Dodaj do ulubionych

męczennicy

20.04.10, 20:25
Co to za męczennicy? W czym to męczęństwo się przejawiło? Szkoda, że
Pan Bóg nie może spuścić nogi i kopnąć głupio gadającego biskupa!
Obserwuj wątek
    • 123rbr Re: męczennicy 20.04.10, 20:40
      Mówienie o męczeńskiej śmierci prezydenta Kaczyńskiego, Putry i innych jest
      dużym nadużyciem. Lech Kaczyński zginął ( tak jak i zresztą pozostali członkowie
      tego nieszczęsnego lotu ) w niepotrzebnym wypadku lotniczym. Nie był żadnym
      bohaterem. Był może dobrym mężem swojej żony, był może ciepłym człowiekiem dla
      ludzi ze swojego belwederskiego dworu, prezydentem jednakże był kiepskim.
      A tak przy okazji:
      "Tygodnik „Wprost” podał za dziennikiem ”Wriemia Nowostiej”, że potrzeba
      zorganizowania powtórnej ceremonii w Katyniu pojawiła się u polskiego prezydenta
      Lecha Kaczyńskiego po tym, gdy dowiedział się, że Donald Tusk przyjął
      zaproszenie Władimira Putina do wspólnego odwiedzenia Katynia. Służby musiały
      się sporo napracować, aby znaleźć wyjście z niezręcznej sytuacji, powstałej z
      powodu rywalizacji wewnątrz polskich elit politycznych. W efekcie w Warszawie
      postanowiono zorganizować podróże premiera i prezydenta w różne dni”.
      Ponadto samolot wystartował z dużym opóźnieniem i to wiadomo z czyjej winy.
      Jeśli 40 minut wcześniej przed lądowaniem Tupolewa w Smoleńsku wylądował bez
      problemów JAK z dziennikarzami, to dlaczego wcześniej nie miałby wylądować Tupolew.
      Odpowiedź na pytanie kto ponosi winę za śmierć prawie stu osób wydaje się być
      "oczywistą oczywistością".
      • shiva772 Re: męczennicy 20.04.10, 20:43
        Macie problem - po co słuchać tych księży i gorączkować się? Mają swoje
        problemy i swoją nomenklaturę. Niech ich nawet jutro beatyfikują i co z
        tego? W końcu państwo jest od kościoła odzielone, podobno.
        • 123rbr Re: męczennicy 21.04.10, 06:38
          Nie wiedziałem że Jarosław Kaczyński jest księdzem.
          • cyndyndanda ksiedzem nie jest, ale ma inklinacje jak wiekszosc 21.04.10, 08:09
            ksiezy - tzw. wspolnota duchowo-seksualna.
          • teresa55512 Re: męczennicy 22.04.10, 18:12
            ja tez tego nie wiedzialam:P:P
    • billymclasky Re: męczennicy 20.04.10, 21:42
      Wyrosną niebawem takie wspaniałe pomniki,ku uczczenia męczeństwa poległych w
      drugim Katyniu:
      img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/li/pe/hubf/IaH2PUydrs8lfTCrhB.jpg[/img]
      • billymclasky Re: męczennicy 20.04.10, 21:42
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2231575,2,4,Statua-Lecha-Kaczynskiego.html
        • memonemo Re: męczennicy 21.04.10, 02:48
          Wiadomo, że męczennikami zostaną. Właściwe Komisje udowodnią, że był to spisek, a każdy yntelygentny zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę w Smoleńsku był zamach na życie kwiatu Narodu Polskiego za oblężenie Smoleńska podczas w 1609-1611.
          Niejaki Trznadel i Stefanek już zaczęli przygotowania do procesu beatyfikacyjnego.
          "O powołanie niezależnej, międzynarodowej komisji technicznej dla zbadania przyczyn katastrofy pod Smoleńskiem zwrócił się do premiera Donalda Tuska prof. Jacek Trznadel, przewodniczący Rady Polskiej Fundacji Katyńskiej."
          • barakudaa Re: męczennicy 21.04.10, 19:08
            No ja jestem wierząca ale jesli męczennikiem jest Putra to kim jest Święty Wojciech?
            • fiat_lux Re: męczennicy 21.04.10, 19:49
              barakudaa napisała:

> No ja jestem wierząca ale jesli męczennikiem jest Putra to kim jest Święty Wojc
              > iech?

wg legend meczennikiem, wg faktow natretem
              polecam zaglebienie sie w historii przez napisaniem podobnego porownania:
              pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Wojciech#.C5.BByciorys
            • shiva772 Re: męczennicy 21.04.10, 19:56
              To masz teraz pretekst żeby się zastanowić w co wierzysz...czy w Boga czy
              w to co ci wciskają księża? Z tym św. Wojciechem to też było ciekawie -
              istnieje wersja że naruszył uświęcone miejsca Prusów, słowem wszedł z
              butami nie tam gdzie mu pozwolono i dlatego go zaciukali.
              • fiat_lux Re: męczennicy 21.04.10, 20:11
                shiva772 napisała:

> To masz teraz pretekst żeby się zastanowić w co wierzysz...czy w Boga czy
                > w to co ci wciskają księża?

a jaka jest roznica? tu ludzie tacy jak ksieza wymyslili boga

> Z tym św. Wojciechem to też było ciekawie -
                > istnieje wersja że naruszył uświęcone miejsca Prusów, słowem wszedł z
                > butami nie tam gdzie mu pozwolono i dlatego go zaciukali.

jego swita sciela im swiete drzewo i pozostal na ich terytorium mimo ze kazali
                mu go opuscic. to rowniez byly czasy wojen polsko pruskich.

podejrzewam ze zeby to sie stalo w naszych czasach to byla by na forum calkiem
                bujna rozmowa o meczenstwie. a na dodatek bylo narzekanie z czyich pieniedzy
                chrobry wykupil cialo wojciecha (szkoda ze narzekania nie da sie exportowac,
                bylibysmy czolowym swiatowym eksporterem tego specyfiku)
                • shiva772 Re: męczennicy 21.04.10, 20:37
                  Wiara pomaga ludziom żyć, uważam że jak ktoś wierzy w siłę wyższą to
                  chwała mu za to. I nic nikomu do tego. Gorzej jak sie nagle okazuje że
                  inni też muszą wierzyć w to co tamten facet sobie umyślił ;)
                  • fiat_lux Re: męczennicy 21.04.10, 20:52
                    shiva772 napisała:

> Wiara pomaga ludziom żyć, uważam że jak ktoś wierzy w siłę wyższą to
                    > chwała mu za to. I nic nikomu do tego. Gorzej jak sie nagle okazuje że
                    > inni też muszą wierzyć w to co tamten facet sobie umyślił ;)

dzieci rodza sie bez wiary a pozniej sie okazuje ze maja wierzyc w to co inny
                    "facet" kaze wierzyc. tak wiec wierzymy w jezusa, wilka z lasu oraz mikolaja. w
                    wieku 10 lat przestajemy wierzyc wilka z lasu i mikolaja, z reszta bajek
                    niektorzy nigdy sie nie rozstaja do smierci
                    • shiva772 Re: męczennicy 21.04.10, 21:00
                      Się zgadza ale ... dopóki nie wchodzimy z butami na czyjś teren to chyba
                      nic w tym złego. Tym bardziej że poglądy Jezusa były całkiem pokojowe i na
                      miejscu. Zresztą jak już dziecko wyrasta (np. ja juz wyrosłam) to może
                      zawsze powiedzieć tym historyjkom cześć i iść swoją drogą wiary lub
                      niewiary. Problemem nie jest wiara jednostek, problemem jest promowanie
                      relgii (tutaj katolickiej) przez państwo. I krzyże w szkołach i urzędach.
                      I wpływ księży na ustawy. To jest problem. I tutaj ktoś wchodzi do
                      naszego wspólnego ogródka.
                      • lindown1 Re: męczennicy 22.04.10, 13:37
                        A Gabriel Zabludowski z ktorego Zydzi w Bialymstoku spuszczali krew
                        na mace to tez bajka?
                        • fiat_lux Re: męczennicy 22.04.10, 17:01
                          lindown1 napisał:

> A Gabriel Zabludowski z ktorego Zydzi w Bialymstoku spuszczali krew
                          > na mace to tez bajka?

ja odpowiem ze nie wiem. artykul na wiki brzmi jak bajka
                          ciekawe czy jest jakies opracowanie historyczne. czy ktos za ta zbrodnie beknal
                          itp. wiem ze w okolicznych wsiach miano zwyczaj wieszac zydow przed procesami
                          (wg ksiazki t wisniewskiego), dziwne wiec ze ta historia nic o tym nie mowi
                        • shiva772 Re: męczennicy 22.04.10, 18:53
                          Oczywiście że bajka!!!!! Żydzi na nikogo i nigdy krwi nie spuszczali - kto
                          choć trochę orientuje się w zwyczajach Żydów wie dobrze że to historie
                          wyssane z palca. Nie będę się rozwodzić na ten temat bo i po co? sporo
                          przeczytałam na temat tego i kilku innych mitów.
                          • shiva772 Re: męczennicy 22.04.10, 18:58
                            I jeszcze jedna sprawa: teraz oficjalnie Cerkiew nie rozpowszechnia już
                            antysemickiej bajki, mówi się że "zły człowiek" zamordował Gabriela. I
                            oczywiście chodziło mi o mity dotyczące Żydów.
                            • lindown1 Re: męczennicy 22.04.10, 19:47
                              shiva772 napisała:

> I jeszcze jedna sprawa: teraz oficjalnie Cerkiew nie
                              > rozpowszechnia już antysemickiej bajki, mówi się że "zły człowiek"
                              > zamordował Gabriela.

zly czlowiek i nie pwoslawny :) a tak na marginesie to ciekawe
                              stwierdzenie "teraz oficjalnie Cerkiew nie rozpowszechnia juz
                              antysemickiej bajki"
                              • shiva772 Re: męczennicy 22.04.10, 20:58
                                Jestem dość wyczulona na te tematy więc sprawdziłam to kilka lat temu i
                                była już wersja o złym człowieku, natomiast wersję o Żydach znam z
                                przekazów ustnych - chyba się rozpędziłam - nie wiem czy Cerkiew
                                oficjalnie kiedykolwiek rozpowszechniała antysemicką historię w swoich
                                publikacjach. Napewno jednak taka wersja była rozpowszechniana ustnie,
                                usłyszałam ją jako mała dziewczynka od jakiejś ciotki.
                    • ultramontanist1 Re: męczennicy 22.04.10, 05:20
                      Bialostocki klejnot samorodny, mysliciel lokalny, "fiat-lux", pytany czy nie, co rusz raczy nas rewelacjami na temat wiary.
                      Dzisiaj, na ten przyklad dowodzi jak to: "...w wieku 10 lat przestajemy wierzyc w wilka z lasu oraz mikolaja (czyzby chodzilo tu o Sw. Mikolaja czy piszac o 'mikolaju' mial on na mysli 'diedku Maroza'?), z reszta bajek niektorzy nigdy nie rozstaja sie do smierci".
                      Chcialbym wiec doniesc "fiatowemu" myslicielowi, iz w swojej wyliczance zapomnial przynajmniej o jednej grupie a mianowicie tych, ktorzy dorastajac, zaczynaja uzywac wlasnego rozumu.
                      A dla takich, samodzielnie i krytycznie myslacych, zycie ludzkie we wszystkich swoich, tak bardzo skomplikowanych objawach, wcale nie musi sie jawic jako jakis wybryk natury.
                      Wybryk sil slepych, ktory pojawia sie bez przyczyny i potem bezsensownie, bez zadnych konsekwencji, na zawsze - ginie.
                • azp11 Re: męczennicy 22.04.10, 18:13
                  Widzę Fiacie_luxie, że też masz silne parcie na "nawracanie". Już
                  ładnych parę lat oddajesz się misji namawiania na swoją wiarę. Nie
                  wiem, skąd masz tyle zapału?
                  • fiat_lux Re: męczennicy 22.04.10, 19:12
                    azp11 napisał:

> Widzę Fiacie_luxie, że też masz silne parcie na "nawracanie". Już
                    > ładnych parę lat oddajesz się misji namawiania na swoją wiarę. Nie
                    > wiem, skąd masz tyle zapału?

nikogo na nic nie nawracam ani nie probuje nawracac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka