Dodaj do ulubionych

Afryka jak DDR

22.05.18, 08:01
200 uczestnikow Igrzysk Commonwealthu poprosilo o azyl w Australii. Co prawda australijska administracja nie podaje krajow ich pochodzenia, chodzi jesli wierzyc Spieglowi o kraje afraykanski Ruande, Kamerun, Ghane...

Dlaczego kazdy kto moze ucieka z Afryki? Ano chyba bieda jest glowna przyczyna. A przyczyna biedy jest pewnie korupcje wladz, ktore bezwstydnie kradna pomoc przychodzaca z bogatszych krajow.

Coz mozna zrobic w naszym wlasnym interesie? Odpowiedz jest banalna: inwestowac w infrastrukture wzorem Chinczykow, dalej uswiadamiac mlodych, ze dobrze jest uprawiac milosc stsosujac srodki antykoncepcyjne, podnosic poziom ich zycia...

Inymi slowy, zrobic Africa attractive again.

PF
Obserwuj wątek
    • bywszy2 Re:a kiedy pan swoim przykladem zrobi+ 22.05.18, 09:35
      polski_francuz napisał:
      Inymi slowy, zrobic Africa attractive again.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Polska attractive again.
      I nie bedzie pan musial jezdzic po polskich uczelniach na zaproszenia,prpopnujac im by nie wyjezdzali a rozbudowywali Ojczyzne na miejscu.
      Podaj om pan przyszyklad i rusz pan w domowe peleszy.
      • polski_francuz Re:a kiedy pan swoim przykladem zrobi+ 22.05.18, 09:51
        Pisz, szanowny kolego, na temat. Ja nie jestem tematem. Jest nim emigracja z Afryki i jej przyczyny.

PF
        • bywszy2 Re:a kiedy pan swoim przykladem zrobi+ 22.05.18, 10:18
          polski_francuz napisał:

> Pisz, szanowny kolego, na temat. Ja nie jestem tematem. Jest nim emigracja z Af
          > ryki i jej przyczyny.
          >
          > PF

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          robienie z Polski kraju atraktywnego jest podobne do tezy,ktora pan wysunal, w stosunku do Afryki.
          W stosunku do Afryki,patrzac z panskiego punktu widzenia,jest to uwaga teoretyczna.
          Co do Polski,ma pan mozliwosci przetworzyc panskie pomysly w praktyce.
          Ma pan do tego wszelkiego rodzaju predyspozycje.
          Rozumiem,ze to duzo prosciej profesorowi juz od samego ranka przekomarzac na tym forum,niz zajecie sie czyms co odpowiada panski pomyslom w stosunku do innych.
          Podejrzewam,ze wklad panski,od samego ranka,w rozwoj Homo Sapiensa jest niewielki,jezeli ma pan czas na przekomarzanie sie z "obrzezanym i synem zydowki"(jak raczyl mnie pan okreslic)!
          Prosze nie nazywac mnie kolega.
          Nie uzasadniam swojej prosby.Poniewaz nie byla by w stosunku do pana zbyt uprzejma.
    • lont12 Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 11:10
      wielka szkoda że tępi się dziś miłych i pięknych Murzynów afrykańskich, a lansuje niemiłych i wstrętnych Murzynów amerykańskich
    • szwampuch58 Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 15:17
      hmmmm,nie przypominam sobie zadnej gwiazdy sportu NRD co dala dyla do RFN
      • polski_francuz Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 15:29
        W sumie bylo ich 600:

www.fnp.de/sport/fussball/Sportidole-und-Vaterlandsverraeter-DDR-Fluechtlinge;art784,181558

PF
        • szwampuch58 Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 15:40
          spektakuralnych nazwisk tam nie widze....zreszta dawanie dyla na zachod to nie byl wynalazek NRD
          sport.onet.pl/boks/sportowe-ucieczki-z-prl/ybpmj
          • polski_francuz Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 15:58
            Kup se okulary to zobaczysz. W Polsce, bo taniej i sa lepiej zogniskowane. Te twoje pokazuja ciagle "daneben":)

PF
            • szwampuch58 Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 22:01
              bez "patrzalek " z ogniskiem widze jakis drugorzednych kopaczy galy i jednego "miszcza" fruwania na deskach.....intiligencie z kresow zostaw ty lepiej sport na boku,blamuj sie w twoich specjalnosciach
    • felusiak1 Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 16:16
      Staram się zrozumieć twój tok myslenia i nijak mi nie wychodzi.
      • polski_francuz Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 16:18
        Do kogo to? Do mnie? Ale bystro, bystroo... bo musze do pracy wracac, kontrolerow mi nasylaja:)

PF
        • engine8 Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 16:27
          Dali czy nie dali ci co najmniej 24 dni wczesniej do wiadomosci ze kontrolerzy jada?
          • vvig.il Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 16:30
            Nie, nie dali mu bo to nie John Kerry negocjowal. PF ma 2 godziny.
          • polski_francuz Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 18:45
            Kontroluja mnie jeden Aussi i jeden Szwed. Pominawszy sumienie profesjonalne. Ale juz moge pisac, jestem w domu:)

PF
            • engine8 Re: Afryka jak DDR 23.05.18, 00:12
              Wiesz jak sie to robi zeby bylo latwiej. Dzien przed jak tylko przyleca to sie takich zaprasza na kolacje (oczywiscie na koszt frmy jako ze sie omawia aplan wizyty) i serwuje tyle alkoholu ze na drugi dzien najwazniejsze dla nich sa jedynie 2 rzeczy - picie i koniec zajec aby mogli wrocic do hotelu... :).
              • engine8 Re: Afryka jak DDR 23.05.18, 00:16
                A bywali i tacy (zwykle wyspiarze - Szkoci, Irlandczycy i Anglicy) co jak napili to im sie "rozrywek" zachciewalo no a za te rozrywki trzeba bylo zaplacic bo przeciez nic kiepskiej jkaosci nie zaoferujesz ...ale to juz gwarantowalo ze wynik inspekcji bedzie pozytywny i jedynie symboliczne "imperfections" :)
                • polski_francuz Re: Afryka jak DDR 23.05.18, 07:39
                  Myslalem o kolegach z tego forum: bywszym i loncie:) Ale rady sa cenne, bo jeszcze 2 lata i mam zamiar wrocic do "private industry". A co? Jak jorl moze to ja tez:)

PF
                  • bywszy2 Re: panie,ma pan o sobie wielkie niemanie+ 23.05.18, 08:32
                    polski_francuz napisał:

> Myslalem o kolegach z tego forum: bywszym i loncie:) Ale rady sa cenne, bo jesz
                    > cze 2 lata i mam zamiar wrocic do "private industry". A co? Jak jorl moze to ja
                    > tez:)
                    >
                    > PF

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                    Pan mnie interesuje tylko z powodow :
                    chamskie bezczelne odzywki o obrzezanym synie zydowki.No ale czego mozna oczekiwac od potomka szmalcownikow i hien litewsko-polskich polujacych na bezbronnych zydow.
                    Zreszta pan sam ma do tego predyspozycje.
                    Na forum odgrywa pan role starej dewotki z dawno utracona cnota,wolujacej o honorze i walecznosci swsoich ziomkow.
                    Jest pan zwyklym prowokatorem nawolujacych bylych rodakow "do boju",przy czym sam siedzi
                    w bezpicznym i dobrze oplacalnym miejscu.
                    Szkaluje pan i opluwa Polske i Polakow,znajdujacych sie w Kraju.
                    Pozatym mam pana bardzo gleboko w ...!
                    • lont12 Re: panie,ma pan o sobie wielkie niemanie+ 23.05.18, 09:59
                      zamilcz bywszyj, boś z narodu który dał straszną plamę podczas II Wojny Światowej... i nie tylko
                      • bywszy2 Re: panie od krolikow+ 23.05.18, 15:10
                        lont12 napisał:

> zamilcz bywszyj, boś z narodu który dał straszną plamę podczas II Wojny Światow
                        > ej... i nie tylko
                        >

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                        O jaka plame chodzi?
                        Przeciez to nie Zydzi guzikow oddawac nie chcieli?
                  • engine8 Re: Afryka jak DDR 23.05.18, 20:03
                    jorl juz pewnie nie moze ale chwalic sie zawsze mozna.
            • lont12 Re: Afryka jak DDR 23.05.18, 09:55
              Kontroluja mnie jeden Aussi i jeden Szwed.

jak nic ja i bywszyj :)
              • bywszy2 Re:ale do askudnego towarzystwa mnie wpakowali+ 23.05.18, 15:37
                lont12 napisał:

> Kontroluja mnie jeden Aussi i jeden Szwed.
                >

>
                > jak nic ja i bywszyj :)
                >
                >
        • polski_francuz Afryka a Europa 22.05.18, 18:52
          Uchodzcy sa europejskim problemem. Dotykaja Grecje i Wlochy glownie i niebezposrednio Niemcy, Francje i Polske. M. In teraz we Wloszech wygraly wybory partie antysystemowe. I zaproponwaly na premiera nowicjusza politycznego. I europejskiego odpowiednika Trumpa - profesora uniwersytetu we Florencji.

Problem moze zostac rozwiazany tylko i wylacznie przez Europe. Razem i wspolnie. Stad zainteresowanie Spiegla.

Moje zainteresowanie wynika takze z sytuacji forum. Ktore przestalo byc zrownowazone, gdyz polscy Amerykanie sa solidarni z ich szefunciem a polscy europejczycy nie sa.

Trzeba turbulencje troche uspokoic.

PF

• felusiak1 Re: Afryka a Europa 22.05.18, 19:10
            To nie są partie antysystemowe. To są partie antyglobalistyczne, antyelitarne.
            Globalistyczne elity odeszły od własnych społeczeństw. Poprzez brukselską biurokracje narzucaja swoja wolę nie ogladajac się na nic. Wladza w Europie jest bardzo daleko od obywatela tak daleko, ze obywatel nie ma na nia wplywu i chce ten wplyw odzyskać. A to nie wroży dobrze Unni Europejskiej. I albo zreformuje się albo upadnie. W obecnej chwili stawialbym na upadek. Rzecz jasna nie oznacza to upadku w sensie takim ja ZSSR.
            • polski_francuz Wyznanie wiary 22.05.18, 19:45
              No coz, ta dyskusja jest niestety niezbedna. Zacznijmy od demokracji. Ktora jest dyktatura wiekszosci. Pojdzmy dalej, do rozkladu inteligencji i zdolnosci do zrozumienia. Ktory sie rozklada jak krzywa Gaussa. I ci ktorzy rozumieja co do czego prowadza te czy tamte decyzje sa w mniejszosci.

Jeslis to zrozumial a zrozumial to m.in. jeden polski prawnik i jeden amerykanski przedsiebiorca budowlany, to juz mozesz zawalczyc o wladze. Obiecujac cos wlasnie tej wiekszosci. Te obietnice niekoniecznie maja sens dla kraju i dla swiata. Ale sie wielu podobaja. I pozwalaja sie zalapac na wladze.

Wrocmy do Uni Europejskiej. Powstala jako unia wegla i stali czyli unia celna. I sie dalej rozwijala. Az dosiegla swoich granic. Bo doszla do krajow, dawnie okupowane przez Zwiazek Sowiecki o niewielkiej kulturze demokratycznej. Ktore mialy bardzo niewiele czasu i bardzo niewielu dobrych politykow by ich prowadzic w przyszlosc.

Jest oczywiste, ze Europa powinna sie jednoczyc. Bo wyzwania przyszlosci, natury ekonomicznej, naukowej i geopolitycznej wymagaja duzego potencjalu finansowego i duzego poparcia populacji. Znajomosc mentalnosci Europejczykow pozwala tez zrozumiec kto powinien to jednoczenie prowadzic: ludzie uczciwi i rozsadni.

Najblizsi temu idealowi sa, moim skromnym zdaniem, sa Niemcy. I mimo wielu zastrzezen co do nich, ktore latwo zrozumiec jak sie czyta cesara, szczawpucha czy karbata, trzeba make up our mind i rozsadnie poprzec ich starania.

Tyle wyznania wiary Europejczyka. Powiem tez koledze z oakville, ktore bardzo szanuje: nie ma sytuacji prostej, dziecinnej bo Europa jest skomplikowana i jestesmy skazani na szukanie kompromisu. Do Niemiec pojechalem niechetnie z przyczyn ososbistych. Ale ich poznalem i wpierw zaczelem zaczalem ich szanowac a potem dopiero polubilem.

Tyle ode mnie.

PF
              • lont12 Re: Wyznanie wiary 23.05.18, 10:07
                Pojdzmy dalej, do rozkladu inteligencji i zdolnosci do zrozumienia. Ktory sie rozklada jak krzywa Gaussa.

Czy masz na to jakiś dowód? Nie wszystkie rozkłady rozkładaj się na krzywej Gaussa. W tym przypadku - rozkładu inteligencji - spodziewałbym się mocno zaburzonej krzywej Gaussa - skewed towards the left, t.j. w kierunku niższej inteligencji, a taka krzywa nie jest już krzywą Gaussa.
                • polski_francuz Re: Wyznanie wiary 23.05.18, 21:31
                  Masz rozklad: inteligencja vs. populacja. Pik jest dla niezbyt wysokiego IQ. Dlaczego to nie ma byc rozklad Gaussa niezbyt rozumiem.

Dowodow nie mam, niestety.

PF
              • jabbaryt Re: Wyznanie wiary 23.05.18, 22:19
                'UE doszla do krajow, dawnie okupowane przez Zwiazek Sowiecki o niewielkiej kulturze demokratycznej'
                Chciałem zauwazyc, że najdłuższą tradycje demokratyczną i ciągłość instytucji demokratycznych ma Wielka Brytania, a ta unię opuszcza bo własnie Brytole uważają że w UE demokracji nie ma. Dla mnie w Niemczech demokracja to fasada a rzadzi korpo zresztą bardzo skutecznie.
                • polski_francuz Re: Wyznanie wiary 23.05.18, 23:18
                  UK opuscila Unie glownie poprzez emigrantow ze wschodu. To oni obnizali place i czynili prace trudniejsza do znalezienia. I to oni wkurzali ludzi.

PF
          • bywszy2 Re:od tego zasadniczo wiele zalezy!+ 22.05.18, 19:12
            "Moje zainteresowanie wynika takze z sytuacji forum. Ktore przestalo byc zrownowazone, gdyz polscy Amerykanie sa solidarni z ich szefunciem a polscy europejczycy nie sa.
            Trzeba turbulencje troche uspokoic.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            Oto przyklad megalomanii,omawianej gdzie indziej.
      • vvig.il Re: Afryka jak DDR 22.05.18, 16:20
        Bo to jest slinotok.
    • tanebo2.0 Re: Afryka jak DDR 23.05.18, 08:06
      Po prostu płacić im uczciwie za surowce...
      • polski_francuz Re: Afryka jak DDR 23.05.18, 08:41
        Dobry punkt. I sa juz inzynierowie wyksztalceni w Europie i w Stanach. Boje sie jednak, ze wladza polityczna jest skorumpowana do szpiku kosci.

PF
        • tanebo2.0 Re: Afryka jak DDR 23.05.18, 20:33
          Zawsze jest jakieś ale. Trzeba jednak od czegoś zacząć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka