Dodaj do ulubionych

Klarysko metody uczenia się

28.03.11, 11:05
Mam pytanko możesz napisać w skrócie o co chodzi w tej metodzie szybkiego uczenia się. Nie wiem czy warto ale muszę się wziąść za mojego starszaka bo od września 1klasa i muszę napewno zacząć pracę nad systematycznością.
Młody ma świetną pamięć ale z koncentracją problem ogromny, ćwiczymy ale to już ponad moje siły. On się nawet nad jedzeniem zawiesza (zjedzenie obiadu to walka i szarpanina nie dlatego że nie ma siły ale dlatego że zapomina co ma robić) Ta pamięć krótkotrwała szwankuje ogromnie, idzie po skarpetki wraca z książką.
:(
Obserwuj wątek
    • klarysa007 Re: Klarysko metody uczenia się 28.03.11, 13:06
      U nas też wielki problem z koncentracją no, a dysleksja nie ułatwia sprawy. Szkoła Starszaka nawiązała współpracę z nimi: www.instytutefektywnejnauki.pl i w niedzielę była u nas przykładowa lekcja. Młody zachwycony, mnie też się podobało tyle, że płacić trzeba. Zobaczymy.
      • leluchow1 Dysleksja 28.03.11, 13:15
        Powiedzcie mi jak się to u waszych dzieci objawiało i od jakiego wieku
        Mateusz (6lat) - mój mąż ma dysleksję i dysortografię (oczywistą ale nie stwierdzoną, bo kiedyś a wsi to wiecie jak było)
        Młody
        - nie może się skupić, wywija nogami, rękoma cuduje na krześle niewyobażalne
        - pisanie i czytanie sprawia mu dużą trudność
        - czyta często wspak
        -pisze literki w lustrzanym odbiciu
        - myli p,b.d
        - jest leworęczny

Pediatra mówiła żeby go obserwować pod kątem dysleksji bo to dziedziczne. Ok. Mogę obserwować, ale co to znaczy w praktyce?
        • klarysa007 Re: Dysleksja 28.03.11, 13:33
          W praktyce to oznacza - nie słuchaj pediatry :)
          Młody miał te same objawy i przez 3 lata szkoły dostawałam szału pilnując go przy lekcjach. Kilkakrotnie rozmawiałam z wychowawczynią i pedagogiem, obie mówiły żeby poczekać, że nieźle sobie radzi, że wyrośnie. A ja jak głupia czekałam. W połowie 3 klasy się wkurzyłam, zapisałam Młodego do poradni na badanie w kierunku dyslekcji. Na badanie czekałam az do początku klasy 4. I od razu wyszło, że wszystko wskazuje na dysleksję, że upośledzona jest percepcja słuchowa, że trzeba na maxa rozwinąć naukę wzrokową, bo z lekcji to on wiele nie wyniesie. Pod koniec 5 klasy muszę go zapisać na ponowne testy to może przed egzaminem gimnazjalnym uda nam się dostać zaświadczenie i Młody będzie miał więcej czasu na egzaminie. Lepiej było wcześniej zacząć, bo wtedy i mniej nerwów z zaświadczeniem, a przede wszystkim ułatwia się dziecku życie.
          Ja z nim ćwiczę na tych zeszytach: www.sklep.gildia.pl/literatura/127697-aurelia-omiecinska-zdzislawa-sadus-ortografia-dla-uczniow-szkoly-podstawowej-zeszyt-5-a-om-on-e-em-en Jest ich kilka, każdy z innymi zasadami.
          • leluchow1 Re: Dysleksja 28.03.11, 13:37
            Ale myślisz, że ktoś się w ogóle pochyli nad 6 latkiem?
            W jakiej poradni robi się takie testy?
            • klarysa007 Re: Dysleksja 28.03.11, 13:39
              Takie sprawy załatwiają Poradnie Psychologiczno-Pedagogiczne. Musisz poszukać w swoim mieście. One są podzielone wiekowo, jedne dla dzieci do lat 6 bądź 7 - nie pamiętam, inne dla starszych. Testów Młodemu pewnie jeszcze nie zrobią ale zapytać możesz, przecież to zerówka :)
              • leluchow1 Re: Dysleksja 28.03.11, 13:45
                Zerówka ale Pani ma przerost ambicji i robią rzeczy które powinni robić za rok.
                • klarysa007 Re: Dysleksja 28.03.11, 14:02
                  Do poradni zwykle zabierałam ćwiczeniówki i zeszyty żeby pani pedagog miała pojęcie jak w praktyce wygląda praca mojego syna. Poszukaj u siebie Poradni i zadzwoń.
            • lee_a Re: Dysleksja 28.03.11, 22:13
              leluchow, a wez się zainteresuj diagnozą i terapią Integracji Sensorycznej dla swojego sześciolatka. Jak dla mnie wygląda na klasyczny przypadek do terapii. W PPP jest możliwość zalatwienia tego na fundusz.
              • leluchow1 Re: Dysleksja 29.03.11, 11:56
                Matko! A co to?
                • leluchow1 Re: Dysleksja 29.03.11, 11:59
                  Doczytałam :-) Ale w jakim zakresie Mateusz się w to wpisuje? On ma problemy z czytaniem pisaniem i koncentracją. A tam piszą o koordynacji, zbyt małej/dużej wrażliwości na bodźce.... Nie widzę styczności. Powiedz mi co ci się skojarzyło?
                  • lee_a Re: Dysleksja 29.03.11, 12:46
                    moja wspólniczka jest terapeutą SI, często razem z nią jestem obecna przy diagnozowanu dzieci i to co napisałaś:
                    - nie może się skupić, wywija nogami, rękoma cuduje na krześle niewyobażalne
                    - pisanie i czytanie sprawia mu dużą trudność
                    - czyta często wspak
                    -pisze literki w lustrzanym odbiciu
                    - myli p,b.d
                    to są podstawowe rzeczy, które w takiej diagnozie się sprawdza. To, że dziecko ma jakies zaburzenia w kierunku SI to naprawdę nic strasznego. Terapia jest fajną zabawą i daje naprawdę niesamowite rezultaty.
                    • leluchow1 Re: Dysleksja 29.03.11, 12:48
                      U nas w PPP tego nie robią. Jak poszukać takiego ośrodka. Znasz namiary w kuj-pom?
                      • lee_a Re: Dysleksja 29.03.11, 13:04
                        spróbuj poszukać tutaj, ja się zapytam koleżanki, może kogoś poleci. Przy czym prywatnie to są niestety niemałe pieniądze. U nas terapia kosztuje 70zł/50 min.
                        • lee_a Re: Dysleksja 29.03.11, 13:05
                          no nie wrzuciłam linka
                          www.pstis.pl/pl/html/index.php?v1=none&str=podstrona_gabinety
    • maadga Re: Klarysko metody uczenia się 28.03.11, 13:41
      U nas problemem jest skupienie uwagi, oraz dodatkowo dochodzi wiotkość stawów co powoduje iż długie pisanie rysowanie sprawia mu ból. Młody w szkole (zerówka) chodzi na zajęcia z panią pedagog, płacimy za to dodatkową kasę. Ale 1raz w tygodniu to za mało. Zresztą to nie tylko przy nauce wychodzi bo przy jedzeniu, zabawie, codziennych czynnościach. Upierdliwe to na maxa, np bierze szczoteczkę do zębów pastę i idzie do kuchni coś mi powiedzieć po drodze gubi przybory do mycia i już nie wraca do łazienki tylko idzie coś sprawdzić do pokoju.
      Żadnych dysfunkcji nie stwierdziliśmy do tej pory w poradni zresztą chyba za wcześnie choć mogę się mylić.
      A mylenie literek pdb czytanie i pisanie wspak czy w lustrzanym odbiciu to norma dla wieku 5-7lat tak mi mówiła pedagog choć im bliżej 7 i mniejsza poprawa to należy zwrócić uwagę.
      Kuba sam się nauczył pisać i czytać jakieś 7-8miesięcy temu. Czyli jako 5-latek.
      Szlaczki to nasza zmora.
      • aga_junior Re: Klarysko metody uczenia się 28.03.11, 14:54
        Niezależnie od wieku i od tego co mówi pediatra ZAWSZE warto zgłosić się do Poradni Psychologiczno - Pedagogiczne w waszej mieścinie, mieście, czy dzielnicy.
        Niestety "dysleksja" jest niestety ignorowana przez lekarzy, nauczycieli ze względu na ostatnie lata w których rodzice gdy tylko dziecko miało problemy z nauką latali po zaświadczenia o dysleksji :D
        Prawdziwa dysleksja to nie tylko błędy ortograficzne, problemy z czytaniem i pisaniem ale sposób zachowania, kłopoty z koncentracją, z pamięcią.

maagda zgłoś się już do takiej poradni, poproś o badanie psychologiczno - pedagogiczne. Pomoże wam to w przyszłości uzyskać zaświadczenie. Może poradnia również zaproponuje wam zajęcia u siebie. Jest mało miejsc ale są darmowe co czasem jest podporą gdy dziecko uczestniczy na nich kilka lat.
        W takiej opinii napiszą ci o ewentualnych innych dysfunkcjach, warto ją zanieść do szkoły.
    • szalona_wielorybica Re: Klarysko metody uczenia się 29.03.11, 11:42
      Zdecydowanie wybrałaby się do PPP.

Dziewczyny, a podajecie swoim zdekoncentrowanym może eye Q (omega-3, omega-6)? Bo naprawdę warto, poprawia znacznie koncentrację, więc czasem wystarczy tylko dołączyć suplementację i jest znaczna poprawa.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka