Gość: luk IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.05.06, 11:06 Ciesze sie ze mieszkam w Lodzi! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rafvonthorn Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 11:08 A może jakiegoś linka do wyników? Ciekawym, jak to się u mnie układa... Odpowiedz Link Zgłoś
dobrasekta 94%? WOLNE ŻARTY 22.05.06, 11:21 Podczas chrztu jestesmy wpisywani od razu do statystyk - a chrzest jest niezalezny od nas - rodzice decydują się na to bo .. "wszystkie dzieci się chrzci" , "a co powie rodzina ?" etc Pozniej co prawda mozna sie wypisac z kosciola ale nikt sobie tym nie zajmuje głowy bo i po co? I takie głupoty im w statystykach wychodzą. www.moherfucker.com i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: 94%? WOLNE ŻARTY 22.05.06, 12:01 Bredzisz. 94% UWAŻA SIĘ za katolików. Sami tak odpowiadają, nikt im nie każe, nikt ich nie prześladuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frn Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:36 Uwazac to sie moga... Popatrz na statystyki. Katolik ma obowiazek swiecic dzien swiety. I ilu swieci? Kiedys byly wyniki badan w ktorych pytano "katolikow" o to czy wierza w pieklo, niebo, niepokalane poczecie i kilka innych dogmatow. I co? I wyniki byly jak ta frekwencja, albo i nizsze... Prawdziwych katolikow to w kraju moze mamy ze 20%. Optymistycznie liczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umghhh Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.eed.ericsson.se / 212.117.81.* 22.05.06, 12:57 co moze nas 9choc nie musi) na pytanie naprowadzic: co to jest prawdziwy katolik? Co to jest za gatunek? czy to sa ludzie o pociagu do dewocji czy tez moze bardziej otwartego stosunku do rzeczywistosci. Czy np: osoba uwazajaca sie za katolika ale w pieklo i niebo z aniolami nie wierzaca za katolika uwazana byc moze czy nie? Czy czyn Onana odnosi sie do nieposluszenstwa w stosunku do ojca czy tez moze chodzi o sperme na ziemi zamiast we wlasciwym miejscu? Czy odpowiedz na to pytanie (na przyklad) moze decydowac o przynaleznosci do stada? Pewno tak szczegolnie jak sie poslucha radykalow kosciola i mlotow typu o. Dyrektor. // Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:42 Ja myślę, że te 94% to także odsetek tych, którzy po różnie przeżytym życiu (niejednokrotnie wulgarnie antyreligijnym) w obliczu śmierci bardziej czy mniej dyskretnie wołają w ostatnich godzinach księdza aby się wyspowiadać i przyjąć sakramenty. Nie oszukujmy się, dotyczy to także ogromnej większości tzw. zdeklarowanych ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł [...] IP: *.kompania.net 23.05.06, 05:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Taki wynik, to zadna niespodzianka IP: *.host.net 23.05.06, 15:11 Diecezja Rzeszowska, Przemyska, czy Tarnowska to same wsie. Nic dziwnego, ze prowadza w rankingu. Troche mnie dziwi, ze nie dorzucili do tego towarzystwa lubelskiej, czy zamojsko-lubaczowskiej. Natomist Lodz, to ostoja komunizmu w Polsce (to pewnie z tego jest dumny komentator #1). Gdzie tu niespodzianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa To jest rozwiazanie zagadki: IP: *.cybernet.ch 23.05.06, 18:19 To jest rozwiazanie zagadki: wies chodzi do kosciola. Bo musi ?! Rzeszowska, Tarnowska i Przemyska to wiejskie diecezje - mieszkancy miast sa tam w zdecydowanej mniejszosci. Lodzka, Szczecinska, Sosnowiecka - to zdecydowanie miejskie diecezje. Chodzenie "do kosciola" to kwestia kontroli spolecznej i zewnetrznego przymusu ? Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: 94%? WOLNE ŻARTY 22.05.06, 13:12 > Uwazac to sie moga... Popatrz na statystyki. Katolik ma obowiazek swiecic dzien > swiety. I ilu swieci? [...] Toteż zgodzę się, że katolików jest znacznie mniej niż ludzi odpowiadającyh "jestem katolikiem" w jakiejś ankiecie. Natomiast 94% "zadeklarowanych" nie jest wyssane z palca. Inna sprawa, że ciężko o jednoznaczną definicję "prawdziwego katolika". Można co najwyżej mówić o "chodzących do kościoła". Z całą pewnością wielu "chodzących" na wsi chodzi z wyłącznie przyzwyczajenia i społecznej presji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasi1 Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:38 Znam dużo osób na wsi którzy jednak nie chodzą do kościoła! Widocznie to nie wszystkim ta presja przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: 94%? WOLNE ŻARTY 22.05.06, 15:01 Gość portalu: stasi1 napisał(a): > Znam dużo osób na wsi którzy jednak nie chodzą do kościoła! Widocznie to nie > wszystkim ta presja przeszkadza Ale statystycznie więcej chodzi na wsi. Sam uczęszczam do kościoła i widzę różnicę w zachowaniu - na wsi jest wielu takich co podpierają płot i dyskutują o urodzajach. W mieście zasadniczo jak ktoś już trafił do kościoła to po to by się pomodlić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroB Re: owieczka musi byc w pelni posluszna? IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 22.05.06, 16:44 Czy "prawdziwy" (polski) katolik to ten, ktory jest w 100% posluszny temu co nakazuje (i zakazuje) jego proboszcz, biskup, Opus Dei oraz watykanska "mafia"? Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: owieczka musi byc w pelni posluszna? 22.05.06, 21:44 zgadles, dokladnie tak jak jak mu sie nie podobi to moze pyszczyc na forum GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratio Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 22.05.06, 13:35 hihihih ja pamiętam inne badania kiedy katolików po wyjściu z kościoła pytano o dogmaty wiary i tak 50% wierzących w boga nie wierzyła w szatana :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyKRETYNIZM Najwieksze osiagniecie Szatana @@@@@@@@@@@@@@@@@@@ IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.05.06, 14:08 najwiekszym osiagnieciem Szatana jest to iz przekonal miliony idiotow ze on nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Najwieksze osiagniecie Szatana @@@@@@@@@@@@@@ 22.05.06, 14:11 Tak, to samo osiągnął Wielki Jednooki Pożeracz Naleśników. Nikt nie wie, że istnieje, a naleśniki giną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Najwieksze osiagniecie Szatana @@@@@@@@@@@@@@ IP: *.wrzosy.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:23 bardzo niezłe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierzący Najwiekszym osiagnieciem Szatana jest Kosciol IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 22.05.06, 21:17 Cala ta balwochwalcza instytucja jest przesiaknieta zlem, ludzka pycha i nieuzasadnionym poczuciem wyzszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
maria10344 Re: Najwieksze osiagniecie Szatana @@@@@@@@@@@@@@ 22.05.06, 22:42 Nie masz racji największym osiągnięciem szatana jest tatulo rydz,on tak samo odstręcza ludzi od kościoła jak ideologowie komunizmu w pierwszych latach jego trwania.Biskupi powinni zrozumieć,że puki on będzie działał jak działa,będzie malała liczba dawców na tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:15 A mnie nigdy nikt nie pytal:)Moich znajomych ateistów też nikt nigdy nie pyta. Prawdopodobnie dlatego, że robią te spisy pod kościolami po mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felek Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:38 Słuchaj, co Ty opowiadasz? A gdzie masz inaczej, w której wierze nie narzucaja Ci przynalezności? Najpierw pomyśl, potewm krytykuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 15:34 Simon Bolivar powiedział kiedyś, że żaden człowiek nie jest zobowiązany do posłuszeństwa ani lojalności wobec organizacji, do której nie przystąpił w sposób świadomy i absolutnie zgodny ze swoją wolą. Miał na myśli państwo, ale do KK też się odnosi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:21 Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: 94%? WOLNE ŻARTY IP: *.wrzosy.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:24 to bardzo ładnie powiedział Odpowiedz Link Zgłoś
dobrasekta Re: 94%? WOLNE ŻARTY 23.05.06, 23:34 dokładnie - ale zapisanym w statystykach się jest, a takimi statystykami można cały czas machać i mówić ciągle o kraju katolickim wyciągając to jak miecz przy każdej okazji. --------------- www.moherfucker.com i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
dobrasekta Re: 94%? WOLNE ŻARTY 23.05.06, 23:32 a po co mam mówić o innych religiach? czy powiedzialem : " a w innych religiach jest super " ? To co się wyrabia to przemysł religijny - wielka korporacja "kościół katolicki" z radiem , telewizją , gazetami i gadżetami na każdą okazję. I mówię wyłącznie o kościele katolickim bo o nim wiem, i jego łapczywe łapska widzę - nie porównuję go do innych religii bo po prostu ich na tyle nie znam. Znam się natomiast na ekonomii i wartości podawanych wyników badań statystycznych w marketingu - Przedsiębiorstwo jakim jest ten "kościół" też się na tym zna. --------------- www.moherfucker.com i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:23 Żadnych wyników nie podadzą, chyba, że podniosą znacznie statystyki, bo by się za dużo ludzi zdziwlio, że tyle osób może żyć bez tego bredzenia co niedziela:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 25.05.06, 06:42 Rzeszow zawsze byl OK Odpowiedz Link Zgłoś
uklad_wcielony Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 11:10 Niech zaczna sprawdzac obecnosc i pod koniec roku liturgicznego wystawiac oceny ze sprawowania. Za naganne - przeniesienie do innej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:07 :))))) Akurat taki pomysł by mnie ucieszył :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.telia.com 22.05.06, 15:29 A czy hierarchowie sa zainteresowani tym, jak owieczki wcielaja w zycie nauki kosciola? Czy sa zainteresowani tylko cyferkami i procentami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa Ale statystyka! A gdzie podzial na miasto i wies ? IP: *.cybernet.ch 22.05.06, 16:25 Haslo "diecezja" niewiele mowi.. Ale statystyka ! A gdzie podzial na miasto i wies ? A gdzie podzial na grupy wiekowe ? www.iskk.ecclesia.org.pl/praktyki-niedzielne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errabundi Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:57 Ja bym miał przesrane... Co roku zmiana! Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 11:12 Frekwencja spada a kościoły nadal budują? Księży przybywa bo zwietrzyli dobry interes robienia kasy więc nie dziwne,że im trzeba więcej kościołów wybudować. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:07 > Frekwencja spada a kościoły nadal budują? > Księży przybywa bo zwietrzyli dobry interes robienia kasy więc nie dziwne,że > im trzeba więcej kościołów wybudować. Księży NIE przybywa. "Dobry interes" się specjalnie nie zmienił od stuleci. Inna rzecz, że np. w czasie wojny wstrzymane były wszelkie przyjęcia do zakonów. Wtedy to BYŁ interes dla głodnych i bezdomnych. Jak widać Kościół odciął się od oportunistów. Z drugiej strony niejaki Wojtyła ukończył TAJNE seminarium, wtedy za to groziła czapa. To NIE BYŁ oportunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 21:46 Wiekszos dzisiejszych ksiezy konczyla seminarium za komuny, i to ie byl oportunizm bo niszczono ich ciagle i nie mieli nawet ubezpieczenia zdowotnego ani emerytalnego. Dzis byle burmistrz bez matury moze kupic swojego proboszcza ze 3 razy w miesiacu. A jak ktos zazdrosci to w wolnym do seminarium droga wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 11:15 Czemu cieszysz sie,ze mieszkasz w Łodzi? Przeszkadzaja ci ludzie chodzący do kosciola? Wolisz ich nie wiedziec? To ciekawe z psychologicznego punktu widzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.w83-201.abo.wanadoo.fr 22.05.06, 11:23 Z psychologicznego punktu widzenia: skad masz potrzebe robienia takich uwag??? Na dluzsza mete nie sa konstruktywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszor Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.chello.pl 22.05.06, 11:28 W Szczecini i innych miastach na Pomorzu są raczej pustawe, w moim mieście z młodzieży prawie nikt nie chodzi do kościoła. to nie jest porażka księży tylko różnice kulturowe i swiatopoglądowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 11:36 Gość portalu: myszor napisał(a): > W Szczecini i innych miastach na Pomorzu są raczej pustawe, w moim mieście z > młodzieży prawie nikt nie chodzi do kościoła. to nie jest porażka księży tylko > różnice kulturowe i swiatopoglądowe. tak moze napisac ktos kto do koscioła nie chodzi. Mieszkam w centrum Szczecina i nie zauwazyłam ,zeby ktorys z kosćiołów był pusty w niedziele. Raczej trzeba się cieszyc kiedy czlowiekowi uda się usiąsc na mszy. A na swieta np. triduum albo w środe popielcowa nie mozna sie wepchnąc do koscioła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zs Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.system.szczecin.pl 22.05.06, 12:28 Czy Mala Mi rocznik 74' uwaza sie za mlodziez? Czemu zamiast pomodlic sie szukasz miejsc siedzacych!?! Czy 'kato-wpychanie sie' w srode popielcowa po 'posypke' to nie to samo co przepychanki o miejsce w tramwaju? Chodzicie tam by bylo was widac, w wiekszosci nie rozumiejac sensu religii!! Myszor trafnie zauwazyl, ze pusciej w miastach, ktore otarly sie o 'zgnilizne Zachodu' :D Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 21:48 zaskakuje mnie poziom agreski i jadu antykatolickiego na forum, np. za antysemityzm juz padalyby gromy, a to jest OK???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stasi11 Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:35 A w moim kościele nie ma szans usiąść na mszy o godz9 oczywiscie w niedziele. Znaczy ci (tak jak ja) przychodzą na punkt. Ale mniej wiecej w Warszawie o tej porze w kościele św.Krzyża nie ma problemu z tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasi1 Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:37 Ale ogólnie świąt nie lubię w kościele bo tych ludzi jest wyjątkowo dużo! Skąd oni powyłazili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroB Re: Gdzie kościoły są pełne - i to wszystko... IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 22.05.06, 16:50 Czy moglabys tez "mala.mi" podac kiedy to, np. ostatni raz czytalas Biblie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrufka Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:17 Pełny kościół pustej wiary - oto obraz polskiego kościoła katolickiego. Ile osób zna zasady wiary którą wyznaje? Ile osób wypełnia jej zasady? To w większości przypadków wiara fasadowa, okazjonalna,pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: Gdzie kościoły są pełne IP: 212.244.186.* 22.05.06, 12:08 Ja jedna myślę, że od księży zależy bardzo dużo. Gdy trafiają się tacy wybrakowani- zakompleksieni, niedouczeni, a zarozumiali i nieuprzejmi, to raczej sukcesu nie odniosą (taki uczy mojego syna i ten za nic nie chce chodzic do kościoła), ale gdy jest czlowiek na poziomie, nieźle wykształcony, to na religię chodzą nawet dzieci nieochrzczone, mało tego, angażują się w działania Caritasu (przykład z klasy mojej córki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:41 Generalnie - księzy można podzielić na 2 kategorie: 1. Po prostu, trafiają sie tacy, co rzeczywiście chcą służyć Bogu i ludziom, i mają ku temu powołanie :) 2. I takie "przypadki" [bo trudno nazwać ich w ogóle ludźmi], co do seminaium przed laty wleźli przez pomyłkę :D W parafii, w której sie urodziłam i wychowałam, przeważała kategoria 1. Teraz trafiłam do parafii, gdzie mam 9 zadowolonych z siebie bufonów - kategorii 2. Idąc tokiem rozumowania niektórych sie tutaj wypowiadających - od razu z tego powodu powinnam zostać ateistką i obrazić sie jak nie wiem co na Pana Boga :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaspera Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 15:05 Zgadzam się z Tobą w 100%. Ludzie mają taki stosunek do Kościoła z jakim duchowieństwem się na co dzień stykają. Ja dla przykładu mam u siebie w parafii świętego proboszcza, który robi bardzo dużo dla parafii i naszej małej miejscowości - Gostynia, i udziela się w wielu dziedzianach: kulturalnie, patriotycznie, charytatywnie, samorządowo itd. Tutaj wszyscy go szanują, bo jest po prostu za co. Ten człowiek sam sobie na to zasłużył. Znam tu w okolicach wielu księzy osobiście i większość mówi, że nasz proboszcz to po prostu człowiek z klasą (np. zna biegle dwa języki obce: niemiecki i chyba serbski, daje duzo swobody w działaniu wikariuszom, jest bardzo kulturalny itd., po zmianie parafii większośc wikariuszy przyjeżdza do naszego kościoła podczas urlopów na "osobiste rekolekcje", bo zawsze naszą parafię dobrze wspominają). Idealny proboszcz dla mnie, to proboszcz z mojej parafii. Niestety moja wizja i doświadczenia kontrastują z doświadczeniami innych ludzi. Od kilku lat chodze na piesze pielgrzymki do Częstochowy a nocując u rodzin stykam się z bardzo niepochlebnymi opiniami ludzi na temat ich proboszczów. Początkowo mnie to dziwiło, ale widzę, że z reguły się za każdym razem powtarza się ta sama sytuacja. Najczęściej proboszczowie wiejscy i w małych miejscowościach sądzą, że są zaraz po Panu Bogu, myślą że zjedli wszystkie rozumy, są całkowicie bezkrytyczni wobec siebie i nie znoszą sprzeciwu. Nie bez powodu jeden z wiejskich proboszczów z naszego dekanatu powiedział mi kiedyś pół żartem, że modli się do Boga aby na starość nie miał sklerozy i aby był ciągle krytyczny wobec siebie. Ten człowiek po prostu dostrzegł jak duża część księzy "dziczeje" i "manieruje" się z wiekiem. Nie wiem czy brak seksu, czy zachłyśnięcie się władzą, czy może jakieś kompleksy... Prawda jest taka, że duża część tych ludzi poszła w kapłaństwo nie z powołania, ale z innych pobudek, np. dla pieniędzy (wśród księży nie ma bezrobotnych!), z powodu nacisków rodziny, dla prestiżu, itd. W każdym razie życzę wszystkim takich duchownych jak mam u siebie w parafii. Pozdrawiam Kuba Kasperski > Generalnie - księzy można podzielić na 2 kategorie: > 1. Po prostu, trafiają sie tacy, co rzeczywiście chcą służyć Bogu i ludziom, i > mają ku temu powołanie :) > 2. I takie "przypadki" [bo trudno nazwać ich w ogóle ludźmi], co do seminaium > przed laty wleźli przez pomyłkę :D > W parafii, w której sie urodziłam i wychowałam, przeważała kategoria 1. Teraz > trafiłam do parafii, gdzie mam 9 zadowolonych z siebie bufonów - kategorii 2. > Idąc tokiem rozumowania niektórych sie tutaj wypowiadających - od razu z tego > powodu powinnam zostać ateistką i obrazić sie jak nie wiem co na Pana Boga :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 15:20 Problem nie dotyczy tylko i wyłącznie proboszczów na wsi i w małych miasteczkach :) Ja mieszkam w samym Krakowie... I też jak widac zdarzają się tam buraqi w sutannach... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobre diablo Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 16:24 > wspominają). Idealny proboszcz dla mnie, to proboszcz z mojej parafii. Proponuję konkurs na najfajnieszego księdza i antyksiędza. Na antyksiedza typuje kapłana - kierowcę z Chojnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 07:43 Na anty? Musiałabym chyba zgłosić całą załogę parafii, w której obecnie mieszkam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zartie Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.05.06, 19:21 Księża nie biorą się z księżyca. Tak ich kształcą i kształtują w seminariach, tam też powinien być dokonywany odsiew tej drugiej kategorii. Niestety zdarza się odwrotnie. Sam znam jeden przypadek młodzieńca, który z powołania pragnął być księdzem, a w seminarium cały czas miał rzucane kłody pod nogi. Doszło nawet do tego, że udzielono mu przymusowego urlopu ("żeby się zastanowił, czy na pewno chce być księdzem") i przydzielano "do pomocy" na parafiach, do chyba największych pijaków, dziwkarzy i hazardzistów w sutannach :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 11:34 Dla luka moga byc konstruktywne.Niech się zastanowi dlaczego drażni go praktykowanie wiary u kogos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.05.06, 11:48 A gdzie ja napisalem czy zasugerowalem, ze mi przeszkadzaja? To katolickie przewrazliwienie jest pożalowania godne (i istotnie ciekawe z "psychologicznego punktu widzenia"). A poniewaz przynaleznosc do kosciola kat. zwykle wiaze sie z wyznawaniem okreslonego swiatopogladu, ktory jest mi daleki, to CIESZE SIE ze takich osob jest w moim miescie statystycznie mniej :). Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 11:52 Gość portalu: luk napisał(a): > A gdzie ja napisalem czy zasugerowalem, ze mi przeszkadzaja? To katolickie > przewrazliwienie jest pożalowania godne (i istotnie ciekawe z "psychologicznego > punktu widzenia"). A poniewaz przynaleznosc do kosciola kat. zwykle wiaze sie z > wyznawaniem okreslonego swiatopogladu, ktory jest mi daleki, to CIESZE SIE ze > takich osob jest w moim miescie statystycznie mniej :). No własnie.Ja nie ciesze się,ze w moim miescie jest mało buddystów czy mało hindusów,mimo ,ze nie utożsamiam sie z tymi wyznaniami. Cos jest nie tak z Twoim sumieniem... A co do przewrazliwienia sam zacząłes prowokacyjny post. Ludzie depczą co święte i sie dziwa ,ze niektorzy protestuja. To dopiero cudaczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.05.06, 12:02 Z moim sumieniem wszystko w porzadku, zapewniam. Za to niezwykle cudaczne (choc niezwykle dla katolikow typowe niestety) jest Twoje przewrazliwienie na punkcie wiary, dopatrywanie sie wszedzie wrogow kosciola i bluznierstw na kazdym kroku. Pewnie gotowa jestes stwierdzic, ze "obrazam Twoje uczucia religijne" (sic!). A co do buddystow czy hindusow, to ja UBOLEWAM wrecz ze nie ma ich wiecej,przydalaby sie jakas alternatywa dla dusznej, kostycznej i (niestety) przepelnionej hipokryzja wiary katolickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:10 Gość portalu: luk napisał(a): > Z moim sumieniem wszystko w porzadku, zapewniam. Niestety, to co piszesz wskazuje na cos innego... > Za to niezwykle cudaczne (choc niezwykle dla katolikow typowe niestety) jest > Twoje przewrazliwienie na punkcie wiary, dopatrywanie sie wszedzie wrogow > kosciola i bluznierstw na kazdym kroku. Pewnie gotowa jestes stwierdzic, ze > "obrazam Twoje uczucia religijne" (sic!). A co do buddystow czy hindusow, to ja > UBOLEWAM wrecz ze nie ma ich wiecej,przydalaby sie jakas alternatywa dla > dusznej, kostycznej i (niestety) przepelnionej hipokryzja wiary katolickiej. Wg Ciebie te ostatnie słowa nie sa obraźliwe? Widocznie tak się do swojej nietolerancji przyzwyczaiłes ,że juz tego nie widzisz. Mozesz udowodnic gdzie WIARA KATOLICKA jest przepełniona hipokryzja ? Bo mi Ty się wydajesz przepełniony hipokryzją. Atakujesz Kosciól bo sam nie potrafisz sprostac wymaganiom ktore on stawia. Co do buddystów mam wsród nich przyjaciół. Gdybys Ty zył pośrod nich tez bys nie znosił ich praktyk i wyzywal od hipokrytów. Tak to jest gdy ktos nie widzi " w swoim oku belki,a w oku drugiego drzazgi". Masz problem nie tylko z sumieniem ale i ze slepotą wobec samego siebie mój drogi...i to chyba Cie tak wkurza w wierze obojetnie jakiej-ona stawia czlowieka w prawdzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 12:17 Muszę się zgodzić z lukiem. Mnie też irytuje chamskie i opresyjne (sic!) zachowanie katolików. Wszędzie tylko urażone uczucia religijne, pielgrzymki, moja kasa idzie na jakieś idiotyczne budowle i fundusze kościelne, księża nie płacą podatków a cały system KK jest zbudowany na manipulacji i nieuczciwości (pierwszy przykład z brzegu- chrzest niemowlaków i religia w przedszkolach). KK to zwyczajna organizacja ideologiczna, ma na swoim koncie grzeszki nie mniejsze niż SS. Hipokryzja powinna widnieć w nazwie tego wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:24 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > Muszę się zgodzić z lukiem. Mnie też irytuje chamskie i opresyjne (sic!) > zachowanie katolików. Wszędzie tylko urażone uczucia religijne, pielgrzymki, > moja kasa idzie na jakieś idiotyczne budowle i fundusze kościelne, księża nie > płacą podatków a cały system KK jest zbudowany na manipulacji i nieuczciwości > (pierwszy przykład z brzegu- chrzest niemowlaków i religia w przedszkolach). KK > > to zwyczajna organizacja ideologiczna, ma na swoim koncie grzeszki nie mniejsze > > niż SS. Hipokryzja powinna widnieć w nazwie tego wyznania. Za taki tekst możesz mieć proces. Porównywanie dowolnego kościoła do SS ci to gwarantuje. ...ale oczywiście jesteś odważny, bo nikt nie będzie szukał jakiegoś rafvonthorn'a, możesz dalej poszczekiwać z ukrycia... P.S. Napisz jeszcze kredą "gupi kaowiec". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 12:26 No, to byłoby coś wielkiego. Proces polityczno/religijny w przenajświętszej IV RP. Szczerze mówiąc, nie miałbym nic przeciwko temu, dostałbym azyl wszędzie na świecie :P. A jeśli chodzi o meritum, same krucjaty wystarczą, by przebić SS, a to tylko czubek góry lodowej. Co jest do udowodnienia. Przy okazji gratuluję doboru argumentów. :P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:31 Z porównaniem do SS to przesadziłeś :/ Ale są takie parafie, gdzie w trosce o swoją psychikę, lepiej kościól parafialny omijac z daleka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroB Re: dluga i skomplikowana historia KK... IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 22.05.06, 17:07 Zgadzam sie (patrz post "wrednej jedzy"), ze takie porownanie jest przesadzone... ale istnieje tez wiele faktow historycznych wskazujacych, iz kosciol katolicki ma wiele niegodziwosci i - wrecz - zbrodni na swym sumieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapytajka Re: dluga i skomplikowana historia KK... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:09 tak czytam te wszystkie posty i uwazam, ze popadacie w stereotypy, a przeciez jedna jaskolka wiosny ne czyni.nie rozumiem co niektorych pseudoateistow, ktorzy uwazaja sie za zapewne ludzi tolerancyjnych, nieograniczonych, a palajacych taka nienawiscia do kosciola.wsrod ateistow jest zasada zyj jak chcesz i pozwol innym zyc swoim zyciem, dlatego rowniez moglabym wysowac ograniczone wobec nich osady, a jednak wiem, ze takze wsrod ateistow trafiaja sie jednostki podobnie jak wsrod katolikow, ktore tworza opinie o ogole i nie koniecznie sa to opinie pochlebne. tak na marginesie ciesze sie, ze czesc hipokrytow zrezygnowala z wiary-po prostu byli leniwi bo upada kazdy, ale obrazonym na Boga nie chcialo sie podnosic wiec znalezli wymowke zeby sie od Niego odwrocic-podobnych jemu hipokrytow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: dluga i skomplikowana historia KK... IP: *.acn.waw.pl 23.05.06, 07:53 Mylisz się pisząc, że ateistą zostaje się z lenistwa. Jeśli już mamy używać obrazowych metafor, to to, co Ty nazywasz upadkiem - ja nazwę podniesieniem głowy. To, co ty nazywasz ponownym podniesieniem się - ja nazwę schowaniem głowy spowrotem w piasek bezpiecznych, nie wymagających głębszych zastanowień bo doskonale wyuczonych od dzieciństwa poglądów. Z lenistwa to raczej się pozostaje wyznawcą mimo wszystkich wątpliwości. To wcale nie znaczy, że każdy wierzący wierzy z lenistwa. Ale na pewno łatwiej jest siłą inercji pozostać w wierze, będąc nią otoczonym, niż zostać ateistą. Wierz mi albo i nie, ale jako matka przeszłam swoje, nie zawsze jest łatwo na przykład zrezygnować z religii dziecka w szkole. Leniwi na religię będą chodzili, bo każdy jest zapisany domyślnie, żeby nie chodzić trzeba się deklarować, a nawet walczyć o swoje prawo nie uczęszczania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapytajka Re: dluga i skomplikowana historia KK... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 16:22 zgodze sie z Toba, ze wciaz trzeba walczyc o to zeby w spokoju moc wyznawac jakas wiare badz zadnej pomimo, ze jestesmy krajem 'cywilizowanym'. jednak moze zle sie wyrazilam, ale moja wypowiedz odnosilam w kontekscie odstepstwa od wiary ze wzgledu na zachowania innych wiernych (rowniez ksiezy), a przeciez, pomijajac tzw.hipokrytow kazdy odpowiada za siebie i dlatego ktos kto uwaza katolikow(wszystkich)za hipokrytow sam nim byl bedac katolikiem bo inaczej nie bylby taki ogolnikowy.i tylko o to mi chodzilo, ze ktos obrazil sie na Bozie bo ksiadz ma jaguara (jak gdyby Bog mial cos z tym wspolnego) Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:29 zapytaniaznak napisał: > Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > > > Muszę się zgodzić z lukiem. Mnie też irytuje chamskie i opresyjne (sic!) > > zachowanie katolików. Wszędzie tylko urażone uczucia religijne, pielgrzym > ki, > > moja kasa idzie na jakieś idiotyczne budowle i fundusze kościelne, księża > nie > > płacą podatków a cały system KK jest zbudowany na manipulacji i nieuczciw > ości > > (pierwszy przykład z brzegu- chrzest niemowlaków i religia w przedszkolac > h). KK > > > > to zwyczajna organizacja ideologiczna, ma na swoim koncie grzeszki nie mn > iejsze > > > > niż SS. Hipokryzja powinna widnieć w nazwie tego wyznania. > > Za taki tekst możesz mieć proces. Porównywanie dowolnego kościoła do SS ci to > gwarantuje. > ...ale oczywiście jesteś odważny, bo nikt nie będzie szukał jakiegoś > rafvonthorn'a, możesz dalej poszczekiwać z ukrycia... > P.S. Napisz jeszcze kredą "gupi kaowiec". Najgorsze ,że tacy jak on pluja nienawiscią, bezpodstawnie kłamią, manipulują historia często jej nie znając(!), nie znając równiez zasad religii, która tak zaciekle atakują. I jeszcze uwazają ,ze mają takie prawo, a ci ktorych atakują nie maja się prawa bronic! To dopiero hipokryzja! Zwłaszcza,ze tacy jak on potem biora slub kościelny i chrzcza dzieci, cały czas uwazajac,ze to nie ich wina,a wina Kościoła! A to juz nie hipokryzja ,to juz głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 12:37 A na jakiej podstawie zarzucasz mi nieznajomość historii kościoła, albo zasad wiary? nie wypowiadałbym się na ten temat, gdybym nie miał dobrze wyrobionego zdania i znajomości tematu. Chcesz rozmawiać, czy się wydzierać? Już nie mówiąc o tym, że mam pełne prawo do wygłaszania dowolnych opinii na temat KK, ponieważ część moich ciężko zarobionych pieniędzy trafia tam bez mojej woli... Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:57 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > A na jakiej podstawie zarzucasz mi nieznajomość historii kościoła, albo zasad > wiary? nie wypowiadałbym się na ten temat, gdybym nie miał dobrze wyrobionego > zdania i znajomości tematu. Chcesz rozmawiać, czy się wydzierać? Już nie mówiąc > > o tym, że mam pełne prawo do wygłaszania dowolnych opinii na temat KK, ponieważ > > część moich ciężko zarobionych pieniędzy trafia tam bez mojej woli... Znam tą znajomosc tematu rodem z www.racjonal.pl . Niektórzy antyklerykałowie zachowują się tak jakby katolicy historii nie uczyli sie w tych samych szkołach i uczelniach co wszyscy tylko usczeszczali na jakies tajne fakultety pomijając szkołe i uczelnie. Sami nie widza,ze jedyny ich kontakt z Kosciołem to manipulacyjne , komuchowe IDEOLOGICZNE strony antyklerykalne dla naiwniaków ,nie licząc nieszczęsnego pseudokatolickiego RM. Ze tez komuna jeszcze zyje w naszym panstwie, w mentalnosci tylu ludzi, wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 15:36 Czarnobiałość i uproszczenia, jakie przebijają z Twojej wypowiedzi dyskwalifikują Cię jako rozmówce. Pytałem, czy chcesz rozmawiać, widzę, że nie. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mediewista Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.kg.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 20:56 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): Czarnobiałość i uproszczenia, jakie przebijają z Twojej wypowiedzi dyskwalifikują Cię rafvonthorn, jako rozmówcę. Z Tobą nie można porozmawiać, można najwyżej wysłuchać ignoranckich wypowiedzi o krucjatach i SS. Wypowiedzi te świadczą o tym, że ich autor słyszał oba pojęcia, jednak nie zna ich znaczenia. Nie potrafi wskazać złożoności przyczyn krucjat, nie zna celów i metod działania SS. Wskazanie na krucjaty, jako na zjawisko gorsze od SS świadczy nie tylko o ignorancji wypowiadajacego się, ale wręcz o chorobliwej nienawiści. Proponuję zapytać babci, z czym kojarzy się jej SS, a potem wypowiadać idiotyczne uwagi na forum. Ogólnie ocena: niedostateczny. Proponuję wrócić do dyskusji przynajmniej za rok. Mniej więcej tyle zajmie rafvonthornowi przeczytanie podstawowej!!!! literatury historycznej na temat krucjat i hitleryzmu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rahoi Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 23:33 Nie chciałem komentować, bo w ciągu dnia pracuję. Jednak po tekście: "A na jakiej podstawie zarzucasz mi nieznajomość historii kościoła, albo zasad wiary? nie wypowiadałbym się na ten temat, gdybym nie miał dobrze wyrobionego zdania i znajomości tematu" nie zdzierżyłem! Mam pytanie! Czy jesteś jeszcze w wieku gimnazjalnym? Jeśli tak, to wiele tłumaczy. Jeśli nie, to mam drugie pytanie. czy czytałeś cokolwiek na temat krucjat poza tekstami z.www.racjonal.pl ? Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 19:06 Przegięłaś Mi tym razem! I posługujesz się kłamstwem! - Piszesz że nie możesz się bronić?!!! A co tu robisz? Nie tylko bronisz, ale atakujesz! Luke rzucił luźną uwagę, być może dla Ciebie prowokującą, ale nie do Ciebie adresowaną! To Ty jego zaatakowałaś pierwsza, więc NIE KŁAM, że nie możesz się nawet bronić, bo TO jest właśnie OBŁUDA - co było do udowodnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.aster.pl 22.05.06, 16:28 Kościelne qrwy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapytajka Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:15 panu juz podziekujemy.dwa wyrazy, a tyle mowia o rozmowcy:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapo prymitywne porownanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:59 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): >KK to zwyczajna organizacja ideologiczna, ma na swoim koncie grzeszki nie mniejsze niż SS. < O tym jak prymitywne jest to porownanie swiadczy fakt, ze ludzie CHRONILI SIE PRZED SS M.IN. W KLASZTORACH I KOSCIOLACH. Ksieza katoliccy wywozeni byli do obozow koncentracyjnych gdzie oprawcami byli esesmani. Trzeba miec jakas monstrualna doze nienawisci do KK aby pisac tego rodzaju oszczerstwa, ktore w istocie zacieraja prawde o zbrodnioczej naturze ss. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: prymitywne porownanie 22.05.06, 17:09 Dobra dobra, to jeszcze napisz gdzie chronili się mieszkańcy ziem, przez które przewalała się krucjata? Gdzie chronili się ludzie paleni na stosach? Widać, żę wielu utożsamia religię z kościołem, krytykę instytucji odbiera jako atak na podstawy wiary. Kościół Katolicki (nie on jeden zresztą) ma na rękach krew milionów ludzi, jest przy tym potężną instytucją finansową. Takie są fakty i zdrowym jest wyciągać z nich wnioski, a nie być bezmyślną owieczką do strzyżenia. Tak przy okazji - mam styczność z Caritasem i zapewniam, że to co ta instytucja wyczynia często niewiele ma wspólnego z miłosierdziem itp. pierdołami - liczy się kasiora! Tak, wiem - nie znam się, jestem zindoktrynowanym przez żydowskie lobby komunistą itp. ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 21:49 Podpisz sie lepiej Pietruszka lub Piotrowski, bedzie przynajmniej jasniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.05.06, 12:27 Nie uwazam by moje slowa byly obrazliwe, jest to moj poglad, do ktorego mam prawo i ktory mam prawo glosic. Problem z takimi osobami jak TY polega na tym, ze dostajecie histerii, po uslyszeniu chocby najmniej krytycznej uwagi pod swoim adresem (czego najlepszym dowodem jest Twoja reakcja oraz natretne i kompletnie nie trafione moralizatorstwo --> takze typowe). Co do hipokryzji w kosciele kat. to zabarklo by chyba miejsca na tej stronie, by wymieniac (jesli jestes ciekawa, sugeruje poszukac w sieci, znajdziesz wiele interesujacych rzeczy na ten temat - taka lektura moglaby Ci otworzyc oczy i moze przestalabys sie wreszcie poslugiwac sloganami, ktore uslyszalas od ksiedza). I daruj sobie osobiste analizy mojej moralnosci i sumienia, bo nie masz nawet najskromniejszych podstaw i wiedzy, by takowe czynic - katolickie klisze zostaw dla siebie i sobie podobnych. pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:45 "dusznej, kostycznej i (niestety) przepelnionej hipokryzja wiary katolickiej" To nie sa obrazliwe slowa? W dodatku nie tylko obrazliwe ale i klamliwe. Nadal pytam gdzie WIARA KATOLICKA jest przepełniona hipokryzja? Ty wiesz wogole jakie zasady głosi katolicym w swej nauce??? i czy Ty piszac tak o miliardach ludzi na swiecie(bo tylu jest katolików) nie stawiasz sie w roli tego lepszego? Ja pytam: lepszego w czym??? W tym,ze jedni się starają życ dobrze a Ty nie masz w życiu zadnych zasad? To Cie stawia w roli lepszego? Pytam od siebie,a nie od ksiedza (jakiego znowu księdza?- to dopiero slogan !) Poza tym radze zajrzec do slownika co oznacza słowo "krytyka" bo nie jest tożsame z nieuctwo i głupota. Plucie nanawiscią na cos czego sie nie zna tez krytyka nie jest. Wejdź do Koscioła, zapoznaj sie z tym, wtedy bedziesz wiedzial co krytykowac,( jestem jak najbardziej za konstruktywna kryytyką) a co wmowiły, żerując na naiwnosci ludzkiej ,Ci i innym matołom "Fakty i mity" Zegnam nieuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mef Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:55 Dawno takiego belktou nie czytalem.. Swoim postem tylko potwierdzasz slowa luka- nie mozesz zniesc nawet najmniejszej krtytyki. i czy Ty piszac tak o miliardach ludzi > na swiecie(bo tylu jest katolików) nie stawiasz sie w roli tego lepszego? Ja > pytam: lepszego w czym??? W tym,ze jedni się starają życ dobrze a Ty nie masz w > > życiu zadnych zasad? To Cie stawia w roli lepszego? W tym zdaniu TY sie postawilas w roli tej lepszej. Uwazasz, ze Twoje zyciowe zasady sa lepsze od innych. Nie wiem tez, na jakiej podstawie stwierdzilas, ze Twoje rozmowca owych zsad nie ma? To, ze nie jest praktykujacym katolikiem, znaczy, ze nie ma zasad? I tu wlasnie mozna przytoczyc pierwszy z brzegu przyklad hipokryzji KK- otoz katolicy bardzo chetnie glosza milosierdzie, a w rzeczywistosci palaja nienawiscia do wszystkiego co inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.05.06, 13:22 Oto zaprezentowalas w pelnej krasie sposob prowadzenia dialogu w wydaniu katolickim. No comments :) Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 22:01 to byla jedynie konkluzja a gdzie sa argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasi1 Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:22 Jeśli ktoś jest niewieżący czy też jest innej wiary to nie znaczy że nie ma zasad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygier Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:14 zdaje się że "ten innej wiary" nie ma zasad... ortografii :) Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 22:02 inna wiara - inna ortografia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 13:36 Ha, tylko człowiek naprawdę nikczemny musi przyjmować rozgraniczenie dobro/zło z zewnątrz. Odsyłam do Kanta. Żenujące jest twoje założenie, że człowiek może prezentować dobro jedynie pozostając w organizacji religijnej. Zapędziłaś się już zbyt bardzo, jak na swoje możliwości intelektualne, dalej jest już tylko kompromitacja. Daj sobie spokój, radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:38 Rafvonthorn-nawet nie ma sensu tlumaczyć komuś, kto intelektualnie odbiega o eony lat świetlne, że się myli, bo żaden glupiec nigdy nie jest niezadowolony ze swego intelektu;) Odpowiedz Link Zgłoś
rahoi Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 23:41 Nie potrafisz komentować racjonalnie? Stać Cię tylko na argumenty ad personam? Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 17:13 Typowe - jak ktoś nie wierzy w KK, to znaczy jest pozbawiony zasad. Bo jak powszechnie wiadomo, członkowie KK mają monopol na godne, wartościowe życie, a pozostała większość ludzkości to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapytajka Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:41 nienawisc do KK, rzadko rodzi sie z nieznajomosci zasad.czesto przyczyna takich postaw sa doswiadczenia, ktore sie zdobylo bedac chrzescijaninem(bo zakladam, ze nienawisc wobec KK mozna poszerzyc na inne koscioly) przykladem moze byc Nietchze.szkoda tylko, ze glowna przyczyna odejscia od wiary niejednokrotnie jest niewlasciwy przyklad innych ludzi-powod zaiste bezsensowny, ale prawdziwy. a moze zle doswiadczanie innych jest tylko wymowka dla konformistow (nie jest trendy wyznawac tak staroswiecka wiare)lub tez tych, ktorzy bedac 'katolikami' woleli odsunac sie od kosciola by nie byc postrzeganymi jako hipokryci?to tylko moje pytanie wiec ta retoryczna odpowiedz moze byc nie do konca prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dln Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.local5.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 00:47 > Nadal pytam gdzie WIARA KATOLICKA jest przepełniona hipokryzja? Zasady chrześcijaństwa są z reguły ładne (choć nie wszystkie mi się podobają), ale ta praktyka, mała mi, ta praktyka! "Zabijajcie wszystkich, Bóg rozpozna swoich" - to są niestety słowa wypowiedziane przez biskupa, księcia kościoła. A słów tego rodzaju padło w historii bardzo, bardzo dużo przy różnych okolicznościach. Kościół ma tyle na sumieniu, że dla niektórych jest po prostu instytucją skompromitowaną. A inni - cóż, po prostu nie odnajdują w sobie wiary, ale to nie znaczy przecież, że ich egzystencja jest mniej wartościowa. Powiem przewrotnie, że szukanie uzasadnienia dla moralnego postępowania w Bogu uważam właśnie za pójście na łatwiznę. A przecież generalna zasada jest w gruncie rzeczy prosta, intuicyjna i nie wymaga wspierania się Boską "podpórką": wystarczy nie być sk...synem. I już jest OK. "Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie". > i czy Ty piszac tak o miliardach ludzi na swiecie(bo tylu jest katolików) Trochę przesadzasz z tymi liczbami. Chyba że miało być o "miliardzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapytajka Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:23 Problem z takimi osobami jak TY polega na tym, > ze dostajecie histerii, po uslyszeniu chocby najmniej krytycznej uwagi pod swoi > m > adresem problem z Toba polega na tym, ze opinia i krytyka do ktorej jak najbardziej masz pawo jest malo konstruktywna, nieprzekonujaca, zgeneralizowana i prowokacyjna. Poza tym wobec takich 'atakow' trudno walczyc racjonalnymi kontrargumentami, ktore i tak Cie nie przekonaja.rozmowa z Toba mozliwa jest na zasadach analizy tranzakcyjnej wiec nie miej do nikogo pretensji Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:42 mala.mi74 napisała: > > UBOLEWAM wrecz ze nie ma ich wiecej,przydalaby sie jakas alternatywa dla > > dusznej, kostycznej i (niestety) przepelnionej hipokryzja wiary katolicki > ej. > > Wg Ciebie te ostatnie słowa nie sa obraźliwe? Te słowa obrażliwe nie są, bo luke podaje konkretne zarzuty (brak wolności, skostnienie i hipokryzję katolików). Można z tym dyskutować, pokazywać argumenty przeciwne. Gdyby napisał np, że wierni to banda bęcwałów to byłaby obraza - polemika w tym przypadku jest wykluczona. > Widocznie tak się do swojej > nietolerancji przyzwyczaiłes ,że juz tego nie widzisz. Mozesz udowodnic gdzie > WIARA KATOLICKA jest przepełniona hipokryzja ? Przykładów jest sporo, na przyklad 'cudowny' zanik 2 przykazania i rozmnożenie 10 - a tylko z powodu drobnego faktu, że święte obrazki i figurki się nieźle sprzedają. pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog Inny przykład: kochaj bliźniego jak siebie samego, ale jak ci się nie podoba (tzn. gorszy cię) to kamień do szyi i w morze (Mt. 18,6, Mk. 9.42). > Bo mi Ty się wydajesz przepełniony hipokryzją. Atakujesz Kosciól bo sam nie > potrafisz sprostac wymaganiom ktore on stawia. Trudno mi stwierdzić, że luk atakuje - przedstawia swoje wątpliwości. Ty natomiast, nie znając go prawie wcale, zarzucasz mu brak sumienia (a akurat pisze bardzo spójnie, raczej wygląda na to że w zgodzie ze swoim sumieniem), hipokryzję (również nie zauważyłem) i ślepotę wobec samego siebie (u luka nie znalazłem przykładów. Ponadto zauważam, że przysłowie o drzazdze i belce jest uniwersalne, a ty również nie przedstawiasz zbyt krytycznego wobec siebie spojrzenia. Pozdrawiam, PS: zwracam uwagę, że tzw. ludzie głęboko wierzący zazwyczaj rzadko zastanawiają się nad własną wiarą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.ceramika.agh.edu.pl 22.05.06, 13:32 Cieszę się wiedząc, że moje zdanie o pogladach luka, a mianowicie że są one wredne, niekompetentne i niestety przepełnione hipokryzją nie jest dla niego obraźliwe - bądź co bądź podaję konkretne zarzuty (złą wolę, brak znajomości tematu i hipokryzję) z którymi można dyskutować, prawda? Nawiasem rzecz biorąc również Twoje podejście do katolicyzmu jest mocno jednostronne, co widać w Twoim przykładzie rzekomej "hipokryzji" kościoła - przeredagowanie przykazań (przy, zauważ, nie zmienionej treści merytorycznej) było o tyle trafne, że w katolickiej wersji żona bliźniego nie jest już wymieniana razem z resztą jego dobytku i inwentarza, jak zapisano to w wersji starotestamentowej (i jak pozostało w niektórych kościołach protestanckich). Również przykład z gorszeniem odnosi się po równo do wierzących jak i do bliźnich - nie jest więc sprzeczny z przykazaniem miłości bliźniego (jak siebie samego) i nie trąci hipokryzją. > PS: zwracam uwagę, że tzw. ludzie głęboko wierzący zazwyczaj rzadko > zastanawiają się nad własną wiarą. Ulegasz przesądom... Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 14:14 Co do obraźliwości zgadzam się z Tobą w pełni, choć argumentów na poparcie Twoich tez nie widzę. pozwól więc, że do czasu ukazania mi ich będę uznawał Twoje twierdzenia za fałszywe (wszak obowiązek dowodu leży po stronie tego, co twierdzi, a nie tego, co zaprzecza). Co do manipulacji przykazaniami, mógłbyś mi przedstawić interpretację drugiego przykazania (Wj 20,4) w świetle kultu świętych, wynoszenia na ołtarze itp? Przy okazji możesz wskazać to przykazanie w katolickim katechizmie, jakoś nie mogę go znaleźć (a jak utrzymujesz merytoryczna interpretacja pozostała bez zmian). Co do kobiet we wspólnym przykazaniu z rzeczami, to rozdzielenie tego również uważam za słuszne, tylko wtedy mamy jedenaście przykazań. Z czym problemu nie widzę, może ich być nawet 363 (tyle artykułów ma kodeks karny), byle były sensowne. Tylko się co poniektórym paluszki skończą i liczyć przestaną. A skoro jesteśmy przy tej nieszczęsnej kobiecie w 10 przykazaniu, to może dodać kobiecie mężczyznę? Czy pożądając mężczyzny nie grzeszy się? Coś dla homoseksualistów. Jeżeli natomiast wezwanie do miłości powszechnej jesteś w stanie połączyć z topieniem niektórych (tych rzekomo kochanych) bliźnich, to ja przepraszam, ale chyba różnie rozumiemy słowo hipokryzja. Co do jednostronności - dyskutujemy tu o hipokryzji, a nie o dobrych stronach kościoła (niestety, i mówię to ze szczerym żalem jest ich coraz mniej). Dla zupełnej jasności - nie wierzę w boskość Jezusa (co chyba wyklucza mnie z grona chrześcijan - na marginesie: kościół katolicki jest antygnostyczny, powoływanie się na gnostyka Jezusa w religii antygnostycznej to też obłuda). Niewiara w boskość nie oznacza, że nie uznaję części jego nauk za słuszne. A co do wierzących to znam sporo gorliwie wierzących, ale żadnego, który przemyślałby to w co wierzy i się przy tej wierze utrzymał. Jakaś klątwa, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 16:12 > Co do manipulacji przykazaniami, mógłbyś mi przedstawić interpretację drugiego > przykazania (Wj20,4) w świetle kultu świętych, wynoszenia na ołtarze itp? Przy > okazji możesz wskazać to przykazanie w katolickim katechizmie, jakoś nie mogę > go znaleźć (a jak utrzymujesz merytoryczna interpretacja pozostała bez zmian). Troszkę za wczas urwałeś przywoływany cytat - powinieneś wziąć pod uwagę również następne zdanie - zauważysz wtedy, że przykazanie to zakazuje nie tyle sporządzania portretów co bałwochwalstwa; w zasadzie zdanie to jest rozwinięciem pierwszego przykazania. Oryginalnie przykazania z księgi wyjścia nie są numerowane, w "krótkiej" wersji przykazań zdania (Wj20,3-6) streszczono jednym sformuowaniem (nie wykreślając przecież reszty z Pisma Świętego). (Jeżeli oczywiście jesteś zwolennikiem dosłownego traktowania tekstu biblii to serdecznie współczuje, we współczesnej kulturze masz przechlapane...) Co do kultu świętych, to trakatowanie go przez protestantów (i zwolenników szukania dziury w całym, żeby nie zapomnieć o niektórych innych forumowiczach) jako bałwochwalstwa jest zdrową przesadą - "święci" i "błogosławieni" są dla wiernych jedynie wzorami postaw propagowanych przez religię "których przykładem wierni budują się" - kan. 1186; nie mamy tu do czynienia z żadnym ubóstwieniem, pozostają oni sługami bożymi. Oczywiście teoria sobie, a ludowe wyobrażenia sobie... Co do żony bliźniego z 9 przykazania to w pełni popieram rozszerzenie do "partnera", choć lepiej gdyby znaleźć wznioślej brzmiące określenie. Odnośnie stosunku do bliźniego, to tylko zwracałem uwagę, że jest ona ograniczona do "traktuj go jak siebie" = "bądź dla bliźniego równie surowy jak dla siebie" - co ani trochę jak hipokryzja nie brzmi (te cytaty które przywoływałeś poprzednio też mają dalszy ciąg - właśnie o wymaganiach względem siebie samego). Gnostyk Jezus??? Cóż jeśli odrzucimy starsze opisy jego nauk i oprzemy się na późniejszych (he, he -gnostyckich) to nawet takie wnioski można wyciągnąć (ale też, zgodnie z zasadami logiki, każde wnioskowanie wywiedzione z fałszywych założeń prowadzi do fałszywej tezy). > A co do wierzących to znam sporo gorliwie wierzących, ale żadnego, który > przemyślałby to w co wierzy i się przy tej wierze utrzymał. Jakaś klątwa, czy > co? Miejmy nadzieję że klątwa, inaczej oznaczałoby to, że w jakimś podejrzanym towarzystwie się obracasz. (Bez urazy, gdyby jednak, potraktuj to jako żart) Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 16:28 greg0.75 napisał: > Troszkę za wczas urwałeś przywoływany cytat - powinieneś wziąć pod uwagę równie > ż następne zdanie - zauważysz wtedy, że przykazanie to zakazuje nie tyle sporzą > dzania portretów co bałwochwalstwa; w zasadzie zdanie to jest rozwinięciem pier > wszego przykazania. Oryginalnie przykazania z księgi wyjścia nie są numerowane, > w "krótkiej" wersji przykazań zdania (Wj20,3-6) streszczono jednym sformuowani > em (nie wykreślając przecież reszty z Pisma Świętego). Nie uważam, że Biblia zakazuje robienia wizerunków czegokolwiek (jak uważają muzułmanie), jednak kult świętych jest zaakceptowany przez kościół. Jeżeli nawet niektórzy teologowie wypierają się go, to ich wołanie jest głosem na puszczy. Jeśli zaś chodzi o niedosłowne interpretowanie Biblii, to ja akurat w drugim przykazaniu odnajduję zakaz oddawania czci Bogu, krótko mówiąc zakaz modlitwy. Wiarę realizuje się słowami, nie czynami. > (Jeżeli oczywiście jesteś zwolennikiem dosłownego traktowania tekstu biblii to > serdecznie współczuje, we współczesnej kulturze masz przechlapane...) Problem w tym, że biblię trtzebaby napisać na nowo, aktualnie. > Odnośnie stosunku do bliźniego, to tylko zwracałem uwagę, że jest ona ograniczo > na do "traktuj go jak siebie" = "bądź dla bliźniego równie surowy jak dla siebi > e" - co ani trochę jak hipokryzja nie brzmi (te cytaty które przywoływałeś popr > zednio też mają dalszy ciąg - właśnie o wymaganiach względem siebie samego). > > Gnostyk Jezus??? Cóż jeśli odrzucimy starsze opisy jego nauk i oprzemy się na p > óźniejszych (he, he -gnostyckich) to nawet takie wnioski można wyciągnąć (ale t > eż, zgodnie z zasadami logiki, każde wnioskowanie wywiedzione z fałszywych zało > żeń prowadzi do fałszywej tezy). Jakby to powiedzieć, "Królestwo moje nie z tego jest świata", "Oddaj Bogu, co boskie, a cezarowi co cesarskie", "Jam jest drogą, kto za mną idzie zostanie zbawiony" - teksty wyjątkowo gnostyckie. Zresztą teksty z Qumran (a teksty Esseńczyków są dziwnie podobne do nauk Jezusa) są starsze od Jezusa. > Miejmy nadzieję że klątwa, inaczej oznaczałoby to, że w jakimś podejrzanym towa > rzystwie się obracasz. (Bez urazy, gdyby jednak, potraktuj to jako żart) Towarzystwo wyjątkowo pobożne (z początku) i w zasadzie nigdy z nimi o religii nie rozmawiałem. Miło się dyskutowało, do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.net.autocom.pl 22.05.06, 17:04 > Miło się dyskutowało, do zobaczenia i nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygier Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:18 > A co do wierzących to znam sporo gorliwie wierzących, ale żadnego, który > przemyślałby to w co wierzy i się przy tej wierze utrzymał. Jakaś klątwa, czy > co? szukajcie a znajdziecie... może po prostu slabo szukasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapytajka Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:54 Inny przykład: kochaj bliźniego jak siebie samego, ale jak ci się nie podoba > (tzn. gorszy cię) to kamień do szyi i w morze (Mt. 18,6, Mk. 9.42). tym przykladem pokazales jaka jest Twoja znajomosc Biblii i pogrzebales sie. teraz radze Ci odciac grzeszace Twe rece:P chyba nie rozumiesz slowa metafora-moze zacznij od czegos co nie posunie cie do uwieszenia mlynskiego kamienia czy wylupania oka, Biblia dla dzieci ma chyba dostatecznie wyraziste objasnienia. a co do milosci blizniego to przykazanie mowi samo za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroB Re: Gdzie kościoły są pełne, a dusze czesto puste! IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 22.05.06, 16:57 Zauwazcie prosze, iz w krajach zdominowanych przez jedna religie (i obojetnie czy bedzie to islam, prawoslawie, czy, np. katolicyzm...) spotyka sie mniej tolerancji, a wiecej fanatyzmu i checi narzucania innym swoich pogladow! Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 21:55 Jak dla mnie to za bardzo zajmujes zsie innymi a za malo soba. Zanim znajdziesz zdzblo w oku drugiego wyjmij belke ze swojego. A moze zostan buddysta i daj wszystkim dobry przyklad Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 21:57 polecam tez mala powtorke z logiki: jedynie ludzei moga byc hipokrytami a nie religie bo przukazanie nie sa spisane z dopiskiem na marginesie ze to tylko zart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.acn.waw.pl 22.05.06, 12:28 > No własnie.Ja nie ciesze się,ze w moim miescie jest mało buddystów czy mało > hindusów,mimo ,ze nie utożsamiam sie z tymi wyznaniami. > Cos jest nie tak z Twoim sumieniem... Sedno sprawy w tym, że Polakom ani buddyści, ani hindusi nie kojarzą się z żadną partią polityczną. Stąd i stosunek do nich obojętny. W przypadku wyznania katolickiego mamy za to ciąg skojarzeń: katolicy, Radio Maryja, Kościół - PIS, LPR. Rydzykowi dziękuj za to, że część Polaków zaczyna się wstydzić Polaków- katolików. A PISowi i LPR za to, że jest to coraz większa część Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.stat.gov.pl 22.05.06, 13:56 Cieszy się ze jest wiecej takich jak on i tym chwilowo ucisza sumienie. A i tak każdy kiedyś odpowie tylko za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biko Pustka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 11:30 W mojej opini prawda jest jeszcze bardziej przygnębiająca. W Europie zachodniej kościoły są puste, w Polsce być może kościół jest pełny w czasie niedzielnej mszy .... jednak jest to kościół zupełnie pustych form. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowianka Kościoły IP: *.244.158.34.rzeszow158.tnp.pl 22.05.06, 11:51 "Bez Boga ani do proga..." Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 11:34 Brawo Rzeszów, dobrzy ludzie tam mieszkają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porownanie Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.r-212.178.64.atwork.nl 22.05.06, 11:40 a do jakich krajow sie porownujemy - bo w mojej opinii 40% to calkiem niezle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.06, 11:42 wiele osób w ostatnim czasie przestało chodzic do koscioła aby zaprotestowac przeciwko temu, co wyrabia nasz kochany rząd razem z ojcem dyrektorem (i inwestorem). Kościół powinien byc apolityczny a państwo - świeckie. Niestety trudno oprzeć się wrażeniu, że rząd usiłuje stworzyć państwo kościelne - faworyzowanie radia Maryja, TV Trwam czy Naszego Dziennika, wprowadzenie cenzury aby nie "obrazić uczuć religijnych" oraz afiszowanie się uczestnictwem we mszach św., wytartymi od klęczenia butami itp. dobitnie o tym świadczy. A nasze władze kościelne udają tylko że coś próbują z tym zrobić. Kościołowi zawsze zależało na władzy i jak widac nic się nie zmieniło.I nie należy niechodzenia do kościoła traktować jako obrażenie się na Pana Boga. Modlić można się również w domu czy na spacerze. Jak słyszę na kazaniu, ze głosować nalezy na PiS i że książka czy film sa zakazane, to mam wrażenie, ze niedaleko nam do Talibów. Jako człowiek myslący posiadający wolną wolę sama potrafię ocenic dobro czy zło. I nigdy nie zgodzę się z tym, że bicie dzieci jest najlepszym środkiem wychowawczym - tak uważa nasz nowy minister edukacji, powołujący się na każdym kroku na kościół. Dopóki kościół nie odetnie się stanowczo od tego co się teraz wyczynia, wiernych będzie ubywać. pewnozaczął Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 11:49 Gość portalu: katolik napisał(a): > wiele osób w ostatnim czasie przestało chodzic do koscioła aby zaprotestowac > przeciwko temu, co wyrabia nasz kochany rząd razem z ojcem dyrektorem (i > inwestorem). Kościół powinien byc apolityczny a państwo - świeckie. Niestety > trudno oprzeć się wrażeniu, że rząd usiłuje stworzyć państwo kościelne - > faworyzowanie radia Maryja, TV Trwam czy Naszego Dziennika, wprowadzenie > cenzury aby nie "obrazić uczuć religijnych" oraz afiszowanie się uczestnictwem > we mszach św., wytartymi od klęczenia butami itp. dobitnie o tym świadczy. A > nasze władze kościelne udają tylko że coś próbują z tym zrobić. Kościołowi > zawsze zależało na władzy i jak widac nic się nie zmieniło.I nie należy > niechodzenia do kościoła traktować jako obrażenie się na Pana Boga. Modlić > można się również w domu czy na spacerze. Jak słyszę na kazaniu, ze głosować > nalezy na PiS i że książka czy film sa zakazane, to mam wrażenie, ze niedaleko > nam do Talibów. Jako człowiek myslący posiadający wolną wolę sama potrafię > ocenic dobro czy zło. I nigdy nie zgodzę się z tym, że bicie dzieci jest > najlepszym środkiem wychowawczym - tak uważa nasz nowy minister edukacji, > powołujący się na każdym kroku na kościół. Dopóki kościół nie odetnie się > stanowczo od tego co się teraz wyczynia, wiernych będzie ubywać. pewnozaczął Jesli w naszym kraju bedzie wielu ludzi dających się zmanipulowac przez media, ksenofobicznych i nie myslących, nie odrózniających prywatnych przekonan polskich polityków od tego co oficjalnie naucza Kosciól Katolicki(Powszechny!) na calym swiecie to nadal bedziemy miec taki cudaczny parlament i cudacznych polityków-przeciez ich ktos wybiera ( i nie jest to papiez;) drogi "katoliku" nie znajacy swojej religii i swego Kościoła) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 12:23 Wdług mnie wiara jest bardziej intymna niż seks i każdy powinien nosić swoją w sercu na codzień, a nie bezmyślnie wgapiać się w samozwańczego pośrednika raz na tydzień. Księża to alfonsi i ekshibicjoniści intelektualni, do tego zafałszowani. Organizacja ideologiczo- polityczna posługująca się mechanizmem wiary, właściwym wszystkim ludziom. Hańba, Jezus by ich rozgonił, jak handlarzy w Świątyni. W Polsce musiałby całą Świątynie opatrzności rozpieprzyć i wyciągnąć spod gruzów zwłoki ks. Twardowskiego. Jak wieść niesie, obraca on się w grobie z taką szybkością, że podłączone dynamo zapewniłoby energię całej Warszawie. KK to hierarchiczna ściema dla maluczkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:34 Nie ougólniaj :) Bo część towarzystwa kieckowo-habitowego, to naprawde ludzie z powołaniem. A ci, którzy są widoczni jako "zło KK", to tacy, któzy do seminaium przed laty wleźli przez przypadek. A teraz nie mają co z sobą zrobić. Mam nadzieję, że za B-16 się coś z tym wreszcie ruszy :) Potrzeba, żeby owieczki miały Pasterzy, a nie pobekujących niezbyt mądrze Baranów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 12:40 Nie, ja mówię całkiem poważnie. Wiara w Boga jest tak indywidualną i intymną sprawą, że spłycanie i interpretacja Biblii w "masowy" sposób przez funkcjonariusza na ambonie jest obrazą moich uczuć religijnych. Całkowicie poważnie to mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:44 Nie każdy na ambonie interpretuje Biblię w sposób masowy :) Zależy do jakiego kościoła chodzisz :) Ja parafialny omijam szerokim łukiem od dłuższego już czasu :) Bo bredni i politykierstwa nie mam ochoty słuchać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.petrus.com.pl 22.05.06, 13:42 Nie chodzę do kościoła. problem tkwi w samym założeniu działania tej instytucji. Popatrz, co się stało z Solidarnością po 1989ym. Minęło 17 lat, a jak zmieniło się choćby znaczenie tego słowa, o politycznych konotacjach nie wspominając. A KK funkcjonuje 2000 lat... Każdy, kto przychodzi po Tobie, wykręca Twoją idee w sposób, który przyniesie mu korzyści. Odsyłam do teorii ewolucji organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 18:27 Zastanawiam sie, jak to jest, ze KK ciagle jednak dziala i ma niezle wyniki. Np rozwalenie komunizmu - rzecz niby niemozliwa a jednak sie udalo. Bez uzycia przemocy. Cud? W tej chwili KK przezywa niezwykly rozkwit wsrod mlodziezy, ktora miala przeciez zgodnym chorem beczec "No future" i po skonczeniu podstawowki stanac w kolejce po zasilek itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzina_au czas na kontemplacje i czas na wspolne przezywanie IP: *.vic.bigpond.net.au 22.05.06, 15:25 Dla wierzacego jest czas na kontemplacje i osobista modlitwe i jest rowniez czas na przezywanie uczuc religijnych wspolnie z innymi. Tak jak dla artysty malarza, jest czas na samotnicza prace nad obrazem, i czas wystaw i kontaktow z innymi malarzami i publicznoscia. Tak jak dla muzyka ... tak jak dla ... Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 22:07 to nie sluchaj, a jak juz nie sluchasz, to skad wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratio Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 22.05.06, 14:41 Problem KK w Polsce moim zdaniem polega na zupełnie czymś innym. Kościół nie podejmuje dialogu z wiernymi którzy z racji coraz lepszego wykształcenia, rozwoju techniki ect coraz częściej kontestują rzeczywistość - a kościół stosuje metody rodem ze średniowiecza i każe wierzyć ludziom w XXI wieku że kupienie szczebelka z drabiny św Józefa daje odpust zupełny i niebiosa stoją otworem (to tylko przenośnia). Pozatym KK przestał być albo nigdy nie był wspólnotą ludzi o tym samym światopoglądzie czy wartościach lecz jakoąś dziwną hierarchią daleką od ludzi i ich problemów - kler musi zdać sobie sprawę że już nie jest arystokracją, doedukować się i zejść z piedestału do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 22:13 tak sie sklada ze kazdy ksiadz ma mature i 6 lat studiow z magisterium na koncu to i tak wiecej niz 85% spoleczenstwa, nie sadze zeby musieli miec wszyscy doktoraty, natomiast zgadzem sie ze po latach komuny musza uczyc sie trudnej sztuki dialogu Kosciala ze swiatem : czyli jak z jednej byc wiernym Ewangelii a jednoczesnie pochylac sie nad kazdym czlowiekiem, nawet takim jak ziejacy nienawiscia forumowicze GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:41 Jesteś boski:) Zalóż sektę a pójdę za Tobą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cami tracic godzine czasu?? IP: 81.19.200.* 22.05.06, 11:49 przeciez ten czas mozna spozytkowac w Supermarkecie...np Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: tracic godzine czasu?? 22.05.06, 12:09 Gość portalu: cami napisał(a): > przeciez ten czas mozna spozytkowac w Supermarkecie...np Niestety, znam wielu "zadeklarowanych" katolików, wyznania hipermarketowego... Wielu "nowoczesnych" oczywiście też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: tracic godzine czasu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:24 Gdybym na osiedlu miała tylko mój kościół parafialny, to chyab musiałabym zmienić wyznanie na hipermarketowe :D Byłoby zdrowiej dla mojej psychiki... niż słuchanie bełkotu, przy którym wywody bandy Rydzyka to kwintesencja intelektu :D Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: tracic godzine czasu?? 22.05.06, 13:16 Gość portalu: wredna_jedza napisał(a): > Gdybym na osiedlu miała tylko mój kościół parafialny, to chyab musiałabym > zmienić wyznanie na hipermarketowe :D > Byłoby zdrowiej dla mojej psychiki... niż słuchanie bełkotu, przy którym wywody > bandy Rydzyka to kwintesencja intelektu :D Rozumiem, że jesteś wierząca, praktykująca, ale boli cię to co wyprawiają księża w twojej parafii. Czy tak ? W pełni to rozumiem, pamiętam księży, którzy ...wzbudzali we mnie negatywne emocje (ale mi wyszło dyplomatycznie ;-))) ). Jest wielu nijakich, szarych. Na szczęście są też ci dobrzy. U mnie w parafii jest taki niezorganizowany proboszcz, ale poza roztrzepaniem jest po prostu rewelacyjnie DOBRY. Całkowite zaprzeczenie tych wad, które antyklerykałowie tak chętnie podnoszą. I nie jest jedyny. Bo ludzi są źli, dobrzy, albo nijacy. Wierzący i niewierzący, księża i świeccy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: tracic godzine czasu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:44 > Rozumiem, że jesteś wierząca, praktykująca, ale boli cię to co wyprawiają księża > w twojej parafii. W sumie mam alternatywę - na terenie parafii jest kaplica jednego z zakonów, dostępna dla ogółu [ojczule głoszą kazania generalnie z "wyższej półki"], ewentualnie - jazdę do mojej byłej parafii :) Bo takiej zbieraniny 9 nadętych, zadowolonych z siebie bufonów - to chyba cięzko znaleźć :) A kazanie? Brednie i politykierstwo z najgorszego szamba [nawet Kurski z Wierzejskim tak jadowicie nie plują] :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: coz... jestes tylko.. wredna_jedza..nic+, nic- IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 22.05.06, 21:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza prymityw? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 07:46 Masz coś do powiedzenia w temacie, czy tylko bełkocik - czepianie sie do nicka? Bo "rere" to byle żaba potrafi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;jkl Re: tracic godzine czasu?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 16:20 co za różnica gdzie wydam pieniądze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blablabla Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:03 Też mieszkam w Łodzi i też się z tego cieszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:05 cyt.: "...ale Kościół liczył na to, że śmierć Jana Pawła II ją odwróci". Czyżby teraz Jan Paweł II kandydował nie tylko na świętego, ale również na męczennika...? Swoją drogą - powyższy cytat jest dla mnie obrzydliwością... Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Gdzie kościoły są pełne 22.05.06, 12:11 awersja napisał: > cyt.: "...ale Kościół liczył na to, że śmierć Jana Pawła II ją odwróci". > > Czyżby teraz Jan Paweł II kandydował nie tylko na świętego, ale również na > męczennika...? > > Swoją drogą - powyższy cytat jest dla mnie obrzydliwością... Fakt, duże faux pas ...tyle że są to słowa DZIENNIKARZA, a nie Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 w GW lubią takie zagrywki 22.05.06, 12:17 wbijanie klina miedzy katolików w Polsce to ich głowne zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wabud Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:07 Jeszcze parę lat działalności Radia i będzie 3%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: Gdzie kościoły są pełne IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.05.06, 12:07 niech wiecej strasza i groza beda mieli mniej i mniej Odpowiedz Link Zgłoś