Dodaj do ulubionych

Na podbój Europy

IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 30.05.03, 16:21
dzika swinia w sosie szarym - stara kuchnia polska laczy sie z
dzisiejsza kultura polska
Obserwuj wątek
    • Gość: mamba Re: Na podbój Europy IP: *.swipnet.se 31.05.03, 23:21
      bigos jest typowo polski a ponadto pyszny!!!
      • Gość: Maria Re: Na podbój Europy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 23:37
        Jugosłowianie tak samo jak i my gotują bigos. Dlatego jest pytanie, czy bigos
        jest typowo polski?
        Maria
        • Gość: vonprzemas Re: Na podbój Europy IP: *.chello.pl 14.06.03, 20:16
          Bigisem jest sauerkraut w Niemczech i to samo czyli choucroute w Alzacji i
          Francji
          P.
      • Gość: kluba1 Re: Na podbój Europy IP: *.we.client2.attbi.com 06.06.03, 21:13
        Gość portalu: mamba napisał(a):

> bigos jest typowo polski a ponadto pyszny!!!
        Zgadzam sie ale chodzi o zaprezentowanie polskiej kuchni w swiecie. Zapewniam
        ze bigos w wielu miejscach zostanie uznany za niejadalny. Przede wszystkim
        jest to potrawa ciezka, nie nadajaca sie w miejscach gdzie panuja upaly a poza
        tym wiekszosc cudzoziemcow uwaza, ze kiszona kapusta to po prostu " zepsuta
        kapusta" zasmiardla !!- W zasazdie uwazam ze trudno jest znalezc
        danie "wylacznie " polskie gdyz kuchnia polska( jak wiekszosc kuchni krajow
        wschodnio i srodkowo - europejskich) jest zlepkiem potraw z wielu innych krajow
        lub zawiera potrawy w bardzo zblizonej wersji do portaw krajow sasiednich.
        Wydaje mi sie, ze " bardzo polskie " sa zrazy zawijane i krupnik + ciasto ze
        sliwkami lub rabarbarem , ale moge sie mylic. Niestety , ani krupnik ani zrazy
        nie osiagna za granica takiego poziomu popularnosci jak pizza lub spagietti
        osiagnely w zasadzie na calym swiecie.
        • hania_76 zrazy 06.06.03, 21:19
          Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> Gość portalu: mamba napisał(a):
          >> Wydaje mi sie, ze " bardzo polskie " sa zrazy zawijane i krupnik + ciasto
          ze
          > sliwkami lub rabarbarem , ale moge sie mylic.

Kluba, zrazy są znane i z Litwy i z Górnego Śląska (tam występują jako
          rolady), więc znów nie do końca "czyste etnicznie" ;-)
    • Gość: AMG Re: Na podbój Europy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 23:49
      I po co to wymyślać takie dziwolągi? Jest tyle polskich
      wyśmienitych,od pokoleń sprawdzonych dań, choćby zwykłe placki
      ziemiaczane. Trzeba tylko te dania po prostu dobrze wykonać.
      Proszę zajrzeć do dawnych polskich książek kucharskich np
      Czernowej, "Kuchnia kossowska" i in.
      Amg
      • Gość: Linn Re: Na podbój Europy IP: *.dialup.tiscali.it 06.06.03, 07:00
        Popieram. Wlochow nie doscigniemy, ale probowac nalezy. Przede wszystkim
        wprowadzmy na rynki europejskie chocny kilka produktow spozywczych.
      • Gość: Ziuta Jestem za plackami ziemniaczanymi !!!!! IP: *.cm.chello.no 07.06.03, 10:56
        To moze sie przyjac ! Latwo dostepne, wszedzie uzywane skladniki. Szybko i latwo
        przygotowywane, dlatego nadaja sie do popularyzacji na rowni z frytkami, hot dogami,
        hamburgerami czy pizza (fast food).
        STANOWCZO JESTEM ZA PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI !!!!
        Moga tez byc racuchy !
        • Gość: hania Re: Jestem za plackami ziemniaczanymi !!!!! IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 07.06.03, 17:11
          pizza (fast food).

> STANOWCZO JESTEM ZA PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI !!!!
          placki ziemniaczane niestety nie sa typowo polskie na swiecie nazywaja je rösti
          i wydaje mi sie za makarony wloskie tak naprawde tez pochodza ze wshodu
          ale ...to bylo taak dawno.

mysle ze to francuskiej i tureckiej kuchni nikt nie przegoni sa to kuchnie na
          ktorych opieraja sie najlepsi kucharze. kuchnia wloska jest niesamowicie znana
          i smaczna ale niestety do francuskiej daleko.

Dzika swinia w sosie szarym byla gruba aluzja do wielu "dorobkiewiczow"
          podruzujacych za granica zachowuja sie wlasnie tak jal moja propozycja na danie

co do polskiego to moze KOLACZ
          • aniutek Re: Jestem za plackami ziemniaczanymi !!!!! 15.06.03, 04:57
            a kielbasa???? a kielbasa to pies????
            nie tam zadne choriso, sausage czy parowa, nasza polska niedoscigniona kielbasa - taka sucha na przyklad, pachnaca, krucha - toz to bajka, albo kabanosik ::)))) z kawalkiem razowca i kiszonym ogorem - klasyka gatunku.
            a nasze zupy od krupniku mego ukochanego przez kapusniaki, barszcze kolorowe az do ziemniaczanej tudziez zacierkowa zwanej - wszyscy znajomi sie zachwycaja a narodowosci sa hmmmm roznej

a golabki ? a pierogi? a placki kartoflane? a krokiety z miesem ? a kasz gryczana ze skwarkami czy szpinakiem? a bitki wolowe? a schab ze sliwka, a sliwki w occcie? a gruszki w occie?
            a flaki? aaaaa jessussss tego jest do diabla i troche, naprawde mamy pyszna kuchnie, ktora ludziska na swiecie bardzo lubia tylko..... chyba nie umiemy sie sprzedac
            wiecie co bylam rok temu na Fancy Food Show w NYC, ludzie z calego swiata prezentowali smakolyki ze swych stron, byla tez delegacja polska....... rece i nogi opadaja. Wystawili ze 20 sloikow z czerwona kapusta, kiszona, ogorkami, jakies konserwy ( wszystko pozamykane ) jakies batoniki.... i tyle. bylo ich chyba z 7 osob, znudzonych, przesiaknietych dymem z palonych na zmiane ( bo na zewnatrz) papierosow.... plonelam ze wstydu i ucieklam bo jezor mnie swierzbil.
            mamy tyle do zaoferowania w dziedzinie klulinarnej, sa w PL ludzie potrafiacy swietnie i po polsku gotowac, sa doskonale przetwornie ( tu w Nowym Jorku w polskim sklep[ie mozna kupic sprowadzane z PL kielbasy, jogurty, sery, maslo....) sa ludzie potrafiacy nasz tradycje sprzedac ( Gesslerowa etc) dlaczego posyla sie grupe majacych wszystko gdzies ludzi z byle jakim towarem ???? dlaczego????
            • Gość: goldi Re: Jestem za plackami ziemniaczanymi !!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.06.03, 05:24
              aniutek napisała:

> a kielbasa???? a kielbasa to pies????
              > nie tam zadne choriso, sausage czy parowa, nasza polska niedoscigniona
              kielbasa
              > - taka sucha na przyklad, pachnaca, krucha - toz to bajka, albo
              kabanosik ::))
              > )) z kawalkiem razowca i kiszonym ogorem - klasyka gatunku.
              > a nasze zupy od krupniku mego ukochanego przez kapusniaki, barszcze kolorowe
              az
              > do ziemniaczanej tudziez zacierkowa zwanej - wszyscy znajomi sie zachwycaja
              a
              > narodowosci sa hmmmm roznej
              >
              > a golabki ? a pierogi? a placki kartoflane? a krokiety z miesem ? a kasz
              grycza
              > na ze skwarkami czy szpinakiem? a bitki wolowe? a schab ze sliwka, a sliwki w
              o
              > cccie? a gruszki w occie?
              > a flaki? aaaaa jessussss tego jest do diabla i troche, naprawde mamy pyszna
              kuc
              > hnie, ktora ludziska na swiecie bardzo lubia tylko..... chyba nie umiemy sie
              sp
              > rzedac
              > wiecie co bylam rok temu na Fancy Food Show w NYC, ludzie z calego swiata
              preze
              > ntowali smakolyki ze swych stron, byla tez delegacja polska....... rece i
              nogi
              > opadaja. Wystawili ze 20 sloikow z czerwona kapusta, kiszona, ogorkami,
              jakies
              > konserwy ( wszystko pozamykane ) jakies batoniki.... i tyle. bylo ich chyba z
              7
              > osob, znudzonych, przesiaknietych dymem z palonych na zmiane ( bo na
              zewnatrz)
              > papierosow.... plonelam ze wstydu i ucieklam bo jezor mnie swierzbil.
              > mamy tyle do zaoferowania w dziedzinie klulinarnej, sa w PL ludzie
              potrafiacy
              > swietnie i po polsku gotowac, sa doskonale przetwornie ( tu w Nowym Jorku w
              pol
              > skim sklep[ie mozna kupic sprowadzane z PL kielbasy, jogurty, sery,
              maslo....)
              > sa ludzie potrafiacy nasz tradycje sprzedac ( Gesslerowa etc) dlaczego posyla
              s
              > ie grupe majacych wszystko gdzies ludzi z byle jakim towarem ???? dlaczego????
              Kabanosy sa wegierskie i nazywaja sie tam kabanossi.
              • Gość: Senin Re: Jestem za plackami ziemniaczanymi !!!!! IP: *.prem.tmns.net.au 15.06.03, 05:56
                Gość portalu: goldi napisał(a):

> aniutek napisała:
                >
                >> Kabanosy sa wegierskie i nazywaja sie tam kabanossi.

a makaron jest chiski, a Wlosi go sprzedaja jako swoj!

To przeciez nie o to chodzi by sprzedawac potrawy "czyste etnicznie" bo takich
                NIE MA. Chodzi o to by zaprezentowac NASZA wersje tych potraw.
                Jak bedziemy tak wlos na czworo dzielic, to i pierogi gdzies tam z pewnoscia z
                Chin przywedrowaly, bo Chinczycy tez cos takiego maja, i Hindusi i inne nacje.
                Nie dajmy sie zwariowac!
                Polskie kabanosy sa tez inne (zapewne) niz wegierskie. Nasza tradycja
                kulinarna przeksztalcila je , zmienila i sa teraz polskim wyrobem w takiej
                formie w jakiej sa.

W sumie zgadzam sie z aniutkiem, jest tego sporo, tylko trzeba to sprzedac,
                ale zeby to sprzedac, to tzreba sie zaangazowac, pasjonowac tym, co sie robi,
                bo w przeciwnym razie - klapa!
                • Gość: hania Re: Jestem za plackami ziemniaczanymi !!!!! IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 15.06.03, 09:14
                  Chodzi o to by zaprezentowac NASZA wersje tych potraw.
                  > Polskie kabanosy sa tez inne (zapewne) niz wegierskie. Nasza tradycja
                  > kulinarna przeksztalcila je , zmienila i sa teraz polskim wyrobem w takiej
                  > formie w jakiej sa.
                  sprawa z eu jest taka: jezeli wegrzy wejda do eu i zarejesruja kabanossi jako
                  swoj specjal to polska nie bedzie juz mogla sprzedawac PODOBNEGO nawet produktu
                  pod identyczna nazwa.
                  niedawno w unii byl spor o ser feta produkowany przez grekow. dunczycy
                  produkuja tez taki ser ale eu nie zezwala zeby on tez nazywal sie feta.
          • Gość: Gal Re: Jestem za plackami ziemniaczanymi !!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 09:08
            Gość portalu: hania napisał(a):

> placki ziemniaczane niestety nie sa typowo polskie na swiecie nazywaja je
            rösti

Roesti, to o ile wiem potrawa szwajcarska i mocno różni się od naszych placków
            ziemniaczanych bo robiona jest z b. grubo tartych surowych ziemniaków. Ale
            fakt, że placki ziemniaczane są nie tylko w Polsce.

Pzdr.
            Gal
      • Gość: rita Re: Na podbój Europy IP: *.ippt.gov.pl / 192.168.0.* 15.06.03, 12:24
        Gość portalu: AMG napisał(a):

> Jest tyle polskich
        > wyśmienitych,od pokoleń sprawdzonych dań, choćby zwykłe placki
        > ziemiaczane.

Witam,
        placki ziemniaczane popularne sa nie tylko w Polsce, np.na Bialorusi rowniez
        uznawane za potrawe narodowa.
        Chcialabym sie zapytac, czy buraczki smazone moze duszone(nie wiem jak sa
        przygotowywane)sa daniem polskim?
        pozdrawiam, rita.

• Gość: a Re: Na podbój Europy IP: *.srvsquid2.gln / localhost 16.06.03, 18:01
      moj francuski narzeczony uwielbia (!) schab ze sliwka, ruskie pierogi i chrzan.
      nienawidzi zas kaszy gryczanej, zasmazki z tarta bulka (np. do fasolki
      szparagowej)
      • Gość: senin Re: Na podbój Europy IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 09.09.03, 22:17
        wlasnie przeczytalam watek o podpiwku

A moze z podpiwkiem do Europy -i chyba nie tylko, bo wszedzie ostatnio moda na
        zdrowa zywnosc. I choc coca coli dlugo jeszcze nikt nie ruszy to dobrze byloby
        miec cos w zamian

Ciekawam dlaczego nikt nie wpadl na pomysl exportowania owego boskiego napoju?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka