Dodaj do ulubionych

XVI KCH - Etap I

02.10.10, 23:37
Proponuję, aby w tym wątku dzielić się wrażeniami z I etapu KCH.
Obserwuj wątek
    • jdrk Dzień 1 02.10.10, 23:41
      W niedzielę, czyli w 1. dniu przesłuchań I etapu Konkursu grają:

10.00 Pan Peng Cheng He - Chiny
      10.30 Pani Marianna Prjevalskaya - Hiszpania
      11.00 Pani Esther Park - USA
      11.30 Pani Maiko Mine - Japonia
      12.30 Pan Miroslav Kultyshev - Rosja
      13.00 Pan Takaya Sano - Japonia
      13.30 Pan Hyung-Min Suh - Republika Korei
      14.00 Pan Leonard Gilbert - Kanada

17.00 Pani Mariko Nogami - Japonia
      17.30 Pan Daniil Trifonov - Rosja
      18.00 Pani Eri Mantani - Japonia
      18.30 Pani Anke Pan - Niemcy
      19.30 Pan Antoine de Grolée - Francja
      20.00 Pani Sheng-Yuan Kuan - Chińskie Tajpej
      20.30 Pan Kotaro Nagano - Japonia
      21.00 Pan Jayson Gillham - Australia

Miłych wrażeń :-)
      • jdrk Re: Dzień 1 03.10.10, 13:42
        Mondrian4 zgadzam się, mi też jak na razie Kultyszew najbardziej się podobał. Nie tylko etiudy, chociaż muszę przyznać, że gis-moll (25/6) była zjawiskowa :-) No i jego interpretacja Ballady f-moll też mnie przekonała (mimo pewnych sprzeciwów na początku).

Zawiodłem się na Ester Park - miałem nadzieję, że po 5 latach nas mile zaskoczy, a tu dalej "amerykańska" szkoła :-/

Koreańczyk mnie (a właściwie Chopina) zmasakrował.

No, ale zobaczymy co będzie się działo dalej.
        • phi.ona Re: Dzień 1 11.10.10, 23:50
          nadrabiam dzien pierwszy.
          i czaruja mnie wlasnie etiudy kultysheva. on wlasciwie to chcilby cos powiedziec ale wlasnie gra:) gra niby niedbale- a palce biegaja precyzyjnie jakos tak mimo chodem. :)))
          nie mozna sie niezauroczyczyc :)

ps. wlasnie tego chcemy pani Profesor Lidio Kozubek; nie zgdawynek co artysta mial na mysli, tylko mysli wlasnych do przekazania ktorych wykorzystujemy- perfidnie- te przez chopina napisane nuty.
    • jdrk Dzień 2 02.10.10, 23:46
      W poniedziałek, 4.10.2010 grają:

10.00 Pani Shih-Wei Huang - Chińskie Tajpej
      10.30 Pani Hélène Tysman - Francja
      11.00 Pani Anna Fedorova - Ukraina
      11.30 Pani Leonora Armellini - Włochy
      12.30 Pani Airi Katada - Japonia
      13.00 Pan Aljoša Jurinić - Chorwacja
      13.30 Pani Fei- Fei Dong - Chiny
      14.00 Pani Claire Huangci - USA

17.00 Pan Da Sol Kim - Republika Korei
      17.30 Pani Soo Jung Ann - Republika Korei
      18.00 Pani Ching-Yun Hu - Chińskie Tajpej
      18.30 Pani Naomi Kudo - Japonia/USA
      19.30 Pan Nimrod David Pfeffer - Izrael
      20.00 Pani Rina Sudo - Japonia
      20.30 Pan Paweł Wakarecy - Polska
      21.00 Pan Yaron Kohlberg - Izrael
      • jdrk Re: Dzień 2 04.10.10, 12:50
        No i jak się wam podobała Fierodowa i Armellini? Mi bardziej ta druga (oczywiście mam na myśli muzykę) ;-)
        • a000000 Re: Dzień 2 04.10.10, 17:49
          Obydwie wspaniałe. Każda inaczej.
          Chorwat, Alosza Jurinicz - etiudę F op 10 nr 8 zagrał brawurowo. Zatkało mnie.

• jdrk Re: Dzień 2 04.10.10, 22:30
        No i jak wrażenia z popołudnia? Wg mnie Paweł zagrał rewelacyjnie! Początek może lekko w stresie, ale potem już poszło świetnie :-) Scherzo kapitalne, dźwiękowo i muzycznie. Świetnie prowadzona dramatycznie, aż emocje niesamowite sięgały szczytu (gdyby była grana na koniec, to publiczność by oszalała). A potem zachwyciła mnie Etiuda a-moll - po prostu zjawiskowa! Nie słyszałem jej jeszcze tak pięknie wykonanej, Pafcio lewą ręką wydobył dodatkową warstwę muzyczną! :-) Gratulacje!
        • a000000 Re: Dzień 2 04.10.10, 23:52
          jdrk napisał:

> No i jak wrażenia z popołudnia?

łaaaa, byłam bardziej zdenerwowana od Pafcia. Jęzor sobie sparzyłam, co drugi dźwięk słyszałam.... z nerwów mało nie wyłączyłam TV, aby mi jaka żyłka nie pękła.......
          ale sobie nagrałam, i w spokoju wysłucham, jak się uspokoję...
          Chyba za bardzo mi zależy, aby nasz Pafcio dostał się na salony świata.
          Dla mnie miejscami świetnie, ale miejscami było mało wyraziste. Tak jakby emocje poniosły. Mnie lub Pafcia, sama nie wiem....

Zazdroszczę pianistom dalekowschodnim pewności siebie. Skąd się to bierze? Dlaczego nasi pianiści tej cechy nie mają, co słychać!!!!
          Gdyby Pafcio miał tą kamienną, koreańską pewność siebie, to podium murowane.
          Chyba miał tremę....która nieco go zjadła.
          Ciekawe, co sam nam opowie.

• jdrk Dzień 3 02.10.10, 23:49
      10.00 Pani Eri Goto - Japonia
      10.30 Pani Joanna Różewska - Polska
      11.00 Pani Yuma Osaki - Japonia
      11.30 Pan Evgeni Bozhanov - Bułgaria
      12.30 Pan Fares Marek Basmadji - Polska/Syria
      13.00 Pani Wai-Ching Rachel Cheung - Chiny
      13.30 Pan Ishay Shaer - Izrael
      14.00 Pan Guillaume Masson - Francja

17.00 Pani Jiayi Sun - Chiny
      17.30 Pani Hannah Sun - Australia
      18.00 Pan Yury Shadrin - Rosja
      18.30 Pan Bo Hu - Chiny
      19.30 Pan Louis Schwizgebel-Wang - Szwajcaria
      20.00 Pani Irene Veneziano - Włochy
      20.30 Pan Nikolay Khozyainov - Rosja
      21.00 Pani Yuri Watanabe - Japonia
      • jdrk Re: Dzień 3 05.10.10, 11:30
        Joasia świetny występ! Nastrojowy Nokturn, piękna Ballada. Bardzo romantycznie i słowiańsko :D Gratulacje, ma drugi etap!
      • jdrk Re: Dzień 3 05.10.10, 22:31
        Po południu poszedłem na salę. Rosjanie odstają! Chociaż pierwszy z nich: Szadrin mnie nie zachwycił, chyba widziałbym go w innym repertuarze niż Chopin.

Za to Khozyainov pokazał klasę. Chyba mamy pierwszego faworyta :D Występ może nie był super-idealny, ale dźwięk (mimo, że Yamaha) pięknie zróżnicowany, Nokturn hipnotyzował, Etiudy wzorcowe, no i Fantazja zagrana brawurowo. Nawet jury słuchało go z zaciekawieniem - nie wspominając o publiczności, która pierwszy raz wywołała pianistę na scenę dwukrotnie!
    • jdrk Dzień 4 02.10.10, 23:52
      We wtorek, 5.10.2010 grają:

10.00 Pan Mamikon Nakhapetov - Gruzja
      10.30 Pan Julian Zhi Chao Jia - Chiny
      11.00 Pan Kaoru Jitsukawa - Japonia
      11.30 Pan Denis Evstuhin - Rosja
      12.30 Pan Sung Jae Kim - Republika Korei
      13.00 Pani Lusine Khachatryan - Armenia
      13.30 Pan Eric Zuber - USA
      14.00 Pan Shota Miyazaki - Japonia

17.00 Pani Madoka Fukami - Japonia
      17.30 Pan Mei-Ting Sun - USA
      18.00 Pan Jacek Kortus - Polska
      18.30 Pan Vladimir Matusevich - Rosja
      19.30 Pan Ilya Rashkovskiy - Rosja
      20.00 Pani Junna Iwasaki - Japonia
      20.30 Pani Yulianna Avdeeva - Rosja
      21.00 Pan Marcin Koziak - Polska
      • jdrk Re: Dzień 4 02.10.10, 23:59
        jdrk napisał:

> We wtorek, 5.10.2010 grają:
        Oczywiście miało być: w środę 6.10.2010 :-)
      • jdrk Re: Dzień 4 06.10.10, 23:08
        No i jak wrażenia z gry Polaków? Wg mnie obaj dziś zagrali bardzo dobrze.

Jacek Kortus solidnie przygotowany, nie miał żadnych wpadek - w zasadzie cały występ bardzo udany, a najbardziej podobał mi się Nokturn.

Natomiast publiczność (ja też) uznała, że najlepiej z Polaków zagrał Marcin Koziak. Grał ładnym dźwiękiem! Może Nokturn najmniej mnie przekonał (to był pierwszy utwór, więc może stres dawał znać o sobie), ale z czasem się rozegrał i zakończył brawurowo kapitalnie wykonanym Scherzo! Podobało mi się jego "męskie" forte (z głębi fortepianu, ale nie krzykliwe!). Publiczności też się bardzo podobało :D

Z innych pianistów dziś (uważam, że w ciągu całego dnia poziom był całkiem niezły), to wyróżniłbym jeszcze dwoje Rosjan: Juliannę Awdiejewą (asystentka Szerbakowa) i Ilię Raszkowskiego.
        • phi.ona Re: Dzień 4 12.10.10, 00:11
          dopisuje moje klaski marcinowi koziakowi. grak brawurow- ale z wyczuciem. bez nadmiernej eksprecsji. tam sie czuje potencjal- na dalsza jeszcze bogatsza gre. brawo marcin.
    • jdrk Dzień 5 02.10.10, 23:57
      Ostatniego dnia I etapu, czyli w czwartek, 7.10.2010 grają:

10.00 Pan Marek Bracha - Polska
      10.30 Pan Ingolf Wunder - Austria
      11.00 Pan Giusepp Greco - Włochy
      11.30 Pan Lukas Geniušas - Rosja/Litwa
      12.30 Pan François Dumont - Francja
      13.00 Pani Hanchien Lee - Chińskie Tajpej
      13.30 Pani Marie Kiyone - Japonia
      14.00 Pan Xin Tong - Chiny

17.00 Pani Kana Okada - Japonia
      17.30 Pani Natalia Sokolovskaya - Rosja
      18.00 Pan Andrew Tyson - USA
      18.30 Pan Meng-Sheng Shen - Chińskie Tajpej
      19.30 Pan Denis Zhdanov - Ukraina
      20.00 Pan Gracjan Szymczak - Polska
      • mondrian4 Re: Dzień 5 03.10.10, 12:54
        No to chyba Pan Kultyshev zawiesił poprzeczkę. he he... U większości poprzedników nokturny czy fantazje brzmiały jak poskładane przypadkowo fragmenty w jedną całość. Etiudy wszyscy zagrali bardzo przyzwoicie. Kultyshew moim zdaniem rewelacyjnie ale można się było tego spodziewać raczej, ale czy to wystarczy na całosć to niestety musimy poczekać.
        • jdrk Re: Dzień 5 03.10.10, 13:32
          Dziś jest dopiero dzień 1 przesłuchań ;-)
          • iwa_ja Re: Dzień 5 04.10.10, 22:34
            Ta dziewczyna z Włoch od Santa Cecilia, jak się nazywa?
            Bardzo mi się podobała!
            • a000000 Re: Dzień 5 04.10.10, 23:55
              iwa_ja napisała:

> Ta dziewczyna z Włoch od Santa Cecilia, jak się nazywa?

pl.chopin.nifc.pl/chopin/persons/detail/id/7309_Leonora_Armellini
    • maro76 Re: XVI KCH - Etap I 05.10.10, 22:01
      słucham jednym uchem, ponoć Rosjanie rządzą :)

niezłe studio jest na tvp kultura
      są omówienia , analizy na wybranych przykładach, spory walor edukacyjny
      bo w radiowej Dwójce to stara bida raczej czyli Marek Dyżewski perorujący z namaszczeniem
      kiedyś dawalo sie wytrzymać jak był jeszcze Sułek albo nawet Miklaszewski ale teraz to nie ma kto Dyżewskiego zneutralizować ;)
      • schaetzchen [OT] studio konkursowe PR2 05.10.10, 23:01
        W tym roku niestety z powodu natłoku obowiązków nie mogę śledzić konkursu z takim natężeniem jak bym chciała - pozostają mi tylko wieczorne omówienia radiowe. No i niestety, tego się nie da słuchać. Do tej pory (ostatnie dwa konkursy) śmieszyło mnie to towarzystwo, a raczej język jakim się posługuje i stopień egzaltacji. Tak czy siak, wydawało mi się, że mimo zabawnej formy, treść jest jednak na poziomie i gdyby te ich pogadanki odrzeć z wszystkich językowych ozdobników i dziwolągów, to sensu nawet się tam można dopatrzeć. W tym roku, niestety, jesteśmy znów starsi i albo ja wiem więcej i zaczynam dostrzegać błędy merytoryczne u pana Marka D., albo tez on zaczął je popełniać. Co jest jednak lekką przesadą, jeśli facet mieni się takim znawcą... Opowiada androny o tym, ile to lat Martha Argerich przygotowywała się do Konkursu (a tu czytam w wywiadzie z Nelsonem Freire, że zajęło jej to mniej niż rok; inne źródła też to potwierdzają). Albo "ex oriente lux" - pean na cześć pedagogiki azjatyckiej - tylko że facet nie zwrócił uwagi, że większość Azjatów którymi się zachwycał studiuje albo w Europie, albo w USA... Że nie wspomnę o czołobitnych uwagach na temat "majestatu polskiej szkoły pianistycznej" :O No i na Boga, niech on sobie daruje te makaronizmy! To naprawdę można powiedzieć po polsku, a nie "il suono lucente, il suono radiante".
        • mondrian4 Re: [OT] studio konkursowe PR2 06.10.10, 13:26
          W tym roku, niestety, je
          > steśmy znów starsi i albo ja wiem więcej i zaczynam dostrzegać błędy merytorycz
          > ne u pana Marka D., albo tez on zaczął je popełniać. Co jest jednak lekką przes
          > adą, jeśli facet mieni się takim znawcą...

ja słucham tego sobie przed snem, ale źle to na mnie wpływa. Jest mi podwójnie przykro bo doczytałem że ten pan skończył też historię sztuki - jakby mój kolega zawodowy. Kolega który niestety leje wodę niemożebnie i dygresje malarskie przywołuje z dużą dezynwolturą i brakiem szacunku do faktów.
          Mnie też rażą te koszmarne konstrukcje językowe. To sa jakieś wykoślawione postromantyczne konstrukcje. Nie chcę tego komentować. Po prostu ten pan powinien trochę zastanowić się nad celem działalności którą uprawia - czy to ma być manifestacja własnego ego czy też ma to być popularyzacja muzyki oparta na wiedzy i rzetelnym warsztacie. Wiedzy temu panu nie brakuje tylko kłopot zaczyna się jak jest jej za dużo, mylą się fakty a w afektacji zazyna się używac okreśłeń neiwiele znaczących i powierzchownych.

A już przechodząc do meritum - co się dzieje z tym forum? ZZeby w czasie tego konkursu przybyły raptem 4 bodaj wpisy? Pieć lat temu to forum żyło tym konkursem. nie wiem. Coś się stało? Migracja, emigracja? Gdzie są wszyscy?
      • maro76 Re: XVI KCH - Etap I 08.10.10, 21:21
        ostatnio (a moze przedostatnio) było ciut lepiej, nawet zamiast spijania sobie z dziubków
        w trójkącie były małe różnice poglądów, ale mimo wszystko mr Dyżewski czasami odlatuje za bardzo

no ale wybór jest niewielki, trzeba słuchac
        dzis zapowiada sie hardcore pt "co te ^%#$^&&* jury zrobiło nie puszczając dalej X-a oraz
        jak mogli puscic Y-ka" ;)
        • jdrk Re: XVI KCH - Etap I 08.10.10, 22:09
          maro76 napisał:

> no ale wybór jest niewielki, trzeba słuchac
          > dzis zapowiada sie hardcore pt "co te ^%#$^&&* jury zrobiło nie puszczając dale
          > j X-a oraz
          > jak mogli puscic Y-ka" ;)

Racja! Na przykład jakim cudem przeszli: (nasz znajomy) Mei-Ting Sun, Tyson, Gilbert czy Bożanow i jeszcze paru Azjatów. A nie przeszli: Joasia Różewska, Jewstuchin, Sokołowskaja czy Anke Pan.
    • jdrk Wyniki 08.10.10, 10:32
      Bo (naprawdę burzliwych - wyniki zamiast między 21-22 zostały ogłoszone dopiero po północy!) obradach jury, do II etapu przeszli:

2 Leonora Armellini Italy
      3 Yulianna Avdeeva Russia
      5 Evgeni Bozhanov Bulgaria
      6 Marek Bracha Poland
      7 Wai-Ching Rachel Cheung China
      8 Fei- Fei Dong China
      9 François Dumont France
      12 Anna Fedorova Ukraine
      14 Lukas Geniušas Russia/Lithuania
      15 Leonard Gilbert Canada
      16 Jayson Gillham Australia
      20 Peng Cheng He China
      22 Ching-Yun Hu Chinese Taipei
      24 Claire Huangci USA
      25 Junna Iwasaki Japan
      29 Airi Katada Japan
      31 Nikolay Khozyainov Russia
      32 Da Sol Kim Republic of Korea
      37 Jacek Kortus Poland
      38 Marcin Koziak Poland
      41 Miroslav Kultyshev Russia
      44 Guillaume Masson France
      48 Kotaro Nagano Japan
      52 Yuma Osaki Japan
      56 Marianna Prjevalskaya Spain
      57 Ilya Rashkovskiy Russia
      61 Yury Shadrin Russia
      65 Rina Sudo Japan
      66 Hyung-Min Suh Republic of Korea
      69 Mei-Ting Sun USA
      68 Jiayi Sun China
      71 Xin Tong China
      72 Daniil Trifonov Russia
      73 Hélene Tysman France
      74 Andrew Tyson USA
      75 Irene Veneziano Italy
      76 Paweł Wakarecy Poland
      77 Yuri Watanabe Japan
      79 Ingolf Wunder Austria
      80 Denis Zhdanov Ukraine

Cieszę się z Polaków (Pafcio gratulacje!), szkoda tylko że Joasia i Gracjan nie przeszli.
      • maro76 Re: Wyniki 08.10.10, 21:17
        jdrk napisał:

> Bo (naprawdę burzliwych - wyniki zamiast między 21-22 zostały ogłoszone dopiero
        > po północy!) obradach jury, do II etapu przeszli:
        >

nie były burzliwe nic a nic
        przew. Jasiński wyjasnił ze decyzja była jednomyslna i szybka a za obsuwkę czasowa odpowiada awaria kompa :)

efektem ubocznym była koniecznosc dłuzszego siedzenia przy radiu i wysłuchania kawałka
        audycji gdzie jakis gosciu obwiescił agonię muzyki (o co kaman? , sobie pomysłałem czujnie
        nadstawiając uszu) a potem zapuscił jakies rozpaczliwe monotonne piłowanie cos jakby
        syrena alarmowa, tyle ze ciszej, za to dłuzej (to ponoc jakas awangarda muzyki powaznej )
        • jdrk Re: Wyniki 08.10.10, 22:00
          maro76 napisał:

> jdrk napisał:
          >
          > > Bo (naprawdę burzliwych - wyniki zamiast między 21-22 zostały ogłoszone d
          > opiero
          > > po północy!) obradach jury, do II etapu przeszli:
          > >
          >
          > nie były burzliwe nic a nic
          > przew. Jasiński wyjasnił ze decyzja była jednomyslna i szybka a za obsuwkę czas
          > owa odpowiada awaria kompa :)

Ah te komputery... No właśnie nie zrozumiałem go kiedy mówił: "przepraszam za zwłokę, ale to nie z naszej winy" (a czyjej? - myśleli sobie wszyscy). No i ile nerwów i plotek (oczywiście Martha w roli głównej) było w czasie czekania na wyniki!

I to chyba dobrze, że nie słuchałem radia ;-)
        • zamek Re: Wyniki 09.10.10, 20:55
          maro76 napisał:

> jakis gosciu obwiescił agonię muzyki (o co kaman? , sobie pomysła
          > łem czujnie
          > nadstawiając uszu) a potem zapuscił jakies rozpaczliwe monotonne piłowanie cos
          > jakby
          > syrena alarmowa, tyle ze ciszej, za to dłuzej (to ponoc jakas awangarda muzyki
          > powaznej )
          To najwyraźniej nie moje było. Szkoda, jakieś tantiemy by wpadły ;)
          • maro76 Re: Wyniki 10.10.10, 00:08
            zamek napisał:

> maro76 napisał:
            >
            > > jakis gosciu obwiescił agonię muzyki (o co kaman? , sobie pomysła
            > > łem czujnie
            > > nadstawiając uszu) a potem zapuscił jakies rozpaczliwe monotonne piłowani
            > e cos
            > > jakby
            > > syrena alarmowa, tyle ze ciszej, za to dłuzej (to ponoc jakas awangarda m
            > uzyki
            > > powaznej )
            > To najwyraźniej nie moje było. Szkoda, jakieś tantiemy by wpadły ;)

nie nie, amerykanskie było i z lat 50-tych, straszna kaszana, z radością wróciłem do Chopina :)
            • schaetzchen Archiwum video 10.10.10, 22:55
              Tutaj się znajduje.
              Posłuchałam występu Pawła - i chyba czegoś nie rozumiem. Naczytałam/nasłuchałam się opinii, że "no tak, bardzo zdolny, ale się zestresował", "przeszedł na kredyt" itp. Hmmmmm nie widzę w tym graniu śladu zdenerwowania, co najwyżej nawał emocji nie do końca kontrolowanych (finał Scherza). Ale bardzo mi się to podoba! Paweł świetnie czuje formę utworów, ma to wszystko dobrze przemyślane, ale wpuszcza świeże powietrze i pozwala sobie na szaleństwo (czasem nie odrobinę, przez co zdarzają się boki, ale to nie szkodzi!).

I jeszcze drobiazg: zwykle nie oceniam pianistów po "ustawieniu ręki" - ma to naprawdę żadne znaczenie jak kto macha/nie macha palcami i czy ma taki a nie inny przegub - tzn niby są pewne zasady*, ale zdarza się że ludzie je łamią ze świetnym skutkiem - ale u Pawła bardzo podoba mi się jak ten jego "aparat" pracuje. I ruch palców i luźne całe ręce i to skurczenie, przyczajenie przy fortepianie - jak do skoku.

Już się nie mogę doczekać jutrzejszych Mazurków! :)

----
              * a nawet kilka szkół. Wykluczających się :)
              • canta.ta Re: Archiwum video 11.10.10, 15:38
                Leonora Armellini- az trudno uwierzyc ze ta dziewczyna ma dopiero 18 lat, tak dojrzale gra.
                Pawel Wakaracy niestety mnie nie przekonal.
    • phi.ona Re: XVI KCH - Etap I 12.10.10, 00:14
      no i bardzo ladnie gra anna fedorowa. moze troche "grzecznie", moze nie bedzie z niej wielka nowa indywidualistka. ale bardzo milo sie slucha jej wywazonego szopena.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka