Dodaj do ulubionych

Kierunkowość ddr

27.07.10, 08:53
Temat był już poruszany, ale...
Do tego, że jednokierunkowość na ddr nie istnieje zdążyłem się już
przyzwyczaić, chociaż tego nie akceptuję. Jednak poruszanie się po ddr
dwukierunkowo nie może być pozbawione jakichkolwiek zasad. Bardzo proszę o to,
by:
- trzymać się prawej strony
- trzymac się prawej strony także wtedy, gdy jedziesz powoli ;-)
- nie wyprzedzać w miejscach, w których jest wąsko i brak jest widoczności
- patrzeć do przodu zamiast gapić się na licznik, narkotycznie jednostajny
ruch opony lub własne genitalia

Wyciągnąłem dzisiaj kask z szafy, bo kilka zdarzeń na ddr na odcinku Most
Milenijny/Legnicka spowodowało, że postanowiłem zadbać o własne bezpieczeństwo.
Obserwuj wątek
    • czechofil Re: Kierunkowość ddr 27.07.10, 09:04

Jeśli myślisz, że Twoje prośby zostaną wysłuchane, to gratuluję
      optymizmu. Obawiam się jednak, że większość rowerzystów, która tak
      Cię denerwuje swoim brakiem poszanowania zasad ruchu drogowego, na
      to forum nie zagląda...
      • flatron2008 Re: Kierunkowość ddr 27.07.10, 11:55
        czechofil napisał:

>
        > Jeśli myślisz, że Twoje prośby zostaną wysłuchane, to gratuluję
        > optymizmu. Obawiam się jednak, że większość rowerzystów, która tak
        > Cię denerwuje swoim brakiem poszanowania zasad ruchu drogowego, na
        > to forum nie zagląda...

Eee... złudzeń nie mam. To tylko taka mała frustracja człowieka, który zamiast
        cieszyć się jazdą - na odcinku, który powinien być szybki - musi zmienić
        przełożenie i uważać na to, co wykombinują koledzy cykliści jadący z przeciwka.
        Inną sprawą jest to, że organizacja tzw. ifrastruktury powoduje taka sytuację,
        jak na opisanym odcinku: mimo, że ddr są po obu stronach ulicy Milenijnej i
        samego mostu, to w praktyce ruch rowerowy odbywa się po jednej stronie (tej od
        Orbity).
    • Gość: artek Re: Kierunkowość ddr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:23
      > Wyciągnąłem dzisiaj kask z szafy, bo kilka zdarzeń na ddr na odcinku Most
      > Milenijny/Legnicka spowodowało, że postanowiłem zadbać o własne
      > bezpieczeństwo.

na milenijnym jest ograniczenie 60 km/h, więc przy jednokierunkowej ddr, w druga
      stronę można jechać po chodniku ;))))

• garym Re: Kierunkowość ddr 27.07.10, 12:22
        Ale jest też DDr po drugiej stronie Milenijnej, więc chyba w takiej sytuacji
        jazda chodnikiem nie jest dozwolona. Tyle, że ta druga strona jest mało
        atrakcyjna ze względu na brak przejazdu przez legnicką
        • termifnfal Re: Kierunkowość ddr 26.09.10, 03:42
          Też jeżdżę tamtędy od strony orbity - w jedną i w drugą stronę. Tylko że właśnie trzymam się prawej strony, ta ścieżka na zjeździe jest wąska, ale dwa rowery się zmieszczą. A rowerzyści jeżdżą akurat tą stroną bo jest potem łatwiej, np na osobowicach, większość skręca tam w lewo. A ci co jadą od osobowic to jadą prawidłowo, bo po prawej stronie...
          • Gość: artek Re: Kierunkowość ddr IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.09.10, 11:12
            jak widać życie i rowerzyści nie nadążają za światłym przewodem magistrackich urzędników ... w tym najprzyjaźniejszym dla rowerzystów polskim mieście.

nota bene zwróćcie uwagę jak zagmatwany jest dalszy ciąg ddr w kierunku obornickiej - najpierw obustronny, potem jednostronnie przewala się tunelami to na jedną, to na drugą stronę drogi. powalone ...
            • Gość: Roman Re: Kierunkowość ddr IP: 79.110.195.* 26.09.10, 11:27
              > nota bene zwróćcie uwagę jak zagmatwany jest dalszy ciąg ddr w kierunku obornic
              > kiej - najpierw obustronny, potem jednostronnie przewala się tunelami to na jed
              > ną, to na drugą stronę drogi. powalone ...
              Poza tym mi sie podoba - ładny asfalt i długi odcinek, osobne oświetlenie dla chonika i ddr.
              • Gość: artek Re: Kierunkowość ddr IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.09.10, 19:50
                najbardziej mnie cieszy że jest to szybki i wygodny dojazd do lasu osobowickiego - do spółki z wyremontowaną lipską. a jak się lipską (tam już gruntową, niestety) pojedzie w kierunku linii kolejowej i dalej wzdłuż torów, to spokojnie można dojechać do kominiarskiej i trasy na szymanów - bardzo dobry sposób na ominięcie coraz bardziej rozwalającego się bruku na kaczeńcowej.
                • Gość: Roman Re: Kierunkowość ddr IP: 79.110.195.* 26.09.10, 20:18
                  > najbardziej mnie cieszy że jest to szybki i wygodny dojazd do lasu osobowickiego
                  Na pewno wiesz, że od kilku tygodni jest mozliwy (fizycznie) zjazd z mostu do Osobowickiej (przy ogródkach działkowych) - bardzo dobry skrót. I nie ma tu marudzących "cieciów" (rozumiem, to ich praca i mają nakazane reagować na intruzów wjeżdżających na plac budowy).
    • Gość: Rowers Re: Kierunkowość ddr IP: *.chello.pl 27.09.10, 00:49
      > - trzymać się prawej strony
      > - trzymac się prawej strony także wtedy, gdy jedziesz powoli ;-)
      > - nie wyprzedzać w miejscach, w których jest wąsko i brak jest widoczności
      > - patrzeć do przodu zamiast gapić się na licznik, narkotycznie jednostajny
      > ruch opony lub własne genitalia

Popieram

> Wyciągnąłem dzisiaj kask z szafy, bo kilka zdarzeń na ddr na odcinku Most
      > Milenijny/Legnicka spowodowało, że postanowiłem zadbać o własne bezpieczeństwo.

Nie ma co dramatyzować. to dosyć ostry odcinek szczególnie jak ktoś lubi sie rozpędzić z mostu a ddr na końcu mostu jest naprawdę wąska, ale trzeba pamiętać, że zawsze można uciekać po trawie w dół i już sie problem rozwiązuje, chyba że ktoś jeździ na kolarce XD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka