Dzień dobry,
Co sądzicie o imieniu Gerwazy?
Był już kiedyś wątek o tym imieniu. Reasumując - brzydkie i kojarzy się tylko z "Panem Tadeuszem". Jednak tak było w 2011 r.
Mi to imię się szalenie podoba. Pierwszy raz spotkałam je w "Zemście" ("hej Gerwazy, daj gwintówkę/ Zaraz strącę tę makówkę!"). Chciałabym tak nazwać dziecko. Wymówiłam je już tysiące razy w myślach i na głos, więc jestem z nim w pełni osłuchana... Teraz chciałabym poznać jaką opinie mają o nim inne osoby (to, że rodzina będzie "zachwycona" wiem już teraz XD).
Na pokładzie mamy już pierwszego męczennika i ojca W. z "Romeo i Julii" (nie chcę pisać imion chłopców prost, żeby się za łatwo nie wyszukiwały. Są dosyć charakterystyczne).
Jedynym problemem z Gerwazym może być połączenie z drugim imieniem - Ignacy. Według męża to za dużo. Tak samo jak samo imię średnio mu odpowiada, bo nie lubił Gerwazego z "Pana Tadeusza". Jakbyście mieli inne propozycje imion, to możecie pisać. Dość istotnym warunkiem jest to, żeby imienia nie trzeba było zdrabniać. Z W. nam trochę nie wyszło, ale docelowo ma funkcjonować bez końcówki -iec.
Cieszy mnie też, jak imię ma maksymalnie około 100 nadań rocznie. To też trochę mnie przeraża w Gerwazym - nie odnotowano oficjalnie żadnego nadania od 2000 roku (we wcześniejszych danych nie grzebałam).
A jakby miała być dziewczynka, to problemu nie ma. Teresa