Dodaj do ulubionych

TK2GP1 prośba o uwagi

24.03.11, 17:20
Witam serdecznie :-)
Chciałabym prosic Was o ocenę projektu www.wybieramydom.pl/projekty_domow/8801-tk2gp1.html
Potrzebny projekt domu dla małżeństwa "nierozwojowego" :-) ,OCZYWISCIE tani w budowie i eksploatacji . Powinien posiadac : kuchnię + spizarkę , jadalnię + salon ,sypialnię + łazienkę ,
gabinet , pok. gościnny ,garderobę , garaż w bryle domu .
Po X zarwanych nocach , poswięconych na przeszukiwanie internetu znalazłam powyższy projekt , który ,po kilku zmianach, spełniłby nasze oczekiwania .
A to zmiany , jakie chcielibyśmy zrobic :
- garderoba przy sypialni zamieniona na łazienkę
- łazienka miedzy sypialnią a pokojem zamieniona na garderobę dostępna z korytarza
- kotłownia umieszczona za garażem
- spiżarka w miejsce obecnej kotłowni .
- wyrównanie scian w pokojach ( tzn. likwidacja wnęk )
Czy nasze zamiary maja sens ?
Nie podoba nam się wejście z kuchni bezposrednio do garażu . (.może podwójne drzwi ? :-( )
Nie wiem,jakie ogrzewanie domu zaplanował architekt ale sądząc po wielkości kotłowni zapewne gaz ..Jeśli przeniesiemy kotłownię za garaż i zechcemy ogrz. na paliwo stałe - gdzie składowac węgiel ?? Oboje z mężem jesteśmy zupełnymi laikami w dziedz. budownictwa dlatego powtórzę za klasykiem :-) " No co ....... , pomożecie ? " :-))
Bardzo liczę na Waszą pomoc ..wszelkie konstruktywne uwagi krytyczne,sugestie ,podpowiedzi.
Dziękuję i pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • monikaaleksandra Re: TK2GP1 prośba o uwagi 24.03.11, 18:08
      Przede wszystkim wklejam działający link:
      www.wybieramydom.pl/projekty_domow/8801-tk2gp1.html

Na szybko mogę tylko powiedzieć, że ten dom jest bardzo ciemny a wejście do kuchni z garażu to jakieś nieporozumienie. Zmienić tego się nie da, więc poszukaj innego projektu.
      • monikaaleksandra Re: TK2GP1 prośba o uwagi 24.03.11, 18:09
        www.wybieramydom.pl/projekty_domow/8801-tk2gp1.html
        • monikaaleksandra Re: TK2GP1 prośba o uwagi 24.03.11, 22:08
          archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-akebiach/m4a07ca25cf321,1
          łatwo wykroić tu garderobę, po likwidacji jednej łazienki pokoje się powiększą
          archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-dereniach/m49f9a108a8611
          można doprojektowac garaż, NIEDROGI dom
          archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-powojach/m3f0185e2c98cc
          ten też fajny, funkcjonalny, ze sporym salonem, chyba najbardziej mi się podoba
          www.tooba.pl/projekt-domu-Dom-przy-Bajecznej/a,s_pd,idp,6816.html
          www.tooba.pl/projekt-domu-Tip-Top/a,s_pd,idp,8936.html
          www.tooba.pl/projekt-domu-Tip-Top-Bis/a,s_pd,idp,13518.html
          • kanon1953 Re:ciekawe ale 25.03.11, 00:02
          • gerba Re: TK2GP1 prośba o uwagi 25.03.11, 01:48
            Monikaaleksandra - bardzo dziękuję za zamieszczenie działającego linka !:-) - nie wiedziałam,jak to zrobic :-( .Dzieki również,ze poswięciłaś sporo czasu na znalezienie tylu projektów :-)
            Wszystkie one mają wiele zalet ale wszystkie maja dachy wielospadowe a takie są droższe od dwuspadowych ( tak przynajmniej zrozumiałam czytając forum... a może się mylę .. ) i są takie duże ( troche mnie przytłaczają ) i takie eleganckie a ja skromna kobita jestem dlatego szukam czegoś skromnego :-).
            Poza tym w I swoim poście nie podałam bardzo istotnej informacji ; wjazd z istniejącej drogi na działkę jest od str.północnej (więc wejscie do domu i garażu też ) zatem okna salonu powinny wychodzic raczej na ogród niż na drogę . I jeszcze jedna ważna sprawa : jeśli będę
            budowac dom to chcę łazienkę z oknem ! ot ,taka fanaberia :-)) Zaniepokoiło mnie stwierdzenie , że dom jest ciemny ( w I Twoim poście ) ....qrcze , nie mam pojecia ,jakie wym. mają okna :-( . Będę jeszcze szperac..szukac...może ktoś buduje TK2GP1 i prowadzi dz.budowy :-) , a moze już mieszka i zechce się podzielic uwagami ..:-) . W kazdym razie
            bardzo Ci dziekuję za sugestie a jeśli trafiłabyś na projekt skromnego domku o dwuspadowym
            dachu , o niewielkiej kubaturze ( + - 400m3 ) , taniego w budowie i eksploatacji lecz takiego,który spełniałby nasze potrzeby - polecam się bardzo :-)
            Pozdrawiam :-)
            Ps. działka płaska jak stolnica ale w odl. 100 - 200m teren pagórkowaty więc widoki dośc dobre :-)
            • agness131f Re: TK2GP1 prośba o uwagi 25.03.11, 10:41
              Mnie się podoba projekt tego domu, jako domu parterowego. Dużo okien od pólnocy nie ejst ci potrzebne, strefa buforowa powinna być od południa i zachodu.
              Proponuje zamknąć wejscvie do garażu-ściana pełna, oraz wydłuzyc nieznacznie budynek od strony dwóch pokojów, garderobe polecam zostawic. Zobaczy Pani ile gratów trzeba będzie gdzieś upchać, a łązienkę można powiększyć kosztem garderoby tylko o wnęke prysznicową lub zamienić je miejscami (tam gdzie garderoba dać ąłzienke, tam gdzie łązienka dac garderobę) i wyjdzie fajna łazieneczka prywatna w tym pokoju w oknem. Spizarnie mozna wygospodarowac w częsci kotłowni, gdyż jest ustawna, nawet nie stawiać ścianki, jedynie postawić regał z IKEA i wystarczy.
              Poza tym projekt ma zwartą bryłę bez wykuszy (tansze w budowie i eksploatacji), dwuspadowy dach co również będzie o wiele tańsze w budowie niż wielospadowy.
              Jeżeli Pani mocno liczy sie z kosztami i póżniejszymi opłatami za ogrzewanie to jest to optymalny projekt dla Pani potrzeb. Mnie sie podoba rónież wizualnie w tej wersji nowoczesnej.
              • agness131f Re: TK2GP1 prośba o uwagi 25.03.11, 17:03
                www.z500.pl/projekt/z182,Dom,parterowy,z,duzym,bocznym,garazem,we,wspolczesnym,stylu.html
    • mifff Re: TK2GP1 prośba o uwagi 25.03.11, 22:47
      forum.gazeta.pl/forum/w,43732,123480978,123505496,Re_spadek_terenu_a_piwnica.html
      > Potrzebny projekt domu dla małżeństwa "nierozwojowego" :-) ,OCZYWISCIE tani w b
      > udowie i eksploatacji .

łazienka daleko od kotłowni (straty na cwu)

> - kotłownia umieszczona za garażem

i garaż przestaje być garażem - samochód wystawi dupę na słońce :(

> - wyrównanie scian w pokojach ( tzn. likwidacja wnęk )

Ja tu nie widzę zbędnych wnęk

> Nie podoba nam się wejście z kuchni bezposrednio do garażu . (.może podwójne dr
      > zwi ? :-( )

Garaż już przestał być garażem, to nie wiem o co chodzi.

> Nie wiem,jakie ogrzewanie domu zaplanował architekt

Arczi ma zaprojektować kotłownię na paliwo, jakim chcesz ogrzewać chałupę i cwu, a nie inwestor ma dostosowywać się do widzi mi się arczie'go

> łowni zapewne gaz ..Jeśli przeniesiemy kotłownię za garaż i zechcemy ogrz. na p
      > aliwo stałe - gdzie składowac węgiel ??

w szopce :).................. A od czego jest arczi-adaptator?
      Nie da się w jednym pomieszczeniu ustawić kotłów na gaz i paliwo stałe (przepisy i nikt nie odbierze instalacji gazowej. Można powiesić kocioł gazowy i odebrać instalację, a potem wstawić kocioł węglowy, tylko przy pierwszej kontroli/serwisie kotła, gazownia zabierze licznik. W razie (tfu..tfu) wybuchu, ubezpieczyciel odstąpi od wypłaty odszkodowania.

> Czy nasze zamiary maja sens ?

Nie ma

Do zmiany:
      - Wiatrołap - konflikt drzwiwy:
      drzwi do kotłowni przesuwne, drzwi wejściowe otwierane do wewnątrz.
      - Garaż: likwidacja drzwi do kuchni, wysunięcie/wydłużenie garażu na front i wejście boczne na zewnątrz, pod dachem. Dach nad garażem się zrówna się z częścią mieszkalną i będzie taniej.
      Kuchnia: kuchenka na ścianę frontową
      Trochę poprzestawiać kominy i wentylacje - będą 4, a nie 5, jak w obecnym rozkładzie (fabryka wymalowała 2 pod publiczkę, a w rzeczywistości będzie las)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka