Dodaj do ulubionych

Stary Browar

IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 23.08.03, 13:55
Z prawdziwym przerazeniem patrze na powstajacy na Polwiejskiej obiekt....w
miare postepow na budowie, coraz wyrazniej widac, ze bedzie to budynek
architektonicznie przecietny, zeby nie powiedziec wrecz kiepski....widoczna
od strony ulicy ceglana ornamentyka przyprawia mnie wrecz o mdlosci, patrzac
na nia nie wiem czy mamy juz wiek 21-szy czy jeszcze 19-ty...wyraznie widac
nieporadnosc architekta w ksztaltowaniu frontowej elewacji, nie wiedzac jak
ja uksztaltowac architektonicznie uciekl sie do prymitywnych, w ogole nie
pasujacych do istniejacej zabudowy ornamentow...szkoda, bo obiekt ten na
wizualizacjach zapowiadal sie calkiem niezle.....
Obserwuj wątek
    • Gość: RICH Re: Stary Browar IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 20:19
      Z prawdziwym przerazeniem przeczytalem Twoja wypowiedz i przyprawila mnie ona o
      mdlosci.I
      tyle.

P.S.Moj dom tez jest z czerwonej cegly,to takie pruskie,wielkopolskie,nasze.
      • Gość: fernando Re: Stary Browar IP: *.icpnet.pl 23.08.03, 20:39
        budynek zapowiada sie znakomicie,gratulacje dla architekta,szczegolnie ta
        sciana frontowa kamienicy ni w dupe ni w oko niepasujaca strasznie mnie
        fascynuje i sprawia,ze budynek podoba mi sie coraz bardziej...
        bedzie super i tak wogole spieprzonym budynkiem jest rog Paderewskiego, Starego
        Rynku i Szkolnej,a takze Arsenal!!!
    • Gość: Janozs Re: Stary Browar IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.03, 22:10
      Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Z prawdziwym przerazeniem patrze na powstajacy na Polwiejskiej obiekt....w
      > miare postepow na budowie, coraz wyrazniej widac, ze bedzie to budynek
      > architektonicznie przecietny, zeby nie powiedziec wrecz kiepski....widoczna
      > od strony ulicy ceglana ornamentyka przyprawia mnie wrecz o mdlosci, patrzac
      > na nia nie wiem czy mamy juz wiek 21-szy czy jeszcze 19-ty...wyraznie widac
      > nieporadnosc architekta w ksztaltowaniu frontowej elewacji, nie wiedzac jak
      > ja uksztaltowac architektonicznie uciekl sie do prymitywnych, w ogole nie
      > pasujacych do istniejacej zabudowy ornamentow...szkoda, bo obiekt ten na
      > wizualizacjach zapowiadal sie calkiem niezle.....

Panie, Panie!!! ;) Całły urok proejktu tkwi w tym ,że bnawiązuje on do
      architektury XIX-wiecznego browaru!!!! Pana uwagi są całowicie nie na
      miejscu!!! Dla mnie projet na 4+! (na piątke nie starczyło - można była ciut
      odważniej - dać więcej szkła)
    • Gość: kaspera ... jeszcze nie skończyli IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 23.08.03, 22:17
      Zresztą jeszcze nie skończyli robić. Jak będzie finito to ocenimy !!!
      Rzeczywiście odważne jest to wkomponowanie klasycznej kamienicy w cegłę. Mnie
      osobiście zaszokowało, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Na pewno nie
      pozwala przejść obok budynku obojętnie.
      Pozdrawiam
    • Gość: P.B Re: Stary Browar IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 23.08.03, 22:18

> od strony ulicy ceglana ornamentyka przyprawia mnie wrecz o mdlosci, patrzac
      > na nia nie wiem czy mamy juz wiek 21-szy czy jeszcze 19-ty...wyraznie widac
      > nieporadnosc architekta w ksztaltowaniu frontowej elewacji, nie wiedzac jak
      > ja uksztaltowac architektonicznie uciekl sie do prymitywnych, w ogole nie
      > pasujacych do istniejacej zabudowy ornamentow...szkoda, bo obiekt ten na
      > wizualizacjach zapowiadal sie calkiem niezle.....

Prosze się lepiej przyznać z jakiego jest Pan biura projektowego?? :)
      Panowie z ADS to całkiem nieźli architekci.
      • Gość: Mecowhy Re: Stary Browar IP: *.icpnet.pl 26.08.03, 13:35
        Jak dla mnie bedzie to wspaniala budowla z ktorej bedziemy mogli byc dumni jako
        poznaniacy. A do efektu koncowego jeszcze im troszeczke brakuje, takze sie nie
        goraczkujcie. Na dowod www.starybrowar.pl - watpie by wiele sie zmienilo
        i odstawac od projektu zamieszczonego na www pewnie nie bedzie - i za to
        chwala :)
        • Gość: Mecowhy Re: Stary Browar IP: *.icpnet.pl 26.08.03, 13:40
          Aha a co do tego ze nie wiesz czy budowla bedzie wzorowana na XIX wieku, czy
          bedzie to budynek wieku XXI jest zamierzone. Budynek Starego Browaru zostal
          wzniesiony na poczatku XIX wieku i ten budynek mial byc zachowany i poddany
          tylko renowacji. A obok tych starych budnynkow powstaja budynki XXI wieku i
          jest to celowe zmieszanie starej architektury z rzeczywistoscia. Jak dla mnie
          to architektom pracujacym przy tych planach nalezy sie medal. I uwazam ze
          wszyscy powinnismy im bic brawo!
          • Gość: ggg Re: Stary Browar IP: *.imedia.com.pl / 192.168.1.* 29.08.03, 12:14
            Cieszmy się, że projektu nie robiłą Klimaszewska i Biedak - to oni
            zaprojektowali czarno biały koszmar Batmana (budynek na Słowiańskiej), jeszcze
            większy klinkierowy koszmar na Piekarach i największy koszmar - budynek ich
            siedziby na Dąbrowskiego.
      • Gość: Jurek Re: Stary Browar IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 04.09.03, 17:30
        Gość portalu: P.B napisał(a):

> Gość portalu: Jurek napisał(a):
        >
        > > Z prawdziwym przerazeniem patrze na powstajacy na Polwiejskiej obiekt....w
        >
        > > miare postepow na budowie, coraz wyrazniej widac, ze bedzie to budynek
        > > architektonicznie przecietny, zeby nie powiedziec wrecz kiepski....widoczn
        > a
        > > od strony ulicy ceglana ornamentyka przyprawia mnie wrecz o mdlosci, patrz
        > ac
        > > na nia nie wiem czy mamy juz wiek 21-szy czy jeszcze 19-ty...wyraznie wida
        > c
        > > nieporadnosc architekta w ksztaltowaniu frontowej elewacji, nie wiedzac ja
        > k
        > > ja uksztaltowac architektonicznie uciekl sie do prymitywnych, w ogole nie
        > > pasujacych do istniejacej zabudowy ornamentow...szkoda, bo obiekt ten na
        > > wizualizacjach zapowiadal sie calkiem niezle.....
        >
        > Prosze się lepiej przyznać z jakiego jest Pan biura projektowego?? :)
        > Panowie z ADS to całkiem nieźli architekci.

Zgadzam sie, ze ADS jest dobrym biurem projektowym, dlatego nie moge zrozumiec
        jak to sie stalo, ze z ich pracowni wyszedl tak kiepski projekt.....patrzac na
        ich wczesniejsze realizacje, chocby na lotnisko, na swietny budynek mieszkalno
        biurowy na Topolowej, architektonicznie niezle wejscie na Targi czy tez na ich
        siedzibe na Gromadzkiej (architektura klasy swiatowej)nieodparcie ma sie
        wrazenie, ze ktos inny podejmowal za nich decyzje dotyczace wygladu
        budynku....czyzby wplyw inwestora na proces projektowy byl tu wiekszy niz
        zazwyczaj ?

Pozdrowienia
      • Gość: gosc Re: Stary Browar IP: *.visp.energis.pl 04.09.03, 18:55
        Gość portalu: P.B napisał(a):

>
        > Prosze się lepiej przyznać z jakiego jest Pan biura projektowego?? :)
        > Panowie z ADS to całkiem nieźli architekci.
        P.B. wielbicielem ADS - zostawiaja Ci kanapki ze sniadania, czy co ?
        • Gość: P.B Re: Stary Browar IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 20:45
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> P.B. wielbicielem ADS - zostawiaja Ci kanapki ze sniadania, czy co ?

Podobają mi się prace 2 biur projektowych : Sipińskich i właśnie ADS - to
          wszystko
    • Gość: LukasK Kto jest mdły? IP: 213.25.88.* 02.09.03, 11:36

> od strony ulicy ceglana ornamentyka przyprawia mnie wrecz o mdlosci

Gdybyś chciał coś więcej, niż tylko krytykować, to obejrzałbyś browar naokoło.
      Dowiedziałbyś się wtedy, że fasada na Półwiejskiej jest zunifikowana z
      oryginalną fasadą na Kościuszki.
    • Gość: modzel fajny IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 13:05
      mam nadzieję, że w środku będzie też tak udany jak zewnątrz. Liczę też na
      liczne ciekawe i niekonwencjonalne ale nie snobistyczne imprezy.
    • Gość: Skowron Re: Stary Browar IP: 150.254.84.* 05.09.03, 13:11
      A mi sie poprostu nie podoba
      • Gość: Jurek Re: Stary Browar IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 03.10.03, 15:22
        W miare postepu prac budowlanych nieodparcie utwierdzam sie w przekonaniu ze na
        Polwiejskiej zafundowano Poznaniowi architektoniczne monstrum....proporcje tego
        projektu sa delikatnie mowiac nie trafione, horyzontalnosc elewacji wzdluz
        Deptaku burzy rytm ulicy, cegla na elewacji frontowej jest obca klimatowi
        Polwiejskiej (przed wojna staly tam kamienice kryte tynkiem)......niestety,
        jeszcze nie ukonczono budowy, a juz nalezy sie zaczac zastanawiac jak mozna by
        to badziewie przebudowac....
        • Gość: łuki Re: Stary Browar IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 21:00
          dobra panowie, porobiliście sobie jaja, sprowokowaliscie parę osób ale
          kończcie już, bo przestajecie być wiarygodni
    • Gość: jeremi Straszne badziewie! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 20:42
      Czy naprawdę w Poznaniu nie może powstać coś wartosciowego architektonicznie? O
      ile na wizualizacjach i projektach Browar prezentował się efektownie, to teraz
      widać, ze będzie czymś strasznym. Pomysł z wkomponowaniem ściany kamienicy jest
      megaidiotyzmem. Trzeba bylo zrobic cala fasade w stylu tych kamieniczek, albo
      cala w stylu browaru. Kolejny budynek, obok Kupca, z ktorego na pewno nie
      bedziemy mogli byc dumni. Jest to tym bardziej przykre, ze w innych miastach
      powstaja naprawde efektowne budowle.
      • Gość: Jurek Re: Straszne badziewie! IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 11.10.03, 14:02
        Zgadzam sie z Toba za wyjatkiem wzmianki o Kupcu gdyz osobiscie uwazam go za
        calkiem przyzwoity budynek a w porownaniu z Browarem prezentuje sie wrecz
        doskonale...
        • Gość: michal Re: Straszne badziewie! IP: *.piastlan.net / *.piastlan.net 25.10.03, 11:35
          hmmm no nie zgodzil bym sie z wami, ze browar to badziewie. on jest po prostu
          inny. przykladem tej innosci jest wlasnie wbudowanie kamienicy. naprawde super
          to wyszlo. co prawda nie przepadam na galeriami handlowymi itp. ale browar
          akurat jest fajny.

pozdrawiam michal
    • Gość: mcfox Re: Stary Browar IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.10.03, 11:19
      Budynek jest architektonicznie ciekawy. Nie można nic zarzucić estetycznie.
      Jeden jedyny problem to to, ze może być męczący dla mających klaustrofobię,
      idących półwiejską. A tak. więcej takich inwestycji w Poznaniu. Dosyć słabych
      designersko Głupców Poznańskich, PFC itp.
      • Gość: Jurek Re: Stary Browar IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 08.11.03, 13:45
        No, mozna sie chyba wreszcie pokusic o wydanie ostatecznej opinii na temat
        jakosci architektury Starego Browaru. Mysle, ze generalnie wnetrze jest
        zdecydowanie ciekawsze od elewacji zewnetrznych i przestrzen glownego holu
        stworzona przez architektow jest czytelna i przyjemna w odbiorze. Budynki
        polozone za centrum sklepowym sa zaprojektowane dosc ciekawie i zwlaszcza latem
        moze tam powstac sympatyczna alternatywa dla ogrodkow Starego Rynku. Poziom
        wykonastwa natomiast nalezy do najgorszych, jakie w zyciu udalo mi sie
        ogladac...czy zauwazyliscie niechlujnie polozony granit w windach oraz
        odpadajace kafelki w ubikacjac? Nie rozumiem ponadto, jak mozna bylo oddawac do
        uzytku budynek, ktory jeszcze nie jest ukonczony ? Przeciez we wnetrzu jest
        jeszcze duzo pracy do zrobienia - balustrady, sufity itd. Reasumujac,
        podtrzymuje swoja wczesniejsza opinie na temat zewnetrznej elewacji od strony
        Polwiejskiej ktora jest tragiczna i wywoluje moj odruch wymiotny, podoba mi sie
        natomiast przestrzennie wnetrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka