Dodaj do ulubionych

Zwierzęta w mieście

05.04.02, 23:20
Hej!
Czy wiecie może jakie dzikie zwierzęta można spotkać w naszym mieście?
W oklicach Bagnówki widziałem zajączki, sarenki... Ale może np. w parkch w
centrum trafiają się lisy, kuny, dziki (?), albo jakieś większe ptaki. Czekam
na 'ciekawostki przyrodnicze'. pozdro!
Obserwuj wątek
    • poziomk Re: Zwierzęta w mieście 08.04.02, 12:31
      Odpowiadam:
      KOTY, te bezpanskie.
      Ciagle mam obsikana wycieraczke na kladce schodowej, smrod nie do wytrzymania. Ciekawe jak tych malych smierdzieli sie pozbyc - a
      raczej sasiadki , ktora je dokarmia....
      • korni Re: Zwierzęta w mieście 08.04.02, 12:39
        a do mojego ogrodka przychodzi wiewiorka
        • Gość: anka1 Re: Zwierzęta w mieście IP: 212.33.74.* 08.04.02, 13:09
          ja widzialam dzieciola na Elektrycznej jak sobie stare drzewo opukiwal.
    • ivan.lukov Re: Zwierzęta w mieście 08.04.02, 14:47
      ja was wszystkich przebije:) moj pies znalazl w ogrodzie zolwia:) moze komus
      uciekl (hehe), ale moze przywedrowal z afryki lub skad tam zolwie pochodza (nie
      znam sie na czerepaszkach)
      • anka1 Re: Zwierzęta w mieście 08.04.02, 17:02
        a mi kiedys ktos opowiadal,ze znalazl na ulicy krolika-miniaturke, na dodatek z
        zainteresowaniem ogladajacego karaluchy wylazace z kanalow cieplowniczych.
        • kuala_lumpur Re: Zwierzęta w mieście 09.04.02, 01:21
          w Łapach mój znajomy wstawszy z rana zobaczył na ulicy... słonia; wolno
          chodzącego! Do Łap przyjechał cyrk...
      • poziomk Re: Zwierzęta w mieście 09.04.02, 12:45
        tych dzikich zwierzat to mamy tu durzo
        nawet o tym nie wiedzac
        chomiki, myszy w piwnicach, . Z owadow taz szeroki wybor, zaczynajac od much, karaluchy, swego czasu mrowki, osy.... mozna
        wymieniac :)))
        a z Homo Sapiens tez niektore to zwierzeta, szczegolnie jesli chodzi o kulture i zachowanie
        • poziomk blad bylo Zwierzęta w mieście 09.04.02, 15:19
          poziomk napisał(a):

> tych dzikich zwierzat to mamy tu durzo
          mialo byc duzo, jak sie szybko pisze to potem takie bledy wychodza :))
          przepraszam :))
    • Gość: Ja Re: Zwierzęta w mieście IP: 203.55.45.* 09.04.02, 03:55
      ...dresiarze...
      • anka1 Re: Zwierzęta w mieście 09.04.02, 08:12
        to baaardzo dzikie zwierzeta:))
        • korni Re: Zwierzęta w mieście 09.04.02, 08:31
          i niebezpieczne , zwlaszcza w BMW po kilku piwach
          • anka1 Re: Zwierzęta w mieście 09.04.02, 08:33
            a podobno teraz samochody na ich zamowienie maja robic ze szklanymi bocznymi
            drzwiami, zeby dresiki bylo lepiej widac:)))
    • Gość: Akir Re: Zwierzęta w mieście IP: 212.160.130.* 09.04.02, 10:50
      Na Bacieczkach TBS są zające, w parku branickich widziałem dwa lata temu sowy,
      ale nie wiem czy jeszcze są
    • bix1 Re: Zwierzęta w mieście 09.04.02, 11:00
      W ubiegłym roku na obwodówce nieraz widziałem lisy. Jednego to chciałem nawet
      zahaczyć kołem, ale miał za krótką kitę...
      • kuala_lumpur Re: Zwierzęta w mieście 09.04.02, 17:00
        No jeśli w Parku u nas są sowy to jest to jakiś ewenement totalny; o ile wiem
        one lubią ciszę i w ogóle są b. rzadkie.

A jak już jesteśmy przy przyrodzie to jestem prawie pewiem, że na dachu dworca
        PKP rośnie trawa, tak tam spokojnie :)
    • Gość: Acro Re: Zwierzęta w mieście IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 17:06
      Pod względem ornitologicznym nasze miasto jest bardzo ciekawe. Sporo
      ciekawostek mozna spotkać na stawach dojlidzkich: bocian czarny, orzeł bielik,
      w zeszłym roku jesienią siedziala czapla biała, mieliśmy tam chyba trzecie w
      Polsce gniazdowanie perkoza rogatego, a na przelotach trafiają się niezłe
      egzoty... Kiedys nad Soczkiem przeleciało zabląkane stado pelikanów... A sów
      jest dość sporo i to różnych gatunków - co najmniej jedna para puszczyków
      gnieżdzi sie regularnie w parku wokól amfiteatru. Młode widziałem kiedys 2 m
      nad alejką na gałęzi. tylko trzeba wiedziecieć czego sie szukać i jak to
      robić...
      • ralston Re: Zwierzęta w mieście 12.04.02, 18:25
        Gość portalu: Acro napisał(a):

> Pod względem ornitologicznym nasze miasto jest bardzo ciekawe. Sporo
        > ciekawostek mozna spotkać na stawach dojlidzkich: bocian czarny, orzeł bielik,
        > w zeszłym roku jesienią siedziala czapla biała, mieliśmy tam chyba trzecie w
        > Polsce gniazdowanie perkoza rogatego, a na przelotach trafiają się niezłe
        > egzoty... Kiedys nad Soczkiem przeleciało zabląkane stado pelikanów... A sów
        > jest dość sporo i to różnych gatunków - co najmniej jedna para puszczyków
        > gnieżdzi sie regularnie w parku wokól amfiteatru. Młode widziałem kiedys 2 m
        > nad alejką na gałęzi. tylko trzeba wiedziecieć czego sie szukać i jak to
        > robić...

Za moich licealnych czasów wybrałem się kiedys z lornetką na Doilidy, żeby
        poobserwować ptaki. Spotkałem starszego gościa, który opowiadał, że widział
        bielika, rybołowa - potakiwałem, bo tak radzą lekarze, ale kiedy doszedł do
        perkoza rogatego, to już miałem ochotę odpowiedzieć niegrzecznie, żeby nie
        wciskał kitu... Kilka minut później sam zobaczyłem parę perkozów rogatych. Gdyby
        nie ten facet, pewnie mój wzrok prześliznąłby się po nich i uznał je za perkozy
        zauszniki... A tymczasem to u nas naprawdę rzadki ptak, bo występuje i to chyba
        też niezbyt licznie w Skandynawii. U nas pojawia się na przelotach, czasem
        zimuje. A tu - proszę gniazdowanie. Udało mi się wtedy nawet zobaczyć gniazdo.
        Lęgu niestety w tym roku nie wyprowadziły, bo ktoś spuścił wodę, ze stawu, nad
        brzegiem którego było gniazdo... Wtedy był to bodaj jedyny stwierdzony w Polsce
        przypadek gniazdowania.
        • kuala_lumpur Re: Zwierzęta w mieście 13.04.02, 01:05
          No, widzę, że mam do czynienia z fachowcami w dziedzinie ornitologii! A jednak
          obecność bielika w Białym mnie dziwi. Z przyjemnością bym go zobaczył na własne
          oczy. Może wiecie jak i gdzie szukać klienta?
          • Gość: Acro Bielik IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 12:48
            Czasem zagląda na dalej położone stawy w Dojdidach, z reguły wczesnie rano. A
            najłatwiej zobaczyć gada chyba na Siemianówce, zajeżdzając od północnej strony
            i wypatrując z grobli kolejowej na wschód. No i teraz korzystając z przelotów
            gęsi i kaczek spro sie trzyma Biebrzy, zwłaszcza w okolocach Brzostowa (basen
            południowy). Trzymam kciuki!
    • Gość: Medea Re: Zwierzęta w mieście IP: *.antoniuk.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 19:01
      Na stawach przy słonecznym stoku są ścięte przez bobry drzewa, osobiście bobrów
      nie widziałam.
    • ormond Re: Zwierzęta w mieście 16.04.02, 12:54
      Jesli chodzi o 'wieksze ptaki' to chyba tylko kanary, ale o kanarach to zdaje sie
      juz mielismy watek...
      Moze jeszcze pingwiny, jesli ktos tak sistrzyczki zakonne nazywa...

> Czy wiecie może jakie dzikie zwierzęta można spotkać w naszym mieście?
      ...albo jakieś większe ptaki. Czekam
      > na 'ciekawostki przyrodnicze'. pozdro!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka