asuzi 11.03.08, 13:46 Czasem daję danonka, serek homogenizowany, jogurt, tak kilka łyżeczek, po 2 może 4 czasem, nic jej nie jest, z jak dzioba otwiera :). Nie ma żadnych objawów alergicznych, więc trochę daję. A Wy dajecie dzieciom coś z nabiału? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a090707 Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 13:54 Tutaj na Islandii kupilam wczoraj mleko takie dla dzieci 6 m-cy do 2 lat i dalam malemu, pil po raz pierwszy z butelki i chyba mu smakowalo. Odpowiedz Link
bobimax Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 15:00 Tak. Daję jogurty i myślę o ugotowaniu budyniu na zwykłym mleku. Odpowiedz Link
babajagaa Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 15:12 ja daje minimalnie po troszku na lyzeczce jogurtu to wyjdzie tak razem z jedna lyzeczka mala 2 razy w tygodniu,jogurt nauralny ze zbozami mniam mniam palce lizac Odpowiedz Link
gosiunia1981 Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 15:27 ja daje danonki i malemu bardzo smakuja, a po alergi narazie ani sladu. Odpowiedz Link
patrice7 dziewczyny 11.03.08, 16:05 co wy z tymi danonkami? mozliwa astma w przyszlosciu lub inne atrakcje naprawde was nie odstraszaja? Przeciez na wszystko przyjdzie czas ,jak juz nabial to JOGURT NATURALKNy a nie nafaszerowany danonek ! Odpowiedz Link
agasar79 Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 16:14 Nie daje i narazie dawać nie będę. Jak dla mnie za duże ryzyko i wcale nie koniecznie teraz tylko w przyszłości. skoro dziecko nie ma wysypki to nie oznacza że nie odbije się to na nim np. za dwa lata. Jeszcze przyjdzie pora na takie jedzenie. Odpowiedz Link
dziunia27 Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 17:28 Od czasu do czasu daje DANONE GRATKA:) a powiedzcie mi proszę, co takiego jest w tych jogurtach, że mogą one wywołać astmę lub coś innego??? bo ja niewiem;/ i się nieznam. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 17:58 Jeszcze nie daje. Dawno temu kupilam deserek gerbera (po 6tym miesiacu), ktory oprocz owocow zawiera troche jogurtu. Ale chodze kolo niego jak kolo jeza i nie moge sie zdecydowac: dac czy nie. Odpowiedz Link
beetaa Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 18:30 nie daje, na ostatniej kontroli lekarz sam z siebie stwierdzil, zeby nabial i mleko krowie podac dopiero po roku, pewnie mial sporo przejsc w ostatnim czasie ;), wiec sie nie wychylam, zreszta my w stalych pokarmach calkiem poczatkujacy, jemy od 1,5 miesiaca,a Mlody ciagle nie jest w stanie zjesc wiecej niz 100g ;) Odpowiedz Link
zabka1233 Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 18:49 ja daje od czasu do czasu jogurt naturalny z owocami Pozdrowionka Odpowiedz Link
akrobat Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 19:10 Dziewczyny DANONEK to po 1.nie jogurt a serek a po 2 jest przeznaczony dla dzieci po 3 roku zycia ( zaleca tak sam producent) wiec ja bym Wan nie radziła go dawac.Moja starsza ma juz ponad 4 lata a jak zje danonka ma rozwolnienie:((My dostalismy zielone swiatło na jogut naturalny,jutro zaczynamy:)) Odpowiedz Link
smolineczka Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 20:59 w pismie "mama i dziecko" widzialam ostatnio tabelke, dotyczaca niemowlat karmionych sztucznie - wedlug niej, mleko i jego przetwory mozna zaczynac podawac od 11-12 miesiaca zycia; pewnie, dzieciom karmionym piersia - troche pozniej Odpowiedz Link
asuzi Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 21:06 patrice skąd wiesz o tej astmie? nabiał ma taki wpływ? Odpowiedz Link
agasar79 Re: Asuzi 11.03.08, 22:31 Asuzi poczytaj sobie np. to. 10 dzieciom nic nie jest a jedynasty zachoruje, po co ryzykować. Wiele takich chorych dzieci widziałam w pracy i nigdy nie było żeby matka nie była w szoku i mówiła dlaczego akurat moje dziecko, albo czworo wychowałam i tak karmiłam (czyli za wcześnie np. zwykłe krowie mleko, ogólnie nabiał, chleb, parówki itp)a piąte zachorowało i nie mówię tylko o astmie, ale np. o innych chorobach np. gastrycznych. Ja akurat się dużo napatrzyłam, choć wiem że równie dobrze może zachorować dziecko u którego przestrzega się wszystkiego, ale ja nie będę ryzykowała. Nie powiem że też nieraz dam coś "zakazanego" małej na spróbowanie, ale to tylko do polizania i sporadycznie, no i też się trzęsie na widok wszystkiego co ja jem, ale jeszcze się tego wsztstkiego naje :) www.apsik.pl/pages/dzieci/astma.php Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Agasar 11.03.08, 22:37 piszasz że 10 dzieciom nic nie jest a jedenaste zachoruje.dobrze. ale skąd pewnośc że to akurat np. od jogurtu??? Odpowiedz Link
agasar79 Re: Agasar 11.03.08, 23:05 a skąd pewność że akurat nie :))) zresztą jogurty naturalne są dozwolone od jakiegoś miesiąca, więc ok, ale są o wiele gorsze produkty. wystarczy popytać DOBREGO allegologa i gastroenterologa o tym z jakimi chorobami się spotkali i pisali książki, doktoraty, specjalizacje. Ja napewno nie jestem mądrzejsza od nich i tyle :) Ale zawsze mówiłam jak któraś znajoma mówiła co podaje dziecko już w 5-6 miesiącu że nie moje dziecko, mogę tylko coś delikatnie zasugerować, lub żeby sobie coś poczytała, bo nie jestem od tego żeby kogoś ostro krytykować czy osądzać. Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: Agasar 12.03.08, 19:49 Po 11 miesiącu www.osesek.pl/co-kiedy-w-diecie-dziecka/produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-11-miesiac-z-3.html Fajna strona, z niej dowiesz sie kiedy i co mozesz podawać, są tam również fajne przepisy i wiele innych informacji. Odpowiedz Link
ania_f1 Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 21:19 Ja jeszcze nie dawałam nabiału, dopiero wygoiła się MAtiemu buźka - zmieniliśmy mleko na Bebilon pepti. Starszak alergik dopiero miesiąc temu (a ma 3,5 roku) zacząl jeść czekoladę w małych ilościach a mleko do tej pory kozie pije. Więc się nie spieszę, spróbuje z jogurtem naturalnym jak skończy rok. A Danonków na pewno nie będę dawać, kiedyś czytałam artykuł o tym co w nich jest, nie powtórzę co ale na pewno nie nadają się dla takich maluchów. Nawet starszakowi daję bardzo rzadko, wolę dać mu zwykły twarożek. Odpowiedz Link
ri.ka Re: nabiał dajecie? 11.03.08, 23:19 Ja czasami daję deserki Hipp z jogurtem i jest ok, a mały ma duze szanse na alergie bo ja jestem uczulona dość mocno ale udało nam się zejść z mleka HA Nasza pani doktor daje zielone swiatło na eksperymenty tylko z rozwaga tzn.1 produkt na dwa tyg. Natomiast na Danonki zawsze mówi NIE wszystko tyko nie danonki bo ponoć najbardziej uczulaja Odpowiedz Link
asuzi Re: nabiał dajecie? 12.03.08, 18:07 muszę wtakim razie powiedziec żeby teściowa jej nie dawała, dzięi aga Odpowiedz Link