25.08.05, 00:02
Podobno znowu dlubia w drzewie i szykuja kolejnego jeza,a czy za przykladem innych miast nie mozna
by zrobic odlanego z brazu??
Te drewniane figury przemienia niedlugo Zgierz w jakis skansen.
Poza tym drewno tak samo jak wikline mozna spalic,nikt nie moze wpasc na lepszy pomysl i wykonac
cos porzadnego i w miare trudnego do zniszczenia???
Obserwuj wątek
    • more.words Re: Jez 25.08.05, 09:40
      hehe... dobre...Zgierz=skansen <hahaha> mash racje...

mogliby walnac cos z materiału bardziej trwałego...i cięższego :)
    • asia-mycha Re: Jez 25.08.05, 12:01
      no racje macie ...chociaz te figury z drewna maja swoj urok...wiem wiem..sa
      nietrwale...ale jednak dobrze wygladaja...zgierz z nimi wyglada duzo
      lepiej...;)ale macie dobry pomysl z tym twralszym materialem chociaz znajac
      zycie naszego miasta na to nie stac...

---
      kochany zwirzaczu chetnie bym cie schrupala gdybys nie byl pluszowy:)
    • grotamilosci Re: Jez 25.08.05, 19:29
      Ale fajny jeżyk wychodzi. Gdzie Waszym zdaniem powinien stać? Wg mnie w pobliżu
      ławki.
      • lewek13 Re: Jez 25.08.05, 22:38
        mnie się te drewniane rzeźby nie podobają. Tylko wiklinowe jeże były znośne
        (całkiem jak w "Misiu", he he)
    • zgierzak Re: Jez 26.08.05, 02:17
      Powinien być odlany z żelazobetonu. 10 gruszek po 4,5m szesciennego trzeba
      będzie wpompować do szalunku z desek zrobionych z wyciętych ostatnio drzew. 2
      tony stali w postaci drutów fi 16 karbowanych zapewni długowieczność jeżkowi.
      Podczas szalowania warto zapewnić płaską pionową powierzchnię na aktualne logo
      miasta. Najlepiej na plecach - 2x2m z instalacją elektryczną do podświetlenia
      konstrukcji powinno wystarczyć. Cały obiekt najwygodniejszy byłby na
      gąsiennicach, z własnym napędem (ekologicznym - na prąd z sieci oświetleniowej
      miasta) i posterunkiem SM wewnątrz. Nosek kal. 152mm może być nakierowywany na
      wroga z sieci Euron WiFi. Zasięg do 25km. Amunicja do wykopania za free na
      wielu poligonach. Koszty budowy i utrzymania takiego miejskiego patrona są
      pomijalnie małe. A jaki efekt medialny !!!
      • grotamilosci Re: Jez 26.08.05, 08:03
        Ta wypowiedź "zgierzak" potwierdza, że o drugiej w nocy mózg niektórych ludzi
        nie pracuje.
        • zgierzak Re: Jez 26.08.05, 13:40
          W Zgierzu zdaje się potrzeba bardziej innych drobiazgów niż Jeża. Na przykład
          trochę kilometrów ulic. Jak beta wersja jeża się co jakiś czas fajczyła to szum
          był wielki a jak się rozpadają ulice to jest cisza.
          • eowyn2000 Re: Jez 28.08.05, 20:51
            zgierzak napisał:

> W Zgierzu zdaje się potrzeba bardziej innych drobiazgów niż Jeża.

Zgadzam się!!!!! I jestem zaskoczona, że tylko jedna taka osoba znalazła się
            tutaj. Dla mnie ten jeż, to jedna wielka bzdura. Ile kasy nasze miasto wydało
            na coś takiego?! I po co?
            To jest absurdalne, że miejsce J.Piłsudskiego na Starym Rynku (który a propos
            nie jest już Starym Rynkiem), zajmuje jeż nie mający nic wspólnego z tradycją
            Zgierza.
            • zgierzak Re: Jez 29.08.05, 14:38
              A jak ci się podoba tor do palenia gumy w parku? Szybcy i wściekli mogą palić
              gumy w otoczeniu starodrzewia, z chłodzeniem w stawie i na konkretnej aczkolwiek
              nieco tandetnej kosteczce. Jak wracałem z roboty ok. 2-giej w nocy, to już tam
              jakaś ekipa przypalała kolekcją złomu (sierra i merc190). Ale się dymiło...
              • leslaw_m Re: Jez 29.08.05, 16:26
                tutaj się nie zgadzam,
                nie mozna krytykować wszystkiego co się robi,
                analogicznie nie powinienes remontować nigdy swojego domu,bo przecież są inne
                wydatki,
                zapewne inaczej mieszka się w jakimkolwiek porządku niz w syfie,
                odsyfianie miasta popieram ,szkoda tylko,ze park po remoncie nie wytrzyma
                zapewne długo,a moznaby przeniesc tam niemile widzianą na rynku,działalnosc
                gastronomiczno - rozrywkową
                natomiast w temacie jeży,"papierzy" i innych badziewi juz się wypowiedziałem,
                i zdanie swoje podtrzymuje
                • zgierzak Re: Jez 29.08.05, 16:39
                  Popieram i cieszę się że nasze miasto spotykają różne spektakularne inwestycje i
                  po każdej takiej nieco lepiej wygląda. Na przykład odmalowanie pomnika na
                  każdemu znanym placu w takie fajowe kolorki to super robota. Na szczęście
                  podobnie dobre pomysły dają przeważnie jeden taki drobiazg: Jak już coś jest w
                  robocie, to zawsze się to co było trochę podratuje i zabezpieczy.
            • xxl14 Re: Jez 29.08.05, 21:37
              eowyn2000!!!
              Zadziwiające jest, że rzeźby, jeż są atakowane przez tzw. zgierzan. Ja
              rozumiem, że można mieć inne zdanie, ale nie bądźcie ludzie mądrzejsi od
              chociażby właścicieli firm, którzy są liderami gospodarki naszego miasta i w
              dodatku nie "rąbią" pracowników. Wyobraź sobie eowyn, że tegoroczny plener
              sponsorowali m.in. Torggler, Jaszpol, Brenntag. Największa firma zgierska
              Eurofoam (340 osób zatrudnienia) zakupiła rzeźbę słowackiego artysty, aby ją
              postawić w nowowybudowanej swojej fabryce w Poznaniu. Przy tej rzeźbie jest
              napis "Rzeźba wykonana podczas pleneru rzeźby Zgierz 2005". Niedawno
              rozmawiałem z prezesem tej firmy. Facet mi powiedział, że ta rzeźba
              identyfikuje ten oddział firmy i wszyscy kontrahenci gratulują rzeźby.
              Teraz czytaj uważnie:
              Cztery wymienione w tym tekście przedsiębiorstwa samego tylko podatku od
              nieruchomości wpłacają do budżetu naszego miasta ponad 1,5 miliona złotych. Do
              tego dochodzą podatki od osób prawnych ( na moje oko ok. 0,5 mln złotych ) i
              podatki płacone od osób fizycznych. Jeż z tego co mi wiadomo ma kosztować
              2.000zł. Pomyśl!!!
              Od tego samego czasu w którym maskotką miasta stał się jeż w Zgierzu powstał
              Park Przemysłowy, droga dla terenów przemysłowych-ul. Kwasowa, sieć gazu na
              terenie Boruty, rozbudowuje się kilka dużych zakładów, w zeszłym tygodniu
              rozpoczął inwestycję włoski inwestor z grupy Fiata, przestała śmierdzieć
              oczyszczalnia- na dziś wystarczy. Następnym razem opiszę więcej.

Powiedz teraz co jest tradycją Zgierza: ohydne płoty betonowe, rynek w centrum
              miasta z budkami zbitymi z byle czego, przebrzydłe parterowe pawilony w samym
              centrum ul.Długiej. Historycznie na Starym Rynku to sprzedawano śledzie z wozów
              konnych. Chcesz powrócić do tego?
              Powiem Ci na koniec- tradycją Zgierza jest narzekanie na wszystko i zabijanie
              bądź chęć zabicia w zarodku wszelkiej rodzaju aktywności i "uwalanie"
              największych wydarzeń. Chcesz się do tego przyczynić? Twoja sprawa.
              • leslaw_m Re: Jez 30.08.05, 17:08
                to nie do mnie było,ale dorzucę trzy grosze.
                cieszę się,ze inwestycje do zgierza trafiają i mam nadzieję,ze to nie koniec.
                szkoda ,ze najwieksza zgierska firma lokuje się w poznaniu.

zauważ też,ze kupiła jedną rzezbę,a nasze miasto kupiło jedną rzeżbę srednio na
                jedną ulicę,w dodatku niszczeją one niczym nie konserwowane,co pozwala
                niedoinformowanym sądzić,ze chodziło o wyrzucenie pieniędzy jak w kultowym
                "misiu" barei,a rzeżby zgniją sobie spokojnie,a za dwa lata kupimy nowe.

nie wmawiaj tez ludziom,ze jez zbudował jakies fabryki,jakbyscie dali
                ogłoszenie do timesa londynskiego,to moze uwierzyłbym w sukces ewentualny,
                ale nie wmawiaj mi,ze wiklinowego jeza postawienie i badziewnych tablic z nazwą
                miasta napisaną małymi literami i rysunkowym jezem,spowodowało napływ inwestycji
                choc przyznaje,ze hasło skrzyżowanie europa,choc brzmi dla nas nieco na wyrost
                jest niezwylke medialne

poszperaj tez w historii zgierza a dowiesz się,ze słynie nie tylko,z betonowych
                płotów i blaszaków w centrum

a jak masz jakies optymistyczne jeszcze wiadomosci to wrzucaj na
                forum,będziemy się radowac wszyscy,mało jest pozytywnych wiadomosci i to nie
                tylko,z naszego miasta
                • slonko_ech Re: Jez 30.08.05, 17:22
                  Przepraszam, że się wtrącam, ale zeszłoroczne rzeźby było dwukrotnie
                  konserwowane odpowiednim środkiem - raz niebawem po wykonaniu, drugi raz przed
                  zimą. Tyle, że był to impregnat bezbarwny, a drewno topolowe starzejąc sie
                  nabiera samoistnie szrej barwy. taka jego uroda, po latach wygląda to dość
                  szlachetnie. Wazne, aby były konserwowane raz na dwa lata, a moga stac i sto -
                  dwieście lat, tak, jak stare drewniane domy ).

Poza tym "miasto" na oba plenery wydało stosunkowo bardzo niewiele pieniędzy,
                  płacili głównie sponsorzy. Zresztą Urząd był tylko jednym ze sponsorów
                  pierwszego pleneru, w tym roku był zaś współorganizatorem.

A co do samych rzeźb, rzexbiarze rzeźbią to, co chcą, jedni robią to lepiej,
                  inni gorzej. W sumie robią to nieomal za darmo, bo za gościnę i zwrot kosztów
                  dojazdu.

Wyobraź sobie setki drewnianych rzeźb w Zgierzu, byłaby to największa taka
                  galeria w Polsce i może nie tylko )
                  No i spójrz, że za rzeźbami poszło porządkowanie trawników i skwerów, to chyba
                  dobrze. W tym mieście wszystko, cokolwiek sie zrobi w celu jego ulepszenia jest
                  dobre, bo jest to nieomal ugór.

Pozdrawiam.

• xxl14 Re: Jez 30.08.05, 17:49
                    Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że plenery rzeźby organizowane są wspólnie
                    przez UMZ i TOKOZ- jedno z niewielu stowarzyszeń, którym się coś chce. Reszta
                    tylko marudzi, że się nic nie dzieje. Super głos w dyskusji!!!!!
                • xxl14 Re: Jez 30.08.05, 17:52
                  Żle czytasz lesław. Zgierska firma otwiera oddział w Poznaniu, a nie się wynosi
                  z miasta Zgierza. A hasło "skrzyżowanie Europa" to jest rewelacja- z tym się
                  zgadzam. Cześć Lesław.
                  • zgierzak Re: Jez 03.09.05, 01:09
                    tak jest, ukrzyżowana europa i jeż trojański to dobre logo dla maszego miasta.
                    Do tego 24/7/365 łomot >90dB, gównianej kanalizacji przeważnie brak, chore ceny
                    na wszystko, korki na dojazdach do miejsc gdzie jest jakaś normalna robota i ta
                    "zgierska robota" pod kircholem. A lans idzie jak wściekły - trochę folii,
                    blachy i pniaków - ale wypas mamy...
                    • slonko_ech Re: Jez 03.09.05, 17:27
                      Napisz to może "bardziej" po polsku, bo ciężko zrozumieć, o co Ci chodzi
                      • zgierzak Re: Jez 10.09.05, 04:40
                        To w całości po polsku jest napisane, czego nie rozumiesz? Zapytaj, wyjaśnię.
                    • xxl14 Re: Jez 03.09.05, 21:29
                      Czytam twoje wypowiedzi od dawnw. Czasami wydawało mi si, że masz po prostu
                      swoje zdanie, czasami z moimi zbieżne. Ale po tej wypowiedzi, wybacz: dupek
                      jesteś.
                      • zgierzak Re: Jez 04.09.05, 01:51
                        Nie wybaczę, jeżeli się nie zgadzasz z takim czy innym zdaniem to zarzuć
                        konkretny argument.
                        • slonko_ech Re: Jez 04.09.05, 14:54
                          zgierzak napisał:

> Nie wybaczę, jeżeli się nie zgadzasz z takim czy innym zdaniem to zarzuć
                          > konkretny argument.

"zarzucuć argument" znaczy tyle, co "zaniechać", czy zatem chcesz od swojego
                          przedmówcy, aby zaniechał swoich argumentów? Inaczej: Twój Przedmówca jeśli się
                          z Toba nie zgadza, powinien zaprzestać argumentacji, a wtedy mu wybaczysz?
                          Dziwne jakieś.

PS. Czym się różni argument "konkretny" od "niekonkretnego"?
                          • zgierzak Re: Jez 10.09.05, 00:12
                            Przepraszam, użyłem slangu. Jak jakiś cieć wyzywa kogoś od dupków, to
                            niekoniecznie słownikową polszczyzną się z takim można porozumieć. To czy mu
                            wybaczę czy nie - nie ma znaczenia. Nie rozumiem jednak zacietrzewienia adwersarza
                            posuwającego się do słownego obrażania partnera w dyskusji. Mnie się kreowany
                            aktualnie obraz miasta Zgierza: jeżowo-skrzyżowaniowy nie podoba i tyle. Mam do
                            tego prawo, tak samo jak do publicznej wypowiedzi na forum GW. A jak jakiś typ
                            mnie wyzywa z takiego powodu od dupków, to niech to zamelduje do lustra.
                            • xxl14 Re: Jez 10.09.05, 17:00
                              Problem w tym, że nie używasz argumentów, tylko łupiesz we
                              wszystko. "Skrzyżowanie Europa" ostatnio widziałem w materiale o Zgierzu w TV.
                              Dziennikarz- jak mniemam nie zgierzanin- rozpoczął materiał o odbudowywaniu
                              BORUTY właśnie od pokazania tego hasła. A ty również to deprecjonujesz. Rzeźby
                              widziałem na ogólnopolskiej TV i wiem od kilknastu ludzi spoza Zgierza, że byli
                              bardzo pozytywnie zaskoczeni, że mamy taką galerię. Wiesz, wydaje mi się, że
                              większość "zgierzan" powinna posłuchać opinii ludzi z zewnątrz o wydarzeniach w
                              naszym mieście i się zastanowić. Inaczej pozostanie wieczne walenie we wszystko
                              co to miasto zmienia. I jak było przez sześćdziedziąt lat miasto bure, tak
                              zostanie, bo nikt z inicjatywą nie będzie chciał czegokolwiek zrobić, mając w
                              perspektywie tak bezargumentową (ale mi słowo wyszło) krytykę. Z tym dupkiem
                              przesadziłem, ale z premedytacją. A tak na marginesie jeża: zauważ, że dla
                              dzieci zgierskich to już jest utrwalona maskotka. Im za rok będzie się wydawać,
                              że była tu od zawsze.
                              • slonko_ech Re: Jez 10.09.05, 17:11
                                Dzieciom sie na pewno podoba, to moze go dac na jakis plac zabaw? Tam jest dla
                                mniego wlasciwe miejsce.
                                • xxl14 Re: Jez 10.09.05, 20:47
                                  A co w obecnej lokalizacji postawić?
                                  • slonko_ech Re: Jez 11.09.05, 16:55
                                    zdaje mi sie, ze tam cos innego stalo i zostalo usunuete aby ustawic "jeza",
                                    mozna wrocic do tego, co bylo, chociaz pasowalo do calosci.
                                    • xxl14 Pocieszę Cię 12.09.05, 20:15
                                      Ta lokalizacja nie jest docelowa. A dyskusja jest zażarta. Prawda? Oczywiście,
                                      że w tym miejscu jeż nie pasuje.
                              • zgierzak Re: Jez 12.09.05, 00:46
                                Jakbyś się urodził w na przykład Jeleniej Górze, powiedzmy w 1928 roku, polityka
                                państwowa i wystrój miasta byłby dla ciebie pewnie bardzo atrakcyjny. Oczywiście
                                po odrosnięciu od ziemi i podstawowej edukacji - powiedzmy w wieku 10 lat. Dla
                                takiego dziecka takie coś na mieście, ta czerwień, biel i czerń to też było od
                                urodzenia, i rzeźby też były - nawet głównie spiżowe i kamienne - bo trwalsze.
                                Pełna opieka medyczna i socjalna, nowoczesne szkoły, dużo sportu i zabawy. Ale
                                później klapa. Czepiam się i krytykuję aktualną linię promocji miasta bo to
                                tylko medialne bzdety. Stawiasz na galerię posążków i kukieł, bajery i hasła. A
                                ja bym chciał żeby nasze miasto kojarzyło się raczej z wysoką technologią,
                                wysokim poziomem wykształcenia i żeby mieszkańcy nie śnili po nocach o wypadzie
                                na klinowanie ofisów albo ćieciowanie w Warszawie. I pamiętaj: "Nie będziesz
                                miał innego boga przede mną". Nawet z kolcami - bo to grzech...
    • leslaw_m Re: Jez 11.09.05, 21:35
      wczoraj nieoczekiwanie zobaczyłem pierwszy raz niu jeża,
      bosh,gdybym nie jechał sam pewnie bym zginął,tak mnie zamurowało i oniemiało,
      krytykowałem rzeżby za brak ochrony przed warunkami atmosferycznymi,
      ale wycofuję to i błagam,:NIE MALUJCIE WIĘ CEJ RZEŻB OLEJNĄ FARBĄ!

masakra jeż i masakra pokryty:/

p.s.
      moze by w koncu jakis model jeza opracować,jesli ma to być jakies miejskie
      logo,
      a tu co miejsce to inny
      • zgierzak Re: Jez 12.09.05, 03:08
        Uwaga: Jak ktoś jedzie z północy "jedynką" i koło stodoły na zakręcie w prawo
        ujrzy zjeża, to: - asfalt tam jest niebezpiecznie wyślizgany przez TIRfriendów i
        łatwo o przelizanie się bokiem z barierą rozdzielającą pasy. Można porysować
        klamki w aucie. Lepiej poruszać się ostrożnie i powoli podziwiając okolicę. Po
        prawej stronie, za PTTK-iem na takim placu Piłsudskiego, A.H Platz, armii
        jakiejś kolorowej alias Starym czy tam JP któregoś aktualnie, warto zerknąć na
        konstrukcję "ZGIERZ" pospawaną z badziewnych profili stalowych i obmalowanej na
        żółto. Czy nie lepiej toto umieścić nad balkonem magistratu, doklejonym nam w
        prezencie przez wizjonerów z Berlina? Zegar tam jest, tory są, Nazwy stacji nie
        ma. i to tam świetnie będzie pasowało. Bo w aktualnej lokalizaci to ni w p. ni w
        oko nie pasuje.
        • les.vacances Re: Jez 12.09.05, 14:35
          Jest nadzieja, że ZGIERZ zniknie wraz z remontem Stargo Rynku w przyszłym roku.
          O ile to, ze będzie on remontowany, okaże się prawdą.
          Zobaczymy.

Co do lokalizacji "jeża" powinniśmy zorganizować manifestację w celu jego
          przesiedlenia, macie rację, ze tu zagraża bezpieczństwu ludzi. Ja jako piesza o
          mało nie wpadłam pod samochód, jak go pierwszy raz zobaczyłam. Tylko dokąd/
          Jakieś przedszkole? Można mu przy okazji nadac imię Jeża ze Zgierza. Dzieciaki
          sie ucieszą i będą mogły huśtać się na jego nosie :).
          • zgierzak Re: Jez 12.09.05, 14:58
            może być Z.jeż - bo zjeża niektórych...
        • leslaw_m Re: Jez 12.09.05, 15:31
          moze zwrócimy się do gddkia o postawienie "czarnego punktu"?
          • zgierzak Re: Jez 18.09.05, 03:01
            Jak Jeżozgierz odpłynie na z góry upatrzoną pozycję, w tym miejscu można
            postawić gigantyczną demo-wersję, winylową, napompowana powietrzem z komresora o
            wzroście ok. 15m i słusznej tuszy. (technologia typu: dmuchany zamek albo inne
            takie). Kolory te same, są ok. Podświetlenie nocne można zapozyczyć z filmu
            "Wakacje z duchami". I to spowoduje zwalnianie wariatów jedynkowych i ich podziw
            z rozdziawionymi japami. Gorzej jak przestaną zwracać uwagę na sygnalizatory i
            zebry.
      • agretop Re: Jez 15.09.05, 19:47
        jeśli zachwycił cię olejno-malowany jeż-zgierz, powinienieś zobaczyć jego
        pierwowzór artystyczny ;) mianowicie pomnik Matki Boskiej Niebieskiej
        Plakatowej ;)
        figurka owa ... pomalowana farbami plakatowymi, 'zdobi' jeden z pomników na
        cmentarzu przy piotra skargi (główna aleja, 70-100m od kaplicy, 10m od alei po
        stronie prawej;))
        drżąca ręka malarza i rozpływajaca się farba dają efekt co najmniej
        diaboliczny ;)
    • yb Re: Jez 18.09.05, 22:34
      Czytam różne posty na tym forum i nasuwa mi się taki oto wniosek : generalnie
      rzecz ujmując w Zgierzu nie lubi się Zgierza.
      Mało kto ze swoim miastem się identyfikuje. W Zgierzu tylko się mieszka i
      jeszcze jeśli się da to pracuje.
      • xxl14 identyfikacja 19.09.05, 07:56
        Zgadzam się w 100%. Najgorszym jest, że we wszelkiego rodzaju pozytywną
        aktywność od razu się ładuje, zniechęcając do działania. Skutkuje to niechęcią
        do realizacji dobrych pomysłów. Zdecydowana większość krytykantów nie zrobiła
        nic dla miasta. Dlatego do tej pory miasto było szaro-bure. Jeszcze jedno:
        jeżeli do tej pory nie było miejsc w Zgierzu, które się lubi, to dobrze byłoby
        je wytworzyć- generalnie od zera. Szansa jak widać chociażby po rzeźbach jest.
        • agretop Re: identyfikacja 19.09.05, 13:22
          pomysł na udekorowanie miasta rzeźbami w stylu świątków polskich, generalnie
          uważam, że nie jest najgorszy. całkiem nieźle prezentują się w parku... w
          okolicy zieleni. ale postawienie tych rzeźb koło siedziby platformy przy
          mcdonaldzie, zwłaszcza na betonowych cokołach.... to co najmniej słaby pomysł.
          nie wiem też jak ma się do całości idei rzeźba papierza.

pomysł na jeża ze zgierza... też nie najgorszy. a i ten pomalowany jest
          znośny ;)

jednak, moim zdaniem, wciąż brak jest jednolitej koncepcji, wizji miasta...a
          prowadzone działania mają się do siebie jak pies do jeża[sic!] ('wiszące
          ogrody' na starym rynku + świątki???)

wszystkim zrażonym wszechobecną krytyką... pragnę przypomnieć, że jest to tylko
          forum internetowe... i jako takie stanowi świetne miejsce do swobodnej
          wypowiedzi.a że polacy lubią sobie ponarzekać, to już nie od dawna wiadomo ;)
        • zgierzak Re: identyfikacja 19.09.05, 22:46
          ja krytykuję a zrobiłem dużo dla miasta: nie uciekłem stąd gdzie pieprz rośnie...
          bo to dziecinada, lans i zciema jest a nie solidna robota.
        • gaudia1 Re: identyfikacja 20.11.05, 13:11
          Czy mozna gdzieś w sieci obejrzeć zdjęcia drewnianych rzeźb, które stoją przy
          trasie krajowej? Nie mogę nigdzie zanleźć, a ciekawia mnie bardzo. Nie jestem
          ze Zgierza niestety. Możecie pomóc? :)
          • leslaw_m Re: identyfikacja 20.11.05, 14:48
            poszperaj w googlach ,hi hi:)
            a jeśli piszesz magisterkę albo doktorat,to powiedz może się co poradzi:)
            • gaudia1 Re: identyfikacja 20.11.05, 16:46
              no szalenie sie usmiałam. Gdyby google dały mi jakis link - nie marudziłabym
              tutaj.
              A juz sie ucieszyłam, że ktos pomógł.
              • xxl14 Re: identyfikacja 20.11.05, 17:32
                Podaj Swój mail, to Ci przyślę.
                • gaudia1 Re: identyfikacja 20.11.05, 17:51
                  Super!

gaudia1@gazeta.pl

z góry dziekuję:))
      • zgierzak Re: Jez 22.09.05, 03:53
        Z tą praca to lipa, oprócz urzędów i innych podobnie ustawionych robót trudno tu
        cokolwiek zarobić. A jak juz coś zarobi sie to ci tak obrobią facyjatę, że
        klops. Lepiej nie kombinować nic w takim plotuśniczym "mieście".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka