engine8
18.01.18, 00:10
Czyli od European Union DO European Federation
Ja sie wam wydaje czy i kiedy EU stanie sie Federacja?
Wyglada ze chyba juz niedlugo i moze szybciej niz sie namwydaje.
Nie znam szczegolow ani odczuc tych z EU wiec ciekaw jestem jak to wyglada z ich strony
Mnie sie wydaje ze Federacja Eurpejska jest bliska a ostatnie wydarzenia jak Brexit , najazd uchodzcow czy porozumienia typy Grupy Wyszegradzkiej to bardzo przyspieszy.
I to chyba jedyny srodek aby zatrzymac process rozpadu Uni?
Przeciez praktycznie EU jest bardzo bliska Federacji?
Kraje czlonkowskie musza swoja polityke i prawna i finansowa dopasowac do unijnych.
Unia juz wystepuje jako jednostka nadrzedna w wielu dziedzinach, np sadownictwie,
EU wystepuje na zewnatrz jako panstwo i reprezentuje Europe na forach Swaitowych - ma szefow i ministra spraw zagranicznych, do Uni sie juz placi "podatki" a Uni daje dotacje (wprawdzie to cos innego ale zaczatek jest) ,
Dokumenty i prawa musza byc zgodne z unijnymi itd itp...
Co brakuje?
Oficjalnej Konstytucji? - nie wiem czy to jest wymagane ale "Treaty" ktore sa moga byc wystarczajce?
Wspolna polityka granicznej juz niedlugo bedzie - pracuje sie nad tym,
Wspolna armia tez (powaznie rozwazanana) i pare regulacji dotyczacej zarzadzania i zaleznosci...
Pozostaly praktycznie dwie istotne sprawy do zalatwienia - jak sformalizowanie spraw podatkowych (pobieranie i wydawanie)
Zabrania praw "masters" krajom czlonkowskim jesli chodzi o indywidualne prawo kazdego kraju do zmiany zasad przynaleznosci.
Cos jeszcze?
I co sie zmieni jak EU sie przeksztalci w EF?
Kraje straca wlasne “identity” - nie beda juz wystepwac na zewnatrz jako Kraje - EF przejmie role nadrzednego Panstwa.
Wymagania jezykowe?
No I mam nadzieje ze formujac federacje bedz sie wzorowac na Stanach czy Kanadzie a nie na Rosji ?