Dodaj do ulubionych

Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni...

26.01.10, 07:15
straszna tragiedia tu więcej zdjęc samochód został zmiadżony.Szok.
lublin.com.pl/artykuly/pokaz/4490/bialystok,tragedia,na,krajowej,osemce,3,osoby,nie,zyja,1,ranna,(zdjecia)/
Obserwuj wątek
    • bambooko Agresywni bandyci z Litwy........................ 26.01.10, 07:41
      kiedy policja sie za nich wezmie? Wiele razy bylem "popychany" przez takiego
      hama z Litwy
      • rad.ekg Re: Agresywni bandyci z Litwy.................... 26.01.10, 07:52
        hama to taka firma co produkuje akcesoria fotograhiczne
        (hama.co.uk). Pisze sie "cham" ->
        pl.wiktionary.org/wiki/cham
        • part_of_the_game Na Litwie są bardzo wysokie mandaty 26.01.10, 10:34
          Więc wszyscy jadą spokojnie. Po wjechaniu do Polski muszą nadrobić "stracony"
          czas, bo później w Niemczech znowu będą musieli jechać spokojnie.
      • jim5000 Re: Agresywni bandyci z Litwy.................... 26.01.10, 08:07
        Potwierdzam. Kierowcy litewscy są tragiczni.
        Niedawno prawie sam bym przez takiego zginął.
        Wyjeżdżałem w prawo z ulicy podporządkowanej na główną, duże, oświetlone
        skrzyżowanie. Patrzę w lewo - pusto. Myślę - no to jadę. Nie zdążyłem ruszyć,
        jak mi dosłownie centymetr przed zderzakiem przeleciała litewska ciężarówka.
        Kretyn wyprzedzał na skrzyżowaniu (zebra, podwójna ciągła) nie patrząc na nic.
        • klaun.szyderca Re: Agresywni bandyci z Litwy.................... 26.01.10, 09:24
          To bezdyskusyjnie wina kierowcy ciężarówki, ale nie spojrzeć w OBIE strony
          wyjeżdżając z podporządkowanej to już brak instynktu samozachowawczego
          • jim5000 Re: Agresywni bandyci z Litwy.................... 26.01.10, 10:25
            Zawsze patrze w obie strony. Widziałem go, jak jechał swoim pasem. Miałem wolna
            drogę. Inaczej bym nie wyjechał. Spojrzałem jeszcze raz w lewo czy nikomu nie
            zajadę drogi i ruszyłem. Na szczęście z opóźnieniem.
            • prawdziwy.jonek Re: Agresywni bandyci z Litwy.................... 26.01.10, 11:31
              jim5000 napisał:

> Zawsze patrze w obie strony. Widziałem go, jak jechał swoim pasem. Miałem wolna
              > drogę. Inaczej bym nie wyjechał. Spojrzałem jeszcze raz w lewo czy nikomu nie
              > zajadę drogi i ruszyłem. Na szczęście z opóźnieniem.

to chlopie jeszcze musisz troche pojezdzic i musi cie pare sytuacji
              zaskoczyc(oby bez konsekwencji) i zawsze pamietaj o kilku rzeczach na drodze, ja
              ci podpowiem dwie: zawsze staraj sie z wyprzedzeniem przewidywac zachowanie
              innych uzytkownikow drogi, a po drugie nigdy sie nie pchaj pod wiekszego od
              siebie, jak bedziesz przynajmniej tych dwoch zasad przestrzegal to moze ci sie
              udac dosyc dlugo pojezdzic bez wiekszych problemow na drodze.
        • malwina666 trzeba patrzeć w obie strony 26.01.10, 10:25
          Trzeba patrzeć w obie strony. Jeśli zginiesz to będziesz mieć co z tego, że
          będzie wina tego, co wyprzedzał na skrzyżowaniu? Zresztą znając nasze organy
          ścigania, mogą nawet stwierdzić winę obopólną (że niby miałbyś ustąpić
          pierwszeństwa wszystkim pojazdom znajdującym się na drodze głównej, nawet tym,
          które wbrew przepisom jadą nie swoim pasem - nie wiem).
      • cimoszewicz Jacy "bandyci"? Sa tylko odwazniejsi od Polakow. 26.01.10, 08:37
        Chamstwo i glupota na drogach przejawiajaca sie notorycznym olewaniem przepisow
        to norma w calej Europie Wschodniej.

Nie nadawajcie tak na Litwinow bo Polacy w niczym nie sa lepsi. A nawet jesli to
        w Niemczech i dalej na Zachodzie uwaza sie Polakow za takie samo bydlo jakim
        dla was sa Litwini.
        • rawel7 Re: Jacy "bandyci"? Sa tylko odwazniejsi od Polak 26.01.10, 10:53
          Kolego, wychowania kierowców-zabójców nie nauczysz. Przecież oni
          wiedzą lepiej że znaki drogowe trzeba lekceważyć, że ograniczenia
          prędkości są dla głupków. Tylko jak zdarzy się tragedia to winne są
          drzewa, krzywe drogi, piesi i wszystko inne tylko nie głupota
          kierowcy. Niestety jak ktoś słusznie zauważył że w Polsce urządza
          się wyścigi na drogach (nie ma znaczenia czy jedzie się ciężarówką
          czy osobówką), bo w Niemczech już poszaleć się nie da. Ciekawe jak
          długo jeszcze będziemy mieli prawo chroniące drogowych bandytów i
          piratów. 500 PLN mandatu - śmiech na sali
          • prawdziwy.jonek Re: Jacy "bandyci"? Sa tylko odwazniejsi od Polak 26.01.10, 11:40
            rawel7 napisał:

> Kolego, wychowania kierowców-zabójców nie nauczysz. Przecież oni
            > wiedzą lepiej że znaki drogowe trzeba lekceważyć, że ograniczenia
            > prędkości są dla głupków. Tylko jak zdarzy się tragedia to winne są
            > drzewa, krzywe drogi, piesi i wszystko inne tylko nie głupota
            > kierowcy. Niestety jak ktoś słusznie zauważył że w Polsce urządza
            > się wyścigi na drogach (nie ma znaczenia czy jedzie się ciężarówką
            > czy osobówką), bo w Niemczech już poszaleć się nie da. Ciekawe jak
            > długo jeszcze będziemy mieli prawo chroniące drogowych bandytów i
            > piratów. 500 PLN mandatu - śmiech na sali

ty byl kiedy w niemczech?! co takie bzdury wypisujesz?! nie da sie poszalec?!
            przeciez jezdzi sie bez ograniczen predkosci!!!!!! a jezeli chodzi o radary i
            policjantow z fotoradarami czy wideoradarami, a teraz jeszcze straze miejskie i
            wiejski(w najblizszym czasie pewnie i itd dostana sprzet do mierzenia predkosci)
            jestesmy najbardziej kontrolowanym panstwem na swiecie w sprawach predkosci.
            a tak na marginesie to wsiadz do samochodu(jak nie masz swojego to z kims za
            pasazera) i pojedz do niemiec, a pozniej cos napisz sensownego.
            • rawel7 Re: Jacy "bandyci"? Sa tylko odwazniejsi od Polak 27.01.10, 00:16
              O kurcze - Ciężarówki w Niemczech nie mają ograniczeń prędkości :) Może jeszcze
              napiszesz coś interesującego światowy człowieku :)
      • z_i_g Dziwne, bo na Litwie kultura jazdy jest o niebo 26.01.10, 10:13
        Dziwne, bo na Litwie kultura jazdy jest o niebo lepsza niż w Polsce. Doświadczenia mam co prawda z punktu widzenia pieszego(tam kierowcy hamują gdy choćby wydaje im się że za chwilę być może pieszy będzie chciał przekroczyć ulicę), ale sądzę że powinno być tego przełożenie na zachowanie w stosunku do pozostałych kierowców...
        • bartekpawel Re: Dziwne, bo na Litwie kultura jazdy jest o nie 26.01.10, 10:28
          Masz całkowitą rację. Powodem są bolesne kary za nieprzestrzeganie przepisów - między innymi czasowe zatrzymanie prawa jazdy.
        • prawdziwy.jonek Re: Dziwne, bo na Litwie kultura jazdy jest o nie 26.01.10, 11:42
          z_i_g napisał:

> Dziwne, bo na Litwie kultura jazdy jest o niebo lepsza niż w Polsce. Doświadcze
          > nia mam co prawda z punktu widzenia pieszego(tam kierowcy hamują gdy choćby wyd
          > aje im się że za chwilę być może pieszy będzie chciał przekroczyć ulicę), ale s
          > ądzę że powinno być tego przełożenie na zachowanie w stosunku do pozostałych ki
          > erowców...

dokladnie, na litwie jeszcze nie widza pieszego, a juz hamuja bo moze akurat sie
          pojawi?????
      • bezzebnypirat Tak samo mowia debile na zach. o Polakach 26.01.10, 11:05
        To jest wlasnine najpiekniejsze w takich uproszczeniach. Ci sami debile, ktorzy
        wytykaja jakiemus narodowi pewne cechy, w innym kraju sa tak samo dyskryminowani:-D
    • sierpien21 Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 07:51
      Straszna tragedia, ale chyba każdy kto jeździ ta trasą wie, ze litwini jezdza jak debile. To jest prawdziwy cud że takich wypadków nie ma tam więcej.
    • makro2000 Nie chcę powielać stereotypów, ale może... 26.01.10, 08:05
      ...rzeczywiście coś jest na rzeczy, jeśli chodzi o litweskich kierowców. Jadę
      we Wrocławiu w weekend trzypasmówką, na prawym pasie tir, na środkowym trochę
      dalej też litweski tir. Jadę środkowym, wyprzedzam tego na prawym i skręcam na
      prawy pas chcąc wyprzedzić tira jadącego środkowym pasem. Co robi kierowca
      tira litweskiego ze środkowego pasa? Zjeżdża na prawy pas bez patrzenia w
      lusterko i kierunkowskazu, ja maksymalnie po heblach + klakson + zjazd do
      krawężnika, na szczęście zdążyłem wyhamować. Litewski kierowca nawet nie
      przeprosił za swoją bezmyślną jazdę.

Oczywiście podobne wypadki zdarzają się też Polakom, więc bym nie uogólniał,
      ale po raz pierwszy taka sytuacja miała miejsce z TIR-em i akurat padło na
      litewskiego kierowcę.
      • cimoszewicz Re: Nie chcę powielać stereotypów, ale może... 26.01.10, 08:40
        makro2000 napisał:

> Oczywiście podobne wypadki zdarzają się też Polakom, więc bym nie uogólniał,

Wlasnie, lepiej nie uogolniaj bo na Zachodzie wszyscy kierowcy z Europy
        Wschodniej sa uwazani za bydlo nie wiedzace do czego sluza drogi.

Polacy tak samo jak Litwini, Rosjanie i inni na wschodzie olewaja notorycznie
        przepisy w ruchu drogowym z wiadomymi skutkami, tragicznie wysoka smiertelnoscia
        na drogach.
        • mariuszdd Re: Nie chcę powielać stereotypów, ale może... 26.01.10, 08:54
          W Polsce nie umieją jeździć ,rozpędzają sie ...w mieście.gwałtownie hamują przed
          przejściami.
          Tacy psychiczni,jakby głosowali na SLD ,albo może wyborcy P0 spie...li z
          dowodem babci.
      • burek_polny Sqrwl stanal na poboczu, zeby sie odlac... 26.01.10, 10:42
        Normalna praktyka bezmozgich kierowcow, wystarczy posluchac na cb.
        Na fotach dokladnie widac, ze mial ciagla... Awaria? A gdzie trojkat
        ostrzegawczy ??? Sqrwl zabil trzy osoby !
      • prawdziwy.jonek Re: Nie chcę powielać stereotypów, ale może... 26.01.10, 11:48
        makro2000 napisał:

> ...rzeczywiście coś jest na rzeczy, jeśli chodzi o litweskich kierowców. Jadę
        > we Wrocławiu w weekend trzypasmówką, na prawym pasie tir, na środkowym trochę
        > dalej też litweski tir. Jadę środkowym, wyprzedzam tego na prawym i skręcam na
        > prawy pas chcąc wyprzedzić tira jadącego środkowym pasem. Co robi kierowca
        > tira litweskiego ze środkowego pasa? Zjeżdża na prawy pas bez patrzenia w
        > lusterko i kierunkowskazu, ja maksymalnie po heblach + klakson + zjazd do
        > krawężnika, na szczęście zdążyłem wyhamować. Litewski kierowca nawet nie
        > przeprosił za swoją bezmyślną jazdę.
        >
        > Oczywiście podobne wypadki zdarzają się też Polakom, więc bym nie uogólniał,
        > ale po raz pierwszy taka sytuacja miała miejsce z TIR-em i akurat padło na
        > litewskiego kierowcę.

a kto debilu cie uczyl na trzypasmowej jezdni wyprzedzac z prawej
        strony????!!!!!pirwszy z prawej jest dla najwolnieszych pojazdow, drugi dla
        wyprzedzajacych tych na pierwszym i dla wszystkich innych co jada szybko, a
        trzeci tylko dla wyprzedzajacych tych na drugim!!!!! matoly jedne nauczcie sie
        jezdzic i przepisow a pozniej sie rozpisujcie na forach!!!!!!!!!!!
        • bleble2000 Re: Nie chcę powielać stereotypów, ale może... 26.01.10, 12:01
          nie madrz sie tak byc moze chcial na najblizszym skrzyzowaniu skrecic w prawo,
          moze to byla jakas obwodnica, pieklisz sie jak by Twoja matke wyzywali

prawdziwy.jonek napisał:
          >
          > a kto debilu cie uczyl na trzypasmowej jezdni wyprzedzac z prawej
          > strony????!!!!!pirwszy z prawej jest dla najwolnieszych pojazdow, drugi dla
          > wyprzedzajacych tych na pierwszym i dla wszystkich innych co jada szybko, a
          > trzeci tylko dla wyprzedzajacych tych na drugim!!!!! matoly jedne nauczcie sie
          > jezdzic i przepisow a pozniej sie rozpisujcie na forach!!!!!!!!!!!
          >
        • jarabbit Re: Nie chcę powielać stereotypów, ale może... 26.01.10, 17:28
          poczytaj sobie debilu prawo o ruchu drogowym,a potem szczekaj kundlu.
          • pamejudd Konkretne przepisy podaj, pajacu. 30.01.10, 18:08
            Dopiero pozniej mozesz otwierac jape...
      • milu100 Re: Nie chcę powielać stereotypów, ale może... 26.01.10, 20:39
        potwierdzam, że litewscy kierowcy tak jezdżą
        rok temu pod wroclawiem kierowca litewskiego tira, ktory miał ładunek w postaci
        samochodów osobowych bezmyslnie i gwałtownie wyprzedzal, zarzuciło nim tak, że
        myślalem, że wyłoży sie w poprzek autostrady, bylaby masakra
      • pamejudd Prawym pasem sie nie wyprzedza, kretynie drogowy! 30.01.10, 17:27
        Kurna, twoj post zasluguje na uwiecznienie w jakiejs Galerii Porazek...
    • milu100 Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 08:37
      "Na miejscu wypadku policja nie była w stanie określić przyczyny wypadku, ani
      osoby ponoszącej za niego odpowiedzialności."

winny może być kierowca, który sie zatrzymał i nie oznakował miejsca awarii
      trójkątem, pytanie czy mial włączone światla awaryjne czy po prostu stanal
      sobie na poboczu, im wydaje się że skoro sa duzi to ich widać

winny może byc kierowca tira, który uderzył, jechal pewnie za szybko, nie
      zachował ostrożności

obaj powinni odpowiadać za współudział w spowodowaniu katastrofy
    • jarekzgl ach ci Litewscy kierowcy ;/ 26.01.10, 08:45
      Mojemu koledze z firmy też Litwin załatwił przyczepe, na szczescie
      obyło sie bez tak powaznych skutków, oni mają cos w sobie
      niedobrego, wyrazy wspolczocia dla rodzin ofiar wypadku.
    • kwaterka jeżdżę już 30 lat i dużo w trasach 26.01.10, 09:45
      Stwierdzam, że Polacy tak samo tragicznie jeżdżą, jak Litwini. Trzeba wziąć
      pod uwagę, że zanim do nas dojedzie się z Litwy, trzeba pokonać granicę,
      kolejki i wiele kilometrów, kierowcy są już zmęczeni. A co powiedzieć o
      Polaku, który, tak jak ten, zatrzymał się niefrasobliwie na środku, albo może
      i zjechał jednym kołem poza LINIĘ CIĄGŁĄ, która w tym miejscu jest? W
      Niemczech, policja, gdy się tak zatrzymasz, zjawia się w 5 minut i wali mandat
      bez litości! Mieszkam w Warszawie, i to co u nas wyrabiają "kierowcy" to
      naprawdę horror. Napuszone bufony ROBIĄ CO CHCĄ. Przepisy nie istnieją, a
      dziwne linie i paski na asfalcie to bohomazy Picassa...
      • rawel7 Re: jeżdżę już 30 lat i dużo w trasach 26.01.10, 11:06
        Mało tego. Jak zdarzy się wypadek to jeszcze tacy na forach się
        awanturują że winni są piesi, rowerzyści (piszę o Warszawie). Winne
        tak naprwdę jest martwe prawo i koszmarne służby (SM), bo gdyby
        jeden z drugim codziennie dostawał mandat (nawet te 100 PLN) to
        odechciało by mu się parkować na chodnikach, przejściach dla
        pieszych, czy na ulicy. A tak mamy dzicz w stolicy państwa Unii
        Europejskiej. Moja firma ma 2 parkingi kilku poziomowe i jeszcze nie
        widziałem żeby były całkowicie zastawione, no ale wokół firmy panuje
        parkingowa dzicz i nie są to osoby, które zatrzymały się na 10 czy
        15 min. tylko pracownicy. Ktoś kto nie ma wychowania to zawsze
        będzie szukał winnych gdzie indziej (np. że nie ma parkingów)
      • burek_polny Re: jeżdżę już 30 lat i dużo w trasach 26.01.10, 11:37
        Slusznie zauwazyles: stanal w miejscu, gdzie byla LINIA CIAGLA.
        Watpie, aby wystawil trojkat, co podwaza tlumaczenia SPRAWCY WYPADKU
        o jakiejs awarii.
      • prawdziwy.jonek Re: jeżdżę już 30 lat i dużo w trasach 26.01.10, 11:58
        kwaterka napisała:

> Stwierdzam, że Polacy tak samo tragicznie jeżdżą, jak Litwini. Trzeba wziąć
        > pod uwagę, że zanim do nas dojedzie się z Litwy, trzeba pokonać granicę,
        > kolejki i wiele kilometrów, kierowcy są już zmęczeni. A co powiedzieć o
        > Polaku, który, tak jak ten, zatrzymał się niefrasobliwie na środku, albo może
        > i zjechał jednym kołem poza LINIĘ CIĄGŁĄ, która w tym miejscu jest? W
        > Niemczech, policja, gdy się tak zatrzymasz, zjawia się w 5 minut i wali mandat
        > bez litości! Mieszkam w Warszawie, i to co u nas wyrabiają "kierowcy" to
        > naprawdę horror. Napuszone bufony ROBIĄ CO CHCĄ. Przepisy nie istnieją, a
        > dziwne linie i paski na asfalcie to bohomazy Picassa...

nikt nie staje tak jak piszesz z wlasnej woli, tylko w przypadku awarii! a
        niemcy jak masz awarie to nie bez litosci karaja tylko szybko wzywaja pomoc zeby
        usunac sprzet i zeby zlikwidowac jak najszybciej zagrozenie, a ty kierowco za
        piatke jak chcesz porownac polakow do innych kierowcow to sie przejedz np. do
        francji to dopiero sie napatrzysz i przestaniesz naszych obsrywac, chcialbym tez
        zobaczyc jak to ty super jezdzisz.
        • kwaterka Re: jeżdżę już 30 lat i dużo w trasach 26.01.10, 12:23
          Na pewno lepiej jeżdżę, niż ty piszesz.... Byłam samochodem w większości krajów
          europejskich. Od Nord Capp, po Korynt, i Gibraltar... Nigdy nie spowodowałam
          wypadku. Natomiast setki razy widziałam kierowców, którzy zatrzymują się z
          różnych powodów w miejscach niedozwolonych. Trójkąt, napuszony bufonie, ma stać
          ile metrów za stojącym zawalidrogą? No ile??
          Daję sobie głowę uciąć, że nie było go wcale, albo był ustawiony 4 metry za
          stojącą ciężarówką, tak jak to polscy kierowcy zawsze robią. Dowód? - 1289435
          razy to widziałam.
    • kutafonycz Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 09:49
      Litewskich kierowców tzw"tirów"(co za beznadziejne określenie)proponowałbym
      otoczyć szczególną uwagą policji.To dzicz i nie ma w tym przesady,jeżdżą
      według zasady;jeżeli nie dam rady to choć przeszkodzę!Oto kilka przypadków
      jakie miałem z udziałem kierowców z dumnymi literkami LT na tablicy rej.Przy
      ograniczeniu prędkości jedzie i "ciśnie" z tyłu mimo że i tak jechałem ok
      5-7km/h powyżej dopuszczalnej.Wyprzedzanie na trzeciego to norma.Wyprzedzanie
      przed wysepką z omijaniem tej z prawa.Wyprzedzanie mimo braku miejsca i
      spychanie na pobocze,do rowu pojazdu wyprzedzanego.Przekraczanie prędkości na
      terenie zabudowanym to norma.Wyprzedzanie za wszelką cenę po to aby następnie
      hamować mi przed nosem bo musi skręcać.Masa naruszeń których byłem świadkiem i
      obiektem takiej przemocy na drodze,prośba do policji aby w nieoznakowanych
      radiowozach zwracali szczególną uwagę na tych debili na trasach gdzie
      najczęściej się pojawiają,zresztą można toto spotkać w całym kraju.Weźcie się
      za nich i karać maksymalnie,a najlepiej zatrzymujcie prawa jazdy niech
      pracodawca pogimnastykuje się z wysyłaniem zamiany może utemperuje swoich
      pracowników kiedy go walną po kieszeni.
      Zresztą skądinąd wiem że policja ich zatrzymuje często,ale kończy się to
      łapówą i dlatego jeżdżą tak bezkarnie bo znają taryfy,poza tym podają sobie
      informację o policji z pomocą CB radio dlatego gdzie stoi radiowóz jadą jak
      baranki,powtarzam,więcej nieoznakowanych patroli i kosić,kosić...
      tym bardziej że mają te tachografy i widać że przez ostatnie 50 km prędkość
      była powyżej 70 non stop a po drodze były tereny zabudowane z ograniczeniami
      prędkości,czy czegoś jeszcze potrzeba aby takiego dupka skasować?
      • lactum Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 26.01.10, 10:53
        To samo moge powiedziec o ciezarowkach ze znaczkiem PL na terenie RFN. Oprocz
        lapowek oczywiscie.
      • zlotouszy Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 26.01.10, 10:57
        oni nie muszą zwalniać przed fotoradarami (kierowcy LT)poniewasz
        policja nie ma możliwości ich ukarania a zdjęcie trafia do kosza,
        powiedział mi to policjant gdy miałem stłuczke z tirem LT staranował
        mnie na rondzie bo w miejscowości którą minąłem wcześniej zwolniłem
        przed fotoradarem, zrobił to celowo.
        Znajomy mi mówił że na Litwie dostał mandat za przekroczenie
        prędkości w wysokości ok 1000zł w przeliczeniu na nasze tam kierowcy
        bardzo pilnują prędkości
        • borrka1 Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 26.01.10, 19:05
          zlotouszy napisał:

> oni nie muszą zwalniać przed fotoradarami (kierowcy LT)poniewasz
          > policja nie ma możliwości ich ukarania a zdjęcie trafia do kosza,
          > powiedział mi to policjant gdy miałem stłuczke z tirem LT staranował
          > mnie na rondzie bo w miejscowości którą minąłem wcześniej zwolniłem
          > przed fotoradarem, zrobił to celowo.
          > Znajomy mi mówił że na Litwie dostał mandat za przekroczenie
          > prędkości w wysokości ok 1000zł w przeliczeniu na nasze tam kierowcy
          > bardzo pilnują prędkości

to twój kolega miał węża w kieszeni albo pecha i trafił na polonofoba lub
          służbistę,na Lt jak i w Pl nie biorą tylko ryby, tym bardziej od obcego.
      • prawdziwy.jonek Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 26.01.10, 12:10
        kutafonycz napisał:

> Litewskich kierowców tzw"tirów"(co za beznadziejne określenie)proponowałbym
        > otoczyć szczególną uwagą policji.To dzicz i nie ma w tym przesady,jeżdżą
        > według zasady;jeżeli nie dam rady to choć przeszkodzę!Oto kilka przypadków
        > jakie miałem z udziałem kierowców z dumnymi literkami LT na tablicy rej.Przy
        > ograniczeniu prędkości jedzie i "ciśnie" z tyłu mimo że i tak jechałem ok
        > 5-7km/h powyżej dopuszczalnej.Wyprzedzanie na trzeciego to norma.Wyprzedzanie
        > przed wysepką z omijaniem tej z prawa.Wyprzedzanie mimo braku miejsca i
        > spychanie na pobocze,do rowu pojazdu wyprzedzanego.Przekraczanie prędkości na
        > terenie zabudowanym to norma.Wyprzedzanie za wszelką cenę po to aby następnie
        > hamować mi przed nosem bo musi skręcać.Masa naruszeń których byłem świadkiem i
        > obiektem takiej przemocy na drodze,prośba do policji aby w nieoznakowanych
        > radiowozach zwracali szczególną uwagę na tych debili na trasach gdzie
        > najczęściej się pojawiają,zresztą można toto spotkać w całym kraju.Weźcie się
        > za nich i karać maksymalnie,a najlepiej zatrzymujcie prawa jazdy niech
        > pracodawca pogimnastykuje się z wysyłaniem zamiany może utemperuje swoich
        > pracowników kiedy go walną po kieszeni.
        > Zresztą skądinąd wiem że policja ich zatrzymuje często,ale kończy się to
        > łapówą i dlatego jeżdżą tak bezkarnie bo znają taryfy,poza tym podają sobie
        > informację o policji z pomocą CB radio dlatego gdzie stoi radiowóz jadą jak
        > baranki,powtarzam,więcej nieoznakowanych patroli i kosić,kosić...
        > tym bardziej że mają te tachografy i widać że przez ostatnie 50 km prędkość
        > była powyżej 70 non stop a po drodze były tereny zabudowane z ograniczeniami
        > prędkości,czy czegoś jeszcze potrzeba aby takiego dupka skasować?

mialem cos ci napisac, ale nie mam juz sily do takich szpecow jak ty i podobni,
        proponuje ci sie zatrudnic jako kierowca do firmy i pojezdzic po polsce czy
        europie, albo lepiej by bylo zebys otwozyl firme transportowa i sam zaczal na
        poczatek pojezdzic w tej firmie, to moze zaskoczysz o co chodzi w tym calym
        balaganie, a pozniej mozemy poklikac na klawiaturze jacy to straszni sa ci
        wszyscy kierowcy, bardzo latwo sie pier**i glodne kawalki na forum, jak sie
        wyjezdza raz w tygodniu do kosciola i 10 tys km sie robi przez cale zycie, i nie
        chodzi o to zeby bronic kierowcow polglowkow, tylko szlak mnie trafia jak jeden
        mlotek z drugim nie dadza mi sie wyprzedzic bo jest ograniczenie 50 a on chce
        pokazac ze w tym miejscu trzeba jechac 40 bo moze jakis policjant bedzie stal, a
        jak by sie dal wyprzedzic i jak bym sobie jechal swoja predkoscia czyli 70 to
        juz mu sie wydaje ze jestem pirat i bandyta itp.
        • borrka1 Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 26.01.10, 18:46
          prawdziwy.jonek napisał:

tylko szlak mnie trafia jak jeden
          > mlotek z drugim nie dadza mi sie wyprzedzic bo jest ograniczenie 50 a on chce
          > pokazac ze w tym miejscu trzeba jechac 40 bo moze jakis policjant bedzie stal,
          > a
          > jak by sie dal wyprzedzic i jak bym sobie jechal swoja predkoscia czyli 70 to
          > juz mu sie wydaje ze jestem pirat i bandyta itp.

a prawdę napisał ktoś z góry że w Polsce debili też nie brakuje,jesteś jednym z
          nich jak widzę! ,ograniczenie do 50 a ktoś cie wku...a bo nie możesz jechać
          swoje 70!!już za ten wpis zabrałbym ci prawo jazdy.kutafonycz ma rację,trzeba
          tępiĆ ciemnotę litewską(okazuje się że w Polsce też tacy się
          trafiają,patrz;prawdziwy.jonek)
          nie wiem ile ty przejechałeś czy kutafonycz(sam mam ponad milion w siedzeniu)ale
          z was dwojga tobie zabroniłbym wsiadać za kierownicę,a mam kilku za kółkiem na
          zatrudnieniu,cwaniaczków i wirachy wyczówam od razu i odsiewam z plewami,jesteś
          plewem.Nie odpisuj bo wiem na co cię stać więc marny twój trud.
        • milu100 Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 26.01.10, 20:50
          > chodzi o to zeby bronic kierowcow polglowkow, tylko szlak mnie trafia jak jeden
          > mlotek z drugim nie dadza mi sie wyprzedzic bo jest ograniczenie 50 a on chce
          > pokazac ze w tym miejscu trzeba jechac 40 bo moze jakis policjant bedzie stal,
          > a
          > jak by sie dal wyprzedzic i jak bym sobie jechal swoja predkoscia czyli 70

cholera mnie bierze jak czytam coś takiego, takim jak ty powinni robić co pół
          roku badania psychiatryczne!
          jak masz ograniczenie 50km/h to twoim psim obowiązkiem jest nie przekraczać tej
          prędkości. Przez takich debili jak ty giną ludzie. Wam zwykle nic się nie
          stanie, ale niewinni piesi i w małych samochodach nie mają żadnych szans. Nie
          możesz wyprzedzić to czekasz aż będziesz mógł. I tyle w temacie.
          Życzę ci abyś stracił prawko bo jesteś zagrożeniem na drodze.
    • sem.mes Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 09:52
      Potwierdzam, wiele razy na A4 miałem okazję obserwować inaczej
      inteligentnych kierowców na litewskich rejestracjach, na publicznych
      nie jest lepiej, jest gorzej ,bo mniej miejsca by uniknąć skutków
      głupoty. Ale faktycznie coś w tym jest, im bliżej Moskwy tym obyczaje
      na drodze bardziej "stepowe", niestety w percepcji kierowców z za
      naszej zachodniej granicy dotyczy się to również nas.
    • husar_ns Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 10:24
      Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że Litwini dostają małpiego rozumu po
      przejechaniu litewsko-polskiej granicy. Byłem kilkukrotnie na Litwie. Tam jadą
      jak Bozia przykazała, czasami 10-15 km. powyżej ograniczenia. Mijają granicę i
      hulaj dusza piekła nie ma. Doskonale wiedzą, że polska policja od cudzoziemców
      bierze najchętniej, bo prawdopodobieństwo, że komuś to zgłoszą jest znikome.
    • lactum Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 10:44
      Ciekawe na ile ta ciezarowka stojaca sobie na drodze byla widoczna, tzn.
      trojkat ostrzegawczy i swiatla + swiatla awaryjne?
      • borrka1 Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 26.01.10, 18:58
        lactum napisał:

> Ciekawe na ile ta ciezarowka stojaca sobie na drodze byla widoczna, tzn.
        > trojkat ostrzegawczy i swiatla + swiatla awaryjne?

to nie wytłumaczenie,trzeba prowadzić swój pojazd z taką prędkością która
        umożliwia zatrzymanie pojazdu przed przeszkodą,a to nie zawsze może być
        oświetlony i oznakowany czy też nie,TIR.
        Trzeba nieźle grzać aby nie wyhamować przed ścianą na drodze,albo ie znać
        właściwości swojego pojazdu.
        Jestem za wersją ze zagrał tu faktor "litewski".
        • chester_77 Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 28.01.10, 13:58
          Taa, i ty na autostradzie nocą jeździsz 60-70km/h, zwłaszcza jak masz kilka tysięcy km do przejechania?

Bo przecież na światłach mijania nie widać nic żeby jechać szybciej.

Bzdury piszesz kolego
    • net_friend Uwaga na Litwinów i Łotyszy 26.01.10, 11:02
      Polska to jedyne miejsce gdzie Litwin może nadrobić i nic mu za to nie grozi.
      Takie rozmowy słychać między nimi na CB. Doradzają sobie niepatrolowane drogi
      kol. żółtego i gonią na złamanie karku.
    • chris62 Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 11:10
      Nie nadawajcie tak na Litwinów bo Polacy nie lepsi.
      Niedawno stoję sobie na czerwonym świetle z lewej nadjeżdża TIR a że
      jego pas ruchu był łukowy to zadziałała siła odśrodkowa i...z
      plandeki spadła wielka bryła lodu na jezdnię - inteligencja tego
      kierowcy niższa niż mojego kota...
    • black.scholes Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 11:19
      Tirowcy - niewyspani. Nieoznakowani. Robia na polskich drogach co chca.

Jeszcze gorzej Litwini. Jezdza gesiego, bez odstepu, maja w d... kierowcow
      osobowych. Co innego u nich. Tam mandaty sa tak wysokie, ze wszyscy sa grzeczni.

Litwini jako kierowcy osobowek nie sa lepsi - nawet na podwojnej ciaglej, za
      wysepka przez przejscie dla pieszych w miejscowosci widzialem zawodnikow
      wyprzedzajacych po 120 km/h.

Kilka razy dzwonilem juz na policje i zatrzymywali chu...w. Ja sam jezdze
      szybko, ale nie piracko. A to roznica.
    • georgeb [...] 26.01.10, 11:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • minusn Litwin, nie Litwin... 26.01.10, 11:51
      ... co to za różnica (w tym wypadku)

Sytuacje w których (często) słabo oznakowane/oświetlone TIRY i inne ciężarówki
      stają sobie na poboczu, bo tak im się chcą, to na polskich drogach niestety
      codzienność.

Dalej jednak niezrozumiałym jest dla mnie, czemu całego ruchu tranzytowego nie
      ma od 20 lat na torach. Przez nasze zapyziałe wiochy tłuką się kawalkady
      TIRów, na których nie tylko nikt nie zarabia, ale jeszcze Państwo do tego
      dopłaca (podczas gdy PKP cargo zdycha). Beneficjenci? Kilka firm - w tym
      imperium niezatapialnego Kulczyka, którzy pobierają myto na "swoim" fragmencie
      autostrady (jednym z najdroższych w Europie). Ilu ludzie jeszcze musi zginąć
      by dostatecznie dużo zarobił Kluczyk i jemu podobni?
      • bartekpawel Re: Litwin, nie Litwin... 26.01.10, 22:16
        > Dalej jednak niezrozumiałym jest dla mnie, czemu całego ruchu tranzytowego nie
        > ma od 20 lat na torach. Przez nasze zapyziałe wiochy tłuką się kawalkady
        > TIRów, na których nie tylko nikt nie zarabia, ale jeszcze Państwo do tego
        > dopłaca (podczas gdy PKP cargo zdycha).

Jak porównasz sobie ceny transportu kolejowego i "tirowego", do tego porównasz średnie ich prędkości (czyli czas transportu), to zrozumiesz dlaczego tak jest.
    • spider78 Podwyższyć kary za wykroczenia 26.01.10, 12:22
      Przede wszystkim należy podwyższyć kary za wykroczenia powodowane przez
      kierowców ciężkich pojazdów. Takiemu baranowi inaczej do rozsądku się nie
      przemówi, że droga hamowania jego pojazdu jest wielokrotnie dłuższa niż
      samochodu osobowego, a jego masa powoduje że taranuje wszystko na drodze i
      spotkanie z nim często kończy się śmiercią. Też nie mam najlepszych
      doświadczeń z pojazdami LT na drodze
    • miszczprzezszcz Tir-owcy to banda potencjalnych zabójców. 26.01.10, 14:06
      Może by jednak uogólnić? Tirowcy to banda pojeb......On nie patrzy na osobówki
      bo wie że jemu sie nic nie stanie podczas zderzenia.Jechałem kiedyś
      załadowanym sprinterem 90-110 km/h.Co jakiś czas wyprzedzał mnie tir i nie
      patrzył że z naprzeciwka jadą.Najwyżej zepchnie mnie do rowu lub na
      drzewo.Nawet nie poczuje że w coś uderzył.No i hamowałem na maksa,ratując
      swoje życie.Szkoda że nie można takiego wyjąć z szoferki i poskakać jemu po
      mordzie.W 20-tonowym samochodziku jest ważny.Na ogół nic sie nie stało
      kierowcy Tir-a.
      • bartekpawel Re: Tir-owcy to banda potencjalnych zabójców. 26.01.10, 22:19
        miszczprzezszcz napisał:

> Może by jednak uogólnić? Tirowcy to banda pojeb......

Można uogólnić jeszcze bardziej: wszyscy zajmujący się transportem, to banda pojeb....... Więc i ty pewnie też...
    • misiu-1 Nie mylić ze zderzeniem dwóch osób i tirówki 26.01.10, 15:02
    • maureen2 Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby ni... 26.01.10, 20:15
      łeee,nie raz widziałem takie rzeczy na tej szosie,jeszcze krew
      zmiatali szczotkami świeżą,.Wypadek wponiedziałek,a dziś wtorek i
      dopiero podają?
      • morfeusz_1 Re: Zderzenie dwóch tirów i osobówki. Trzy osoby 26.01.10, 22:30

A jeszcze przed chwilą nie byli bezosobowi
        A jeszcze przed chwilą planowali gdzie pojadą na wakacje
        A jeszcze wczoraj przechodzili obok ciebie...
        Zatrzymaj się na chwilę miast skomleć
        Odrobinę szacunku okaż
        Bądźmy zatem odpowiedzialnni i ostrożni na swej drodze
        I nie pozwólmy by nasze jutro,też umarło przed zachodem słońca

Wyrazy współczucia dla Rodzin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka