maurycyzulicy 27.05.13, 15:47 nie obrażaj obywateli, mam prawo nie głosować więcej o sprawie dziś wieczorem na www.slonecznystok.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Safona Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd IP: *.tel.tkb.net.pl 27.05.13, 16:22 Ma Pan rację, Panie Koronkiewicz, w tym mieście żyją stada baranów , które dają się robić na szaro cwaniaczkom u koryta. Wystarczą im puste frazesy miejscowych kacyków u koryta i celebrowanie kolejnych świąt kościelnych w licznych kościołach . Wkrótce znowu matołectwo uaktywni się podczas nabożnych procesji na Boże Ciało - to wszystko , co obchodzi tych parafian !!! Odpowiedz Link Zgłoś
swierszcz82 Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tydzień 27.05.13, 17:46 Świetny tekst. Cóż - duże mamy te stado baranów. Beczeć zaczną za kilka lat ... a wtedy .... kij im w ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
hnidziejko42 Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd 27.05.13, 19:56 Ano wlasnie. - Kij im w ryj. A kim sa ci ze "stada baranow"? Ja? Ty? On? Czy ktokolwiek z partii trzymajacej wladze w Bialymstoku poinformowal mieszkancow o co, tak naprawde, chodzi w tym referendum? Za czym maja glosowac? Przeciw czemu winni sie sprzeciwiac? Czy byly spotkania z mieszkancami informujace o zamierzeniach? Czy byly ulotki rozdawane mieszkancom? Ulotki przy wejsciach do biur magistratu? Czy chocby numer telefonu gdzie bylaby osoba kompetentna wyjasniajaca zawilosci prawne czy legislacyjne, wymagajace decyzji politycznej aprobowanej przez mieszkancow? A tak? Rozne pomylone "Safony" obrazaja mieszkancow, ktorzy chca najpierw wiedziec "ale o so chozi?". Tylko zasyfione Safony moga miec potem pretensje do Bialostoczan wyzywajac ich od "parafian" czy in-toto "matolectwa", ba, obwiniajac nawet tradycje staropolskiego swieta Bozego Ciala. Slowem, islamska "Safona" atakuje. I tak oto pojawia kolejna odslona "czeskiego filmu" (jak wiadomo chodzi tu o slawny juz tytul filmu czeskiego "Nikt Nic Nie Wie"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.koronkiewicz Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd IP: *.tel.tkb.net.pl 27.05.13, 22:46 przepraszam, jeśli ktokolwiek poczuł się obrażony moim tekstem. ale skoro sprawa dotyczy sprzedaży MPEC, spółki która jako monopolista która dostarcza ciepło do wszystkich niemalże mieszkań w naszym mieście, przyjmowanie postawy - nie wiem, nie wiedziałem - jest moim zdaniem niepoważne. zainteresujmy się tym w jakim świecie żyjemy. nie oczekujmy, ze wszystko dostaniemy pod nos. były spotkania informacyjne. tyle że niewiele osób na nie przychodziło. to nie wybory, gdy nasze skrzynki pocztowe zapchane są ulotkami. na każdej zaś uśmiech i hasła, bezpieczeństwo, praca, dobrobyt. jeśli rzeczywiście nie mamy pojęcia, o co chodziło w sprzedaży MPEC, mamy przecież swoich przedstawicieli w radzie miasta. można ich zapytać. można wysłać do nich email. żyjemy w XXI wieku. były też próby podejmowane przez prasę, gdy dziennikarze pytali prezydenta - za ile sprzedany zostanie MPEC i na co konkretnie zostaną przeznaczone pieniądze. ktoś wie? czy to też nas nie obchodzi? a bo nie przyniesiono mi pod nos, wiec strzelę focha! okej. jest po referendum. Prezydent twierdzi, ze białostoczanie są za sprzedażą MPEC, choć 55 tysięcy powiedziało wręcz coś odwrotnego. decyzja zapadła przy milczeniu większości. takie są prawa demokracji. niestety nie wiemy, ile z tych niegłosujących osób rzeczywiście było za sprzedażą? a ile po prostu ma w nosie to co się dzieje wokół? tego się już nigdy nie dowiemy. niestety. i tak jak napisałem - jestem pełen najgorszych przeczuć, że tego typu postawy będą wykorzystywane przeciwko nam. bo skoro mamy rzeczywistość w nosie, można z nami robic to co się chce. stad właśnie porównanie do baranów. nie epitet, porównanie. analogia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Safona Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd IP: *.tel.tkb.net.pl 27.05.13, 23:34 Proszę się nie kajać przed ma tołami ; to nie ma najmniejszego sensu . Proszę uważnie , Drogi Panie , przeczytać tekst nienawistnego idioty " hnidziejko , czy jak mu tam...." . Czy rozumie już Pan kogo przeprasza- oszołomów, nawiedzonych bigotów, dla których solą ziemi są słowa księdza , popa , no i ....pana prezydenta , bo to władza ( sic!) Faktem jest , że nic nie zmąci samozadowolenia i przekonania o własnej nieomylności motłochu . Prostak nie pojął, że problemem tego zaścianka jest głupawa obojętność , zacofanie intelektualne i światopoglądowe ,kretyńska miałkość i wiernopoddańcza wiejskość wielu nawiedzonych, które świadomie i z rozmysłem wykorzystują cwaniaczkowie autoramentu Truskolaskiego . Mnie już nawet nie jest żal tych białostockich ma tołów, którzy we własnej tępocie nie ogarniają , czym jest dla mieszkańców miasta "oddanie " w prywatne ręce priorytetowej firmy. Niech ich strzygą i okradają - wielebny razem z panem prezydentem pod baldachimem w procesji nabożnej. Amen! Pozdrawiam Pana - w górę serca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.koronkiewicz Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd IP: *.tel.tkb.net.pl 28.05.13, 07:19 Droga Safono, ale mnie słowo przepraszam nie boli. Uwielbiam bigotów, oszołomów i wszystkich których wymienia Pani w swoim wpisie. więc nie obrażam się na nikogo. chętnie wysłucham innych racji. i zapewniam, że w zawodach białostockich matołów nie przybiegłbym ostatni. proszę mi zatem pozwolić pisać po swojemu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Safona Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd IP: *.tel.tkb.net.pl 28.05.13, 12:56 Dziwna jest Pańska odpowiedź .... No cóż , nie sądziłam ,że moja riposta dotknie Pana. A zatem jakiej tezy Pan broni? Czy tego ,że- de facto- białostoczanie świadomie rezygnują z prawa do decydowania o otaczającej ich rzeczywistości i dają się zdominować różnym kombinatorom podejrzanej proweniencji , czy jest Pan jedynie orędownikiem tej prawdy , którą wyznaje większość - nawet jeśli jest ślepa i głucha na glos rozsądku ? A może Pan po prostu pisze,żeby dostać za wierszówkę? Powtarzam , ja broniłam Pańskiej racji ...i chyba trochę Pana przeceniałam . Reaguje Pan nerwowo na treści z mojej wypowiedzi ( co za delikatność?), a przechodzi do porządku dziennego nad kalumniami i prostactwem mojego interlokutora. Istotnie - tkwi już Pan po uszy w tym piekiełku , więc zacznę po prostu brać poprawkę na Pańskie dywagacje , rzekomo pro publico bono! Odpowiedz Link Zgłoś
hnidziejko42 Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd 28.05.13, 18:45 A ta szalona "Safona" atakuje znowu! Niczym Zla Zinajda co to Zaraz Zejdzie i Zlapie. Akurat red. Koronkiewicz nie potrzebuje obroncy; sam jest na tyle obeznany z jezykiem polskim, ze sobie swietnie poradzi z atakujaca bykiem "Safona". A wydawaloby sie, ze babsztyl przozdabiajacy sie nazwa lesbijskiej poetki wielkich liryk Sappho winen byc ociupinke mniej zgryzliwy. Niestety, ona pewnie jest z tego samego naboru co i kilka innych zdziczalych kobiet komunistycznego chowu niczym owa "slynna" poznanska "dzialaczka od kultury", co to publicznie zaczela wyzywac nowego papieza Franciszka od Qutasow. Niczym inna "dzialaczka od polityki" prawem kaduka zasiadajaca na miejscu Vice-marszalkowej Sejmu, ktora wychowala syna na tak wyjatkowego qutasa by ten oficjalnie nazywal mord Rosjan na tysiacach polskich jencow w Katyniu -"slusznym historycznie". Niczym jeszcze inna, rowniez o tytulach profesorskich ale tak lewicowa, ze juz tylko sciana na lewo, swoim piskliwym dyszkantem oswiadczajaca, iz bedzie startowac w wyborach na prezydenta Polski. Ze tez niektore kobiety moga az tak zszenyszowac sie... A przeciez w polskiej historii mamy tyle pieknych przykladow Polek madrych, nie rozhisteryzowanych czy wrecz glupich. Polek typu Emilii Plater. Obawiam sie, iz bialostocka szalona "Safona" przechodzi najpewniej trudny okres gdy czlowiek przechodzi przez wiele kryzysow jak chocby ten dot., zbyt chorobliwego mniemania. Oto np:"Safona" mniema, iz pojadla wszystkie rozumy; prezydent miasta to dla niej "cwaniaczek" rzadzacy bialostockim "motlochem" i "matolami" o "kretynskiej mialkosci (...) zacofanych intelektualnie". Uch! Ach! Bez kija nie podchodz do tej jakze mundrej bialostockiej, a pelnej specyficznej liryki, "Safony". Szalenstwo akurat "tej panny z mokra glowa", polega tez na tym, iz wzorem wszystkich "nastajaszczich" (najprawdziwszych), komuchow chce raz na zawsze wyplenic religie. Przy kazdej okazji, przy kazdym watku jak chocby tym tak dalekim od religii. Alisci, prawdziwa "Safona" zajmowala sie liryka a nie krucjata przeciw jej Zeusowi. A tu? Szalona bialostocka "Safona" przy okazji tak specyficznej sprawy jaka jest sprzedaz udzialow MPEC-u, gromi "piekielko", "nawiedzonych bigotow dla ktorych sola ziemi sa slowa ksiedza, popa", tudziez "baldachimy procesji naboznych". A co to wszystko ma wspolnego z MPEC-em? Bialostocka "Szafona" az do tego stopnia zszenyszynowiala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd IP: *.tel.tkb.net.pl 28.05.13, 22:17 Jesteś chory , człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxx Panie Koronkiewicz, IP: *.tel.tkb.net.pl 29.05.13, 17:02 Nie wrzuciłem swego głosu do urny ale głosowałem. Świadomie to uczyniłem i nie czuję się baranem. Referendum nie było "w sprawie przyszłości MPEC" ale przeciwko sprzedaży. Ją świadomie zagłosowałem nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.koronkiewicz Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd IP: *.tel.tkb.net.pl 28.05.13, 22:38 Droga Safono, Drogi Hnidziejko! Jestem dokładnie pośrodku Was. I tyle. Mam swoje zdanie, ale nigdy, nigdy nie posunę się do tego, by obrażać kogokolwiek, kto obraża drugiego człowieka, za to tylko że ma inne poglądy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hnidziejko42 Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd 29.05.13, 09:13 Slusznie zganiony, przepraszam Szan. Pana redaktora za swoj niewyparzony jezyk. Zapewniam Szan. Pana, iz zaluje za swoj niedostatek w trzymaniu w ryzach swojej cholerycznej natury co spowodowalo wypsniecie sie okreslenia "Babsztyl". - Mea culpa! Jednako pozytywem, swiadczacym o moich usilnych staraniach by zachowac zimna krew niech ciagle bedzie fakt, iz nie nazwalem jednak tej pani "wstretnym Babsztylem". Teraz wiem, ze Szan. Pan delikatnie sugeruje by na liryke tej bialostockiej "Safony" typu: "...ten nienawistny idiota (...) oszolom o kretynskiej mialkosci (...) prostak, zacofany intelektualnie o wiernopoddanczej wiejskosci" - nadstawic po chrzescijansku, drugi policzek. - Mea culpa. Zgrzeszylem wiec nie nadstawiajc drugiego policzka na ten jej, iscie liryczny, wytrysk kobiecego intelektu. ... A najsmieszniejsze w tym wszystkim wydaje mi sie to, ze cala ta safoniczna eksplozja na temat szkod jakie ponoc przynosi religia, miala miejsce w watku tak technicznym jakim tylko moze byc watek o MPEC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Safona,Krzyś etc. Re: Nie chcę być bezwolnym baranem. Zaczynamy tyd IP: *.tel.tkb.net.pl 29.05.13, 17:35 Jesteś pan chory , jak słusznie zauważył ktoś wcześniej. To szokujące , jeszcze nigdy nie spotkałam się z taką eksplozją megalomanii, prymitywizmu i egocentryzmu w jednym oraz tak zmasowanym atakiem na skądinąd wirtualny byt - Safona( to zwykły pseudonim) równie dobrze może być w realu postawnym brunetem z brodą czy nieśmiałą zakonnicą z pobliskiego klasztoru. Zaleca się trochę dystansu - zakompleksiony kmiotku . I te tyrady słowne godne wyżyn oracji Demostenesa - to już chyba totalna neuroza? W sumie - dzięki za ubaw , jakiego dostarczył mi twój nawiedzony bełkot , już dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył do łez , prowadząc wojnę z Safoną - cieniem biednej poetki o niepewnej i jakże denerwującej cię, bigocie , orientacji. Pozdrawiam również pana rereredaktora, którego na moment poniosło i zaczął myśleć ,co przez chwilę znalazło odbicie w jego wypowiedzi ( artykule?).Jednak instynkt samozachowawczy wziął górę i zaczął wycofywać się rakiem z uwag dotyczących " zachowań białostoczan niczym stada baranów" , co uznaję akurat za celne spostrzeżenie. Nie da się , Sz. Panie ,w życiu być pośrodku , pomiędzy ... Skoro się chce pisać pro publico bono - trzeba być konsekwentnym i bronić własnych przekonań , nawet jeśli tzw. naczelny nawołuje do oportunizmu . Oportunista to bierny ugodowiec - gwoli przypomnienia - to o panu. Miłego dnia. Nie chcę mi się z wami dalej gadać, bo zaczęło mnie to nudzić. Safona , Krysia , Zdzisio itp. Odpowiedz Link Zgłoś