zmijka76 05.03.10, 22:14 W okół domu bagno, więc chadzamy po rozłożonych paletach. Co położyć, aby było solidnie i nie zabiło nas finansowo? Doradzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mifff Re: Chodnik, podjazd- z czego? 05.03.10, 22:47 Podjazd jest ostatnim etapem budowy. Fundamenty pod słupy bramowe i próg bramowy (głębokość, jak ław budynku). 30 cm kamienia grubego, 30 cm klińca (kamień 2 - 6 cm średnicy) + kostka (6cm dla samochodu osobowego, 8 cm dla samochodów dostawczych - węgiel, drewno itp.) W ramach oszczędności można: - pominąć słupy i próg oraz kostkę nawierzchniową (późniejszy etap) - wysypać kamień na tor przejazdu samochodu, obkładając deskami (mogą być z szalunków), jako krawężniki - wytrzyma 4 lata, potem trzeba poprawić, albo wykończyć podjazd. Lepiej poczekać, zebrać pieniądze i zrobić porządnie, niż oszczędzać na głębokościach posadowienia i warstwach kamienia. Prowizorka jest najtrwalsza :( Odpowiedz Link
zmijka76 Re: Chodnik, podjazd- z czego? 05.03.10, 22:54 Tak, tak- szczęsliwie dobrnęliśmy do tego ostatniego etapu :) Prowizorek nie przewidujemy- ale też niekoniecznie chcemy kłasć jakąś odpalona kostkę za 300zł/metr. No i własnie- zwykła brukowa się sprawdzi? Granit raczej nie jest na moja kieszonkę... Ile średnio kosztuje położenie razem z równaniem terenu i tymi kamieniami?Zmieszczę się w stówie za metr kwadratowy razem z materiałem? Kurcze- zielona jestem w tym temacie :( Odpowiedz Link
mifff Re: Chodnik, podjazd- z czego? 05.03.10, 23:07 > Ile średnio kosztuje położenie razem z równaniem terenu i tymi > kamieniami?Zmieszczę się w stówie za metr kwadratowy razem z > materiałem? 120 - 180 za m2 Zależy od krainy, bliskości kamieniołomów, firmy wykonującej, producenta kostki. Żaden prywaciarz partacz, tylko dobra kostka (najtańsza szara). Z chodnikiem możesz zaszaleć - kamień odpadowy (cena 30 - 60 zł/1m2; spoina też ma swoją powierzchnię), ułożony "na dziko". Ładniej wygląda niż kostka lub płyta chodnikowa (betonowa). O odpady z kamienia pytaj w dużych firmach kamieniarskich. Odpowiedz Link
veev Re: Chodnik, podjazd- z czego? 09.03.10, 12:25 > Z chodnikiem możesz zaszaleć - kamień odpadowy (cena 30 - 60 zł/1m2; > spoina też ma swoją powierzchnię), ułożony "na dziko". Ładniej > wygląda niż kostka lub płyta chodnikowa (betonowa). Tyle że kamieniarze nie chcą się z tym babrać i życzą sobie za układanie nierównego znacznie więcej niż za zwykłą kostkę, więc oszczędność jest w sumie pozorna. Ja mam kostkę granitową 10 i 6*4 z czarnym i czarno-żółtym obramowaniem, na klińcu, płaciłam 150/mkw ze wszystkim (chodnik, podjazd, ganek, schodki, obmurowanie klombu) - zdjęcie gdzieś u mnie w galerii. Wykonawcę mogę polecić (z okolic Wro), ale mają koszmarnie długie terminy. Tzn. robią sprawnie, ale umawiać się trzeba z paromiesięcznym wyprzedzeniem. v. Odpowiedz Link
veev Re: Chodnik, podjazd- z czego? 09.03.10, 12:28 O, tak to u mnie wyszło: fotoforum.gazeta.pl/photo/8/vj/vj/c5rb/wu5uqgyIRGwAbhMsvX.jpg Te białe cosie to peszle na kable do oświetlenia przy ścieżce, które będzie KIEDYŚ ;) v. Odpowiedz Link
zmijka76 Re: Chodnik, podjazd- z czego? 11.03.10, 13:48 veev- dziękuję :) Do Wrocławia mam trochę daleko- a szkoda- bo chciałabym kogoś z polecenia... Szukam w ok Warszawy Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Chodnik, podjazd- z czego? 11.03.10, 16:19 granit zawsze byl miod z boczkiem i ta cena... nic tylko brac kolezanka veev powiela blad jaki tkwi u nas od pokolen wszedzie schody stopnie schodki kraweznicki progi ogrodowi projektanci podobnie ciekawe gdzie chodzili do szkol czy nie mozna wykonac lagodnych podjazdow tarasow ze spadkiem? taka sciezynka veev do domu wystarczy podniesc ja o 30 cm i smigasz wozkami taczka kosiarka rowerami nawet barem na kolkach wokol domu ale nie trzeba stopnie zeby sobie zycie skomplikowac i zaplacic dodatkowa kase na ich wykonczenie poszukaj jeszcze zmijko wsrod plyt tarasowych moze ci przypasuja pzdr. ps. wybacz veev to nie bylo do ciebie tylko do planujacych podjazdy jeszcze raz powtorze miod z boczkiem Odpowiedz Link
veev Re: Chodnik, podjazd- z czego? 11.03.10, 16:57 Cromwell, naprawdę chcesz poznać całą historię tych schodków, z ciepłymi słowami na temat dewelopera, licznych brukarzy i tak dalej? ;) Generalnie mamy bez sensu wysoko poziom zero (a raczej bez sensu nisko opaskę wokół budynku) i należy się cieszyć, że mamy schodki, a nie "ganeczek" wysokości 70 cm, na który w ogóle nie da się wejść. Już z podjazdem do garażu był dym, bo wyszło naprawdę stromo. Oczywiście wiem, że wszystko się da (wykopać, dosypać, podsypać, podnieść, ugnieść itd.), ale w pewnym momencie człowiek ma już wszystkiego dość i jest zachwycony samym faktem, że może dojść do chałupy w obuwiu innym niż kalosze do kolan. Taras tyłu (ten z barem na kółkach - serio) jest ze spadkiem :) v. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Chodnik, podjazd- z czego? 11.03.10, 17:31 podniesienie punktu zero to zaleta nie wada ile niektorzy mogliby dac za pol metra ale nie moga pawel jasienica obliczal podniesienie terenu srednio metr na 200 lat podniesienie z przyczyn naturalnych jak opadanie kurzu i szczatkow organicznych czynnik ludzki podnosi poziom szybciej przez nakladanie kolejnych warstw na drogi i place do starych kosciolow w krakowie prowadza schody w dol bo nikt nie przewidzial podniesienia terenu wiec sie ciesz domek posluzy bez problemow wnukom pzdr. Odpowiedz Link
veev Re: Chodnik, podjazd- z czego? 12.03.10, 11:27 > podniesienie punktu zero to zaleta (...) > domek posluzy bez problemow wnukom No, to sobie wnuki podniosą opaskę i dowiozą ziemi, żeby wyrównać spadki ;) A ja będę miała schodki, miło się na nich siedzi z napojem w dłoni :) v. Odpowiedz Link
zmijka76 Re: Chodnik, podjazd- z czego? 12.03.10, 11:34 A te płyty chodnikowe spełniają swoją rolę? macie jakieś doświadczenia? Mam 120 m do położenia... :/ Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Chodnik, podjazd- z czego? 12.03.10, 15:15 plyty chodnikowe a wlasciwie tarasowe z ozdobna posypka spelniaja wymagania odnosnie chodnikow tarasow i podjazdow/tylko auta osobowe/ nie sa tanie/ok7-8 dych /1m2/ ale jak kolezanka uwaza pzdr. Odpowiedz Link
mifff Re: Chodnik, podjazd- z czego? 12.03.10, 15:50 jak wcześniej napisałem, podjazd kostka (betonowa, bazaltowa, granitowa), ze względu na wytrzymałość. Z nasypami bym się zastanowił, z opcją na nie. Ścieżki, tarasy, opaska domu - kamień, w ramach oszczędności układany na dziko. Ścieżkę zrobi średniorozgarnięty, żadne ajwaj. Odpowiedz Link
zzsot2zz Re: Chodnik, podjazd- z czego? 02.10.18, 20:03 Solidnym i z pewnością niedrogim produktem jest kratka trawnikowa, o której więcej poczytasz na dekoratordomu.pl/kratka-trawnikowa-w-ogrodzie-kiedy-warto-uzyc/ Kratka znakomicie sprawdzi się zarówno na podjazd, bo jest bardzo wytrzymała, jak i na ścieżkę (można ją wypełnić kruszywem). Odpowiedz Link