Dodaj do ulubionych

Gerwazy - reaktywacja

22.02.24, 23:56
Dzień dobry,

Co sądzicie o imieniu Gerwazy?
Był już kiedyś wątek o tym imieniu. Reasumując - brzydkie i kojarzy się tylko z "Panem Tadeuszem". Jednak tak było w 2011 r.

Mi to imię się szalenie podoba. Pierwszy raz spotkałam je w "Zemście" ("hej Gerwazy, daj gwintówkę/ Zaraz strącę tę makówkę!"). Chciałabym tak nazwać dziecko. Wymówiłam je już tysiące razy w myślach i na głos, więc jestem z nim w pełni osłuchana... Teraz chciałabym poznać jaką opinie mają o nim inne osoby (to, że rodzina będzie "zachwycona" wiem już teraz XD).

Na pokładzie mamy już pierwszego męczennika i ojca W. z "Romeo i Julii" (nie chcę pisać imion chłopców prost, żeby się za łatwo nie wyszukiwały. Są dosyć charakterystyczne).

Jedynym problemem z Gerwazym może być połączenie z drugim imieniem - Ignacy. Według męża to za dużo. Tak samo jak samo imię średnio mu odpowiada, bo nie lubił Gerwazego z "Pana Tadeusza". Jakbyście mieli inne propozycje imion, to możecie pisać. Dość istotnym warunkiem jest to, żeby imienia nie trzeba było zdrabniać. Z W. nam trochę nie wyszło, ale docelowo ma funkcjonować bez końcówki -iec.
Cieszy mnie też, jak imię ma maksymalnie około 100 nadań rocznie. To też trochę mnie przeraża w Gerwazym - nie odnotowano oficjalnie żadnego nadania od 2000 roku (we wcześniejszych danych nie grzebałam).

A jakby miała być dziewczynka, to problemu nie ma. Teresa smile
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 00:07
      Cześć, mi się akurat Gerwazy nie podoba, brzmi wg mnie zbyt twardo. Jednak doceniam jego oryginalność, a już w ogóle nigdy nie przyszłoby mi do głowy wyśmiewać się z czyjegoś oryginalnego imienia, jak to robi niestety wiele osób... Jednak najważniejsze, aby to Wam, rodzicom, się podobało, a nie dalszej rodzinie.
      Ja nie przejmowałabym się nieidealnym dopasowaniem pierwszego i drugiego imienia, bo drugiego zazwyczaj się nie używa, dlatego istotniejsze jest dobre współbrzmienie imienia z nazwiskiem.

Inne propozycje męskich imion, które ciężko zdrobnić: Joachim, Makary, Hieronim, Serwacy.
      • dasza_dm Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 18:21
        Joaś i Hirek są u mnie w rodzinie
        • remigia1 Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 19:13
          dasza_dm napisała:

> Joaś i Hirek

Dla mnie te zdrobnienia są nieoczywiste, dlatego zaproponowałam te imiona. Ale może to dlatego, że nie znam żadnego Joachima ani Hieronima.

Ernesta i Gilberta też trudno zdrobnić IMO.
          • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 22:47
            Muszę powiedzieć, że idealnie trafisz w podobające mi się imiona - Hieronim, Gilbert, Ernest <3
            Lubię się bawić językiem i może po prostu typowo zdrabniające się imiona są dla mnie "za proste"?
    • gaudencja Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 01:29
      Hej!
      Mnie się Gerwazy podoba ogromnie, podobnie jak imiona Waszych 2 pierwszych synów. Nie przejmowałabym się aktualną liczbą nadań. Równie dobrze za 10 lat może ich byc 300, a za 15 - 5 tys. Wystarczy, że komuś imię Waszego synka wpadnie w ucho i ośmieli się Waszym przykładem.

Stylistyką pasują mi do Waszych 2 pierwszych synów np. Idzi (też mocno spolszczone imię chrześcijańskie), Jaracz (Horacy) i Brzykczy, Jakert (ostatnie 2 mniej znane: Brykcjusz i Ekhard), Awstacy (Eustacjusz).

Zdrobnić da się chyba wszystko, np. Teresa może być Terką, Terenią, Tesią, Reną itd. itp.
      • aequoreavictoria Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 13:39
        Jaracz trochę za bardzo kojarzy się z 'jaraniem' żeby był nadawalny IMO.
      • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 23:50
        Z tymi nadaniami to prawda - czasem śmiać mi się chce jak napotykam w starych wątkach opinie o niektórych imionach z obecnej topki.

To, że da się zdrobnić wszystko, wiem doskonale wink - każdy z synków ma co najmniej 10 zdrobnień. Chodziło o to, żeby imię na co dzień występowało jako pełne - nie tak jak Kasia, Magda, Jarek czy też Kazik.

Idziemu muszę się przyjrzeć. Chociaż trochę krótki. Reszta zbyt abstrakcyjna. Już przy W. nie zawsze rozpoznają która część to nazwisko...
        Chociaż trochę jest tak jak z powiedzeniem "lubię to, co znam" - Atanazy, Ekspedyt są już w pełni oswojeni wink
        • gaudencja Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 01:43
          Jeszcze Błażej bardzo mi współgra z imionami starszaków. Ewentualnie Melchior lub Baltazar, choć już mniej. O, Melchior! Nie ma oczywistych zdrobnień. Imię uwielbiam. I Cyryl.

Do Gerwazego podobny jest Gerwin, pasuje do Ignacego.
    • torukia-torukia Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 06:20
      Mnie osobiście Gerwazy bardzo się podoba i widzę w tym imieniu same plusy: jest rozpoznawalne, ale rzadko nadawane, kończy się na „-y”, dobrze brzmi w pełnej formie – nic tylko brać i nadawać, jeśli jest okazja wink Głosami niezadowolonej rodziny bym się nie przejmowała. Pogderają, powydziwiają, aż wreszcie, sami nie wiedząc kiedy, przyzwyczają się.
    • losninos Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 14:35
      Podoba mi się 🙂 Lubię jeszcze Makary albo Maurycy, a moim osobistym hitem jest Zawisza ❤️
    • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 18:57
      Najpierw o imionach starszych synów: świetne! Da się wyczuć wspólny mianownik (i nie chodzi mi po prostu o dwuznaki czy skojarzenia znaczeniowe wink). Oba mogłabym nadać.

Gerwazy - niestety podzielam wątpliwości. Kojarzy mi się z "Panem Tadeuszem", wydaje się poważny i skrajnie rzadki, końcówka -y to za dużo przy Ignacym. Osobiście szukałabym dalej.
      • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 19:19
        W całej Polsce jest 75 Gerwazych:
        jakieimie.pl/imie/gerwazy

Nawet wspomnianych wyżej Idzich jest więcej, bo 408:
        jakieimie.pl/imie/idzi

Idzi do braci pasuje idealnie, ale dla mnie nieco przykrótki, no i też brzmi średnio z Ignacym.
        • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 01:37
          Kurczę, to się wykruszają panowie... Jak to kiedyś sprawdzałam, to było ich więcej.

Gdyby było ich dwa razy więcej, to wyszedł by ciekawy układ ze starszymi:
          Sz. - 13 tys
          W. - 1300
          G. - 130

Ale, żarty na bok. Dla mojego otoczenia wydaje mi się, że nie zrobi to większej różnicy - jak nie znają żadnego Gerwazego, tak nie znają też Idziego. Oba imiona osłuchane co najwyżej w kościele, chociaż i to nie jest pewne (W. im się nie osłuchał, a bywa wspominany).
    • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 21:52
      Gerwazy jest w porzadku chociaz osobiscie wole Damazego brzmieniowo.
      Jezeli tak bardzo sie wam podoba to nadawalabym, ale jezeli mezowi srednio sie podoba, to szukajcie dalej.
      Podobny Damazy. Lubie propozycje Idzi i Zawisza.
      Zaproponuje: Ambrozy, Hipolit, Wit, Sawa, Jaksa, Agaton, Lotar, Hektor, Cyprian, Roch, Hugon, Kosma, Doman, Dalwin
    • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 22:22
      Wszystkie imiona da sie zdrobnic, ale ponizsze maja wieksze szanse na uzywanie pelnej formy:
      Lestek
      Izydor
      Nadar
      Anicet
      Derwan
      Nestor
      Namir
      Atlas
      Nawoj
      Ursyn
      Tomir
      Cyryl
      Przemil
    • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 23.02.24, 23:38
      Propozycje (nie sprawdzałam, czy się powtarzają):

Bernard
      Cyryl
      Edwin
      Klemens
      Ruben
      • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 00:08
        Jeszcze:

Gerard
        Miron

Kasjan
        Oktawian, Oktawiusz
    • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 01:59
      Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje <3 I dziękuję też za miłe słowa o imionach już wybranych smile

Odpiszę zbiorczo, tak żeby mieć to uporządkowane (nawet dla samej siebie)

Bernard - piękne imię. Niestety jest już w otoczeniu. I, podobnie jak Albert, stwierdzam, że bardzo męczy język jak się go dużo wymawia.

Cyryl - świetny. Mąż odrzuca, bo złe skojarzenia z Cyrylem z Rosji.

Klemens - bardzo spoko imię.

Ambroży - też bardzo fajne imię. Wadą jest zdrobnienie Brożek. Jednak tragedii nie ma.

Idzi - trzeba mu się przyjrzeć. Trochę krótki. I Idzi Ignacy to za dużo.

Hipolit - warty zapamiętania. Ale chyba Horacy bardziej…

Wit - bardzo ładne, doceniam u kogoś.

Cyprian - chciałam tak nazwać dziecko zanim pojawił się Sz. Teraz wydaje mi się pretensjonalne (ta końcówka -rian wypadła zupełnie z łask). Chociaż zdrobnienia ma cudne - Cypisek, Cypryś…

Roch - nawet o nim nie myślałam. Do zapamiętania.

Hugon - na pewno forma bliższa mi niż Hugo.

Maurycy - jest świetny.

Zawisza - to też cudo. Ale nie wiem, czy dla nas. Na pewno wpisuje się w ten typ imienia, przy którym mam ochotę zapytać: „to imię, czy ksywka?” - bardzo pozytywne odczucie przy imionach męskich.

Hieronim - chyba zapiszę dla kolejnego, albo jako zapasowe wink

Gilbert - też się często przewija w moich myślach.

Miron - <3

Wiele z tych imion przewijało się w moich myślach - dobrze wyczułyście mój gust wink Twardość i powaga imienia nie jest dla mnie wadą, chociaż czasem jest taki smuteczek, że przez to tyle pięknych i zwiewnych imion ucieka.

Przy poprzednich ciążach im bliżej było porodu, tym bardziej nie byłam pewna wybranego imienia (a imiona wybieraliśmy jeszcze przed ciążą. Teresa jest już spadochroniarzem z doświadczeniem XD ). Do tej pory w wyborze utwierdzał mnie mąż, jeśli będę chciała postawić na Gerwazym, to będę musiała być bardziej pewna swego.
      A rodzina nie tyle wyśmiewa, co bardziej podkopuje słuszność wyboru. Z W. nadal się zastanawiam, czy nie przesadziliśmy (ale też nie szukałam zamiennika). Być może przy Sz. też tak miałam, do czasu aż sam nie zaczął się swoimi imieniem posługiwać.

Z jednej strony pojawia się pytanie: „czy nie skrzywdzę tak dziecka?”, z drugiej myśl (też dość często wypowiadana przez męża) „to tylko imię”. Tylko i aż imię.
      • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 02:43
        Imie nie krzywdzi dziecka, ludzie krzywdza.
        Dzieci nie sa wysmiewane przez imie. Imie moze byc uzyte do wysmiewania, ale nie jest powodem. Zalezy od dziecka i otoczenia.
        • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 23:51
          Mąż mówi bardzo podobnie. Jak będą chcieli dokuczać, to znajdą powód, bez względu na imię.
          • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 03:04
            Niestety, taka jest prawda.
      • remigia1 Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 04:25
        A Ernest? Pisałaś wyżej, że też Ci się podoba
        • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 23:52
          Tak, to prawda. Zastanawiałam się, czy napisać go - podoba mi się, ale nie aż tak by go forsować. A mąż był na nie.
      • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 06:56
        > Z W. nadal się zastanawiam, czy nie przesadziliśmy

Ciekawe, bo mnie się to imię nigdy nie wydawało jakoś szczególnie odleciane (ale już mój mąż je wykluczył). Jest taki filozof na UW, syn znanego poety. Jest dziennikarz, założyciel Centrum Analitycznego Polityka Insight. Rzadko bo rzadko, ale da się z imieniem zetknąć.

Gerwazy już mi się opatrzył dzięki wątkowi, ale na początku zdumiał. No i szukając propozycji wśród imion starożytnych świętych (taki wspólny mianownik też widzę wink) naczytałam się tych Adwentorów, Rogacjanów i Pioniuszy - na ich tle Gerwazy wyróżnia się zwyczajnością. Jednak w codziennym życiu rzadko na ich tle wystąpi. wink

Wśród kolegów będzie pewnie funkcjonował jako Gerwaz, albo wręcz "Dżery" - pytanie, jak to zniesiesz.
        • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 00:10
          Właśnie mam wrażenie, że z W. dużo zależy od części Polski. Dla znajomych ze wschodu było normalne, dla lokalnych "pierwsze słyszę".

Żywoty świętych są pełne cudownych imion. W trakcie ciąży W. mieliśmy też zasugerowane imię Wierzyn - spolszczona wersja Ekspedyta (ulubiony święty teściowej). Taka szansa żeby jej zapunktować przeszła mi koło nosa! XD

Z samym rozwojem imienia wychodzę z takiego założenia, że imię kształtuje dziecko tak do roku, a potem to dziecko zaczyna je kształtować. Więc jeśli tylko synowi będzie odpowiadać dana forma - czemu nie. Jeśli kiedyś chcieliby zmienić imię - też zamierzam uszanować ich decyzję.
      • aequoreavictoria Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 13:58
        > Z W. nadal się zastanawiam, czy nie przesadziliśmy

Miałam jako dziecko kolegę o tym imieniu, w ogóle nie wydawało mi się dziwne. Było zdrabniane do -ynka.
        • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 24.02.24, 23:55
          Nasz jest nazywany tak samo jak nazwisko Piotra W. od afery wizowej. Syn nawet reagował na nie w trakcie słuchania wiadomości big_grin
    • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 00:15
      A jak uważacie - jaka jest szansa, że ktoś zdrobni Gerwazy do Gierek?
      Zdrobnienie mi się podoba, ale konotacje z nim związane są dyskwalifikujące według mojego męża. Chociaż spotkałam też opinię, że nasze dzieci nie będą już w ogóle Gierka kojarzyć.
      • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 07:11
        > Chociaż spotkałam też opinię, że nasze dzieci nie będą już w ogóle Gierka kojarzyć.

Tym gorzej, bo tym większa szansa, że będą tak zdrabniać. Zdrobnienie samo mi się nasunęło zanim spytałaś, ale oczywiste skojarzenie je wyklucza. Myślę, że małe dzieci zostaną jeszcze powstrzymane przez rodziców, ale nastolatki mogą już mieć swoje pomysły. Mogą też chcieć celowo dokuczyć.

Tu przyznam, że w ogóle nie podzielam forumowego optymizmu ws. nietypowych imion. Imię może stygmatyzować, tak jak wszystko. Nigdy nie można mieć pewności, że dziecko nie będzie mieć jakichś problemów z funkcjonowaniem w grupie. O ile wraz z mężem nie należysz do lokalnej elity ze statusem dającym dziecku gwarancję nietykalności, jest możliwe, że imię będzie kolejnym źródłem udręki. Co innego być przezywanym "Hania-śmania", a co innego "Gerwazy... hahaha, no wiesz, Gerwazy". Tu jesteśmy w gronie osób imienniczo osłuchanych i mało czemu się dziwiących, a przecież i tu są imiona odbierane negatywnie. "Laicy" też będą mieć swój odbiór, tyle że kierowany innymi kryteriami.

Dla mnie Gerwazy to imię z tej samej półki, co Pudencjanna. Zupełnie nieporównywalne z braćmi. Jeśli je kochasz i jesteś pewna, to super, ale jeśli masz wątpliwości, to bym ich nie lekceważyła.
        • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 15:44
          Ja, stety niestety, interesowałam się imionami już od podstawówki. Później trafiłam na koleżankę o podobnych zainteresowaniach, przez co "hobby" rozwijało się dalej.

Mam w sobie ogromną potrzebę nadawania imion, których nie kojarzę z żadnym człowiekiem (o dziwo żadnych Teres nie znam). To chyba też uraz po imionach Michał i Jakub - każdy mój znajomy ma męża, brata lub innego szwagra o którymś z tych imion. To strasznie komplikuje życie. I smutne było dla mnie to, że o Michałach nigdy nie mówiliśmy po imieniu, tylko zawsze po nazwisku.
          Chociaż wiadomo, że każde imię może się powtórzyć (nigdy nie znałam żadnej Kai, a w LO były 3 w jednej klasie. Tak samo w klubiku dziecięcym - na klikanaście dzieci są 2 Gaje).

Z pośród spotkanych imion, które mnie zaskoczyły i to tak nie pozytywnie, była Serafina, Idalia i Jeniffer (ta ostatnia na każdym kroku spotykała się z zaskoczeniem i koniecznością tłumaczenia imienia). Myślisz że Gerwazy jest imieniem tego typu? Melchior, Kosma tak na mnie nie zadziały.
          • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 17:01
            To wszystko zupełnie subiektywne, widzę, że moje odczucia nie pokrywają się z głosem forum, ale będziesz mieć przekrój opinii... Melchior i Kosma są jak W. - obecnie rzadkie, ale nic osobliwego w nich nie widzę. Idalię kiedyś nawet rozważałam, teraz wydaje mi się trochę pretensjonalna (jak u Ciebie z Cyprianem). Najwięcej zdziwienia może budzić Serafina - to już dla wytrwałych, których nie męczy tłumaczenie, że owszem, jest takie imię. Nadal daleko do Gerwazego (choć ten jest bardziej rozpoznawalny).

Dla mnie problem z Gerwazym to nie tyle skojarzenie z "Panem Tadeuszem" (bo nic w tym złego), ile bardziej z konkretną postacią, do której pasuje jak ulał. W sam raz dla srogiego Rębajły urodzonego w czasach Pana Tadeusza i do dziś stroszącego siwego wąsa. wink Zupełnie nie mogę sobie wyobrazić Gerwazego żyjącego współcześnie, który nie urodził się od razu stary. wink Ale może czas już na powrót imienia, kto wie.

I jeszcze skojarzenie z Protazym (nie z PT, tylko świętym mającym wspomnienie tego samego dnia) - to jak Pankracy, Serwacy i Bonifacy. Nie lubię takich rymowanek, sprawiają, że występujące w nich imiona brzmią humorystycznie, wręcz karykaturalnie.

Oczywiście jeśli kochasz to imię, to niczym się nie przejmuj. Zawsze coś komuś się nie spodoba, ważne, że podoba się Tobie.
            • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 17:04
              Jennifer nie oceniam, bo to forma zagraniczna. Raczej banalne, ale u polskiego dziecka ma prawo dziwić.
            • atoness Re: Gerwazy - reaktywacja 26.02.24, 14:17
              Ja bym się nie martwiła. Mój syn nosi bardzo rzadkie imię i nigdy nie spotkało go w związku z tym nic przykrego. Uważa również, że lepszego nie da się nadać. A poza tym imię zawsze można zmienić.
      • dalenia Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 11:57
        Ja bym na takie zdrobnienie nie wpadła. Prędzej Gerek - a dziś już chyba nie ma tendencji do zmiękczania "ge" (jak choćby kiedyś w Gieni). Sam Gierek pewnie już dla ludzi z XXI w. jest obcą postacią, ale zostaną jeszcze rodzice i dziadkowie.
      • miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 26.02.24, 14:52
        Mogą wołać na Niego także Gierek - w Szczecinie około półtora roku wcześniej słyszałam popisy kilkulatków: ' Chcesz cukierka? To idź do Gierka. Gierek da: kopa w D i pa, pa'. Oczywiście musiały usłyszeć od rodziców/ dziadków/ starszych osób w rodzinie.

Gerwazy może pozostać w pełnej formie albo zdrabniany jako : Gero, Ger, Geri, Gery, Grewek, Dżery, Gerek, Gerw, Gerwaz, Wazo, Wazi, Wazek, Wazik.
        Zmiękczenia gie- raczej nikt już nie używa.
        Najgorsza opcja zmiękczenia i skrótu naraz - mógłby być np. 'Giez'.
        Poza tym skojarzenia są przeważnie pozytywne, a początek ger- nie nacechowany negatywami w Polsce. Co najwyżej najpopularniejsze skojarzenia brzmieniowe z Germanią, geriatrią.
        Wybrałaś niepospolite imiona dla dzieci, trzecie na pewno musi z nimi najlepiej współgrać smile

• miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 00:58
      Dobry wieczór smile

Nie przejmuj się opiniami ludzi i nadaj imię najbardziej pasujące do Maluszka smile

Propozycje być może pasujące dźwiękowo :

Edgar
      Makar(Y)
      Gerwin
      Roger
      Gabriel
      Melchior
      Frisk
      Kastor
      Odolan
      Orest
      Orion
      Gennady
      Damir
      Florian
      Igo
      Kaspian
      Kryspin
      Konrad
      Longin
      Barnim
      Amadeusz
      Tolbir
      Cyprian
      Norbert
      Walery
      Arkady
      Trojan
      Mojmir
      Sergiusz
      Dariusz
      Baltazar
      Torsten
      Tankred
      Herbert/ Gerbert
      Dagobert
      Gracjan
      Gerlach
      Jarema
      Roch
      Gilbert
      Ambroży
      Nostrian( ale nie lubisz - rian)
      Wilkomir
      Werter
      Horacy
      January
      Protazy
      Ksawery
      Cezary
      Jerzy
      Onufry
      Apolinary
      Wawrzyniec
      Seweryn
      Syriusz
      Sylweriusz
      Sylwester
      Roland
      Rudolf
      Ludolf
      Serafin
      Narcyz
      Nicefor
      Ansgar
      Marwin
      Krystian
      Norman
      Drogomir
      Dalmir
      Armand
      Armin
      Firmin

Gerhard
      Derwan
      German/Herman
      Kornel
      Ernest
      Graham
      Gerard
      Miron
      Waldemar
      Maurycy
      Erhard
      Tristan
      Ruben
      Hieronim
      Jeremi
      Barnaba
      Bonawentura
      Nestor
      Laurent(Y)
      Dezydery
      Cezary
      Hilary
      Erazm
      Fryderyk
      Gotard
      Lotar
      Gerald
      Gordian
      Jordan
      Ferdynand
      Dorian
      Edward
      Artemiusz, Artem
      Artur
      Aureli, Aurelian
      Dionizy
      Damazy
      Alojzy
      Anzelm
      Anastazy
      Atanazy
      Anatol
      Bazyli
      Agenor
      Ariel
      Albert
      Alfred
      Adalbert
      Engelbert
      Ulryk
      Aron
      Achacy
      Joachim
      Serwacy
      Teodor
      Parsival
      Pankracy
      Brunon
      Bonifacy
      Malachiasz
      Salezy
      Ezechiel
      Zachary
      Kordian
      Borys
      Tamerlan
      Radomir
      Honory/ Honoriusz/ Honorian
      Roderyk
      Cedryk
      Wincent(Y)
      Hiacynt
      Jacenty
      Jaczemir
      Innocenty
      Timur
      Ildefons
      Alwar
      Arden
      Arsen
      Kilian
      Bronimir/ Bromir
      Choroman
      Damir
      Błażej
      Leonard
      Bernard
      Vernon
      Roman
      Romuald
      Rufin
      Rupert
      Archibald
      Hektor
      Gustaw
      Gwidon
      Gabor
      Iwo
      Idzi
      Jazon
      Zawisza
      Zorian
      Tytus
      Krzesimir
      Marcjan
      Otto
      Otokar
      Kalikst
      Filemon
      Emilian

Jestem również za Gerwazym, bo w moim odczuciu to całkiem normalne imię, z 'charakterem'.

• katarzynkaa Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 09:28
      Gerwazy mi się podoba, ale od skojarzenia z "Panem Tadeuszem" się nie uciekanie. Jest "szansa", że wyrzucą PT z listy lektur z podstawówki, to i skojarzenie zmaleje. Odważny wybór.
      Imiona synów świetne. Niedawno czytałam książkę "Akuszerki" i tam imię W. nosił ojciec i syn. Ojciec był nazywany formą z -on na końcu, a syn z -onek.

A co powiesz na imię Sambor?
      • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 15:31
        Właśnie mi uświadomiłaś, że spojrzenie z PT dotyczy osób dorosłych. Dzieci go nie będą miały przez długi czas jego życia - dopiero nowi znajomi z LO będą znali lekturę zanim poznają człowieka o tym imieniu.

Każde z wybranych imion było dla mnie odważne. Chociaż przy Sz., po tych kilku latach, już o tym zapomniałam wink No i też dlatego konsultuję tutaj ten najodważniejszy pomysł.

Sambor jest dla mnie tak samo odważnym imieniem jak Gerwazy. A może nawet odważniejszym - bo spotykam go tylko tutaj na forum. To nie była by "bezpieczniejsza" opcja w moim odczuciu wink
        • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 16:17
          Tez Sambor przyszedl mi do glowy. Myslalam, ze jak aktor ma takie imie to jest to bezpieczniejsze imie.
    • dalenia Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 11:54
      Hej! Bardzo fajny, niebanalny duet macie już w domu smile

Jak tylko przeczytałam tytuł wątku, to pomyślałam "Gerwazy? Nieee ... " wink Ale im dłużej myślę, tym bardziej się osłuchuję. Skojarzenia oczywiście mam Mickiewiczowskie. Ale to nie są chyba takie złe skojarzenia. Dużo mniej pasuje mi np. charakterystyka Jagny z "Chłopów", a coraz więcej Jagienek się rodzi. Brzmieniowo Gerwazy jest w moim typie, lubię te zakończone na "-y".

Ja bym do braci chętnie dobrała Gwidona np. - Gwiszko jest cudny. Albo Melchior? Może Benek - jako Benedykt albo Benon.
      • dalenia Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 12:00
        A ok, doczytałam, że ma się nie zdrabniać, to cofam Benka.
        • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 15:19
          Właśnie ze względu na Benka Bernard odpadł wink
          Koleżanka z kolei właśnie z tego powodu je wybrała.

Zauważyłam, że osoby o imionach funkcjonujących jako zdrobnienie (np. Gosia, Kasia) wybierają imiona zdrabniające się. A ja jako przedstawiciel imienia występującego jako pełne (np. Martyna, Agnieszka) uważam to za ogromny plus i dziwią mnie pytania w stylu: a jak to będziesz zdrabniać? lub inne, sugerujące konieczność występowania wersji "użytkowej" innej niż pełna.

Melchiora raz spotkałam jako nastolatka. Pamiętam początkowe zdziwienie, a potem już było tylko takie "super imię" i życie toczy się dalej.
          • katarzynkaa Re: Gerwazy - reaktywacja 28.02.24, 15:01
            Ja jestem Kasia, a córkę nazwałabym Konstancja i nie zdrabniałabym tego imienia. smile Latami lubiłam też Laurę. Uwielbiam pełne imiona, takie które mają wszędzie tę samą formę. Katarzynę to ja mam tylko na papierze i w sytuacjach formalnych.
            • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 02.03.24, 22:06
              A uważasz, że uda się, żeby otoczenie nie zdrabniało?
              Ostatnio dowiedziałam się, że Kicia Kocia to Konstancja O.O
              Nasza na studiach była Koni/Connie (tak koleżanka szlachetnie zapisała wink )
              • miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 03.03.24, 19:34
                Kicia Kocia brzmi po polsku o wiele lepiej, niż Koni/ Konia, bo te ostatnie kojarzą się z koniem.
    • aequoreavictoria Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 13:13
      Bracia mają piękne imiona. Moje propozycje, nie sprawdziłam, czy się powtarzają:

Ambroży
      Anatol
      Augustyn
      Barnim
      Barnaba
      Bazyli
      Blizbor
      Błażej
      Bogdan
      Damazy
      Edwin
      Ernest
      Fotyn
      Jawor
      Kosma
      Ksawery
      Miron
      Radosz
      Rufin
      Sławoj
      Ścibor
      Tomir
      Trofim
      Ursyn
      Walenty
      Zygfryd
    • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 25.02.24, 21:42
      Zdumiewające, ale Melchior ma w tej chwili przyzerową nadawalność. Nigdy bym się nie spodziewała, a im dłużej myślę nad wątkiem, tym bardziej mi pasuje do braci. smile

jakieimie.pl/imie/melchior
      • katarzynkaa Re: Gerwazy - reaktywacja 28.02.24, 15:03
        Melchior Wańkowicz miał brata Witolda i byli nazywani Mel i Tol. ładnie!
      • losninos Re: Gerwazy - reaktywacja 03.03.24, 12:09
        Melchiora mam na swojej prywatnej liście 🙂
    • annthonka Re: Gerwazy - reaktywacja 26.02.24, 15:12
      Lubię imiona zakończone na -y, ale Gerwazy jest w moim odczuciu trochę przyciężki i ludzie automatycznie będą próbowali go zdrabniać, bo jest "za duży" dla małego chłopca.

Jeżeli z końcówką -y/-i to może Maurycy, Jeremi, Makary, Zachary, Aleksy (chociaż Aleksego będą zdrabniać)

Z innych Tytus, Kosma, Ernest, Gniewko, Jonasz, Gerard, Ruben.
    • remigia1 Re: Gerwazy - reaktywacja 26.02.24, 17:50
      Wydaje mi się, że autorka wątku chciała, aby nie podawać do wiadomości publicznej pełnych imion jej synów...
      • miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 26.02.24, 19:10
        Jeśli chodzi o wymienienie, to używałam liter początkowych, jak i autorka postu bo domyśliłam się, że mają być publicznie niejawne.
        • remigia1 Re: Gerwazy - reaktywacja 26.02.24, 20:03
          Wiem.
          Zwracałam się do olinininki.
    • torukia-torukia Re: Gerwazy - reaktywacja 27.02.24, 18:02
      olinininka napisał:

> Do (...) pasują mi imiona takie jak Seweryn, Gwidon, Ewaryst dl
      > a dziewczynki Teresa pasuje ale szukalabym czegoś innego Cecylia nmi pasuje naj
      > bardziej

Olinininko, w poście startowym 128ju zaznaczyła, że nie chce pisać imion swoich synów wprost, żeby się za łatwo nie wyszukiwały. Oczywiście z kontekstu można się zorientować o które konkretnie chodzi, ale forumowicze w swoich komentarzach celowo ich nie podawali. Również i do Ciebie prośba, żebyś w pozostałych swoich postach w tym temacie używała np. pierwszych liter imion starszaków, a nie ich pełnych form.
    • torukia-torukia Re: Gerwazy - reaktywacja 27.02.24, 18:06
      olinininka napisał:

> O i jeszcze Modest pasuje mi do (…)

Komentarz jak wyżej, tzn. nie podawaj pełnych form tych imion do których Modest pasuje.
    • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 28.02.24, 09:15
      Po zastanowieniu dodam Leszka i Krzesimira poniewaz pasuja mi brzmieniowo.
    • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 28.02.24, 10:38
      Dziękuję za Wasze odpowiedzi. I dziękuję za "schowanie" imion chłopców.

Być może zaczynam mieć nowego faworyta - Hieronim
      Bardziej pasuje zakończeniem na -m, dość zbliżonym do -n u reszty (chociaż wiadomo, to nie miot szczeniąt, żeby imiona musiały nie wiem jak do siebie pasować).

Augustyna proponował mój mąż - niestety został by Gutkiem czy innym Guciem. Nie odpowiada mi to, wolałabym Gucia-Gustawa.

Za to z popularnych imion, które przez ostatnie lata odrzucił mój mąż:
      Feliks (bo orzeszki...)
      Roman (potężny konkurent W.)
      Zygmunt
      Bazyli (bo bazyliszek)

A z dziewczynek "w zapasie" mam Irenę i Gertrudę. Teresa i Irena - wg mnie świetna parka, nawet dla bliźniaczek wink
      • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 28.02.24, 11:37
        Hieronim ❤️
        Gustaw ❤️

Irena i Teresa 👍👍

Gertruda - może po prostu nie jestem fanką imion na Ger-... 😬
      • miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 28.02.24, 18:09
        Irena i Teresa- świetny wybór, pasują do siebie też brzmieniem.

Gustaw - jeden z moich faworytów. Za to Augustyn nie porywa mnie w ogóle.
        Pośród odrzuconych imion są naprawdę miło brzmiące, jak Feliks czy Roman albo oryginalne, jak Bazyli, czy obecnie rzadko nadawane, jak Zygmunt.

Gertruda - wolę od niej Gerlindę albo Gerdę

smile
      • remigia1 Re: Gerwazy - reaktywacja 28.02.24, 18:13
        Cieszę się, że Hieronim Ci się podoba. Rzeczywiście można go zdrabniac do Hirka, ale nie jest to oczywiste zdrobnienie.

Teresa i Irena świetnie do siebie pasują - to bardzo powoli "wschodzące" imiona retro. Pasowałyby tu także Wanda i Krystyna.

Gertruda nie podoba mi się, wolę podobną Gerdę. Ma więcej wdzięku IMO.
      • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 28.02.24, 20:46
        Bardzo lubie Hieronima i Irene. Fajne propozycje. Z imion jakie maja chlopcy i jakie rozpatrujecie to widac, ze brat bedzie mial fajne imie
      • dalenia Re: Gerwazy - reaktywacja 29.02.24, 15:23
        Hieronim, fajny pomysł smile Choć mnie ten Gerwazy zauroczył.

A mąż ma jakiegoś swojego faworyta?
        • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 29.02.24, 18:08
          Mąż miał tylko takie: "a możesz coś innego zaproponować niż Gerwazy?", a teraz ma: "chcesz mieć Hierusia?"

Cieszę się, że nie ma swoich wymarzonych imion, bo jest gdyby trafiło na Jasia czy innego Piotrusia, to byśmy się nie dogadali...
          A na W. to on się uparł - tak mu do gustu przypadło wink
          • miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 29.02.24, 20:22
            Wyraźnie pozytywniej zareagował na Hieronima smile Hieronim również brzmi zdecydowanie i w zapisie także posiada ' ukryte ' G w innych językach to np. Geronimo, a w innych Jeronimo.
          • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 29.02.24, 20:50
            Kibicuję Hieronimowi, świetny wybór. smile
          • gaudencja Re: Gerwazy - reaktywacja 04.03.24, 23:14
            128ju napisała:

> Mąż miał tylko takie: "a możesz coś innego zaproponować niż Gerwazy?", a teraz
            > ma: "chcesz mieć Hierusia?"

Fajnie, choć wolałabym sama mieć Gerwazego. Chyba że ew. Melchiora (do której to propozycji się nie odniosłaś wink).
            • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 13.03.24, 11:03
              Melchior jest bardzo fajnym imieniem. Ale nie wiem ile musiałabym mieć synów, żeby je w końcu nadać. Chociaż myślę, że jest to liczba możliwa do urodzenia przez jedną kobietę wink

Ostatnio stwierdziłam że Kazimierz to spoko imię. Tylko te zdrobnienia...
              Gdyby się zdrabniał do Kazim, Kazimek byłoby naprawdę super. Niestety na Kazio mnie odrzuca i to nawet jak słyszę je w czołówce bajki uncertain
              • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 13.03.24, 11:19
                > Niestety na Kazio mnie odrzuca i to nawet jak słyszę je w czołówce bajki

A Kazik, Kazek? Nie wydaje mi się, żeby akurat Kazio jakoś szczególnie dominował.
                • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 13.03.24, 12:31
                  No właśnie też bardzo słabo uncertain

Czy tworząc zdrobnienie od W. na tej samej podstawie powinien powstać Wazio i Wazek? XD
                  (Na razie najdrobniejsze z czym się spotkałam to Wawuś i mi się podoba wink )
              • miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 13.03.24, 14:27
                Można różnie zdrabniac Kazimierza - Kazik, Kazek, Kazim, Kaz, Kazimek, Kazinek, i z nietypowych: Zimek, Zimi, Kamir, Kazmir, Kam, i jakie tylko podsunie wyobraźnia.
                Mnie podoba się przez imię rodzinne smile
                Samo brzmienie też jest odmienne, przyjemne w odczuciu innych ( robiłam sondę) i charakterystyczne, podobnie jak w przypadku imion zawierających RZ, SZ, CZ, D, Ż, DŻ.
              • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 13.03.24, 19:44
                Bardzo lubie zdrobnienia typu Kazim. Uwielbiam zdrobnienia: Radzim, Tolim, Sulim.
                Niestety Kazia nie da sie uniknac chociaz mozna najblizsze otoczenie przyzwyczaic do ulubionych zdrobnien. Ja lubie jeszcze Kazmir
                • miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 13.03.24, 21:37
                  Też napisałam w formie Kazmir, brzmi miło smile Podobają mi się zdrobnienia kończące się na -m również smile)
                  Kazio albo Kaziu na pewno wystąpi i nie da się uniknąć. chyba, że będziemy prezentować z uporem inne warianty smile
                  • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 13.03.24, 22:09
                    Całe życie nie będę nad dzieckiem stała. Już w przedszkolu panie wołają jak im wygodniej, a dopiero co na boisku przy szkole...
                    Plusem niewystępujących imion jest to, że nie mają ogólnie przyjętych zdrobnień wink
                    • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 14.03.24, 00:26
                      Jak synek bedzie starszy to sam bedzie sie przedstawial jak lubi i mozliwe, ze zdrobnienia, ktore Tobie sie nie podobaja, jemu moga odpowiadac
      • sulimira Re: Gerwazy - reaktywacja 05.03.24, 04:41
        Podrzuce Barnima rowniez konczacego sie na -m. Jest krotszy i chyba ma wieksze szanse na uzytkowanie w pelnej formie. Osobiscie podoba mi sie Barys, Brys- dla mnie na plus
    • aequoreavictoria Re: Gerwazy - reaktywacja 29.02.24, 10:28
      Patrzcie: drzeworyt Dürera - św. W., Sz. i Sykstus. Może to jakiś znak? big_grin
      • emnilda.wolna Re: Gerwazy - reaktywacja 29.02.24, 12:06
        aequoreavictoria napisała:

> Patrzcie: [url=https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Albrecht_D%C3%BCrer,_Saints
        > _Stephen,_Sixtus,_and_Lawrence,_probably_c._1504-1505,_NGA_41295.jpg]drzeworyt[
        > /url] Dürera - św. W., Sz. i Sykstus. Może to jakiś znak? big_grin

big_grin A jak się trafi czwarty syn? Będzie mu łyso, że jest spoza obrazka. wink
      • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 29.02.24, 17:57
        Koleżanka podsyłała mi ostatnio fragment legendy, w której ktoś przybył do Rzymu po relikwie, w celu sprowadzenia ich do Polski. Św. Sz. i św. W. odwrócili się tyłkami, za to święty Florian powiedział z grobu: ja pojadę do Polski!
        No cóż... Nie przekonała mnie XD (chociaż tutaj łatwiej byłoby o imiona dla kolejnych: papież i posłannik na pewno jakieś nosili big_grin )
      • miaumia Re: Gerwazy - reaktywacja 29.02.24, 18:03
        Jak będzie córeczka, to może mieć oryginalne imię z tego momentu, czyli Sistina( Sykstyna), z uroczym zdrobnieniem Sisi/ Sissi.
    • 128ju Re: Gerwazy - reaktywacja 27.08.24, 22:18
      Mąż wyjawił mi „tajemnicze imię”, które miał powiedzieć dopiero jak będę w ciąży. Uwaga, uwaga: ponieważ przyjęłam jego nazwisko, to on przyjmuje moją propozycję. I doszedł do tego wniosku na etapie Gerwazego.

Tylko kilka pertubacji przesunęło nasze plany 👶🏻, a teraz sama mam małe zapędy do nazywania kogokolwiek.

I co raz częściej mam odczucie, że W. jest przesadzonym imieniem. Chociaż małemu pasuje jak ulał (jest bardzo charakterny jak na niespełna 2 latka), dzieci nie mają najmniejszego problemu, nawet mama stwierdziła, że to normalne imię.
      No a Gerwazy to poziom wyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.