Dodaj do ulubionych

Vademecum polskiego turysty w Moskwie

02.05.12, 07:50
Wczoraj przygladalem sie pochodowi pierwszomajowemu KPRF, stojac na skrzyzowaniu Twerskoj i Mochowoj. Uslyszalem obok "пoльcкyю мoвy" i zagadalem do stojacej obok pary. Polskie malzenstwo przyjechalo po raz pierwszy do Moskwy na zaproszenie kolezanki co wyszla za maz za Rosjanina. Oni nie mieli pojecia co tu sie dzieje (mysleli ze to typowa demonstracja 1-majowa gornikow, hutnikow, nauczucieli.. i.t.p. ) wiec ja im wyjasnialem:
1. Na Manieznej byla prorzadowa demonstracja zwiazkow zawodowych
2. Teraz przechodzi opozycyjna demonstracja KPRF.
Wyjasnilem ze to "parlamantarna lewa opozycja".
Za nimi szli mlodzi z czerwonymi flagami "Lewy front", z portretami Cze Gevary, Stalina.
To skrajna lewica, Maoisci, Stalinisci.
Za nimi, w odleglosci 50-100 metrow - fala czarnych flag. To nacjonalisci z krzyzami i choragwiami Matki Boskiej Kazanskiej.
Tak obrazowo wyjasnilem tej parze ze polscy "liberalowie" atakujacy Pu - sami sobie kopia dolek. Bo jesli jakims cudem im sie uda odsunac Pu od wladzy, to w Kremu pojawia sie nie rosyjscy liberalowie, ktorych poparcie w narodzie jest w granicach bledu statystycznego, ale albo
1. Lewe i skrajnie lewe sily z portretami Mao, Stalina i Cze
albo
2. Nacjonalisci pod czarnymi sztandarami, z portretami cara i mapami "Привиcлянcкoгo крaя".
Z Pu, mozna sie dogadac. Z czerwonymi i czarnymi - juz nie.
Najwiekszy koszmar dla Polski, to przyjscie do wladzy w Rosji pierwszych albo drugich. Dlatego w interesach Polski jest podtrzymywanie i popieranie wladzy Pu, ktory wszelkimi silami stara sie oslabic ultra lewych i radykalnych nacjonalistow.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 07:59
      Nigdy nie chodziłem na 1-wszo majowe spędy.
      Udawało mi się zawsze jakoś wymigać.

A co do Pu (jak go nazywasz).
      Przecież Ochrana ma jakiś wariant beta.
      • l-oxo-l Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 03.05.12, 23:14
        Nie wierzę wojciech72538. Założę się że byłeś w pierwszym szeregu z portretem Marksa w ręku.
    • kaszebe12 Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 08:19
      Tylko , jak sie dogadac z Pu , Darku , gdy rozkazy przychodza z Waszyngtonu ?
      • darekvtb Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 08:25
        Chmm..
        Owszem, ale to juz polski problem.
    • br0fl0vski Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 08:33
      Misja do Moskwy po rosyjsku

dla tych co nie lubia rosyjskiego i wola po angielsku

• darekvtb Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 09:03
        Skoro juz publikujesz po rusku, to ja tez dodam (tylko dla kumatych):
        Еврocoюз не выдержит (UE nie wytrzyma)
        Jutro wybieram sie na premiere jego nowego filmu:
        Белый тигр (Bialy tygrys)
        Jutro obejrze calosc!
    • borrka Oczywiste brednie. 02.05.12, 09:02
      Putina zastapilby jakis nowy czekista, albo wojskowy wygrzebany przez lobby policyjno-armijno-gangsterskie, bedace u wladzy.

Plankton baraszkuje na ulicach, bo wlasnie jest planktonem, a nie realna alternatywa.
      W Rosji zmiany sa personalne, a nie polityczne.
      • jabbaryt zastąpienie jednego czekisty innym 02.05.12, 09:26
        nie zmieni systemu. W Rosji problem to brak społęczeństwa obywatelskiego, loklanych organizacji samorządowych. Rosyjskie społeczeństwo musi się zoorganizować oddolnie, ale na to potrzeba dużo czasu. Putin i jego hałastra robi bardzo dużo by społeczeństwo rosyjskie za bardzo nie dojrzało.
        • darekvtb Re: zastąpienie jednego czekisty innym 02.05.12, 09:54
          "Putin i jego hałastra robi bardzo dużo by społeczeństwo rosyjskie za bardzo nie dojrzało"

Na jakiej podstawie wyciaga Pan takie wnioski?
          Ja mieszkam w Rosji od 23 lat i pamietam czasy gdy Rosjanie przebakujacy o "niezaleznej Rosji" byli scigani przez KGB. Od tamtego czasu Rosjanie dostali wiele lekcji "demokracji" i maja dobra pamiec.
          Dla kumatych (fragment z "Generation P" - Walter to doceni :-))))
          Reklama papierosow "Parlament":
          "И дым oтечеcтвa нaм cлaдoк и приятен.."
          Niestety, aby ocenic subtelna ironie tego tekstu - trzeba znac Rosje, jej historie i literature. Wackowatych nowosci z Moskwy o "Ukazie Miedwiediewa zakazujacym mini spodniczki" - nie wystakczy :-)
          Kiedys dziennikarska hucpa na Rosje mnie denerwowala i staralem sie pisac sprostowania do klamliwych artykulow roznych "Wackow". Teraz juz dalem sobie spokoj. Tylko czasem robi mi sie zal czytelnikow, ktorzy nie zdaja sobie sprawy z tego , jak ich "wolne" media robia w h. ja..
          • j-k no dobra, zgoda 02.05.12, 10:02
            dotarlo, ze Otczina, vel Atczina istnieje ? :)
          • jabbaryt Re: zastąpienie jednego czekisty innym 02.05.12, 10:20
            Na jakiej podstawie wyciaga Pan takie wnioski?
            Aby powstała dojrzała demokracje potrzeba klasy średniej. Klasa średnia czyli drobni właściciele, małe prywatne i niezalezne przedsiebiorcy, rolnicy etc. Tego w Rosji prawie nie ma . 13% dochodu Rosji wytwarzane jest przez drobną przedsiebiorczość -przeraźliwie mało.
            Drobną przedsiębiorczość dusi biurokracja i korupcja, Putin ma to gdzieś bo kasę ma z ropy i gazu. Putin nie Stołpynin tylko rzecznik oligarchów.
            • br0fl0vski Re: zastąpienie jednego czekisty innym 02.05.12, 13:54
              nie rozumiecie obywatelski oddolny obywatelu rzeczywistosci ktora was otacza. radze obejrzec film z mojego watku powyzej. film ten dedykuje dwom pacjentom forumowym borrce i wojtkowi
            • misterpee Re: tak jak US, klasa srednia zanika 02.05.12, 17:25
              i zanika demokracja, jest plutokracja. A zreszta nawet demokracja niczego nie gwarantuje. Hitler doszedl do wladzy dzieki demokracji, Niemcy go chcieli i wybrali. Klepanie tych samych sloganow jest nudne.
          • kaszebe12 "demokracja" , Darku... 02.05.12, 10:25
            -Coz...wielu ludzi ma jeszcze zludzenia piszac o demokracji , mafijnopolitycznych systemach,o spoleczenstwie "obywatelskim" i temu podobnych bzdurach.-Nie na darmo francuscy dziennikarze wymyslili termin "demokratura"....U nas ,na zachodzie, politycy nie sa mafiozami,klamcami i zlodziejami , tutaj nie ma mafijnych przekretow , korupcji , morderstw politycznych...Skadze !!!
            Tutaj "obywatel" prawidlowo glosuje , he,he,he...prawidlowo.
      • romrus Brednie z banderowszcyzny. 02.05.12, 20:46
        Darek pisze brednie?

Darek mieszka na stale w Rosji 23 lata w roznych regionach, od Kaukazu Polnocnego po Petersburg, teraz w Moskwie? Rosje zna doskonale.

borrka napisał:
        > Putina zastapilby jakis nowy czekista, albo wojskowy wygrzebany przez lobby policyjno-armijno-gangsterskie, bedace u wladzy.

To sa rozne lobby, lobotomie.

> Plankton baraszkuje na ulicach, bo wlasnie jest planktonem, a nie realna alternatywa.

W grudniu darles morde, ze ten plankton - to "kreatiwna klasa srednia", ktora obali Putina.
        • malkontent6 Re: Brednie z banderowszcyzny. 02.05.12, 20:52
          romrus napisał:

> Darek mieszka na stale w Rosji 23 lata w roznych regionach, od Kaukazu Polnocne
          > go po Petersburg, teraz w Moskwie? Rosje zna doskonale.

No to co? Ja mieszkam w USA jeszcze dłużej a komsomolcy nagminnie zarzucaja mi, że nie mam o tym kraju pojęcia.
          • eva15 Re: Brednie z banderowszcyzny. 02.05.12, 22:37
            Może obok samego życia w danym kraju potrzebna jest jeszcze inteligencja i krytyczny umysł, by rozumieć co się dzieje, a nie klepać maistreamowe formułki?
            Darek jest bystrym obserwatorem rzeczywistości. bystrym we właściwym tego słowa znaczeniu, a nie w moim ironicznym odnośnie forumowych bystrzaków.
            • malkontent6 Re: Brednie z banderowszcyzny. 02.05.12, 22:42
              eva15 napisała:

> Może obok samego życia w danym kraju potrzebna jest jeszcze inteligencja i kryt
              > yczny umysł, by rozumieć co się dzieje, a nie klepać maistreamowe formułki?

No tak, masło na kartki...
              • eva15 Re: Brednie z banderowszcyzny. 02.05.12, 22:45
                No właśnie, skoro sugerujesz, że w USA nie ma masła na kartki dla biednych (na food stamps) to trudno z tobą serio dyskutować o USA, sam się dyskwalifikujesz.
        • borrka Wzuj lapcie i sie upij. 02.05.12, 21:10
          To najbardziej kreatywne, na co cie stac.
          • eva15 Kreatywność borrci 02.05.12, 22:52
            borrka napisał:

> To najbardziej kreatywne, na co cie stac.

Faktem jest, że kreatywny to jesteś ty. Jeśli o Rosji zmyślasz podobne bajki jak o Niemczech , to trudno ci odmówić kreatywności. Dziś popisałeś się już wystarczająco sugerując, że w Niemczech praca na czarno to zjawisko marginesowe, a coś takiego jak wypłata części pensji oficjalnie a części na czarno wcale nie istnieje. Co do Niemiec te twoje bajki jestem w stanie natychmiast podważyć. Widząc jak bajdurzysz ssąc z palca o Niemczech co do Rosji wolę się oprzeć na Darku, Walterze, czy zwłaszcza Rosjaninach piszących na forum.

• borrka Jakos milcza Twe "autorytety", Efciu... 03.05.12, 01:47
              Pewnie nawet im nie starcza bezczelnosci, by zakwestionowac prawdziwosc moich slow.
              Bo naduzycia niemieckich pracodawcow doprawdy trudno nazwac inaczej , niz marginalnymi ... w zestawieniu z Matuszka.

Ze odswieze klasyka - to jak katar versus rozpadowa gruzlica pluc :)
    • j-k Viemy. viemy :) 02.05.12, 09:58
      to masz tu na pocieche, bys nie myslal, ze tylko u wasz jest kociol :)
      forum.gazeta.pl/forum/w,188512,135500125,135538840,Tez_Napatrzylem_sie_ja_dzisiaj_.html
    • eva15 Do Darka, 02.05.12, 12:25
      Darek,
      1) a jak w tym wszystkim się plasują Nawalony i spółka? Na ile oni są silni?

2) czy zanosi się na duże demonstracje 06. maja? Jeśli tak, to kto będzie głównym inicjatorem?
      • darekvtb Re: Do Darka, 02.05.12, 15:02
        1.Nawalony w polityce nie ma szans. Jego nisza jest bardzo wazka.
        2.Demonstracje nie beda mialy i polowy tej liczebnosci co zima.
        Wielu ludzi jest rozczarowanych postawa opozycyjnych liderow. Wielu pojedzie za miasto na ogrodki albo urlopy.
        • eva15 Re: Do Darka, 02.05.12, 15:37
          Dzięki za info. No fakt, jak będie ładna pogoda, to dacza kusi bardziej niż różni nawaleni.
          • borrka Korzonkow i jagodek mozna nazbierac... 02.05.12, 16:26
            A to i glod na przednowku mniej doskwiera !
            • eva15 Re: Korzonkow i jagodek mozna nazbierac... 02.05.12, 16:54
              No ale co z głodem politycznym obalenia Putina???? Nawalony sam ma tego dokonać, bo rewolucjoniści na działce?
              • wojciech.2345 eureka 02.05.12, 17:02
                eva15 napisała:
                > No ale co z głodem politycznym obalenia Putina???? Nawalony sam ma tego dokonać
                > , bo rewolucjoniści na działce?
                ---------------------------------------------------------------
                Żebym nie wiem jaki miał odjazd, nigdy w moich zwojach
                mózgowych nie pojawiła się taka zbitka rzeczowników
                i przymiotników:

"głodem politycznym obalenia Putina".
                • malkontent6 Re: eureka 02.05.12, 17:04
                  Eeee, w czasach komuny komsomolcy mówili jeszcze ciekawiej.
              • borrka Nie bój, Efcia. nie bój ! 02.05.12, 17:02
                Jak mawiaja starozytni Germanie, to juz jest "in der Mache".
                I zadne "ruchy ludowe" nie sa potrzebne.
                Z wyjatkiem ludu lubiankowskiego, oczywiscie !
                • eva15 Re: Nie bój, Efcia. nie bój ! 02.05.12, 17:11
                  No, ja myślę! Jak się rewolucjoniści już tych jagód w lesie najedzą, to dopiero ruszą do boju!
      • romrus "Marsz milionow" 02.05.12, 20:11
        eva15 napisała:
        > 1) a jak w tym wszystkim się plasują Nawalony i spółka? Na ile oni są silni?

Zero szans, gnojek nawet juz sam to zrozumial, powiedzial ze odchodzi z opozycji i bedzie popieral Miedwiedziewa.

> 2) czy zanosi się na duże demonstracje 06. maja? Jeśli tak, to kto będzie głównym inicjatorem?

Udalcow ze skrajniej lewicy.
        Oszolom nazwal akcje "Marsz milionow".
        Stawiam za nie przekroczy 15000, przy tym ze sciagaja ludzi z calej Rosji, w samej Moskwie nie nabrali by i 10000.
        • eva15 Re: "Marsz milionow" 02.05.12, 22:43
          Nawalony też jeszcze niedawno straszył, że obali Putina, sama to słyszałam na własne uszy.
    • malkontent6 Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 14:01
      darekvtb napisał:

> Dlatego w interesach Polski jest podtrzymywanie i popieranie wladzy Pu,

Jesteś mało oryginalny. Jak sięgam pamięcią komsomolcy zawsze wyrażali głębokie poparcie dla aktualnego lokatora Kremla.
      • darekvtb Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 15:09
        "komsomolcy zawsze wyrażali głębokie poparcie dla aktualnego lokatora Kremla."
        Nie wiem jak tam u komsomolcow, ale Miedwied nie mial mojego poparcia kiedy byl w Kremlu. A moje poparcie dla Pu jest cyniczno-pragmatyczne. Na arenie miedzynarodowej, na tle miernot politycznych i pREZYDENTOW swiatowych korporacji, Pu kwalifikuje sie bardzo wysoko.
        • kaszebe12 Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 17:18
          Nielatwo sie z Toba nie zgodzic , Darek. -Jedna z cech demokratury jest dopuszczanie do wladzy ludzi jak najbardziej miernych i maluczkich w kazdym sensie slowa , zwlaszcza tym moralnym.
          • jabbaryt Moim zdaniem Putin gubi Rosję 02.05.12, 22:18
            Rosja potrzebuje rządu który ukróci z jednej strony biurokrację a z drugiej szarą strefę, da szansę legalnego rozwoju małego i średniego businessu. Odda Rosjanom własnośc zagrabioną w czasie rewolucji.
            Putin to reprezentant siłowników, biurokratów i oligarchów. Służy ich interesom a resztę społeczeństwa Pu ma w d..
            • romrus Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Zachodu 02.05.12, 23:03
              jabbaryt napisał:
              > Rosja potrzebuje rządu który ukróci z jednej strony biurokrację a z drugiej szarą strefę, da szansę legalnego rozwoju małego i średniego businessu. Odda Rosjanom własnośc zagrabioną w czasie rewolucji.

Za pozdno na restitucje, minelo prawie 100 lat.
              Maly i sredni biznes ma szanse i sie rozwija.
              Trza mniej czytac polskich dziennikarzy.

> Putin to reprezentant siłowników, biurokratów i oligarchów. Służy ich interesom a resztę społeczeństwa Pu ma w d..

Wlasnie z tego powodu wprowadzil saocial dla matek z dziecmi i emeritow, podniosl wyplaty lekarzam i nauczucelam.

Panie Jabbaryt, jesli by Putin gubil Rosje, nie byl by az tak znienawidziony na Zachodzie, Zachod by go w d..pe calowal, jak Gorbiego i Jelcyna.
              Mame dobra pamiec.
              • eva15 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 02.05.12, 23:10
                Jabbaryt najwyraźniej wierzy, że Zachód szczerze martwi się o Rosję i chce dla niej wszystkiego najlepszego. Tak już ma ten poczciwy Zachód i z tych oto samarytańskich pozycji wobec Rosji Zachód zrozumiał, że Putin jest jej wrogiem i tylko dlatego go zwalcza.
                • jabbaryt Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 09:50
                  Ja wierzę, że każde społeczeństwo powinno dbac o siebie nie licząc na pomoc z zewnątrz.
                  Pierwszą rzeczą które społeczeństwo powinno zrobić we własnym interesie to gonić skorumpowanych polityków. Korupcja w Rosji pod rządami tandemu Putin/Miedwiediew bije wszelkie rekordy. To zdanie wiekszości ludzi którzy robią interesy w Rosji. Nie posmarujesz, nie pojedziesz. W takich warunkach trudno prowadzić sensowny business, trudno inwestować.
                  Rosyjski 'cud gospodarczy' opiera się na tym że w ciągu ostatnich lat ceny surowców energetycznych wzrosły kilkukrotnie i tu nie ma wielkiej zasługi Putina. A rzeczywistych zasług dla Rosji naprawdę nie widzę..
                  • marko125 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 10:51
                    > Rosyjski 'cud gospodarczy' opiera się na tym że w ciągu ostatnich lat ceny suro
                    > wców energetycznych wzrosły kilkukrotnie i tu nie ma wielkiej zasługi Putina. A
                    > rzeczywistych zasług dla Rosji naprawdę nie widzę..

Rosja już miała niezły wzrost gospodarczy gdy ceny ropy były nie za wysokie rok 2002, 2003,2004. Przypominam, że udział SUROWCÓW w rosyjskiem PKB to ok 10 %. Dalej za Putina rozwinął i ustabilizował się przemysł, napłynęło wiele inwestycji zagranicznych itp.
                    • jabbaryt Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 10:58
                      'Przypominam, że udział SUROWCÓW w rosyjskiem PKB to ok 10 %.'
                      Skad te dane?
                      Na tym forum była omawiane oficjalne dane eksportu Rosyjkiego i znakomita większość produkcji to surowce i produkty wstępnego przerobu tychże surowców.
                      • wojciech.2345 może ten materiał pomoże w dyskusji 03.05.12, 11:23
                        tiny.pl/hp4px
                        W 2010r surowce to 70,8% rosyjskiego eksportu.
                        • wojciech.2345 Re: może ten materiał pomoże w dyskusji 03.05.12, 12:09
                          Aktualniejszy dokument:
                          tiny.pl/hp4pd
                      • eva15 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 12:41
                        jabbaryt napisał:

> 'Przypominam, że udział SUROWCÓW w rosyjskiem PKB to ok 10 %.'
                        > Skad te dane?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,135553122,135558886,Re_Bezrobocie_w_Rosji_a_w_EU.html

> Na tym forum była omawiane oficjalne dane eksportu Rosyjkiego i znakomita więks
                        > zość produkcji to surowce i produkty wstępnego przerobu tychże surowców.

Jak większość na tym forum mylisz uporczywie strukturę PKB ze strukturą eksportu,. To dwie różne rzeczy.
                        Wydobycie surowców ( w tym ropy i gazu) to tylko nieco ponad 10% ros. PKB, natomiast niecałe 70% rosyjskiego eksportu.
                        • jabbaryt Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 13:36
                          No cóż z tego pamiętam to Gazprom wnosi 21% podatków budżetu FR.
                          Zaszufladkować produkt narodowy tak aby wyglądał ładniej to nie problem.
                          Produkcja może oznaczać wstępną przeróbke surowca.
                          Cóż do tej pory myślałem że administracja państwowa konsumuje GBP a tu okazuje się że go wytwarza. Dla mnie te dane to BS.
                          • eva15 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 14:17
                            Dyskutujesz nie rozumiejąc podstawowych zupełnie pojęć.

PKB - z to ilosc dóbr wytworzonych w danym roku przez wszystkie gałęzie gospodarki

Budżet - to ilość pieniędzy ściągniętych przez państwo od obywateli i firm via podatki i oplłaty (plus inne pozycje, ale to tu nieważne)

BS to jest to, co ty wypisujesz.
                            • jabbaryt Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 18:07
                              Chciałbym zobaczyć co by się stało gdyby ceny ropy i gazu spadły o połowę.
                              Evo rozumiem, podstawowe pojecia ekonomiczne. I z tego co wiem podatki są proporcjonalne do wytworzonych dóbr. Skoro jedno przedsiebiorstwo płaci 21% wszystkich podatków to warto policzyc jaki jest jego wkład w całe PKB.

Ale wracając do myśli Darka. Zgoda my Polacy powinniśmy popierać Putina we własnym interesie. Gdyby Rosja była, krajem z normalną ekonomia a nie putinomiką to:
                              - czy polscy rolnicy byliby w stanie opylic tam choć jedną natkę pietruszki,
                              - czy rosyjski gazety byłyby drukowane w Polsce,
                              - czy Ikea stawiała by fabrkę w podlaskim, której cała produkcja przeznaczona jest na rynek rosyjski?
                              A tak Polacy sprzedają całą masę dóbr, które można byłoby taniej wyprodukować w Rosji gdyby nie było tam ryzyka inwestycyjnego.
                              • wojciech.2345 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 18:38
                                jabbaryt napisał:
                                > Ale wracając do myśli Darka. Zgoda my Polacy powinniśmy popierać Putina we włas
                                > nym interesie. Gdyby Rosja była, krajem z normalną ekonomia a nie putinomiką to
                                > :
                                > - czy polscy rolnicy byliby w stanie opylic tam choć jedną natkę pietruszki,
                                > - czy rosyjski gazety byłyby drukowane w Polsce,
                                > - czy Ikea stawiała by fabrkę w podlaskim, której cała produkcja przeznaczona j
                                > est na rynek rosyjski?
                                > A tak Polacy sprzedają całą masę dóbr, które można byłoby taniej wyprodukować w
                                > Rosji gdyby nie było tam ryzyka inwestycyjnego.
                                -----------------------------------------------
                                A to ciekawe.
                                Chamstwo i arogancja Kremla ma swoją cenę.
                                I to czasami dla nas korzystną.

Dobrze jednak rozumieć "przyjaciół".
                              • eva15 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 22:00
                                jabbaryt napisał:

> Evo rozumiem, podstawowe pojecia ekonomiczne. I z tego co wiem podatki są propo
                                > rcjonalne do wytworzonych dóbr. Skoro jedno przedsiebiorstwo płaci 21% wszystkich podatków to warto policzyc jaki jest jego wkład w całe PKB.

Nie, nic podobnego. Ropa i gaz są dodatkowo obłożone podatkiem eksportowym.
                                • marko125 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 23:31
                                  No i może jeszcze raz odnośnie eksportu. Rosyjski eksport to 70 % surowce ponieważ.
                                  Primo Rosja jest największym eksporterem ropy i gazu na świecie. Czy tam drugiem w zależności od roku. Ceny surowców znacząco skoczyły to też udział ich w eksporcie się zwiększył mimo, iż Rosja również zwiększyła udział towarów wysoko przetworzonych w eksporcie. Przy dużych cenach surowców tego niestety nie widać, oczywiście dla kogoś kto nie ma pojęcia.

Rosja posiada ogromny wewnętrzny nienasycony rynek na który idzie gros rosyjskiej produkcji przemysłowej itp dlatego też struktura eksportu guzik mówi o rosyjskiej gospodarce, która to produkuje coraz więcej wysoko przetworzonych produktów.
                                  • eva15 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 03.05.12, 23:45
                                    Tak, rozmawialiśmy już o tym, ale najwyraźniej nie do każdego oczywista oczywistość dociera.
                                  • wojciech.2345 Re: Moim zdaniem Rosjanie nie potrzebuja rad z Za 06.05.12, 14:58
                                    Dzisiaj produkcja towaru, to dzieło kilku krajów.
                                    Rosja tak naprawdę nie dba o to by z kimś
                                    współpracować.

A bez tego nie da się być konkurencyjnym w eksporcie.
    • swiblowo Re: Vademecum polskiego turysty w Moskwie 02.05.12, 22:39
      Wspaniale obserwacje. A co tam Giena Hazanov robil obok tandemu, nie wiesz?
      Lobbysta zostal?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka