Dodaj do ulubionych

miło, a wybory

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 08:40
Wczoraj rozmawiałem ze znajomym rowerzystą- nestorem (+70) Szczecina. Był
zachwycony intensywnością wrocławskiego ruchu rowerowego! Nie jest to pierwszy
tego typu głos. Badania przeprowadzone na Moście Grunwaldzkim przprowadzone
przez Koalicję potwierdzają obserwacje gołego oka. Byłoby fajnie, gdyby nasza
liczebność zaczęła się przekładać na stosunek władz do nas. Wydaje mi się, że
jeśli nie teraz to już nigdy- dzięki kasie z UE rozbudują samochodziarzom
zapchan dziś drogi i żaden gamoń wożący dzień w dzień tylko i wyłącznie swój
tyłek nie wpadnie na to, że możnaby inaczej...
W związku z tym mam pytanie: czy słyszeliście, aby którykolwiek z kandydatów
na prezydenta, do rady etc był stronnikiem naszej wspólnej, rowerowej sprawy?
Pozdrawiam!
PS Wróciłem po dwóch latach jazdy po Krakowie na stare ścieżki i zdecydowanie
mi ulżyło- we Wrocławiu naprawdę nie jest tragicznie, ale jeżeli plany będą
respektowane tak jak dotychczas (patrz: przebudowa drogi rowerowej przy
Wyspiańskiego), to marnie widzę przyszłość "Rowerowego Wrocławia".
Obserwuj wątek
    • Gość: polityk Re: miło, a wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 11:24
      "czy słyszeliście, aby którykolwiek z kandydatów na prezydenta, do rady etc był
      stronnikiem naszej wspólnej, rowerowej sprawy?¨

tak, przed wyborami - wszyscy
      • Gość: Roman Re: miło, a wybory IP: *.korbank.pl 01.11.06, 19:04
        > tak, przed wyborami - wszyscy
        Ja akurat nie słyszałem. Może mam słaby słuch - możesz przytoczyć te
        wypowiedzi "wszystkich"?
        • Gość: fakir Re: miło, a wybory IP: *.os1.kn.pl 02.11.06, 10:02
          nie czarujmy sie - decydenci mają nas w ... wiadomo gdzie. Poczynając od działań
          planistycznych a koncząc na wykonawstwie...

Swoją droga zastanawialem sie kto tak cudownie ustawił światła piesze/rowerowe
          przy moście Osobowickim. Przejazd przez krzyżówke (od wału w stronę m.
          Trzebnickiego) trwa dłużej niż dojazd do niej od cmentarza...
          a to nie jedyne tak antyrowerowe partactwo...
          • Gość: artek Re: miło, a wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 14:35
            > Swoją droga zastanawialem sie kto tak cudownie ustawił światła piesze/rowerowe
            > przy moście Osobowickim.

to akurat wiadomo - brw + dzr z um wrocławia

> Przejazd przez krzyżówke (od wału w stronę m.
            > Trzebnickiego) trwa dłużej niż dojazd do niej od cmentarza...

bo się nie jedzie przez przejazdy, a zjeżdża na jezdnię na środkowy pas i za
            jedną zmianą świateł przejeżdża przejeżdża tam gdzie trzeba.

> a to nie jedyne tak antyrowerowe partactwo...

nie przesadzaj, to nie tyle są działania antyrowerowe (czy antypiesze) co
            prosamochodowe przy totalnym zlewaniu pozostałych uczestników ruchu. dość
            przypomnieć ostatnie pomysły sztabu antykorkowego - wydłużenie zmiany zielonych
            świateł dla samochodów. bo przecież pieszy może sobie poczekać ...
            • Gość: tepe Re: miło, a wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 15:10
              Wydłużenie zmiany nic nie da, bo samochody same blokują poprzeczne ulice,
              wjeżdżając na czerwonym. Najlepiej wyglądają TIRy wymuszające przejazd w skręcie
              z Powstańców w Hallera (od południa). Często tam jeżdżę samochodem i w zasadzie
              za każdym razem tak jest. Trochę pomogli policjancji na najważniejszych
              skrzyżowaniach w centrum (co im się stało??), ale to powinny być akcje podobne
              do tropienia pijanych, bo tak paraliżuje się cały ruch. Brak poszanowania
              przepisów jest nagminny. Ostatnio cywilny samochód, tylko z plakietką Policja za
              szybą, nie będąc pojazdem uprzywilejowanym, skręcił w lewo przez podwójną ciągłą
              linię przy zakazie skrętu (przy izbie wytrzeźwień). Jak są tacy, których prawo
              nie dotyczy, to inni też mają takie wrażenie, że jest to wybiórcze.
              • sentrum Re: miło, a wybory 04.11.06, 13:04
                Wydaje się, że najbliżej sprawy rowerowej jest koalicja "Zielony Wrocław", w
                skład której wcvhodzą Zieloni.
          • woo-cash Re: miło, a wybory 11.11.06, 12:24
            > Swoją droga zastanawialem sie kto tak cudownie ustawił światła piesze/rowerowe
            > przy moście Osobowickim. Przejazd przez krzyżówke (od wału w stronę m.
            > Trzebnickiego) trwa dłużej niż dojazd do niej od cmentarza...
            > a to nie jedyne tak antyrowerowe partactwo...

Hehe, z tym to była cała historia. ZDiK nie mógł postawić dodatkowej
            sygnalizacji przy moście, bo to oczywiście "zmniejszyłoby to przepustowość
            skrzyżowania" (stary argument), ale także... dlatego, że nie ma dobrej
            dokumentacji dotyczącej tego, co dzieje się w tym miejscu pod ziemią (cholera
            wie, jak ten most w ogóle się trzyma) ;). Na dodatek to już jest teren
            podpadający pod tych od administrowania wałami, zdaje się. ;)

Ja na tę krzyżówkę w tym kierunku mam inny patent. Na pierwszych światłach (tych
            z przejściem dla pieszych na przystanek i dalej na drugą stronę Osobowickiej)
            zjeżdżam na jezdnię i wskakuję na pas do jazdy prosto. Potem jest już łatwo - za
            skrzyżowaniem wracam na ścieżkę. Nawet jeśli muszę przepuścić kilka aut przed
            wjechaniem na jezdnię albo poczekać na zielone dla pieszych, to i tak jest
            szybciej, niż objeżdżanie całego skrzyżowania dokoła. ;)

Niestety - w drugą stronę numer jest nie do powtórzenia (zakaz jazdy prosto z Na
            Polance w Osobowicką), ale jest też trochę mniej do przejeżdżania.

Pozdrower,
            Łukasz 'woo' Dąbrowski.
    • Gość: radek cos o wyborach IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.11.06, 13:31
      rowery.eko.org.pl/?site=news&blok=1&id=254
      • Gość: Tato Re: cos o wyborach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 16:09
        Warto zajrzeć na stronę podaną przez Radka. Ja oddam głos na Zielonych- tu jest
        ich program:
        www.zielonywroclaw.ovh.org/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=1
        - między innymi dlatego,że rowery nie są im obce (pod ich siedzibą zawsze stoi
        kilka bezsilnikowych dwukołowców:-)).
        Przy okazji zaświadczam, że nie jestem z nimi w żaden sposób stowarzyszony :-)
        Pozdrawiam wszystkich późnojesiennych cyklistów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka