onufry_z_oddali 20.04.10, 07:29 Dedykowane Jędrkowi Georg Friedrich Händel jajek zeżarł mendel. Ryknął: "ALLELUJA !!!" Bach mu: "Ledwie trója; wolę Ide Haendel!" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
184l Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 16:45 Z podrecznika muzykologii Jan Sabastian Bach dla zabawy grywal wieczorami w warcaby. Fryderk Chopin chodzil po kominkach gdzie popijal se winka. Tylko Karol Czerny gral dla wprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 20:31 A ten limeryk dedykuje melomance70 z podziekowaniami za plyte z Koncertem Karlowicza, zagranym przez Kaje Danczowska :) Na początku był Bing-Bang (taki naukowy slang). Potem powstał świat (ma już wiele lat); po co? - by grał nam Lang Lang. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 20:34 Ten limeryk (wszystkie reguly spelnione :) ) dedykuje 184l z podziekowaniem za wsparcie w licznych moich postach ;) Pewien muzyk (wioska Prabuty) notorycznie gubi nuty. Więc lubi Mozarta, bo tam nut od czarta, i jak zgubi to nie ma boruty. Odpowiedz Link Zgłoś
184l Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 23:37 Dziekuje , Onufry , za piekny i niezwykle poprawny limeryk. A tak na marginesie-ile to juz lat? W rewanzu K.I.G-go Ech muzyka , muzyka O, dajcie mi te małe skrzypce Może na skrzypcach wygram Wiatr i pochyłą ulicę I noc, co taka niezwykła Ech, muzyka, muzyka, muzyka Spod smyka zielony kurz Lecą gwiazdy zielone spod smyka Damy karo, bukiety róż. Uwzględnijcie mizerne granie I nie bijcie, gdy wezmę źle Jakiś ton na strunie baraniej Na g, d, a, czy e. Prowadzi muzyka za smykiem Drzewa w niemej podzięce, Oczami za smykiem suną Zgrabiałe duże ręce Na moście stoją. Przez liście Światło na smyk sypie Słuchajcie - to dziecko nuci W czarodziejskim pudełku skrzypiec. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 20:37 Ten limeryk dedykuje pafcio'wi 01, bo zawiera on tajemnice wlasciwej interpretacji utworow Chopina ;) Narodowy Instytut Chopina rzecze: "Szopenowa wena to nie wierzby ani dzierzby, ale pewna ... Telimena." Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 20:42 Żarłoczny Haendel zainspirowany "Kolacją na cztery ręce"? Cały czas mam przed oczami Gajosa, grającego Bacha i mówiącego "Zbytek łaski, zbytek łaski":) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 22:16 Ja też... :) Ostatnio znalazłem nagranie "Kolacji..." na YouTube i od tej pory obejrzałem już chyba z 15 razy... :) Podoba mi się również scena, gdy Haendel (Handel, jak piszą kochani Anglicy ;) ) grany przez Wilhelmiego wyznaje, że zabiegał o tytuły... I gdy dowiaduje się, że większość jego utworów jest w Lipsku raczej nie znana, a sam Bach ceni najbardziej Almirę :D Niestety jestem za młody, by pamiętać je z pierwszej emisji w TVP... Miałem wtedy 8 lat... Jednego tylko nie rozumiem - często mówią o fortepianie, choć w tle słychać raczej klawesyn... (Ostatecznie zasiadają do klawesynu.) S. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 23:08 I jeszcze przykład mojego grafomaństwa (nigdy nie skleciłem dwóch wierszy do kupy ;) ). O ile się orientuję, limerykiem to nie jest, ale skoro bawimy się w rymowanki... ;) Spotkał w lipskim hotelu razu pewnego Fryderyk-król, niezwykle skromnego Bacha - co u św. Tomasza zwykł grać. Blask owej korony pobladł znacząco, gdy Jan Sebastian zagrał śpiewająco Wariacje dla hrabiego, co w nocy nie mógł spać. :P S. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 21:39 onufry_z_oddali napisał: > Dedykowane Jędrkowi Piękny limeryk, dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 20.04.10, 22:40 W stolicy jest klub jazzowy Tygmont. Jego bywalcy pisuja limeryki na serwetkach. Oto przyklad: Jeden pan w Tygmoncie zazwyczaj siadywał na froncie. Muzyka dodawała mu otuchy, choć pan ten był całkiem głuchy. Dla głuchych wyrozumiali więc bądźcie ! (Bogdan Malczyński) To limeryk "niewinny". Ale w Tygmoncie pisuje sie tez mniej niewinne ;) limeryki: www.tygmont.com.pl/x_limer.htm Dobranoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
viva_muzyka Re: Limeryki muzyczne 21.04.10, 18:40 Paweł Szymański - kompozytor urodzony w roku 1954 komponował stricte muzyczne limeryki: pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Szyma%C5%84ski_(kompozytor) Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 21.04.10, 21:09 Chopin w George Sand zadurzył się w mig, Lecz mówili, że dziwny to bzik: "Kochać babę, co jest stara, Nosi portki, ćmi cygara?? C'est un vrai Polonais heroique!!" Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 21.04.10, 21:21 Do Ludwiga rzekł raz skrzypek: "Po trupie Moim grywać będę rzeczy tak głupie, Bo tych pana brewerii Nie przetrzyma Guarneri!" Na co Ludwig: "Pańskie skrzypce mam w d****!" Niech mi będzie wybaczona dosadność, usprawiedliwiona autentycznością tej wymiany zdań, którą jedynie przyoblokłem w formę "poetycką" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Limeryki muzyczne 21.04.10, 22:26 guglielmo - sliczne! Pan Fryderyk, kuracjusz z Majorki, mimo westchnien współlokatorki co innego miał wciąż do roboty w poniedziałki, niedziele, soboty, piątki, czwartki, środy i wtorki. (zwróc uwagę na nieoczywistą udatność dwu ostatnich wierszy, oczywistą zważywszy autora). Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 21.04.10, 21:56 Podrzucam nieswój limeryk ("nieswój) w pełnym znaczeniu tego słowa: Re: Piszemy limeryki!!!! Autor: Gość: Jan Nieswój IP: *.crowley.pl 19.10.05, 12:54 Poniższy limeryk dedykuję tym wszystkim, którzy rozumieją muzykę współczesną, a szczególnie tym, którym tak się wydaje. Specjalne ukłony, w związku z powyższym, dla małżonki mistrza. Gdym zwiedzał Beskid Nowosądecki Od plecaka bolały mnie plecki Z bólu wyłem więc tony zmieniając Gdy pojawił się baca pytając "Ja przepraszam, czy Pan Penderecki?" Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 21.04.10, 23:02 Ten limeryk z Tygmontu zawsze doprowadza mnie do spazmów śmiechu. Ponieważ nie jest to limeryk "muzyczny", ilustruję go adekwatną muzyką: ZOO w Warszawie ma kłopot z wielbłądem, Ubrdał sobie, że jest Jamesem Bondem. Od swej dozorczyni Zażądał martini I rozmawiać chce z brytyjskim rządem. (Zofia Skrzypczak) Duke Ellington "Karawana": www.youtube.com/watch?v=Erflgkir2H4 Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 22.04.10, 07:57 Jan Sebastian Bach — proszę pana — Wspaniale się znał na organach, A to, jak nimi potrafił Przysłużyć się demografii Do dziś rzuca nas na kolana! Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 22.04.10, 09:30 Mieszkańcy sycylijskiej prowincji Trapani O Podleś słysząc mówią „Nie chcemy tej pani!” Bo gdy contralto profondo Śpiewała „Di tanti…” rondo Przed terremoto byli ewakuowani. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 22.04.10, 23:05 Lang Lang w Carnegie Hall miast w dur, uderzył w moll. "Zamach!" - krzyknęła krytyka. Na Manhattanie panika. Lang Langa słucha Interpol. Odpowiedz Link Zgłoś
pafcio01 Re: Limeryki muzyczne 23.04.10, 08:07 Po latach pod ziemią w naszym Chopinie, Zatlił się koncept, by przerwać leżenie. I ot, z uśmiechem szelmowskim, Wystartował w Chopinowskim. Dali mu tylko wyróżnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 23.04.10, 18:41 Pewien tenor z Valparaiso Chciał mieć duet z Rosą Raisą. I tu straszna gafa: Nie śpiewał Kalafa... Więc mu rzekła: "Spadaj łajzo!". Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 23.04.10, 19:46 Bach był Niemcem, o czym nawet małe dziecko wie, Lecz nie każdy sobie zdaje sprawę z tego, że Gdyby pochodził on z Francji, To całkiem wbrew elegancji, Si-bemol-la-ut-si miałby w carte d'identité! Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 24.04.10, 10:46 Występy miał w mieście Limerick Wirtuoz nasz Szopen (Frederique) Gdy zagrał na fortepianie Zemdlały trzy starsze panie Zbiorowy wydawszy przedtem kwik Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 24.04.10, 20:04 There was an Old Man with a flute, a sarpint ran into his boot; But he played day and night, tillthe sarpint took flight, And avoided that man with a flute. (Edward Lear: A Book of Nonsense, 1861) Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 24.04.10, 23:48 Tekla Bądarzewska z Warszawy "Priere d'une vierge" grywała dla wprawy. Widać jednak że - skoro dzieci miała pięcioro - - inne też lubiła zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 25.04.10, 07:11 Kompozytora pewnego z Krakowa Z nieznanych przyczyn wciąż bolała głowa. Na myśl że to andropauza Z oczu mu za łzą ciekła łza, A to woda uderzała sodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Limeryki muzyczne 25.04.10, 21:50 Pewnej młodej śpiewaczce z Lublina, Prawa noga - gdy śpiewa - się zgina. Za to gdy nie śpiewa, Nie zgina się lewa, Przez co kwaśna jest stale jej mina. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Limeryki muzyczne 28.04.10, 20:34 Dedykowane foczce76 z podziękowaniem za powstrzymanie mnie od ... ;) Pewien znany muzyk z Kalkuty chodzi ciągle tęgo zapruty. I tu pyta Ciebie, (ponieważ sam nie wie): "Jest li muzyka ... z jednej nuty?" *** Jest! www.youtube.com/watch?v=VZegHk4qDaQ&feature=related www.youtube.com/watch?v=yix7_fnhshk&feature=related www.youtube.com/watch?v=PbL9vr4Q2LU&feature=related www.youtube.com/watch?v=Jb7LqPmWBKw&feature=related www.youtube.com/watch?v=ReE8mhZdToA&feature=related :) Odpowiedz Link Zgłoś