upierdek07 A nie może zostać w Egipcie? 08.04.10, 08:20 Tylu żołnierzy poskich lezy poza granicami i nikt ich nie sprowadza, a na koszt gminy rodzina chce sobie zwłoki sprowadzić? To jest już bezczelność, bo tyle ludzi nie ma za co czynszu opłacic, lekarstw wykupić i gmina kasy nie daje a na podróż trumną gminę białostocka stać! Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: A nie może zostać w Egipcie? 08.04.10, 09:22 takiemu wrednemu człekowi jak ty wypada zyczyc tego samego co przezyla ta rodzina, zobaczymy co wtedy powiesz madralo jak ciebie to spotka, latwo jest kogos oceniac i jego sytuacje z pozycji osoby siedzacej przy komputerku w cieplych domowych kapciach lub w cieplej posadce, wstyd i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
litylko Re: A nie może zostać w Egipcie? 08.04.10, 09:39 Wiele rodzin przezywa różne tragedie - ta nie jest jakaś szczególna dla przeciętnego obywatela. Np. ludzie, ginący w Himalajach tez są tam chowani i nikt nie urządza histerii narodowej, żeby sprowadzić ciało np. Jurka Kukuczki lub całej rzeszy mniej znanych Odpowiedz Link Zgłoś
ankecenamon To jest nauczka 08.04.10, 08:33 Niech nauczka bedzie dla innych , ze kazde ubezpieczenie to oszustwo. Tak naprawde jest to zakład z ubezpieczycielem , że stanie mie sie jakaś krzywda . Mało tego ,jęsli uda mi się ten zakład wygrać i złamię sobie nogę albo umrę , to wtedy się okazuje ze punkt 10 paragraf 123 ustęp 78 mówi ze akurat mojego przypadku ubezpieczenie nie obejmuje, ale firmie jest za to bardzo przykro.Mój znajomy , który złamał sobie nogę dostał od ubezpieczyciela 1200 złotych i nikogo nie interesowało ze człowiek przez rok lezał w łózku i z tytułu nie wykonywanej prazy starcił 50 razy tyle nie mówiac juz o bółu i trwałym jednak kalectwie.W większosci wypadków by otzrymać odszkodowanie trzeba isc do sądu ,a wielu ludzi nie chce przechodzic tegohorroru i sie poddaje na starcie a na to ci oszusci licza. Swoja droga ciekawy jestem za co szpital w Egipcie wystawił rachunek 80 tys złotych, czyzby tam łózko na IT kosztowało 4000 dolarów dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
litylko Re: To jest nauczka 08.04.10, 09:48 .Mój znajomy , > który złamał sobie nogę dostał od ubezpieczyciela 1200 złotych i > nikogo nie interesowało ze człowiek przez rok lezał w łózku i z > tytułu nie wykonywanej prazy stracił 50 razy tyle nie mówiąc już o > bółu i trwałym jednak kalectwie. To jakiś głupi był. Mnie czy mojej rodzinie zawsze coś sie przydarza - a to złamanie nogi, a to zerwanie więzadeł a to zapalenie ucha - i nigdy nie jestem - brzydko mówiąc - stratna. Oczywiscie zdarza się, że muszę zapłacić nieraz niebagatelny rachunek (np. za zwiezienie syna na skuterze ze stoku plus wizyta lekarska 2100 zł) ale potem cała ta kwota jest mi elegancko zwracana. Oczywiście trzeba dopełnić formalności, nie zdarzyło mi się bowiem, żeby ubezpieczyciel czekał z kasą w zębach na lotnisku, ale nie uważam tego za jakiś horror. > Swoja droga ciekawy jestem za co szpital w Egipcie wystawił rachunek > 80 tys złotych, czyzby tam łózko na IT kosztowało 4000 dolarów > dziennie? Nie wiem, czy miałeś kiedyś do czynienia ze specjalistycznym leczeniem na OIOM-ie. a tak, a konkretnie moja córka. Są to olbrzymie kwoty (mówię o Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
ankecenamon Re: To jest nauczka 08.04.10, 10:40 Strasznie chorowita jestes agentko ubezpieczeniowa ,bardzo mi sie podobał ten tekst o dokładnym czytaniu umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
litylko Re: To jest nauczka 08.04.10, 11:01 Szczęśliwie nie jestem agentką ubezpieczeniowa i nie muszę użerać się z niepiśmiennymi. Natomiast zdaje sobie sprawę, że agencja ubezpieczeniowa to nie jest dobry wujek i że podpisując z nimi umowę muszę wiedzieć CO podpisuję a nie płakać potem w poduszkę. Czytanie wszelkich umów (nie tylko z ubezpieczycielem), które się podpisuje to naprawdę niegłupi zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
trv W zasadzie to mała kwota 08.04.10, 15:49 80 tyś złotych za pobyt tygodniowy na ojomie raczej kwota dosyć niska która by sugerowała, że Egipcjanie raczej olali sprawę i wcale gościa nie chcieli ratować a tylko prawdopodobnie podłączyli go do aparatury podtrzymującej. W Polsce dzień pobytu na ojomie to często koszty dziesiątek tysięcy złotych, same specjalistyczne leki (podawane np kilka razy na dobę) to koszty kilku tysięcy złotych za jedną dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ajpitoajpi12 Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 08:38 "Trzeba wykupić ciało Pawła" - ktoś, kto tak formułuje informacje o 1/zgonie, 2/problemie z zabraniem zwłok NIE MA POJĘCIA o szacunku dla zmarłych i zasadach etyki w handlu. Powinno się stworzyć takie prawo zobowiązujące firmy turystyczne, aby NIE BYLO takich zdarzeń i turyści przez cały czas wycieczki czuli się bezpieczni. 1/zapłacić rachunki - wcale się nie dziwię południowcom, przy takim stosunku do obywateli polskich ZYWYCH okazywanym przez biura turystyczne, że nie mają do nas zaufania i nie wierzą, że rachunek za leczenie byłby zapłacony. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Ubezpieczyciel umywa rece 08.04.10, 08:39 czy cos odbywa sie niezgodnie z wykupiona polisa? Odpowiedz Link Zgłoś
mzurek79 Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 08:43 Kosmosiki.. Ty we wszsytkim masz racje...zgadzam się w 100%... tylko.. że.. po 1) jeżeli ten jego wylew, dretwnienie ciała i następnie śmierć miała miejsce wskutek choroby przelwkełej toj. wszczepionej zastawki serca i pobieranych leków..to zgadzam się... nie miał wykupionego ubzepieczenia i kasa od ubezpieczyciela się nie należy...ale.. po 2)jeżeli wychodząc z tego basenu poślizgnął się tak, że walnął tak nieszczesliwie głową w murek.. wskutek czego ciało zaczeło dretwiec i zginął.. to ubezpieczenie należy im się jak psu buda, z uwagi na fakt, iż jego śmierć nie nastąpiła wskutek choroby przewlekej lecz nieszczesliwego wypadku...inaczej mówiąc..w tym przypadku nie ma zwiazku przyczynowo skutkowego z chorobą przewlekłą wiec kasa im sie nalezy.. a teraz sytuacja jest taka..ze ubezpeiczyciel de facto nie wie dlaczego ten DJ zmarł..czy z powodu 1 cz 2. ie było sekcji zwłok która by potweirdziła ze zmarł wskutek 1 lub 2. W takiej sytuacji ubezpieczyicel nie moze odmowic wyplaty kwoty ubezpezpieczenia tylko dlatego, ze powzial info. ze ubzpeiczony mial chorobe przewlekła od ktorej ubezpeiczony nie byl... Inna kwestia..jezeli wskutek badan w szpitalu w Egipcie jak Dj tam był przez tydzien tamtejsi lekarze stwierdzili, ze wypadek mial miejsce w zwiazku z chorobą przewlekła..to ubezpeiczyciel mial podstawy nie wyplacac odszkodowania...ale.. jezeli Egipscy lekarze tego nie stwierdzili.. to Ubezpeiczyciel odszkodowanie powienien wyplacic... Wyrazy współczucia dla Rodziny Zmarłego. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 10:03 Nie zmienia to faktu ze albo powinna płacic rodzina (oszczędne ubezpieczenie) albo TU Europa. Zbiórka pieniedzy to jakies kuriozum i pozostałośc po komunie. Fajnie ze ludzi mamy tak współczujacych ale to juz ociera sie o głupote. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 11:47 Ostatnia osoba, ktora POWINNA placic jest biuro podrozy. bo niby trzemu? Ze wzgledu na wizerunek i z ludzkiego odruchu wypadalo by aby pomogli. Rodzina nie ma tyle pieniedzy. Pozostaje wiec prosba o pomoc ludzi. Nie jest to pozostalosc po komunie (bo tam wlasnie jakies biuro czy firma moglo wydac pieniadze, i tak byli nierentowni). Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek "Trzemu"? 09.04.10, 07:03 No właśnie o tym pisze. Na pomoc decyduja sie i uwazają za normalną ludzie którzy pisza "trzemu". A może tżemu? albo drzemó? Odpowiedz Link Zgłoś
ebob Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 09:08 Rodzino Pawła pomóż sobie sama.Pomagać to ja mogę dzieciakom których rodzin nie stać na wakacje.Mój brat zmarł w Rzymie 15 lat temu i za wszystko musieliśmy zapłacić sami wtedy nie byliśmy w UE.Nikogo nie obchodziło skąd i w jaki sposób zdobędziemy pieniądze a koszta były olbrzymie no ale jak się kogoś kocha i chce sprowadzić to wola cuda czyni, a jak nie to urządzić pochówek tam gdzie zmarł a ZUS zasiłek pogrzebowy przekaże organizatorowi pogrzebu.Szczęść Boże Odpowiedz Link Zgłoś
pepikcz Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 09:30 To jest u Nas normalne - zamiast wyrazić chęć pomocy, jeszcze lepiej zdołować, rzucać kłody pod nogi - otwórzcie petycję i zbierajcie podpisy w sprawie sprzeciwu co do pomocy przez państwo lub inne instytucji tej rodzinie. @@@@@@@Kosmosika: Ubezpieczenie było wykupione więc nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że nie było. Podstawowe, ale było. I nie wiem czy jesteś lekarzem, czy wiesz coś więcej o tym jak wygląda rozwiązywanie takowych spraw w tym biurze, ale w artykule jest napisane czarno na białym: - Nie otrzymaliśmy jeszcze oficjalnego pisma, ale firma ubezpieczeniowa łączy fakt przebytej przez Pawła operacji wstawienia zastawki serca z bezpośrednią przyczyną wylewu. Sprawa najprawdopodobniej trafi do sądu i proces będzie trwał miesiącami, a pieniądze potrzebne są już w tej chwili - tłumaczy Kamil Bieryło. Renata Gwoździewicz-Pęcherzewska, dyrektor departamentu marketingu w TU Europa, która ubezpieczała wyjazd Surowców, w piśmie, przysłanym do redakcji opisała ogólne zasady korzystania z oferty i wytłuściła te fragmenty dotyczące chorób przewlekłych. - Standardowym wyłączeniem odpowiedzialności w ubezpieczeniach turystycznych są następstwa chorób przewlekłych, przy czym zwykle istnieje możliwość rozszerzenia zakresu ubezpieczenia o to ryzyko za opłatą dodatkowej składki - pisze. Nie dostaliśmy odpowiedzi na pytanie, czy wylew jest następstwem choroby przewlekłej. O wylewach opowiedział nam Jerzy Bychowski, ordynator oddziału kardiologii w szpitalu wojewódzkim w Białymstoku: - Zakładając, że po wszczepieniu zastawki ten młody mężczyzna przyjmował leki na krzepliwość krwi, to faktycznie ryzyko wylewu było większe. Jednak nie można tego wypadku w żaden sposób traktować jak choroby przewlekłej. To, co wydarzyło się w Egipcie, stało się nagle. Zachowanie towarzystwa ubezpieczeniowego jest karygodne. Jak by się ubezpieczył dodatkowo - nie było by sprawy. Ale skoro lekarz kardiolog mówi to co jest napisane wyżej to nie mam pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 11:49 Typowa polaczkowatosc: skoro mnie bylo ciezko, to dlaczego komus ma byc lepiej? Na szczescie wielu ludzi wlasnie po przezyciu jakichs trudnosci czy tragedi, zrobi wlasnie wszystko by inni nie zostali w takiej sytuacji sami. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Ps 08.04.10, 11:52 Rozumiem, ze to "Szczesc Boze" to ironia. Jesli jednak jestes katolikiem to przypomnij sobie jak brzmi II przykazanie dekalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
hans564 TU Europa - NIE ubezpieczę się u nich ! 08.04.10, 09:18 Na marginesie, jak się ubezpieczacie to czytajcie za co płacicie i wykupujcie ubezpieczenia wyłącznie w dużych międzynarodowych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
litylko Re: TU Europa - NIE ubezpieczę się u nich ! 08.04.10, 09:32 a myslisz, że inne firmy ubezpieczeniowe sponsorują ludzka głupotę? To przecież biznes a nie organizacja charytatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
aquanta Re: TU Europa - NIE ubezpieczę się u nich ! 08.04.10, 10:27 Nie wiem ale spróbuj może Ci się uda. Pamiętajcie że jak w ogólnych warunkach ubezpieczenia są tak nic nie mówiące sformułowania jak "choroby przewlekłe" czy "czynnik ludzki" to od razu wiadomo że firma zajmuje się naciągactwem i oszustwami a nie ubezpieczeniem. A już z taką nazwą to na pewno. Szkoda że nie nazwali się Europa Global Consulting Financial Group Suporex North America. J.e.b.a.n.i. oszuści. Ciekawe ilu klientów dostało od nich kasę bez procesu ? Pewnie nawet firmy wykańczające im biura muszą się z nimi procesować. Odpowiedz Link Zgłoś
litylko Re: TU Europa - NIE ubezpieczę się u nich ! 08.04.10, 11:07 No przepraszam, ale jeżeli ŚP. pan Paweł z wszczepioną zastawka ubezpieczył się w firmie, która z góry - według ciebie - wygląda na oszukańczą to nadal nie świadczy o jego mądrości. Ja wiem, że biura podróży często narzucają ubezpieczyciela, ale zawsze można się doubezpieczyć gdzie indziej lub nie wyjeżdżać poza kraje UE. Albo traktować taki wyjazd jak rosyjską ruletkę: może tym razem się uda.... Odpowiedz Link Zgłoś
pokon Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 09:23 Panstwo polskie jest niczym mafia.....Pomaga wszelkiej maści kryminalistom szmuglującym do Polski narkotyki,wyciąga ich z zagranicznych więzień ,zamiast pozostawic ich tam by gnili w lokalnych węzieniach a nie ma kasy w takich przypadkach losowych jak ta powyżej. Wystarczyła by jedna zagraniczna podróż mniej leni i kombinatorków z wiejskej by kaska się znalazła...Ot dzisiejsza Polska... Odpowiedz Link Zgłoś
litylko Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 09:56 Na co by się znalazła? Na sprowadzenie zwłok jakiegoś Pawła z Białegostoku? Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Jedno pytanie 08.04.10, 09:58 Skoro Państwo ma pomagac w sytuacjach losowych to wytłumacz mi PO CO SĄ ubezpieczenia???? Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8778 Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 10:45 Do nagłej śmierci nikt nie jest przygotowany:( Na osobach, które wyjeżdżaja spoczywało, aby sami zainteresowali się ubezpieczeniem swojego życia. Polak jednak chce wyjechać i płacić jak najmniej:( Współczuję. Nie byliście Państwo zbyt roztropni:( Odpowiedz Link Zgłoś
wedry Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 10:58 Tak to jest z ubezpieczycielami - kasę chętnie biorą, ale jak przychodzi do wypłaty to wykorzystują zapisy umowy na swoją korzyść jak się tylko da, bez patrzenia na poszkodowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz777777 Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 11:17 Szanowni Panstwo, w tym okreslonym przypadku ubezpieczyciel powinien dokonac wszelkich skutecznych staran, by zwloki sprowadzono do kraju bez jakichkolwiek ograniczen, a nastepnie podjac starania zwiazane ze zwrotem poniesionych przez siebie kosztow w rozliczeniu regresywnym. W tym przypadku wlasciwymi adresatami beda bezposrednio czlonkowie rodziny zmarlego jak rowniez Narodowy Fundusz Zdrowia i pochodne. Niemniej jednak dbalosc o szybkie i bezpieczne rozwiazanie problemu spoczywa na biurze podrozy. Nasuwa sie na mysl wymowny wniosek, iz to biuro powinno szybko i skutecznie zamknac swoje podwoje. Pozdrawiam Wielki Polski Racjonalista Odpowiedz Link Zgłoś
jagrudz Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 11:21 TO WINA SYSTEMU PRAWO UCHWALA SIĘ PRAWO DLA OSÓB WYSOKO STOJĄCYCH A KACZYŃSKI JUŻ RĘKĘ TRZYMA JAK NAPOLEON<MO CÓŻ WŁADZA..... Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 12:09 Mam dośc płacenia za obywateli,którzy nie ubezpieczają sie należycie. Co rusz tylko wyciąganie rąk po forsę. Odpowiedz Link Zgłoś
magus.iluminat Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 12:15 Jest na to prosta metoda. Pamiętacie ciało agenta geologa, któremu obcięto głowę, jak miał jeszcze ją na sobie to były pieniądze na wykup z MON. Wystarczy poprosić fundamentalistów egipskich, ażeby porwali ciało Pana Pawła i pieniądze się znajdą. Na pewno są tacy co wątpią i mają rację pan Paweł nie pojechał tam pod przykrywką był tylko zwykłym obywatelem Polskim, któremu nic się nie należy.Rudy z PO znowu zawalił. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Niech pomoze rodzima parafia katolicka .proboszcz 08.04.10, 12:59 gdy tak czytam, wyglada mit o na niezla scieme - oczywiscie zal czlowieka, zal rodziny, ale dzsiaj zalem sie nikogo nie nakarmi. Powiedzcie sami jaki to urlop bez dzeci ?? Albo cos niedoczytalem ?? Kto rozumny po ciezkiej operacji serca udaje sie w taki zabojczy klimat jak w egipcie ? Pytajac kardiologa mozna sie bez trudu dowiedziec, ze zaburzenia pracy serca sa czesto przyczyna wylewow krwii do mozgu - serce poprostu lepiej pomuje krew niedolezne i zapchane zyly. Czy Panstwo wiedza, co mozna zrobic za 90 tysiecy dla zywych dzieci ?? Oczywiscie jestem za godziwym pochowkiem tego czlowieka, ale o to niech martwia sie juz jego najblizsi - to ich obowiazek, a robienie z tego zagadnienia miary panstwowej - jest poprostu smieszne. Uczy, ze zawsze JAKOS to bedzie - za wlasnea nieodpowiedzialnosc -beda odpowiadac inni - biuro podrozy, konsul, bog wie kto jeszcze. Niestety zycie kosztuje i za bledy trzeba placic z wlasnej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
hienawtrampkach Re: Niech pomoze rodzima parafia katolicka .probo 08.04.10, 13:14 matrioszka25 napisała: > gdy tak czytam, wyglada mit o na niezla scieme - oczywiscie zal czlowieka, zal > rodziny, ale dzsiaj zalem sie nikogo nie nakarmi. Powiedzcie sami jaki to urlop > bez dzeci ?? Albo cos niedoczytalem ?? Kto rozumny po ciezkiej operacji serca > udaje sie w taki zabojczy klimat jak w egipcie ? Pytajac kardiologa mozna sie > bez trudu dowiedziec, ze zaburzenia pracy serca sa czesto przyczyna wylewow krw > ii do mozgu - serce poprostu lepiej pomuje krew niedolezne i zapchane zyly. > > Czy Panstwo wiedza, co mozna zrobic za 90 tysiecy dla zywych dzieci ?? Oczywisc > ie jestem za godziwym pochowkiem tego czlowieka, ale o to niech martwia sie juz > jego najblizsi - to ich obowiazek, a robienie z tego zagadnienia miary panstwo > wej - jest poprostu smieszne. Uczy, ze zawsze JAKOS to bedzie - za wlasnea nieo > dpowiedzialnosc -beda odpowiadac inni - biuro podrozy, konsul, bog wie kto jesz > cze. Niestety zycie kosztuje i za bledy trzeba placic z wlasnej kasy. I na tym powinna zakończyś się ta dyskusja. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
jaktojest2010 Re: Niech pomoze rodzima parafia katolicka .probo 08.04.10, 19:52 ale bredzisz, ten człowiek to nie anonim, który sobie wziął samolot i poleciał gdzie chciał, a kupił imprezę w biurze, legalnym, które miało go do tej podróży przygotować, m.in informacją o ubezpieczeniach, jeśli tego nie ma na piśmie, to niech płaci, człowiek jadący na wczasy wcale nie musi się znać, tak jak kupujący szafę nie musi umieć jej robić, Odpowiedz Link Zgłoś
pani_rosomak Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 15:35 Bardzo współczuję rodzinie Pawła. Mam nadzieję że w tej chwili nie mają głowy do czytania bzdetów na forum, inaczej byliby przerażeni ilością nienawiści jaka jest skierowana w ich strone i totalnym brakiem empatii ze strony współobywateli. Zycie w społeczeństwie cywilizowanym powinno odbywać się na zasadach WZAJEMNIEGO ZAUFANIA a nie na podejrzliwości i sprawdzaniu wszystkiego i wszystkich na każdym kroku. Jak kupuję towar w sklepie to mam prawo oczekiwać że w domu znajdę w opakowaniu tę właśnie rzecz, a nie na przykład cegłę, tudzież że będzie ona działać zgodnie z instrukcja przynajmniej przez okres gwarancji/rękojmi. Podobnie jeśli wykupuję wycieczkę i mam jak wół napisane że cena obejmuje ubezpieczenie to MAM PRAWO wierzyć że to prawda. Zarzucacie rodzinie Pawła że PRZYOSZCZĘDZIŁA- byłoby to prawdą gdyby ZREZYGNOWALI z ubezpieczenia. Tymczasem oni przyjęli za dobrą monetę to co było napisane w folderze: cena wycieczki obejmuje ubezpieczenie. Powiedzcie z ręką na sercu: ilu z was jest tak paranoicznie podejrzliwych żeby czytać wszystko co jest napisane drobnym drukiem - i do tego ze zrozumieniem? I czy aby napewno zawsze i wszędzie mamy taki obowiązek? Czemu godzimy się na to że sprzedają nam ściemę??? Przecież to powinno być karalne: czy można obiecywać że zapewnia się uczestnikom wspinaczki potrzebny sprzęt alpinistyczny- a dostarczyć tylko sznurek do bielizny???Zabieram głos w dyskusji gdyż z firmą TU Europa miałam osobiście doczynienia i PRZED NIĄ OSTRZEGAM. Jeden jedyny raz w życiu pojechałam na zorganizowany wyjazd do Francji na narty z biurem Rainbow Tours które właśnie współpracuje z TU ( i napewno tego błędu nie powtórzę!). Ponieważ od kilkunastu lat organizuję sobie sama wyjazdy i korzystam z ubezpieczenia PZU Vojager SKI, stąd wiedziałam na jakie sumy standardowo jestem ubezpieczona. Tu także w ofercie było napisane "cena obejmuje ubezpieczenie", ale coś mnie tknęło i zaczęłam czytać małe literki: w PZU ubezpieczam się na 50 000 eur i to jest przyzwoite MINIMUM, tu było 15 000 eur!! Jakim prawem, pytam, firma która działa na rynkach zagranicznych i ma OBOWIĄZEK znać realia cenowe tam panujące, sprzedaje ubezpieczenie które nie pokrywa praktycznie żadnych poważnych kosztów??? Czy nie ma jakiegoś organu kontrolującego takie praktyki??? Oczywiście dla własnego świętego spokoju poszłam do PZU i wykupiłam drugą polisę. Ale zaznaczam: trafiło akurat na osobę która ma z tymi sprawami doczynienia parę razy w roku przez parę lat. Z grupy osób która ze mną jechała NIKT inny nie postarał sie o lepsze ubezpieczenie (a nie były to osoby które po raz pierwszy jechały za granicę tylko pracownicy naukowi wyższych uczelni). Nie zgadzam się z tym że zawsze i wszędzie winę za wszystko ponosi poszkodowany. Gdyby tak było to nikt nie ubezpieczałby się tylko dbał o swoje bezpieczeństwo sam- nikt też nie płaciłby podatków do wspólnej kasy tylko o wszystkie swoje potrzeby troszczył sie OSOBIŚCIE. To wizja świata BEZ SPOŁECZEŃSTWA, jakaś apokalipsa rodem z Mad Maxa. Jeśli płacę podatki i jestem pełnoprawnym członkiem społeczeństwa to mam prawo oczekiwać że państwo które utrzymuję także z moich podatków zatroszczy się o mnie gdy zajdzie potrzeba. Przecież jeśli ukradną mi pieniądze, bilet i dokumenty w londynie czy nowym jorku to obowiązkiem konsulatu jest zorganizować mój powrót do domu (inna sprawa czy te pieniądze będę potem musiała oddać). Podobnie tu- nie ulega dyskusji że obowiązkiem Państwa jest sprowadzić zwłoki obywatela do kraju. TO NIE PODLEGA DYSKUSJI. Argumentacja że to czyjakolwiek wina jest poprostu nie ma niejscu, zwłaszcza że tę sprawę ma szansę rozpatrzeć niezawisły sąd. Reasumując: psim obowiązkiem Państwa jest troszczyć się o obywatela, nawet gdy jest martwy, natomiast nieuczciwe biuro podróży które sprzedaje szmelc, oraz przede wszystkim ubezpieczyciela który kpi sobie ze swoich klientów należy włóczyć po sądach bez litości. Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 16:22 Nie zgodzę się z tobą. Zawsze wyjeżdżając za graniće pytałąm, czytałam i ubezpieczałam się. Nie jestem kmiotkiem który mysli "jakoś to będzie". Zawsze korzystałam z PZU i korzystam nadal. Prawie 15 lat temu we Włoszech na zwykłych wakacjach moja 10-letnia cóka trafiła do szpitala z podejrzeniem ataku wyrostka. Dostałam później rachunek za 2 dni obserwacji córki w szpitalu (mojego tam spania, które od razu zaproponował mi szpital - nie wliczano) który zapłacił ubezpieczyciel było, jak na tamte czasy spore. NOGDY nie wyjechałabym za granicę bez ubezpieczenia. Jedżę na nartach i snowboardzie. Nie wyobażam sobie wyjazdu (zawsze prywatnie) bez ubezpieczenia OC i AC. I to na sporty ekstemlne. Nigdy nie miałam wypadku ale i ZWASZE ubezpieczę się. Jeśli ubezpieczam samochód wyłącznie na OC to nie wyobrażam sobie bym wymagała od ubezpieczyciela uznania tego za AC w razie czego ... Nie dziwiłabym się, gdyby za granicę wyjeżdżął chłopek ze zapadłej wsi, nie wie. Ale człowiek "z miasta", po przeszczepie, żyje trochę innym życiem. Zawsze musi liczyć się z trafieniem do szpitala. Nie moze udawać,ze nie pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_rosomak Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 16:35 Przecież Paweł BYŁ ubezpieczony! Spór polega na tym że ubezpieczyciel po fakcie nie chce uznać jego nagłego zachorowania i w konsekwencji śmierci za nagły wypadek. Sekcja zwłok, opinia biegłych a w końcu niezawisły sąd musi teraz określić czy jego przypadek był czy nie był objęty ubezpieczeniem. Ale aby tak się stało zwłoki MUSZĄ być sprowadzone do kraju. Cała ta dyskusja sprowadza się do tego czy mamy odwrócić sie od drugiego człowieka i powiedzieć "sam sobie winny" czy wyciągnąć do niego rękę. Idąc za tym tropem państwo nie powinno płacić ubezpieczenia za bezrobotnych, bezdomnych, alkoholików, narkomanów i innych ludzi którzy sami się o siebie zatroszczyć nie potrafią- bo sami sobie winni. Państwo (gmina czy ktokolwiek to robi) nie powinien zajmować się pochówkiem NN czy osób samotnych bez rodziny. Powinny zniknąć przytułki i domy pomocy społecznej. Ale to wszystko jest i istnieje i POWINNO istnieć bo jesteśmy SPOŁECZEŃSTWEM a nie tylko zbiorem obojętnych sobie jednostek. Jest coś takiego jak ludzka społeczna solidarność która czegoś jednak od nas wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 22:11 Szanowna Pani Rosomak, dziekuje za jasny i zwiezly wyklad o spoleczenstwie. Nic dodac, nic ujac. Podpisuje sie po tym obiema rekoma. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 09.04.10, 08:24 W sumie się zgadza, tylko wtedy po co są ubezpieczenia? Po to żeby odpowiedzialni sami się ubezpieczali a za nieodpowiedzialnych robiło to państwo? Wtedy promuje się nieodpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
litylko Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 16:48 jak szanowna pani łapie z łki z napisem makaron pierwsze z brzegu opakowanie to potem włóczy po sądach sklep, że sprzedali jej makaron nitki a nie swiderki i to za złotówkę drożej czy czyta to, co na opakowaniu pod napisem makaron jest umieszczone? Ubezpieczenie ubezpieczeniu nierówne i naprawde czytanie ofert i wybieranie najkorzystniejszego dla siebie w danych warunkach nie jest głupia praktyka. A obowiązkiem Państwa nie jest sprowadzanie do kraju zwłok wszystkich obywateli umierających na obczyźnie tudzież regulowanie za nich poczynionych tam długów (zresztą koszt sprowadzenie zwłok ŚP. pana Pawła to 13 tys. - tyle juz uzbierano), bo inaczej podatki płacone przez szanowna panią przekroczyłyby dochody. Głupota nie boli, ale bywa męczaca. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 22:23 > Głupota nie boli, ale bywa męczaca. Pewnie prawda i dlatego dopadlo cie rozwolnienie po tej durnej analogii z makaronem. Panstwo ma obowiazek dbac o KAZDEGO pojedynczego obywatela. Bo jesli nie to od jakiej ilosci proponujesz by Panstwo zaczelo dbac? Jeden pobibity i okradziony sie nie kwalifikuje, to moze trzeba by "tubylcy" pobili pieciu Polakow? A moze dopiero od pelnego autokaru zaczynamy sie zastanawiac czy pomagac czy nie... Jesli nie zaczniemy dbac o tego najmniejszego to nikt na swiecie nie bedzie szanowal Polski. Nikt nie przyjmie do szpitala zadnego Polaka, bo nie bedzie podstaw by nam ufac, ze za leczenie zaplacimy. To moze i ciebie spotkac, nawet jesli posiadasz super-hiper ubezpieczenie. Po "diagnozie" w ambulansie, ze jestes Polka mozesz "umrzec w drodze do szpitala", albo w niewyjasnionych okolicznosciach wypasc z karetki. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 11.04.10, 14:16 Ty chyba żyjesz na Marsie,a nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
baxa Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 16:08 mozna spalic i urne przywieźc a nie dziadować. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_rosomak Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 16:38 baxa napisała: > mozna spalic i urne przywieźc a nie dziadować. Chyba nie zrozumiałeś artykułu- nie chodzi o koszty transportu zwłok czy urny, ale o niezapłacony rachunek za pobyt Pawła w szpitalu. Dopóki to nie zostanie uregulowane to zwłoki w jakiejkolwiek formie nie zostaną wydane. Odpowiedz Link Zgłoś
katiko Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 18:02 Bardzo wspolczuje zonie i dzieciom pana Pawla. Niestety, nie zamierzam pomoc im finansowo gdyz uwazam, ze stac ich bylo na wykupienie odpowiedniej polisy, i ze za glupote sie placi. Nie mialabym nic przeciwko pomocy Panu Pawlowi, gdby mu brakowalo na leki. Jednak wydaje mi sie, ze jest wiecej ludzi zywych, ktorym brakuje na lecznie czy chociazby jedzenie by wydawac pieniadze na transport zwlok. Uwazam, ze Panstwo Polskie mogloby udzielic rodzinie pozyczki w celu splacenia szpitala i transportu zwlok. Moze oprocentowanej w polowie, tak jak kredyty studenckie. Czy kazdy turysta/ emigrant ma prawo do 80tys pomocy od Panstwa Polskiego tylko dlatego, ze chcial przyoszczedzic lub byl nierozwazny? Nie. Czy chcielibyscie placic za moje leczenie w Stanach, moj transport do Polski tylko dlatego, ze nie chialam wykupic ubezpieczenia mimo, ze bylo mnie na nie stac? Uwazacie, ze byloby uczciwe wobec Was zadac pomocy z Waszych pieniedzy (podatkow) tylko dlatego, ze ja chcialam przyoszczedzic? A moze z Waszych pieniedzy/ podatkow powinniscie mi pomoc bo wybudowalam sobie dom na terenie zalewowym Sanu i, cholera, znow mi na wiosne ten dom zalalo a ubezpieczenia nie kupilam? Dlaczego mamy sie martwic o kogos kto sie nie martwi o siebie samego ( i nie jest niedorozwiniety, zniedoleznialy czy zyjacy w skrajnym ubustwie)? Zadnych darowizn/wydatkow z publicznej kasy dla tego przypadku bo to tylko uczy ludzi zrzucania odpowiedzialnosci i wlasnej glupoty na innych / i bedzie powodem do roszczen kolejnych nieodpowiedzialnych ludzi. Natomiast uwazam, ze Panstwo powinno wspomoc udzielajac im pozyczki, ktora mogliby splacic wykonujac prace spoleczne. Rowniez Panstwo mogloby pomoc ludziom uczac ich odpowiedzialnosci prawnej/cywilnej i asystowac przy wykupowaniu ubezpieczenia (np. negocjacji warunkow) lub uzyskania odszkodowania, zamiast im "pomocowe" pieniadze dawac. Pomagac to powinnismy dzieciom niedozywionym, ludziom chorym i zniedoleznialym, ofiarom kataklizmow, ktorych nie moznabylo przewidziec. Innym - udzielac pozyczek, ktorych jesli nie beda mogli oddac - beda mogli odpracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 19:35 Podsumowując Egipt w marcu to idealna turystyczna destynacja, no po prostu raj na ziemi dla osób z nadwagą, nadciśnieniem i chorobami serca, po wszczepionej zastawce. Nie dziwię się zakładowi ubezpieczeń, że nie chce pokryć kosztów, w takich okolicznościach tylko sąd może orzec, czy należy się wypłata, czy nie. Bo sprawa wbrew twierdzeniom lekarzy nie jest taka oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
jaktojest2010 Trzeba?A po co jest biuro podróży? 08.04.10, 19:38 Nieszczęśliwe zdarzenie powinno być pretekstem do poważnego przyjrzenia się polskim biurom podróży, które są jak kiepski sklep, sprzedają imprezę i umywają rączki, biorąc nieuzasadnione haracze, wręcz zdzierając w stosunku do wszystkich innych krajów, w tym bardzo bogatych przy Polakach Niemców. Dlaczego biuro za nic nie odpowiada? Dlaczego nie informuje klienta o prawach i obowiązkach, ale odsyła go do internetu? Dlaczego polski rezydent to babiarz, alkoholik, zabawowy fircyk, często wredna, złośliwa istota broniona pazurami przez pracodawców? Podobne zdarzenie miało miejsce w grudniu, w Egipcie, w Hurghadzie, z Neckermana. Człowiek źle się poczuł, zadzwonił do rezydentki, ta raczyła się odezwać po 6 godzinach! Człowiek sam sobie poradził, jakoś pomógł bo dobrze znał obcy język. Trafił do egipskiego szpitala, ale warunki tam są takie straszne, że nie zmrużył oka i rano się wypisał. W Polsce okazało sie, że to zator płucny i miał ogromnie wiele szczęścia, bo mógł skończyć podobnie jak ten pan. Po prostu zdarzyło się, to żaden stan przewlekły. Zmiana warunków klimatycznych mogła wyzwolić coś niedobrego. Rezydentka tego biura zachowała się skandalicznie. Jednak ten pan klient Neckermana powiedział w drodze na lotnisko, że składanie skargi, to rzucanie grochem o ścianę. To się potwierdziło. Skarga złożona na ową rezydentkę w innej sprawie zaowocowała tym, że rezydentka obsmarowała klienta biura, napisała stek bzdur i to one zostały przyjęte jako wyjaśnienie, roszczenia klienta nie uznano, sprawy nie rozpatrzono, klient był w posiadaniu mocnych dowodów, ona poza pomówieniem nie ma nic na swoją obronę, ale to nie ma znaczenia. W przypadku tej tragedii inne biuro wykazuje się bezwstydną postawą, zaniedbaniem, bo powinni posiadać notatkę, że klient był dobrze poinformowany o warunkach podróży i ubezpieczenia ale świadomie zrezygnował z szerszego zakresu. Jest jednak tak, że prawdopodobnie nie wiedział i dlatego biuro powinno ponieść koszty, odciążyć rodzinę. Kto to widział, by się trzeba było składać na koszt transportu zwłok, to jakiś nonsens, hańba! Jak się czują ci zdziercy z biura? Dość, że Polacy są bardzo biedni, a przez to źle traktowani za granicą, do tego polski rezydent, polskie biuro które zażera się szynką z tego źródła dochodu, ma gdzieś Polaka. Tu powinien wejść prokurator i przy okazji parę urzędów kontrolnych, zbadać wszystko i wywalić to biuro na pysk z rejestru organizatorów podróży. Polacy dopiero zaczęli podróżować, nie maja obycia, nie znają języków, ale wielu ciuła cały rok jakieś grosze, by zobaczyć choć jedno miejsce na świecie. Taki człowiek potrzebuje ochrony, pomocy, którą tak ochoczo deklarują biura na swoich stronach w swoich folderach. Jednak nie ma wykwalifikowanej kadry za granicą, ale cwaniacy. Można się bez nich obejść i wiele ludzi ich widzi na oczy przy sprzedaży wycieczek, raz, sprzedaży za wiele razy wyższą cenę, niż impreza wykupiona na miejscu. Potem już rezydenta nie ma. Nie daj Boże nieszczęścia, zagubionego bagażu, innych zdarzeń. Czasem sobie ludzie pomagają nawzajem ale bywa tak, że w danym hotelu jest jeden Polak. Nikogo to nie obchodzi. Ciekawe co na ten temat sądzi pan rzecznik praw obywatelskich, szczególnie w kwestii rozpatrywania skarg. Czy może osoba winna obsmarować klienta i wyjść na zwycięzcę w sprawie, która zawala. Postaram się tego dowiedzieć. Widzę jak wielu dyskutantów tu się wymądrza, ale w końcu ktoś kto zarabia, bo coś sprzedaje, musi ponieść odpowiedzialność za jakość towaru, usługi, bo dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
fushigi_hato Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 19:40 Powinien wykupić odpowiednie ubezpieczenie.Nie wykupił.Jego błąd.Ale tragedia dla rodziny i trzeba im pomóc w sprowadzeniu ciała.A tym wszystkim cwaniakom co są przeciw życzę jednego: żebyście tak się w trumnie zesr... po śmierci. _____________________________________ Mądra Kobieta To Zaproszenie Do Raju Odpowiedz Link Zgłoś
jaktojest2010 Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 19:57 Ktoś mu to powinien objaśnić przed wyjazdem, czy czasem nie biuro podróży? Gdyby te dobrze pracowały, miałyby na piśmie potwierdzenie lub odmowę, a jak nie mają, to niech płacą. Co to jest za praca, sprzedać i za nic nie odpowiadać? Ubezpieczyć byle jak, byle tanio i ścigać się z ofertami. Niech nie ubezpieczają ale odsyłają do ubezpieczyciela, tam się klient dowie co za ile ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ahoy2 Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 09.04.10, 00:13 Chociaż jedna rozsądna osoba. I biura podróży, i ubezpieczyciele są nierzetelni, najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_d Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 21:13 Dużo tu postów. Zamiast wymądrzać się, roztrząsać jaki to był udar wpłaćcie choć symboliczną kwotę, która pomoże wdowie wykupić ciało Pawła. Ja to zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 11.04.10, 14:29 A na cholerę jej martwe ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
bba75 Trzeba wykupić ciało Pawła 08.04.10, 21:42 A czy hotel nie ponosi jakiejś odpowiedzialności za śmierć tego Pana? Przecież zwlekali z wezwaniem karetki. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Trzeba wykupić ciało Pawła 09.04.10, 08:45 Powinien moim zdaniem. I dlatego trzeba by się było z nimi sądzić. Tylko, że to trwa a czas nagli. Odpowiedz Link Zgłoś
dupek.zoledny Egipski bog RA 08.04.10, 23:40 Jego tez nalezy sadzic. Slonce grzalo niemilosiernie. I powinien wiedziec, ze facet jest po operacji serca. Powinnismy sie obrazic na Egipt i latac do Macedoni. Odpowiedz Link Zgłoś
michellemybelle KASA już zebrana !!! 09.04.10, 15:13 Kasa już zebrana www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100409/BIALYSTOK/637308986 Odpowiedz Link Zgłoś