Dodaj do ulubionych

Gocłowski o Jankowskim

11.08.04, 16:59
Abp Gocłowski: Nie odpowiadam za głupotę tych, którzy mi podlegają

"Ja nie odpowiadam za wszystkich tych, którzy mi podlegają, za ich, na
przykład, głupotę" - powiedział metropolita gdański abp Tadeusz Gocłowski
komentując wypowiedź ks. Henryka Jankowskiego

Jankowski oznajmił, że jest ofiarą "spisku judeokomuny wymierzonego w
Kościół", a także oświadczenie Centrum Szymona Wiesenthala w tej sprawie.

Abp Gocłowski pytany, czy zaapeluje do prałata, by powstrzymał się od takich
wypowiedzi oświadczył, że "apeluje już od 20 lat, żeby nie zajmować się
sprawami, które są drażliwe"

"Ja jestem osobiście za tym, by z pełnym szacunkiem odnosić się do wszystkich
ludzi na świecie, w związku z tym również do naszych braci Żydów" - dodał
metropolita.

Centrum Szymona Wiesenthala wyraziło we wtorek swój żal i oburzenie z powodu
niedzielnej wypowiedzi ks. Jankowskiego i wezwało hierarchów Kościoła w
Polsce do "zdecydowanego i szybkiego" zdystansowania się wobec tych
oświadczeń. Zdaniem szefa jerozolimskiego biura Centrum Efraima
Zuroffa, "tego typu nienawistne komentarze stanowią zachętę do antysemityzmu".

Jak podały media, po niedzielnej mszy ksiądz Jankowski powiedział, że jest
ofiarą "spisku judeokomuny wymierzonego w Kościół". Gdańska prokuratura
prowadzi postępowanie w sprawie o molestowanie 16-letniego Sławomira R. W tym
kontekście wymieniane jest nazwisko księdza. Śledztwo nie jest prowadzone
przeciwko konkretnej osobie, a w sprawie molestowania.

Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Gocłowski o Jankowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:14
      Nie mam oczywiście wątpliwości, że moja dobra rada nie zostanie wysłuchana. Żar
      rewolucyjny i dziecięca choroba lewicowości - w nowym znaczeniu tego terminu -
      szkodzą konsekwencji. Tym można chyba tłumaczyć fakt, że nikt nie wziął jeszcze
      w obronę prałata J. - ani Stowarzyszenie przeciwko Homofobii, ani Kinga Dunin,
      autorka myśli, że wszyscy jesteśmy pedofilami. A przecież - jeśli zarzuty są
      prawdziwe - to prałat jest pochodnią kultury i zarzewiem nowej Europy. I znów
      jedynym obrońcą postępu będzie ciemnogród.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040811/publicystyka/publicystyka_a_6.html
      • alex.4 Re: Gocłowski o Jankowskim 11.08.04, 17:31
        Jankowski jest człowiekiem chorym znienawiście. Androny jakie plotł o spiskach
        pokazuja, że jest człowiekiem któy cierpi na paranoję i powinien sie leczyć
        psychiatrycznie.
        pozdr
        • Gość: piecyk gazowy Re: Gocłowski o Jankowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:38
          alex.4 napisał:

> Jankowski jest człowiekiem chorym znienawiście.

Widać tu pewne podobieństwo do pewnej osoby z tego forum...
          • alex.4 Re: Gocłowski o Jankowskim 11.08.04, 17:51
            tak piecyku, też uważam abyś powinien czasami pójść z wizyta kontrolną do
            psychiatry...:)
            • Gość: piecyk gazowy Re: Gocłowski o Jankowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:54
              Nie myślałem o sobie, ale obaj wiemy o kogo chodzi.
            • Gość: Marian Małopolski Re: Gocłowski o Jankowskim obłudna wypowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:00
              Jak zwykle hierarcha wypowiedział się bardzo obłudnie. Działania Jankowskiego i
              jego szopki nie byłyby możliwe bez co najmniej cichego wsparcia ze strony
              kurii. Sam papież gratulował Jankowskiemu. Zachowanie się i wypowiedzi
              Jankowskiego są na rękę hierarchii ,której nie wypada używać języka
              Jankowskiego ani tymbardziej zachowywać się. Arcypasterz jest zwierzchnikiem i
              odpowiada za wszystko co się dzieje na jego terenie w myśl struktury
              hierarchicznej i takiegoż podporządkowania. Te tłumaczenia arcypasterza które
              wywodzi są dla ciemnoty i babć z kółek różańcowych , no może jeszcze dla
              analfabetów co to nie wiedzą i nie znają KPK i struktur kościelnych. Sługi
              kościoła kłamią i są obłudni.
              • Gość: jarek-ny Re: Gocłowski o Jankowskim obłudna wypowiedź IP: *.proxy.aol.com 11.08.04, 23:46
                Sa jeszcze takie kraje, ktore jeszcze nie maja takich problemow (np Bialorus,
                Rumunia). Tam spoleczenstwo musi jeszcze dojrzec, zeby takie sprawy ujrzaly
                swiatlo dzienne.
                • alex.4 Re: Gocłowski o Jankowskim obłudna wypowiedź 12.08.04, 09:49
                  w tym wypadku nie chodzi anwet o to czy Jankowski jest pedofilem czy też nie
                  (choć to też ważne). Wypowiedz Jankowskiego była chora. W kazdym cywilizowanym
                  kraju spotkałby się on z powszechnym potępieniem.
                  Najwidoczniej trochę nam do cywilizowanego kraju jeszcze brakuje
                  pozdr
                  • Gość: szary filosemita Re: Gocłowski o Jankowskim obłudna wypowiedź IP: 217.153.197.* 12.08.04, 16:17
                    alex.4 napisał:

> w tym wypadku nie chodzi anwet o to czy Jankowski jest pedofilem czy też nie
                    > (choć to też ważne). Wypowiedz Jankowskiego była chora. W kazdym
                    cywilizowanym
                    > kraju spotkałby się on z powszechnym potępieniem.
                    > Najwidoczniej trochę nam do cywilizowanego kraju jeszcze brakuje
                    > pozdr

to wyjedź z Polski! pedofilia TEŻ jest ważna, ale wnisokując z twej wypowiedzi
                    NIE AŻ TAK jak jak barwna wypowiedź ks. Jankowskiego!
                    no tak
                    typowe przemieszanie wartości, wolność słowa jest większym zagrożeniem niz
                    pedofilia!

(a tak na marginesie, tylko ignoranci nie widzą, że w Polsce na stanowiskach
                    jest całe mnóstwo byłych komunistów albo żydów (aktual;nych, albo pochodzxących
                    od rodziców zydów),
                    ergo zbitka judeokomuna jest poprawna marytorycznie!!!!
                    zamiast negować fakt, warto podystkutować nad tym ,czy rzady judeokomuny służą
                    polakom czy nie!!! ale w strachu przed my.sleniem, nikt się tak daleko nie
                    zapędzi
                    tym bardziej, ze żyd to swieta krowa i nieważne jakie by świństwa robił to nie
                    wolno go krytykować, bo antysmityzm zaraz zarzucą....sprytnie ci nowocześni
                    żydzi wykorzystują tragedię swych przodków...

• Gość: Maja Niekomorowska Re: Gocłowski o Jankowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 16:02
        info.onet.pl/963650,12,item.html
    • Gość: Marcelina Potocka Re: Gocłowski o Jankowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:25
      W sprawie wypowiedzi metropolity gdańskiego, arcybiskupa Tadeusza
      Gocłowskiego: "Ja nie odpowiadam za wszystkich, którzy mi podlegają, za ich, na
      przykład, głupotę..." ("Gazeta" z 12 sierpnia). Abp Gocłowski komentował
      wypowiedź ks. Henryka Jankowskiego, który oznajmił w niedzielę, że jest
      ofiarą "spisku judeokomuny wymierzonego w Kościół".

Niestety, takiej właśnie postawie zawdzięczamy długie trwanie niszczących
      skandali. Nie tylko w Kościele. Wszędzie trzeba odpowiedzialności nie tylko za
      siebie.

Dyrektor może nie odpowiadać za to, że nauczyciel w jego szkole okaże się np.
      głupcem. Ale jest odpowiedzialny moralnie i służbowo za stanowczą i szybką
      likwidację skutków głupoty nauczyciela. Nie wypada, by dyrektor tłumaczył się,
      że od lat apelował, by ten nauczyciel nie mówił w klasie o tym, co drażliwe...
      aby nie uczył "głupoty".

Czy trzeba przypominać, że istnieje odpowiedzialność za tolerowanie zgorszenia?
      Widocznie trzeba. Piszę ten list dlatego, że przyjmuję swoją
      współodpowiedzialność członka Kościoła za to, co jest w nim tolerowane. Jestem
      jednak bezsilna: ja rzeczywiście mogę tylko znów apelować, by posiadający
      władzę zaprzestali tolerowania zła, zła zgorszenia, a nie tylko "głupoty" - to
      określenie zdecydowanie za słabe i nietrafne. Zgorszenie to krzywda dla ludzi.
      Tę krzywdę toleruje się wbrew przestrodze Ewangelii.

• alex.4 Re: Gocłowski o Jankowskim 13.08.04, 13:19
        Jankowski to czysta radość dla przeciwników kościoła. Reprezentuje wszystkie
        najgorsze cechy jakich nie powinien mieć kapłan. To musi być agent
        komunistów.:) Jankowski jest antyreklamą katolicyzmu
        pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka