Dodaj do ulubionych

Poczta Polska

01.04.08, 08:46
Nie dość, że podobno szykują się do strajku w kwietniu (suuuper...) to jeszcze
chyba właśnie doczekałam się zwinięcia pierwszych paczek:/ Dotąd wszystko
dochodziło w 3-4 dni, no jak z weekendem w środku to w 5. A paczek było sporo.
A teraz na jedną paczkę czekam już 11 dni i nic, a na drugą 9 i też jej nie ma.

A planowałam jeszcze zakupy kosmetyczne zagranicą:/

Poza tym ostatnio widziałam jak po świętach panie na poczcie puszczały paczki
z datą przedświąteczną, listonosz często olewa fakt, że trzeba się wydostać z
domu, żeby odebrać paczkę. Jak już się dowiedział, głównie od niezadowolonych
klientów, że wypadałoby zadzwonić, zwłaszcza że poczta jest daleko i bez
samochodu ani rusz, to teraz dzwoni i ucieka.

Ciekawe, kiedy w końcu coś z tą Pocztą zrobią.
Obserwuj wątek
    • zooba Re: Poczta Polska 01.04.08, 09:46
      Ja też zawsze się boję o pocztę. Kumpel kupił w Irlandii książkę, na
      której mi bardzo zalażało, wysłał poleconym - i nic. Reklamacja
      nawet nie pomogła.
    • adamowa83 Re: Poczta Polska 01.04.08, 09:54
      Ja nie czekam aż Poczta Polska coś ze sobą zrobi, ale raczej - aż rozwinie
      skrzydła na naszym krajowym rynku konkurencja poczty. Niby jest już kilka firm
      kurierskich, ale po pierwsze - 12 zł za przesyłkę to sporo, a po drugie - na
      allegro, gdzie kupuję już praktycznie wszystko poza żarciem mało kto ze
      sprzedających ma kuriera do wyboru w formach wysyłki... Trzeba czekać... Ja z
      funkcjonowaniem Poczty Polskiej już dość dawno się pogodziłam i nie zdziwiły
      mnie wcale paczki ze stanikami, które przyszły 25 marca, z czego datowane ich
      wysłania było: 14, 15 i 16 marca oraz dwa priorytety wysłane 18 i 19 marca -
      podkreślę jeszcze raz: wszystkie te przesyłki dostałam 25 marca!:-D Gdy coś
      kupuję przez net, przez dwa tygodnie od momentu otrzymania maila, że towar
      został wysłany nie denerwuję się wcale;-) Jedno wielkie g...o z tej Poczty i
      nawet reklamacji nie ma sensu składać, bo odpowiedzą, że brakuje im pracowników
      i basta...:-/
    • pitupitu10 Re: Poczta Polska 01.04.08, 12:17
      Elmilinden, ja na twoim miejscu jeszcze bym nie panikowała. Były święta, więc
      może z tego powodu są opóźnienia. Zresztą, jeśli się nie mylę to trzeba czekać
      15 dni przed złożeniem reklamacji (mówię w tej chwili o sprzedawcach z ebaya;
      często piszą, żeby tyle poczekać).
      • elmilinden Re: Poczta Polska 01.04.08, 18:40
        Jeeeee:>

Doszło dzisiaj. Wszystko w skrzynce, to chyba w ogóle były nierejestrowane
        przesyłki w takim razie. Dziwne:/ Poprzednio jak brałam Small Packets to były
        rejestrowane.

No ale grunt że doszło w końcu:)

Chciałam sobie w necie kupić perfumy, ale się boję czy mi ich nie zwiną no i czy
        dojdą w całości:/ Kto wie, co oni tam z tymi paczkami wyprawiają. Macie jakieś
        doświadczenia z takimi zakupami?:)
        • adamowa83 Re: Poczta Polska 01.04.08, 19:48
          Ja tam nigdy się nie boję o moje rzeczy, ani te drogie, ani te "delikatne" (przy
          urządzaniu mieszkania nawet lampki nocne i kubki zamawiałam z allegro), czyli
          nie mam złych doświadczeń ani z ginięciem paczek, ani z nieszanowaniem ich.
          Jedyne, za to bardzo duże, zastrzeżenie, jakie mam do PP, to ta niewydolność z
          dostarczaniem paczek w krótkim czasie...
    • agnieszka71 Re: Poczta Polska 01.04.08, 21:37
      Odpowiem tak - kupowałam na e-bay wody toaletowe, jedna szła ze
      Słupska, druga z Warszawy do Częstochowy - obie doszły całe. Jedna
      była zapakowana w pudełeczko, owinieta gazetami i takimi
      woreczkami z powietrzem - minus taki wieksza waga = wieksza opłata,
      druga w pudełeczku w kopercie babelkowej, mniejsza opłata - doszło
      całe.
      Wiem ze listy sa czasem jak psu z gardła wytargane.
      I taka uwaga - z Niemiec przyszła przesyłka zwykła, do Mojego
      szefa - w zwykłej kopercie było zapakowena pudełko czekoladek, całe
      jak najbardziej, nie zgniecione choc niczym nie zabezpieczone
      ani nie uszywnione. Na poczcie są ludzie i ludziska, jak
      wszedzie ;).
      • merolik Re: Poczta Polska 01.04.08, 21:45
        Jestem wyjątkiem, bo nie mam zastrzeżeń do PP :) W moim miasteczku
        działa bez zarzutu. Od dobrych kilku lat kupujemy dużo przez net, ja
        i mąż, wszystko zawsze dochodzi - i nie czekamy długo :) A co do
        perfum - stanowią sporą część moich zakupów - tez nigdy nie było
        stłuczek :)
        • elmilinden Re: Poczta Polska 01.04.08, 21:52
          Ja też nie mam większych zastrzeżeń, ale zestresowałam się tymi paczkami, że tak
          długo szły:/

Ale najważniejsze że doszły i mam dobry stanik:)

Kiedyś miałam innego listonosza. Zawsze wrzucał do skrzynki stos listów z 2-3
          tygodni, związany gumką, czasami nawet sprzed miesiąca, jakieś awiza, rachunki,
          wszystko i uciekał. Nigdy nie dzwonił, nie czekał, przyjeżdżał raz na miesiąc
          najczęściej. Ale raz się zatrzymał. Wyjrzałam zdziwiona przez okno, co on tam
          robi, a on właśnie odlewał się pod moja bramą:/ Tego już było za wiele. Ale
          ponieważ wszyscy w okolicy składali na niego skargi, w końcu go wymienili na
          bardziej życiowy model:)
        • azareth Re: Poczta Polska 01.04.08, 21:54
          ocho, tos ty chyba w czepku urodzona- zazdroszcze, bo dla mnie poczta polska to same złe doswiadczenia od wielu lat: kradzieze, opoznienia, przeszukiwane paczki i koperty... eh, przydałaby sie im w koncu zdrowa i uczciwsza konkurencja..
          • fille_de_soleil Re: Poczta Polska 07.04.08, 20:52
            Buuuuuuuuuu chyba właśnie PP zaczęła strajk, akurat teraz, kiedy zamówiłam sobie
            stanik ;((((( Od piątku nie ma listów :/ Co za złośliwość z ich strony, no!
            • rufelek Re: Poczta Polska 07.04.08, 22:43
              No cos Ty, to jakas oficjalna wiadomosc, czy tylko tak mowisz?

Ja odpukac jeszcze nie mialam przykrych doswiadczen z PP. Wszystko
              przychodzi szybko i terminowo, nawet zwykle grube przesylki dochodza
              bez problemow.
    • ireen Re: Poczta Polska 07.04.08, 21:44
      Ja nie wiem nic o strajku... Dzisiaj byłam na poczcie po paczkę z Bravissimo i
      wszystko jest ok :) Chociaż nie mogę powiedzieć, żebym była jakoś szczególnie
      zadowolona z usług PP. Jak tylko mogę, wysyłam i zamawiam kurierem.
      Wystarczająco razy mi poginęły przesyłki, a stały numer to nie dość, że paczka
      idzie długo, to jeszcze listonosz nie raczy mi przynieść awizo, dostaję dopiero
      powtórne... Tym razem obeszło się bez przygód i oby tak dalej. Ale i tak czekam
      aż toto sprywatyzują ;-)
      • fille_de_soleil Re: Poczta Polska 08.04.08, 11:02
        Nie, nie jest to oficjalne i pewności żadnej nie ma, z drżeniem serca wysłuchuję
        wiadomości radiowych i czytam gazety, ale nie ma nic o tym, więc może nie. Tylko
        czemu wobec tego PP omija moje mieszkanie (i cały) blok od piątku?! Hę? Co za
        świństwo ;(
        • rufelek Re: Poczta Polska 08.04.08, 12:12
          Ale mnie nastraszyłaś ;)
          Moze zadzwoń do swojej PP i dowiedz się co jest grane. Moze
          listonosz jest chory, i przesyłki grzecznie czekają na swoją kolej
          na poczcie.
          • fille_de_soleil Re: Poczta Polska 08.04.08, 17:47
            Ha! alarm odwołany, dostałam awizo. Ale to też jest swoją drogą ciekawe, bo jak
            przyszłam do domu, to w skrzynce nic nie było. Przyszła trochę później moja mama
            - już z awizo. A żaden listonosz nie pofatygował się z paczką do domofonu, żeby
            sprawdzić, czy jestem :/ No i muszę lecieć na pocztę. Ych, co za instytucja felerna.
            • ireen Re: Poczta Polska 08.04.08, 17:50
              U mnie to standard, niestety... Więc mimo że cały dzień siedzę w domu to zaraz
              się chyba przejdę do skrzynki zobaczyć czy nie czeka awizo z Arabellą :)
        • elmilinden Re: Poczta Polska 08.04.08, 18:11
          No wiesz! Narzekasz, że od piątku omija Cię listonosz jak mamy dopiero wtorek:)
          Do mnie normalnie przychodzi max. 2 razy w tygodniu. Albo i nie. Dlatego się
          czasami martwię o przesyłki. Ale jakoś do tej pory wszystko docierało.

Teraz czekam na perfumy i się zastanawiam, czy dotrą w całości:/ Ale nawet
          nierejestrowane potem znajduję jak grzecznie leżą w skrzynce.
          • fille_de_soleil Re: Poczta Polska 08.04.08, 18:14
            Do mnie przychodzi codziennie... Może dlatego, że Warszawa... Oczywiście oprócz
            sobót i niedziel :)
            • rufelek Re: Poczta Polska 08.04.08, 18:21
              Pozozstajac w trmacie pocztowym, to ja dzisiaj malo nie dostalam
              szalu. Stalam na paczcie rowno z zegarkiem w reku - godzine! Myslalm,
              ze cos komus zrobie. Ale co tam, ogon na 20 osob, a Pani urzedniczka w
              najlepsze robi pol godzinna przerwe. Tak sie zastanawiam, czy u nas
              bedzie kiedykolwiek normalnie.
              • turzyca Re: Poczta Polska 09.04.08, 19:45
                Bedzie. Jak odmonopolizuja rynek i konkurencja podniesie leb.

Wlasnie wysylalam puchata koperte, poleconym i za granice wiec nastawilam sie na
                cala ta operacje z wypisywaniem kwitka (a ze nigdzie nie lezaly i nie moglam
                wczesniej wypisac, to juz sie zastanawialam, ile to potrwa). Dostalam wydruk z
                komputera z numerkiem przesylki, zebym sobie mogla ja sledzic. Calosc trwala
                tylko tyle dluzej, ile drukowanie tego kwitka.
                Noz poczulam poczulam sie jak jakas dzicz ze wschodu co sie dziwi normalnie
                dzialajacej poczcie. Pfr.
                A za calosc zaplacilam glupie 4 euro czyli pol godzinnej stawki studenckiej.
                Pfr. Pfr.
            • elmilinden Re: Poczta Polska 08.04.08, 18:32
              Ja też mieszkam w Warszawie;)

A że na Poczcie się nie śpieszą, to normalka:)
              • bibea Re: Poczta Polska 15.04.08, 21:35
                cholera jasna, mam stresa.
                Zamówiłam 2 staniki na listkach.
                Zostały wysłane 5 kwietnia, czyli w sobotę.
                I tak się zastanawiam, kiedy wszcząć alarm...
                Może poczekam do piątku...
                Ale u mnie żadna przesyłka nie ginęła... nieważne, czy z Anglii, czy z Holandii,
                czy z Austrii, Szwajcarii...
                • agnieszka71 Re: Poczta Polska 15.04.08, 22:25
                  Staniki wysłane z Anglii - jeden 9 kwietnia -doszedł dzis czyli 15
                  kwietnia, drugi 7 kwietnia doszedł wczoraj 14 kwietnia (kto wie
                  czy nie leciały tym samym samolotem;, oba zwykłe listy włozone do
                  skrzynki.
                  • bibea Re: Poczta Polska 15.04.08, 22:34
                    ok, poczekam do piątku.
                    poprzednimi razami to było 4 dni max.
                    • ireen Re: Poczta Polska 15.04.08, 22:52
                      Ja zamówienie z Bravissimo, wysłane we wtorek chyba 1 kwietnia dostałam 4
                      kwietnia (awizo). Natomiast mieli jeszcze dosłać arabellę, wysłali 3 kwietnia i
                      dopiero dzisiaj znalazłam awizo POWTÓRNE, bez daty, a na paczce data awizowania
                      z wczoraj... Więc sprawdź po prostu czy ta paczka nie leży na poczcie i nie
                      czeka na Ciebie, bo listonoszowi się nie chciało wrzucić awizo.
                    • agnieszka71 Re: Poczta Polska 15.04.08, 23:14
                      Widzę dziewczyny że do was szybciej te angielskie przesyłki
                      dochdza, te dwa staniki szły z dwóch różnych miast w różnych
                      hrabstwach Angli, nie mniej widocznie tam gdzie lotniska
                      blisko to szybciej przesyłki sa ;), ale najwazniesze że oba doszły
                      całe.
                      • bibea Hip hip 17.04.08, 17:49
                        Poczta Polska jednak nie podpieprzyła mi paczki.
                        Wczoraj przyszło awizo. Młody odebrał mi dziś paczuszkę z Royal
                        Mail, co sugeruje świezutkie staniczki :)
    • agnesp76 Re: Poczta Polska 15.04.08, 22:48
      Ja generalnie nie mogę narzekać na PP - zdarzały się długie przesyłki, ale ostatnio mnie zaskakują szybkością dostarczania (tu też zastanawiam się nad priorytetami czy dopłacać skoro zwykłe są już na drugi dzień).
      Mój listonosz - też ma DUŻEGO plusa, wszelkie polecone zostawia u mojej mamy (mieszka obok), zdarzało się, że wypisywał awizo bo nikogo nie było, a potem widział mamę przy okazji i mówił, ze awizo zostawił, bo jakaś książka przyszła, ale może przynieść następnego dnia, żeby nie musiała już sama chodzić z tym awizem na pocztę - i umawiał się na konkretną godzinę :)
      I kiedyś (inny listonosz) - zastałam awizo, na którym napisany był nr komórki i tekst dzwonić do 18. Zadzwoniłam i pan mi przyniósł paczkę jeszcze tego dnia :)) Tak więc ja pełna nadziei patrzę na naszą PP, choć jestem świadoma niedociągnięć też.

Ale żeby nie było zbyt pięknie to się poskarżę - mam w pobliżu 2 poczty i jakoś to tak dziwnie jest zrobione, że polecone przychodzą na jedną a paczki na drugą - nie mam pojęcia czemu. W każdym razie polecony - odbiorę jeszcze tego samego dnia po godz. 19 jak listonosz wróci z terenu i jest ok (poczta do 20 czynna). Natomiast z paczką nie ma tak pięknie - trzeba następnego dnia (poczta też do 20) nawet jak listonosz wróci, to nie ma szans. Gorzej bo ta poczta od paczek jest czynna tylko pn - pt, soboty wolne, wiec jak coś przyjdzie w piątek, to trzeba czekać do następnego tygodnia.

No ale nie można mieć wszystkiego :D
      • ada1 Re: Od 21 kwietnia Poczta Polska strajkuje :((( 16.04.08, 11:48
        Jak widać może być jeszcze gorzej, od 21 kwietnia Poczta Polska rozpoczyna
        strajk, a moje pierwsze zamówienie z Bravissimo dopiero od nich wyjechało :((((
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33208,5123561.html
        • fille_de_soleil Re: Od 21 kwietnia Poczta Polska strajkuje :((( 16.04.08, 14:56
          Aha! Wiedziałam, że to nastąpi. Ale skoro PP olewa mnie, to i ja nie zamierzam
          być dłużna. Zaprzyjaźnię się z kurierami, ot co ;)
          • mig_usia a ja slyszalam ze zawieszaja do maja aby zdarzyc . 17.04.08, 22:42
            ...z PITami....dzisiaj w zetce wieczorem...ponoc doszli do
            porozumienia i beda super poczta aby ludzie zdarzyli powysylac
            zeznania podatkowe... za to w maju beda strajkowac...
    • mooh Dotarła do OTWARTA paczka z Figleaves .... 29.04.08, 16:26
      z której NIC, dosłownie NIC nie zginęło. Zapakowana była, podobnie
      jak poprzednia, w pudełko z plastikowymi taśmami. Pudełko jednak
      było tak zgniecione, że taśmy spadły same, gdy tylko pracownica
      poczty podniosła paczkę, by mi ją podać. Cieszę się oczywiście, że
      wszystkie 5 zamówionych staników bezpiecznie do mnie doszło, ale
      napiszę do Listków, że ich sposoby pakowania wołają o pomstę do
      nieba. To chyba nie pierwszy i nie ostani mail podobnej treści,
      który dostali i dostaną. Może w końcu zaczną te pudełka chociaż
      jakoś oklejać.
      • agnieszka71 dotarło z Australii 29.04.08, 18:50
        raczej jako list w takiej kopercie (mam na mysli grubośc) jak
        te InPost, nadane jako zwykła przesyłka -18.04.08 dzis 29.04.08
        mam w rączkach. Li jedynie dobrze że towar miekki bo listonosz
        wpadł na pomysła złozyc to na pół do skrzynki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka