recepte i jest tani :)
                                  Nasz lekarz powiedzial, ze mozna ciut wiecej dac niz napisane.
                                  • alcea3 Re: Lila takie cos mam... 18.02.10, 21:03
                                    Pytalam dzis o ten acodin-jest na receptę-przynajmniej w tej aptece ;)
                                    • ankas4 Re: Lila takie cos mam... 19.02.10, 04:15
                                      Wyslalam emaila do kolezanki z nazwa, ale...niestety moze byc jak pisze
                                      Patrycja, ze na recepte tylko, przynajmniej w necie wszedzie na recepte.

Ale dzieki za namiar, jak sie teraz nie uda to juz w POLSCE poprosze pediatre o
                                      receptę.
                                      sciskam
                                    • lilka.k Re: Lila takie cos mam... 19.02.10, 08:41
                                      NIgdzue nie wymagali ode mnie recepty, na pewno nie jest.
                                      A kupowałam juz go w kilku miastach. Dziwne.
                                      • qwoka Re: Lila takie cos mam... 21.02.10, 19:59
                                        Własnie kupiłam Acodin junior 150 -bez recepty, bez problemu;)
    • qwoka ankas4 21.02.10, 17:00
      Ankas4 napisz jak dzisiaj Tymek?
      Super że znalazłam ten wątek, bo własnie Maja ma takie same objawy, a ja nie chce iść do lekarza bo wiem, że dostanie antybiotyk. Włąsnie dzwoniłam do brata (jest farmaceutą) i kazał mi kupić akodin lub supremin i niby sa to syropy dla dzieci powyżej 3 lat, czy nawet wiecej, ale mam się nie przejmować. Musze cos jej podać, bo syropy wyksztusne nic nie dają, a Maja kaszle non stop co kilka sekund:/ syrop z cebuli niestety tez nie pomaga, ale cebula to właśnie tez wyksztuśna jest.
      • ankas4 Re: ankas4 21.02.10, 17:24
        Kochana wiec u nas obyło sie bez antybiotyku,mam nadzieje...
        Tak to wygladalo; poszlismy do lekarza, prawie od razu jednak, ale wynikalo to
        glownie z tego, ze nie bylo kolejki w przychodni, Tymek osłuchowo bez zmian
        czyli ok, kaszel mocny wtedy byl nadal,lekarz pwiedzial ,ze dla niego to wyglada
        jak choroba z grupy;'krup' czyli od krtani, pytal czy Tymon mial temperature
        wysoka, powiedzielismy ,ze nie, wiec wypisal recepte na antybiotyk, ale
        zaznaczyl aby nie kupowac jeszcze antybiotyku ale dawac tylko syrop o
        nazwie;Benylin- pewnie w Polsce takiego nie ma, ale napisze Ci,ze on tez jest
        wlasnie dla dzieci od 6 lat tylko takim jak nasze daje sie mniejszą dawke, i ten
        syrop podaje sie 3 razy dziennie. Mozna na noc, bo wlasnie uspokaja kaszel ale
        przeczyszcza płuca i oskrzela.
        Wiec wrocilismy spokojnie do domu, Tymek ciagle kaszlał,ja juz pewnie bym
        poleciala do apteki,ale maz mnie uspokajał, ze zdarzymy podac jeszcze antybiotyk
        a Tymek nie miał temperatury powyzej 38 wiec faktycznie posluchalismy lekarza,
        noc byla koszmarna,niby normalnie zasnał, ale pozniej mial ciagle ataki kaszlu,a
        zapomnialam napisac,ze tego pomimo odciagania frida kataru sporo mu tej flegmy
        musialozalegac,bo zwymiotowal mleko ,ktore wypil wieczorem, ale to dobrze w
        sumie,bo oczysci sie z zalegajacej flegmy.
        Jak kaszlal w nocy dawalam mu do picia letnia herbate,pomagalo no i syrop o
        ktorym napisalam powyzej.
        Rano oczywiscie nos zawalony, wiec znowu sol morska, frida, nasivin, i tak caly
        dzien, ale kaszlu mniej, wieczorem ta sama akcja z mlekiem, wypil o 20
        ,zwymiotowal o 20;15;)
        Teraz juz jest ok, tzn katar nadal niestety jest, ale kaszel z suchego upiornego
        zmienił sie na mokry i sporadyczny, w sumie glownie pojawia sie jak Tymek sie
        zmeczy,np jak potanczy sobie chwilke przy piosence;))))
        Wiec recepta lezy w szufladzie, jeszcze tydzien jest wazna, licze, ze nie
        bedziemy juz jej potrzebowali. Syrop z cebuli tez mysle,ze nie za duzo dał,
        zreszta nie podawałam za czesto jak juz miałam ten z apteki.

Kochana trzymam kciuki aby bylo ok, ja bylam spokojna jak lekarz osłuchał Tymka
        i jak wiedzialam,ze mam recepte w domu na antybiotyk, ale widzisz tutaj jest
        problem,ze w nocy to mozna tylko jechac na pogotowie i tam czekac na izbie
        przyjec 7 godzin zanmi lekarz zobaczy dziecko.

sciskam ,napisz jak tam córeczka.
        • qwoka Re: ankas4 21.02.10, 20:04
          no to super że już jest lepiej ;) Mysle ze wyjdzie z tego bez antybiotyku skoro jest już poprawa;)
          Maja niestety dostała gorączki 38,7 wiec zbiłam. No i najgorszy ten kaszel, niemoze za bardzo jeść, bo się ksztusi przez niego:/ Własnie kupiłam Acodin, podałam, zobaczymy co bedzie...
          Jutro M pojedzie z Mają na osłuchanie, mam nadzije, ze mi się polepszy i bede w stanie pojechac z nimi, bo jak znam M to zbyt gadatliwy u lekarza nie bedzie i wcisną mu wszystko;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka