Dodaj do ulubionych

Warszawianki kochane prosze o podpowiedz...

07.01.12, 10:33
Przylatuje z moimi chlopakami (mezem i Guciem) do Warszawy 20 stycznia poznym wieczorem na slub znajomych ktory odbedzie sie na Bialolece w sobote 21 stycznia. Poczatkowo mielismy mieszkac w Hotelu Harenda ale wczoraj znalazlam za grosze (jak na warszawskie ceny ;-) ) pokoj w Platinum Residence Grzybowska 61. Wylatujemy raniutko w niedziele 22 stycznia. W zwiazku z tym mam kilka pytan:
- jak przylecimy chcielibysmy cos dobrego zjesc w okolicy - mozecie polecic jakies miejsce na dobra obiado-kolacje?
- jak najlepiej dojechac z lotniska? Czy mozecie podac mi jakas sprawdzona firme taxi?
- w sobote mamy 2-3 godzinki na szybkie zwiedzanie i mega szybkie zakupy polecicie mi jakies centrum handlowe?
- musze kupic tez kwiaty , jakies ladne artystycznie ulozone - pewnie kwiaciarnie znajde w poleconym przez Was centrum handlowym ale moze gdzies w okolicy hotelu jest jakas mila kwiaciarnia.
- gdyby wystarczylo nam czasu chcielismy wypic kawe w jakiejs kafejce przyjaznej dla dzieci i doroslych- macie swoje ulubione w tej okolicy?
To chyba wszystko :-) Podpowiedzcie mi prosze jakies fajne miejsca.
W zamian oferuje informacje na temat urokliwych i waznych miejsc w skandynawii ;-)
Obserwuj wątek
    • lilka.k Re: Warszawianki kochane prosze o podpowiedz... 07.01.12, 10:37
      guciowa, jeśli już o tym wspominasz, to w jakim mieście mieszkasz? Oświecono mnie, że bilety do Szwecji są za grosze i faktycznie, aż w szoku byłam, że tak tanio, marzę o weekendzie tam. Na razie nie mam jak chłopaków zostawić, bo leciałabym natychmiast z mężem, ale może jeszcze mnie oprowadzisz za jakiś czas? :)
      • guciowamama Re: Warszawianki kochane prosze o podpowiedz... 07.01.12, 11:48
        Lilka - Sztokholm :-) Po prostu zabierzcie chlopakow (tu jest duuuzo dla maluchow atrakcji), ustalmy termin i wpadajcie :-) Zapraszam :-)
        • lilka.k Re: Warszawianki kochane prosze o podpowiedz... 07.01.12, 11:53
          Idealnie, bo własnie Stokholm chciałam zwiedzić :)
          Aktualnie rozkochałam się w stylu skandynawskim :). Wolałabym ich nie brać, żeby siedzieć w knajpkach do późna ;), ale masz rację, może też by było fajnie z nimi.
          • guciowamama lilka 07.01.12, 11:57
            "siedzieć w knajpkach do późna ;)" hmm tu chyba sie rozczarujesz. To nie Wyspy ani poludnie Europy. Generalnie nuda. Nas ratuje milosc do jazzu ;-)
            • lilka.k Re: lilka 07.01.12, 12:03
              Ale restauracje z jedzeniem to macie ponoć fajne, trzeba dlugo czekac na stoliki ;).
              dobra, kij z tym winem wieczorem, może być co innego :).
              Mój mąż się ze mnie nabija, że może mnie zabierze do Ikei, skoro kocham szwedzkie klimaty. Na jedno wyjdzie. Mnie te sklepiki tam pociągają glównie ;)
              • guciowamama Re: lilka 07.01.12, 12:09
                "restauracje z jedzeniem to macie ponoć fajne, trzeba dlugo czekac na stolik" hihi fajne czy nie le na stolik czekac trzeba hihihi. Lilka czy Ty czytalas jakis przewodnik po Sthlmie? Mowie Tobie szczerze - on nie jest dobry wyrzuc go. Hihihi...
                Ikea to glowne miejsce gdzie szwedzi spedzaja weekend ;-) wiec maz sie wiele nie pomylil ;-)
                • lilka.k Re: lilka 07.01.12, 12:13
                  nic nie czytałam, nie mam żadnego przewodnika. Tak sobie wymyślam. Polecę na żywioł , a co mi tam..
                  • lilka.k Re: lilka 07.01.12, 12:16
                    aa, no i sprawdzę te bilety, dam znać jak coś wymyślę, ale mysle, ze Piotrek nie bedzie chcial dzieci ciągac. No nic, pomyslimy na spokojnie. Dzięki za zaproszenie, bardzo mi pomożesz się tam odnalezc :)
                    • guciowamama Re: lilka 07.01.12, 12:20
                      To przyleccie bez maluchow. Jak sie Wam spodoba i zobaczycie ogrom atrakcji dla nich przyjedziecie jeszcze raz , ot i po sprawie :-) Posprawdzaj bilety i dostosujemy termin :-)
                      • lilka.k Re: lilka 07.01.12, 12:22
                        no wlasnie, opowiesz mi jeszcze o tych atrakcjach wiecej, to zmienie kierunek wakacji ;)
                        • szaszanka21 Re: lilka 07.01.12, 13:45
                          O guciowamama jest cudnym przewodnikiem :)))
                          Coś wiem na ten temat :D
                          Ja tez marzę,żeby jeszcze raz zobaczyć Sztokholm bo to przepiękne,niezwykłe miasto :)
                          • guciowamama Re: lilka 07.01.12, 13:59
                            lilka atrakcji moc w zaleznosci od pory roku. Jesli chodzi o weekendowe, szybkie zwiedzanie to rzeczywiscie chyba bez dzieci.

Szaszaneczko moje zaproszenie dla Ciebie jest zawsze aktualne! My tez czesto wyjezdzamy a wowczas mieszkanko wolne i do dyspozycji :-)

Wiecie co? A moze tak forumowy zjazd w tym roku za granica? Hihi musze pogadac z mezem ;-)

Ps. I tak Sztokholm zdominowal watek a ja mysle o wyjezdzie do Warszawy :-) hihihi
                            • szaszanka21 Guciowamama :) 07.01.12, 14:24
                              Dzięki kochana :)
                              Bardzo bym się chciała razem spotkać na Gamla stan :))))
                              Kasia przesyła pozdrowionka :D( bo własnie stoi za plecami ha ha)
                              A pomysł ze zlotem za morzem wart grzechu!!!! ;PPPP
                            • lilka.k Re: lilka 07.01.12, 21:45
                              No to teraz jak to zrobić, by dzieci zostawić na weekend? Nie mam komu :(
                              Znalazłam nianię na godziny, na razie się oswajają, ciężko ich będzie zostawić, bo od zawsze to były tylko babcie i nie chcą nikogo innego. No nic, coś pomyślę, bo mnie strasznie kręci ten Sztokholm, o którym zielonego pojęcia nie mam :)
                              • guciowamama Re: lilka 08.01.12, 13:41
                                Jest jeszcze opcja, ze ja tu na miejscu zorganizuje nianie dla naszych chlopakow :-)
    • malenkie7 Re: Warszawianki kochane prosze o podpowiedz... 07.01.12, 11:31
      Grzybowska to samo Centrum, w dodatku ta czesc centrum, gdzie wokół są biura i biura. ale - blisko stamtąd do CH Arkadia lub CH Złote Tarasy.
      W obydwu tych centrach są przyzwoite kwiaciarnie. Choć bliziutko Grzybowskiej jest Hala Mirowska a tam mnósto stoisk z kwiatami, gdzie czaruja piękne bukiety. Z lotniska weźcie po prostu taxi korporacyjną, a nie żaden przewóz osob czy niekorporacyjną. Może byc Elle, Wawa - cokolwiek, co ma nazwe na dachu, a nie tylko napis taxi.
      Co do obiadokolacji - nic nie przychodzi mi do głowy... ale może tutaj coś znajdziecie dla siebie: forum.gazeta.pl/forum/w,51,121248736,,restauracja_warszawa_centrum.html?v=2
      • guciowamama malenkie 07.01.12, 11:54
        Dziekuje za cenne uwagi. Wiosna przyjade na dluzsza chwile to zapraszam na kawe. A ktore CH jest mniejsze Arkadia czy Tarasy? - nie chcemy ugrzeznac w "molochu" ;-)
        • andzia84 Re: malenkie 07.01.12, 19:22
          co do molochów to oba są duże, ale arkadia chyba trochę prostsza do obejścia bo tylko dookoła się lata a złote bardziej skomplikowane, nie przepadam za nimi. co do kwiatów to polecam halę mirowską i blisko grzybowskiej, tam jest bazar kwiatowy i fajne bukiety w miłych cenach. a gdzie na białołęce to wesele bo ja mieszkam na białołęce :)
          • guciowamama andzia 07.01.12, 20:21
            Dziekuje Ci bardzo :-) Ceremonia odbedzie sie w Urzedzie Stanu Cywilnego Bialoleka, gdzie weselisko niestety nie wiem :-)
        • pocholita Re: malenkie 07.01.12, 19:23
          Hej!

W okolicy są dwie fajne knajpy z atrakcjami dla dzieci Pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda. Niestety obie dość drogie. Natomiast zawsze można pójść coś zjeść do Zlotych Tarasów i zostawić maluchy na płatnym placu zabaw - jest na tym samym poziomie co bary.
          Placyk zabaw w Arkadii też jest ale bardzo słabiutki, polecam Złote Tarasy (mniejsze niż Arkadia). Poza tym obok masz Pałac Kultury, który jest fajnie podświetlany nocą, a przy nim odkryte bezpłatne lodowisko. Wypożyczalnia łyżew płatna. Na Emili Plater są świąteczne iluminacje.

Co do kwiaciarni to podpisuję się pod tym, co napisały dziewczyny - Hala Mirowska.

Natomiast jeśli chodzi o zwiedzanie to okolica nie jest zbyt atrakcyjna dla dzieci.
          Można przejechać się tramwajem na Stare Miasto, na rynku jest jarmark świąteczny, poza tym polecam iluminację świateczną Traktu Krolewskiego (Miodowa, Krakowskie Przedmiescie, Nowy Świat, Aleje Ujazdowskie i Belwederska), ruchoma szopka w kościele Kapucynów na Miodowej a przed Katedrą Polową na Placu Krasińskich szopka z żywymi zwierzętami.

Ulica Grzybowska to dawne tereny Getta Warszawskiego i w okolicy jest sporo zabytków z tego okresu ale to raczej temat nie dla dzieci. Niemniej jeśli Cię to interesuje mogę dać bardziej szczegółowy opis.

Dla katolików interesujący może być kościół Milosierdzia Bożego i św Faustyny na Żytniej 1, mieszczący się przy zakonie, do którego św Faustyna została przyjeta po raz pierwszy.

W przypadku niepogody w okolicy macie Muzeum Powstania Warszawskiego - bardzo ciekawe ale moim zdaniem nie dla dzieci, lub w Pałacu Kultury Muzeum Techniki i Muzeum Ewolucji - bardzo fajne.

Absolutnie nie polecam wjazdu na XXX piętro Palacu Kultury, gdyż o tej porze roku widoczność jest raczej słaba, no chyba że byłoby bezchmurne niebo. Natomiast na ostatnim piętrze hotelu Marriott mieści się bar PANORAMA skąd można zobaczyć rewelacyjną panorame Warszawy nocą (czynny dopiero od 18:00).

Oprowadziłabym Was osobiście ale 20 stycznia to środek warszawskich ferii i planujemy wyjazd w tym terminie. Szkoda. Oprowadzanie po Warszawie to nie tylko moja pasja ale i zawód więc jakbyś miala jeszcze jakieś pytania to pisz. Dane do mnie znajdziesz tu: www.guiadevarsovia.com

Pozdrawiam

• guciowamama pocholita 07.01.12, 20:26
            Jestes prawdziwa skarbnica wiedzy! Dziekuje serdecznie. Tym razem bedziemy w Warszawie tylko chwilke wiec niestety nie uda nam sie zbyt wiele zobaczyc. Kontakt pozwalam sobie jednak zatrzymac na przyszlosc. I mam nadzieje moc sie zrewanzowac :-) Pozdrawiam.
          • f3f Re: malenkie 07.01.12, 23:26
            a ja do tego wszystkiego co napisała pocholita dodam tylko, ze w odległosci ok 1 km od Waszego hotelu jest muzeum kolejnictwa www.muzkol.pl/pl/Kontakt/Warszawa.aspx
            i akurat poza innymi eksponatami (lokomotywy na dworzu i modele w srodku) w tym czasie bedzie mozna zobaczyc: makiete w skali 1:30 - pociągi z lat 1930 -1960 - trasa 15 metrowej kolejki - pociągi poruszają sie, puszczają parę i wydają dźwięki. Można zobaczyć , poczuć i usłyszeć prawdziwe parowozy.

ps. jarmark swiateczny na starym miescie z tego co mi wiadomo konczy sie w ten weekend czyli 20 go nie bedzie ( nie wiem jak szopki i iluminacja)
            • guciowamama f3f 08.01.12, 13:38
              Muzeum kolejnictwa! Cudna sprawa! Bardzo, bardzo dziekuje Tobie za to info.

Licze, ze jednak tez uda nam sie zobaczyc tez szopki o ktorych tak wspaniale napisala pocholita - w sumie powinny byc do 2 lutego - swieta MB Gromnicznej - jak dobrze pamietam :-)

Troszke poszperalam w necie i widze, ze naprawde duzo sie dzieje w Warszwie szzezgolnie dla dzieci. Wspaniale. Az wstyd, ze tyle lat u Was nie bylam i z tym wieksza radoscia planuje dluzszy pobyt wiosna.
              Jeszcze raz dziekuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka