Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 6

02.08.09, 13:45
Wątek poświęcony stanikom firmy EFFUNIAK -
zapraszamy do:
- opisywania konkretnych modeli,
- wymiany doświadczeń z ich użytkowania,
- uwag na temat kroju, układania się itp. używanych staników.

W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez względu
na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś, który
dopiero planujemy kupić.

Linki do poprzednich wątków:
EFFUNIAK 1 forum.gazeta.pl/forum/w,32203,81879866,0,EFFUNIAK.html
EFFUNIAK 2 forum.gazeta.pl/forum/w,32203,84624339,84624339,EFFUNIAK_2.html
EFFUNIAK 3 forum.gazeta.pl/forum/w,32203,89821900,,EFFUNIAK_3.html?s=0
EFFUNIAK 4
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,94620583,,EFFUNIAK_4.html?s=0&wv.x=1
EFFUNIAK 5 forum.gazeta.pl/forum/w,32203,97638364,97638364,EFFUNIAK_5.html

Stare wątki przekroczyły 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.

UWAGA!!!
Zaznaczam też, że wszelkie posty, które nie będą spełniały wymogów opisanych w
początkowych zdaniach TEGO postu, będą wycinane bez uprzedniego ostrzeżenia i
bez słowa wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • nomina Miski nie trzymają rozmiaru w różnych modelach? 02.08.09, 19:19
      Mam wrażenie, że w różnych modelach miski są inne. Przy moich obecnych wymiarach
      69/101 krówka 70G jest mocno za duża w miskach (odstaje, spore luzy, zresztą
      zamawiałam ją mając 102,5-103 w biuście), ale kotki 70FF bułkują. I nie jest to
      kwestia obwodu, bo dzieje się tak, gdy np. ponoszę danego dnia koty pół godziny,
      a potem dla porównania założę krówkę.

A z innej beczki: mam też wrażenie, że od modelu typu krówka miski w miejscu
      przeszycia bardziej się załamują niż w dawniejszych wzorach, tworząc lekki kant.
      Kacze dzioby to nie są, ale wydaje mi się, że dawniejsze modele ładniej układały
      się na piersi.
      • boziaj Re: Miski nie trzymają rozmiaru w różnych modelac 02.08.09, 20:22
        ja mam wrazenie, ze rozmiar trzymają (mam 3 kolory)
        tyle, że w ostatnim (cielaku) jest jakby ciut mniejsza dolna
        zewnętrzna ćwiartka
        ale może to kwestia, tego, ze nowy (ubrany 2x)?
        objetosciowo praktycznie takie same
        • kasikk68 Re: Miski nie trzymają rozmiaru w różnych modelac 03.08.09, 16:57
          ja posiadam 4 effuniaki i także wydaje mi się że różnią się troszkę. Największy
          ze wszystkich jest brzoskwiniowy, potem czerwony w kropy, a dziś doszły: beżowy
          i lodowy - ten ostatni porównywalny lub troszeczkę mniejszy od czerwonego a
          najmniejszy jest beżowy i niestety mostek mi w nim odstaje :( ale nie mam
          obecnie żadnego beżowego ani białego stanika więc z braku laku zostanie na razie.
          • nomina Re: Miski nie trzymają rozmiaru w różnych modelac 03.08.09, 17:19
            No, właśnie. Czyli nie jest to tylko moje wrażenie :).

Najgorsze, że nie wiem, co robić. w 70G się topię w miskach, a buła w 70FF jest
            irytująca.
      • alitea Re: Miski nie trzymają rozmiaru w różnych modelac 03.08.09, 23:18
        Ja mam taki sam problem z tymi kantami, u mnie to bardziej dziubki przypomina, z resztą pisałam o tym już wcześniej. Brzoskwiniowy plunge ładnie kształtuje i zaokrągla piersi. Zamówiłam sobie krowy w dwóch rozmiarach i tylko jeden stanik robił mi mega dzioba na jednej piersi. Nie chciałam żadnego z nich, na wymianę wzięłam koty i też mi robią dzioba na jednej piersi, ale już mniejszego. Więc wygląda na to, że staniki są po prostu źle uszyte. Zastanawiałam się, czy jednak nie zostawić sobie tych kotów, bo ładne, ale doszłam do wniosku, że tak źle leżący stanik nie jest wart 100 zł.
      • shkrab Re: Miski nie trzymają rozmiaru w różnych modelac 24.08.09, 14:12
        Proszę o radę: które miski wychodzą większe: w lodowym czy beżowym.
        Może ktoś ma oba i jest w stanie to stwierdzić?
        Chcę zamówić cielaka, ale nie wiem czy brać ten sam rozmiar czy
        większy.
        • boziaj Re: Miski nie trzymają rozmiaru w różnych modelac 26.08.09, 14:14
          mam oba w tym samym rozmiarze
    • malagracja Effuniak - cielak - 65E 03.08.09, 16:28
      Kupiłam go mojej rodzicielce.
      Wykonianie bardzo dokładne, nic sie nie pruje, nic nie wystaje, wszystkie
      niteczki na swoim miejscu.
      Materiał bardziej śliski i "elegancki" niż w Muchomorku. Kolor nie beżowy, ale
      lekko żółtawy.
      W środku - niespodzianka. Miś Mama i Miś niemowlak i sporo napisów "Mommy" ;-)

Jak dla mnie jest za mało "Effuniakowy", ale to w końcu nie dla mnie :-)
    • gonzalessa niespodzianki w miskach 03.08.09, 22:02
      duzo osob mialo swiadomosc mozliwosci niespodzianki miseczkowej - pojawialy sie na ten temat informacje w roznych miejscach.
      na balkonetce jest np. wnetrze cielaka:
      balkonetka.pl/katalog/bra/effuniak-plunge-cielak
      z tego co zauwazylam, w niektorych kolorach zawsze jest niespodzianka (np. zdaje sie, ze we wszystkich cielakach i bialasach) a w innych losowo (np. w krowach).

a, ze niespodzianka ma byc niespodzianka, to wypowiadala sie gdzies Ewa albo Ula, ze informacji o wnetrzach miseczek nie bedzie.
      • nomina Krowy - losowo? 04.08.09, 10:16
        A co to znaczy, że w krowach była losowo niespodzianka? Bo moją jedyną
        niespodzianką były niedoróbki, które dostałam zalecenie samodzielnie poprawić...
        • psuj-ka Re: Krowy - losowo? 04.08.09, 12:25
          znaczy chyba, że albo wnętrze białe albo we wzorki ;) widziałam już jeden taki z wzorkami - jakieś kwiatki i zielone paski.
          • pierwszalitera Re: Krowy - losowo? 04.08.09, 12:53
            Na Balkonetce pod którymś modelem Effuniaka znajdują się opisy wnętrz staników. Wynika z tego, że te same kolorystyczne modele mogą być wyposażone w zupełnie inne wewnętrzne wzorki. Niektóre nie mają też nic. Decyduje przypadek.
        • sekretariat_effuniak @ Nomina 05.08.09, 11:36
          nomina napisał(a):

> [...] moją jedyną niespodzianką były niedoróbki, które dostałam zalecenie
          samodzielnie poprawić..

Nie dostałaś ''zalecenia'' by sobie stanik naprawiać, tylko sama poprosiłaś o
          wskazówki jak to zrobić, bo nie chciałaś go odsyłać. W każdej chwili mogłaś i
          nadal możesz stanik odesłać i zwrócimy Ci za niego pieniądze.

Ula
    • ava.adore Koty 70FF i 70F 04.08.09, 13:23
      Czyli ciąg dalszy poszukiwania idealnego dekoltu ;P

Wielkiej różnicy nie widzę, przynajmniej en biust. Z profilu jedna pierś wygląda lepiej w jednym staniku, druga w drugim :P W mniejszym coś mi tam próbuje wypłynąć pod pachą (ale minimalne), a większy jest mniej stabilny. Mniejszy ma boczki niższe o jakiś centymetr, ale fiszbiny i mostek identyczne. Na większym wzór jest ciekawszy (więcej kotów w zróżnicowanych pozach ;)), co chyba przesądzi o tym, że właśnie ten zostanie. Ale mierzyłam je już po 3 razy i dalej się waham :/
    • jul-kaa Re: EFFUNIAK - 6 04.08.09, 14:03
      Przyszły dziś do mnie wyczekane dwa effuniaki, czarne z obwodem z zebrę. Wcześniej miałam czarnego małomiskowego effuniaka z pierwszej czarnej dostawy, był trochę za mały. Te różnią się z lekka od mojego pierwszego - po pierwsze mają w środku absolutnie paskudny materiał - króliczki, domki, tkanina jak dla niemowlaka. Na mostku w pierwszym była różyczka, w tych jest puszek - brzydki i nieładnie wszyty. Na szczęscie łatwo można go odpruć. Gorzej z wnętrzem misek - nic się chyba nie da z nim zrobić. Moja mama - właścicielka czarnego effuniaka z pierwszej dostawy - stwierdziła, że gdyby jej stanik miał w środku "takie coś", to by go po porostu nie kupiła.
      Jak leżą nie wiem. Jeszcze :)
      A tu zdjęcia:

puszek z mostka

wnętrze miseczek
      • boziaj wnetrze misek 04.08.09, 14:36
        noo, mój cielak też ma wzorek na wnetrzu misek - dzieciecy wzorek
        komus moze sie wydac słodki, ale mnie taka infantylna stylistyka nie
        kręci :(
        jako ze cielak praktyczny, a lezy bosko, ignoruję :/ gdybym miała
        wybór, wolałabym bez wzorka, przynajmniej takiego
        • bluebebe Re: wnetrze misek 04.08.09, 14:50
          sam pomysł na ozdabianie wnętrza misek jest bardzo dobry. Nie miałabym nic
          przeciwko temu, żeby w moich trzech effuniakach znajdowały się np. seksowne
          różyczki.
          - misiaki są nie w moim guście
          - jestem zdania, że wnętrze powinno być pokazane.
          Niespodzianka ma to do siebie, że może jednego ucieszyć a drugiego ..zatkać.
          Niekoniecznie w pozytywny sposób.
          • sylaf Re: wnetrze misek 04.08.09, 15:50
            Dziewczyny podpowiedzcie w jaki romiar mam celowac.
            a) ciasno pod biustem - 69
            b) luźno pod biustem - 74
            c) luźno w biuście(tułów równolegle do podłogi) - 100
            d) w biuscie w miekkim staniku - 94

Biust dopiero co po skończonym karmieniu piersia - wyciągniety,
            sflatczały, miekki i generalnie mieści sie w stanikach mniejszych
            niz wynikało by to z kalkuratora bryt.
            Nosze tango II białe -30F - jest przyjemnie sciesłe pod, a misce
            ciut przyduże
            Arabella czarna 28F-jest ok. pod, a w misce troche za mała.
            Pytam dlatego że według kalkulatora (na stronie effuniak) wychodzi
            70F, a jak licze według sposobu podanego w szufladzie wychodzi 70E

acha - czy jest jakas róznica rozmiarowa w plunge i hulfcupa?
            • nomina Re: wnetrze misek 04.08.09, 16:05
              Ja przy takich wymiarach (69/74/100 w zwisie, bo nie mierzę się w staniku) mam
              obecnie za duże w miskach 70G krówka i za małe w miskach 70FF koty. Obwód jest w
              porządku. Biust mam wprawdzie nie po karmieniu, ale bardziej w typie "uszy
              jamnika". No i ja nie wchodziłam w staniki mniejsze jak Ty. Wychodzi na to, że
              powinnaś próbować z 70FF.
              • anka-ania Re: wnetrze misek 04.08.09, 20:15
                Ja z rozmiarami 68/73/99 wzięłam 70F (turkusowy plunge) i jest ok. Na początku
                miseczki minimalnie odstawały, ale po praniu się dopasowały.
      • kuraiko Re: EFFUNIAK - 6 06.08.09, 23:57
        mi się te króliczki podobają xD
        ale puszek nie za bardzo :/ wolałabym kokardkę... to tak na
        przyszłość do rozważenia przez projektantkę, bo nie wykluczam zakupu
        czarnego plunga w przyszłości ;)
    • psuj-ka szwy na miskach 04.08.09, 14:39
      W moim Effuniaku bardzo denerwuje mnie ukośny szew na zewnątrz miski - z zewnątrz wygląda to tak, jakby wcinał mi się w biust i robi się takie wgłębienie, raczej od strony mostka, niż od pach. Odznacza się to pod koszulkami :( też tak macie?
      • nati_88 Re: szwy na miskach 04.08.09, 14:49
        Też coś takiego zauważyłam w swoim egzemplarzu. Widoczne jest to na większej piersi.
        I nie mam pojęcia, czemu coś takiego się robi.
        • psuj-ka Re: szwy na miskach 04.08.09, 14:54
          Dokładnie, u mnie też na większej piersi, na mniejszej tak tego nie widać :(
    • tremadok Mój pierwszy effuniak 04.08.09, 17:14
      Wczoraj dostałam swojego pierwszego w życiu effuniaka. Jest to jednocześnie mój
      pierwszy plunge. No i pojawił się problem braku doświadczenia z tym krojem - nie
      potrafię ocenić wielkości miski. Jak zakładam stanik i wszystko sobie
      "poukładam" to miski delikatnie odstają, jednak jak w nim chodzę to mam
      wrażenie, że piersi strasznie lecą do środka - jakby z tych misek chciały się
      wydostać (po części chyba im się udaje, chociaż bułek moje niedoświadczone oko
      nie widzi - takie wewnętrzne poczucie, że coś jest nie tak i trzeba poprawić).
      Do tej pory nosiłam tylko balkonetki i to w rozmiarze 70J, gdzie są one bardzo
      zabudowane w porównaniu do effuniaka. Dodam, że ramiączek bez nożyczek skrócić
      już nie mogę, a obwód zapinam na najściślejszą haftkę. Zakupiony rozmiar stanika
      to ten wyliczony przez kalkulator na stronie.
      Proszę, pomóżcie niedoświadczonej, bo sama po prostu pomóc sobie nie dam rady..

• wera9954 Re: Mój pierwszy effuniak 04.08.09, 17:22
        Myślę, że po prostu piersi w za dużych miseczkach żyją własnym
        życiem.
      • myszonor A jaki wziełaś rozmiar Effuniako na jakie wymiary? 04.08.09, 17:44
        Pytam bom też z okolic brytyjskiego 70J
        • tremadok Re: A jaki wziełaś rozmiar Effuniako na jakie wym 05.08.09, 08:00
          Moje wymiary to:
          -pod biustem ścisło 77/78, luźno to 82
          -w biuście stojąc 110, natomiast w zwisie 119
          wzięłam rozmiar 80HH - taki wyszedł mi z kalkulatora
          • kasiadj07 Re: A jaki wziełaś rozmiar Effuniako na jakie wym 07.08.09, 12:14
            Ja mam podobne wymiary, pod biustem ciasno 78, luźno 84, w biuście
            112, w zwisie 119. Początkowo kupiłam Effuniaka również 80HH, ale
            miski tak odstawały, a ramiączka cięły ramiona, że nawet nie
            ponosiłam, żeby sprawdzić, co będzie. Ewa zasugerowała wymianę na
            80H (zgodnie z instrukcjami na blogu), który również niestety
            odstaje przy mostku, jest mi w nim jakoś niewygodnie, sama nie wiem,
            czym to jest spowodowane, chyba ma ciaśniejszy obwód. Zakupiłam dla
            porównania 80GG i ten okazał się super wygodny, wcale go nie czuję,
            ramiączka i obwód super. Niestety z miseczkami jednak również coś
            jest nie tak, przy zakładaniu mam odrobinę luzu, a jak go trochę
            ponoszę, to przy mostku robią się mini-bułeczki. Wydaje mi się
            jednak, że jest to spowodowane plastycznością biustu, która w
            naszych rozmiarach jednak zazwyczaj jest spora, a nie zamałością
            stanika. Na razie ten najmniejszy stanik uważam za najlepiej dobrany
            z nich wszystkich i noszę go dość często.
            • kasiadj07 Re: Aha, 07.08.09, 12:23
              też się zapinam na najciaśniejsze haftki, jest mi wygodnie, więc nie
              widzę potrzeby zmiany rozmiaru obwodu - Ewa zapewnia, że te obwody
              się nie rozciągną z czasem. A ramiączka podciągam tak, żeby było
              wygodnie i nie uwierały w ramiona.
              Myślę, że możesz wrzucić zdjęcie na balkonetkę, dziewczyny
              podpowiedzą Ci, czy te bułki, to faktycznie bułki, czy po prostu tak
              ma być:)
    • jul-kaa Czarny z zebrą 85J 04.08.09, 23:48
      Wrócił mąż, więc dokładnie wszystko zmierzyłam i niniejszym opisuję.
      Mój pierwszy Effuniak też był w rozmiarze 85J (choć tabelka wyliczyła 90H), ale
      ze względu na małomiseczkowość pierwszej partii czarnych był za mały. Od połowy
      czerwca czekałam na doszycie większego rozmiaru i nareszcie dziś przyszły do
      mnie normalnomiseczkowe 85J i 85JJ. Sam stanik jest ładny (ale nie lubię
      zwierzęcych wzorów, więc wolałbym inny obwód), środek jest powalający
      (negatywnie - mąż jest w szoku, ze można coś takiego wszyć w takim ładnym
      staniku!), ale o tym już pisałam niżej.
      Pokrycie miseczek jest z innego materiału, niż w pierwszym - jest bardziej
      matowe. Sama gąbka jest trochę grubsza i troszkę inaczej się układa na biuście.
      Biust wygląda w staniku świetnie, jest uniesiony, zaokrąglony, czuję się w
      staniku, jakby był na mnie szyty :)
    • anka_z_lasu znów cielaki w różnych rozmiarach! n/t 05.08.09, 13:57

• szolem-a Re: znów cielaki w różnych rozmiarach! n/t 06.08.09, 20:19
        Dziewczyny, nie wiem czy to odpowiedni wątek ale mam pytanie. Już w poprzednim
        pisałam, że posiadam chabrowego Effuniaka 70HH i planuję go sprzedać z powodu za
        dużych misek. Wystawiłam na bazarku w kategorii 32HH i okolice a teraz naszły
        mnie wątpliwości czy przypadkiem czegoś nie pozajączkowałam..jakiemu
        brytyjskiemu rozmiarowi może odpowiadać taki effuniakowy?
        • szolem-a effuniak a brytyjczyki 06.08.09, 20:21
          Dziewczyny, nie wiem czy to odpowiedni wątek ale mam pytanie. Już w poprzednim
          pisałam, że posiadam chabrowego Effuniaka 70HH i planuję go sprzedać z powodu za
          dużych misek. Wystawiłam na bazarku w kategorii 32HH i okolice a teraz naszły
          mnie wątpliwości czy przypadkiem czegoś nie pozajączkowałam..jakiemu
          brytyjskiemu rozmiarowi może odpowiadać taki effuniakowy?
          • nomina Re: effuniak a brytyjczyki 06.08.09, 20:32
            Wiesz co, ja piszę np. "75FF jak ścisły 30HH" i umieszczam ten sam wpis w obu
            wątkach. No bo skoro kupowałam 75FF w czasie, gdy nosiłam brytyjskie 30HH, a
            było dobre - to uważam to za dobry przelicznik :).
            • szolem-a Re: effuniak a brytyjczyki 07.08.09, 00:16
              przepraszam, że tak spytam: jakie masz wymiary? bo też noszę 65HH w
              brytyjczykach i odnoszę wrażenie, że nie chodzi o to, że miski są za duże bo
              biust się zmniejszył.. po prostu mój effuniakowy 70HH to jest wyliczeniowa
              porażka do której nie powinnam się przyznawać przez cztery następne wcielenia i
              którą najlepiej osnuć litościwą zasłoną milczenia. nawet teraz patrząc w tabelkę
              nie wiem jak ja do tego doszłam. rzec tylko- humanista potrafi:)
              • nomina Re: effuniak a brytyjczyki 07.08.09, 10:45
                He, jam też humanistka :).

Obecnie mam 69/100,5-101, ale zaczynałam z effuniakami, mając 74/104.

Skrótowo - wystawiając stanik na sprzedaż, przeliczam dodatkowo tak, jakiego
                brałabym brytola na swoje wymiary.
    • h4szi BIAŁY 65GG 06.08.09, 23:49
      Nosze sobie kolejny dzień mojego effuniaczka 65 gg na moje 65/72 na 102 i hmmm jest naprawdę wygodny. O niebo wygodniejszy od mojego drugiego w miare dopasowanego staniczka - tase me
      Dziewczyny pisały że biust faluje w effuniaczkach- u mnie podtrzymanie jest niewiele słabsze niż w ś.p. tango.
      Kształt i z przodu i z boku i z góry-super też lepszt od tego w tase me.
      Wydaje mi się, że ten model jest bardzo ścisły i małomiseczkowy. Poprzednio mierzony czarny 65 h był ok na 2 haftce a tego zapinam na ostatnią i nadal ciut ściska. (przydała by się tam o milimetr dłuższa podściółka)-liczę, że jeszcze schudnę. Miska na styk z tendencją do bułkowania ale w 65 h miałam tyyyle miejsca, stanik bardzo odstawał w górnej części misek, a żeby go wypełnić musiałam tak go podciągnąć, że wbijał się w pachy i wydawał się bardzo zabudowany. Niestety stwierdzam, że należę do grona dziewczyn którym po jakimś czasie noszenia pluga (i effuniaczka i tase me) piersi koniecznie chcą zrobić kreseczkę i wypaść do środka:( No cóż, trzeba we wrześniu zainwestować w balkonetki.
      Materiał obwodu jest w małe kwadraciki które ciut odznaczają się pod obcisłymi, białymi bluzkami.
      Jest ślicznie wycięty pod pachami i plecy też są pięknie odsłonięte.
      Zapięcie na 2 haftki, wnętrze w misiaki.
      Ramiączka cieńkie, raz podciągnięte nie zmieniają swojej długości.
      Jestem zadowolona choć trochę popolować musiałam :]
      Z uwag- przy moim typie chyba lepsza była by taka "falista" linia wykończenia górnego brzegu misek.
      • h4szi Re: BIAŁY 65GG 07.08.09, 00:03
        Oczywiście tase me to nie pluge. Przepraszam za pomyłkę.
        Chodziło mi po prostu o stanczek do dekoltów.
    • caroline.1 Akwarela 70C 07.08.09, 12:36
      Pasuje idealnie na moje 69/86, z tendencją do "zamałości" w miskach. Przy
      kolejnej dostawie zamierzam spróbować 70D. A teraz kilka uwag natury ogólnej:
      - Stanik kupiony przed ok. miesiącem i od tego czasu noszony bardzo intensywnie,
      nie zmechacił się, praktycznie nie zmienił się wogóle - dziwią mnie pojawiające
      się w różnych miejscach opinie o kiepskiej jakości effuniaków. Dodam tylko, że
      obchodzę się ze stanikiem ostrożnie - piorę ręcznie, suszę ładnie rozłożony.
      - Na początku fiszbiny kłuły mnie w mostek, ale nie na tyle, żebym musiała je
      odginać, czy wacik podkładać - w porównaniu do CK criss-cross to kłucie było
      nieznaczne.
      - Materiał, z którego jest wykonany stanik (bawełna?) - poezja dla mojej skóry i
      ciała. Właściwie, to byłam już przyzwyczajona do plastików w rodzaju CK, które
      po jednym dniu noszenia nabierały zapachu zjełczałego balsamu (takie miałam
      skojarzenie), a tu taka niespodzianka...
      - Stanik się nie rozciągnął wogóle - cały czas noszę go na najluźniejszej
      haftce. Nie ściskał mnie ani przez chwilę, a mimo to siedzi na miejscu.
      - IMHO, to nie jest stanik do wygarniania promigracyjnego ;)

Nt. effuniaków pojawiają się różne opinie. Nie sądzę, żeby były idealne dla
      wszystkich dziewczyn (jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ;) ), ja
      jednak jestem ich entuzjastką. A już na pewno Akwareli :D
      • caroline.1 Pomyliłam lobby :D 07.08.09, 14:13
        Nie wiem, jak to się stało, ale byłam przekonana, że piszę post na LMB. I tam
        też go przekleję ;) Panię Moderatorki, jeśli uznacie za słuszne - wytnijcie go.
    • kotwtrampkach dylemat rozmiarowy lub niekompatybilność..? 12.08.09, 01:59
      kupiłam cielaka 75H. NIby jest ok, miseczka jest wypełniona głównie w dolnej
      części, ale nie odstaje (choć jak się pochylę to odstaje), mostek nie przylega,
      obwód jest dobry.
      ale...
      no i ja wiem, że plunge, wiem, ze robi ładny dekolt, żę wycięcie ma swoje
      minusy.. ale ja nie mogę biegać, skakać, nic ;-( Niby nie muszę go poprawiać (bo
      piersi wskakują na swoje miejsce), ale to trochę mało..

CO ja źle zrobiłam..? kto mi pomoże.. NIe wezmę większego, bo mi będzie łopotał
      nawet w przeproście, mniejszy mam (czarny 80GG z mniejszą miską) i tez nie
      trzyma zbyt dobrze..

kurcze, juz to pisałam kiedyś;-(
      Czy to ja mam jakies wygórowane wymagania? czy jednak jestem mutantem ;-|

i jeszcze czytam o genialnej konstrukcji i mi się chce płakać.. po za tym, że
      ładnie wyglądam w bezruchu, to nie zauważam tej doskonałości ciągle.. nie wiem,
      co zrobić, pomoże ktoś?...
      • kotwtrampkach Re: jakość 12.08.09, 10:08
        jeszcze opis beżowego plunga na piance
        gąbka jest dosyć sztywna, żadna nitka nie wystaje, szwy na miseczce są bardzo
        staranne. jakością nie odbiega od moich brytyjczyków (bo do czego innego
        porównać..).
        gumka ramiączek ma lekko wytłoczony wzór, nie jest podszyta miękkim materiałem
        (jak w moim czarnym), przez co trzeba poprawiać "naciąg". Obwód na 3
        haftki,materiał przyjemny.
        wnętrze miski na szczęście niewidoczne po założeniu - mojej córce się podobało..
        na pewno minusem jest przesyłka - tektura pudełka bardzo brzydko pachnie,
        skutecznie zabija inne zapachy i myślę, że gdyby krawcowa kopciła klubowe, to po
        całym dniu w tekturze już nie poczułabym papierosów ;-| Szkoda, ze chociaż
        najzwyklejszego woreczka śniadaniowego nie ma, ja lubię zapach nowego materiału..
    • beata-1978 chabrowy 75J/zebra 75HH 13.08.09, 15:17
      Jestem posiadaczka obydwu (zebra obecnie za mała) i niestety
      porównanie ich wypada bardzo na niekorzyść chabrowego. Okazało się,
      że po pierwszym praniu obwód rozciągnął mu się koszmarnie -
      maksymalnie zapięty da się odciągnąć od pleców na butelkę żywca!!!
      Boję się co będzie po kolejnych praniach, bo nie uśmiecha mi się
      podszywanie nowego stanika w dodatku mającego być teoretycznie
      bardzo ścisłym. Wydaje mi się, że spowodowane jest to, tą dziwną
      bawełna pościelową na boczkach (zebra ma boczki z takiego śliskiego
      materiału, takiego jak miski i pewnie dlatego obwód super ściśle
      trzyma). Jakość całego stanika jest porażająca - pościelówka na
      boczkach i wewnątrz misek, z zewnątrz miski pokryte chabrową
      bawełną, która już zaczęła się szmacić i "mechacić" (po jednym
      praniu!!!). Nie wiem co o tym sądzić - czy to tylko mój stanik tak
      ma, czy wszystkie chabrowe są tak koszmarnej jakości i się
      rozciągają??
      Poluję w tej chwili na biały lub cielisty i nie wiem czego się
      spodziewać - czy znów koszmarnej pościelówki i rozciągliwości czy
      bardziej stanika w stylu zebry (materiał nie jest ósmym cudem świata
      ale da się wytrzymać). Effuniaki robią mi cudny dekolt i uwielbiam
      swój biust w nich, ale nie chcę wydawać kolejnej stówki na coś, co
      mi się rozciągnie po pierwszym praniu.
      Uff musiałam się wygadać, bo mi smutno...
      • imp18 Re: chabrowy 75J/zebra 75HH 13.08.09, 15:32
        mam cielistego - boczki są z takiej śliskiej tkaninki więc będą trzymać dobrze :) w białych nie wiem jak to jest. Aha - w beżowym miski są za to bawełniane chyba całe
        • beata-1978 Re: chabrowy 75J/zebra 75HH 14.08.09, 18:45
          Wreszcie udało mi się zamówić beżowy, ale nie o tym chciałam...

Zmierzyłam ten mój nieszczęsny chabrowy (75J) i okazało się, że po
          pierwszym praniu obwód w spoczynku wynosi 67cm a po rozciągnięciu
          97cm!!! Dziewczyny czy tylko mój egzemplarz tak się rozciągnął, czy
          wszystkie chabrowe tak mają?? Kurcze, jeszcze żadnego stanika nie
          musiałam podszywać (nawet Arabelki), a Effuniaka będę musiała... Już
          dawno nie byłam tak rozczarowana stanikiem :(
          • liv-ers Re: chabrowy 75J/zebra 75HH 14.08.09, 19:02
            A mierzyłaś przedtem ?
            Nigdzie dziewczyny nie podają jak te staniki się rozciągają więc może tak ma być.
            Czy źle trzyma biust ?
            Pytałaś już w Szufladzie ?
            • beata-1978 Re: chabrowy 75J/zebra 75HH 14.08.09, 19:15
              Nie mierzyłam wcześniej, bo szczerze mówiąc nie przyszło mi do
              głowy, że tak bardzo może się rozciągnąć, zwłaszcza, że mam już
              jednego Effuniaka zebrę i nie było z nim żadnych problemów jeśli
              chodzi o rozciągliwość (w spoczynku 57cm, rozciągnięty 83cm).
              Napisałam przed chwilą maila do sekretariatu, bo akurat udało mi się
              upolować beżowy, więc wyżaliłam się przy okazji na mój chabrowy :(
              • liv-ers Re: chabrowy 75J/zebra 75HH 14.08.09, 19:49
                A czemu tą zebrę masz w mniejszym rozmiarze mimo, że podobno mają i tak mniejsze
                miski niż inne np chabrowe ?
                • beata-1978 Re: chabrowy 75J/zebra 75HH 14.08.09, 21:49
                  Zebrę kupowałam już dawno, kiedy jeszcze rozmiar 75HH pasował na
                  mnie. Niestety miałam ją na sobie 2 razy i zaczęła mi bułkować.
                  Ciągle zalegała mi w szufladzie, bo żal mi się z nią było rozstać.
                  Wczoraj z bólem serca wystawiłam ją na Allegro. Chabrowy w miskach
                  pasuje idealnie, tylko ten obwód...
    • parzystokopytne krowa 70FF 13.08.09, 18:52
      Wzięłam, bo mam takie gacie i lubię czasem taką humorystyczną bieliznę ;) Bardzo wygodny, zwłaszcza, że wcześniej z powodu braków w portfelu, miałam tylko 2 nieco ortopedyczne staniki, teraz nadrabiam.
      Zazwyczaj nosiłam 65G/GG, aczkolwiek ostatnio stwierdzam, że 70 FF też mi nei podjeżdża i jest mi wygodnie.
      W takim samym rozmiarze (70FF) przyszła do mnie dzisiaj freya matilda i równiez leży dobrze, lottie mam 65G - wszystkie są dla mnie równie wygodne i różnią się chyba tylko metkami, o każdej bym powiedziała, że to 70FF.
      Tak więc, jeśli chodzi o effuniaki, to u mnie się sprawdziła tabelka zamieszczona na stronie z dodaniem jednej miseczki, bo coś za mało mi wychodziło. Dobrze zrobiłam. 70FF jest tak na styk dobre, ale większe byłoby za duże, a migracji już nie oczekuję, więc ok.

Podsumowując - rozmiar taki, jaki wychodzi mi ze starego kalkulatora (bo podawał jaki rozmiar w ścisłych stanikach, jaki w luźnych) w modelach ściśliwych idealnie się u mnie sprawdza.

Aczkolwiek mam zastrzeżenia do jakości staników, liczę, że kiedy już ruszy prawdziwy sklep, to będzie lepiej, gdyż za tę cenę po 3-4 ręcznych praniach nie mają prawa mi z połowy miseczki wychodzić nitki ;/

Moje wymiary - 73 pod, 97w, 101 w zwisie, biust raczej jędrny, raczej pełny.
      • mmlizut Re: krowa 70FF 15.08.09, 11:58
        A gdzie kupiłaś gacie? Bo ja mam krowy i mi się marzą jakieś pasujące, już uruchomiłam koleżanki do pomocy w poszukiwaniach, ale na razie nic nie znalazłam :(
        • parzystokopytne Re: krowa 70FF 15.08.09, 16:43
          Gacie kupione dawno, dawno temu w trollu, linia trend station. Takie w krowie
          łaty z różową lamówka i kokardkami. Nie wiem czy jeszcze dostaniesz, ale możesz
          próbować ;)
    • sekretariat_effuniak DOSTAWA CIELISTYCH 14.08.09, 18:19
      Zapraszam :)

Ula
      • mefistofelia Re: DOSTAWA CIELISTYCH 14.08.09, 18:45

a gdzie 75DD? :((((((
        już tak się ucieszyłam...
        • beniutka_bo Re: DOSTAWA CIELISTYCH 15.08.09, 11:51
          a 65GG już sprzątnięte ;(
    • nomina Problem z przeliczeniem b.ścisłego obwodu-sprzedaż 16.08.09, 12:25
      Wystawiam stanik na sprzedaż i mam problem z przeliczeniem bardzo ścisłego obwodu. Ja mam 70/75/100,5 w zwisie. Stanik, o którym mówię, na metce ma 70FF, ale jego obwód to 61 w spoczynku, 74 w maksymalnym naciągnięciu. Na moje 75 luźno pod biustem jest za ciasny, muszę mieć przedłużkę, uważam, że dobry będzie na osobę, która nie ma więcej niż 72 luźno w obwodzie (mnie brakuje tych dwóch cm, mam przedłużkę, ale źle się z nią czuję). No i mam zagwozdkę z przeliczeniem na rozmiarówkę brytyjską. Wstępnie zakwalifikowałam go jako bardzo ścisłe 65H, ale jeśli osoba ma mieć luźno nie więcej niż 72, to może mieć ciasno mierzone nawet 65-67 cm i wtedy łapie się na 60.
      Co o tym sądzicie? Dobrze przeliczam? Nie będę przecież wstawiała postu w trzy wątki rozmiarowe :), a nie chcę też pozbawić się możliwości sprzedaży przez zły opis. To pierwszy Effuniak, który rozciąga się tak mało, jak na swój rozmiar (obwód luźny to jedno, ale przecież trzeba jeszcze czasami wziąć jakiś wdech :)), więc trochę się gubię. Zwłaszcza że zbytnie zaniżanie obwodu nie wychodzi korzystnie...
    • anka_z_lasu dostawa cielaków! dla zainteresowanych 19.08.09, 13:22

• anka_z_lasu plunge w krowy - ramiączka do kompletu ;) 19.08.09, 13:25
      Dla uzdolnionych krawiecko wielbicielek krowiastych effuniaków i
      zabawnych ramiączek - znalazłam przypadkiem szukając sobie ramiączek:

www.allegro.pl/item711313804_ramiaczka_materialowe_super_moro_krowa.html

Nie mam nic wspólnego z tą aukcją, ale te ramiączka są całkiem fajne
      i od razu skojarzyły mi się z effuniakami ;)
    • mirka.zdzirka Jeszcze o "cielaku" 19.08.09, 18:24
      Udało mi się jakimś cudem upolować cielaka :)
      Rozmiar 70F wcześniej dobrany na zlocie z pomocą Ewy (mam wrzosowy w tym samym
      rozmiarze) okazał się idealny na moje wymiary: 69 pod biustem ciasno, 74 cm
      luźno, 100 cm w zwisie, nic nie odstaje, obwód ścisły, ale b wygodny :)
      Jest to stanik, którego prawie na sobie nie czuję - taki wygodny. Fiszbiny mają
      odpowiednią szerokość, a stanik na pewno nie wygląda jak namiot w brudnym beżu
      ;) Jak na cielaka jest ładny, i - co najważniejsze - mało zabudowany pod
      pachami, no i ma odpowiednio rozstawione ramiączka, które się nie wbijają. Jak
      na plunge całkiem dobrze podtrzymuje i robi dolinkę. Pod białe bluzki w sam raz,
      koronka się tylko lekko odznacza pod tymi obcisłymi, ale jest to jak najbardziej
      akceptowalne.
      No i ten wzór w misie w środku super :) Ogólnie ta bawełna we wnętrzu miseczki
      jest genialna. Dawno nie miałam na sobie tak wygodnego stanika :)

Przesyłka b szybka, dotarła do mnie we wtorek, więc następnego dnia po
      zaksięgowaniu wpłaty.
      • aguchniak86 Re: Jeszcze o "cielaku" 20.08.09, 19:54
        a 70H jak nie bylo tak nie ma :(
      • camilcia Re: Jeszcze o "cielaku" 20.08.09, 22:11
        a ja swojego cielaczka noszę prawie ciągle, w sumie drugi by się
        przydał na wymianę ;) bo czasem nie zdąży wyschnąć
        :]
    • lucynadia Re: EFFUNIAK mech czarny & bułki plecowe 20.08.09, 22:03
      Mam właśnie taki model 65F na moje 65/90/93 w zwisie. Pierwszy stanik, który robi takie rzeczy z moim biustem (pozytywnie). Poza tym bardzo podoba mi się obwód- jest taki aksamitny, wzorki jakby welurowe. Do tego wygodny.
      Jedyne, co mi przeszkadza, to bułki, które tworzą mi się na plecach po bokach, takie motylki. Za nic się tego nie da do miski wmasować- po chwili ucieka. Co może być tego przyczyną?
    • salma75 Czym sobie trzeba zasłużyć... 21.08.09, 21:51
      ...by takiego Effuniaka zdobyć?
      balkonetka.pl/katalog/bra/effuniak-boski-fiolet-po-tuningu#respond?c=18599
      • czerwona_pomadka ano właśnie? n/t 21.08.09, 22:13
        • wikula23 Re: ano właśnie? n/t 21.08.09, 22:41
          czym?
          niczym ot tyle ;)
          to ze Kamila dostala TAKI stanik to oznacza ze za jakis czas ten sam model bedzie w szufladzie, a co bardziej prawdopodobne w sklepie
          • imp18 Re: ano właśnie? n/t 21.08.09, 23:12
            jakoś nie chce mi się wierzyć :) no ale cuda się zdarzają ... podobno ;P
          • pierwszalitera Re: ano właśnie? n/t 21.08.09, 23:14
            wikula23 napisała:

> czym?
            > niczym ot tyle ;)
            > to ze Kamila dostala TAKI stanik to oznacza ze za jakis czas ten sam model bedz
            > ie w szufladzie, a co bardziej prawdopodobne w sklepie
            >

A skąd ta pewność? To indywidualne zamówienie według życzeń klientki, a inne indywidualne zamówienie też nie pojawiły się w masówce.
            • wikula23 Re: ano właśnie? n/t 22.08.09, 00:00
              to nie bylo indywidualne zyczenie, to byl prezent?
              Kamila akurat o tym staniku nie miala pojecia, znaczy przekazala co by chciala, co ja tam drazni i tyle
              a ze dostala paczke o ktorej nie wiedziala i sie ta wiedza podzielilo... hmm chyba wychodzi ze popelnila blad,
              ale ja i tak twierdze ze za jakis czas zobaczymy mam nadzieje ze juz w sklepie takie modele :)
              • effuniak Wikula23 22.08.09, 05:52
                :))
                • effuniak Bakłażan 22.08.09, 07:32
                  taka jest nazwa tego modelu
                  :)
                  • sylwia-osama Re: Bakłażan 22.08.09, 08:10
                    Jak zobaczyłam ten kolor to mi szczena opadła... ;) cuuuudoooo :)
                  • boziaj Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 22.08.09, 08:36
                    Ewo, czy modyfikacja szerokości fiszbin i głębokości miski była
                    tylko scisle indywidualna i jednorazowa, czy jest szansa, że pojawi
                    się wersja B kroju plunga wlasnie w takiej modyfikacji?
                    bo baaardzo mi mi to odpowiadało
                    a co do stylistyki stanika: REWELACJA !! Jeśli to zwiastun kolekcji
                    jesiennnej, czeka mnie bankructwo ;)
                    • imp18 o właśnie :) 22.08.09, 09:38
                      Mi też chyba by to pasowało z tego co widze po zdjęciu :)
                    • effuniak Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 22.08.09, 16:20
                      Mam dla Ciebie złą wiadomość ....
                      ... bankructwo murowane
                      :DD
                      • kuraiko a czarne halfcupy będą jesienią? ;) 22.08.09, 18:20
                        bo muszę podjąć decyzję - czy kupować inny rozmiar Flamenco Mileny
                        (jeśli sprzedam moje 70G to zostanę bez żadnego miękkiego kusidełka :
                        ( ), czy nastawiać się na jakieś czarne przejrzystości? (a u mnie
                        kasa piechotą nie chodzi i nie będzie tak "teraz kupię Flamenco, a
                        za 2 miesiące effuniaka" :( )
                        • effuniak Kuraiko 22.08.09, 18:26
                          Flamenco jest tańsze ale moje też będą - wybór należy do Ciebie
                          • kuraiko Re: Kuraiko 23.08.09, 00:25
                            ano tańsze, ale mam zły rozmiar, a ten nad którym się zastanawiam
                            wcale nie musi być lepszy ;)))
                            jeszcze pomyślę, ale białego to kiedyś sobie tak czy owak sprawię xD
                            • effuniak Re: Kuraiko 23.08.09, 00:33
                              Będzie mi bardzo miło :)
                          • 3_asiunia >:) 23.08.09, 11:04
                            to ja też zaczynam już ciułać pieniążki na kolekcje jesienna i na half cupiki :)
                      • ava.adore Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 22.08.09, 23:29
                        Ewo, a ja jeszcze o te modyfikacje konstrukcyjne zapytam: wchodzą na stałe i do wszystkich modeli, czy to będzie alternatywa, czy były one po prostu ukłonem w stronę dziewczyn i nie wchodzą do produkcji?
                        Zastanawiam się po prostu, czy będę musiała dobierać sobie rozmiar od nowa ;)
                        • liv-ers Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 23.08.09, 00:09
                          Wchodzą na stałe
                          • effuniak Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 23.08.09, 00:12
                            To zależy jak dalej pójdą testy na pozostałych rozmiarach
                            Nie zdziwcie się , jak któraś dostanie jakąś niezamówioną przesyłkę :)
                            • edytaf5 Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 23.08.09, 05:21
                              Szkoda, ze 70a juz ktos dostal, bo wtedy moze u mnie w szafie bylby ten piekny
                              baklazan ;)
                              • boziaj Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 23.08.09, 08:59
                                no ja Cie rozumiem, bo mój rozmiar (70E) tez juz Ktos dostał ;)
                            • estrelka84 Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 23.08.09, 08:29
                              No chyba bym się spłakała z radości dostając takie pudełko do testowania :D
                              Staniczek jest piękny, muszę go mieć! Tylko nazwa jakoś mi nie pasuje. Prędzej
                              do takich staników nazwy kamieni szlachetnych: fioletowy - ametyst no i inne
                              kolory analogicznie też. Ale to tylko takie moje gadanie ;)
                            • imp18 Obwody? 23.08.09, 09:09
                              A jeszcze bardziej zaniżone obwody też? :| bo ja już pisałam w szufladzie, że to trochę już przesada w drugą stronę żeby osoba mająca 66 pod biustem musiała brać 70... :)

Kurcze bede musiała przeliczyć swoje 70F na 75 :/ tylko boję się, że fiszbiny w 75 będą już za wąskie ... no nic, mam nadzieje, że jak będzie sklep to będę w stanie sobie poeksperymentować troche z rozmiarami i wybrać najlepszy :)
                              • camilcia Re: Obwody? 23.08.09, 10:01
                                ja porównywałam obwód cielistego i obwód tego bakłażana, obydwa są
                                70E - właściwie się nie różnią, może trochę bardziej rozciągliwy
                                jest cielisty, ale jest też z innego materiału więc może ma inne
                                właściwości
                                w spoczynku ok 58cm po rozciągnięciu ok 75
                                na moje 69 mierzone ciasno ok 72 luźno 70 jest zupełnie
                                niewyczuwalny, a wczoraj nosiłam go na 2giej haftce - bo tak mi było
                                wygodniej
                                poprzednio 65f kupowałam (nie upolowalam 70) i noszę z przedłużką o
                                1 oczko
                                bez przedłużki też zapnę - ale przedłużka dodawała miejsca w misce
                                no i było wygodniej
                                IMO nie musisz się martwić, ja bym nie zawyżała
                                • effuniak Re: Obwody? 23.08.09, 10:35
                                  Nie no ... nie trzeba zawyżać :)
                                  Będę do upadłego powtarzać - jeśli dobrze się pomierzysz to powinno być dobrze
                                  I mam nadzieję, że będzie choć jak uczy doświadczenie ....

No cóż, ten sie nie myli co nic nie robi
                                  • imp18 Re: Obwody? 23.08.09, 11:11
                                    no właśnie tyle, że ja już z beżowym mam problem ... pierwszy zlotowy jest idealny, ale beżowy jest o 4cm ciasniejszy więc i tak chyba powinnam spróbować 75 ...

ale właśnie z tą ciasnością tak dziwnie ... bo nie przeszkadza mi to na plecach, moge odciągnąć itd ale pomimo, że ten pierwszy (pomarańczowy) już mi trochę "lata" i się przesuwa, muszę poprawiać go w ciągu dnia bo wszystko ucieka to nie mogę przeskoczyć na ciaśniejszą haftkę bo odczuwam dyskomfort na brzuchu :| tak jakby mi to żołądek uciskało - pierwszy raz z czymś takim się spotykam (fiszbiny mam zaraz pod biustem żeby nie było :P, ale mam nisko osadzony biust chyba) .. czy ktoś też tak miał?
                                    W innych nawet najciaśniejszych biustonoszach czegoś takiego nie mam :/
                                    • kuraiko Re: Obwody? 23.08.09, 15:02
                                      imp18 ---> ja tak mam w za ciasnym M&S i Flamenco Mileny
                                      • imp18 Re: Obwody? 23.08.09, 18:43
                                        noo napisałam, że to nie kwestia obwodu bo naprawdę jest luźny na najluźniejszej haftce mi jest wygodnie (w sensie nic nie uciska) ale wszystko lata, przepięcie o 1 haftke powoduje już duży dyskomfort .. to chyba coś nie tak ;/
                                  • kuraiko Re: Obwody? 23.08.09, 15:01
                                    no, ale jak można się źle zmierzyć na ścisku i na wydechu, tzn żeby
                                    wyszło mniej niż powinno ;) w drugą stronę - pewnie że tak, ale żeby
                                    się zmierzyć "za ciasno"?
                            • wera9954 Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 23.08.09, 10:53
                              Chciałabym dostać takie 65G :)
                              • polta Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 23.08.09, 14:31
                                A ja 80FF. Myślę, że każda forumowiczka ma teraz nadzieję na niespodziankową
                                przesyłkę ;)
                              • wera9954 Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 24.08.09, 13:40
                                wera9954 napisała:

> Chciałabym dostać takie 65G :)

Jednak wolę 70FF! Doczytałam, że fiszbiny mają być węższe, a miski głębsze.
                          • plica Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 24.08.09, 07:30
                            o kurde. czyli jest szansa, ze poprawiony model bedzie ze mna kompatybilny?
                        • kulki rozmiar w nowej konstrukcji 24.08.09, 14:02
                          odp. sekretariatu w szufladzie na pytanie, czy trzeba będzie zmienić rozmiar
                          kupując plunge o nowej konstrukcji

"wszystkie plunge będą miały zmodyfikowaną konstrukcję od kolekcji jesiennej,
                          ale raczej powinnaś brać ten sam rozmiar - objętościowo rozmiary powinny być
                          takie same."
                      • tuonetar Re: Bakłażan - pytanie do Effuniak 23.08.09, 04:09
                        effuniak napisała:

> Mam dla Ciebie złą wiadomość ....
                        > ... bankructwo murowane
                        > :DD

Bardzo chętnie zbankrutuję, tylko - PLIIIIIIZZZZZ - niech poważne staniki mają
                        poważne i dobrane kolorystycznie podszewki.
                        • effuniak Tuonetar 23.08.09, 08:24
                          postaram się ;)
                          • alex331 zakochałam się w bakłażanie!! 24.08.09, 17:02
                            Piękny stanik, czekam z utęsknieniem na sklep i już nawet zaczęłam
                            zbierać fundusze na ten cel:-)) Na pewno kupię cielaka i tego
                            bakłażana, tylko niech będę mieć możliwość, proszę, w szufladzie
                            moje 75F znika tak szybko, jak statki kosmiczne w
                            hiperprzestrzeni....
                            • akj77 Re: zakochałam się w bakłażanie!! 25.08.09, 18:08
                              Ja też się zakochałam w bakłażanie, bardzo bym go chciała kupić, Ewo, mam
                              nadzieję, że mojego rozmiaru będzie więcej niż jedna sztuka :D (80GG albo 80H,
                              jeśli miseczki takie jak w pierwszych czarnych)
                            • kasienka.b Re: zakochałam się w bakłażanie!! 29.08.09, 12:10
                              alex chcesz cielaka 75F? Bo ja właśnie miałam odsyłać do Ewy, niby rozmiar
                              wcześniej sprawdzany i był ok, ale jednak trochę mi odstaje i niezbyt dobrze
                              leży - i dalej jestem bez effuniaka :/
                  • kulki Re: Bakłażan 23.08.09, 23:57
                    Kolor jest przepiękny. Czekam niecierpliwie na kolekcję jesienną (a może jakiś
                    bakłażanowy half-cup też się trafi?)
            • camilcia Re: ano właśnie? n/t 22.08.09, 07:57
              chyba sprostuję
              pisałyśmy z Ewą o rozmiarze i różnicach itp
              ja to od dawna to marzę o straplessie i to było jedyne moje życzenie
              bo nie uważam żeby Ewa teraz miała czas na szycie pojedynczych
              staników w upragnionych dla kogoś wzorach i kolorach
              bakłażan - super nazwa! - otwierałam pudełko nie wiedząc co w nim
              jest
              zamieściłam bo padłam na jego widok i jest boski i nie wiem tego,
              mogę się domyślać tylko, że takie się szykują

chciałam pokazać, że Ewa pracuje nad kolekcją, że udoskonala staniki
              i bierze pod uwagę jak wyglądają w nich biusty i co piszemy o nich
              na balkonetce

ps. Ty mnie tu Wikula nie pogrążaj ;P
    • anka-ania Cielaki ze zwrotów w szufladzie n/t 22.08.09, 19:32
      • nomina Na czym polegają modyfikacje konstrukcyjne? 23.08.09, 10:42
        Ewa, na czym polegają modyfikacje w konstrukcji? A ramiączka w nowej kolekcji
        też będą taką cienką gumką, czy będą też wersje ciut szersze/podszyte, żeby tak
        się nie wbijały w ramiona?

A straplessy będą czy - skoro to już po wakacjach - przechodzą na przyszły sezon?
        • malagracja Pytania najlepiej zadawać w Szufladzie :) 23.08.09, 17:01
          Ewa już pisała, że tam zagląda najczęściej i najszybciej odpowiada na zadane tam
          pytania :-)

ewamichalak.blogspot.com/
          • nomina Re: Pytania najlepiej zadawać w Szufladzie :) 23.08.09, 17:57
            Ale w szufladzie nie ma nowej kolekcji, a tu jest omawiana. Poza tym - tam Ula i
            tak ma dosyć pracy z informacjami dotyczącymi zawartości szuflady :).
    • 3_asiunia Rozmiar-pytanie do effuniak 23.08.09, 11:30
      W sumie chciałam się upewnić/podzielić wątpliowściami co do rozmiaru (a skoro
      pojawia się taka zapowiedź kolekcji jesiennej, to muszę je rozwiać;)). W łodzi,
      na majowym zlocie zostałam wymierzona na 75e (77/95/99), ale akurat nie było nic
      w tym rozmiarze, więc nie mierzyłam. Dodam, że biust raczej nie wygląda na swoje
      wymiary. Nabyłam turkusowy 75e, zauważyłam, że jest troszkę przyduży, ale był
      tak wygodny, że zostawiłam, myśląc, że następny spróbuję mniejszy. Potem okazał
      sie też bardzo ciasny:) W sumie ładnie zbierał bułki i przy trochę
      podciągnietych ramiączkach całkiem fajnie wygląda. co prawda fiszbina wydaję sie
      sięgać trochę za daleko, ale może dlatego tak fajnie zbiera. Potem kupiłam
      krówki 75DD (od kiedy je zauważyłam zawładnęły moim umysłem-musiałam je mieć;)).
      Są trochę luźniejsze, ale obwód trzyma sie równie dobrze, za to bułki owszem,
      mogę do niego wsadzić, ale nie siedzą tam zbyt długo(a mam spory potencjał
      bułkowy jeszcze), po wygarnięciu robi efekt bardzo fajny jak na mój biust:) Oba
      obwody nie leżą z tyłu w linii prostej, tylko troszkę do góry, ale nie ruszają
      się, więc nie przeszkadza mi to ani trochę.
      Teraz czeka na mnie cielak 80D dla sprawdzenia rozmiaru (i troszkę po
      dusicielstwie turkusowego;)), ale będę miała go dopiero po moim i Uli
      powrocie(we wrześniu).
      Ewo, którego rozmiaru powinnam próbować, żeby robił fajniejszy dekolt, jak
      krówki, ale żeby zbierał skutecznie bułki jak turkus? Są dla mnie ciągle sporym
      problemem, zwłaszcza, że teraz są mniejsze, ale bardziej widoczne, niż były,
      nawet bez stanika.
      Wymiary teraz to:76/83/95/98
      • maggianna Re: Rozmiar-effuniak lodowy 24.08.09, 15:44
        kupiony pare miesiecy temu - swietny okragly ksztalt biustu (w
        zadnym nie mam takiej "dolinki"), wygodny bo nisko zabudowany pod
        pachami ale zmechacily sie lekko miski mimo ze prany tylko recznie.
        Niestety rozmiar nieodpowiedni - mam 85G i jest za maly pod biustem
        (na 87 scislo i 92 luzno) - kupowany wg wyliczen i rad na blogu -
        nie wiem czy egzemplarz jest ze zla metka czy jest az tak scisly ale
        po kupieniu mial w spoczynku 70 cm a rozciagal sie do 83 cm wiec nie
        dziwne ze za maly (choc "scisliwosc" mam duza bo normalnie nosze 75
        i 80). Noszony z przedluzka (uszyta specjalnie do tego biustonosza
        za co jestem bardzo wdzieczna) ale niestety traci przy tym na
        wygodzie - z tylu ok ale z przodu po paru godzinach noszenia wbija
        sie koszmarnie w mostek, wiec nosze go od czasu do czasu choc ze
        wzgledu na efekt chetnie nosilabym czesciej. Czy jest szansa zeby
        byly effuniaki w wiekszych rozmiarach obwodu (tak jak jest podane w
        tabelce na blogu)? jezeli nowe maja byc jeszcze bardziej scisle to
        znaczy ze musialabym kupic 95F??
    • lucynadia nowa konstrukcja- pytanie do Ewy 25.08.09, 14:48
      Czy te 'nowe' effuniaki będą miały niższy pas obwodu bądź np. luźniejszą górną jego część? Mam czarnego effuniaka 65f (już przymały) i od początku tworzą mi się na plecach tzw. 'motylki' jak w tym artykule na balkonetce: balkonetka.pl/2009/8/4/tortury-w-staniku
      Jest szansa, że w tych nowych tego nie będzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka