Dodaj do ulubionych

Procesja Bożego Ciała

11.06.04, 16:47
Uroczystości katolickie z prawosłąwne odbywały się w tej samym czasie.
SWyglądało trochę jak pokaz siły ze strony katolicyzmu...
pozdr
Obserwuj wątek
    • alex.4 Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 16:48
      Przeraziły mnie dywany z janem Pawłem II na balkonach. Przecież to tylko
      człowiek. Czy nie jest to łąmanie pierwszego przykazania?????
      pozdr
      • oszolom.z.radia.rnariola Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 16:50
        wczoraj jak poszedłem o piątej rano do lodówki napić się czegoś, to ukazał mi
        się Jezus, a po prawej stronie Jan Paweł II, a po lewej Yoda i Ben Kenobi.

także nie grzesz synu takimi tekstami.
        • alex.4 Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 17:01
          nie ma juz dla ciebie zadnej nadziei...
          odkad weszłeś na ścieżke ciemnej strony mocy:)
          • oszolom.z.radia.rnariola Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 18:59
            alex.4 napisał:

> nie ma juz dla ciebie zadnej nadziei...
            > odkad weszłeś na ścieżke ciemnej strony mocy:)

nie tyle ciemnej co czarnej
        • waidek58 Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 17:02
          oszolom.z.radia.rnariola napisał:

> wczoraj jak poszedłem o piątej rano do lodówki to ukazał mi się alex. Zawsze
          > chciałem być protestantem jak on. W jego kściele mogę poślubić swojego
          > chopaka, bo z Cerkwii mnie wygnali a katoli nie znoszę

Nie wiem, co mogę ci poradzić. Najlepiej spotkaj się z alexem.
      • waldek58 Re: Procesja Bożego Ciała 12.06.04, 09:55
        alex.4 napisał:

> Przeraziły mnie dywany z janem Pawłem II na balkonach. Przecież to tylko
        > człowiek. Czy nie jest to łąmanie pierwszego przykazania?????
        > pozdr

Jaki człowiek? Jego w Polsce bardziej czci się niż Jezusa
        • oszolom.z.radia.rnariola Re: Procesja Bożego Ciała 12.06.04, 14:50
          waldek58 napisał:

> alex.4 napisał:
          >
          > > Przeraziły mnie dywany z janem Pawłem II na balkonach. Przecież to tylko
          > > człowiek. Czy nie jest to łąmanie pierwszego przykazania?????
          > > pozdr
          >
          >
          > Jaki człowiek? Jego w Polsce bardziej czci się niż Jezusa

No i bardzo słusznie - zasługuje na cześć tak samo jak Miriam Królowa Polski. A
          kto to w ogóle jest ten Jezus?
          • Gość: adam Re: Procesja Bożego Ciała IP: 217.153.182.* 12.06.04, 15:03
            Jezus jest Żydem którego wyjątkowo kochają antysemici
          • alex.4 Re: Procesja Bożego Ciała 12.06.04, 15:03
            jakiś Żyd.
            pozdr
          • santiago78 Re: Procesja Bożego Ciała 12.06.04, 15:06
            oszolom.z.radia.rnariola napisał:

> waldek58 napisał:
            >
            > > alex.4 napisał:
            > >
            > > > Przeraziły mnie dywany z janem Pawłem II na balkonach. Przecież to ty
            > lko
            > > > człowiek. Czy nie jest to łąmanie pierwszego przykazania?????
            > > > pozdr
            > >
            > >
            > > Jaki człowiek? Jego w Polsce bardziej czci się niż Jezusa
            >
            > No i bardzo słusznie - zasługuje na cześć tak samo jak Miriam Królowa Polski.
            A
            > kto to w ogóle jest ten Jezus?

pięknie gadacie....a raczej plujecie przed siebie...nie znajac celu
            ciekawe czy chociaż wiecie jak wyglada procesja?
            bo marsze pedałów zapewne znacie dogłębnie.....

a tka na marginesie
            oburzają was portrety JP2...
            obłudnicy...a stalina, gierka kto nosił, jeski nie wasi ojcowie?
            a czyje portrety trzymacie w domu? w portfelu?

pozwólcie katolikom wyznawać swą wiarę a nie tylko nienawiść siejecie...no ale
            to pewnie za trudne dla was, wychowanych w peerelu, pod czujnym okiem partii...

ja w tym roku nie byłem na procesji
            choc katolikiem nie jestem mam wobec nich szacunek, i akurat porcesje Bozego
            Ciała bardzo lubię i zawsze z przyjemnością sie przyglądam, jak starzy i
            schorowani ludzie podążają za krzyzem, jak uśmiechniete dziewczynki sypią
            kwiatki, jak młodzi ludzie nieśmiało ale w skupieniu idą, w coś wierzą, albo
            chcieliby uwierzyć, a moze po porstu przez szacunek dla przodków i tradycji.....
            • Gość: Pan Santiago Procesja Bożego Ciała - txt do ślepca alexa IP: 217.153.197.* 12.06.04, 15:09
              pięknie gadacie....a raczej plujecie przed siebie...nie znajac celu
              ciekawe czy chociaż wiecie jak wyglada procesja?
              bo marsze pedałów zapewne znacie dogłębnie.....

a tka na marginesie
              oburzają was portrety JP2...
              obłudnicy...a stalina, gierka kto nosił, jeski nie wasi ojcowie?
              a czyje portrety trzymacie w domu? w portfelu?

pozwólcie katolikom wyznawać swą wiarę a nie tylko nienawiść siejecie...no ale
              to pewnie za trudne dla was, wychowanych w peerelu, pod czujnym okiem partii...

ja w tym roku nie byłem na procesji
              choc katolikiem nie jestem mam wobec nich szacunek, i akurat porcesje Bozego
              Ciała bardzo lubię i zawsze z przyjemnością sie przyglądam, jak starzy i
              schorowani ludzie podążają za krzyzem, jak uśmiechniete dziewczynki sypią
              kwiatki, jak młodzi ludzie nieśmiało ale w skupieniu idą, w coś wierzą, albo
              chcieliby uwierzyć, a moze po porstu przez szacunek dla przodków i tradycji.....

• alex.4 Re: Procesja Bożego Ciała - txt do ślepca alexa 12.06.04, 15:13
                Szacunek dla tradycji, tylko co to ma wspólnego z RELIGIĄ???????
                Ja myślałem, że to ma mieć cokolwiek związek z katolicyzmem... a zresztą czy
                bycie katolikiem i narodowcem się nie wyklucza. Jak napisał pewienŻyd z tarsu o
                imieniu Saul zwany Paulus nie bedzie ni Żyda ni Greka. Wiec nie ma miejsca na
                nacjonalizm w chrześcijaństwie. Procesję to poganizacja chrześcijańśtwa. Ukłon w
                stronę rzymskiej czy greckiej religii pogańskiej. To trochę zabawne, aki żart
                historii:)
                • Gość: pan santiago Re: Procesja Bożego Ciała - txt do ślepca alexa IP: 212.122.214.* 12.06.04, 23:37
                  o czym kolego mówisz?
                  masz jakąspsychozę....włąściwie lkażdy twój post, każdy watek sprowadzasz do
                  przypiperzenia narodwców czy LPR....nieważne, ze nie ma to zwiażku z tematem....
                  freud by to wyjaśnił...gdyż zapewne wierzysz w jego brednie...

na marginesie, polecam ksiażkę porf. Bogumiła Grotta: "Nacjonalizm
                  chrześcijański"
                  najlkpesza w Polsce pozycja zajmujaca sie relacją miedzy ruchem narodowym a
                  katolicyzmem...pozbawiona emocji, rzetelenie ukazujaca problem....
                  no ale ty czytasz wyborczą...a to cholernie znieawla i skutecznie uniemozliwia
                  dojscie do prawdy....
    • oszolom.z.radia.bialystok Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 18:54
      alex.4 napisał:

> Uroczystości katolickie z prawosłąwne odbywały się w tej samym czasie.
      > SWyglądało trochę jak pokaz siły ze strony katolicyzmu...

Jakiś Ty tolerancjyjny, piewco tolerancji, obrońco uciśnionych.
      • alex.4 Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 20:09
        Pierwsi będą ostatnimi a ostatni pierwszymi
        Fundamentaliści katoliccy sa jak faryzeusze przestrzegaja litere prawa, ale nie
        widzą innego człowieka. Jesli komuś marzą się krucjaty (jak LPRowcom) to niech
        zastanowi się nad tymi słowami, które ziostały napiusane prawie 2000 lat temu:
        "obłudnicy dobrze prorokował o was Izajasz. Lud ten czci mnie wargami ale serce
        daleko jest ode mnie. Daremnie mi cześć oddają"

pozdr
        • oszolom.z.radia.rnariola Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 20:14
          to wszystko przez pieprzony Front Wyzwolenia Judei
    • aleks.4 Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 20:37
      Wiecie powiem wam cos, kiedys chcialem zostac ksiedzem ,ale ze wzgledu nam oj
      homoseksualizm nie przyjeli mnie do seminarium

pozdr
      • oszolom.z.radia.rnariola Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 20:51
        aleks.4 napisał:

> Wiecie powiem wam cos, kiedys chcialem zostac ksiedzem ,ale ze wzgledu nam oj
        > homoseksualizm nie przyjeli mnie do seminarium
        >
        > pozdr

było nie ukrywać tej informacji - wtedy nie ma problemu.
      • alex.5 Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 20:59
        Chyba popem! :-)

aleks.4 napisał:

> Wiecie powiem wam cos, kiedys chcialem zostac ksiedzem
        • waidek58 Re: Procesja Bożego Ciała 11.06.04, 21:50
          alex.5 napisał:

> Chyba popem! :-)
          >
          > aleks.4 napisał:
          >
          > > Wiecie powiem wam cos, kiedys chcialem zostac ksiedzem

Popi nie wpuszczaja kobiet na Gore Athos. Lepiej im we wlasnym gronie.
          • Gość: jarek-ny Re: Procesja Bożego Ciała IP: *.phil.east.verizon.net 12.06.04, 01:55
            Nie rozumie, co to znaczy demonstracja sily. Jak to sie konkretnie przejawialo?

Czy uczestnicy procesji niesli bejsbole i siekiery?
            • alex.4 Re: Procesja Bożego Ciała 12.06.04, 11:08
              Przemarsz główna ulicą miasta, zamnkniecie jego jest pokazem siły. Tak samo jak
              nie dogadanie sie z prawosławnymi co do terminu procesji.
              A na marginesie procesje pojawiły się bardzo póxno w kościele. W początkach
              chrześcijaństwa ich nie było. To jeden ze zwyczajów, który wprowadzili nawróceni
              poganie do kościoła.
              pozdr
              • santiago78 Czemu alex tak nienawidzisz Kościoła? 12.06.04, 14:49
                pytanie rzecz jasna nie znajdzie odpowiedzi....
                • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu alex tak nienawidzisz Kościoła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 23:54
                  Ja też wielu rzeczy nie lubię, ale on to przypadek kliniczny...
                  • alex.4 Re: Czemu alex tak nienawidzisz Kościoła? 13.06.04, 15:24
                    Dlaczego nienaiwdzę????
                    Czy uważasz, że nalezy milczyć kiedy ktoś popełnia błędy. Zresztą ja piętnuje
                    nie wiarę, ale zadufanie w sobie, złodziejstwo, pychę, zawiść, zazdrość i inne
                    grzechy któe są udziałęm tzw narodowych katolików, którzy nei mają nisc
                    wspólnego z religią chrześcijańską....
                    pozdr
                    • Gość: jarek-ny Re: Czemu alex tak nienawidzisz Kościoła? IP: *.phil.east.verizon.net 13.06.04, 18:43
                      alex napisal:

Szacunek dla tradycji, tylko co to ma wspólnego z RELIGIĄ???????

------------------------------------------------------------

Jak odpowiesz sobie uczciwie na to pytanie, to byc moze poczujesz ze twoja
                      nienawisc do katolikow zniknie. Latwiej ci bedzie zyc w tym kraju.
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu alex tak nienawidzisz Kościoła? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.06.04, 19:44
                      A co z Twoją słynną na całe forum tolerancją?
                      • Gość: jarek-ny Re: Czemu alex tak nienawidzisz Kościoła? IP: *.phil.east.verizon.net 13.06.04, 21:35
                        mam wielu przyjaciol innego wyznania. To sa dobrzy ludzie i prawdziwi Polacy.

Nie to co niektorzy moralni degeneraci na tym forum.
                        • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu alex tak nienawidzisz Kościoła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 21:50
                          Jarku - to było od Aleksa! Alex to piewca tolerancji na tym forum! ROTFL!

Pozdrawiam! :-)))
                        • oszo1om.z.radia.maryja a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 14.06.04, 00:57

• jarek-ny Re: Czemu alex tak nienawidzisz Kościoła? 14.06.04, 00:11
                        pozdrawiam
                        • jarek-ny a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 14.06.04, 02:36
                          Jezeli ojciec i matka tego nie przekazali, to ja tez nie podejmuje sie
                          wytlumaczyc.
                          • oszolom.z.radia.rnariola Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 14.06.04, 02:40
                            jarek-ny napisał:

> Jezeli ojciec i matka tego nie przekazali, to ja tez nie podejmuje sie
                            > wytlumaczyc.

wyszedłbyś na durnia, żebyś tłumaczył coś o czym nie masz pojęcia.
                            • jarek-ny Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 14.06.04, 03:15
                              To zaczyna sie od wierszyka - Kto ty jestes - Polak maly.

Pozniej jakies dziwne zaangazowanie emocjonalne w trylogie, Mickiewicza lub (do
                              wyboru) Slowackiego. Nawet "potworka" typu Czterej pancerni i pies nosisz w
                              sercu.

--------------------------------------------------------------
                              Nie - to jest zbyt obszerne i skomplikowane, by to wytlumaczyc.
                              • oszolom.z.radia.rnariola Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 14.06.04, 03:48
                                jarek-ny napisał:

> To zaczyna sie od wierszyka - Kto ty jestes - Polak maly.
                                >
                                > Pozniej jakies dziwne zaangazowanie emocjonalne w trylogie, Mickiewicza lub (do
                                >
                                > wyboru) Slowackiego. Nawet "potworka" typu Czterej pancerni i pies nosisz w
                                > sercu.
                                >
                                >
                                > --------------------------------------------------------------
                                > Nie - to jest zbyt obszerne i skomplikowane, by to wytlumaczyc.

rozumiem, że to po ucieczce z kraju. a przed?
                                • Gość: jarek-ny Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? IP: *.phil.east.verizon.net 14.06.04, 05:15
                                  to, o czym pisalem bylo oczywiscie przed moim wyjazdem (ucieczka??? - nie
                                  czulem sie bynajmniej scigany). Pobyt tu nie zmienil zasadniczo mojej
                                  odwiecznej sympatii do Polski. Moze troche jeszcze te sympatie umocnil.
                                  • oszolom.z.radia.rnariola Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 14.06.04, 05:27
                                    Gość portalu: jarek-ny napisał(a):

> to, o czym pisalem bylo oczywiscie przed moim wyjazdem (ucieczka??? - nie
                                    > czulem sie bynajmniej scigany). Pobyt tu nie zmienil zasadniczo mojej
                                    > odwiecznej sympatii do Polski. Moze troche jeszcze te sympatie umocnil.

no i jak się żyje? nie trzeba tkwić w tym talibowie, mieć doczynienia z tym
                                    wiecznie smutmym narodem, zarabiać normalną kasę i płacić podatki do skarbu
                                    obcego państwa. tak... to jest właśnie patriotyzm. po cholerę tkwić w tym gnoju.
                                    lepiej wyjechać do usa, czasem wypełnię swój patriotyczny obowiązek i napiszę
                                    jakiś bzdet (np. o patryjotycznych wierszykach) na polskim forum - tak... to
                                    zdecydowanie to.. to jest właśnie miłość do ojczyzny.
                                    • Gość: tidi Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? IP: *.proxy.aol.com 14.06.04, 06:20
                                      ... a skad to wszystko wiesz ? A moze bylo tak : ul. Sienkiewicza , mily Pan ,
                                      kawka , papierosek , propozycja "cos za cos " dla dobra kogos ...i jeszcze raz
                                      to samo /jako ostatnia szansa/ . NIE ! /bo nie wszyscy
                                      sa "lachami.z.radia.mariola"/
                                      Szanuj ludzi i nigdy Smieciu nie atakuj osob , ktorych nie znasz ! Pamietaj i
                                      przekaz to swoim dzieciom !
                                      • alex.4 Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 14.06.04, 10:51
                                        tradycja, czyli coś co ulega stałęj zmianie?
                                        Nie ma czegoś takiego jak trwała tradycja. Ta ulega stałej przemianie. Zresztą
                                        czy wszystko co tradycyjnie polskie musi być dobre i jest warte przekazania
                                        dalej? Na przykład powszechny brud, nie wyrzucanie śmieci do koszów, podwójna
                                        moralność itd
                                        pozdr
                                      • oszolom.z.radia.rnariola Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 14.06.04, 15:14
                                        Gość portalu: tidi napisał(a):

> ... a skad to wszystko wiesz ? A moze bylo tak : ul. Sienkiewicza , mily Pan ,
                                        >
                                        > kawka , papierosek , propozycja "cos za cos " dla dobra kogos ...i jeszcze raz
                                        > to samo /jako ostatnia szansa/ . NIE ! /bo nie wszyscy
                                        > sa "lachami.z.radia.mariola"/
                                        > Szanuj ludzi i nigdy Smieciu nie atakuj osob , ktorych nie znasz ! Pamietaj i
                                        > przekaz to swoim dzieciom

następny polak patryjota - półmózg z aol. to co wy nazywacie paytryjotyzmem w
                                        moim słowniku stoi pod hasłem obłuda.
                                        przekaże dzieciom, żeby nie brały cukierków od taki pedofili jak ty.
                                        • Gość: jarek-ny Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? IP: *.phil.east.verizon.net 15.06.04, 03:20
                                          Na jakiej podstawie twierdzisz, ze ty jedynie jestes inteligentny a inni to
                                          polmozgi?

Wiekszosc z tego forum uwaza, ze to ty mariola (tak cie nazywaja koledzy?)
                                          jestes o kilka poziomow nizej od przecietnej pod wzgledem intelektu nie mowiac
                                          juz o kulturze wypowiedzi.

Co do podatkow, to uwazam, ze sa zdecydowanie za wysokie a budzetowe pieniadze
                                          sa nagminnie marnotrawione i rozkradane. Dlatego wole tu zaplacic podatek a
                                          swoimi nadwyzkami dolarowymi rozkrecac koniunkture w Polsce.
                                          • oszolom.z.radia.rnariola Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 15.06.04, 06:21
                                            jedno jest pewne. to co ty nazywasz patriotyzmem w moim słowniku stoi pod "obłuda"
                                            • alex.4 Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 15.06.04, 16:43
                                              kazdy ma parwo żyć tam gdzie chce. Jeśli jarek wybrał USA to jego sprawa. To
                                              jest w porządku. Jarku nie jesteś w Polsce więc wielu rzeczy po prostu nie
                                              widzisz. Dlatego twój świat jest taki prosty, gdy jest on szary a nie czarno-
                                              biały. Może trochę masz też kompleksów że jesteś tam a nie tu?
                                              pozdr
                                              • Gość: jarek-ny Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? IP: *.phil.east.verizon.net 16.06.04, 03:46
                                                kompleksy? chcialbym, zeby to byly kompleksy.

Prawda jest jednak taka, ze trudno mi bedzie znalezc miejsce. Jak jestem tu,
                                                tesknie do Polski, jak w Polsce, tesknie za Stanami. Takie dozywocie bez prawa
                                                laski.

Co do "obludy", to jak juz pisalem, ze patriotyzm sie oplaca, bo wzbogaca
                                                duchowo, daje pewnosc siebie i sile. Kazdy oczywiscie moze miec inne poglady na
                                                ten temat.

• alex.4 Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 16.06.04, 16:15
                                                  masz problem peirwszego pokolenia emigrantów. Nie jesteś do końca z stamtąd,
                                                  ale nie jesteś juz stąd. Twoje dzieci już tego problemu miec nie bedą....
                                                  pozdr
                                                  • ivan.lukov Re: a po czym poznać Prawdziwego Polaka? 17.06.04, 16:14
                                                    alex - wszedles nie weszles...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka