edziakrys 24.01.10, 15:39 ... macie? Jak się sprawdza? Czy rzeczywiście koszt założenia to ok 1500zł? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmm0000 Re: odkurzacz centralny 25.01.10, 16:19 Wiesz..centralny odkurzacz ma wiele zalet: - wygoda (nie ciągniemy za sobą turkoczącego pojemnika z kurzącym, małym workiem na odpady, często jedno gniazdo pozwala na posprzątanie całej kondygnacji mieszkalnej), - niski poziom hałasu , - higiena (nie kurzy), - nie potrzebuje worków (w większości systemów wystarczy zwykły worek na śmieci) - ma swoje stałe, ukryte miejsce, więc nie zagraca kątów ani szaf. Więcej na ten temat możesz poczytać sobie tutaj - www.projektoskop.pl/a-788-odkurzacz-centralny-zalety-systemu.html Odpowiedz Link
mifff Re: odkurzacz centralny 25.01.10, 18:28 > - higiena (nie kurzy), > - nie potrzebuje worków (w większości systemów wystarczy zwykły worek na śmieci > ) Tylko jak wymyć przewody z syfu? > - ma swoje stałe, ukryte miejsce, więc nie zagraca kątów ani szaf. Tylko to miejsce trzeba wybudować :( Odpowiedz Link
cromwell1 Re: odkurzacz centralny 25.01.10, 17:51 cena zalezy od rodzaju jak chcesz bardziej wypasiony z instalacja spokojnie osiagnie 5 tysiakow tylko ile teraz sie odkurza nie ma dywanow gobelinow i arrasow wszedzie panele parkiet i gres wiec latwiej zetrzec je "na mokro" poza tym i tak musisz kupic odkurzacz do auta nie wyobrazam sobie odkurzac auta w polmroku garazu wiec olej przereklamowany wynalazek pzdr. Odpowiedz Link
mimra Re: odkurzacz centralny 31.01.10, 21:34 po co ci nowy odkurzacz do auta skoro masz gniazdko odkurzacza centralnego w garażu. No chyba, że garaż jest z dala od domu. To co innego. Odpowiedz Link
mifff Re: odkurzacz centralny 31.01.10, 23:37 Odkurzałaś samocgód odkurzaczem centralnym? Odkurzałaś samochód odkurzaczem z dłuuuugą rurą? Odpowiedz Link
nikoru Re: odkurzacz centralny 04.02.10, 15:08 > tylko ile teraz sie odkurza > nie ma dywanow gobelinow i arrasow > wszedzie panele parkiet i gres > wiec latwiej zetrzec je "na mokro" Fakt, nie mam dywanów, ale nie lubię wycierać na mokro zakurzonych powierzchni. Pod mopem zostają kłaki, które muszę zbierać ręcznie. Tak więc wolę najpierw odkurzyć powierzchnię, a dopiero później zmyć na mokro. Wyjątkiem jest wiatrołap, kuchnia i korytarz, które zmywam mopem nawet kilka razy dziennie, ale wtedy nie ma tyle kurzu i kłaków. Odpowiedz Link
nikoru Re: odkurzacz centralny 04.02.10, 15:00 Mam i jestem umiarkowanie zadowolona, z akcentem na zadowolona. Najbardziej denerwuje mnie plącząca się rura. Daje podobny efekt, jak wąż w ogrodzie: jak się zaplącze, to nie ciągnie i trzeba rozkręcać. Co do głośności, to wcale nie jest taki cichutki, jak się spodziewałam. Powietrze w rurach niestety hałasuje. Ale i tak jest cichszy, niż tradycyjny. Nie obija mebli ani kantów ścian :-) Jedno gniazdo obsługuje całe piętro (nie mam wielkiego domu). Gniazdo w garażu - nie boję się, że odkurzaczem stuknę w karoserię. A odkurzę i samochód i garaż. Super sprawa to automatyczne szufelki. Ja mam tylko jedną, przy kominku, której prawie nie używam (palimy okazjonalnie i staramy się nie brudzić). Żałuję, że nie zrobiliśmy w wiatrołapie i w kuchni. Bardziej by się przydała. Co do ceny, to od nas hydraulik brał 300zł za punkt (gniazdo, szufelka) z materiałem. Ale bez obudów gniazd (obudowy to tak jak gniazdka elektryczne - dobiera się wedle gustu). Można taniej na zwykłych rurach, ale my się obawialiśmy i woleliśmy specjalne do odkurzacza centralnego. Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Czyszczenie instalacji 13.02.10, 14:31 W wątku padło ciekawe pytanie, które zostało bez odpowiedzi. Jak się czyści rury instalacyjne. A szczególnie jak się kiedyś zapchają... W zwykłym rura nie jest długa, a i ostatecznie sprawienie sobie nowej to nie taki znowu wydatek jak nowa instalacja z pruciem ścian. Z drugiej strony w zwykłym odkurzaczu nikt normalnie nie myje rury od środka. U mnie w przejętym odkurzaczy (spadkowy) był inkubator kokonów moli i trzeba było to zneutralizować. Nie wyobrażam sobie takiej operacji w centralnym, a plączący się długi wąż, to rzeczywiście może być mało komfortowy. Co z czyszczeniem i odpychaniem, jakieś pomysły? Odpowiedz Link
mifff Re: Czyszczenie instalacji 13.02.10, 17:16 > Z drugiej strony w zwykłym odkurzaczu nikt normalnie nie myje rury od środka. Ja myję. Myję kółka, myję szczotki i inne akcesoria :) Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Re: Czyszczenie instalacji 13.02.10, 21:57 To jak to robisz? Jakimś długim wyciorem, bo chyba nie w pralce... Odpowiedz Link
mifff Re: Czyszczenie instalacji 14.02.10, 00:19 Wąż ogrodniczy z końcówką dającą kilka strumieni na boki. Coś , jak Karcher do przetykania rynien/spustów, tylko o mniejszym ciśnieniu. Centralnego odkurzacza nie mam i nie chcę mieć. Odpowiedz Link
passing_bystander Re: Czyszczenie instalacji 14.02.10, 02:55 Rur instalacyjnych sie nie czysci. W wypadku normalnego uzytkowania rury sie nie zatykaja poniewaz: kurz jest drobny, silnik jest mocny, ciag powietrza jest silny. Dluga rura rowniez pomaga, bo zanim cos wiekszego przeleci jej dlugosc osoba ze srednim refleksem zdazy nacisnac guzik on/off. Kolanka w rurach instalacyjnych sa zwykle z przezroczyste i golym okiem mozna wypatrzyc przeszkode. To oczywiscie w domach szkieletowych, gdzie rury instalacyjne sa latwo dostepne od strony piwnicy. Jezeli ktos bardzo chce, to moze je rozkrecic, wyniesc do ogrodu i umyc. Mozna je przy okazji zdyzentyfikowac lub przetrzec sciereczka na polysk (to ostatnie z zewnatrz oczywiscie). Mysle, ze Miff mialby duzo wiecej satisfakcji z mycia odkurzacza centralnego niz z mycia zwyklego, ale moze sie myle. Pomysl z pralka ciekawy, mozna by podlaczyc weza z odkurzacza w miejsce odplywu wody z pralki i voila! Dlugi waz? No coz, jedni lubia krotkie, inni dlugie, kwestia upodoban; o gustach sie nie dyskutuje. Jeszcze dodam, ze w garazu i piwnicy malzonek uzywa tzw. shop vac, co to wciagnie wszystko do 15 cm obwodu, wszelkie plyny, liscie, etc. Uzywa je tez do odkurzania samochodow wewnatrz garazu, okna co prawda sa tam polnocne ale przy otwartych drzwiach jest tam calkiem jasno. Jak chodzi o higiene to podrzucam wyniki badan klinicznych z UofC, w ktorych alergicy uzywajacy centralne odkurzacze mieli mniejsze skutki alergi, niz ci co uzywali wewnetrzne odkurzacze. www.beamcanada.com/docs/full_clinical_study.pdf To badanie trwalo tylko 3 miesiace i obejmowalo 25 alergikow. Nie podaja kto je finansowal, ale Beam uzyskal najlepsze wyniki. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
mifff Re: Czyszczenie instalacji 14.02.10, 12:35 > zewnatrz oczywiscie). Mysle, ze Miff mialby duzo wiecej satisfakcji z mycia > odkurzacza centralnego niz z mycia zwyklego, Jeszcze nie zwariowałem :) Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Co do badań 15.02.10, 12:44 Dla mnie najlepszym wynikiem badań dotyczących poziomu sterylnych warunków w domu jest poziom alergii w krajach skandynawskich. Mieli tam świra na tym punkcie z wodnymi odkurzaczami włącznie i dorobili się największej populacji alergików. Skrajność w drugą stronę, to mniejsza ilość alergii na wsiach niż w miastach. Zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem robienia stajni w mieszkaniu w blokach... Odpowiedz Link
mifff Re: Dla ciekawskich 15.02.10, 21:34 - Kółka odkurzacza myję zawsze po okurzaniu samochodu na podjeśdzie. Nie chcę, żeby piasek rysował parkiet - Szczotki i akcesoria myję, bo lepiej zbiera czystymi. Kłaki psa działają, jak dodatkowy pochłaniacz kurzu. - Węża myję raz, 2 razy w roku. Glina z pól, pył dolomitowy przykleja się do ścianek. Aż takim czyściochem nie jestem, żeby robić niepotrzebne czynności :) Odpowiedz Link
edziakrys Re: Dla ciekawskich 17.02.10, 09:49 Kiedyś na studiach jeszcze mieszkałam u ciotki (pedantki) która miała odkurzacz wodny...MASAKRA!!!! Mycie tego dziadostwa zabierało więcej czasu niż odkurzenie całego mieszkania! Odpowiedz Link
zmijka_wodna Re: odkurzacz centralny 02.03.10, 16:06 -mam, sprawdza się i nie zamienię na ryczącego potworka, -cen aktualnie nie znam bo swój mam 8 lat -wąż syczy jak wściekły więc odkurzanie przy śpiącym to pic reklamowy -po odkurzaniu nie trzeba wietrzyć bo gruby kurz ląduje w zbiorniku, mały kurz na dachu, przy zwykłych odkurzaczach ląduje na meblach -rur się nie czyści bo nie ma z czego [poza kurzem tzw. statycznym czy jakoś tak], pedanci mogą sobie kąpać węża:P -trzeba uważać przy odkurzaniu bo wciąga z 30cm nawet większe rzeczy, jak się przytka na zakręcie to czeka kucie ścian:D -np.: przy odkurzaniu okruszków odkurzacz przyciągnął i rozebrał mi bułeczki z cieniutkiej reklamówki i łyknął ją w mgnieniu oka i posłał do zbiornika, -zbiornik i gniazda w ścianach są zamknięte więc opowieści o myszach w instalacjach należy zaliczać do bajek, -alegrie; od czystej podłogi? prędzej od chemii używanej do mycia czego się tylko da, odświeżaczy i areozoli stosowanych zamiast wilgotnej ścierki. Odpowiedz Link
kaha1 Re: odkurzacz centralny 02.03.10, 20:08 nie podoba mi się to rozwiązanie. Wolę wydać 6000zł za inteligentny odkurzacz, który sam sprząta kiedy ludzi nie ma w domu, niż wywalać kasę na zainstalowanie rur w ścianie i zasuwanie z plączącą się pod nogami rurą, żeby samemu wszystko posprzątać.. Odpowiedz Link
yoory.oo Re: odkurzacz centralny 03.04.10, 08:30 czy w nowym domu warto zainstalować taki centralny odkurzacz na wszelki wypadek ? Odpowiedz Link
mifff Re: odkurzacz centralny 03.04.10, 22:57 Przeczytaj wątek od początku, jeszcze raz :) Odpowiedz Link
mimra Re: odkurzacz centralny 06.04.10, 20:25 a propos inteligentnego odkurzacza co sam sprząta. Napaliłam się strasznie jak widziałam w realu u koleżanki. Do czasu aż się okazało, że odkurzacz nie wydala i ciągle sprząta (wogóle się nie wyłancza chyba że mu bateria padnie) A z tego co wiem to po niecałym roku urzytkowanie już poszedł do naprawy. Mimo solidnego serwisowania. Odpowiedz Link
kaha1 Re: odkurzacz centralny 06.04.10, 21:17 ok można go włączać kiedy ktoś jest w domu - lepsze to niż samemu odkurzać. A od momentu kiedy jesteśmy w unii sprzęty mają 2 lata gwarancji, a po dwóch naprawach musi nastąpić wymiana na nowy sprzęt i znów masz na niego 2 lata gwarancji.. Zatem odkurzacz może spokojnie iść do serwisu po roku. Warte to świętego spokoju :) Odpowiedz Link
mlagodna Re: odkurzacz centralny 10.04.10, 01:14 Tak sie zastanowiłam nad tym centralnym... Ile waży taka dłuuuga rura - pewno tyle co mały odkurzacz którego używam. A czy aż taki ryczący ten "potworek"... 68 dB... Co prawda mnie nie kosztował ale rodziców 600 zł - bo to prezent na nowy domek :) Odpowiedz Link