Dodaj do ulubionych

2komputery-2iTunesy

19.11.06, 03:50
Prosze o pomoc!!(proszę nie pisać,że odpowiedź na to pytanie jest na forum-
nie mam niestety czasu wszystkiego przeglądać)
Mam na swoim komputerze iTunesa7 ,mój ipod 80gb był z nim zsynchronizowany-
sama muzyka.dziś u kolegi i chciaem ściągnąć z jego iTunesa muzykę lecz
najpierw skasowało mi całą moją zwartość i dopiero wtedy załadowało jego
mptróki.Jak zrobć aby móc kopiować pliki z 2 komputerów tak żeby się
zawartości wzajeie nie kasowały??
Obserwuj wątek
    • michal_ludwik Re: 2komputery-2iTunesy 19.11.06, 13:26
      to, o co prosisz o pomoc, jest nielegalne, a iTunes nie pomaga w nielegaym kopiowaniu muzyki.
      • wojpow1 Re: 2komputery-2iTunesy 19.11.06, 23:33
        to w takim razie po co jest ipod?czy nie po to by nosić ze sobą całą swoją
        płytotekę?nie ściągam z netu empetrójek ,nie mam na to czasu ani nie potrafię
        tego robić.Czy nielegalne jest gdy dwaj pasjonaci wymieniają się swoimi
        zbiorami?Niejednokrotnie rarytasami nie do zdobycia!Gdybym ściągał płyty z netu
        nie musiałbym do nikogo chodzić i niczym się wymieniać tylko puścił komputer w
        ruch na całą noc i...
        • scavioo Re: 2komputery-2iTunesy 20.11.06, 00:05
          hehe nie pomyslalabym ze ktos sie przyczepi ze to jest piractwo.
          Ale mi sie wydaje ze trzeba ustawic na recne dodawanie piosenek w iTunes. Zeby
          automatycznie nie synchronizowal, tylko zeby jakos tam manual. Niestety nie
          wiem zabardzo sama..
          • paltrawke Re: 2komputery-2iTunesy 20.11.06, 14:32
            hehe kolega mial automyczna synchronizacje... byla muza a teraz jej nie ma:) a
            tak na powaznie to kolega musi przestawi na reczne dodawanie muzyki, szybko
            zorientuj sie jak sie przgladnie stronie itunes po podlaczeniu:) milego
            piracena!

RIAA
        • michal_ludwik Re: 2komputery-2iTunesy 20.11.06, 18:24
          > to w takim razie po co jest ipod?
          Szanowny kolego, iPod jest ODTWARZACZEM muzyki mp3. Nigdzie nie jest napisane, że służy do
          legalnego wymieniania się utworami muzycznymi.
          Chciałbym ci przypomnieć, że w rozumieniu prawa, nie posiadasz praw do muzyki lecz posiadłeś
          jedynie prawo do ograniczonego jej stosowania dla własnej przyjemności.
          Ja też jestem pasjonatem muzyki, kupuję płyty, kolekcjonuję, niektórych nawet bez moxliwości
          słuchania (winyle), ale nie oznacza to, że wymieniam się całą kolekcją.
          • p.o.box.77 Re: 2komputery-2iTunesy 03.01.07, 22:46
            teoria upada jeżeli jest się autorem wymienianej muzyki. zatem zgodnie z twoja
            teoria ipod nie jest do rozpowszechniania muzyki, znacznie lepszym sposobem
            jest kontrakt z wytwórnią płytowa i dystrybucja w dobrych sklepach muzycznych.
            • michal_ludwik Re: 2komputery-2iTunesy 03.01.07, 23:52
              1. moja wypowiedź nie jest teorią.
              2. podany przez ciebie przykład jest szczególnym przypadkiem i najwyraźniej nie rozumiesz, że
              określenie "prawa autorskie" odnoszą się do przypadku o którym piszesz, czyli rozpowszechniania
              utworów muzycznych, które się samemu skomponowało. Taka sytuacja oznacza, że jest się "autorem",
              ergo "prawa autorskie", które posiadasz dopuszczają, że robisz z włąsną muzyką to, co chcesz.
              Natomiast w przypadku płyt np. Rolling Stones pozwolenia takiego nie masz, bo nie jesteś autorem tej
              muzyki. Questions?
              • kptqlik Re: 2komputery-2iTunesy 12.01.07, 22:53
                owszem one question. jeśli jak piszesz iPod jest odtwarzaczem muzyki (w tym
                przypadku zapisanej w formacie mp3) to pokarz mi przepis który zabrania mi
                odsłuchiwania muzyki na innym niz moj odtwarzaczu (np,. odtwarzaczu mojego
                znajomego). I chociaz sam jestem użytkownikiem iPoda i jestem z niego bardzo
                zadowolony to cale te zabezpieczenia antypirackie wydaja mi sie śmieszne. Przed
                zadnym piractwem nie chronia (bo zastosowane tam zabezpieczenia mozna obejsc na
                1000 roznych sposobow, chociazby za pomoca roznych programikow dostepnych
                powszechnie w sieci) a przysparzają niepotrzebnych komplikacji tym ktorzy maja
                duze, legalne zbiry muzyki i chcieliby moc w pelni z niej korzystac.
                • michal_ludwik Re: 2komputery-2iTunesy 13.01.07, 15:05
                  to, że uważasz te zabezpieczenia za śmieszne, nic nie zmienia. Sam piszesz, że "zabezpieczenia
                  mozna obejsc na 1000 roznych sposobow, chociazby za pomoca roznych programikow dostepnych
                  powszechnie w sieci", co oznacza, że żeby z nich skorzystać musisz wiedzieć, że postępujesz
                  niezgodnie z prawem. To samo prawo zmusiło Apple do zamknięcia możliwości wyciągania muzyki i
                  nielegalnego kopiowania tejże muzyki, bo inaczej nie mogliby sprzedawać jej poprzez iTS. "Przed
                  żadnym piractwem nie chronią" - może i tak, ale też go nie ułatwiają. Nie można się tu np. tłumaczyć
                  potem niewiedzą.
                  Nie za bardzo rozumiem argument, że osoby "majace duże legalne zbiory muzyki nie mogą w pełni
                  korzystać" z niej z powodu tych ograniczeń. Ja mam bardzo duży zbiór ze zripowanych płyt CD i mogę
                  w pełni korzystać z tych zasobów bez uciekania się do tychże programów. No i jakoś nie mogę
                  dopatrzyć się "niepotrzebnych komplikacji" z tej strony.
                  • p.o.box.77 Re: 2komputery-2iTunesy 19.01.07, 12:47
                    dobrze. racając do meritum:

mam na ipodzie legalne darmowe podcasty, w bibliotece itunes na komputerze
                    domowym mam je wszystkie, a na komputerze w pracy nie mam żadnego.

Jak zrobić żeby po podłączeniu do komputera w pracy nie stracić tych które juz
                    są na ipodzie, a tylko nadpisać nowe, a żeby w domu nadpisać w przyszłości
                    jeszcze nowsze... nie tracąć tych które zostały dopisane z innej biblioteki.

to jest prawdziwa istota pytania autora wątku [jak mniemam].
                    • michal_ludwik Re: 2komputery-2iTunesy 20.01.07, 01:24
                      ponoć program www.mediafour.com/products/xplay/ jest w tym pomocny. Część ludzi mowi, że
                      jest możliwe dodawanie podcastów z 2 komputerów (z tym, że na drugim komputerze nie może być
                      włączona synchronizacja ipoda z kompem i musi być włączone manualne zarządzanie utworami oraz
                      disk use). nie probowałem osobiście, bo mam tylko 1 bibliotekę iTunes. Poniżej wątek, gdzie opisują te
                      działania:
                      www.calacanis.com/2006/10/15/itunes-on-two-computers-with-one-ipod/
                      Podsumowując, nie da się raczej tego zautomatyzować, natomiast ręcznie dałoby się to zrobic - czyli
                      za każdym razem musiałbyś ręcznie wrzucać odcinki podkastów na iPoda.
                      • p.o.box.77 Re: 2komputery-2iTunesy 02.04.07, 09:49
                        co masz na myśli pisząc "ręczne wrzuczanie" do ipoda?

czy ściągnięte mp3 podcastu do katalogu itunes na dysk wgrać jako zwykłe mp3?
                        • michal_ludwik Re: 2komputery-2iTunesy 02.04.07, 12:06
                          ręczne wrzucanie, czyli łapiesz myszą odcinek podcastu i przeciągasz na ikonę iPoda.
                          musisz mieć jednak włączone manualne zarządzanie iPodem.

podcast przeważnie występuje w wersji mp4, a nie mp3. Dzięki temu możliwe jest dodwanie zdjęć,
                          linków do stron www itp. ale to szczegół.
                          • p.o.box.77 Re: 2komputery-2iTunesy 02.04.07, 13:01
                            no to jest dobra rada, dzieki.

ps. moje ulubione podcasty to mp3. także mam jeszcze drugą opcję wrzucania ich
                            po prostu przez sharepod jako mp3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka