Dodaj do ulubionych

Projekt do oceny - Zgrabny z lukarnami

21.04.12, 19:16
Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum :).
Jestem na etapie szukania projektu. Kiedyś budowaliśmy już dom, ale niestety życie tak się poukładało, że go nie skończyliśmy. Był to porjekt Gavardo z Archigraphu. Później byliśmy z mężem w tym domu, który za nas ktoś inny wybudował i w sumie.... nie podobało nam się wiele rozwiązań. Ponownie zaczynamy budowę, ale przed wyborem projektu robimy rozeznanie :)
Już kilka projektów nam wpadlo w oko. Najpierw Amaltea z Dobrych Domów
www.dobredomy.pl/projekt/amalteaI później Ambrozja
www.dobredomy.pl/projekt/ambrozjaI
Znajomy buduje dom Zgrabny z lukarnami pracowni MG Projekt www.extradom.pl/projekt-domu-zgrabny-z-lukarnami-WAH1037
i właściwie pewnie przy tym ostatnim zostaniemy.
Chcielibyśmy tylko nanieść kilka zmian:
- dobudować przedsionek (wiatrołap)
- zlikwidować spiżarnię pod schodami (?)
- zastanawiamy się nad balkonem nad wykuszem
- połączymy łazienkę z wc na parterze i zrobimy wejście do pomieszczenia z korytarza

Bardzo proszę o opinie .

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alex_k Re: Projekt do oceny - Zgrabny z lukarnami 22.04.12, 20:02
      Mój dom jest czymś, co jest wypośrodkowane między domami z Twoich linków. Ten
      dom.money.pl/projekty_domow/bez;piwnicy,projekt,malachit,4617.html#utm_source=google.pl_imgres&utm_medium=organic&utm_term=undefined&utm_campaign=grafika
      Ale: Jest duże okno wykuszowe z boku, podobne jak w pierwszym linku (genialnie powiększa i rozjaśnia salon), w dachu jest kukułka, z boku dobudowany garaż, i cały projekt w lustrzanym odbiciu. Wewnątrz bez zmian.
      Jestem bardzo zadowolona z rozkładu pomieszczeń, niczego bym nie zmieniała. Dlaczego chcesz zrezygnować ze spiżarni pod schodami? Ja mam i jestem bardzo z tego zadowolona.
      Jedyne, co bym zmieniła, to dodatkowe okno w części jadalnianej, od frontu. Ten kąt jest trochę zbyt ciemny, ponieważ wspomniane okno wykuszowe zostało przesunięte bliżej salonu.
      • mehil.dam Re: Projekt do oceny - Zgrabny z lukarnami 22.04.12, 22:05
        Wykusz wydaje mi się za mały, by było sens robienia nad nim balkonu, tylko ciepło Ci będzie uciekać przez okna, a na balkon co najwyżej stopę wystawisz. Nie rezygnowałabym też z tej spiżarni - moim zdaniem schowków nigdy za wiele. Nie łączyłabym też toalety z łazienką - wnioskując po dużej licznie sypialni przy wieloosobowej rodzinie problemy łazienkowe są częste i uciążliwe.
        • red39 Re: Projekt do oceny - Zgrabny z lukarnami 23.04.12, 15:52
          Dziękuję za wszelkie, zresztą słuszne uwagi :)
          A czy jest ktoś, kto budował Amalteę
          www.dobredomy.pl/projekt/amalteaI
          Kręci mnie ten projekt jak nie wiem. Pewnie przez to, że nie ma takiej prostej bryły jak Zgrabny.
          Niemniej poszukuję projektu podobnego do Amaltei, ale z garażem pod jednym dachem.
          Może ktoś zna taki?, bo szukam i szukam i nic. No chyba, ze można włączyć garaż w bryłę domu i zmienić projekt Amaltei, ale nie wiem czy tak można :(
          • skomroch1 Re: Projekt do oceny - Zgrabny z lukarnami 24.04.12, 00:21
            Red, ten w lukarnami jest chyba lepszy. Dlaczego? A dlatego, że ma większy salon, nie ma balkonu, na który wyjdziesz dwa razy do roku, posprzątać (tak wynika z opowieści znajomych, co balkon maja, rzecz droga w budowie, często spieprzoną przez budowniczych)Amaltea ma małą spiżarnię, a, jak tu ktoś napisał, powierzchni technicznych nigdy za wiele. Jeszcze jedno-wiesz, że metr kwadratowy tarasu w podcieniu, czyli w bryle domu kosztuje tyle samo, co metr powierzchni mieszkalnej domu ?Dlatego lepiej wypuścić taras poza obrys budynku, dodając dach. Owszem, Amaltea jest ładniej opracowana graficznie, ale to tylko obrazek, którym się zbyt nie sugeruj. Dom z lukarnami wg. mnie jest całkiem zgrabny i ma w sobie jakiś ład, wynikający z logiki korzystania z domu. Fajny ten podział na parterze, pomimo, że dom z poddaszem, na część dzienną i kombo korytarz/gabinet/łazienka. Amaltea jest chaotyczna.
            Udanego wyboru!
            • skomroch1 I jeszcze dodam 24.04.12, 01:03
              Że w Amaltei kominek jest nie wiadomo dla kogo. Wiele projektów ma kominek usytuowany w niefortunnym miejscu, albo przy korytarzu, albo stole jadalnym. Jedzący nie lubią, gdy jest im gorąco w plecy, nie patrzą się też na ogień. Myślę, że kominek powinien być zaprojektowany w miejscu odpoczynku, w pobliżu sofy, foteli itp..
              • mehil.dam Re: I jeszcze dodam 24.04.12, 17:19
                Oczywiście, że można dach garażu zrobić na jednym poziomie z resztą domu, otrzymasz wtedy wyższy strych, ale cały dom będzie wyglądać jak stodoła ;) Tu po prostu projektant wizualnie oddzielił garaż od reszty.
                Jeśli chodzi o kominek - wydaje mi się, że jest w tym miejscu, by było go widać z większej części domu - ma być dekoracyjny, a nie zapewniać przytulność ciepło.
                Co do rozbudowania bryły - zasada jest taka, że czym bardziej skomplikowana bryła (również dach), to przy tej samej kubaturze więcej wydaje się na ogrzewanie. Warto przy wyborze projektu zwrócić uwagę też na późniejsze koszty eksploatacji. Chyba, że ktoś się nie musi liczyć z takowymi ;)
                Pewnie przeprowadzasz się z bloku, dlatego tak zależy Ci na balkonie? Przy własnym podwórku z balkonów korzysta się sporadycznie.
                • red39 Re: I jeszcze dodam 24.04.12, 18:52
                  czyli bardziej ekonomiczny byłby Zgrabny niż Amaltea z bardziej skomplikowaną bryłą?
                  tak, przeprowadzam się z bloku.
                  Mam jakiegoś hopla na punkcie wietrzenia pościeli ;)
                  Bez balkonu z sypialni nie jest to juz takie proste.
                  Mam działkę o szerokości 22 m i długości jakieś 38m.
                  Zalezy nam na wiatrołapie (bo musi być), kuchni średnio wydzielonej (czyli nie osobnej, ale też i nie połączonej bezpośrednio z salonem), w miarę dużym salonie, gabinecie na parterze, łazience, mile widziana spiżarnia, przejście do garażu no i jak największa część gospodarcza
                  Zgrabny z lukarnami jest całkiem na styk na naszą działkę, a nawet kilka cm za szeroko :(
                  Nasza działka ma 22,05 cm a wg strony z projektem Zgrabny jest na działkę o szerokości
                  22,11 cm, czyli jakieś 6 cm się nie zgadza
                  Jednak niżej na rysunku jest wyrysowana sytuacja, gdzie szerokość domu podano 21,67 cm.
                  Nic już nie rozumiem
                  www.extradom.pl/projekt-domu-zgrabny-z-lukarnami-WAH1037
                  Też tak sobie patrzę, że układ pomieszczeń w Zgrabnym jest jakiś bardziej uporządkowany, a w Amaltei już nie za bardzo.
                  A moze macie jakieś inne propozycje projektów. Jestem na początku poszukiwań. Dach koniecznie dwuspadowy, innego mi nie zatwierdzą.
                  • mehil.dam Re: I jeszcze dodam 24.04.12, 21:28
                    Wiesz, skrajnie ekonomicznym domem jest budynek na planie prostokąta o jednospadowym dachu, ale to szkarady ;)
                    Z tym wietrzeniem pościli to masz rację, że na podwórko biegać z tym nie będziesz, ale myślę, że jeden balkon w sypialny w takim razie w zupełności starczy. Projektów są setki tysięcy, każdy inny, ale większość bardzo podobnych. Trzeba też się trochę zastanowić nad przyszłością - wybierasz bardzo duże domy, moim zdaniem za duże, chyba, że zakładasz, że dzieci się nigdy nie wyprowadzą ;)
                    Tymi centymetrami to bym się jakoś specjalnie nie przejęła, 22,06 na działce 22 metry powinien przejść, chyba, że naprawdę upierdliwy urzędnik by się przyczepił. Nie trzeba też się ściśle sugerować tym, co jest napisane na stronie internetowej.
                    Zmiany możesz dokonać jakie chcesz (oczywiście możliwe do realizacji w danym projekcie), tylko dopłacisz za adaptację.
                    • red39 A Karmelita ???? 29.04.12, 17:07
                      proszę o opinie :)

www.extradom.pl/projekt-domu-karmelita-wok1023
                      dzisiaj ten oglądaliśmy z mężem. Już mam mętlik w głowie.
                      • mehil.dam Re: A Karmelita ???? 01.05.12, 09:06
                        Przepraszam, że dopiero teraz, jakaś tak pogoda zbyt ładna na przesiadywanie na forum ;)
                        Układ w Karmalicie osobiście mi się bardzo podoba, ale myślałam, że Pani poszukiwała projektu z większą ilością sypialni, tu są tylko 3.
                        Wydaje mi się, że dużym minusem jest nachylenie połaci dachowych.40 stopni zabiera nam bardzo dużo z powierzchni użytkowej na poddaszu (na rysunku zaznaczone linią przerywaną). Na parterze odpuściłabym sobie ten mikroskopijny wykusz i balkon nad nim na pewno też. Nad balkonem wejściem bym się zastanawiała, ponieważ pełni on rolę daszku nad wejściem i w ulewy na pewno będzie przydatny (zamiast balkonu mógłby być po prostu daszek).
                        Jakby Pani miała jakieś pytania, to zapraszam na maila - mehil.dam@gmail.com tam na pewno częściej zaglądam.
                        • red39 Re: A Karmelita ???? 01.05.12, 17:33
                          mehil.dam napisała:

> Przepraszam, że dopiero teraz, jakaś tak pogoda zbyt ładna na przesiadywanie na
                          > forum ;)
                          > Układ w Karmalicie osobiście mi się bardzo podoba, ale myślałam, że Pani poszuk
                          > iwała projektu z większą ilością sypialni, tu są tylko 3.
                          > Wydaje mi się, że dużym minusem jest nachylenie połaci dachowych.40 stopni zab
                          > iera nam bardzo dużo z powierzchni użytkowej na poddaszu (na rysunku zaznaczone
                          > linią przerywaną). Na parterze odpuściłabym sobie ten mikroskopijny wykusz i b
                          > alkon nad nim na pewno też. Nad balkonem wejściem bym się zastanawiała, poniew
                          > aż pełni on rolę daszku nad wejściem i w ulewy na pewno będzie przydatny (zamia
                          > st balkonu mógłby być po prostu daszek).
                          > Jakby Pani miała jakieś pytania, to zapraszam na maila - mehil.dam@gmail.com ta
                          > m na pewno częściej zaglądam.

Zgadzam się ze wszystkimi uwagami i przyznam, że moje myślenie zmierzało w tym kierunku, tj. zmian odnośnie balkonów - wyrzuciłabym ten z boku nad wykuszem, zresztą razem z wykuszem :)
                          ale chyba zostawiłabym nad drzwiami. Mam wrażenie, ze dodaje uroku domowi. Zostawiłabym również balkon z tyłu.
                          I tutaj znalazłam projekt karmelita mała, ale ma węższą część garażową. Z uwagi, że mam działkę o szerokości 22 m mogłabym poszerzyć stronę z garażem o 1,2 m. Nie wiem tylko czy taka zmiana jest bezproblemowa.

www.extradom.pl/projekt-domu-karmelita-mala-wok1022
                          Nie podoba mi się również, że będą takie duże skosy na poddaszu. Zastanawiałam się, czy to coś da jak podwyższę o "jeden pustak" (chyba tak to się określa ;)
                          Zlikwidowałabym spiżarnię, a własciwie przeniosła do pomieszczenia gospodarczego za łazienką na parterze.
                          Tak poza tym to chyba już mój ideał :)
                          Cały czas nurtuje mnie czy prościej nanosić zmiany na Karmelicie (wyrzucić wykusz z balkonem z boku i pomniejszyć część garażową o jakieś 10 cm, bo projekt jest na działkę o szerokości 22,12 m a nasza ma 22,05 m
                          czy też kupić karmelitę małą i wyrzucić tylko balkon z boku,(nie ma problemu z wykuszem, bo go brak ) i jedynie poszerzyć część garażową o 1,2 m w związku z tym, że tyle będe miała w zapasie na działce, (garaż w karmelicie małej jest mniejszy niż w karmelicie)
                          Chyba nie namieszałam ;)
                          Niestety nikt jeszcze nie budowal tego domu, bo jest to stosunkowo młody projekt. Nie wiadomo zatem jeszcze o żadnych "kwiatkach" w tym projekcie.
                          • edziakrys Re: A Karmelita ???? 10.05.12, 23:38
                            Moj domek jest podobny do karmelity
                            www.archeton.pl/projekt-domu-zojapluslux_994_opisogolny
                            Pozmienialiśmy jednak nieco na własne potrzeby: Poszerzenie o jedną krokiew sprawiło że dom jest symetryczny, lukarnę przesunęliśmy dzięki temu na środek, zlikwidowaliśmy balkon nad garażem i lukarne z tyłu domu. Kuchnie zamieniliśmy z gabinetem i dzieki temu mamy wielki taras jako powiekszenie kuchni (nie otwartej na salon). A, i podnieśliśmy poddasze i 1 blok i dzięki temu poddasze mamy baaardzo ustawne i powierzchnię w pełni wykorzystaną.
                            • red39 Re: A Karmelita ???? 16.05.12, 19:53

Witam
                              Mam jeszcze jeden problem z planem zagospodarowania a projektem Karmelita. Otóż zgodnie z planem możemy budowac dom z jedną tylko lukarną/kukułką. Chcemy zrezygnować w projekcie Karmelita Mała z lukarny z przodu domu i zostawić tę z tyłu z balkonem, ale nie wiemy jak rozwiązać problem zadaszenia drzwi wejściowych. Podoba nam się wnętrze Karmelity i chyba jest to juz nasz ostateczny projekt ;)....
                              Bardzo proszę o jakieś sugestie (zadaszenie podparte na filarach? )
                              Pani w urzędzie powiedziała nam, ze możemy nawet z przodu dobudować jakby przedłużenie wiatrołapu zabudowane z daszkiem, bo linia zabudowy jest z tyłu budynku.
                              Możemy też szukać projektu z garażem wysuniętym do przodu.
                              Mam już mętlik w glowie :(
                              • mifff Re: A Karmelita ???? 17.05.12, 02:04
                                Koncepcję budynku zaczyna się od dostępności mediów służącuch do ogrzewania pomieszczeń i cwu.
                                Gaz, węgiel, olej, czy elektryczne (najdroższe)?
                                • red39 Re: A Karmelita ???? 21.05.12, 21:41
                                  O mediach myślałam wcześniej ;)
                                  Ogrzewanie na pewno gazowe+kominek (nie z plaszczem wodnym). Pewnie podpiwniczymy część garażową, ale to pomysł mojego męża. Ja wolałabym bez piwnicy.
                                  Zaskoczył mnie tylko urząd, że mają plan zagospodarowania z lat 90-tych i nie da rady postawić domu z więcej niż jedną lukarną. Może to i w sumie dobrze, nie zaszalejemy ;)
                                  • mifff Re: A Karmelita ???? 21.05.12, 23:05
                                    > Ogrzewanie na pewno gazowe+kominek

W takim razie, dlaczego wybierasz dom z kotłownią na węgiel?
                                    W tym projekcie podobają mi się jedynie schody.
                                    .....................
                                    Pow. użytkowa:138,35 m2.
                                    Pow. zabudowy:131,12 m2

Nie rażą Cię te liczby?
                                    ...........
                                    Smród z garażu
                                    Zamiast wykorzystać ściany szczytowe na okna, doświetlenie w dachu
                                    Wiatrołap mały ciasny, ale własny z drzwiami otwieranymi na zewnątrz
                                    wykusz z balkonikiem
                                    itd.
                                    • red39 Re: A Karmelita ???? 22.05.12, 16:39
                                      mifff napisał:

> > Ogrzewanie na pewno gazowe+kominek
                                      >
                                      > W takim razie, dlaczego wybierasz dom z kotłownią na węgiel?
                                      > W tym projekcie podobają mi się jedynie schody.
                                      > .....................
                                      > Pow. użytkowa:138,35 m2.
                                      > Pow. zabudowy:131,12 m2

> Nie rażą Cię te liczby?
                                      > ...........
                                      > Smród z garażu
                                      > Zamiast wykorzystać ściany szczytowe na okna, doświetlenie w dachu
                                      > Wiatrołap mały ciasny, ale własny z drzwiami otwieranymi na zewnątrz
                                      > wykusz z balkonikiem
                                      > itd.

Ja myślę o projekcie Karmelita Mała www.extradom.pl/projekt-domu-karmelita-mala-wok1022
                                      Faktycznie zastanawiało mnie umiejscowienie kotłowni w tym projekcie.
                                      Daleko od kuchni, łazienek jak na piec gazowy. Architekt napisał mi, że ogrzewanie przewidziane jest gazowe.
                                      W Karmelicie Małej przewidujemy następujace zmiany:
                                      1. likwidacja balkonu z lewej strony domu,
                                      2. dodanie w pokojach na poddaszu okien na ścianie szczytowej - to strona południowa na naszej działce więc szkoda zostawić tę ścianę bez okien (ale chyba byśmy zostawili doświetlenie w dachu...)
                                      3. likwidacja lukarny z przodu domu i przedłużenie dachu w celu zadaszenia wejścia (architekt miejscowy mówił też, że można przedłużyć wejście i zabudować zwiększając w ten sposób wiatrołap, ale nie wiem czy to by było możliwe)
                                      4. zostawiamy lukarnę z tyłu domu z balkonem (no nie wiem, ale chyba lepiej będzie wyglądało wnętrze tej sypialni na poddaszu, a na jednym balkonie mi zależy).
                                      5. mąż od początku mówił, ze z garażu będzie smród (cieszy się, że znalazł poparcie na to w internecie ;)
                                      6. poszerzenie domu w części garażowej o 1,2 m (tyle nam pozwala działka o szerokości 22 m)
                                      garaż jest dosyć wąski, a mąż majsterkowicz i miejsca musi być więcej :)
                                      7. też mi się nie podoba, ze drzwi są otwierane na zewnątrz, ale na ten argument małżonek "warczy" strasznie, bo kojarzy mu się z feng shui

A tak dla jasności nie kupiliśmy jeszcze projektu i bardzo cenne są dla nas wszelkie uwagi :)

Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie :)
                                      • mifff Re: A Karmelita ???? 23.05.12, 01:06
                                        Zrezygnuj z przejścia do garażu. Odwróć bieg schodów (pod nimi jest sporo miejsca). Z pomieszczenia 8 wyjdzie kotłownia. Wyrównaj dach nad garażem i pom. 9 (to będzie warsztacik męża i pomieszczenie na narzędzia ogrodnicze). Możesz zrobić podcień dojścia do garażu od frontu. Poszerz wiatrołap (masz 1,2 luzu na poszerzenie budynku i garażu) i otwieraj drzwi wejściowe do środka. Rzadko, ale jak śniegiem zawieje, to drzwi nie otworzysz. Mam ok 2 m okapu nad drzwiami wejściowymi i czasem sporo śniegu jest powyżej progu.

> t małżonek "warczy" strasznie, bo kojarzy mu się z feng shui

Parę razy będzie zamykał drzwi za gośćmi w zimie, to mu przejdą fanaberie. Polecam aspirynę, witaminę C i wapno.
                                        Wykorzystaj ściany szczytowe na oświetlenie pomieszczeń (normalne okna).
                                        • slim.fast Re: A Karmelita ???? 23.05.12, 08:52
                                          Ja osobiście ze względu na taki a nie inny tryb życia, zrezygnowałabym ze spiżarni i włączyła ją do powierzchni kuchni, wstawiła tam tylko szafę cargo i wtedy kuchnia byłaby bardzo fajna, większa i bardziej ustawna. Poza tym wiatrołap jest strasznie malutki, nie wiem czy da się go powiększyć, a drzwi otwierane na zewnątrz to faktycznie jakaś pomyłka, zobaczysz jak będzie padał śnieg czy deszcz co się będzie działo. O lukarnach to już sama pisałaś, a ja jeszcze przedłużyłabym na parterze ściankę między łazienką i pom. technicznym aż do schodów i tam zrobiła pralnię, miejsce na odkurzacz, mp itd. + kotłownię jeśli ogrzewanie będzie na gaz. Wtedy to pom. stanowiłoby rolę takiego bufora / przejścia między garażem i resztą domu, to naprawdę wygodne rozwiązanie. A jeśli potrzebujesz jednak tej spiżarni to wtedy możesz ja urządzić w pom. gdzie wcześniej była kotłownia (tudzież zrobić tam magazynek ogrodowy, bo to się zawsze przyda).
                                          • red39 Re: A Karmelita ???? 23.05.12, 19:13
                                            slim.fast napisała:

> Ja osobiście ze względu na taki a nie inny tryb życia, zrezygnowałabym ze spiża
                                            > rni i włączyła ją do powierzchni kuchni,

Też mieliśmy z mężem takie plany, zapomniałam o nich napisać :)

> Poza tym wiatrołap jest strasznie malutki, nie wiem czy da się go powiększyć

też tak uważam, a nad powiększeniem myślę i skonsultuję się :)

> ja jeszcze przedłużyłabym na parterze ściankę między łazienką i pom. technicznym aż do schodów i tam zrobiła pralnię, miejsce na odkurzacz, mp itd. + kotłownię jeśli ogrzewanie b
                                            > ędzie na gaz. Wtedy to pom. stanowiłoby rolę takiego bufora / przejścia między
                                            > garażem i resztą domu, to naprawdę wygodne rozwiązanie.

To jest alternatywa dla całkowitego odcięcia przejścia z domu do garażu (ta ścianka)
                                            Pralnię chcę u góry, bo mam w mieszkaniu dwupoziomowym w tej chwili pralnię na poziomie sypialni i uważam, ze jest ok, bo nie trzeba biegać z brudną odzieżą po domu :)
                                        • red39 Re: A Karmelita ???? 23.05.12, 19:05
                                          mifff napisał:

> Zrezygnuj z przejścia do garażu. Odwróć bieg schodów (pod nimi jest sporo miejs
                                          > ca).

chciałam zrezygnować :)
                                          zastanawia mnie odwrócenie biegu schodów... Czy chodzi o to, żeby wejście na poddasze było koło drzwi gabinetu na dole? czy faktycznie zyskuje się więcej miejsca? (nie mam takiej wyobraźni, ale jak patrzę na projekt to mam wrażenie, że hol jakby przez to się powiększy...?)

> Wyrównaj dach nad garażem i pom. 9 (to będzie warsztacik męża i pomieszczenie na narzędzia ogrodnicze).

Pomysł podoba mi się, ale czy dom nie będzie wyglądał jak stodoła? Tzn. rezygnuję z lukarny z przodu domu, więc cały dach będzie prosty od strony frontowej. Z drugiej strony zwiększa się powierzchnia nad garażem i powierzchnia saego garażu, niewielkim jak sadzę kosztem.

> Możesz zrobić podcień dojścia do garażu od frontu.

Czy to uatrakcyjni dom od strony frontowej? Nie wiem za bardzo o co chodzi :( Jakby przedłuzenie dachu wsparte na kolumnach/słupach?

> Poszerz wiatrołap (masz 1,2 luzu na poszerzenie budynku i garażu) i otwieraj drzwi wejściowe do środka.

Zastanawiam sie o ile najlepiej poszerzyć wiatrołap, a ile przeznaczyć na garaż.

> Wykorzystaj ściany szczytowe na oświetlenie pomieszczeń (normalne okna).

Mam taki zamiar :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie podpiwniczenia. zastanawiam się, czy warto podpiwniczać jakąś część domu, aby później w razie czego zrobić ogrzewanie normalnym piecem na wegiel. Mąż zastanawiał się nad podpiwniczeniem garażu i wejściem do piwnicy pod schodami w części mieszkalnej. Zastanawiam się tylko, czy takie coś jest potrzebne. Mam dostęp do gazu, więc po jakiego grzyba mi dodatkowe ogrzewanie na węgiel?
                                          Niemniej gdybym przeniosła kotłownię z piecem gazowym do pomieszczenia nr 8 to jak sadzę byłby problem z piecem w piwnicy (chodzi o kominy).

Rady cenne dla laika i dające do myślenia. Dziękuję, bo inspirują i na pewno z nich skorzystam :)
                                          • mifff Re: A Karmelita ???? 24.05.12, 09:10
                                            > zastanawia mnie odwrócenie biegu schodów...
                                            Wejście na schody od strony pok. 6, może mniej komfortowo, ale zyskujesz więcej miejsca w kotłowni 8 na graty. Ponieważ nie ma przejścia do garażu, ściana kotłowni opiera się na schodach (wejście do kotłowni przy schodach... na lewo graciarnia, na wprost kocioł, komin w ścianie garażowej).

> akby przedłuzenie dachu wsparte na kolumnach/słupach?

Podcień od drzwi frontowych, do garażu. Łazienka i kotłownia nie wymagają dużego doświetlenia.

> Czy to uatrakcyjni dom od strony frontowej?

... a czy uatrakcyjni, wszystko w rękach mistrza archi :)

• iza.artur_2013 Re: A Karmelita ???? 27.04.13, 13:25
                                witam
                                chetnie o karmelicie z Pania pogadam bo mam chyba rozwiazanie Pani problemu zapraszam na forum ktore dzis zalozylam

f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5576791
                                chodzi mi o rozwiazanie z lukarnia :-)
                            • red39 Re: A Karmelita ???? 27.05.12, 18:39
                              edziakrys napisała:

> Moj domek jest podobny do karmelity
                              > www.archeton.pl/projekt-domu-zojapluslux_994_opisogolny
                              > Pozmienialiśmy jednak nieco na własne potrzeby: Poszerzenie o jedną krokiew spr
                              > awiło że dom jest symetryczny, lukarnę przesunęliśmy dzięki temu na środek, zli
                              > kwidowaliśmy balkon nad garażem i lukarne z tyłu domu. Kuchnie zamieniliśmy z g
                              > abinetem i dzieki temu mamy wielki taras jako powiekszenie kuchni (nie otwartej
                              > na salon). A, i podnieśliśmy poddasze i 1 blok i dzięki temu poddasze mamy baa
                              > ardzo ustawne i powierzchnię w pełni wykorzystaną.

No faktycznie dosyć podobny projekt :)
                              JaK masz otwierane drzwi do domu, na zewnątrz?
                              Ja mam opory, chciałabym do wewnątrz, ale nie wiem czy da radę w takim małym wiatrołapie, dlatego zastanawiam się nad powiększeniem go.
                              Jakie masz ogrzewanie w domku? czytałam, że już mieszkasz, a dwa lata temu tak jak ja szukałaś projektu :) Przyznam, ze już jestem tym zmęczona.
                              Miałam przez chwilę dylemat jakie ogrzewanie dołożyć (piec na peletty), ale po zastanowieniu zostanę przy gazowym i kominkowym (koszt dodatkowy podpiwniczenia, kotłownia itd,)
                              Napisz mi jak się mieszka i co byś zmieniła po wybudowaniu ? :)
                              Pozdrawiam
                              • red39 do mifff :) 27.05.12, 18:46
                                Rezygnuję z pomysłu podpiwniczania domu, a tym samym dodatkowego pieca na paliwo stałe.
                                Poczytałam o plusach i minusach częściowego podpiwniczania domu i to bez sensu. Ogrzewać na pewno bedę gazem i kominkiem tak jak w mieszkaniu (ok. 90 m2), więc bez sensu bawić się w dodatkowe koszty.
                                Główkuję nad poszerzeniem wiatrołapu, co nie podoba się mojemu małżonkowi, bo z chęcią przeznacza 1,2 m zapasu na poszerzenie części garażowej.
                                Na pewno zmienię bieg schodów i powiększę pomieszczenie gospodarcze, w którym będzie kotłownia (to za łazienką na parterze). Zastanawiam się tylko, czy pozostawić drzwi do garażu, bo oddzielenie pomieszczenia kotlowni spowoduje, ze bedę miała dwoje drzwi do pzrejścia do garażu, więc smrodku mam nadzieję nie będzie. No chyba, że tak nie bedzie można zrobić w kotłowni to zamurujemy drzwi do garażu.
                                Mamy dwoje dzieci, jak dorosną i pójda w świat dom zostanie tylko dla nas dwojga, psa i dwóch kotów :) nie ma więc sensu nadmiernie go rozbudowywać np. o piwnicę, skoro mamy wolny strych.

dzięki za rady, przydały się :)
                      • wznosimydom.pl Re: A Karmelita ???? 17.04.13, 12:48
                        My budujemy nasza Karmelitę od zeszłej jesieni. Była długa zimowa przerwa, jednak udało się kontynuować prace w tym tygodniu. Jak ktoś chce wymienić się doświadczeniami to zapraszam na bloga wznosimydom.pl . Opisuje tam wszystkie problemy i etapy budowy domu. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka