kilo6 31.01.05, 19:45 o założeniu grupy mającej na celu pomoc i działanie na rzecz rewitalizacji starachowickiej starówki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrhans Re: co myslicie........... 31.01.05, 21:35 Taaaaak!!!!!!!!!!!!!Extra pomysł!!!! Ja pisałem o tym w moim poscie odnośnie rewitalizacji Rynku i zgadzam sie. Sądze że trzeba zebrac ludzi podyskutowac i byc moze stworzyc jakąs grupe nacisku. Np stowarzyszenie. Piszcie. Ja wchodze Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: co myslicie........... 31.01.05, 22:03 mozna porównać przywrócenie kolejki zacietość miłosników wąskiego toru doprawadziła do przywrócenia świetności kolejki nie w pełni lecz chwała im za to tak samo może byc z rynkiem troche chęci i kto wie...... Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: co myslicie........... 31.01.05, 22:31 jak juz jestesmy przy tym temacie www.poznaj.starachowice.org/wierzbnik/index.htm praca godna podziwu żeby tylko 1/3 z tego planu weszła w życie było by cudownie Odpowiedz Link Zgłoś
ck_forever Re: co myslicie........... 01.02.05, 08:16 Starachowicom potrzebny jest taki projekt, żeby nie były postrzegane jako miasto przemysłu. Rewitalizacja pewnych rejonów miasta doprowadzi do stworzenia klimatu. Z drugiej strony sa miasta, które od podstaw budują starówki, nie da się w dzisiejszych czasach oprzeć wszystkiego na przemyśle. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrhans Re: co myslicie........... 01.02.05, 09:27 własnie, czasem niewiele treba żeby lepiej sie zyło i przyjemniej nasze miastko wygladało. Wracajac do apelu Autora tego postu- to moze podejmiemy jakies konkretne działania? Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: co myslicie........... 01.02.05, 09:45 na razie jest nas dwóch zobaczymy kto jescze poprze nasz projekt ludziskaaa wpisywać się komu nie jest obojętny wygląd starego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Przyklad radomski 02.02.05, 23:56 W Radomiu ponad rok temu zabrano sie do rewitalizacji starowki, tzw. Miasta Kazimierzowskiego. Odpowiada za to miejska spolka "Rewitalizacja". Efekty juz widac: - wyremontowano ul. Rwanska prowadzaca do Rynku - odnowiono elewacje kilku kamienic w ul. Rwanskiej - odbudowano od podstaw (aktualnie w stanie surowym) jedna kamienice - rozstrzygnieto otwarty ogolnopolski konkurs architektoniczny na zagospodarowanie kwartalu Grodzka-Mala-Walowa, na ktorym ma stanac ciag kilku kamienic. Konkurs wygrala firma z Kielc (!). Budowe juz rozpoczeto i przy okazji odkryto cenne fragmenty z XIV i XIX wieku. - planowany jest kolejny konkurs na zagospodarowanie plyty rynku oraz odbudowy kolejnych kamienic przy pl. Kazimierza Wielkiego. - przygotowywane sa wnioski o wsparcie rewitalizacji Miasta Kazimierzowskiego srodkami europejskimi. Moze czesc z tych przykladow przydalaby sie w Starachowicach? Polecam kontakt ze spolka Rewitalizacja - moze podziela sie ciekawymi pomyslami/doswiadczeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: co myslicie........... 03.02.05, 07:56 jdk dobrze myślisz tylko dla tego działania potrzebna jest większa rzesza ludzi we dwie czy trzy osoby się nic nie zdziała pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: co myslicie........... 03.02.05, 17:48 Czasem 2-3 osoby musza cos zaczac! Staramy sie tak robic w pare osob w Radomiu i z kazdym dniem okazuje sie, ze takich ludzi jest wiecej! Czasem tylko trzeba sie rozejrzec - albo pokazac - zeby znalezc nowe osoby! Pozdrawiam i zycze sukcesow! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: co myslicie........... 03.02.05, 18:17 no nic na początku łatwo nie przychodzi tylko pojawia się problem od czego tu zacząć Odpowiedz Link Zgłoś
piotrhans Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 04.02.05, 23:29 Dobrze że ten temat troche sie ozywił . JUŻ MYŚLAŁEM ŻE SKONCZYMY KILO 6 NA TYM:"na to jest nas dwóch...".Bardzo słuszne uwagi jdk i ciekawe. można zacząć od kontaktów z organizacjamio pozarządowymi w naszym mieście. Lecz przedtem proponuje aby ludzie z tego forum spotkali sie na "żywca" i omówili sprawe jeśli lezy im to na sercu. A więc... Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiczanin Re: Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 05.02.05, 01:56 a co Wy chcecie rewitalizować te budy na Wierzbniku? Rozwalić i pobudować nową zabudowe od podstaw . Bo istniejąca to żadne zabytki tylko zwyczajne budy. Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 05.02.05, 09:16 hahahaaa budy w Wierzbniku rozbawiłeś mnie poczytaj troche o tym miejscu i pózniej się wypowiadaj ,w tych budach jest 100 razy więcej historii niż w waszym Ostrowcu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotrhans Re: Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 05.02.05, 12:43 Najwidoczniej ostrowiczanin jestes zwolennikiem pięknego stylu gierkowskiego i chyba marzy ci sie jakis wiezowiec na Rynku. Wiesz co jak masz takie dobre pomysły to podrzuć tam coś swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiczanin Re: Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 06.02.05, 01:21 naszym nie trzeba podrzucać bo oni sami myślą i działają . Miedzy innymi chcą wykupić mienie pożydowskie na ul Czystej i tam stworzyć coś na miarę XXI wieku a nie rewitalizować jakieś szopy. cześć życzę sukcesu na Wierzbniku . Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 06.02.05, 07:21 cierpliwości na nas też przyjdzie kolej Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 06.02.05, 12:15 proponuje przejdz sie w okolicach ulicy żabiej itp i popatrz co tam jest a nie będziesz pieprzył głupoty o szopach może powiesz mi że ta zabudowa jest rewelacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
ankats Re: Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 08.02.05, 18:52 Eh, ostrowiczanin, Ty masz chyba alergię na Starachowice. Nie rozumiem, po co zaglądasz na to forum, jeśli tak Cię irytuje. A co do rewitalizacji Wierzbnika: Są w Starachowicach fanatycy ich historii, dobrze by było do nich dotrzeć. Ja chętnie bym pomogła, ale już dawno jestem zamiejscowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: Co dwie , trzy głowy to nie jedna.... 09.02.05, 07:22 Ostrowiczanina z zazdrości ściska że mamy ładniejszą starówke niż Ostrowiec ;] Odpowiedz Link Zgłoś
piotrhans Re: co myslicie........... 10.02.05, 21:20 Ciesza mnie wypowiedzi na ten temat. Moze niewiele nas, ale nie ma co narzekać. Proponuje przejść od słów do czynów. Zatem sądze że nalezy sie spotkać(bo internet to fajne medium, ale w takich sprawach skuteczniej będzie jak porozmawiamy). Proponuje przyszły tydzien. Może czwartek lub piątek. Z miejscem mozna jeszcze ustalić. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: co myslicie........... 11.02.05, 07:28 nie głupi pomysł czy jeszcze ktoś jest chętny na wspólne spotkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
ankats Re: co myslicie........... 11.02.05, 12:46 kilo6 napisał: > nie głupi pomysł czy jeszcze ktoś jest chętny na wspólne spotkanie? Macie na myśli spotkanie w Starachowicach? Odpowiedz Link Zgłoś
kilo6 Re: co myslicie........... 11.02.05, 20:07 raczej w Starachowicach a piszesz się? :] Odpowiedz Link Zgłoś
ankats Re: co myslicie........... 13.02.05, 17:44 Raczej nie, bardzo rzadko bywam w Starachowicach. Ale chciałabym zrobić coś, żeby było tam lepiej. Nie mam kompletnie pomysłu jak. Ale położenie Starachowic to ogromny atut! Na wszystkich znajomych, których tu przywiozłam robiły ogromne wrażenie skałki w centrum, Lubianka, schody przez całe miasto, fantastyczne pejzaże między blokowiskami. Ja sama uwielbiam tę uliczkę koło sądu, która dochodzi do schodów na "Manhattan". Zawsze, zanim ukaże się ta obrzydliwa zbieranina bud i przeszpetny sklep naprzeciwko, wydaje mi się, że tam jest morze. Przejdźcie sie tamtędy spokojnie - tam jest przedziwny klimat nadmorskiej miejscowości! No a nasze lasy wokół - cudo. Tu w Krakowie musiałabym kawał drogi jechać na grzyby, w Starachowicach szłam 15 minut! Faktycznie, odrestaurowany Wierzbnik byłby uroczy. Ale sama nie wiem, czy to realne. Potrzbny byłby na miejscu aktywny zapaleniec. Jest taki na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś