Gość: Cep IP: *.aster.pl 19.11.04, 09:00 Właśnie zaczął w Warszawie padać śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marianna Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 09:05 na Żoliborzu pada deszcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 19.11.04, 09:16 I widzisz. Ty mieszkasz na północy, ja na zachodzie. U mnie w tej chwili nieźle śnieży. Ale to nie jest suchy śnieg i chyba się nie utrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 09:26 jest! śnieg! niestety w towarzystwie deszczu :(, a osiem lat temu był sam śnieg! jadę teraz na Mokotów, może na południu będzie biało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 19.11.04, 09:32 U mnie trawniki zatrzymują śnieg, ale ulice są czarne. Ładnie to wygląda, przyjemnie - zwłaszcza, że nie muszę nigdzie wychodzić i mogę oddać się jednej z ulubionych rozrywek ludzi średniowiecza - patrzeniu, jak pada śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 19.11.04, 10:17 Ale sypie! Może jednak się utrzyma? Osiedla takie jak moje wyglądają w śniegu znacznie lepiej niż bez niego. Nie widać drobnych brudów - a to już coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 19.11.04, 11:23 Nadal śnieg. Wszystko naokoło białe. Szkoda, że nie możesz tego zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nierzyd [...] 19.11.04, 11:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.jazo.org.il 19.11.04, 11:34 marianko i cepus, jestescie zwykli sadysci!!!!! u nas zapowiedzieli zime, tymczasem sloneczko, sucho i cieplo!!!! nawet naszego zwyklego zimowego deszczu nie ma. a ja juz zaplanowalam sobie rozne takie zimowe zupki jak krupnik i kapusniak..... to jest to co mi brakuje w moim kraju, snieg. ale taki porzadny, co sie utrzyma przez pare tygodni, ktory bialy i skrzy sie i skrzypi pod butami..... snieg w jerozolimie to raz na 3-5 lat, rzadko utrzymuje sie przez 1-2 dni, normalnie to spada go okolo pol centymetra i po godzinie nie ma sladu.... natomiast przygotowania mamy nie z tej ziemi: wykupuje sie mleko i chleb, bo jerozolima bedzie "odcieta od reszty kraju" z powodu tego sniegu.... nu, smiechu nie ma konca.... ale tak to jest, mysle, ze jakby w polsce nie padal deszcz przez 8 miesiecy, to rolnicy wpadli by w poploch, nie? a u nas sa zbiory 3 razy... :) nu, to sie cieszcie sniegiem, pomyslcie jak wam zazdroszcze i duzo ciepla w domu.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
zagryziaczek Re: Do Dany33 - miła wiadomość 19.11.04, 11:47 Gość portalu: dana33 napisał(a): > marianko i cepus, jestescie zwykli sadysci!!!!! u nas zapowiedzieli zime, > tymczasem sloneczko, sucho i cieplo!!!! nawet naszego zwyklego zimowego deszczu > > nie ma. a ja juz zaplanowalam sobie rozne takie zimowe zupki jak krupnik i > kapusniak..... to jest to co mi brakuje w moim kraju, snieg. ale taki > porzadny, co sie utrzyma przez pare tygodni, ktory bialy i skrzy sie i skrzypi > pod butami..... snieg w jerozolimie to raz na 3-5 lat, rzadko utrzymuje sie > przez 1-2 dni, normalnie to spada go okolo pol centymetra i po godzinie nie ma > sladu.... natomiast przygotowania mamy nie z tej ziemi: wykupuje sie mleko i > chleb, bo jerozolima bedzie "odcieta od reszty kraju" z powodu tego sniegu.... > nu, smiechu nie ma konca.... ale tak to jest, mysle, ze jakby w polsce nie > padal deszcz przez 8 miesiecy, to rolnicy wpadli by w poploch, nie? a u nas sa > zbiory 3 razy... :) > nu, to sie cieszcie sniegiem, pomyslcie jak wam zazdroszcze i duzo ciepla w > domu.... :) co za wspanialy kraj zbiory 3 razy!! jesli krowy doicie 5 razy dziennie to teraz rozumiem dlaczego krasula tak do Izraela teskni i mmmuuuuuuczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 19.11.04, 11:47 Podobno ma sypać przez jeszcze dzień dwa. To może się utrzymać. Jeśli przyjdzie jakiś mrozik, będzie na to szansa. Będzie nawet trochę skrzypienia pod butami. Z powietrza znikną różne grypowe świństwa, przynajmniej na krótko - zawsze to jakaś ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 a propos krupnik 19.11.04, 13:44 Nie uwierzycie co mi sie raz przydarzylo. Zjadlem raz koszerna zupe! Krupnik wlasnie. Wiem, ze nie nalezy na glodnego isc po zakupy, bo sie dziwne rzeczy kupuje, ale myslalem ze mocna kawa z cukrem mnie uchroni. Gdy na polce zobaczylem spora torebke zupy w proszku z napisem "Kroupnick", pomyslalem "Lubie krupnik" i go cap. Opis byl po angielsku, wiec uznalem, ze to jakas wersja eksportowa. W domu wsypalem proszek do garnka z woda i zaczalem studiowac torebke. Na poczatku nic takiego. W skladzie chemia jak zawsze, oprocz zageszczacza. Zamiast gumy arabskiej, jak to zwykle, bylo cos innego. A na koncu opisu stempel okragly z napisami ze to koszerne, i zrobione w Izraelu przez jakas fabryke na "S" (zapomnialem nazwy). Zupe zjadlem, byla niezla, choc wyraznie brakowalo w niej jakiegos konkretnego miesa. Pamietam, jak na poczatku lat 90-tych pojawily sie na rynku koszerne wodki. Przez jakis czas byly atrakcja, jako egzotyka. A teraz to czesto nawet nie wiemy, ze jemy koszerne - w "koszernym" sklepie przy placu Grzybowskim w Warszawie widzialem pelno zwyklych sokow Fortuny i Hortexu. Pewnie sie nadawaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: a propos krupnik IP: *.broadband.actcom.net.il 19.11.04, 16:45 pewno, ze sie te soki nadawaly, u nas tez sa!!!! w israelu mozna dostac cala kupe wyrobow polskich. kapuste kiszona kupuje tylko polska, bo i lepsza i ma smak mlodosci. mozna dostac polskie konfitury i ogorki konserwowane, kasze gryczana polska i nawet polska chalwe, ale ta sie nie umywa do israelskiej, ktora z kolei nie umywa sie do arabskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: Do Dany33 - miła wiadomość 19.11.04, 11:55 no tak. a tutaj w nocy minus 5, w dzien 15, nie padalo od wiosny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 19.11.04, 11:57 A skąd piszesz? Gdzieś z Sahary?, z jakichś gór? (Przy takiej amplitudzie temperatur) Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: Do Dany33 - miła wiadomość 19.11.04, 13:02 nie pamietasz juz, jak mnie elena namierzyla w andaluzji? :) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Do Dany33 - miła wiadomość 19.11.04, 13:04 w Trojmiescie tez sypie śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Dalej na zachod tez IP: *.ifn-magdeburg.de 19.11.04, 13:10 wiec moze go troche bedzie w Polsce w tym roku. Nie trzeba bedzie go szukac w Szklarskiej. Ale mirmil jest druga osoba na tym forum, ktorej nie podalabym reki. Moze dlatego, np ze raczej nie podaje reki osobom, ktore niby troszcza sie o los dzieci, ale nienawidza szalenie Swiat i tradycji Bozego Narodzenia, tej malej radosci, na ktora dzieciaki czekaja, ktorzy powoluja sie na zasady, ale zawsze sekunduja tym, ktorzy najchetniej je lamia, itd... Dlugo by o tym pisac. Zgadniesz Krystianie kto ta druga osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek szalenie! oblednie! nienawidze swiat! brrr 19.11.04, 13:15 sam bym sobie reki tez nie podal :D Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Dalej na zachod tez 19.11.04, 13:16 Nie zgadne,AnKa,bo tylko glupiec nie lubi Bozego Narodzenia,a glupcow na tym forum pod dostatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka A sniegu w Polsce juz 30 cm :) IP: *.ifn-magdeburg.de 19.11.04, 13:34 Krystianie. Domyslam sie juz kto i kiedy. Brakuje mi tylko powiazania motywow. Bo co ma Kach, do aborcji? Teraz rozumiesz? Ludzie nie lubia tych, co lamia zasady. Generalnie wielu to przeszkadza. Chodzi o to, ze potem juz wogole z nikim nie daje sie rozmawiac. Fanatykow- po zadnej stronie nie lubie. Powiedz mi - jak sadzisz latwo czy trudno jest zdobyc czyjs numer komorki - zalozmy jesli metoda prob i bledow wpadnie sie (chocby nie na te osobe ktora sie chcialo ale np jej znajoma) i wyslac jej np pogrozke w sms- ie? :). Ja nie wiem- nie znam sie na tym, ale wynika stad, ze dosyc latwo. Pisal tu ktos kiedy o loginach, i o tym ze brac hackerska nie lubi takich jegomosciow. Wlasnie sobie ten numer przy okazji przypomnialam. Jak nazwiesz takie dzialanie skoro tych co tna glowy chciales nazwac partyzantami? Odpowiedz prosze- bo dla mnie to dzialania oparte na tym samym instynkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep ANka, przestań --- IP: *.aster.pl 19.11.04, 13:38 tu się rozmawia o miłych rzeczach i miłych oczekiwaniach. Dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Tak jest :) 19.11.04, 13:50 Ale zasady pomagaja w tym aby nie bylo takich rozczarowan. Prawda? Bo to ile sniegu bedzie nie do konca zalezy od nas...i zawsze tak samo jak co roku mozna sie cieszyc, ze jest, lub nie nastawiajac sie ze bedzie nie byc zbyt mocno rozczarowanym. A tak przy okazji Cepie- przeslij mi kiedys te literature. Moze byc zestaw dla licealistow. Tak zebys sie nie musial napracowac zbytnio. W swieta mam szanse uzupelnic braki ;). Dzieciaki beda mordowac psa, to ja moze pomarnuje troche energii elektrycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 z mysli ´strukturalnej´ 19.11.04, 14:00 no wiesz - z tych rozmow z Gabrysia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep literatura IP: *.aster.pl 19.11.04, 14:04 A co Ty - nawet nie chce mi się o tym myśleć. Tu pada śnieg, a Ty mi ze strukturalizmem. Lepiej przejrzyj to: monika.univ.gda.pl/~literat/ Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Wow! boom i takie tam :) 19.11.04, 14:14 Dzieki. Nie wiedzialam. To ciekawsze od wybierania roznych ´clamps´ow w katalogach . Oj pada. Tak sobie mysle na czym ten cud sniegowy polega. Chyba - moze na tym ze odbija swiatlo, ktorego jest malo i dodaje tych hormonow, ktorych brak wplywa na depresje. Ale tego jeszcze nie zbadano do konca. W kazdym razie- nawet psy sie ciesza i to widac. Ponoc nawet zwierzeta, takie jak tygrysy, ktore w naturze ze sniegiem raczej nie miewaja kontaktu.. Pozdrowienia i dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: A sniegu w Polsce juz 30 cm :) 19.11.04, 13:42 Szukaj wsrod osob co duzo czasu maja. A co ma z tym wspolnego aborcja,jeszcze wieksze przestepstwo i nieszczescie niz wlezienie na cudza komorke? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Wlasnie mam z tym troche zagwozdke 19.11.04, 13:58 ale wtedy mniej wiecej byl wysyp tych Trojanow tez. Ja tam przestepstw nie licytuje. Poglady to co innego niz konkretne ´wlazenie´ w komorke. No w zwiaku ze sniegiem odloze to - bo Cep prosi. Pozdrawiam- musze cos jeszcze zrobic. Ulepcie tam za mnie balwana. I aby z glowa byl, nosem z marchewki i zeby wywrozyl na kogo da sie glosowac. Bo poza awanturnikami, aferzystami, to jak nie bylo widac kandydatow na ludzi, tak nadal ich nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Re: Do Dany33 - miła wiadomość 19.11.04, 13:25 oj, pobawilbym sie na sniegu, pobawil :) Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Do Dany33 - miła wiadomość 19.11.04, 13:16 mirmilek napisał: > nie pamietasz juz, jak mnie elena namierzyla w andaluzji? :) www.fuw.edu.pl/~mpry/mp3/al.mp3 juz bylo ale nadal dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 mokry, ale wali bez przerwy 19.11.04, 13:22 www.korkonet.pl/foto/swieto1.jpg www.internetia.pl/pogoda/obraz.html?miasto=warszawa&skala=C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: mokry, ale wali bez przerwy IP: *.broadband.actcom.net.il 19.11.04, 17:03 sliczne, tees. prawda, ze miasta noca oswietlone wygladaja fantatycznie i tak troche tajemniczo? znalazlam jerozolime w sniegu..... iphotographics.com/qtvr/ocn www.inisrael.com/gallery/jer/7.html www.easyweigh.com/jerusalem_of_snow.htm www.jr.co.il/pictures/israel/jerusalem/jer049.htm www.geocities.com/josephnow11/20000128/oldcity/1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 Re: mokry, ale wali bez przerwy 19.11.04, 17:10 snieg sniegiem, ale ze chalwe arabska pochwalilas, to fiu fiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: mokry, ale wali bez przerwy IP: *.broadband.actcom.net.il 19.11.04, 18:45 alez tees, wy naprawde nie rozumiecie co ja pisze. przeciez nie nienawidze arabow, nienawidze terrorystow, czy to nie jasne? a nie tylko chalwa u nich swietna. a labane z pita jadles? a ich salatki? a baraninke w jogurcie? co ty, oni maja swietna kuchnie!!! kiedys, przed intifada, to co tydzien jezdzilam do bethlehem najpierw na zakupy na rynku a potem na obiad do jednej z arabskich, wysmienitych restauracji, jakie tam byly. i my bylismy zadowoleni, i uwierz mi, rozwnie wlasciciele restauracji.... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Do Dany33 - miła wiadomość 19.11.04, 14:06 Ale sypie,!!! Za oknem ciemno i wiatr sie uspokoil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadekmroz Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.telia.com 19.11.04, 14:09 -5stopmi i 30 cm swierzego sniegu Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Do Dany33 - miła wiadomość 19.11.04, 16:03 Gość portalu: Cep napisał(a): > Właśnie zaczął w Warszawie padać śnieg. Jeszcze troche sniegu db2.fotocommunity.de/ram/new/2161105.jpg db2.fotocommunity.de/ram/new/2159825.jpg db2.fotocommunity.de/ram/new/2164523.jpg db2.fotocommunity.de/ram/new/2164141.jpg db2.fotocommunity.de/ram/new/2163064.jpg db2.fotocommunity.de/ram/new/2162560.jpg db2.fotocommunity.de/ram/new/2162325.jpg db1.fotocommunity.de/neu/pic/98/2162098.jpg A teraz koniecznie db2.fotocommunity.de/ram/new/2161941.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.broadband.actcom.net.il 19.11.04, 17:06 nu, cudo, ale te z saniami, bigobserwer...... nu, az mnie scisnelo i zaraz pokazalam tej jedynej spadkobierczyni, ktora dzisiaj w domu... takimi saniami to ja jezdzilam sobie w dolinie koscieliskiej i nie tylko.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 do wszystkich na tym watku IP: *.broadband.actcom.net.il 19.11.04, 17:15 nu, wiec deszczyk sie zaczal, juz chlodno temperatury spadly u nas do 13 stopni, w nocy ma byc jeszcze mniej i pada. w domu cicho, cieplo, slychac deszcz no i bo szabat sie zaczal, wiec i nie slychac duzo samochodow.... szabat to fajny wymysl, moge wam powiedziec, to nie to samo, co weekend w "normalnych" krajach, bo te weekendy to sie wlasciwie roznia tylko od zwyklych dni tym, ze nie idzie sie do pracy, nie? a u nas wprawdzie dzisiaj to juz w kazdym duzym miescie jest pare otwartych sklepow, ale tak to wszystko, ale wszystko zamkniete, rowniez kawiarnie i restauracje. w tel avivie i haifie oczywiscie restauracje i kawiarnie otwarte, ale to miasta duzo, duzo mnie religijne niz jerozolima, w ktorej jest duzo religijnych zydow i rowniez arabow wiecej niz w haifie i tel avivie, a piatek to szabes arabski, sobota szabes zydowski, wiec mozecie sobie wyobrazic puste ulice, w piatki modla sie nasi kuzyni, w piatek wieczorem modla sie moi bracia, wiec i atmosfera bardziej spokojna i uroczysta.... i bardziej cicho, bo mniej aut i trzaskania drzwiami, mniej krzykow dzieci grajacych w pilke, a zima, jak deszcze i chlodno, to my, jerozolimczanie wszelkich religii, siedzimy w domu, przy cieplym piecy lub kaloryferach.... szabat jest specjalnym dniem, nawet dla takich bezbogich jak ja. a jerozolima, sluchajcie, jerozolima to jest mecyja, to mashehu, mashehu... milego wieczora nam wszystkim... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do wszystkich na tym watku IP: *.broadband.actcom.net.il 19.11.04, 18:46 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchełka Re: Co to sie porobilo :) IP: *.amsnet.pl 19.11.04, 22:52 To najfajniejszy wątek mijającego dnia. Nareszcie coś miłego. Cepie, brawo! Świetnie się czyta i nastroje takie szczególne. I pomyśleć, że musieliśmy czekać, aż zacznie padać śnieg, by pogadać po ludzku. Co prawda, narobił nam w kraju mnóstwo kłopotów, bo zima znów nas zaskoczyła, ale za to, jak połączył narody! Serdecznie pozdrawiam wszystkich dyskutantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Co to sie porobilo :) IP: *.broadband.actcom.net.il 19.11.04, 22:57 jeszcze pada, pchelko??? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Co to sie porobilo :) 19.11.04, 23:03 zawsze sie mozna czyms pocieszyć-ty przynajmniej nie musialas dzisiaj skrobac samochodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchełka Re: Co to sie porobilo :) IP: *.amsnet.pl 19.11.04, 23:12 Na Dolnym Śląsku już nie, ale trochę go napadało, no i mrozik idzie. Chyba prawdziwa zima tuż, tuż. Dobrej nocy, Dana:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSKAR Re: BRAWO! WATEK O POGODZIE... IP: *.cablep.bezeqint.net 19.11.04, 23:29 OCH, GDYBY TAK CZESTO O POGODZIE... BYLEM PEWNY, ZE POD NAIWNYM TYTULEM TEGO WATKU KRYJE SIE JAKAS UKRYTA ALUZJA ANTY... ANI RUSZ. WSZYSTKO O SNIEGU (W POLSCE) I DESZCZU (U NAS). PRZYPOMINA MI SIE JAKIS WATEK O GASTRONOMII. W TAMTYM WATKU NAWET NALOGOWI ANTYSEMICI MOWILI TYLKO O ZARCIU I ROZNYCH SMAKOLYKACH. DAWAJCIE TAK DALEJ A PRZYNAJMNIEJ MIEDZY NAMI BEDZIE PANOWAL WIECZNY POKOJ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchełka Re: BRAWO! WATEK O POGODZIE... IP: *.amsnet.pl 19.11.04, 23:52 :)Popieram, wtedy żadne złe emocje nie dochodzą do głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: BRAWO! WATEK O POGODZIE... IP: *.broadband.actcom.net.il 20.11.04, 00:25 wlasnie, bede sie od jutra logowac i zaznaczylam, czyich postow wiecej nie chce widziec i w ten sposob, moi drodzy, bede widziec tylko posty milych ludzi i z nimi rozmawiac, o czym sie nam zechce: snieg, deszcz, dobre jedzonko, podroze, zdjecia, muzyka, ksiazki.... o filmach bedzie mi trudno, regularnie zasypialam w kinach i przestalam chodzic, bo w lozku wygodniej mi spac... dobranoc, bylo tutaj naprawde fajnie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: BRAWO! WATEK O POGODZIE... IP: *.abhsia.telus.net 21.11.04, 09:55 Gość portalu: OSKAR napisał(a): > OCH, GDYBY TAK CZESTO O POGODZIE... BYLEM PEWNY, ZE POD NAIWNYM TYTULEM TEGO > WATKU KRYJE SIE JAKAS UKRYTA ALUZJA ANTY... ANI RUSZ. WSZYSTKO O SNIEGU (W > POLSCE) I DESZCZU (U NAS). PRZYPOMINA MI SIE JAKIS WATEK O GASTRONOMII. W > TAMTYM WATKU NAWET NALOGOWI ANTYSEMICI MOWILI TYLKO O ZARCIU I ROZNYCH > SMAKOLYKACH. DAWAJCIE TAK DALEJ A PRZYNAJMNIEJ MIEDZY NAMI BEDZIE PANOWAL > WIECZNY POKOJ... oskarku przeczytaj swoj tekst i sproboj pomyslec.. czy to ty napisales sam, czy twoja praczka mozgu ci pomogla to podprasowac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
puls.usa Do Dany33 - miła wiadomość 20.11.04, 03:01 poprzednia mila wiadomosc skasowali wiec: zeby szlag cie trafil prowokatorko i manipulantko i poszol won z polskiego forum bo cep (em) dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Do Dany33 - miła wiadomość 20.11.04, 14:34 nu, jestes wlasnie dowodem, ze zawsze na kazdy porzadny, mily watek wlezie taki jak ty i bedzie go psul. nu, nie uda cie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.astral.lodz.pl 20.11.04, 15:56 Dużo takich "pulsów" w usa? Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame To skandal ... 20.11.04, 15:25 ... zeby w Warszawie padalo wczesniej niz w Ontario. Gość portalu: Cep napisał(a): > Właśnie zaczął w Warszawie padać śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: To skandal ... IP: *.broadband.actcom.net.il 20.11.04, 15:59 a juz kompletna rozpacz, jak ja dotychczas jeszcze nie slyszalam nawet slowka o EWENTUALNYM godzinnym nawet sniegu w jerozolimie.... dzisiaj bylo sucho i zimno. w domu cieplo i wlasnie zaraz wyjmuje pieczen z indyczki z duza, bardzo duza iloscia czosnku i jako dodatek pieczone razem kartofelki i 4 rodzaje salatek... :) (franklin byl madrym czlowiekiem...) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Dana, przestan! 20.11.04, 16:04 Ja wlasnie chce zrzucic przynajmniej osiem kilo! Gość portalu: dana33 napisał(a): > wlasnie zaraz wyjmuje pieczen z > indyczki z duza, bardzo duza iloscia czosnku i jako dodatek pieczone razem > kartofelki i 4 rodzaje salatek... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dana, przestan! 20.11.04, 16:51 ty farsztejst, damo, ze ja tez chce. i jak zaczynam jakies diety, to nie wiem co sie dzieje, ale natychmiast w glowie mam tylko i wylacznie gotowanie, szukam po znajomych psiapsiolkach, internecie i ksiazkach kucharskich jakies nowe, wyszukane przepisy i po 3 dniach zaczynam miec nerwowe objawy... a ty wiesz, jest taki miesiecznik niemiecki dla mlodych kobiet i oni tam maja fantastyczna diete, co sie nazywa "1000 kalorien diät" www.brigitte.de/diaet/diaetplaene/d_2003 je sie fantastycznie, odchudzisz sie pierwsza klasa, ALE potrzebujesz czasu, na przygotowywanie. duzy plus, ze nigdy nie zostaja resztki.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ej Dannoczka! 20.11.04, 16:36 Nu a ja z cala rodzina wczoraj pielmieni robilem.... Na cala zime moze starczy.... To znaczy, jesli syn nie bedzie nas za czesto odwiedzac ;) Pielmienie to idealne danie wlasnie na zime.... Tez z bardzo duza iloscia czosnku, pieprzu, nu i innych tam przypraw.... Nie bede podawal, jakie to sa przyprawy, bo to moja tajemnica, odziedziczona od mojej babci ;) A dzisiaj rano zona zrobila pierozhki, ale tylko na jeden raz, bo ona uwaza, ze odmrozone nie sa dobre.... Nu ja tez tak mysle. Czto nie praw ja? Nu wot! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Ej Dannoczka! 20.11.04, 17:10 pielmienie idealne na zime, tu ja saglasna, nu eto dieta???? u ciebie, moskowit, tez juz bialo??? zaraz beda swieta, nie? ja strasznie lubilam boze narodzenie, snieg oczywiscie, i tak pachnialo choinka, i te bombki i swieczki..... u nas w tym roku chanuka zaczyna sie duzo wczesniej. nie choinka i juz napewno nie snieg...., ale swieczki owszem owszem, zaraz ich bedzie 9... :) www.gaiajudaica.com/Hannukiot.html Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ej Dannoczka! 20.11.04, 17:39 Nu jak moja babcia juz byla bardzo stara i nie miala sil by mna i diedom sie zajac, a starzy nie mieli dla nas czasu, bo wykopkami sie zajmowali.... Nu ja pisalem juz o tym.... To moja mama sprowadzila z Polski 'opiekunke' dla nas.... Died tez juz byl jak dziecko i trzeba bylo im sie opiekowac.... Opiekunka przed wojna pracowala u Zydow i umiala robic karpia po zydowsku.... Nu wiec na Boze narodzenie robila nam to.... Babci nawet smakowala ta ryba i moja wlasna tez sie nauczyla.... i czasami, jak jest w dobrym humoze, to tez robi karpia po zydowsku.... Ten karp to nie jest taki w galarecie.... Nu ty sama wiesz, jak taka ryba wyglada i smakuje.... Prawda wied'? Nu wot! Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ej Dannoczka! PS. 20.11.04, 18:00 Nu zapomnialem napisac o odchudzaniu sie :( Ja, dorogaja, mam swoja wlasna teorie o tym.... Ludzie maja zwyczaj jesc o okreslonych godzinach. Czesto w wojsku, nawet jak jedzenie jest gorsze, to soldaty przybieraj na wadze, jesli nawet i po d.... w czasie cwiczen dostaja.... Moj kumpel mial taki problem.... Nu wiec poradzilem mu, zeby zaczal jesc w roznych godzinach i tylko trzy razy dziennie, bo zarl PIEC razy.... Rano sniadanie, lunch ca godz. 13.00-15.00, ale porzadny i obiad/kolacja ca 19.00-20.00, ale mniej porzadny ;) Nu mozesz mi wierzyc, ze mu pomoglo.... aha, zapomnialem, trzeba jeszcze duzo wody pic.... A na obiad albo na lunch zamiast piwa wino.... Nu Ty z piwem pewnie nie masz problemow.... Przed snem zawsze wypijam jeden kieliszek koniaku.... Ty mienia, Dannoczka poniala? Nu Ty molodiec! PS. Wtedy i pielmienie mozna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ej Dannoczka! PS. IP: *.broadband.actcom.net.il 20.11.04, 22:08 ten koniaczek, ten koniaczek, moskowit.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchełka Re: To skandal ... IP: *.amsnet.pl 20.11.04, 17:04 Dana, bój się Boga! Już mi ślinka cieknie...mniam. Musiałaś wspomnieć o tej indyczce? Ale cóż, życzę smacznego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To skandal ... 20.11.04, 17:12 nu, kuniec, byla pieczen.... byl synus na szabes, i przyprowadzil kilku wyglodnialych, caly tydzien na wojskowej kuchni zyjacych kolegow... :) co ja wam ide powiedziec.... pierwsze 20 minut przy stole panowala idealna cisza, nawet kota zrozumiala, ze nie wolno przeszkadzac... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: To skandal ... IP: *.astral.lodz.pl 20.11.04, 20:16 To może smalczyk zamiast śniegu, ale w czsie chanuki, coooooooo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: To skandal ... IP: *.broadband.actcom.net.il 20.11.04, 22:10 smalczyk..... taaak. jeszcze napisz ze z jablkami i czosneczkiem.... to smierc kazdej diety!!!! ale.... z takim swiezym chlebkiem... ty wiesz, ja mam taka psiapsiulke w lodzi, to ona robi tamten smalczyk... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: To skandal ... IP: *.astral.lodz.pl 20.11.04, 23:54 Taaaaaaaaaak, to pewnie nie będzisz miała kłopotów z zaspokojeniem apetytu. Pewnie, że z jabłkiem i czosnkiem i jeszcze z czymś. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: To skandal ... 20.11.04, 23:57 aaaa, to ty tez smalczyk lubisz..... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: To skandal ... IP: *.astral.lodz.pl 21.11.04, 00:16 Pewnie, że lubię. Pada śnieg pogoda prosto na sanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: To skandal ... IP: *.broadband.actcom.net.il 21.11.04, 00:20 oj, ty mnie dobijasz.... ide spac. przynajmniej nie musze sobie wyobrazic, jak wstajecie jutro rano, a tu wszystko w tej cudownej bialosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki cudowne białosci to dobre IP: 80.51.161.* 21.11.04, 09:57 na ferie i narciarskie urlopy a nie na codzień. inaczej będziesz mówic jak u was snieg spadnie (pewnie nie spadnie....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 21.11.04, 09:10 Po przebudzeniu się wyjrzałem przez okno. Wszędzie biało, czysto. Zupełnie inaczej, niż na Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motyka Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.11.04, 09:38 musialo ci gowna na trawie przed oknem przysypac, to i swiat nagle stal sie piekny Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Do Dany33 - miła wiadomość 21.11.04, 10:03 dzien dobry, cepus. a u nas sloneczko, ciut cieplej, wszystko takie zielone, bo wymyte przez ostatnie deszcze... ale zapowiedzieli, ze dzisiaj wieczorem zaczyna sie burza z silnymi wiatrami..... az do konca tygodnia... trzeba wyciagac buty, skarpetki i swetry... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki a kożuch ?????? IP: 80.51.161.* 21.11.04, 10:16 :-)))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: a kożuch ?????? 21.11.04, 10:26 kozuch??? tutaj??? aki, jak spada tutaj temperatura o +7 (co dniem chyba jest jedna z najnizszych temperatur zima w israelu), to wszystkie baby, co maja futra odziewaja je. bo zimniej nie bedzie, a trzeba ostatecznie pokazac, ze ma sie te norki, nie? :) ja ostatnie dwa lata nie uzywalam ani szalika, ani czapki, ani rekawiczek.... chociaz co roku wyjmuje i leza gotowe do uzywania.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: ale na hermonie zimno :P 21.11.04, 10:53 eee, to daleko. i na hermon jezdzi sie po to, zeby miec "narty a la israel" a ty na nartach to w kozuchu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: ale na hermonie zimno :P IP: 80.51.161.* 21.11.04, 11:02 w zyciu nie mialem desek na nogach.podobno powinienem żałować.... Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: ale na hermonie zimno :P 21.11.04, 12:46 jasne, nie masz pojecia ci straciles! ja dostalam pierwsze narty, jak mialam 5 lat, w rabce, pamietam to jak dzisiaj. bylam tam z mama i siostra i tate dojezdzal na weekendy. i przyjechal, jak ja odstawialam popoludniowa drzemke... siedzial z mame w jadalnie domu wypoczynkowego i ja tam przylecialam i po wszystkich caluskach i usciskach, tate tak "niechcacy" poruszyl firanke.... i tam stala para najpiekniejszych nart na swiecie. i od tego czasu, rok w rok, 3 tygodnie zakopanego albo rabki i to z nartami. jeszcze w austrii jezdzilam pare lat, a potem to juz nie bylo kiedy... a teraz to moge sobie jedynie powspominac, ani nie te narty, ani nie ten snieg, ani nie ten wiek... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 21.11.04, 13:40 A tu tymczasem słoneczko nagle skryło się za ciemnymi chmurami, a z chmur - wiadomo. Nowy śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany33 - miła wiadomość IP: *.aster.pl 21.11.04, 13:45 No - nie jakiś tam drobny śnieżek. To prawdziwa zamieć. Za oknem nic nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Do Dany33 - miła wiadomość 21.11.04, 15:27 siedzisz w domu? cieplo? ujjjj, tak to wlasnie powinno byc. u nas tez cieplo. szaro za oknem, sloneczko sie skonczylo i za pare godzin bedzie lac i burza... ale nikak to nie snieg.. :) Odpowiedz Link Zgłoś