sagramor 27.06.12, 11:34 hehe, fajny jest wojak na pierwszym zdjęciu niby przypadkiem podwijający rękaw obnażając pewnikiem zdobyczny zegarek :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
highly.sceptical Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 27.06.12, 11:47 Nie sądziłem, że ci szlachetni Wyzwoliciele, którym tyle zawdzięczamy którzy przynieśli nam na bagnetach Wolność i Demokrację, którzy zwalczyli niemieckich faszystów, którzy raz na zawsze skończyli z pańską polską, czworakami i analfabetyzmem – będą mieli aż tak plugawe, chamskie, zapijaczone, czerwone (dosłownie i w przenośni) mordy. Nie potrafię sobie poradzić z tym dysonansem. :( Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 27.06.12, 11:50 No cos ty - przeciez niejaki dodeni wyjasnil ze to hitlerowcy byli wyzwolicielami, a nie sowieci. Oni mieli przystojne twarzyczki, blond wloski, aryjskie rysy - jednym slowem wygladali jak wlasciwi wyzwoliciele. Odpowiedz Link Zgłoś
highly.sceptical Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 27.06.12, 12:01 > Oni mieli przystojne twarzyczki, blond wloski, aryjskie rysy > - jednym slowem wygladali jak wlasciwi wyzwoliciele. Masz rację, nie należy sądzić po wyglądzie... po prostu spodziewałem się, że obywatele czerwonoarmiści wyglądali nieco inaczej, bo słyszałem o nich wiele dobrego, jawili mi się jako szlachetni, zaczytujący się w dziełach Marksa i Lenina intelektualiści na białych koniach i w pięknych mundurach, używający przemocy, w tym seksualnej, z dużą niechęcią, rozumiejąc jednak jej dziejową konieczność – sam wiesz, jak pracuje wyobraźnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dodeni Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 27.06.12, 12:35 Jeden ma nawet piękną szablę, kradzioną z polskiego dworu z których kradli także kominki. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 27.06.12, 12:49 normalni, młodzi l;udzie ,wyrwani przez wojnę ode rodziin i codziennego zycia. a tu paru przygłupów-wolaków pokaZUJE JACY TO ONI SĄ PIEKNI I WSPANIALI. Odpowiedz Link Zgłoś
inetwarrior Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 27.06.12, 12:51 nasi rodzimi chłopi kradli piękne drewniane posadzki którymi palono w piecach. Czego to dowodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorro bis Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.maine.res.rr.com 27.06.12, 13:06 To dowodzi ze bylo zimno wojna i czyms trzeba bylo w piecu napalic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodeni Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.elpos.net 27.06.12, 13:41 Jak mogli palić w piecu jak Ruscy piece pokradli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienio Re Jak zwykle hitlerowskie mordy poza podejrzeniem IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 19:37 Ruscy? Przecież to Niemcy jak tylko zaczeli "wracać" do siebie to zaraz profilaktycznie zabrali wszystko s osiebie. Dzięki temu było co szabrować! Przez 5 lat nie działały sklepy a Niemcy gromadzili co tylko. Nie zwalajcie na Ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.183.196.33.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.06.12, 14:45 samochód z rurą na dachu to prototyp Katiuszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.12, 20:12 Bzdury czlowieku piszesz,gdyby nie ci ludzie to Polacy byli by przerobieni na nawoz na bauerskich polach. Poza tym polscy faceci do przystojniakow nie naleza. Polak po 40-tce ma urode kartofla z latajacymi chytrymi oczkami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 28.06.12, 03:15 Słowiańska uroda. Mieszkając w Holandii Polaków rozpoznaję niemal bezbłędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.12, 09:49 Tak samo jak autor bredzi coś o obliczach azjatyckich, to ty bredzisz o czerwonych. Pokaż no chociaż, którzy mają takie. Nawet tyle nie potrafisz. I zapamietaj sobie, że ludzie mają twarze. Odpowiedz Link Zgłoś
highly.sceptical Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 28.06.12, 11:50 > Tak samo jak autor bredzi coś o obliczach azjatyckich, to ty bredzisz o czerwonych. > Pokaż no chociaż, którzy mają takie. Nawet tyle nie potrafisz. > I zapamietaj sobie, że ludzie mają twarze. Jarek, daj spokój, co? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 27.06.12, 13:07 Nic dziwnego, że pozostałych przy życiu żołnierzy armii czerwonej Stalin po wojnie zesłał na Syberię - za dużo widzieli, no i jeszcze to bogactwo; zegarek, samochody, szabla... Oni mieli już wypaczone spojrzenie na komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodeni Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.elpos.net 27.06.12, 13:43 No co Ty, przecie to w ZSRR był "Raj"na ziemi gdzie żyło się dostatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merkury Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.vnet.wne.edu 27.06.12, 14:34 o nie kolego teraz jest "Raj" w Polsce co widac na ulicach, odeszli Rosjanie przyszli zydowscy amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 28.06.12, 03:24 ZSRR powstał na ruinach zacofanej Rosji. Po kilkudziesięciu latach ten kraj stał się potęgą militarną, naukową, kosmiczną i polityczną, choć po drodze doznał olbrzymich strat wojennych. Sponsorował komunistów w Azji, Afryce i Ameryce. Poziom życia ludności nie był niski - a w zestawieniu z carską Rosją był tam rzeczywiście raj. Upadł ZSRR - pojawiła się w Rosji gigantyczna nędza, bezdomność i przestępczość - ale też miliarderzy i oazy luksusu. Kapitalizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Kolega tak pisze jakby nie czytal Solzenicyna, i IP: *.dhcp.embarqhsd.net 28.06.12, 05:07 innych. ZSRR zaiste poszedl dosc szybko do przodu w latach 30tych, potem moze w 50tych. Nie zapominajmy jednak ze takze mialy tam miejsce cale dekady terroru, gdzie smierc, czy okrutna zsylka czaila sie na kazdym kroku. Dziesiatki miliony ludzi skazanych bylo na podstawie fikcyjnych wyrokow na niewolnictwo w Gulagu, gdzie zbudowano potege ZSRR poprzez budowe kanalow, zasiedlanie polnocy, eksploatacje kopaln, itd. Jesli te czasy az tak bardzo ci sie podobaja, to czy zamienilbys sie na miejsca z jednym z tych co to mieli wyrok 20 lat w Workucie za dowcip o Stalinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacap z Moskwy Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.pool.symbios.ru 27.06.12, 16:55 Mój dziadek powiedział, że on i jego koledzy żołnierze wiedzieli, że bogaci żyją w krajach europejskich, ponieważ są one europejskich (i nie dlatego, że nie ma komunizmu w Europie). Mieli dużo dorosłych mężczyzn, którzy dorastali w carskiej Rosji, a także nie miał bogactwa (tylko więcej żywności niż w czasach stalinowskich). Tak, tak, Żołnierze byli w Europie, oczywiście, zesłany na Syberię :)) W rzeczywistości, ściśle mówiąc, młody i bez rodzin "skazany", aby kontynuować do pozostania w Europie. Mój dziadek służył w Niemczech od 1945 do końca 1951 roku - w różnych miastach (Berlin, Lipsk, Brandenburgia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 19:33 To przecież dzieci, poczytajcie "Rzeźnię numer 5" . Szkoda mi ich tak samo jak naszych. Pewnie kilka dni po zrobieniu fotek zginęli. Winni byli ci na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paralizator Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.awakom.net 28.06.12, 08:56 Czy Ty wiesz o czym była "Rzeźnia nr 5"? Pomyliło Ci się z książką "Zapiski oficera armii czerwonej" Odpowiedz Link Zgłoś
mks82 Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 27.06.12, 13:51 Tak patrze na te twarze i się zastanawiam ile ci żołnierze zgwałcili kobiet , dziewczyn i dziewczynek. Ocenia sie że ofiarą gwałtów (często brutalnych, zbiorowych itp.) padło ze strony sowietów ok. 2 miliony Niemek, kilkaset tysięcy Polek i innych. Gwałcili nawet Rosjanki świeżo "wyzwolone" z niemieckich obozów. Mój dziadek w czasie "wyzwolenia" w 1945 r., musiał przez 3 tygodnie trzymać swoje 3 siostry w piwnicy. Na szczęście sowieci ich nie znaleźli (znaleźli za to zegarek, rower, konia ...) Polecam "Zapiski oficera Armii Czerwonej" S. Piaseckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dodeni Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 27.06.12, 14:44 Gdyby Twego dziadka babcia przeżyła wojnę to też musiałby ją ukrywać w piwnicy . Czerwonoarmiści często gwałcili staruszki w wieku powyżej 70 lat nie wspominając o dziewczynkach poniżej 16 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 zdjęcie nr 2- ruski z zegarkiem 27.06.12, 14:54 ciekawe, komu zajumał............. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku oczywiście Polacy ab-so-lut-nie nie gwałcili;-) 27.06.12, 18:30 KAŻDA armia gwałci Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 ciebie proboszcz gwałcić nie musiał, palancie... 27.06.12, 18:59 mks82 napisał: > Tak patrze na te twarze i się zastanawiam ile ci żołnierze zgwałcili kobiet , d > ziewczyn i dziewczynek. Ocenia sie że ofiarą gwałtów (często brutalnych, zbioro > wych itp.) padło ze strony sowietów ok. 2 miliony Niemek, kilkaset tysięcy Pole > k i innych. Gwałcili nawet Rosjanki świeżo "wyzwolone" z niemieckich obozów. > Mój dziadek w czasie "wyzwolenia" w 1945 r., musiał przez 3 tygodnie trzymać sw > oje 3 siostry w piwnicy. Na szczęście sowieci ich nie znaleźli (znaleźli za to > zegarek, rower, konia ...) > Polecam "Zapiski oficera Armii Czerwonej" S. Piaseckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
erle2 Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 27.06.12, 20:49 mks82 napisał: > Mój dziadek w czasie "wyzwolenia" w 1945 r., musiał przez 3 tygodnie trzymać sw > oje 3 siostry w piwnicy. Na szczęście sowieci ich nie znaleźli (znaleźli za to > zegarek, rower, konia ...) oraz koze, ktora zgwalcili i tak przyszedl na swiat ubiquitousghost88... Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit1 Wnuk Krasnoarmiejca 27.06.12, 15:52 A wy ja patrzę zazdroszczycie, bo sami tylko uciekać ta szczekać możecie... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Re: Wnuk Krasnoarmiejca 27.06.12, 16:21 moskowit1 napisał(a): > A wy ja patrzę zazdroszczycie, bo sami tylko uciekać ta szczekać możecie... Pacz, pacz :) My nie zazdrościmy bo nie ma czego. A gdybyś WNUKU znał historię, to byś wiedział o armii Andersa i armii Berlinga oraz dywizjonach lotniczych w Anglii. Oni znali zegarki naręczne juz przed wojną, a bitni byli na równi z Rosjanami. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 dupku naręczny, naucz się wreszcie polskiego!... 27.06.12, 18:54 kapitan_kloss napisał: > moskowit1 napisał(a): > > > A wy ja patrzę zazdroszczycie, bo sami tylko uciekać ta szczekać możecie. > .. > > Pacz, pacz :) > My nie zazdrościmy bo nie ma czego. A gdybyś WNUKU znał historię, to byś wiedzi > ał o armii Andersa i armii Berlinga oraz dywizjonach lotniczych w Anglii. Oni z > nali zegarki naręczne juz przed wojną, a bitni byli na równi z Rosjanami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Wnuk Krasnoarmiejca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 19:31 To przecież dzieci, poczytajcie "Rzeźnię numer 5" . Szkoda mi ich tak samo jak naszych. Winni byli ci na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnuk akowca Re: Wnuk Krasnoarmiejca IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.06.12, 21:11 Polacy przynajmniej nie wyżynali bezbronnych. Trochę honoru patałachu. Do mateczki Rossiji wracaj jak ci tu źle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wnuk ulana z 1920 Gdyby wam Amerykanie materialu wojennego IP: *.dhcp.embarqhsd.net 28.06.12, 04:45 i zarla z Lend Lease nie przysylali, to bys dzisiaj w majatku o bauera gnoj przerzucal. I tyle z tego waszego zwyciestwa. A propos uciekania, to chyba tak pieknie jak wy w 1941 to chyba zadna armia swiata nigdy nie uciekala, czasami setki kilometrow na dzien, i setki tysiecy jencow. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Babcia ci nie wspominała, kto za ułana w domciu.. 28.06.12, 10:05 ...urzędował do czasu jego powrotu zwycięskiego z wojenki z bolszewikami? Takich "wnusiów ułanów" w Polsce jak mrówków... Gość portalu: Wnuk ulana z 1920 napisał(a): > i zarla z Lend Lease nie przysylali, to bys dzisiaj w majatku o bauera gnoj prz > erzucal. I tyle z tego waszego zwyciestwa. A propos uciekania, to chyba tak > pieknie jak wy w 1941 to chyba zadna armia swiata nigdy nie uciekala, czasami s > etki kilometrow na dzien, i setki tysiecy jencow. Odpowiedz Link Zgłoś
rum11 Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 27.06.12, 16:48 sam ciekaw jestem co mogli myśleć wówczas ci bardzo młodzi czerwonoarmijcy.Ciekawe czy choć trochę mieli pojęcie,że wypędzając kosztem wielu ofiar czarną niemiecką okupacyjną zarazę,przynieśli na lufach swych dział i karabinów swoją czerwoną okupacyjną zarazę.O jednym wszakże warto pamiętać,że czarna niemiecka zaraza trwała ok.5 lat a czerwona sowiecka zaraza trwała ok.50 lat.Skutki obu odczuwamu do dzisiaj,tą drugą czerwoną szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość4 Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: 95.108.98.* 27.06.12, 18:28 gdyby nie ta czerwona zaraza to ty jako" polnisze szwajne" miałbyś tylko jedno wyjśćie cyklon b i przez komin . cała rasa słowiańska jako rasa podludzi była przeznaczona do likwidacji zaraz po Żydach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TdB Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.06.12, 22:26 I to jest akurat prawda... Chwali się Niemców - nie wiem czemu, o Rosjanach jest tylko źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.12, 22:49 Cyt: "co mogli myśleć wówczas ci bardzo młodzi czerwonoarmijcy". Czerwonoarmijcy nic nie mogli myśleć , bo mieli strzelać do wroga i wykonywać, rozkazy. Jak taki zaczął samodzielnie myśleć to dostawał kulkę od NKWD i tyle. Poza tym myślisz, że takiemu zwykłemu żołnierzowi zależało na wyzwalaniu Polski, jak mógł u siebie we względnym spokoju siedzieć i głowy na kule nie wystawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Ale ty się za to namyśliła/eś porządnie... 28.06.12, 10:09 Gość portalu: luk napisał(a): > Cyt: "co mogli myśleć wówczas ci bardzo młodzi czerwonoarmijcy". > > Czerwonoarmijcy nic nie mogli myśleć , bo mieli strzelać do wroga i wykonywać, > rozkazy. Jak taki zaczął samodzielnie myśleć to dostawał kulkę od NKWD i tyle. > Poza tym myślisz, że takiemu zwykłemu żołnierzowi zależało na wyzwalaniu Polsk > i, jak mógł u siebie we względnym spokoju siedzieć i głowy na kule nie wystawia > ć. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku pani Monika pisze z poczuciem wyższości.... 27.06.12, 18:28 a skoro pani Monika, młoda dziennikarka mieszka tam gdzie mieszka to ciekawe czy wie ile jakiej krwi w niej płynie;-) ten teren przeleciały w XX w. 4 (a może i 6) armie w te i nazad a narodowości w cywilu mieszało się co najmniej też tyle (plus Żydzi) i babki mogłyby niejedno opowiedzieć o "siermiężnym wyglądzie" i azjatyckim także swych kawalerów - na siłę lub po dobremu Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Monika cierpi na niedosyt tego "o siermiężnym... 27.06.12, 18:50 ...wyglądzie", o którym jej babcia całą prawdę... przemilczała. A dlaczego? A no bo "No sex, we are... British!". Wnusia i dziś by takiemu w ramiona poleciała - a tu nici, tylko to nasze ukochane bydło kibolowe, krzyżami i szalikami wymachuj. ące No cóż, każdy wymachuje tym, na co zasłużył... q-ku napisał: > a skoro pani Monika, młoda dziennikarka mieszka tam gdzie mieszka to ciekawe cz > y wie ile jakiej krwi w niej płynie;-) > > ten teren przeleciały w XX w. 4 (a może i 6) armie w te i nazad a narodowości w > cywilu mieszało się co najmniej też tyle (plus Żydzi) > > i babki mogłyby niejedno opowiedzieć o "siermiężnym wyglądzie" i azjatyckim tak > że swych kawalerów - na siłę lub po dobremu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 19:31 To przecież dzieci, poczytajcie "Rzeźnię numer 5" . Szkoda mi ich tak samo jak naszych. Winni byli ci na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienio Re: Koniec kulturalnych szwabów IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 19:51 Nie rozczulaj się. Przeczytałem z nieświadomości, zaraz wyrzuciłem na makulaturę. Nieszczęśliwi Niemcy? To powód do radości. Czekam na art w dodatku histroycznym opisujący jaki planowano koniec szwabom Odpowiedz Link Zgłoś
dodeni Przyjdą nocą, zgwałcą srodze Kryj się, kryj! 27.06.12, 20:00 Hej dziewczyno! Hej niebogo! Jakieś wojsko idzie drogą! Schowaj pieniądze, schowaj zegarek! Kryj się, kryj! A ja myślałem, że to oni, Że to banda bandę goni, A to Czerwoni! Czerwoni! Kryj się, kryj! A ten gruby, co na przedzie Na kradzionym koniu jedzie, To Rokosowski, marszałek polski! Kryj się, kryj! A ja myślałem, że to śmieci, Że to gó... z nieba leci, A to Sowieci! Sowieci! Kryj się, kryj! Przyjdą nocą {eja!}, zgwałcą srodze, Na kradzionej gdzieś podłodze, Zostawią z dzieckiem! Dzieckiem radzieckiem! Kryj się, kryj! A ja myślałem, że to trzewik, Że to kryty słomą chlewik, A to Bolszewik! Bolszewik! Kryj się, kryj! A ja myślałem, że to oni, Że to banda bandę goni, A to Czerwoni! Czerwoni! Kryj się, kryj! A ja myślałem, że to śmieci, Że to gó... z nieba leci! A to Sowieci! Sowieci! Kryj się, kryj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Przyjdą nocą, - dodeni? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.12, 09:42 Poćwicz najpierw dziecko język polski. Chyba, że dodeni to już nie dziecko tylko jakiś "polskojęzyczny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Szabla jest polska to i zegarek też "trofiejny" IP: *.toya.net.pl 27.06.12, 21:55 Ciekawe czy obciął rękę, żeby go zdjąć :) POLECAM KSIĄŻKĘ SERGIUSZA PIASECKIEGO - "Z PAMIĘTNIKA OFICERA ARMII CZERWONEJ" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paralizator Fotografie to doskonałe uzupełnienie ksiązki IP: *.awakom.net 28.06.12, 08:58 "Zapiski oficera Armii Czerwonej" S. Piaseckiego :D Odpowiedz Link Zgłoś
mks82 Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 27.06.12, 22:07 Oczywiście, ze każda armia popełniała zbrodnie wojenne, również Amerykanie Polacy czy Włosi. Jednak 3 armie: sowiecka, Wermacht i japońska popełniały zbrodnie masowo, planowo i z pełnym poparciem przełożonych. Wszędzie gwałcili i kradli ale skala na jaką masowych gwałtów, w tym na dzieciach popełniali sowieci przerastała wielokrotnie wszystkie inne armie razem wzięte. to była w swej masie brudna, pijana, brutalna, zmarznieta i głodna dzicz, w większości z kołchozów którzy dopiero w Polsce a jeszcze bardziej w Niemczech zobaczyli masło, cukier, biały chleb, kiełbasę, wanny, bieliznę, zegarki, dywany itp. cale życie spęzali w lepiankach lub komunalkach, w terrorze, głodzie, brudzie i ciężkiej pracy. To co powtarzam, na masową skalę wyrabiali czerwonoarmiści czy Wermacht (choć Niemcom nie wolno było gwałcić, ale już zabijać czemu nie) wyraźnie odróżnia ich od innych walczących armii. i nie przemawia do mnie argument, że sowieci nas wyzwolili, bo przecież gdyby w 39 r., wspólnie z Hitlerem nie napadli na Polskę i nie wywołali II wojny o by nie musieli nikogo wyzwalać, sami narobili bałaganu. Odpowiedz Link Zgłoś
roo72 Ortografia! 28.06.12, 01:09 "40.-tych" - rany boskie.. jeżeli pisownia takich trudnych rzeczy sprawia wam w redakcji problemy to proszę przyjmijcie do pracy jakiegoś bezrobotnego po polonistyce albo po prostu piszcie słowami.. Ręce opadają. -- Artificial intelligence is no match for natural stupidity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjusz_lulejko Re: Ortografia! IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 28.06.12, 09:05 Oczywiscie, iz wszystko jest w dyskusji wazne i ortografia i fakty. A juz w dyskusji o historii fakty sa warunkiem nie do dyskusji. A tu, na bialostockim forum, pojawil sie lis farbowany, ktory cos tam zlorzeczy - wbrew faktom. Podpisuje sie niezwykle "swiatowo", bo po angielsku "ubiquitous-ghost" lecz z tego co pisze i natezenia nienawisci do wszystkiego co polskie powinien sie raczej podpisywac z ruska - jako "wiezdiesuszczije prividjenije" (zmora). Bo on opisuje swoj odruch wymiotny, ktory mu sie kojarzy zawsze z "niewdziecznymi" Polakami. A poniewaz ja osobiscie mam uraz do lisow farbowanych to chcialoby sie przypomniec sowieckiemu liskowi chytruskowi chocby pare faktow. Faktow z historii rodzinnej a nie wzietych z zaklamanych do cna ksiazek o historii kraju wydawanych w okupowanej przez Sowietow Polsce od roku 1948. Czy to pomoze komus, kto tak nienawidzi Polakow? Ale tez niech on nie liczy, ze ktos kupi od niego obraz Sowietow jako dobrodusznych "wyzwolicieli", ktory to zaczeto malowac w ksiazkach wydawanych za czasow sowieckiego Imprimatur. ... Juz w pare dni po przekazaniu Bialegostoku przez Wehrmacht wojskom rosyjskim tj., po 22 wrzesnia 1939 roku zaczely sie nachodzenia pijanych soldatow (minimum w trojkach - "Boh trojku lubit'"), po domach. Bardzo szybko mieszkancy zorientowali sie, ze kazda kobieta moze stac sie ofiara pijanych zlodziei z pepeszami. Mieszkancy z wielu wiekszych ulic organizowali czujki by informowac reszte okrzykiem "Ida!". Chowano dziewczynki w piwniczkach, na strychach, drwalkach, pod podlogami w przygotowanych skrytkach... Co sobie wypatrzyli i zabierali do swoich soldackich workow, ktore kazdy z nich mial na plecach a co niby mialo przypominac plecak, to po wsze wieki ich. W dzien gdy sie szlo po zakupy w kazdej chwili mozna bylo byc zatrzymanym przez pijanego soldata, ktory celujac pepesze na delikwenta wykrzykiwal "pakazat' ruki!" (odslonic rece) , bo najwiekszym trofeum dla tych pijanych bandytow byly zegarki ("czasy"). Poniewaz Bialostoczanie byli ludzmi inteligentnymi, wielu, wychodzac za sprawunkami zapinalo zegarki wokol swoich kostek, na nogach! Jakiez bylo zdumienie pijanych "molojcow", gdy kiedys przy gruntownym przeszukiwaniu zlapanego Polaka, jeden z nich odkryl-byl zegarek na nodze! Zlapany, nie w ciemie bity, na pytanie pijanych z pepeszami - "a eto szto?" (co to takiego?), z iscie bialostocka brawura odpowiedzial: "noznyje czasy" (zegarek na-nozny). Prawdopodobnie juz po 6-sciu miesiacach w Bialymstoku, co bardziej rozgarnieci okupanci z czerwonymi gwiazdkami na furazkach, do innych pytan dodawali takze pytanie o "noznyje czasy". Ten wredny lisek malowany cos tam chrzani o nastepnym uderzeniu Rosjan(?), Sowietow(?), na "niewdziecznych" Polakow. Czyzby uwazal, jak na Czekiste przystalo, ze bedac skrzywdzonym Polakiem, nikt z nich nie ma prawa nawet wspomniec o sowieckim piekle? Pieklo to zostalo zbudowane na tej ziemi, a nie czyjejs innej, rekami malojcow z furazkami z gwiazda. Ponadto, gdy trafila kosa na kamien, i Hitler uderzyl w swojego, dotad najwierniejszego sojusznika w rozbojach, Stalina, ten, autentycznie pokazal gdzie ma swoich Czerwonoarmiejcow. "Pagib Maxim? - I czort s' nim!". Pamietam takze z opowiesci rodzinnych, jak tysiace Sowietow poddawaly sie bez walki, lepiej wyszkolonym zolnierzom Wehrmachtu po pamietnym 22 czerwca 1941 roku i jak Niemcy nawet niedaleko Bialegostoku zalozyli oboz jeniecki. Juz po kilku tygodniach Bialostoczanie zorientowali sie, ze w tym obozie dlla Sowietow, dawki wyzywienia byly zupelnie nie wystarczajace. W miescie zaczeto mowic nawet o kanibalizmie panujacym w obozie. Slowo do slowa i kilkanascie pan z Bialegostoku podjelo akcje by pomoc jencom Niemcow. Tym samym jencom, ktorzy jeszcze do niedawna byli absolutnym postrachem wszystkich Bialostoczan. Aby to zrozumiec trzeba byc Chrzescijaninem. Z tego co wiem, panie mowiace po niemiecku dotarly do komendanta strazy tego obozowiska "za drutami". Po rozmowie i "lapowce" z samogonem i zagrycha domowiono sie, ze straznicy nie beda interweniowac gdy panie z furmankami beda przerzucac ponad siatka bochenki chleba. Panie, pytaly zolnierzy rosyjskich skad sa, oczywiscie po rosyjsku, a ci, o rysach zupelnie mongoloidalnych odkrzykiwali: "Ny xuja", czego tlumaczyc na polski nie bede. Okazalo sie, ze wielu z nich nie znalo nawet jezyka rosyjskiego. ... Czy zmalowany lisek naprawde uwaza, ze gdyby teraz znowu wyrosl jakis kolejny dran z ziemi rosyjskiej to mialby nadal takie nie przebrane ilosci miesa armatniego jakie mial Stalin? Ejze, chyba to se ne vrati... Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 lulejko! No to się popisałeś!... 28.06.12, 10:27 Co, polski szowinisto pier.dolony, tobie "rysy mongoloidalne" to może znak niższej rasy? Jak takie gó.wno ludzkie jak ty może mieć zielone pojęcie o pięknie? Słowa "Chrześcijanin" nadużywasz przy tym swoim bydlęcym sr.aniu na forum. Tobie do Chrystusa dalej, niż było twojej śp. małżonce (której mamunia chleb jeńcom podrzucała...) do dobrego... xuja! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 28.06.12, 07:11 Stoi mój dziadek akowiec pod Lwowem przy moście, którego zdobycie kosztowało życie kilku chłopaków. Ma karabin i biało-czerwoną opaskę. Podjeżdża samotny Wyllis z żołnierzami Armii Czerwonej i jeden z nich pokazując na opaskę zadaje pytanie: "wy k` Łondinu?", dziadek odpowiedział: "my za wolną Polską!", a ów żołnierz Armii Czerwonej rzekł: "udiraj w kibini maty, bo jak nasi przyjdą..." i obrazowo, w prostych żołnierskich słowach opisał, co zrobi z nimi RKKA jak ich spotka. Problem "dziadek przy moście" omawiałem z pewnym Rosjaninem; okazało się, że dziadek miał 3 wyjścia: 1. uciec - "wot trus" czyli tchórz, 2. zacząć strzelać - "gad, mierzawiec, bandit", 3. powitać wyzwolicieli - "wot durak, doigrał się". Odpowiedz Link Zgłoś
notremak Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 28.06.12, 09:23 Ten "elegancki samochód" to pospolita "dekawka, czyli DKW (Deutsche Kleine Wagen, u nas rozszfrowana jako Dykta, Klej, Woda). Dwucylindrowe, dwusuwowe, dwudrzwiowe. Biegi zmieniane "fajką" jak w trabancie 601 czy 602. Na samochowym bezrybiu długo jeszcze po wojnie jeździły nawet jako taksówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 28.06.12, 10:00 Ciekawy artykul, zycie sklada sie wlasnie z takich drobiazgow. Glupie sa natomiast komentarze autorki. "Tlustawy" wg niej facet ma u pasa bagnet, wygladajacy zreszta na nie radziecki (te byly dluzsze), a nie "scyzoryk". To ze jest tlusty- coz, kazdy ma gebe taka jak mu Bozia dala. Ten mlody zas z szabla- dlaczego zaraz komentowac, ze pewnie z szabru? Przypominam cholerne glosy oburzenia, gdy Polakow w zachodnich mediach przedstawiaja jako zlodziei albo pijakow. Coz, slomka w cudzym oku itd... Odpowiedz Link Zgłoś
smoktasmanski Re: Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niez 14.05.13, 12:32 Szabla zapewne trofiejna, bo jest do niej przymocowany kutasik ozdobny. Mało bolszewicka ozdoba, jak się przyjrzeć historii uzbrojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kermit.dolomit Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 28.06.12, 10:40 Prolertariusze z Czerskiej zamieścili zdjęcia swoich ojców i dziadków ? Ciekawe może to są ci sami czerwonoarmiści co rabowali palili gwałcili torturowali mordowali i zsyłali do gułagu napadając na Polske 17 września a w 44 stosując te same metody przynieśli jej wyzwolenie:-? Odpowiedz Link Zgłoś
sebolargo Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 28.06.12, 11:00 Lance do boju szable w dłoń bolszewika goń goń goń !!! Odpowiedz Link Zgłoś
michelange75 Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 28.06.12, 12:45 Gdyby taka technologia istniala wczesniej, bylaby doskonala okazja dla wielu zgwalconych seryjnie polskich kobiet po przejsciu frontu bialoruskiego na rozpoznanie gwalcicieli. Ilu z tych soldatow bylo zwyklymi zoldakami, zadnymi zemsty, niewinnosci kobiet, i swiecidelek do obwieszenia sie. Niestety jest juz za pozno.... Odpowiedz Link Zgłoś
maja.wd40 Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 28.06.12, 13:19 A ja mam jedną refleksję- każda wojna jest zła, bo wyzwala w ludziach najgorsze instynkty - w każdych, bez względu na narodowość czy rasę. Dyskusje na temat, kto gorszy - czy hitlerowski okupant czy "wyzwoliciele" zza wschodniej granicy są pozbawione wszelkiego sensu, bo nie można nigdy doszukiwać się sensu w zabijaniu innych ludzi. Bezdenna głupota ludzka objawia sie właśnie tym,że w różnych ideologiach, podsuwanych od czasu do czasu masom przez tzw."przywódców" taki sens odnajdują i dają sie prowadzić na rzeź jak stada baranów. Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Wnuczka krasnoarmiejcy. 28.06.12, 14:20 Brat mojej babci szedł od samej Moskwy od 1941 r., stal w obronie Moskwy, miasta, gdzie przszedł na swiat i wyrosł, doszedł do Berlina, szedł akurat przez Polskę. Był zwykłym człowiekiem, z zawodu tokarzem, jeszcze do wojny założył rodzinę i miał dziecko. On zmarł w 1978 r. i osobiscie nie mogłam go o nic zapytać, ale moi krewni mi mówili jego opowiadania, że kiedy Armia Czerwona już gnała nemców na Zachód i byli wyzwoleni nasi tereny, to wojsko oglądalo calkiem opustoszony teritorium. Było po prostu, po ludsku żal tych ludzi i oni dzelili się czym mogli. Tak samo było i w Polsce. On opowaidał że oni i karmili i w jakiś sposób pomagali czym mogli ludności cywilniej. Oczewiścze, że mogli być wsród armiejskich i marodzierzy i gwaltitelie, ale ich było mniej, niż mówią, większa część wojska byla normalna, a na dodatek grabieżie i gwalty nie byli doktryną Armii Czerwonej. I za te przestęstwa też karali. Wszystko zależało od konkretego dowódcy, jeżeli dowódca patrzy na to przez palcy, to mogło być, a jeżeli nie, to chren się uda, bo będziesz pokarany. Dla tego nie trzeba wszystkich w jedną kupę walić, wszyscy są różny. Nie chcę kopać się w historii, ale wasze wojsko robilo nie najlepsze wrażenie pod czas wojn 1612 r., kiedy palili nasi maista, rabowali, gwalcili i mordowali nasych i kobiet, dziecie, staruchów, toże było i w 1812 i w 1919-1920 rr. Mam zupelnie starszyc znajomych i ich dzieci, który jescze pamiętają swoje "dobre" życie, nie będąc polakami z pochdzienia, jak żyło się przy polakach na tak zwanych "kresach" A najnowsze wypadki na Euro 2012, chociaż bez gwałtów i grabieżej (ale kto wie?). Тaк чтo, y вcех рылo в пyхy. Вы не лyчше нac. Jeżeli wy tacy mocni, to dla czego sami nie przegnali niemców ze swojej ziemi, tylko proszę nie spiewać o wiarołomnych ruskich, którzy udeżyli w plecy. Wasz rząd was rzucził, jako psiaków na śmieci, a sami uciekli – "прaвительcтвo в изгнaнии" – нет, в "бегaх", a не в "изгнaнии". Mam pytanie: ich gnał? Z Londynu bardzo trudno rządzić i władzę utrzymywać. My też od paczątku wojny nie od razu zoreintowaliśmy cofaliśmy aż do samiej Moskwy i tam zatrzymaliśmy, a Stalingrad? Wasz kraj rozbili za 1 miesiąc, a w Stalingradzie ulicy niemcy nie mogli wziąć miesiącami. A nasz "тирaн крoвaвый" Stalin, też mógl by z Moskwy ucieknąć, ale był w Moskwie, a król angielski też mógl ujechać w schronisko w Skocji i też nie wyjechał. Dla czego wy sami sobie nie poradzili? Do dziś nie możecie przeżyć ten fakt, nie sami wyzwoliście i że wyzwolili was nie waszi soużnicy Anglia i Francja, który was po prostu zdradzli, formalnie ogłosili wojnę niemcom, realniej pomocy od nich nie doczekaliście, a "brudni, dzikuśi ruski, czerwona hołota".Jeżeli by nie naszi dziadki, to pozostali by wy nawieki literką "P" na odzieży, jeżeli wogólie potrafili by wyśyć. Brat babci był latwo ranny i nie za długo powrócił do jednostki, a ile takich jak on pozostało na waszej ziemi? Do rzeczy,on cieplo mówil o tych polakach, którzy bok o bok walczyli o wyzwolienie swojego kraja. Гoвoрил: "Дocтoйные, дoбрые ребятa". Dobrze, że nie dożył do naszych czasów, i nikt z was już nie plunie mu w twarz. Прocтите, чтo не тaк ocвoбoждaли!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slavko2012 Wnuczka krasnoarmiejcy. Nic dodać, nic ująć! IP: *.chelm.mm.pl 28.06.12, 16:15 Dopóty, dopóki polska katolicka hołota nie zrozumie, że zawdzięcza swoje istnienie, istnienie swojego państwa (a właściwie nie swojego, a "produktu" stalinowskiego karandasza na mapie Europy), zwycięskiej Armii Czerwonej, tak długo będzie podmywaczem u śliniących się starców, azbeściarzem, zbieraczem u bauera, tragarzem, popychadłem, niewolnikiem - bez przyszłości dla siebie i swojej nacji. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. IP: 135.214.154.* 28.06.12, 18:48 Rosjanie nie kiwneliby nawet palcem w sprawie Polski, gdyby nie mieli w tym interesu. Jak w 1939 roku potrzebowali miec pokoj z Hitlerem to razem z nim najechali Polske. Nawet razem paradowali w Brzesciu. Nie wyzwalalil Polski dla Polski tylko dla samych siebie. Celem byla kapitulacja hitlerowskich Niemiec. Chwala im za to, ze ich pokonali. A co do pierwszych lat wojny to z Hitlerem przegrala cala Europa, poza Wielka Brytania, ktora ratowal kanal La Manche i pomoc USA, z ktorej zreszta korzystala sama Moskwa. Z Hitlerem przegrala Francja, ktora nie byla pod zaborami i nie miala tylko 30 lat na tworzenie panstwowosci od nowa. Powinienes wiedziec, ze Polska byla jedynym krajem, w ktorym nie bylo kolaborujacego rzadu. Nie bylo polskich oddzialow Waffen SS. A byly takie oddzialy rosyjskie, ukrainskie czy lotewskie. Jesli twoim zdaniem Armia Czerwona byla tak nastawiona na pomoc Polsce to dlaczego nic nie zrobila aby pomoc powstaniu Warszawskiemu. Z premedytacja czekala na drugiej stronie Wisly az hitlerowcy (celowo nie pisze Niemcy, bo w Waffen SS byli takze Ukraincy, Lotysze) wybija powstancow, 150 tys ludnosci cywilnej i zniszcza miasto. www.youtube.com/watch?v=aPp6CocXNcI Rosjanie to wspaniali ludzie a Rosja to wielki kraj i mimo tego co sie pospolicie uwaza w Polsce, jest to kraj wielkich pisarzy i artystow. Rosyjski balet jest klasa sama w sobie tak jak francuski szampan. Sam jestem wkurzony, ze do tej pory polityka panstwa polskiego ignorowala Rosje. Na szczescie to sie zmienia i mysle, ze powoli zmienia sie swiadomosc mlodych ludzi. Jednakze takie zmiany sa potrzebne po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slavko2012 Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. IP: *.chelm.mm.pl 28.06.12, 19:17 Polacy jako naród (jeśli Polaków można nazwać narodem) byli i są zdrajcami swojego słowiańskiego etnosu. Przed wojną 'flirtowali' z hitlerowcami, wspólnie z hitlerowcami rozebrali Czechosłowację, "getta ławkowe" dla Żydów, obóz koncentracyjny w Brześciu wzorowany na hitlerowskim, wspólne polowania w Puszczy Białowieskiej z Goeringiem, euforia w kościołach po wywózce Żydów do obozów koncentracyjnych, etc. Dzisiaj jest to samo. Polska jest jedynym krajem w Europie tak sprzedajnym swojemu suwerenowi znad Potomaka: jako pierwsza uznała Kosowo, posyła swoich obywateli na śmierć, torturuje więźniów w imieniu swojego suwerena, ostatnio otworzyła konsulat w irackiej części Kurdystanu aby jątrzyć, etc. Niezwykle obrzydliwa sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. IP: 135.214.154.* 28.06.12, 19:35 Na twoj post nie odpisywalem i nie od ciebie oczekuje odpowiedzi. Jak tutaj pokazujesz lubisz jatrzyc, ale nikt twoich wpisow powaznie nie traktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slavko2012 Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. IP: *.chelm.mm.pl 28.06.12, 19:49 obserwator napisał/a: "Sam jestem wkurzony, ze do tej pory polityka panstwa polskiego ignorowala Rosje. Na szczescie to sie zmienia i mysle, ze powoli zmienia sie swiadomosc mlodych ludzi." Cha, cha, 'zmienia sie swiadomosc mlodych ludzi', chacha Wręcz przeciwnie - świadomość młodych ludzi jest w agonii, kompletnie nie orientują się w świecie, zero rozwoju i kultury Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. 29.06.12, 09:01 Myślę tak, jeżeli organizatorzy liczili na pomoc Armii Czerwonej, to trzeba było przestąpić przez siebie i dogadać się o pomocy wojskowej. Ale oni nienawidzieli nas i nasz kraj i wszystko co z nim związanie. Stalin był człowiek okrutny, ale nie był durak głupi, nie chciał, żeby masowo ginieli żołnirze za tych ludzi, którzy ich nie szanowali i gardzili nimi, nazywając różnymi obrzydliwymi słowami. A jeszcze pytanie dla czego powstanie zrobili nie wczesniej, a tylko wtedy, gdy na horyzoncie już było widzać nasze wojsko. U nas taka sytuacja nazywa się "чyжими рyкaми жaр зaгребaть". A jeżeli w jakiś sposób natarliby i wyswobodzili miasto, to nie waidomo może naszym żolnieżom jeszcze i w plecy strzelaliby. I Armia Czerwona też była nie na wakacjach i opaliała się pod słońcem, a walczła z niemcami przed Wislą, i wszystcy i wy i my byli bardzo zmęnczeni. Do rzeczy, w SS polaków może i nie było, ale w Wermachte ich było dość dużo, już nie weim jak poborowo, czy sami poszli do wojska nimeckiego. No, to wszystko trudne, bo sprawa bardzo delikatna i to już jest historją. Nie ma narodu lub tylko czarnego, albo tylko białego, każdy ma swoi blęndy i nie można do skonczanija wieków przypominać sobie wzajemnie różne grzechi – to bardzo niekonstruktywna polityka. Mam marzene, że naszy narody będą przyjaznić. My słowianie i musimy trzymać się razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. IP: *.sbc.com 29.06.12, 23:17 slawa2012 napisała: > Stalin był człowiek okrutny, > ale nie był durak głupi, nie chciał, żeby masowo ginieli żołnirze za tych ludzi > , którzy ich nie szanowali i gardzili nimi, Zartujesz, chyba. Stalin sam gardzil swoimi ludzmi. Ile oficerow Armii Czerwonej zginelo z jego rak. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe, ale sama wlasnie przyznalas, ze Stalin i jego Armia Czerwona, ktorej wojakow tak chwalisz, najelchala Polske. Wlasnie sama przyznalas, ze to zadni wyzwoliciele. Przegnali Hitlera i wstawili Stalina. > Do rzeczy, w SS polaków może i nie było, ale w Wermachte ic > h było dość dużo, już nie weim jak poborowo, czy sami poszli do wojska nimeckie > go. to jest calkiem co innego. Jakbys znala choc odrobine historii zamiast radziecka propagande to bys wiedziala, ze Polacy ze Slaska nie mieli zadnej innej alternatywy. Albo Wermacht albo oboz koncentracyjny. Do Waffen SS szli ochotnicy i tacy wlasnie byli nawet wsrod Rosjan. > My słowianie i musimy trzymać się razem. Wcale nie musimy, ale mozemy. Mozemy sie szanowac i zyc w zgodzie, robic interesy i pic wodke. Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. 30.06.12, 15:44 No dobra, nech każdy z nas pozostanie przy swoich poglądach. Tym bardziej, że trudno wyrażać myśli, używając języka obcego, z trudem wybieram słowa. Ja i tak wiem, ze mam za dużo błędów. Liepiej, rebiata, przyjeżdżajcie do nas. Będziemy pic kto wódkę, kto piwo, wino, a kto herbatkę z tortem. Pozdrawiam, Sława. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. IP: *.hsd1.wa.comcast.net 01.07.12, 02:19 Z przyjemnoscia odwiedze. Nigdy nie probowalem herbary z samowara serwowanej z konfitura. I takie prawdziwe rosyjskie bliny (jakby sie dalo z kawiorem). Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. 01.07.12, 15:13 Może to tiebe zdziwi, ale ja też nigdy nie probowałam herbaty z zamowara i blinow z kawiorem, bo kawior jest za drogi, ale z konfitura jemy ich zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. 30.06.12, 23:05 Slawa2012 napisała: ... Mam marzene, że naszy narody będą przyjaznić. My słowianie i musimy trzymać się razem. Tu w Białymstoku często spotykamy Rosjan, Białorusinów...Czują się jak u siebie. Polacy nic do nich nie mają i zwykłych obywateli Rosji nie utożsamiają ani z reżimem stalinowskim ani z obecnymi władzami. Dziwię się tylko tobie, że tu na forum mówisz językiem Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. 01.07.12, 15:25 Jestem pewna, że w Polcie u mnie też nie byłoby żadnych probliemow, w Turcji w zeszłym roku mieszkaliśmy razem z polakami. Było dobże my też normalnie razmawialiśmy, spacerawaliśmy i tak dalej. Ja nie wiem co to za język Putina, mówę swoim językiem,mam swoi myśli, swoi poglądy, a jeżeli oni czasmi są tacy jak u Putina, to z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Re: Wnuczka krasnoarmiejcy. 01.07.12, 15:39 Jestem pewna, że w Polsce też nie miałabym żadnych problemów. W zeszłym roku, w Turcji byliśmy razem z polakami. Oni byli naszymi sąsiadami. I my normalnie, spokojnie rozmawialiśmy, spacerowaliśmy, opalaliśmy i tak dalej. Byli oni bardzo przyjemni ludzi. Ja nie rozumiem co to znaczy "język Putina". Mam swoi myśli, swoi poglądy, a jeżeli oni czasami tacy jak u Putina, to co w tym takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjusz_lulejko Re: petycja, IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 29.06.12, 08:22 Gaspadina "Slava", Pani pisze z emfaza "Prastitie szto nie tak aswabazdali" (przepraszam, ze nie wyzwalalismy was tak luksusowo jak byscie tego chcieli). Piekne w swojej wymowie propagandowej. Zgodze sie tu z Gaspadina. Szkoda, ze to powiedzenie jest az tak zaklamane do cna. I, po prawdzie, nie wiem nawet od ktorego stwierdzenia Gaspadiny zaczac bo co rusz to wieksze klamstwo to nawet nie jest "aszibka" (pomylka w druku), to budowanie propagandy slowo po slowie by w koncu zbudowac oskarzenie i "lubudu" pepesza przez glowe z komentarzem wtedy: "ety chitryje Paliaczki wsie ani nuzny tak pagibnut'". Prastitie Gaspadina "Slava" ale jakim prawem wy piszecie nam historie? Widzicie, ja tu pisze tylko dlatego, ze tu mozna pisac prawde oparta o fakty historyczne i nikt mi niczego nie wycina. Propagande sowiecka to ja mialem w szkole gdyz niestety, Polska byla pod okupacja sowiecka przez prawie 50 lat. Oto w waszym propagandowym przeslaniu zaczyna Gaspadina od roku 1612. Izwinitie, ale lamiecie pierwsza regule jakiejkolwiek dyskusji opartej o myslenie krytyczne: a co ktokolwiek i kiedykolwiek wyjasni odniesieniem polityki do czasow poznego sredniowiecza? Do czasow Rosji Bojarow? Pazalujsta, astavcie eto. Mielic jezykiem bez sensu? Kto ma na to czas? Gaspadina ma pretensje do Polakow, ze ci "mordowali waszych" w latach 1919-1920? Prastitie, a co Kamandir Tuchaczewski robil wtedy pod Warszawa? A co Kozacy Budionnego? A co kawaleria Dimitriewicza Gaja? A czy ci "wasi" to przypadkiem nie byla cala Krassnaja Armia? A czy przypadkiem pozniejszy szef Armii Francuskiej general Maxime Weygand, strateg wojskowy, nie powiedzial, ze Polacy rozbijajac Krassna Armie pod Warszawa w roku 1920 uratowali Europe przed zalewem zarazy sowieckiej? Gaspadina "Slava", piszecie: "...tylko prosze nie spiewac o wiarolomnych ruskich co uderzyli w plecy (...) jezeli wy tacy mocni to czemu sami nie przegnali Niemcow". Przyznaje, to mnie, Polaka, boli gdy ktos slowo po slowie zmienia fakty na cos co nigdy nie istnialo, jakby z gatunku fikcji z zaswiatow, by w efekcie zrobic rzecz niezwykla gdzie Rosjanka ocenia decyzje owczesnego rzadu Polskiego dla mnie, Polaka, vide: "...wasz rzad was rzucil jako psiakow". Horrendum! Gaspadina, prastitie, na polskim forum prosze nie przekraczac podstawowych regul savoir vivre. Ja tam wam nie wywlekam kim byla wasza mama czy reszta rodziny. A jak wy Gaspadina opisalibyscie tedy rzad sowiecki, ktory o 4 nad ranem, 17 wrzesnia 1939 roku otacza samochodami wojskowymi polska ambasade w Moskwie, zas kupa sowieckich oficerow z pepeszami i wyciagnietymi pistoletami, lomocze w drzwi zadajac Ambasadora a gdy ten, odciety od swiata (telefony nie dzialaly), pokazuje sie - zlapano go za plecy i niczym przestepce zawieziono do podrzednego urzednika w ministerstwie Kammisara Wiaczeslawa Molotowa? Tam polski ambasador otrzymal swistek z opisem, iz oto Sowieci wymawiaja dotychczasowy uklad o nieagresji i raptem sa w stanie wojny z Polska. Farsa. Farsa jakiej swiat nie widzial. A gaspadzina zabrania mi uzywac pojecia "noz w plecy Polsce zadany przez Sowietow". A tym dosc okrutnym, a tak naprawde ohydnym, stwierdzeniem "jezeli tacy mocni Polacy to czemu sami nie wygnali Niemcow", to gaspadzina sama wymanewrowuje sie na margines bo widze, ze do jej zmanipulowanej propaganda glowy, zadne argumenty krytyczne, zadne fakty nie maja dojscia. Lost case. Tyle tylko powiem gaspadinie "Slavie" na zakonczenie. W dniu napadu przez Krasna Armie na Polske "od tylu", 17-go wrzesnia roku 1939, linia obrony Armii polskiej generalnie cofnela sie zaledwie na linie Wisly. A wiec troche mniej niz polowe terytorium kraju. Postepy Wehrmachtu zajmujacego tereny Polski - srednio 10-20 Km na dzien. I wtedy wlasnie najechala na Polske (praktycznie bez wypowiedzenia wojny), najbardziej liczna podowczas armia na swiecie czyli Krasnoarmiejcy. Ot "molodcy"! Kuzwa ich mac. Armia walczy o smierc i zycie z najnowoczesniej wyposazona wowczas armia na swiecie (a takim wowczas byl Wehrmacht), by z tylu, bez wypowiedzenia wojny, zostac zaatakowana przez najwieksza (jezeli chodzi o ilosc zolnierzy), armie na swiecie. Zreszta, jak bardzo nowoczesnie byl wyposazony Wehrmacht, przekonali sie Sowieci na swojej skorze, gdy uciekali przed Niemcami z szybkoscia kilkuset kilometrow dziennie. To chyba ukazalo sie gdzies w literaturze swiatowej jak w listach do swoich domow zolnierze Wehrmachtu chwalili sie "Blitzkrieg'em", gdy postepy ich armii w strone Moskwy wynosily po 200 albo 300 Km dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Re: petycja, 29.06.12, 09:55 Na Wasze pytanie, szanowny pan Lulejko, co Armia Czerwona robiła pod Wislą opowem: Polska po odzyskaniu niepodleglosci (do rzeczy, niepodliegłość wasza była dzięki naszej rewolucji i naszym bolszewikom) od razu zechciała mieć imperium od morza do morza i poprobowała spełnić to marznie. Wojsko Piłsudskiego napadło na Sowietcką Rosję, doszło do aż Kijowa, zajęło Kiwjow i tam siedziało. A Armia Czerwona pogoniła to wojsko z Kijowa i dość dobrze go gnało. A tak jak zawsze wroga gonią do jego domu, to Armia Czerwona przeszła granicy Polski i już dopędziła wasze wojsko aż do Warszwy. A pisałam pierwszem poslaniu o okrutnym zachowaniu polskiej armii wobiec ludności cywilnej na okupowany terenach. Do rzeczy, w waszych obozach jenieckich okruczeństwa były nie mniej, niż w niemieckich. Ja nie naruszam regulaminu forum, bo nikogo nie obrażam, nie nazywam obrzydliwymi słowami, nie używam wyrazów, którzy sieją wrogowość międzynarodową i riligijną, мaтoм тoже не рyгaюcь. Ja nie uczę Was historji, ja po prostu wypowiadam swoi myśli, swoje zdanie – mam na to prawo, jeżeli mówę w korektniej formie. A to, że moi myśli różnią się od Waszych, za to przepraszam. Mam swoi poglądy. Sowieckie czasy została zupełnie małym dzieckiem, i ta propaganda nie miała na mnie żadnego wpływu. Propagnda istnieje w każdym państwie, niezależnie od ukladu polityczniego. Wy teraz macie swoją propagandę ona jest "пoхлеще" sowieckiej. С нaитеплейшим приветoм, szanowny pan Lulejko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: petycja, 29.06.12, 22:31 Widzisz Slawa2012, sama sobie przeczysz. Skoro Armia Czerwona czekała przy Wiśle, aż Polacy się wykrwawią, to znaczy, że w jej interesie nie było wyzwolenie Polski, a wręcz odwrotnie, zniewolenie jej. Ty oczywiście masz swoje poglądy - czemu się wcale nie dziwię, bo wam tam w Rosji, jak widać, wodę z mózgów zrobili. My tu w Polsce do narodu rosyjskiego nic nie mamy, czego nie można powiedzieć o reżimie sowieckim, z którym zapewne się jakoś utożsamiasz, skoro tak go bronisz. Odpowiedz Link Zgłoś
alan220 obudzcie sie 30.06.12, 16:47 PO morduje ,czas na rewanz . Polacy mieszkajacy w Polce nie spijcie. Macie duzo latarn. Z tego co wiem sznurka w sklepach wam tez nie brakuje. Nie mozna dluzej czekac ,czas ruszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo200 mozesz podac namiary, gdzie mozna cie znalezc ! 01.07.12, 16:34 alan220 napisał: > PO morduje ,czas na rewanz .(...) > Nie mozna dluzej czekac ,czas ruszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjusz_lulejko Jezyk Putina u wnuczki Krasnoarmiejca IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 02.07.12, 01:42 Przyznaje, zaintrygowalo mnie nazwanie zbioru wypowiedzi "slavy" o najnowszej historii Rosji jako "jezyk Putina". Ja tu bardziej opieram sie o wypowiedz "slavy", vide jej: "... mam swoje mysli i swoje poglady a jezeli one czasem sa takie jak u Putina - to co w tym zlego?" I tu wkraczam ja do dyskusji. I, nie oznacza to wcale, ze imputuje moje rozumienie "jezyka Putina", autorowi tego okreslenia - "Azp". A czymze, ow jezyk Putina u "slavy"? - Az w nadmiarze go; poczynajac od jej wersji najnowszej historii polskiej gdy ona, Rosjanka, ocenia rzad polski, ktory zrzadzeniem losu musial podjac niebotyczne wyzwanie - agresji sasiadow na Polske w roku 1939. Agresji, najgorszej z mozliwych, bo z Zachodu - Wehrmachtu, najnowoczesniej wyposazonej wowczas armii na swiecie i ze Wschodu - Krassnej Armii, najliczniejszej wowczas armii na swiecie. A poniewaz dyskusja ta ma miejsce na forum polskim to nie da sie ztlamsic prawdy o tym jak po nastepnych dwoch tygodniach tj., po agresji Sowietow, po 17 wrzesnia 1939 roku, kiedy juz ustaly walki Polakow z dwiema olbrzymimi armiami obcych na terytorium Polski i Wehrmacht i Krassnaja Armia razem swietowaly zwyciestwo. To nie tylko Hitler przyjechal do wowczas, jeszcze na pol spalonej Warszawy, odbierac tam wojskowe raporty podczas defilady Wehrmachtu, to byli takze (po 17-tym wrzesnia), najwyzsi dowodcy Krassnoj Armii. Ramie w ramie swietowali swoje zdobycze nad "nedznymi Polakami". I niech mi tu "slava" nie probuje niczego tlumaczyc jezykiem Putina, z ktorym ona sie akurat przypadkowo zgadza, bo ja sam potrafe zinterpretowac fotografie niemieckich generalow - Guderiana i Mauritza von Wictorina razem wysokim komendantem sowieckiej Armii Zachodniej (Kombrig) Siemijonom Krivoszeinom stojacym wsrod sowieckich wysokich oficerow, w polskim od zarania - Brzesciu nad Bugiem, szybko przemianowanym na rosyjski Briest' - Litovsk, gdzie nikt inny tylko sami Sowieci umaili bramy triumfalne w czerwone gwiazdy i swastyki (Tak! Swastyki!). "Sowieckije soldaty" od siebie! "Pust' l'jubov miezdu Krassnoj Armiiej i Wehrmachtom razcwietajet'sia" (w imie wielkiej przyjazni sowiecko-hitlerowskiej). A przeciez ja nawet nie wspominam sowieckiej Armii Wlasowa, ktora przeszla na strone Hitlera i ktory (jak mowia zapiski), wykorzystal nienawisc Rosjan do Polakow bo skierowal brygade gen. Wlasowa wlasnie do "ostatecznej likwidacji Powstania Warszawskiego". Nic na to nie poradze ale w ksiedze historii, poza niemieckimi dowodcami, w haniebnej procedurze likwidacji niewinnej ludnosci Warszawy, lacznie ze zwierzeca rzezia rannych w warszawskich szpitalach - zapisali sie wlasnie rosyjscy "Wlasowcy" i ich pomagierzy ukrainscy w mundurach Wehrmachtu, mowiacy po rosyjsku, pozniej tworzacy trzon UPA. No coz znowu rozpisalem sie. Przepraszam. Ale mnie dotknelo do zywego powiedzenie "slavy", Rosjanki: "...wasz rzad was rzucil jako psiakow na smieci". Poniewaz tak wlasnie, w czasach komunistycznego zamordyzmu, sowieccy namiestnicy mowiacy po polsku czyli PZPR-owcy, motywowali napad "CCCP", gleboka noca, bez wypowiedzenia wojny w dniu 17 wrzesnia 1939. I oni, Krassno-armiejcy tak wspolczuli biedakom Polakom, "rzuconym niczym psiaki na smieci", ze w te pedy przybyli noca by tych "porzuconych Polakow" pocieszyc. I tak potem "pocieszali" przez cale 50 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Re: Jezyk Putina u wnuczki Krasnoarmiejca 02.07.12, 12:26 Дoбрoгo времени cyтoк, panie Lucjuszu, chcę powiedzieć, że generał Własow na ten momient już nie był generałem Armii Czerwonej. W 1941r. jego duża armia była okrążona i rozbita niemcami, sam Własow był wzęty doniewoli, do obozu. W obozie on poszedł na wspólpracę z niemcami, tam że, w obozach zaczął formować sawoją armiję, która nazywała się ROA, czyli Russkaja oswoboditelnaja armija. ROA nie wchodiła w skad Armii Czerwonej, a sam generał Własow w Rosji liczył się zdrajcą. Do rzeczy, go potem sądzili i powiesili, już po wojnie. ROA wojewała na strone niemców, a nie na strone sowieckiej. Za "psiaków na śmieti" proszę wybaczyć, to była przesada. Rozumiem, że ta straszna wojna była duzą tragedią jak dla naszych narodów, tak i dla całej Europy. Oczewiście, mamy na to wszystko badzo różny pogłądy, ale jeżeli by nie to zwyczęstwo pod Moskwą i Stalingradem, nie ten pszełom w wojnie, to jeszcze nie wadomo, co by w ogóle było i z wami i nami. Jesteśmy słowianami, i wobec teorii hitlerowskiej losy naszych narodów potoczyliby się niedość dobrze. Dla tego prosto chcę, żeby nie mieszli w jdną kupę wszystkich woinów Armii Czerwonej, która składala się z różnych ludzi. Proszę mi wierzyć, że nasza rodzina, jak wiele innych sowietskich rodzin, bardzo cierpiało od niemców, i już prawie nikt już nie trzyma zła na niemców - to już inna przewrócona strona, trzeba żyć daliej Odpowiedz Link Zgłoś
grba Najlepszy sojusznik Hitlera 04.07.12, 07:59 Pierwszym i nadal aktualnym dziełem na temat współpracy Josifa Wissarionowicza z Adolfem Alojzowiczem jest praca Aleksandra Bregmana - wydana po raz pierwszy w 1957 roku w Londynie. odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/d4_copy2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grba Faszystowski miecz wykuwał się w ZSRR 04.07.12, 08:00 W 1991 roku ukazała się książka Djakowa i Buszujewej z mocnym tytułem "Faszystowski miecz wykuwał się w ZSRR" (Ю.Л. Дьякoв и Т.С. Бyшyевa «Фaшиcтcкий меч кoвaлcя в СССР» М., 1991). odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/d5_copy1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grba Sovetska zrada 04.07.12, 08:02 odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/d6_copy.jpg W tej książce wydanej w 1993 roku czeski autor Ivan Pfaff, który po 1968 wyemigrował z Czechosłowacji i osiadł w Niemczech profesorując na Uniwersytecie w Heidelbergu, podaje taki fakt: We wrześniu lub październiku 1939 roku naczelnik Centralnego Departamentu Europejskiego Ludowego Komisariatu Spraw Zagranicznych towarzysz Aleksandrow spotkał się z grupą czeskich emigrantów antyfaszystów, którym wyjaśnił, dlaczego ZSRR podpisał pakt z Ribbentrop-Mołotow, mówiąc otwartym tekstem: żeby Hitler nie przestraszył się i rzeczywiście wywołał europejską wojnę, zniszczył Europę, a na zgliszcza Europy przyjdzie Związek Sowiecki i będzie światowa rewolucja. Mark Sołonin chciał dokonać weryfikacji, złożył więc podanko w odpowiednim urzędzie z prośbą o dostęp do archiwum radzieckiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. W odpowiedzi napisano mu, że w 1971 roku, tak jest, w epoce Lońki Breżniewa, wydano zbiór dokumentów zatytułowany "СССР в бoрьбе зa мир нaкaнyне Втoрoй мирoвoй вoйны" - ZSRR w walce o pokój przed II Wojną Światową" i że powinien z tego skorzystać, bo tam jest wszystko, co jest mu potrzebne, ale z zastrzeżeniem, że gdyby chciał zobaczyć "dokumenty" z tego zbioru w oryginale, to niestety archiwum ich nie udostępnia. Sołonin zauważył, że nie ma już Związku Radzieckiego i nie ma Czechosłowacji, ale nadal dostęp do archiwów dla historyków jest zamknięty. echo.msk.ru/programs/smoke/596006-echo/ Odpowiedz Link Zgłoś
grba Leon Grosfeld marzec 1981 04.07.12, 08:05 odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/d1_copy3.jpg Dzieckiem będąc dostałem od kuzyna taką broszurkę. Referat wydrukowany "bez wiedzy i zgody autora". Taki chwyt. odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/d2_copy7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Leon Grosfeld marzec 1981 04.07.12, 08:12 (Мocквa, 5 aпреля 1941 гoдa) Президиyм Верхoвнoгo Сoветa Сoюзa Сoветcких Сoциaлиcтичеcких Реcпyблик и Егo Величеcтвo Кoрoль Югocлaвии, движимые cyщеcтвyющей междy oбеими cтрaнaми дрyжбoй и yбежденные в тoм, чтo их oбщими интереcaми являетcя coхрaнение мирa, решили зaключить Дoгoвoр o дрyжбе и ненaпaдении и для этoй цели нaзнaчили cвoими yпoлнoмoченными - Президиyм Верхoвнoгo Сoветa Сoюзa ССР - В.М. Мoлoтoвa, Предcедaтеля Сoветa Нaрoдных Кoмиccaрoв Сoюзa ССР и Нaрoднoгo Кoмиccaрa Инocтрaнных Дел, Егo Величеcтвo Кoрoль Югocлaвии - Милaнa Гaврилoвичa, Чрезвычaйнoгo Пocлaнникa и Пoлнoмoчнoгo Миниcтрa Югocлaвии, Бoжинa Симичa и Дрaгyтинa Сaвичa, пoлкoвникa, кaкoвые yпoлнoмoченные, пocле oбменa cвoими пoлнoмoчиями, нaйденными в дoлжнoй фoрме и нaдлежaщем пoрядке, coглacилиcь o нижеcледyющем: Стaтья 1 Обе Дoгoвaривaющиеcя Стoрoны взaимнo oбязyютcя вoздерживaтьcя oт вcякoгo нaпaдения в oтнoшении дрyг дрyгa и yвaжaть незaвиcимocть, cyверенные прaвa и территoриaльнyю целocтнocть СССР и Югocлaвии. Стaтья 2 В cлyчaе, еcли oднa из Дoгoвaривaющихcя Стoрoн пoдвергнетcя нaпaдению co Стoрoны третьегo гocyдaрcтвa, дрyгaя Дoгoвaривaющaяcя Стoрoнa oбязyетcя coблюдaть пoлитикy дрyжеcтвенных oтнoшений к ней. Стaтья 3 Нacтoящий Дoгoвoр зaключaетcя cрoкoм нa пять лет. Еcли oднa из Дoгoвaривaющихcя Стoрoн не признaет н Odpowiedz Link Zgłoś
slawa2012 Re: Leon Grosfeld marzec 1981 04.07.12, 10:23 Można rozmawiać ile chcesz i o czym chcesz, można stroić sobie różny plany. Umownie mówiąc, ja zrobie to albo to, a do działa tak i nigdy i nie dojdzie. Fakt pozostaje faktem, że to Germania rozwiązała wojne,a nie Związek Radziecki, albo jeszcze jakeś państwo. Rozdział Czechsłowacji, anszlus Austrii zrobił nie Zwązek Radziecki. Europa w latach 30 przypomina mi jedną wielką puszkę z pająkami. Wszyscy robili politykę z wygodą dla własniego państwa. Tylko kto potrafił иcпoльзoвaть тoгдaшние oбcтoятельcтвa для cвoей cтрaны, a ктo нет (przepraszam - nie wiem jak to po polsku napisać). I to że Aleksandrow mówił do tego antyfaszysty, można ocenić jak oтгoвoркy, bo sam Aleksandrow wiedzial, że Zwązek Radziecki w ogóle nie jest w stanie nie to co napadać na calą dużą Europe, a samego sobie obronić, co i pokazał początek wojny. Te pakty o nienapadzienii, którzy podpisali i Anglia, i Rosja, i, o ile wiem, Polska, nie uratowali naszy kraje ot wojny. W polityce niema bialych i puszystych, trzeba oszczędzać interesy swoiego państwa, kto sprytniejszy - ten na góże, a kto słabiej, tego będą deptać. Niestety, tak było, jest i będe. Takie jest życze - nie ty, tak tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
jwarenn Krasnoarmiejcy z pepeszą, w tle choinki. Niezna... 14.05.13, 12:30 Stalin popełnił tylko dwa błędy - pokazał Iwanowi Europę , a Europie Iwana. Odpowiedz Link Zgłoś