asuzi 27.08.09, 11:46 Zapraszam do obejrzenia projektu i o opinie. Jest to projekt indywidualny, mam nadzieje, że szybko sie wprowadzimy ;) fotoforum.gazeta.pl/5,2,asuzi.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asuzi Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 11:54 wymazałam torchę w paicie, właśnie żeby było widać :( może powinam jakoś opisać dom....w razie czego odpowiem na pytania ;) powierzchnia użytkowa 167,8 +pom. gospod. 23,3 + garaż 34= duży :) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:02 Hmm. Szczerze? Ale nie obraź się, co? Nie podoba mi się. Wygląda na bardzo duży (koszt utrzymania też będzie spory- naprawdę chcecie mieć taki wielki dom? dla czterech osób?). Elewacja jak z lat 60- tych, nieciekawa. Na temat rozmieszczenia pomieszczeń w środku się nie wypowiem, bo nie widać dokładnie, co i jak. Bez problemu można by znaleźć gotowy projekt dużo ciekawszy niż ten. Ale to Wam ma się podobać- i skoro się podoba, to super! :-) Niech szybko rośnie. :-) Odpowiedz Link
lilka.k Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:05 Jaka tam kubatura? Mam podobne zdanie jak Lucy, za wielki na tyle osob. Bedziecie bulic za ogrzewanie, ze ho ho... ZA duzy, za wymyslny, dach drogi bedzie...obliczyliscie sobie wszystko? Odpowiedz Link
zmijka76 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:10 Uwielbiam oglądac projekty- ale niewiele tu widac :( Odpowiedz Link
asuzi Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:15 kurcze może coś wymyslę żeby było lepiej. Jeśli chodzi o dach to niebedzie drogi, bo nie jest bardzo łamany, wykonczenie tańsze niż w domach z użytkowym poddaszem. Dom jest duży ale i wygodny, duży salon, a teraz na spotkaniach rodzinnych się gnieździmy, nie mam gdzie zrobić chrzcin, więc częśćrodziny muszę zaprosić tydzień później.... 4 pokoje na górze czy to dużo., do tego łazienka i pralnia oraz garderoba... Odpowiedz Link
lilka.k Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:26 Nie ma sensu myslec, ze nie masz gdzie pomiescic gosci, bo to dom dla was, nie dla gosci. Ja gosci zapraszam do knajpy i wychodzi mnie to tle samo kasy a zero pracy :). Na dole tes sa jakies sypialnei? Odpowiedz Link
asuzi Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:34 tak pokój, najpeirw dla gości zostających na noc, a potem na stare lata dla nas, jak nie zechce się latać po schodach ;). Przed ślubem miałam piętro dla siebie i siostry, miałyśmy po sypialni, pokoj gościnny i "czytelnię" w której się uczyłyśmy, gdzie był komputer. BYłoto dla nas wygodne, swoje pokoje, pokój oddzielny jak przychodzili znajomi, a i rodzice na dole, to tez plus :) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:17 Mogę tu śmiało powiedzieć, że sama mam za duży dom. Niepotrzebnie podnosiliśmy ściany na górze, żeby zniwelować skosy. Błąd, i to duży. Mam wielkie bydlę, mógłby być śmiało mniejszy o 50 m. 130-140 m dla mojej rodziny byłoby w sam raz, przy takich fajnym rozmieszczeniu pokoi jak teraz. Bo rozkład pomieszczeń jest nawet ważniejszy niż powierzchnia- są domy wielkie, a kompletnie "nieustawne", i odwrotnie. Mogę Ci też, Asiu, poopowiadać o myciu kilkunastu okien i sprzątaniu bydlaka. ;-) Odpowiedz Link
zmijka76 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:23 A dlaczego wykonczenie bedzie tansze niż w domu z poddaszem uzytkowym? Odpowiedz Link
asuzi Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:28 lucy wiem cos o myciu oknien, przed śłubem mieszkałam jeszcze w większym domu (4 kondygnacje :) ) wiem co to mycie okien, razem z siostra rozkładałyśmy to na 2 dni :) kończylismy poddasze u teściów, płyty gipsowe, masakra, łączenia popękały, a ile pracy przy tym.....i te skosy przez co pokój mało ustawny..... dlatego mamy 2 pełne kondygnacje. Zobaczcie teraz lepiej? Odpowiedz Link
zmijka76 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:32 Co do ustawności to zgadam się :) Napewno pokoje ze skosami sa mniej ustawne... Ale co do kosztów- to chyba niekoniecznie tańsze :) Na moje oko czeka Cie zrobienie około 1000 m tynków... Odpowiedz Link
zmijka76 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:36 Teraz juz widac o niebo lepiej :) Jaki jest metraz salonu i kuchni? Odpowiedz Link
asuzi Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:39 wiem że dom jest duży, ale chciała mieć koniecznie pralnię, bo nie mogę patrzeć na ciągle rozstawioną suszarkę na pranie, nie będę musiała jej mijać w łazience, garderobę, w której będą firanki, pościel, koce, ubrania na inny sezon i te w których sięnie chodzi na codzień. Pokój oddzielny na komputer, gdzie mój m będzie mógł się zamknąc i siedzieć do rana i minie przeszkadzać. Spiżarnię gdzie schowam nadmiar garnków, nadmiar mąki czy zgrzewki wody mineralnej, które teraz omijam przy lodówce.... Pom.gos. gdzie schowam mop i odkurzacz:) Mam nadzieję że zaczniemy w przyszłym roku, a może nawet w tym, mąż jakoś dojrzał do tej decyzji :) Odpowiedz Link
bobimax Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:48 Jak dla mnie dużo za duży. Do sprzątania będziesz potrzebowała kogoś do pomocy. Poza tym z kasą u was średnio a im większy dom tym większe koszty budowy, żeby nie było tak że postawicie mury a na wykończenie zabraknie wam kasy. Odpowiedz Link
zmijka76 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:49 Ja lubię duże salony :) W moim domu bedzie miła 31,5 m i teraz uwazam,że to za mało. Pomyslałabym o zmianach na 1 kondygnacji- wolałabym z pralni i garderoby zrobić łazienkę, a pokoje przy łazience połączyć i zrobić 1 sypialnię z garderoba i własną łazienką. Odpowiedz Link
f3f Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 12:47 Nie w moim stylu no i wg mnie za duży dla 4 osobowej rodziny. A co dopiero później jak zoastaniecie we dwójkę?? Córki się wyprowadzą wiem, że to doległa przyszłość ale czas szybko leci. Zwłaszcza, że im dom większy to wszystkie koszty (budowa, wykończenie, ogrzewanie) rosną lepiej coś bardziej na miarę mieć i szybciej. Odpowiedz Link
asuzi większa rodzina :) 27.08.09, 12:57 ja chciałabym miec 3 dzieci, jak odchowam dziewczynki, chciałabym mieć jeszcze jedno dziecko chłopca (marzenie). Jeśli chodzi o kasę, mój m ma w spadku połowę dużego gospodarstwa na wsi i pole i działkę budowlaną, ale na razie robimy sobie tam działkę letniskową, jakieś 15 km od miasta, na razie żyje dziadek, ale potem się sprzedania. Teraz mamy prawie na stan surowy. W życiu różnie bywa, ale mam nadzieję, że jedna z dziewczynek zostanie z nami, jaknas niebędzie stac to sprzedamy dom. Myślałam nad sypialnią z łazienką i garderobą dla nas na piętrze, ale zrezygnowałam, bo "do celowo" mamy być na dole, dlatego oddzielna łazienka i wc na dole :) Odpowiedz Link
asuzi Re: większa rodzina :) 27.08.09, 12:57 jeśłi chodzi o sprzątanie, najwyżej będę sprzątać całą sobotę az padnę :) Odpowiedz Link
joasia83m Re: większa rodzina :) 27.08.09, 13:07 Asiu, alez z Twoich postow bije radość, nareszcie :)))) jak Wam prace pojda tak jak i plany, czyli bedziecie sie cieszyc kazdym osiagnieciem, a mozlliwe porazki wezmiecie na luz, to faktycznie wyjdzie to na zdrowie Waszej rodzinie;) az sie ucieszylam, jak zobaczylam wiesci o projekcie. zatem realizujcie swoje marzenie! Odpowiedz Link
asuzi Re: większa rodzina :) 27.08.09, 13:10 dzięki:) tak cieszy mnie ten projekt, coś się dzieje, ruszamy do przodu. Fakt że nie jest różowo, ale tym się cieszymy oboje. Odpowiedz Link
zurawina100 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 13:20 Cieszę się razem z Tobą, co do projektu to kwestia gustu, najważniejsze że Wam się podoba i że Was stać na taki dom właśnie. Ja bym chciała mieć duży dom, a póki co jestem skazana na 2 pokoje na 55 m2 i pewno to się nie zmieni. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 13:36 Mi projektsię podoba :-) mi się jeszcze marzy - sypialnia koniecznie z łazienką i malutką garderobą - przejście z kuchni do malutkiej spiżarni (szklane mleczne drzwi) No i ja kocham skosy ale wiadomo każdy ma inny gust. Kurczę życzę wam zrealizowania swojego marzenia ;-) Odpowiedz Link
burdziaa Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 13:37 Asia najwazniejsze,ze Wam sie podoba i macie na to srodki lub bedziecie mieli :) Mnie osobiscie srednio odpowiada taki projekt post gomułkowski troszke w stylistyce, no i gabaryty jak dla mnie duzo za duze-ale to moje mało znaczace zdanie :) Odpowiedz Link
monikaj21 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 14:19 Bardzo mi się podoba z zewnątrz oprócz wykuszu w jadalni (ale ja ich po prostu nie lubię i nie wiem czemu teraz prawie każdy projekt tak ma). Jeśli chodzi o środek to podoba mi się duża przestrzeń gospodarcza (nie wyobrażam sobie własnego domu bez pralni, garderoby, itp), ale jeśli chodzi o pokoje to jak dla mnie jest ich za dużo (szczególnie że na wszytsko jest miejsce w pomieszczeniach gospodarczych, a w pokojach pozostaje tylko cieszyć się życiem :). Jeśli chodzi o samą powierzchnię domu to się zgodzę z dziewczynami - dla mnie też za duża. Mój dom dla 5 osobowej rodziny powinien mieć powierzchni mieszkalnej jakieś 120 m2 - to dla mnie takie optymalne jeśli chodzi o stosunek wygody do kosztów (budowy, urządzenia, utrzymania, czasu). Ale każdy ma inne potrzeby a od strony sensowności rozmieszczenia mi się podoba - zmieniłabym tylko wejście do spiżarni - z kuchni byłoby wygodniej i praktyczniej. Powodzenia! Odpowiedz Link
asuzi Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 14:34 Ale na 120m ciężko jest wygospodarować miejsce na pralnię, garderobę, spiżarnię. mała kuchnia więc wejście z korytarza. Odpowiedz Link
sylpal13 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 14:33 z zewnatrz kojarzy mi się ze stylem angielskim, moim ulubionym, lekki zgrzyt gdy patrzę na schody i wejście, zrobiłabym bez murku, proste, tak super!!! Odpowiedz Link
kalipowa Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 14:53 moim okiem to dom jest baaardzo duzy i generujacy bardzo duze koszty np zwiazane z wykonczeniem. Okna, drzwi itd.... Ja polaczylabym kotlownie z pralnia i juz odpadaja jedne drzwi (moim rodzice tak maja). A moze nawet kotlownie zrobilabym z wejsciem z garazu a nie z domu. spizarke tez odwrocilabym tak aby wchodzilo sie tam z kuchni a nie z salonu czy hallu. No i ja osobiscie jestem przeciwna pietrom. Bo sie pozniej lata jak sie czegos nie wzielo.... No ale to moje subiektywne zdanie i mam nadzieje, ze po realizacji bedziesz baardzo zadowolona i dobrze bedzie Ci sie mieszkalo. Odpowiedz Link
uczula Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 15:01 mierz sily na zamiary. ech...dla mnie za duzy. Ja chce sie zmiescic max do 150 m no i moj nM nie chce garazu do samochodu (domku dla autka) :) :) a tez lubie przestrzenie :)fajny duzy pokoj dzienny. Ja mieszkalam w anglii w mieszkaniu gdzie do lazienki wchodzilo sie przez garderobe - bardzo dobry pomysl, naprawde, przekonalam sie ze praktyczny. Nie buduj sobie za duzego domu, jest niepraktyczny i kosztowny. Potem wszystko bedziesz miala drogie - malowanie, odnawianie itp itd. Patrze na ten rzut pietra - to bedziesz miala mnostwo malych pokoikow. Mieszkam w bloku i mamy az 3 pokoje w tym jeden 10 m2 drugi 12 m2 a trzeci 19m2... normalnie mozna sie pozabijac az z tej przestrzeni. akurat starcza miejsce na lozko (byleby nie za duze) szafe i biurko...:) zdrugiej strony sobie mysle, ze no popatrz cale zycie w bloku i jak sobie budujesz dom to tez...taki..dwupietrowy blok. ech no z jednej strony duzy a z drugiej strony taki maly :) i dogodz tu lipcowce:D Ja bym wyprostowala bryle ( bez tych uskokow w rzucie pietra) Nie wiem czy balkony sa takie faktycznie fajne...taras - ekstra rzecz a balkony? wypowiedzcie sie dziewczyny, bo sama nie wiem. DOm to marzenie moje :)ech...nie wiem tylko czy mi zycia starczy :) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 15:13 Balkony, o widzisz, Uczulka, dobrze, że o tym piszesz. W domu są potrzebne, za przeproszeniem, na chuja wafla. ;-) Jeszcze nie widziałam, żeby ktoś z moich sąsiadów korzystał z balkonu, a prawie wszędzie balkony są. Ja też mam, na szczęście mały- bo jakoś tak pasował wizualnie w projekcie. Ale to wiedzieliśmy, że będzie niepotrzebny gadżet. Czasem na niego wystawiam suszarkę z praniem. Wow! ;-))) Po jakiego grzmota mam siedzieć na balkonie, skoro mam ogród? Czasem na niego wyjdę i z góry przez minutę popatrzę, czy trawę dobrze skosiłam. ;-)) Odpowiedz Link
uczula balkony 27.08.09, 15:22 aaa ... widzisz :) tak sa myslalam Lucy :)wlasnie tak se myslalam, u mnie balkonow nie bedzie, moze takie wydluzone okno do ziemi(lubie swiatlo w domku :) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 15:07 Zawsze w takich dyskusjach patrzymy przez pryzmat włąsnych wyobrażeń o Domu Idealnym. Każdy ma swoje doświadczenia, swoje patenty na organizowanie sobie życia itd. Ja np każdemu polecałabym spiżarnię- w kuchni mam dzieki temu mało szafek, i tylko na dole, żadnych wiszących, a to optycznie powiększa powierzchnię. I całe żarło plus lodówkę mam w spiżarni. Salon z kolei taki wielki zupełnie by się u mnie nie sprawdził, my i tak przeważnie siedzimy w kuchni, goście też. :-) W tzw salonie nawet nie mam tradycyjnego typowego zestawu wypoczynkowego, tylko duży stół z sześcioma krzesłami, dwie spore szafy z książkami, kominek i telewizor. Mało "salonowo". Pokoje: gościnny, komputerowy- z tego bym zrezygnowała. Gości się nie ma co chwilę, mogą spać gdziekolwiek. Pokój z komputerem- my niby mamy, mąż jest naukowcem i rzeczywiście potrzebuje czegoś w stylu gabinetu, ok. Ale gdyby go nie było, (gabinetu, nie meża! ;- P), też dziury w niebie by nie było. To tak właśnie przez pryzmat swoich doświadczeń. Kilka lat temu moja teściowa radziła nam, żebyśmy poprzestali na małym, stumetrowym domku. Wtedy mi sie wydawało, że nie jest to dobry pomysł i zaciekle z nią dyskutowałam. Teraz, z reką na sercu, odszczekuję. ;-))) Nam (znowu: o nas piszę, nie obiektywnie!!!) nie są potrzebne aż takie hektary pomieszczeń. Wolelibyśmy za to większą działkę (mamy 12 arów). Cały ten post komponuje po to, żeby pokazać, że często dopiero "w praniu" wychodzą nasze rzeczywiste potrzeby. Trudno je przewidzieć na wyrost- i może się okazać, że wystawicie sobie taką rezydencję i powiecie "tak, to jest to!!!"- czego Wam szczerze życzę. Ale może być i tak, że się okaże to wszystko za duże, za drogie, zbyt czasochłonne w utrzymaniu itd. Z tym, że tak jak mówię- to wyjdzie dopiero za jakiś czas. :-) Odpowiedz Link
delfina7 Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 15:11 No to witaj w gronie budujących;) Mój domek tez dość duży , bo 180 m Zazdroszczę dużego garażu ;) . Co do wejścia do spiżarki to myślę , że jest oki , bo przestrzeń otwarta , a wiadomo , że nie będzie tam taklerzy , wszystkie bieżące rzeczy zmieszczą sie w kuchni. Jak planujesz zagospodarować wykusz? Może tam stół jadalny?Na górze jakoś nie pasuje mi ta pralnia .Ja bym tu pomyślała umieścić ją na dole w pomieszczeniu gospodarczym . Widze , że masz na dole pomieszczenie na narzędzia na opał i duży garaż to tam można władować rowerki , sanki i inne. Na gorze zrobilabym większą garderobę i tam można by tzrymać ciuchy posezonowe , koce itp Co do zewnętrznego wyglądu to różnie możana wykończyć , bo można uciec w nowoczesne szrości z grafitowym dachem jak i styl dworkowy z pięknymi gzymsami. Co mogę jeszcze napisać? Nie chce straszyś , ale dach będzie drogi. I nie chodzi o to , że mało skosów , ale same gąsiory na budynek i wykusz :/Także kasiorkę szykujcie i budujcie się . Zobaczysz ile nowych rzeczy nauczysz się przy budowie:D Odpowiedz Link
asuzi Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 17:01 Lucy to jest przemyślana decyzja, oboje mieszkaliśmy w domach, ja ma za sobą mieszkanie w bloku z wilekij płyty, więc jakieś "doświadczenie" mamy. dzięki dziewczyny za opinie o projekcie. Odpowiedz Link
beetaa Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 17:12 Jak Wam sie podoba to najwazniejsze. Zupelnie nie w moim stylu, duzo za duzy,ale tu mozemy duzo gadac- zbudujecie to sie przekonacie. Piszesz asuzi, ze liczysz, ze jedna z corek zostanie z Wami, nie liczylabym na to, czasy sie zmieniaja i dzieci duzo rzadziej zostaja z rodzicami, zostaniecie wiec pewnie na starosc z niesprzedawalna "landara". Mi projekt nie podoba sie, bo jest po pierwsze za duzy (narawde nie potrzebujesz tak wielkiej powierzchni nawet dla 5-osobowej rodziny) i tym samym koszty utrzymania domu szczegolnie w zimie beda wysokie, poza tym rozwiazania wnetrza nie wydaja mi najlepsze (najbardziej nie podoba mi sie parter podzielony na 100 malenkich klitek, salon duzy, ale malo ustawny i ta nieszczesna spizarka), na gorze przeszkadza mi pralnia (bedziesz latac z praniem na dol, zeby je wysuszyc na dworze?) i balkony. I jedno mi sie nasuwa,wieczny grzech polskich architektow - silenie sie na dworek szlachecki z tym ganeczkiem z kolumienkami, brrrr, calkiem nie moje klimaty. A tak wg. mnie dom ma byc : - tani w utrzymaniu, wiec jak najbardziej energooszczedny, najlepiej, zeby to byl dom pasywny, - niezbyt duzy,bo jak dzieci dorosna zostanie w nim dwoje starszych ludzi, poza tym mniejszy dom zawsze latwiej sprzedac, -przytulny, jeszcze nie spotkalam wielkiego domu (pow. 180m2), ktory bylby przytulny Dom ma laczyc rodzine, a wielkie domy tej funkcji nie spelniaja. My w tej chwili mieszkamy w 150m2 (135m2 powierzchni uzytkowej) i wystarczy, szczegolnie, jak trzeba to wszystko posprzatac ;) Odpowiedz Link
ri.ka Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 17:25 duży i przestronny mi się podoba oby powstał jak najszybciej ;-)) Odpowiedz Link
beetaa Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 21:47 to ja Wam pokaze jak sie buduje w okolicy,w ktorej mieszkam: www.immowelt.de/Immobilien/ImmoDetail.aspx?ID=12106371 www.immowelt.de/Immobilien/ImmoDetail.aspx?ID=12106415 www.immowelt.de/Immobilien/ImmoDetail.aspx?ID=13827580 Odpowiedz Link
uczula Re: mój wymarzony dom :) 28.08.09, 22:11 ten z czerwonym dachem by mi pasowal! ma to co chce -sypialnie i gabinet na dole a na gorze 3 sypialnie. mnie nic wiecej nie trzeba :D Odpowiedz Link
beetaa Re: mój wymarzony dom :) 29.08.09, 10:16 Uczula,bo tak z reka na sercu,to nikt wiecej nie potrzebuje,no chyba, ze ma wiecej niz 3 dzieci ;) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: mój wymarzony dom :) 29.08.09, 16:56 Prawda? :-) Też tak sądzę. Pokazane przez Ciebie domy nie są, powiedzmy sobie szczerze, jakoś specjalnie ładne. Proste są i surowe jak budowa cepa. Ja bym je zaraz obsadziła zielenią, żeby nie było ich tak za bardzo widać. ;-PPP Ale na pewno są praktyczne i funkcjonalne- i nie mają ozdóbek, kolumienek, gzymsików i balkoniczków. ;-) Ja się ozdóbek nie czepiam, o ile dom jest faktycznie "rasowy"- czyli wielgaśny, stojący na wielkiej działce, jeszcze ze starodrzewiem najlepiej. W takich warunkach można sobie stawiać dworek- ale faktycznie mnóstwo projektantów u nas styl dworkowaty uprawia równo, nawet w przypadku małych domeczków z zupełnie innej bajki. ;-))) Projekt mojego domu zwał sie, uwaga, "Dworek drewniany" (sic!)- dlaczego, nie wiem. ;-PPP Odpowiedz Link
beetaa Re: mój wymarzony dom :) 29.08.09, 17:31 A ja uwiebiam proste domy, gleboko osadzone w tradycji regionu i jego uksztaltowaniu. Te akurat przyklady nie sa moze piekne z zewnatrz, ale funkcjonalne w srodku. A dom to rowniez elewacja i dach pasujacy do okolicy. U nas ziemia jest ciemna lupkowa i dachy sa z zasady czarne (w starych domach fantastyczne dachy na wiecznosc z lupka), jakies 50km dalej na wschod mamy za to ziemie czerwona i wszedzie czerwone piaskowce i domy sa utrzymane w tej tonacji. Chcialam pokazac tylko roznice miedzy domem funkcjonalnym,a udziwnionym, wiec musialam znalesc jakies gotowce z rzutami ;) Odpowiedz Link
beetaa Re: mój wymarzony dom :) 29.08.09, 17:33 A dworki lubie, ale tylko te autentyczne i koniecznie musza byc otoczone starym parkiem. Pseudodworeczkom mowie zdecydowane NIE! ;) Odpowiedz Link
beetaa Re: mój wymarzony dom :) 29.08.09, 17:42 A zreszta popatrzcie sobie,w takich okolicznosciach przyrody nie da sie za bardzo szalec z forma, bo co za duzo to nie zdrowo,a wszystko musi naprawde wspolgrac. www.meinestadt.de/kreis-trier-saarburg/bilder/liste?group_id=1 Odpowiedz Link
uczula Re: mój wymarzony dom :) 30.08.09, 09:56 dlatego jak ogladam projekt to patrze na rzuty - przede wszystkim, elewacja to naprawde sprawa drugorzedna. Mnie sie zawsze podobalo drewno na elewacji i bardzo jasny tynk, ale wiele razy przeczytalam o tym, ze drewno na elewacji tak naprawde sie nie sprawdza bo ciezko dobrac dobre a w dodatku pod wplywem slonca pracuje - wiec sie wypacza. teraz mysle o kamieniu :) bo takich zwyklych tynkow nie lubie jakos. W sumie wiecie - to nawet ciezko jest znalezc projekt z 3 pokojami na dole(dzienny, sypialnia i gabinet) i przynajmniej z dwoma na gorze + lazienka i jeszcze jakas przestrzenia do zycia:). standard to czysty podzial na czesc dzienna (parter) i nocna(pietro). takze u nas to tez pewnie bedzie indywidualny projekt :) jestem przeciwnikiem duzych domow - teraz mam 60 m i ciezko mi ze sprzataniem. a okna myje raz na ruski rok. Znajoma posilkuje sie platna pomoca w sprzataniu ( bo pracuje i duzo wyjezdza i wiecej jej w domu nie ma niz jest) a po np 3 dzieci to by musiala non stop sprzatac. samo zycie :) Odpowiedz Link
dagi.ww Re: mój wymarzony dom :) 27.08.09, 22:57 A ja powiem tak; jeśli dokładnie przeanalizowaliście koszty związane z wykończeniem tego domu i - przede wszystkim - jego wykończeniem i odnieśli do tego swoje własne możliwości finansowe i skoro stwierdziliście, że stać Was na tak wielki dom - to tylko pozazdrościć marzeń i trzymać kciuki za ich realizację! Odpowiedz Link
gapix Re: mój wymarzony dom :) 30.08.09, 08:45 dom mi się nie podoba (taki "kwadraciak") ale to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje :) Podoba mi się pomysł z garderobą, pralnią i spiżarnią i kompletnie nie zgadzam się się z opinią lucy co do balkonów. Mam balkon (i to naprawdę długi) i ogród. Nie wyobrażam sobie nie mieć balkonu i latać z każdym praniem do ogrodu. Albo też z pościelą do wietrzenia... Poza tym dom bez balkonu jest dla mnie estetycznie wybrakowany. Sprzątania nie zazdroszczę, mycia okien też nie, choć jak się zarzekasz wiesz czym to się je. Ja obecnie jestem na etapie minimalizacji wszelkich robót ( a mam do "obrobienia 120 m), które odbywają się kosztem mojego czasu spędzonego z dzieckiem, a 2 dni przeznaczone tylko na mycie okien - no mnie byłoby szkoda, zwłaszcza, że wspominasz o czasach za tzw."panienki" (mycie okien z siostrą)myślę że teraz zejdzie dłużej. Odpowiedz Link
ridibunda Re: mój wymarzony dom :) 30.08.09, 19:50 Właśnie miałam się wypowiedzieć, bo jeszcze się tu nie odzywałam, ale podpisze się tylko pod gapix,zwłaszcza jeśli chodzi o balkon. Teraz nie mam, ale zagospodarowywujemy poddasze na mieszkalne i uparłam się , żeby tam balkon był, chociażby do wietrzenia pościeli. Dm bez balkonyu jest dla mnie taki... niedokończony. Odpowiedz Link
ja-goda1 Re: mój wymarzony dom :) 31.08.09, 09:50 Dziewczyny już tyle napisały, ale że sama jestem na etapie szukania domu idealnego to dorzucę swoje pięć groszy. Ja myślę, ze trzeba wybudować jeden dom, żeby potem wiedzieć jaki będzie ten idealny. A ten idealny wcale nie okaże si idealny tylko ciut lepszy:) Tak twierdzi moja mama:) Ja wychowywałam się w dużym domu, z duzymi pokojami, a od kilku lat mieszkam na 60 metrach i wiesz, wolę to moje 60 metrów. Nie lubię dużych pokoi ( mam tu na myśli sypialnie powyżej 15 m), wielu kondygnacji i zakamarków. Lubię ładnie i praktycznie. Powiem co mi sie podoba: Rozkład pomieszczeń na piętrze - mało zakamarków, jasno i prosto garderoba łazienka między pokojami spizarka w okolicach kuchni Nie podoba mi się: rozmiar - nie wiem jaki jest metraż, ale wydaje mi się ogromny i przypomina mi mój dom rodzinny - tradycyjne budownictwo z lat 70, ani to ładne, ani ekonomiczne w eksploatacji Ogromna ilość pomieszczeń typu - opałowe, na sprzet ogrodowy - uwierz mi ciągle będziesz tam miała bałagan, bo im więcej miejsc do składowania różnych rzeczy, tym więcej pola do popisu dla ludzkiego odruchu chomikowania:) Ale najważniejsze dla mnie to to czy się Wam podoba, a skoro się podoba to mi nic do tego. Trzymam kciuki za budowę, Aga Odpowiedz Link
asuzi Re: mój wymarzony dom :) 31.08.09, 11:37 dzięki za opinie, ale się wątek rozbudował :) Przed ślubem mieszkałam w domu który ma 4 kondygancje, mój wymarzony dom w porównaniu z nim jest mały. Balkony lubię dlatego mam, chcałam jeszcze z przodu ale jakoś nie wyszło, bo włazience balkon nie pasuje. Elewację zmienimy nie będzie takich schodów i myślimy o daszku nad drzwiami, też nam nie leży, ale to wyjdzie w trakcie wykańczania. Myslałam o kotłowni w piwnicy, ale mąz uważa że praktyczniej za garażem niż wykopywać.... W domu rodzinnym miałam duże pokoje i uważam że nie praktyczne, no ale to kwestia gustu i upodobań. Pralnię zawse chciałam mieć bo teraz mnie denerwuje omijanie suszarek z bielizną. Piętrowy bo mnie skosy wkurzają :) Budowa coraz bliżej :) ALeż się cieszę :) Odpowiedz Link