-
Witam,
czy ktoś zna jakiś prosty sos do sałaty rzymskiej. Na obiad będzie pieczony
łosoś i pieczone ziemniaki i nie chcę przedobrzyć.
Z góry dziękuję
Ania
-
Co i jak z salata rzymska?
podzielcie sie przepisami.
pzdr
p.
-
A jak taką glinę po kurczaku się myje?
jan
-
www.formaster.com/index.php?go1=pr_garnek
czy ktoś z forumowiczów użytkuje taki??? W jednym z okolicznych
hipermarketów maja te garnki w dośc atrakcyjnej cenie i zastanawiam
sie nad kupnem.
-
Witajcie,
Na wielkie okazje moja mama zamawiała w znajomej cukierni taki właśnie tort,
pamiętam dobrze smak, pyszne bezowe blaty, z lekkim orzechowym posmakiem, do
tego pyszna orzechowa masa. Ponoć trudny do zrobienia. Czy ktoś z Was zetknął
się może z przepisem na taki tort? Może ktoś w rodzinie piekł takie cudo?
Miałabym straszną ochotę spróbować zrobić, ale bez przepisu nie da rady... w
internecie nic nie znalazłam pod takim hasłem niestety :(
-
przymierzam sie zrobic dzisiaj, nagooglowalam sie przez weekend i na
prowadzenie wyszly mi 3 przepisy:
www.recipezaar.com/-21490
www.elise.com/recipes/archives/001713moroccan_meat_loaf.php
seriouslygood.kdweeks.com/2007/10/greek-lamb-meatloaf.html
robil moze ktos cos podobnego, albo ma swoj, sprawdzony sposob na klopsa z
baraniny?
caly czas mam lekkie obawy, ze moze wyjsc za suche. tlustej wieprzowiny dodac
nie moge, bo mam na kolacji m.in. muzulmanke.
-
Nabyłam wczoraj drogą kupna sałatę rzymską, z myślą o zrobieniu zupy-kremu.
Ale okazało się, że mam nadmiar brokułów w lodówce i jednak zupa to będzie,
ale brokułowa. Jakoś nie mam pomysłu na zrobienie sałaty-kiedyś podsmażałam z
piniolami,była ok, ale ja chcę jakoś inaczej. Pomóżcie, bo cóś z
kreatywnością dzisiaj u mnie tak sobie...
funana
-
bylam ostatnio we Wloszech i jadlam tam pieczen rzymska. chce ja zrobic w
domu, ale wszytskie przepisy ktore znajduje odnosza sie do tzw polskiej
pieczeni rzymskiej. czy macie moze przepis na ta prawdziwa?
-
Jutro bede robic pierwszy raz pieczen rzymska. Z jakim sosem (jesli w ogole)
mozna ja podac?
-
Jako, że opanowałam pieczenie serników;) i drożdżowych, przychodzi pora na chleb.
Poprzeglądałam blogi i wybrałam ulubiony chleb Liski,
O dziwo bez problemu kupiłam mąkę typ 720 no i muszę zrobić zakwas. Bardzo proszę o napisanie mi w kilku zdaniach dosłownie:
- co mam dodać - czy tylko mąkę (tylko tę żytnią 720?) i wodę czy dodać soli, cukru, jogurtu?;
- ile tego ma być - "kubek" to trochę szerokie określenie;
- jak często karmić i ile tego jedzenia dawać;
- za ile będę mogła użyć.
P...
-
bo tak to sie chyba nazywa - klops z mielonego miesa z jajem w srodku...macie
sprawdzony przepis? Chcialabym podac na obiad dla 5 osob. Czy poza jejem
mozna tam cos jeszcze dolozyc? Licze na Was :-) aha.... z czym najlepiej
podawac? Bo mi kojarza sie tylko ziemniaki i buraczki na cieplo....
-
nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale chodzi mi o potrawe z miesa mielonego
przyrzadzonego podobnie jak na mielone, uformowana i pieczona w piekarniku...
a moje pytania dotycza sposobu pieczenia:
-czy piec mozna w takiej normalnej blaszce?
-czy zakrecac w folie aluminiowa? a jezeli nie to
-czy nasmarowac czyms naczynie w ktorym bedzie sie pieklo?
najlepiej chyba bedzie jak poprostu napiszecie mi jak wy przyrzadzacie taka
potrawe i jak ja pieczecie i w jakiej temp i w ilu stopniach...