Dodaj do ulubionych

Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetrowa!

16.07.08, 17:49
Bardzo drastycznie postapilam z cyckonoszem, wygielam maksymalnie fiszbine - i
pasuje na moją pierś wspaniale - okala ja jak marzenie. Nie mialam jeszcze tak
idealnie lezacej fiszbiny. W koncu fiszbina okala mi - wypycha do przodu pierś.

Problem nastepuje, gdy zapinam obwód - fiszbina znowu mi się rozciąga do
poprzednich rozmiarów. Prawie poprzednich bo teraz konczy sie 1cm wczesniej. I
nadal splaszcza piers (bez stanika mam 89cm w staniku mam 86cm). Aczkolwiek
moj facet powiedzial, ze juz jest lepiej, bo spytal czy mi urosly ;)

Jak mam wykombinowac, zeby fiszbina nie szla do tylu? Potrzebuje przedluzki
około 12-13cm. Czy sa jakies inne sposoby na rozwiązanie tego problemu?
Obserwuj wątek
    • kota.ruda Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 16.07.08, 18:16
      moze podszyc sam przod? jak przod sie nie rozciagnie to i fiszbina nie ma prawa.
      • malagracja Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 16.07.08, 18:25
        Myslalam nad tym i wiesz co, ale wg mnie po prostu brakuje 13cm obwodu.
        A nie chce kupowac innej miseczki, bo ta po poprawieniu fiszbin jest ok :(
        • kota.ruda Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 16.07.08, 19:02
          13 cm mowisz? to sporo. ile cm mialby przedluzka?

moze odpruc zapiecie, zrobic przedluzke z 2 rownoleglych do siebie tasm (jedna
          na gorze obwodu, druga na dole)i do tych tasm przyszyc zapiecie. niektore
          staniki nawet tak sa z tylu zakonczone. jak znajde to wkleje linka.
          • kota.ruda cos takiego 16.07.08, 19:18
            wybacz te gryzmoly, ale mam nadzieje, ze cos z tego zrozumiesz:
            img440.imageshack.us/my.php?image=013mn7.jpg
            • joankb Re: cos takiego 16.07.08, 19:24
              Jednym słowem malagracja sobie, a my jej proponujemy zajęcie się gorseciarstwem.
              Malagracja, stanika w Twoim rozmiarze, z taką fiszbiną to Ty nie znajdziesz,
              mówię serio. I nie wiem czy przedłużenie obwodu aż prawie o trzy szczebelki nie
              skończy się lataniem tego obwodu po plecach - byłby chyba sporo dłuższy niż Twój
              wymiar pod biustem.
              • malagracja Re: cos takiego 16.07.08, 21:16
                Poszlabym do gorseciarki - ale w Bialymstoku takowa nie istnieje :-)

Jedna nadzieja - Effuniak, ale nie pisalam ponownie do niej. Jest chyba ogromna
                kolejka :-) Moze ona zrobi mi takie waskie fiszbinki? Pojechalabym do niej na
                koniec swiata :)

• malagracja Re: cos takiego 16.07.08, 21:19
              Zrozumialam doklanie rysunek, ale ja mysle, ze uda sie bez przeszycia zapiecia i
              bez tych okienek. Musze kupic tylko taka szeroka przedluzke (tzn 2) i potem je
              spiac razem.
              Dam znac jutro :-)
          • malagracja Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 16.07.08, 21:17
            Przedluzka ma 5cm. Wiec potrzebuje 2 przedluzek. i je zwyczajnie połącze - to
            jest myśl! Doskonała :D :D :D Jutro kupie i wybrobuje, tylko jak polaczyc 2 te
            przedluzki ze soba?
    • m.mada kupić fiszbiny? 16.07.08, 20:22
      Ja mam podobny problem z jednym stanikiem. Wszystko pięknie, głęboka miseczka i
      dobra fiszbina, ale jak go zakładam, to się drut naciąga i miska się płaszczy i
      robi za mała. Z obwodem nie próbowałam, bo mam wrażenie, że latałby, a podszycie
      dołu dużo nie da - ona się naciąga w tej górnej części. Wyszło mi, że to musi
      być mniej giętki drut. Zastanawiałam się, gdzie można by kupić fiszbiny. Pytałam
      w pasmanteriach, ale to co tam mają to druty jeszcze bardziej miękkie. Może ktoś
      wie?
      • plica Re: kupić fiszbiny? 16.07.08, 20:34
        mi sie wydaje, ze trzeba by bylo jakos zahartowac ta fiszbine, aby sie nie rozciagala (rozgrzac i sru do zimnej wody) albo zrobic ja z duzo twardszego metalu.
        • joankb Re: kupić fiszbiny? 16.07.08, 20:51
          Coś mi się zdaje, że malagracja przerabiała miss mandalay. A to są dużo lepsze
          fiszbiny niż inne, twardsze.
          • malagracja Re: kupić fiszbiny? 16.07.08, 21:14
            Tak, Miss Mandalay przerobilam.
          • plica Re: kupić fiszbiny? 16.07.08, 21:24
            kurde. zamowic w sklepie z akcesoriami metalowymi? moze wyjac z innych stanikow np. z lumpeksu ?
            • azareth Re: kupić fiszbiny? 16.07.08, 23:07
              fiszbiny mozna kupic, w firmach zapoatrujacych producentow bielizny. tylko nie wiem czy detalicznie da rade i jakie fiszbiny akurat maja..
              • malagracja Re: kupić fiszbiny? 17.07.08, 18:28
                Mnie to tez zastanawia. Ogolnie ja bym nie kupila 2 fiszbin, ale ze 30 zeby
                wszystkie staniki w moim zyciu przerobic :D :D :D

Ale ja nawet nie wiem, gdzie tego szukac ;/
    • babajaga87 MAM POMYSŁ! 16.07.08, 23:21
      A gdyby zamiast po jednej super-sztywnej fiszbinie (która nie
      istnieje) wsadzić do każdego kanalika po dwie zwykłe (znaczy
      normalnie rozciągliwe i dostępne), tyle tylko, że o właściwej
      szerokości, to wtedy trzeba by użyć dwa razy większej siły (no
      dobra, nie znam się na fizyce, to tak na babski rozum), żeby taką
      podwójną fiszbinę rozciągnąć...
      • malagracja Re: MAM POMYSŁ! 17.07.08, 16:46
        Mi sie wydawalo odwrotnie :)
    • kota.ruda z uporem maniaka:-) 17.07.08, 01:54
      mowie Wam, ze fiszbina sie nie rozciagnie jesli przod stanika jest
      nierozciagliwy. na przyklad taki jak w Dentelle Elle Macpherson. przed chwila
      sprawdzalam. naciagnelam obwod, a fiszbina ani drgnie.

:-)
      • malagracja Re: z uporem maniaka:-) 17.07.08, 16:44
        Dokladnie, a Miss Mandalay jest rozciagliwa, tak jak Freya i te inne.

Nigdzie nie bylo przedluzek ;/ jutro ide znowu na poszukiwania.
        • quleczka Re: z uporem maniaka:-) 17.07.08, 18:15
          a ja czytam i czytam i nie rozumiem :(

to znaczy cala idee z fiszbina, zwezeniem i problemem jej rozciagania sie to
          rozumiem....

tyle, ze nie rozumiem jak stanik, ktory jest teraz dobry w obwodzie po dodaniu
          12-13cm ma nadal byc dobry i nie jezdzic po plecach?
          • malagracja Re: z uporem maniaka:-) 17.07.08, 18:25
            Wiec tak.

Wez stanik do reki. I go rozciagaj. Miski sie rozciagaja, prawda? I o to mi
            chodzi. Nie chce zeby material na miskach i fiszbina sie nie rozciagala wiec ja
            go nakladam i dodaje 13cm ktore musialabym naciagnac do tylu (obwod)

Jasniej troche? :)
            • quleczka Re: z uporem maniaka:-) 17.07.08, 18:38
              tylko to tak naprawde mowi, ze moglabys rownie dobrze nosic stanik o obwodzie
              wiekszym o 13cm, prawda?

oczywiscie pomijajac kwestie fiszin, ktore tam jeszcze bardziej trzeby bylo zwezic
              • kota.ruda Re: z uporem maniaka:-) 17.07.08, 21:24
                czyli zatoczylysmy kolo i wracamy do punktu wyjcia = male miski z waskimi
                fiszbinami+ luzny obwod
                ;-P
            • plica Re: z uporem maniaka:-) 17.07.08, 21:19
              przeciez to bedzie na tobie latac.
              • figa84 wytłumaczenie dlaczego brakuje jej 12cm obowdu 17.07.08, 21:52
                Skoro zrobiła z 15centymetrowej fiszbiny fiszbinę 9centymetrową to
                15-9=6 *2 = 12cm. I tych 12cm brakuje w obowdzie jeśli tylko uda się
                jej utrzymać fiszbiny na 9cm szerokości.
                Mam głupi pomysł, ale może by tak spróbować dół miski podszyć
                nierozciągliwą tkaniną? Wtedy by się fiszbiny nie rozciągały.
                • quleczka Re: wytłumaczenie dlaczego brakuje jej 12cm obowd 17.07.08, 22:00
                  ale jak zrozumialam to ta fiszbina wraca do 14cm bodajze, wiec w obwodzie nic
                  nie brakuje tak naprawde :/

moim zdaniem wraca glownie dlatego, ze sama fiszbina to jedno...a kroj stanika
                  (laczenie bokow z miseczkami, to co nadaje ksztalt tunelikom plus miskom) to
                  drugie... i dlatego na ciele fiszbina za wszelka cene probuje wrocic "na swoje
                  miejsce"
                  • figa84 Re: wytłumaczenie dlaczego brakuje jej 12cm obowd 17.07.08, 22:26
                    Właśnie fiszbina się rozciąga, a Malagracja kombinuje co by tu
                    zrobić, żeby się nie rozciągneła. Jak nie będzie się rozciągać to
                    wtedy będzie jej brakowało tych 12 cm.
                    • quleczka Re: wytłumaczenie dlaczego brakuje jej 12cm obowd 17.07.08, 22:29
                      ja rozumiem...tylko, wydaje mi sie, ze samo dodanie 12 cm sprawy nie zalatwi
                      poza tym, ze stanik sie zrobi za luzny

niestety ja obstawiam, ze kroj stanika ma sporo do rzeczy i to, ze byl on szyty
                      na fiszbiny o takiej, a nie innej szerokosci

jak dla mnie jedyna metoda mogloby sie okazac jakies naprawde sztywne fiszbiny
                      ale wtedy by trzeba go zawsze z dluga przedluzka nosic :/
                      • malagracja Re: wytłumaczenie dlaczego brakuje jej 12cm obowd 18.07.08, 15:55
                        Nie masz racji :)

Dodanie 12 cm sprawe zalatwi bo wtedy nie rozciagne przy nakladaniu fiszbiny i
                        ona zostanie w miejscu.

Dzis moj chlopak sprobuje wygiac fiszbine jak bede miec stanik na sobie - dam
                        wam znac.

Nadal nie moge znalezc dobrych przedluzek! Ee
    • natashka87 Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 17.07.08, 21:43
      A to nie wyjdzie 70 czy 75tka z wąskimi fiszinami? Nie lepiej taką
      kupić? To widać ja mam dobrze bo mi pasują fiszbiny ok 14 cm;)

Przedłużki są w H&M
      • figa84 Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 17.07.08, 21:55
        też się nad tym zaczełam zastanawiać. Może by tak kupić większy
        obwód i go podzszyć tasiemką, żeby się bardziej nie rozciągał.
        Fiszbiny byłyby węższe. Niestety obawiam się, że miska mogłabybyć za
        płaska.
        • quleczka Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 17.07.08, 22:01
          z tymi fiszbinami to roznie bywa...czasem nie koniecznie sa wezsze w roznych
          rozmiarach :/

ja mam jednego modelu 60 i 65 i fiszbiny identyczne :/
          • figa84 Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 17.07.08, 22:28
            Niestety tak jest:-( Raz tak, raz tak. Szkoda tylko, że nie każda z
            nas wpisuje to w tabelę. Wtedy można było choć odorbinę spodziewać
            się co będzie dalej.
            • quleczka Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 17.07.08, 22:30
              ja bym wpisala jakby byly jakies jasne zasady jak te fiszbiny pomierzyc

ja moge w tej chwili powiedziec, ze sa tej samej wielkosci ale w zaleznosci od
              tego jak zmierze to wynik moze sie roznic o prawie 2cm :/
              • figa84 Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 19.07.08, 11:39
                Hmmm... a gdybyśmy tak dopisywały kto mierzył (nick z LBM), to wtedy
                widząc jeden wpis, wiesz, że kolejny był tak samo mierzony, bo przez
                tą samą osobę:-)
        • malagracja Dokladniejszy opis mnie samej :) 18.07.08, 15:59
          Wlasnie w tym problem, ze moje piersi nie sa plaskie a sa bardzo wystajace do
          przodu.
      • malagracja Re: Zrobiłam z fiszbiny 15cm fiszbine 9 centymetr 18.07.08, 15:56
        Nie, poniewaz te miski w 70 czy 75 sa bardziej plaskie od 60. Mierzylam dzis w
        trumphe 70F i 70G.
    • kota.ruda przedluzka 18.07.08, 17:29
      a moze pokombinowac z czyms takim?

www.figleaves.com/us/productzoom.asp?product_id=VAB-1502&colour=black&view=alternate
      • nikopolis1 fiszbina 19.07.08, 18:24
        a może wymień fiszbinę na jakąś mało elastyczną z małego rozmiaru np. Triumpha
        (one mają małe fiszbiny)
        • malagracja Re: fiszbina 21.07.08, 17:46
          Jest za krotka ;]
      • malagracja Re: przedluzka 21.07.08, 17:48
        To jeszcze bardziej rozciagnie fiszbine do tylu :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka