Dodaj do ulubionych

Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary H...

26.01.11, 18:20
a kiedy zostanie ustanowiony Międzynarodowy Dzień Pamięci Ofiar izraela ?
w czasie II wojny światowej Niemcy mordowali żydów, a teraz żydzi robią prawie to samo w Palestynie... LOL co za hipokryzja i kołtuneria... i dlaczego tak uparcie żydzi się pchają do Białegostoku... ??
Są historią, którą nikt nie jest zainteresowany oprócz samych żydów...
Obserwuj wątek
    • dorff pomoc UwB... 26.01.11, 18:37
      Pierwsze miejskie obchody odbędą się w gmachu wydziału historyczno-socjologicznego Uniwersytetu w Białymstoku przy pl. Uniwersyteckim 1.
      - Udało nam się zorganizować to przedsięwzięcie dzięki olbrzymiemu wsparciu ambasady amerykańskiej a także życzliwości Uniwersytetu w Białymstoku, za co serdecznie dziękujemy. Dla nas to bardzo ważne, by zachować pamięć o ofiarach Holokaustu

ależ naturalnie.. można się było tego spodziewać, że czas, energię i pomieszczenia uniwersyteckie zostaną szybko przekazane... przecież Panie i Panowie socjolodzy, (szczególnie te po szkołach w Łodzi) najpierw uważają się za żydów a później, może.. ewentualnie za polaków (chociaż niekoniecznie...)... to wszystko w ramach projektu złota macewa ??
      po raz kolejny korzystając z forum gazety apeluje o rozsądniejsze dysponowanie czasem, energią i pieniędzmi uniwersytetu...
      ...Polska to biedny kraj, szczególnie wschodnie tereny, moim zdaniem istnieją tysiące innych ważniejszych spraw i bardziej pilnych niż to co Niemcy żydom zrobili..
      • stach.konwa Re: pomoc UwB... 26.01.11, 19:32
        Faktycznie, są rzeczy pilniejsze. Np. edukowanie debili twojego pokroju. Wierzę, ze nawet do ciebie jakakolwiek wiedza dotrzeć może. Inna sprawa, że w tym ambaras, by dwie strony chciały naraz.
        • ewar.1956 Re: pomoc UwB... 26.01.11, 19:42
          Aco, dorf okazał się niepoprawny politycznie ?

stach.konwa napisał:
          > Faktycznie, są rzeczy pilniejsze. Np. edukowanie debili twojego pokroju. Wierzę
          > , ze nawet do ciebie jakakolwiek wiedza dotrzeć może. Inna sprawa, że w tym amb
          > aras, by dwie strony chciały naraz.
          • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 09:26
            "niepoprawny politycznie"
            ----
            nie znałem takiego określenia na utratę rozumu
        • dorff Re: pomoc UwB... 26.01.11, 19:49
          tak, faktycznie.. to bardzo pilna sprawa edukować antysemitów, pilniejsza niż bieda w polsce, bezrobocie, przestępczość, korupcja i wiele wiele innych kwestii... gratuluje opinii..
          ech.. szkoda słów...
          • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 09:29
            tak, trzeba edukować antysemitów, wtedy będzie mniej bezinteersownej nienawisci z ich strony i zaoszczędzi się np. na remontowaniu pomazanych pzez nich budynków i dewastowanych przez nich cmentarzy nie mówiąc o kwotach na poprawę wizerunku zewnętrznego kraju. Trzeba edukować ludzi w zakresie przedsiębiorczości, to wtedy będzie szansa na mniej biedy i bezrobocia. Tzeba też edukowac ludzi, żeby byli po prostu przyzwoitymi ludźmi, to będzie mniej przestępców i mniej złodziei. To bardzo proste.
        • lodziarz.z.jasnogrodu Re: pomoc UwB... 27.01.11, 12:31
          stach.konwa napisał:

> Np. edukowanie debili twojego pokroju.

Tak, taaak stasieńku.
          Ty jesteś największym intelektualistą tego forum.
          W związku z tym masz pełne prawo wyzywać innych od debili.
          • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 14:24
            Każdy rasista to dla mnie debil.
            • dorff Re: pomoc UwB... 27.01.11, 17:46
              LOL, czyli chcesz mi powiedzieć, że nie ma ras, że ludzie na całym świecie są w 100% TACY SAMI ?!
              nauka jush dawno udowodniła różnice pomiędzy rasami...
              • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 18:05
                LOL, czyli chcesz mi powiedzieć, że nie ma ras, że ludzie na całym świecie są w
                > 100% TACY SAMI ?!

Nic takiego nie chcę powiedzieć. Coś ci się pomyliło.
                • dorff Re: pomoc UwB... 27.01.11, 18:17
                  hmm... piszesz że jestem rasistą, a ja to odbieram jako negatywne określenie z Twojej strrony,
                  a w rzeczywistości, przynajmniej moim zdaniem, rasista to człowiek który jest świadom różnic pomiędzy poszczególnymi rasami... pamiętam że nawet na wykładach na UwB pewien profesor udowadniał w jaki sposób klimat i środowisko uczyniło z rasy czarnej największych nieudaczników i leni... lecz nie są to określenia negatywne (przynajmniej w tym kontekście) gdyż obfitość jedzenia, bardzo ciepły klimat spowodowały iż afrykańczycy przez tysiące lat nie potrzebowali żadnych praktycznie narzędzi, a ich społeczności nie ewoluowały zbytnio...
                  jaki z tego wniosek ?
                  ano taki że ludzie na przykład z europy wyewuowali społecznie znacznie bardziej... a co za tym idzie różnice pogłębiły się i współcześnie mamy dość spore różnice pomiędzy poszczególnymi rasami...
                  to samo można odnieść do antysemityzmu
                  • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 19:04
                    pl.wikipedia.org/wiki/Rasizm
                    • dorff Re: pomoc UwB... 27.01.11, 19:15
                      ech nie kompromituj się,
                      ten wpis wiki miesza dwa pojęcia !!!
                      rasizm to rasizm, to uznanie różnic między rasami
                      a dyskryminacja rasowa to zupełnie inna bajka.. nie mieszaj pojęć !
                      • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 19:53
                        Dobrze to ja też zostanę rasistą. Uważam, że rasa dorff jest rasą inną ode mnie i teraz się właśnie od niej odcinam. Idź do swojego dorff-getta
                      • lodziarz.z.jasnogrodu Re: pomoc UwB... 28.01.11, 14:30
                        dorff napisał:

> ech nie kompromituj się,
                        > ten wpis wiki miesza dwa pojęcia !!!
                        > rasizm to rasizm, to uznanie różnic między rasami
                        > a dyskryminacja rasowa to zupełnie inna bajka.. nie mieszaj pojęć !

Wybacz mu.
                        On jest zafascynowany wikipedią.
                        Przecież najważniejsza osobistość w naszym kraju pokazała publicznie skąd należy czerpać wiedzę.
                        • stach.konwa Re: pomoc UwB... 28.01.11, 22:21
                          A ty jak zwykle o Komorowskim. To chyba miłość.
                          • lodziarz.z.jasnogrodu Re: pomoc UwB... 29.01.11, 11:09
                            stach.konwa napisał:

> A ty jak zwykle o Komorowskim. To chyba miłość.

Chyba twoja, skoro bierzesz go sobie za wzór do naśladowania.
                            Możesz też zacząć gotować.
      • frasia2 Re: pomoc UwB... 26.01.11, 20:50
        Wiesz co dorff, szkoda slow na takich jak ty! Ja moze nie mam wiele czasu na czynne uczestniczenie w tym czy innym przedsiewzieciu, ale bardzo mnie to interesuje, poniewaz dotyczy bezposrednio historii Polski, podlasia i jej mieszkancow (Polakow czy Zydow czy innych narodowosci) i wydarzen, nieodleglych w czasie i tak bolesnych! To co piszesz w moim przypadku nie jest prawda, problemy i obowiazki dnia codziennego nie utrudniaja mi w moich zainteresowaniach, np. mam czas na przeczytanie gazety i napisanie tego postu i tez wyrobienia sobie opinii o niejakim dorffie - antysemicie, jak wynika z twoich wpisow. Nie wiem skad twoj brak empatii...
        • dorff Re: pomoc UwB... 26.01.11, 21:03
          a ja jestem przeciwny kołtunerii i hipokryzji jaka panuje w polsce w kwestii żydów..
          niewiele światowe media mówią o tym jakie to faszystowskie państwo izrael jest... mieli wspaniałą lekcję "Jak zbudować getto" podczas II wojny światowej, ci co przeżyli wyjechali do palestyny i tam... zbudowali to samo getto tylko że na inna skalę, bo cały palestyński naród jest otoczony wielkim murem, za którym tak jak żydzi 60lat temu, tak samo teraz oni umierają z głodu, chorób i braku WSZYSTKIEGO.. o tym media nie informują, ale kto ma rozum i wie gdzie szukać na pewno znajdzie... teraz żydzi się bawią w GESTAPO i SS ? (oczywiście każdy prożyd zaraz napisze "Bo HAMAS..."... tak, tak jak Niemcy motywowali "Bo to podludzie.." każdy powód dobry.. nieprawdaż ?! )

a to o co dla mnie chodzi i przez cały czas o tym piszę to fakt iż Polska to biedny kraj, nie stać nas na wydawanie publicznych pieniędzy na kwestie które przestały nas dotyczyć... PRZESTAŁY.. bo żydzi przeszli do historii.. nie ma ich wśród nas, więc jeżeli mamy się zajmować ich tematyką to tylko jako ciekawostka historyczna, a nie rozdymane wydarzenia społeczne z rabbim warszawy w roli głównej...
          • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 09:33
            Takie jest myślenie niewolnika i komunisty: usunąć pamięć, usunąć przeszłość. Jesteś jak czerwone władze Białegostoku, które swego czasu kazały zaorać niemiecki cmentarz (teraz jest tam rozgłosnia radiowa), a na miejscu dawnego cmentarza żydowskiego kazały zbudować halę, w której handlowano głównie wieprzowiną.
            • dorff Re: pomoc UwB... 27.01.11, 17:48
              stach.konwa napisał:

> Takie jest myślenie niewolnika i komunisty: usunąć pamięć, usunąć przeszłość. J
              > esteś jak czerwone władze Białegostoku, które swego czasu kazały zaorać niemiec
              > ki cmentarz (teraz jest tam rozgłosnia radiowa), a na miejscu dawnego cmentarza
              > żydowskiego kazały zbudować halę, w której handlowano głównie wieprzowiną.

wolisz pomijać własną historię a kultywować kulturę i tradycję innych narodów.. ?
              • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 18:08
                >
                > wolisz pomijać własną historię a kultywować kulturę i tradycję innych narodów..
                > ?

I znowu coś bredzisz. jakoś nie widzę dowodów na to, że w Białymstoku pomija się własną historię. A poza tym historia białostockich żydów jest zresztą własną historią Białegostoku. Poza tym nikt cię do niczego nie zmusza.
                • dorff Re: pomoc UwB... 27.01.11, 18:23
                  stach.konwa napisał:

> >
                  > > wolisz pomijać własną historię a kultywować kulturę i tradycję innych nar
                  > odów..
                  > > ?
                  >
                  > I znowu coś bredzisz. jakoś nie widzę dowodów na to, że w Białymstoku pomija si
                  > ę własną historię. A poza tym historia białostockich żydów jest zresztą własną
                  > historią Białegostoku. Poza tym nikt cię do niczego nie zmusza.
                  ależ naturalnie, Polska jest tak bogatym krajem, że starcza nam na WSZYSTKO, dosłownie na wszystko, uniwersytety mają pełno pieniędzy i stać je na KAŻDE badanie jakie im się zamarzy...
                  a może jest odwrotnie ?
                  może prawda jest taka że nie stać nas na badania żydowskie... szkoda zasobów...
                  • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 19:06
                    Dokładnie tak jak to rozumują litewscy nacjonaliści. Podaj im rękę w takim razie i nie miej pretensji, że olewają pamięć o Polakach. Bądź konsekwentny.
                    • dorff Re: pomoc UwB... 27.01.11, 19:12
                      każdy powinien dbać o swój własny kraj, więc rozumiem litewskich nacjonalistów..
                      rozumiem również inny fakt, jak ktoś uważa siebie za najpierw żyda, a później ewntualnie może za Polaka to dla takiej osóbki moim zdaniem droga otwarta - izrael welcome...
                      • stach.konwa Re: pomoc UwB... 27.01.11, 19:55
                        Ty jesteś głupszy nawet niż sądziłem.
                        • lodziarz.z.jasnogrodu Re: pomoc UwB... 27.01.11, 23:12
                          A ja byłem pewien, że ty jesteś głupi jak but.
                          Ale się myliłem.
                          Ty jesteś po prostu szurnięty albo nawiedzony.
      • 141288bs Re: pomoc UwB... 30.01.11, 21:44
        Na nic zdadza sie wystawy,filmy,publikacje,odczyty i ksiazki.Wystarczy jeden J.T.Gros ze swoja
        wybiorcza prawda,a zostanie tak jak jego mocodowcy sobie zycza.
    • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 20:05
      dorff napisał:
      Są historią, którą nikt nie jest zainteresowany oprócz samych żydów...

---------------------------------------------------------------------------------------
      Bardzo się mylisz, ciekawe wogóle skąd takie wnioski :) Sama osobiście bardzo się tematem interesuję i bywam tam i tu aby nieustannie poszerzać horyzonty. Mnoóstwo ludzi się interesuje żydowską przeszłością naszego miasta i II RP wogóle. Dowodem na to jest wydawanie dziesiątków tytułów rocznie n/t Żydów...skoro są wydawane to muszą mieć odbiorców.
      To, że trochę swoich dziwnych frustracji tu wylejesz nic nie zmieni.
      Żydzi nie pchają się do Białegostoku są tu zapraszani.
      • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 20:27
        > Dowodem na to jest wydawanie dziesiątków tytułów rocznie n/t Żydów...skoro są
        > wydawane to muszą mieć odbiorców.

LOL... a to dobre... od kiedy to w Polsce raptem czytelnictwo skoczyło.. ?
        Bo o ile się dobrze orientuję to raczej słabo z tym jest.. a że są wydawane.. no cóż.. bogaci sponsorzy - ambasada żydowska, ambasada amerykańska, rabbi warszawy - to tylko czołowe instytucje które sypią sowicie $$$ - warunek jest jeden - tematyka musi być żydowska, więc skrobią wszyscy którzy innych pomysłów na prozę nie mają - łatwe pieniądze...

> Bardzo się mylisz, ciekawe wogóle skąd takie wnioski :) Sama osobiście bardzo s
        > ię tematem interesuję i bywam tam i tu aby nieustannie poszerzać horyzonty. Mno
        > óstwo ludzi się interesuje żydowską przeszłością naszego miasta i II RP wogóle.

o tak.. caaała masa ludzi ineresuje się kwestią żydowska - bite żony, dzieciaki, których rodzice nie pracują lub którym do 1. nie wystarcza, bezrobotni no i oczywiście przeciętny Kowalski również się bardzo interesują żydami - tak bardzo się interesują, że nie mają na ten temat żadnego pojęcia...
        ..tylko żydzi się interesują ową historią ... no i studenci.. akurat ta grupa ludzi ma sporo wolnego czasu.. i tak jak napisałaś bywa tu i tam i poszerza horyzonty...
        Jednak społeczeństwo, jako całość ma inne zmartwienia i troski i holokausst akurat jest ostatnim problemem na jaki ma czas...
        oczywiście takie elementy jaki rabbi warszawy, czy ambasady US i żydów ciągle stoją na warcie i przypominają NAM, jak to ważne dla NAS jest kwestia żydówska... tylko.. czy aby na pewno ?
        • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 20:39
          Generalnie to się we wszystkim dość słabo orientujesz jak widzę :))))
          Czytelnictwo jakie jest takie jest, w 2010 było całkiem przyzwoite.

Reszta twojego wywodu to istne dyrdymały:
          No to jak to jest ...Żydzi inwestują w książki a potem nikt ich nie kupuje? No przecież wg. ciebie Żydzi to cwaniaki..to jakie to cwaniaki żeby wydawać kasę tam gdzie brak z niej zysku...? Łatwe te pieniądze? czy trudne? Bo sam sobie zaprzeczasz: że nikt książek o Żydach nie kupuje bo nikogo to nie interesuje ale są to łatwe pieniądze...Skoro nikt nie kupuje to nie ma pieniędzy! Zastanów się trochę.
          No i muszę cię zmartwić książki o Żydach wydawane są przez wszystkie wydawnictwa jak leci, chyba nie sugerujesz, że wszystkie są w rękach Żydów?

Tematem Żydów w POlsce interesują się tylko studenci i Żydzi.
          To też ciekawe. W Polsce mieszka garstka Żydów około maksymalnie 12 tysięcy. I to niby oni to wszystko kupują?

A na koniec: nie wycieraj sobie swojego antysemickiego ryja "bitymi żonami, dzieciakami
          > , których rodzice nie pracują lub którym do 1. nie wystarcza, bezrobotnymi no i o
          > czywiście przeciętnymi Kowalskimi"
          Ci wszyscy ludzie nie mają związku z tematem, skoro tak sie o nich troszczysz to udziel im wsparcia lub pomocy.
          • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 20:49
            łatwe pieniądze dla wszystkich tych którzy piszą bzdury o żydach.. łatwe pieniądze dla pań i panów z wydziału hist-socjologicznego.. bo jak się smaruje o żydach to wiadomo że rabbi warszawy coś tam zawsze sypnie, złota macewa jest doskonałym przykładem...
            ...sama piszesz.. w pl ;pozostało ok 12tyś żydów, czyli dla mnie kwestia jest zamknięta.. przeszli do historii w momencie gdy niemcy zdecydowali się ich tam właśnie umieścic.. i tyle.. koniec i kropka, tematu nie ma.. za to są inne.. o niebo ważniejsze.. jak przemoc w rodzinie, alkoholizm lub narkomania.. Tym powinni się zajmować nasi wielcy naukowcy z wydziału socjologicznego.. ale wiadomo.. ministerstwo biedne, pieniędzy na badania nie ma, albo jeżeli ma to i tak nie za wiele, a i pewnie nachodzić sie za tymi funduszami trzeba..
            .. a tak.. nie dość że część pań i panów socjologów otwarcie przyznaje iż są żydami (szkoda że nigdy nie słyszałem z ich ust że są również polakami) to i pieniądze na taką np złotą macewe da się znaleźć o wiele, wiele szybciej...
            • followthesun Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:12
              Najwyraźniej nie jestes zainteresowany tematem i jutro na uniwerek się nie wybierasz. OK. Twoja sprawa.

Kogo to obchodzi?
              • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:30
                followthesun napisała:

> Najwyraźniej nie jestes zainteresowany tematem i jutro na uniwerek się nie wybi
                > erasz. OK. Twoja sprawa.
                >
                > Kogo to obchodzi?

ile dzieci codziennie umiera w strefie gazy, z braku leków, jedzenia i zerowej higieny ?

jak jutro pójdziesz na uniwerek to się zastanów, ilu żydów co przeżyło getto było organizatorami podobnego getta w strefie gazy... ?
              • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:33

followthesun napisała:

> Najwyraźniej nie jestes zainteresowany tematem i jutro na uniwerek się nie wybi
                > erasz. OK. Twoja sprawa.
                >
                > Kogo to obchodzi?

ale Ty i tak pewnie zakładasz że jestem najpierw żydówką.. a później, może.. tylko jak Ci pasuje to również i Polką... :/
                przykre...
                • followthesun Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:42
                  Ode mnie tylko tyle
                  • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:45
                    followthesun napisała:

> Ode mnie tylko tyle

Uhmm... trudne kwestie poruszyłem.. tak mi przykro, że psuję Ci jutrzejszą zabawę w żydków..
                    naprawdę jest mi bardzo przykro... szczerze :D
            • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:14
              Kolejny stek bzdur, że też ci nie wstyd takiego czegos na forum wypisywać :)

1) Wiesz do czego są powołane wydziały historyczne? Do badania historii. Żydzi to część naszej historii czy tego chcesz czy nie. Według twojego super wniosku należałoby zostawić historię i zająć się takimi tematami: przemoc w rodzinie, alkoholizm lub narkomania.
              Jestem historykiem i nie mam kompetencji to zajmowania się alkoholizmem. A pani socjolohg nie po to sie kształciła w tym kierunku 5 lat żeby teraz zajmować się przemocą bo tobie sie tak roi w głowie!!!
              Z tego co piszesz trzeba zamknąć wszelkie instytuty naukowe i zająć sie przemocą, narkomanią i alkoholizmem.
              Kto ci takich bzdur do głowy nakładł?
              Świat rozwija się wielokierunkowo.
              Ciekawe ile ty zrobiłeś dla walki z alkoholizmem i narkomanią?

2) Skoro przeszli do historii bo ich wymordowano to znaczy że ich nie ma. Zostało 12 tysięcy...a ty twierdzisz, że panowie i panie socjologowie sie przyznają, że są Żydami, możesz konkretniej? Ilu? Sposód tych 12 tysięcy. Pięciu?
              3) Chodzisz dookoła i oświadczasz, że jesteś Polakiem? Czy trzeba oświadczać coś co jest oczywiste? Ci z socjologii też nie muszą.
              4) Każdy może pozyskiwać fundusze unijne, piszesz dobry projekt i może coś dostaniesz, zadrościsz że studentom sie udało?
              Nie pojmujesz, że to są pieniądze na konkretny cel? Nie można wyrwać od UE pieniędzy na badania nad Żydami a potem oddać kasy dla Monaru. Myślałam że to oczywiste.
              • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:27
                ci z socjologii swoim działaniem jasno stwierdzają, iż są żydami i tylko żydami.. broń boże polakiem.. a co do historii i obecności żydów w niej.. to proszę bardzo.. tylko po co z tego robić takie zamieszanie i takie wydarzenie.. pozostawić to wam, historykom i tyle..
                a co do socjologii.. to jest to właśnie nauka która powinna się zajmować WSZYSTKIMI problemami społeczeństwa, czyli alkoholizm, narkomania itp itd.. a nie złotą macewą i sprzątaniem żydowskiego cmentarza ?! WTF ?!
                Dla mnie kwestia wydaje się całkiem prosta - II wojna światowa, przyszli Niemcy i pozamiatali..
                KONIEC. Nie ma kwestii żydowskiej więcej w pl.. poza oczywiście czysto akademickimi rozważaniami na wydziale historycznym. I NIC WIĘCEJ. Żadnych imprez, żadnych złotych macew, żadnego sprzątania cmentarzy (rabbi warszawy niech sobie zakasa rękawki i do roboty).
                Polska jest w wystarczająco ciężkiej sytuacji bez celebrowania i wydawania $$$ na imprezy CZYSTO ŻYDOWSKIE... WTF ?
                Jak wydział historyczno-socjologiczny przemianujecie na 'Hebrajski wydział studiów historyczno-socjologicznych' wtedy nie napiszę ani słowa, ale dopóki jest to wydział na publicznym, POLSKIM uniwersytecie to nie widzę powodów aby socjolodzy w ogóle się mieszali w te sprawy... lecz.. jest kilka pań dochtór i magistrów po szkołach łódzkich, którzy otwarcie drą japę, jacy to oni są żydowscy i będą lobbować tylko i wyłącznie w jednym kierunku...
                • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:49
                  Wiesz co... szkoda czasu na dyskusje z kimś kto w koło Macieju wali te same frazesy a na argumenty ... nie ma kontr argumentu tylko powtarza swoje bzdury.
                  Przeczytaj uważniej:
                  1) Żydzi są częścią naszej historii a naszą historię badać będziemy.
                  Wokół badania i odkrywania historii często robi się imprezy i nic ci do tego.
                  Żadnego końca, jasne?
                  Imprezy te mają popularyzować historię naszego kraju i nie są czysto żydowskie!
                  2) Żydzi byli obywatelami Polski. Niemal wszyskich wymordowana jasne? Cmentarze sprzątają ci Polacy którzy chcą, dobrowolnie. A wiesz dlaczego? Bo są na tyle normalni, żeby zdać sobie sprawę, że skoro wszystkich zabito to nikt nie został i nie ma kto posprzątać.
                  • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 21:54
                    rabbi warszawy został... skoro wszyscy wyjechali, albo zginęli to czego on tu... ?
                    a może to jego robota jest sprzątać cmentarz... zresztą... ten żydowski cmentarz był (mam nadzieje, iż nadal jest) doskonałym źródłem materiałów na nagrobki chrześcijan... nie mogłoby tak pozostać nadal.. ?
                    i to raczej Ty nie widzisz, nie dostrzegasz (albo widzisz, ale nie chcesz mi po prostu przyznać racji) że to ja mam słuszność...
                    • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 22:03
                      :) Trudno najwyżej mnie admin wysupła: mało tego, że nie masz słuszności, mam często do czynienia z takimi zakutymi łbami jak ty, znam ten typ :) Nie masz pojęcia ani o historii ani o współczesnym Izraelu, naczytałeś sie chłopaku propagandy a z faktami się jeszcze w życiu nie poznałeś bo to zbyt trudne.
                      Zawsze bawią mnie głupki które zgrywają ekspertów w dziedzinach o których nie mają pojęcia. O tyle to przykre, że wraz z brakiem argumentów wyłazi z ciebie fatalny antysemityzm.
                      A rabbi przyjechał bo mamy tu 12 tysięcy Żydów oraz wolność religijną, oni też maja prawo się modlić.
                      Śpij dobrze.
                      • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 22:08
                        uach... widać że to co napisałem dotarło, siła negacji ogromna... :D
                      • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 22:10
                        nie wypada być antysemitą we współczesnym świecie, nieprawdaż.. ?
                        mimo iż żydzi i izrael okazali się wcale nie lepsi niż SS i Gestapo...
                        bo chcesz mi napisać, że współczesny izrael to przepiękne miejsce do mieszkania, nieprawdaż.. ?
                        szkoda że za murem arabowie głodem przymierają...
                        • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 22:22
                          Człowieku ja znam historię Izraela od momentu jego powstania, czytam wszystko na ten temat. Naprawdę nie jest to dla mnie żaden problem taka dyskusja tylko po co?
                          Zaczynasz od dupy strony i mówisz mi o przymieraniu głodem a wiesz od czego to sie zaczęło? Wiesz, że państwo Izrael powstało na pustyni i legalnie? Przez dziesiatki lat jechali tam Żydzi uciekając przed antysemitami twojego pokroju i zakładali na pustyni sady, gospodarstwa, miasta? A potem nagle Arabowie się obudzili, kiedy już wszystko zostało zrobione, że to ich ziemia? Kto im zabrania pracować? Oni umieją tylko jęczeć na całym świecie, że głodują. Wysyłają własne dzieci na śmierć a potem płaczą, że Żydzi do dzieci strzelają, tymczasem nic nie robią tylko konstruują bomby domowej produkcji, mnożą się i propagują Jihad.
                          Chcesz dyskutować o tych sprawach to się naucz, że w tym konflikcie nikt nie ma czystych rąk.
                          Te slogany które mi tu walisz to jest dokładnie to nad czym Arabowie pracują od lat. Jesteś dobrym uczniem!
                          • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 22:32
                            ech... poddaje się... kołtuneria, hipokryzja... ciemnogród... i żydodupowłastwo...
                            szkoda słów...
                            • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 22:37
                              btw. Łemków też w Polsce jush nie ma.. niestety nie ma również silnego lobby łemkowskiego które by 'przekonało' ($$$) Polaków aby dbali o ich cmentarze...
                            • gawnauka Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 14:56
                              dorff napisał:

> ech... poddaje się... kołtuneria, hipokryzja... ciemnogród... i żydodupowłastwo
                              > ...
                              > szkoda słów...

nie wszyscy maja poglady jak shiva, sa rowniez tacy, ktorzy zgadzaja sie z Toba:

www.youtube.com/watch?v=vYaKgjqn7Ww
                          • martines999 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 23:59
                            Tu trochę Cię poniosło bo wygląda to tak jakoby Żydzi w pokojowy sposób stworzyli państwo Izrael a prawda jest inna...Nie było to pokojowe, pełna miłości i zrozumienia zdarzenie. To państwo nie powstało w wyniku pokojowych rokować, rozmów itp. Prawda jest zgoła odmienna od powszechnie rozpowszechnianej. Hagana czy Irgun to nie były oraganizacje skautów piwnych miłujących spokój i harmonię, przyjaźń i zrozumienie dla innych.
                            • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 26.01.11, 23:59
                              amen
                            • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 19:53
                              To Twoja interpretacja tego co napisałam. Państwo Izrael proklamowało niepodległość na mocy decyzji ONZ.
                              Ostatnie zdanie zdaje się, o ile mi nie wcięło brzmiało: nikt w tym konflikcie nie ma czystych rąk. Żydzi od zawsze byli skonfliktowani między sobą i wśród nich znajdziesz każdy możliwy odłam: od komunistów po skrajnych ortodoxów nie uznających państwa Izrael.
                              Co do miłowania pokoju, nikt o zdrowych zmysłach nie dziwi się, że Żydzi walczą o swoje. Oni już raz szli jak barany na rzeź i przez to miłowanie i pokorę niemal ich unicestwiono. Współcześni Żydzi z Izraela nienawidzą tamtego wizerunku i tamtych Żydów właśnie za to do czego doszło. Teraz są wojowniczy i skuteczni w tym co robią (patrz: wojna pięciodniowa). Trudno się im dziwić.
                              • martines999 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 21:41
                                "Oni już raz szli jak barany na rzeź i przez to miłowanie i pokorę niemal ich unicestwiono. Współcześni Żydzi z Izraela nienawidzą tamtego wizerunku i tamtych Żydów właśnie za to do czego doszło"...Ale jakoś wspólczesni tamtym czasom Żydzi amerykańscy nawet palcem nie kiwnęli, żadnej akcji, reakcji...poprostu nic nie zrobili w tej kwestii. Nasz kurier Jan Karski jako pierwszy poinformował świat i aliantów o tym co Niemcy wyczyniają, jakie ohydztwa i jaką zagładę szykują Żydom ale jakoś nikt, ale to nikt nie chiał go słuchać. Został niemal wykpiony.
                                "Teraz są wojowniczy i skuteczni w tym co robią (patrz: wojna pięciodniowa). Trudno się im dziwić." Świetna wymówka i wytłumaczenie. Jednym słowem mogą tam robić co chcą i basta! A każdy kto myśli inaczej jest antysemitą, faszystą, nazistą, szowinistą itp.
                                • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 21:53
                                  martines999 napisał:

Świetna wymówka i wytłumaczenie. Jednym słowem mogą tam ro
                                  > bić co chcą i basta! A każdy kto myśli inaczej jest antysemitą, faszystą, nazis
                                  > tą, szowinistą itp.
                                  ----------------------------------------------------------------
                                  Znowu przesadzasz, ja tego nie napisałam.
                                  Przecież świat patrzy im na ręce, cały czas.
                                  To nie jest wymówka i wytłumaczenie, to jest ich święte prawo do walki o swój kraj.

Co do Karskiego...wielu nie wierzyło, nie tylko Żydzi z Ameryki a pierwsi to Anglicy, którzy wysłuchawszy kolejnej relacji z Auschwitz komentowali mniej więcej tak: Ci Polacy doprawdy przesadzają z tą propagandą antyhitlerowską.
                                  Szczerze mówiąc nie widzę związku, nie obchodzą mnie Żydzi z Ameryki, po co ich mieszać do tej sprawy?
                                  Mam tylko takie spostrzeżenie: Podczas wojny pięciodniowej wielu Żydów, zwłaszcza młodych żyjących w Ameryce chciało jechać na front do Izraela, sprzedawali obrączki, samochody, pakowali się na statki ( na zasadzie czkawki po holocauście) żeby bronić młodego państwa przed kolejnym Holocaustem. Zresztą cały świat był wtedy za Żydami. Kiedy okazało się, że biedne Żydki nie są biedne i nie są już ofiarami i w 5 dni poradzili sobie z Arabami...skończyło się współczucie dla Żydów. Bo my współczujemy tylko ofiarom. Rolę ofiary przejęli Palestyńczycy. Nic, że strzelają do cywilów i podkładają bomby, są ofiarmi i śwait im współczuje.
                                  • basiawisz5 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 28.01.11, 10:35
                                    A dlaczego, gdy my dbamy o interesy naszego kraju (czytaj interesy Polaków, nie Żydów) nazywa nas się antysemitami. Dajesz Żydom prawo do tego, do czego odbierasz prawo Polakom. Niestety zgadzam się z Martinesem a po części również z Dorffem

shiva772 napisała:
                                    > martines999 napisał:
                                    > >> Świetna wymówka i wytłumaczenie. Jednym słowem mogą tam ro
                                    > > bić co chcą i basta! A każdy kto myśli inaczej jest antysemitą, faszystą,
                                    > nazistą,
                                • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 23:01
                                  Zapomniałam dodać coś ważnego :) Hagana w porówaniu z Hamasem to koło gospodyń wiejskich.
                                  • martines999 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 07.02.11, 21:54
                                    Faktycznie Hagana to było niemal "koło gospodyń wiejskich". Przytoczę tu tylko jeden niewielki przykład ich "folkowej" działalności:
                                    Masakra w Deir Jassin - 9-10.04.1948. Muktar wioski zgodził się dostarczyć syjonistom pewnych informacji. W operacji nazwanej "Jedność" Hagana współpracowała z Irgunem. O godz. 4:30 w nocy 9.04. syjoniści otoczyli wioskę, która była położona między żydowskimi osadami Givat Shaul i Montefiore. Przez dwa dni żydowscy kaci mordowali mężczyzn, kobiety i dzieci, bez względu na wiek. Gwałcili kobiety i rabowali domy. Mężczyznom odcinano genitalia. Relacja z eksterminacji pochodzi od doktora z Czerwonego Krzyża, który przybył na miejsce następnego dnia. Masakra została dokonana różnymi sposobami. Rozstrzeliwano, rzucano w ludzi granatami, zażynano nożami. Rozcinano brzuchy ciężarnych kobiet. Szczególną przyjemność sprawiało oprawcom zabijanie dzieci na rękach matek. Ok. 25 kobiet w ciąży zostało zakłutych bagnetami w brzuch. 52 dzieci okrutnie okaleczano i obcinano głowy na oczach rodziców. Agencja Żydowska i władze brytyjskie wiedziały o trwającej masakrze. Odpowiedzialnym za akcję był Menachem Begin, późniejszy laureat pokojowej nagrody Nobla. Pochodził z Polski. Zginęło wtedy wg oficjalnych danych 254 osoby.

Nie bronię żadnej ze stron ale jak ktoś pisze, że Hagana to takie niemal "koło gospodyń wiejskich" to muszę zareagować. Gdyby dotyczyło to innej oragnizacji, w innym kraju i słyszałbym podobne teksty, a fakty były by inne, również bym zareagował.
                                    • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 07.02.11, 22:27
                                      > Nie bronię żadnej ze stron ale jak ktoś pisze, że Hagana to takie niemal "koło
                                      > gospodyń wiejskich" to muszę zareagować. Gdyby dotyczyło to innej oragnizacji,
                                      > w innym kraju i słyszałbym podobne teksty, a fakty były by inne, również bym za
                                      > reagował.

I słusznie.
                                    • 141288bs Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 08.02.11, 08:28
                                      To jest wstrzasajaco makabryczne.
                                    • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 11.02.11, 20:12
                                      Możesz mi powiedzieć w jakim celu manipulujesz moją wypowiedzią? Co ja napisałam? Że Hagana to koło gospodyń wiejskich ... w porównaniu z Hamasem!
                                      Skoro nie bronisz żadnej ze stron to nie wyrywaj z kontekstu. Czy naprawdę muszę tu przytaczać jakąś makabrę na dowód tego jak zachowują się Palestyńczycy? Wystarcze zajrzeć choćby na Wiki i przeczytać jakie są założenia i metody działania tej organizacji.
                          • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 11:14
                            Wiesz, że państwo Izrael powstało na pustyni i legalnie? Przez dziesiatki lat jechali tam Żydzi uciekając przed antysemitami twojego pokroju i zakładali na pustyni sady, gospodarstwa, miasta?

Przepiękna historia.
                            • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 19:42
                              To był wielki skrót, piękna nie piękna, powstało legalnie. W tym co napisałam nie ma ani jednego słowa kłamstwa.
                              • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 20:36
                                ...powstało legalnie...

W drodze legalnych akcji terrorystycznych.
                                • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 21:22
                                  Nie masz pojęcia o historii to już dawno ustaliliśmy. Ustaliliśmy też, że jesteś bardzo podatny na propagandę. Sprawdź sobie gdzie chcesz, poczytaj - Izrael proklamował niepodległość po tym gdy odbyło się legalne głosowanie w ONZ - czas przed głosowaniem był dla Żydów bardzo stresujący, wiele państw było przeciw ale ostatecznie większość była za. Dopiero po ogłoszeniu niepodległości zaczęła się wojna.
                                  Ja wiem, że ty byś bardzo chciał żeby Żydzi dali sie stłamsić Arabom i jak każdy antysemita odbierasz im prawo do własnej ojczyzny ale są jeszcze na tym świecie ludzie którzy trzeźwo oceniają sytuację.
                                  • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 21:59

ale są jeszcze na tym świecie ludzie którzy trzeźwo oceniają sytuację.
                                    -Na pewno do nich nie należysz.

Nie masz pojęcia o historii to już dawno ustaliliśmy...
                                    -Mimo wszystko nie piszę takich bzdur jak ty. Jako historyk po prostu się kompromitujesz.

Ja wiem, że ty byś bardzo chciał żeby Żydzi dali się stłamsić Arabom i jak każdy antysemita odbierasz im prawo do własnej ojczyzny
                                    -Wręcz przeciwnie, im wszystkim życzę, by mogli do ojczyzny wrócić.
                                    I przestań już posiłkować się takimi słowami-wytrychami jak "antysemita", bo po prostu ukazujesz swoją bezsilność w rzeczowym argumentowaniu.
                                    • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 22:18
                                      azp11 napisał:

Nie masz pojęcia o historii to już dawno ustaliliśmy[/i]...
                                      > -Mimo wszystko nie piszę takich bzdur jak ty. Jako historyk po prostu się kompr
                                      > omitujesz.
                                      -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Zabawne, że używasz tego stwierdzenia ot tak, bez żadnego poparcia.
                                      Gdzie ja się kompromituję? Podałam jakieś wyssane z palca fakty albo daty?
                                      Na twój kłamliwy slogan o terroryzmie przytaczam historyczny fakt. I zamiast rzeczowej dyskusji walisz tekst że ja się jako historyk kompromituję.

Myślisz, że jak ktoś to czyta to ocenia mnie jako bezsilną istotkę czy raczej ciebie jako człowieka, który nic nie wiedząc usiłuje coś udowodnić?
                                      • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 22:28
                                        Czy ty naprawdę nie wiesz o zbrodniach, których organizacje żydowskie dopuszczały się walcząc o państwo izraelskie czy tylko głupa walisz?
                                        • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 22:53
                                          Dawaj fakty, czytałam i wiem sporo ale nie widzę jakoś specjalnie żeby Żydzi byli gorsi od Arabów. Masakry, odstrzeliwania a zwłaszcza ataki na żydowskie osady to też fakty.
                                          Nie zaczynam żadnej dyskusji z osobą która wali w płot :) Co konkretnie masz na myśli?
                                          • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 23:36
                                            > Dawaj fakty, czytałam i wiem sporo ale nie widzę jakoś specjalnie żeby Żydzi by
                                            > li gorsi od Arabów. Masakry, odstrzeliwania a zwłaszcza ataki na żydowskie osad
                                            > y to też fakty.
                                            > Nie zaczynam żadnej dyskusji z osobą która wali w płot :)

- Nie napinaj się tak Shiva772, nigdzie nie pisałem, że żydzi są gorsi od Arabów. Na ten temat po prostu nie zabierałem głosu. Walisz kulą w płot.
                                            • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 28.01.11, 17:43
                                              tja... po jednej stronie jest Hamas, organizacja uznana przez prawie wszystkie kraje jako organizacja terrorystyczna, a po drugiej żydolandia, oficjalnie państwo uznane na calym świecie.. różnica jest ogromna, pewnych rzeczy państwo, armia po prostu nie robi i tyle (jak na przykład strzelanie do dzieci palestyńskich przez żołnierzy żydkolandii - tylko nie wyskakujcie mi tu z kontrargumentem "A bo Hamas nie lepszy..." - czytaj wyżej, całkowita blokada obszarów zamieszkanych przez palestyńczykow, CAŁKOWITA, cos jak getto... i znowu... państwo robiące takie rzeczy powinno zostać izolowane na arenie miedzynarodowej, bo terroryści to jedna bajka, a quasi demokratyczna żydkolandia to zupelnie co innego.. i tak dalej i tak dalej...) więc siva żydówko nie wyjeżdżaj mi tu z głupotami na poziomie 7 latka - takie dyrdymały to możecie we własnym, żydowskim gronie bredzic...
                                              • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 28.01.11, 22:19
                                                Ejże, rasisto, niekonsekwentny jesteś. Sam pisałeś, że rasy powinny się trzymać osobno i dbać wyłącznie o swoje interesy. Więc o co ci chodzi?
                                                • lodziarz.z.jasnogrodu Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 29.01.11, 11:11
                                                  Żydowskie getto odezwało się?
                                            • shiva772 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 28.01.11, 22:34
                                              azp11 napisał:
                                              Czy ty naprawdę nie wiesz o zbrodniach, których organizacje żydowskie dopuszczały się walcząc o państwo izraelskie czy tylko głupa walisz?
                                              azp11 napisał:
                                              Nie napinaj się tak Shiva772, nigdzie nie pisałem, że żydzi są gorsi od Arabó
                                              > w. Na ten temat po prostu nie zabierałem głosu. Walisz kulą w płot.
                                              ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                              Obawiam się, że nie walę kulą w płot. Ten pierwszy cytat jest dokładnie na ten temat. Problem polega na tym, że nie umiesz tego w żaden sposób udowodnić :)))
                                              -----------------------------------------------------------------------------------------------

A teraz poproszę fakty jakieś o tych zbrodniach o "których organizacje żydowskie dopuszczały się walcząc o państwo izraelskie", jestem ciekawa o czym konkretnie pan do mnie rozmawiasz?
                                              • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 28.01.11, 22:43
                                                Najbadziej radykalne organizacje syjonistyczne przepowadziły zamachy terrorystyczne, by wymusić na Anglikach zgodę na powstanie państwa Izrael. I wymusili. Mniej więcej w tym samym czasie Polacy przelewali za Angoli krew, byli najbardziej lojanymi ich sojusznikami, a w zamian ci państwo zobili nas w trąbę... I pewnie z żydami postąpiliby tak samo. Jednak żydzi nie okazali się tak naiwni.
                                                -----
                                                Ale cała ta rozmowa jest typowym chwytem azp, który wyciągając ten fakt sugeruje, że żydzi niemalże wyrźneli do nogi wszystkich arabów, którzy tam żyli, no i że zastali ten kraj mlekiem i miodem płynącym.... Nie ozumiem, po co wdajesz się w tą "rozmowę", bo to rozmowa na zasadzie "mów do słupa, a słup d...", co się tyczy całego tego tatałajstwa w rodzaju dorfów, kiczkisów i całej tej rasistowskiej halastry. ja m ówię "pas". Niech się malutkie wacusie napawają swoją nienawiścią w swoim gronie i niech zwalają na żydowskie spiski fakt, że są nieudacznikami, którzy donikąd nie doszli i donikąd nie dojdą nigdy.
                                                • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 28.01.11, 23:55
                                                  Wtedy, kiedy wymusili powstanie państwa Izrael, Polacy za Angoli krwi nie przelewali...Czy walcząc wcześniej byli naiwni? Spójrzmy na to z innej perspektywy - załóżmy, że Niemcy wygrywają bitwę o Anglię. Jest niemal pewne, że wojna nie zakończyłaby się wtedy, kiedy się zakończyła. Zważywszy na to, w jakim tempie Niemcy rozwijali technologie wojenne, można przyjąć, że najprawdopodobniej osiągnęliby w krótkim czasie taką przewagę militarną, że byliby w stanie zmieść z powierzchni ziemi każdego przeciwnika. Tak więc nie oceniałbym zaangażowania Polaków jako naiwność, ale jako heroiczny wkład w pokonanie hitleryzmu. Może więc, zamiast drwić, bądźmy - jako Polacy - z nich dumni.
                                                  • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 29.01.11, 06:45
                                                    Nie drwię z Polaków, nie przekręcaj moich słów, mam za złe Brytyjczykom, że nas tak potraktowali, jak potraktowali. I to w sumie ci nacjonaliści żydowscy pokazali, jak trzeba z nimi paktować.

"Spójrzmy na to z innej perspektywy -
                                                    > załóżmy, że Niemcy wygrywają bitwę o Anglię. Jest niemal pewne, że wojna nie z
                                                    > akończyłaby się wtedy, kiedy się zakończyła."

Spójrzmy z jeszcze innej perspektywy. Anglia i Francja atakują Niemcy w 1939 roku. I wtedy wojna prawdopodobnie kończy się jeszcze w 1939, gdyż Niemcy wtedy rzucili na Polskę praktycznie wszystko, co mieli. No ale po co umierać za jakichś tam Polaków...
                                                  • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 29.01.11, 11:57
                                                    Nie drwię z Polaków, nie przekręcaj moich słów, mam za złe Brytyjczykom, że nas
                                                    tak potraktowali, jak potraktowali. I to w sumie ci nacjonaliści żydowscy poka
                                                    zali, jak trzeba z nimi paktować.
                                                    ...
                                                    -No to już ci rozum odebrało. Polacy mieli wysadzać hotele brytyjskie podczas bitwy o Anglię? Puknij się w głowę.
                                                  • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 30.01.11, 11:52
                                                    Wystraczyłoby, żeby nie wchodzili im w pewne miejsce bez mydła.
                                                  • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 29.01.11, 06:50
                                                    Aha, a Brytyjczykami to mogło być "pozamiatane" już w Dunkierce, ale się Hitler z Anglią dogadać chciał, więc nie utrudnił ewakuacji...
                                                • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 29.01.11, 11:47
                                                  Ale cała ta rozmowa jest typowym chwytem azp, który wyciągając ten fakt sugeruje, że żydzi niemalże wyrźneli do nogi wszystkich arabów, którzy tam żyli, no i że zastali ten kraj mlekiem i miodem płynącym....
                                                  - Nie próbuj Dd bawić się w wyciąganie wniosków, bo efekty tego są opłakane - jak widać powyżej. Lepiej sprawdzasz się w chamstwie, co widać poniżej:

Nie ozumiem, po co wdajesz się w tą "rozmowę", bo to rozmowa na zasadzie "mów do słupa, a słup d...",
                                                  • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 30.01.11, 11:53
                                                    No widzisz słupie, argumenty masz w d...
                                                  • lodziarz.z.jasnogrodu Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 30.01.11, 19:54
                                                    stach.konwa napisał:

> No widzisz słupie, argumenty masz w d...

Widocznie twoje argumenty są do d...
                                                  • azp11 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 31.01.11, 14:32
                                                    No widzisz słupie, argumenty masz w d...

-W tej twojej Ostrołęce wszyscy tacy elokwentni?
                                                  • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 31.01.11, 17:32
                                                    Typowa dla ciebie zmiana tematu.
                                                  • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 02.02.11, 20:23
                                                    > -W tej twojej Ostrołęce wszyscy tacy elokwentni?

na filmach też się znamy

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9045060,Nowy_film_nagrany_po_katastrofie_smolenskiej__WIDEO_.html
    • ewar.1956 W Białymstoku upamiętnią ofiary Holocaustu 26.01.11, 22:45
      Shiva, jaka Ty czasami jesteś naiwna. I czemu zaraz obrażasz człowieka. Ma prawo do swoich, całkiem trzeźwych moim zdaniem, poglądów. Czy wszyscy muszą zaraz koniecznie interesowac się problematyką holokaustu. Są przyjemniejsze tematy. Mamy wolnosc i pozwól, by ludzie żyli tym, co ich interesuje i tak, jak chcą.
    • fisk12 uwaga-na Wydziale Filologicznym nie ma socjologii! 26.01.11, 23:38
      A calość organizuje Wydział Filologiczny a nie Historyczno - Socjologiczny. Który nie ma niczego wspólnego z "badaniami historycznymi" o których pisze Shiwa i ze Złotą Macewą tudzież z innymi teoriami dorffa.

Dorff napisał: "ci z socjologii swoim działaniem jasno stwierdzają, iż są żydami i tylko żydami.. broń boże polakiem.. a co do historii i obecności żydów w niej.. to proszę bardzo.. tylko po co z tego robić takie zamieszanie i takie wydarzenie.. pozostawić to wam, historykom i tyle..
      a co do socjologii.. to jest to właśnie nauka która powinna się zajmować WSZYSTKIMI problemami społeczeństwa, czyli alkoholizm, narkomania itp itd.. a nie złotą macewą i sprzątaniem żydowskiego cmentarza ?! WTF ?! "
      • dorff Re: uwaga-na Wydziale Filologicznym nie ma socjol 26.01.11, 23:55
        ok... a co ma wspólnego wydział filologiczny z kwestią żydowską i holokaustem... ?
        • fisk12 Re: uwaga-na Wydziale Filologicznym nie ma socjol 27.01.11, 12:59
          Ok... a jak, dajmy na to, król Szwecji zaprosi premiera Izraela to też piszesz na forum pod tą informacją o Żydach - socjologach z Łodzi?

Szukasz potwierdzenia, tego spisku co już masz go w głowie od dawna.
          • stach.konwa Re: uwaga-na Wydziale Filologicznym nie ma socjol 27.01.11, 14:26
            Nie, napisze, że król Szwecji to żydowski faszysta i przesladowca palestyńczyków.
          • dorff Re: uwaga-na Wydziale Filologicznym nie ma socjol 27.01.11, 17:50
            fisk12 napisał:

> Ok... a jak, dajmy na to, król Szwecji zaprosi premiera Izraela to też piszesz
            > na forum pod tą informacją o Żydach - socjologach z Łodzi?
            >
            > Szukasz potwierdzenia, tego spisku co już masz go w głowie od dawna.

otóż żadnych spisków nie szukam, studiowałem socjologię na UwB, widziałem początki tego kierunku i ZNAM doskonale okoliczności powstawania różnych projektów oraz kto i dlaczego był ich inicjatorem.. widziałem to wszystko na własne oczy, dlatego mnie to bulwersuje i piszę o tym !!!
          • kiczkis "No bo świat dzieli się "hegemonów" i.." - i..???? 28.01.11, 14:34
            fisk12 napisał:

> Ok... a jak, dajmy na to, król Szwecji zaprosi premiera Izraela to też piszesz
            > na forum pod tą informacją o Żydach - socjologach z Łodzi? (...)
            ==============================================

- No niby tak.. Ale kiedy ŻYDZI zabraniają WĘGROM (na terenie ICH - Węgrów - państwa..) tworzenia partii politycznej - to "coś jest na rzeczy".. - Nawet taki "yntelektualysta" jak Stasiek to zauważy.. ( - czy nie zauważy??)

• stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 15:31
      i dlaczego tak upa
      > rcie żydzi się pchają do Białegostoku... ??
      > Są historią, którą nikt nie jest zainteresowany oprócz samych żydów...
      -----
      A dlaczego Polacy tak uparcie pchają się do Wilna i Kowna? Przecież z perspektywy Litwinów Polacy są historią, którą nikt nie jest zainteresowany prócz samych Polaków. I z ich perspektywy są rzeczy ważniejsze niż pamiątki po Polakach...To co, niech wszystko, co polskie zaorzą irozwalą, bo 'to historia"?
      mam jednak pocieszającą dla ciebie wiadomość. Nie jesteś ani hipokrytą, ani kołtunem. Po prostu twoja matka głupie dziecko urodziła.
      • dorff Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 17:52
        stach.konwa napisał:

> i dlaczego tak upa
        > > rcie żydzi się pchają do Białegostoku... ??
        > > Są historią, którą nikt nie jest zainteresowany oprócz samych żydów...
        > -----
        > A dlaczego Polacy tak uparcie pchają się do Wilna i Kowna? Przecież z perspekty
        > wy Litwinów Polacy są historią, którą nikt nie jest zainteresowany prócz samych
        > Polaków. I z ich perspektywy są rzeczy ważniejsze niż pamiątki po Polakach...T
        > o co, niech wszystko, co polskie zaorzą irozwalą, bo 'to historia"?
        > mam jednak pocieszającą dla ciebie wiadomość. Nie jesteś ani hipokrytą, ani koł
        > tunem. Po prostu twoja matka głupie dziecko urodziła.
        uhmm.. i tu się strasznie mylisz.. bo w przeciwieństwie do żydów których większość Niemcy wymordowali (a reszta prysnęła) to Polacy nadal mieszkają w Wilnie, Lwowie, Grodnie... i stanowią tam całkiem spore i silne społeczności !!!
        • stach.konwa Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 27.01.11, 18:04
          Tak? W Kownie też? To sprawdź. I od kiedy Grodno i Lwów to Litwa?
    • shiva772 W Białymstoku upamiętnią ofiary Holocaustu 27.01.11, 19:44
      Znowu się przygłupi podszywa pode mnie.
    • kiczkis Nowe "Świeto Narodowe" mamy?? 28.01.11, 14:19
      Autor: dorff 26.01.11, 18:20

a kiedy zostanie ustanowiony Międzynarodowy Dzień Pamięci Ofiar izraela ?
      w czasie II wojny światowej Niemcy mordowali żydów (...)
      ===========================================

- Niekoniecznie w czasie II-giej Wojny Światowej (jeśli dobrze pamiętam..), ale ofiarami Holocaustu - całkowitej eksterminacji - padli Prusowie i Jaćwingowie..

Też "upamiętnią" ofiary TEGO Holocaustu??

- Czy też tyczy to TYLKO II-giej Wojny Światowej.. - JEDYNIE II-giej Wojny Światowej.. - i WYŁĄCZNIE II-giej Wojny Światowej???
      • jerzyk.eu A co złego zrobili tobie Zydzi ? 28.01.11, 18:50
        Żyda ze świecą w Białymstoku szukać ale antysemityzm ma się mocno.
        • zaklad_utylizacji_szmalu Re: A co złego zrobili tobie Zydzi ? 28.01.11, 22:22
          jerzyk.eu napisał:

> Żyda ze świecą w Białymstoku szukać ale antysemityzm ma się mocno.
          Urojony w takich głowach jak twoja.
        • bogo2 gdzie w bialymstoku, antysemityzm ma sie mocno...! 04.02.11, 18:50
          pokaz mi, cokolwiek.... inaczej, nazwe cie oszczerca...!

jerzyk.eu napisał:

> Żyda ze świecą w Białymstoku szukać ale antysemityzm ma się mocno.
          • shiva772 Re: Proszę bardzo oto przykład: 04.02.11, 21:46
            forum.gazeta.pl/forum/w,52,121401974,121401974,Wystawa_wyklad_film_tak_upamietnia_ofiary_H_.html
            Każda inicjatywa która ma na celu upamiętnienie Żydów odrazu ma taki właśnie, "pozytywny" odzew. Nie jest to objaw antysemityzmu?
            A to, że Żydów w Białymstoku nie ma to jak można pokazać? Pokazać nic...trudna sztuka.
            • naattt Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 01:00
              Jak to ? Pokazać nic - trudna szuka ?
              Nie wstydź się żydówico swoich korzeni i nie wypisuj głupot !!!

shiva772 napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/w,52,121401974,121401974,Wystawa_wyklad_film_tak_upamietnia_ofiary_H_.html
              > Każda inicjatywa która ma na celu upamiętnienie Żydów odrazu ma taki właśnie, "
              > pozytywny" odzew. Nie jest to objaw antysemityzmu?
              > A to, że Żydów w Białymstoku nie ma to jak można pokazać? Pokazać nic...trudna
              > sztuka.
              • stach.konwa Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 07:28
                To może daj przykład i najpierw ujawnij swoje korzenie. Będzie to wielkie naukowe wydarzenie, bo sie okaże, że brakujące ogniwo teorii Dawina się odnalazło.
                • 141288bs Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 09:42
                  natt nie adresowal do ciebie.A swoja droga - jestes wielonikowcem.
                  • stach.konwa Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 11:24
                    Tak, oczywiście, wszystkie niki na tym formu są moje. Nawet ty to ja. Nie wiedziałeś o tym?
                    • 141288bs Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 15:40
                      Nie, nie wiedzialem o tym.
              • shiva772 Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 17:49
                :) Na tym forum powszechnie wiadomo jakie są moje korzenie bo wcale sie ich nie wstydzę. I nie są to korzenie żydowskie ale białoruskie.
                • 141288bs Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 18:19
                  Majac korzenie bialoruskie i pochodzenie z okolic Trzescianki,to powinnas wiedziec jak "tytuluje"
                  sie kobiety w tych okolicach.
                  • shiva772 Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 19:33
                    Ooo to ciekawe a ty niby skąd wiesz? Na żniwa tam jeździłeś może? Dobrze by było gdybyś przestał mnie "zaczepiać" bo mam do ciebie stosunek dokładnie taki sam jak do swojego ucznia z głębokim upośledzeniem: ciepło i zrozumienie. Nie jesteś w stanie mnie zdenerwować ani obrazić choćbyś nie wiem co tu wypisywał: poprostu rozumiem, że nie jesteś w stanie ogarnąć niektórych spraw.
                    • 141288bs Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 20:59
                      Odpowiedzialem ci na zarzut braku szacunku, a nie w zamiarze zdenerwowania.Co do stosunku
                      twego,...to twoja prywatna sprawa i nie mam zamiaru jej"ogarnac".
            • bogo2 Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 19:30
              nie, niechec do zydow , nie jest objawem antysemityzmu....!!!

shiva772 napisała:

> Każda inicjatywa która ma na celu upamiętnienie Żydów odrazu ma taki właśnie, "
              > pozytywny" odzew. Nie jest to objaw antysemityzmu?(...)
              • shiva772 Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 19:36
                Za wikipedią:
                Antysemityzm – antyspołeczne uprzedzenie, nienawiść, wrogość i dyskryminacja Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa. Ekstremalny antysemityzm głosiła ideologia niemieckiego nazizmu, doprowadzając do próby wyniszczenia narodu żydowskiego w okupowanej Europie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Ta "niechęć" prowadzi od lat do dyskryminowania Żydów, przejawem tej "niechęci" jest chociażby brak zrozumienia dla faktu, że żyli tu z nami setki lat, pracowali na ten kraj i stanowią integralną część naszej historii, że nie trzeba ich upamiętniać itd. To jest antysemityzm.
                • bogo2 Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 20:07
                  wychodzi na to, ze antysemityzm, to historycznie, to mozna definjowac jak sie patrzy...!!!

shiva772 napisała: (...)

> Ta "niechęć" prowadzi od lat do dyskryminowania Żydów, przejawem tej "niechęci"
                  > jest chociażby brak zrozumienia dla faktu, że żyli tu z nami setki lat, pracow
                  > ali na ten kraj i stanowią integralną część naszej historii, że nie trzeba ich
                  > upamiętniać itd. To jest antysemityzm.
                  >
                  >
                  • stach.konwa Re: Proszę bardzo oto przykład: 05.02.11, 21:05
                    wychodzi na to, ze antysemityzm, to historycznie, to mozna definjowac jak sie p
                    > atrzy...!!!
                    ------
                    Twoja definicja to jak definicja instalacji pani Abakanowicz. Srednio wiarygodna
                    • bogo2 z niecierpliwoscia czekam twojej... :? 11.02.11, 15:36

stach.konwa napisał:

> Twoja definicja to jak definicja instalacji pani Abakanowicz. Srednio wiarygodna(...)
          • bogo2 gdzie jerzyk.eu... gdzie oszczerco....! 11.02.11, 16:17

bogo2 napisał:

> pokaz mi, cokolwiek.... inaczej, nazwe cie oszczerca...!
            >
            > jerzyk.eu napisał:
            >
            > > Żyda ze świecą w Białymstoku szukać ale antysemityzm ma się mocno.
      • 141288bs Re: Nowe "Świeto Narodowe" mamy?? 29.01.11, 08:19
        Holocaust scisle wiaze sie z narodem zydowskim,inne narody sa poza nim.
        • kiczkis Re: Nowe "Świeto Narodowe" mamy?? 29.01.11, 11:22
          141288bs napisał:

> Holocaust scisle wiaze sie z narodem zydowskim,inne narody sa poza nim.
          ==================================================

Niesłychanie.. frapujące!!

- I kto o tym zadecydował?? - Czyżby sami.. Żydzi???

Pomijając całą grecko-łacińską etymologie tegoż terminu - oznacza on "OFIARĘ całopalną", a biorąc pod rozwagę całkowitą ilość żydowskich OFIAR w II-giej WS - ci "złożeni w całopalnej ofierze" stanowili nieznaczny procent tych Żydów, którzy stracili życie podczas II-giej WS..

- Jest inne.. trafniejsze określenie tego co się stało wówczas.. - To żydowski termin "Szoa" - znany doskonale w angielskiej wersji jako "Shoah". - Zaś polski.. i UŻYWANY - pełnoprawny odpowiednik "Szoa"(Shoah) - to polskie "ZAGŁADA"..

- Jeśli zatem "Szoa".. - "Shoah".. i "Zagłada"SYNONIMAMI terminu "Holocaust", to równie dobrze mogę odnieść ten termin do CAŁKOWITEJ ZAGŁADY Prusów i Jaćwingów..

Nawet wtedy.. jeśli Żydzi (jak np. różne forumowe "shivy" i "kunefki" - e tutti quanti..) będą nawoływać do HOLOCAUSTU mojej osoby..

(A nie jestem pewien czy Polakom o takie akurat "Święto Narodowe" by chodziło.. - I bynajmniej nie świętujące zagłady Prusów i Jaćwingów..)
          • stach.konwa Re: Nowe "Świeto Narodowe" mamy?? 30.01.11, 11:55
            zaraz tam holokaustu twojej osoby. Wystarczy cię w cyrku zatrudnić. I zarobisz, i ludzie będą mieli uciechę, i jeszcze ci się zda, że robisz na intelektualne pięć minut :)
    • bogo2 wybacz, ja jestem... 03.02.11, 16:37
      chociaz zydem nie jestem i zyje w melbourne.... ;)

dorff napisał: (...)

> Są historią, którą nikt nie jest zainteresowany oprócz samych żydów...
    • bogo2 Re: Wystawa, wykład, film - tak upamiętnią ofiary 03.02.11, 17:07

widzisz , ja bym zapytal zupelnie inaczej....?
      czy bialystok musi obchodzic miedzynarodowy dzien pamieci ofiar holocaustu....?
      to co zostalo, gdzies tam ustanowione , szesc lat temu, przez kogos tam...!
      moim zdaniem , nie musi...!

z artykulu....
      Z 50 tysięcy Żydów, żyjących przed wojną w Białymstoku i okolicach przeżyło niespełna 7 tysięcy. W czwartek przypada Międzynarodowy Dzień Pamięci Ofiar Holocaustu, ustanowiony sześć lat temu. Ale w naszym mieście będzie obchodzony po raz pierwszy.

dorff napisał:

> a kiedy zostanie ustanowiony Międzynarodowy Dzień Pamięci Ofiar izraela ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka