Dodaj do ulubionych

Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE"

IP: 212.33.78.* 28.10.04, 10:58

Proponuję rozpocząć akcję "włączaj światła awaryjne" - opisywany przez GW
wypadek, któy zdarzył się na "ósemce" to już któryś z kolei (latem w podobnym
wypadku 4 osoby spaliły się żywcem w swoich samochodach).

Chodzi o to, aby kierowcy, przy zatrzymywaniu się na wahadłowych światłach
sygnalizacyjncyh (i nie tylko) - a jeszcze przez długi czas takowe będą na
drodze do Warsazwy - włączali światła awaryjne.
No i o to, żeby przyjeżdżający za nimi samochód też to zrobił.

Warto zrobić coś takiego zawsze, gdy nagle musimy się zatrzymać lub znacznie
zwolnić.

Przekonacie się, że wypadków będzie mniej.

PROSZĘ O POPRACIE REDAKCJI GW - spróbujcie pomóc kierowcom. Taki wypadek mógł
się zdarzyć każdemu z nas.
Obserwuj wątek
    • Gość: Acro Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 11:13
      Na szczęście dość powszechnie kierowcy to robią.
      Ja bym dorzucił do tej akcji następującą: kierowcy! W ogóle uzywajcie
      kierunkowskazów! Ale przed, a nie dopeiro w trakcie manewru!

I może jeszcze jakiś okólnik wysłać do MPK, żeby wreszcie wytłumaczyli swoim
      kierowcom, że kierunkowskaz włącza sie przy zmianie pasu a nie samym ruszaniu.
      Ile razy zatrzymuję się przed autobusem startującym z przystanków na
      Antoniukowskiej (tam nie ma zatoczek) bo chce go puscić na pas, a ten tylko se
      jedzie prosto...
      • Gość: światła awaryjne Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: 212.33.78.* 28.10.04, 11:19
        Niestety, nie tak znowu powszechnie.

Poza tym co z tego, że ja to robię, gdy samochód za mną tego nie zrobi?
        A jak wjedzie w to wszystko TIR, to kolizja obejmuje kilka samochodów przed nim.

I w ten sposób giną ludzie. Z niepokornym autobusem możesz mieć co najwyżej stłuczkę

Pozdrawiam z migającymi światłami
        • Gość: Acro Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 17:40
          Przyszło mi do głowy, że właściwie zachęcamy tu do łąmania przepisów:
          mianowicie do niewłaściwego stosowanie swiateł awaryjnych...

Podobnie z tzw kocimi oczami do oznakowywania rowerów nocą: praktyczna rzecz,
          ale KD nie przewiduje mrugajacych swiateł pozycyjnych!
      • competer1 Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" 28.10.04, 17:44
        Gość portalu: Acro napisał(a):
        > I może jeszcze jakiś okólnik wysłać do MPK, żeby wreszcie wytłumaczyli swoim
        > kierowcom, że kierunkowskaz włącza sie przy zmianie pasu a nie samym
        ruszaniu.
        > Ile razy zatrzymuję się przed autobusem startującym z przystanków na
        > Antoniukowskiej (tam nie ma zatoczek) bo chce go puscić na pas, a ten tylko
        se
        > jedzie prosto..."
        Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Pojazd ruszając z przystanku włącza się
        do ruchu i powinien jak najbardziej mrugnąć kierunkiem i to sporo wcześniej.
        Jeśli by tego nie robili to mielibyśmy często niestety spotykaną sytuację, że
        omijasz autobus i w trakcie tego manewru kierowca ruszając skraca nam
        gwałtownie drogę pozwalającą go ominąć, a właściwie już wyprzedzić. Jest kilka
        miejsc w Białymstoku gdzie miałem już nieprzyjemność omijać taki ruszający bez
        kierunku autobus. Najchętniej wysłałbym takiego kierowcę na powtórny egzamin.

"
        • Gość: ktos Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: *.pl 28.10.04, 21:07
          ja tam wlaczam awaryjne na wahadlowych swiatlach. to automatycznie naklania
          samochody za mna do takiego postepowania. moze jezdze za szybko, ale uwazam ze
          bezpiecznie, kierunki zawsze wlaczam, staram sie nie wymuszac pierwszenstwa,
          tylko duzo wyprzedzam. ludzie - jak jedziecie 40 km/h na lipowej, to nie
          jezdzijcie srodkiem. bo musze na lewy pas zjezdzac, a tam duzy ruch:) pozdr -
          jezdzijcie bezpiecznie i z mysla o innych
        • Gość: Acro Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 21:47
          Masz rację - gdy wyjeżdża Z ZATOCZKI! Ale ja pisze o sytuacjach, kiedy autobus
          zatrzymuje sie na pasie ruchu! Kierowcy ciągle mrugają - niepotrzebnie. Myslę,
          że to odruch u staaaatych kierowców. Kiedyś obowiązywała zasada (zmieniona z 12
          lat temu) że przy ruszaniu (a nie tylko włączaniu do ruchu lub zmianie pasów)
          tez sie mrugało.
          • competer1 Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" 29.10.04, 18:05
            Gość portalu: Acro napisał(a):

> Masz rację - gdy wyjeżdża Z ZATOCZKI! Ale ja pisze o sytuacjach, kiedy
            autobus
            > zatrzymuje sie na pasie ruchu! Kierowcy ciągle mrugają - niepotrzebnie.
            Myslę,
            > że to odruch u staaaatych kierowców. Kiedyś obowiązywała zasada (zmieniona z
            12
            >
            > lat temu) że przy ruszaniu (a nie tylko włączaniu do ruchu lub zmianie pasów)
            > tez sie mrugało.
            Acro, mi własnie chodzi o sytuację, którą opisujesz. Empek ruszając bez
            kierunku, często nie zwraca uwagi na kierowcę wykonującego w tym momencie
            manewr omijania(jak ruszy to juz wyprzedzania). I takich sytuacji nie znoszę.
            Gdyby sygnalizował mrugnięciem chęć odjazdu z takiego przystanku to tylko
            wariat brałby się za wyprzedzenie go.
            • Gość: Acro Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:53
              Kierunek właczony w takiej sytuacji sugeruje chęć zmiany pasa - a w przypadku
              autobusu oznacza to obowiązek puszczenia gościa. Zatem: blokuje niepotrzebnie
              lewy pas antoniukowskiej bo samochody zatrzymują się chcą puścić busa.

Empek ruszając bez
              > kierunku, często nie zwraca uwagi na kierowcę wykonującego w tym momencie
              > manewr omijania(jak ruszy to juz wyprzedzania). I takich sytuacji nie znoszę.
              > Gdyby sygnalizował mrugnięciem chęć odjazdu z takiego przystanku to tylko
              > wariat brałby się za wyprzedzenie go.

Powiedzmy sobie szczerze - jakie to ma znaczenie w przypadku autobusu, czy on
              stoi, czy juz rusza? Przy jego przyspieszeniu na pewno Cie to nie powinno
              zaskoczyć. A poza tym - jeśli juz ropocząłeś omijanie - powinien poczekać
              • competer1 Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" 02.11.04, 20:07
                No to spróbuj w taki sposób ominąć ruszający empek na ul Mazowieckiej w
                kieruknu do Wiejskiej. Przed ul. Lubelska zdaje sie jest taki przystanek. Tam
                miałem okazję już dwukrotnie otrzeć się o czołówkę z ndjeżdżającym z
                naprzeciwka pojazdem. Powód? Brak kierunku i gwałtowne ruszenie autobusu. Mam
                trochę pod nogą to redukcja i przyspieszenie mnie uratowało. Ale współczuję tym
                wolniejszym kierowcom. Będę się dalej upierał, ze taki kierowca autobusu ma
                nakaz właczenia kierunku, bez względu na to czy stoi w zatoczce, czy przy
                krawędzi jezdni.
                • Gość: Acro Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 23:23
                  To trochę inna sytuacja: droga jednojezdniowa, trudno oczekiwać, że autobus
                  wpadł na pomysł aby skręcić w lewo między bloki :)

Tak naprawdę, to nie powinien ruszać gdy jest omijany. Właściwie ma ostrzegać
                  przed tym, że zaraz złamie przepisy. Ale to jest rzeczywiście praktyczne - choć
                  nieprzepisowe - podobnie jak mrugające światła tylne rowerzystów. Ich tez
                  kodeks nie przewiduje a z punktu widzenia kierowcy oceniam je wyżej od
                  niemrugajacych światełek.
                  • competer1 Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" 03.11.04, 14:38
                    Uff, nareszcie ;). Już miałem kapitulować. Chodziło mi cały czas o właśnie taka
                    sytuacje jak opisałem. Pozdrawiam.
                • Gość: gringo Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: *.antoniuk.sdi.tpnet.pl 05.11.04, 11:08
                  Taka sytuacja: jesteś w połowie autobusu i on daje kierunek i rusza. Czy to że
                  pali się kierunek zmienia twoją sytuację na drodze? Nie. Poprostu problem w
                  ruszaniu autobusu bez upewnienia się czy ktos go nie wyprzedza.Bo kierunek to
                  tylko sygnalizowanie a nie dawanie pierwszeństwa (tak wielu sie tłumaczy po
                  słuczce np. zmianie pasa że on dał kierunek to miał pierwszeństwo do zmiany
                  pasa ruchu).
                  • competer1 Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" 05.11.04, 11:33
                    Masz rację, ale przeczytaj całą dyskusję od początku uważnie. Polemizowałem ze
                    stwierdzniem, że kierowiec mpk w ogóle nie musi włączać migacza, jesli stoi na
                    jezdni, a nie w zatoczce.
                    • Gość: LasVegasMan Re: Akcja "WŁĄCZAJCIE ŚWIATŁA AWARYJNE" IP: *.sta.sprint-hsd.net 05.11.04, 19:56
                      Dorzuce kilka slow do dyskusji.
                      Mysle, ze kodeks drogowy nie jest perfekt w zadnym kraju, ale przez to ze jest
                      ich duzo to mozna powybierac z poszczegolnych panstw i uzyc je. Dla przykladu
                      podam jak jest w USA (NAPEWNO nie najlepiej), ale niektore przepisy maja sens.
                      Sprawa autobusow miejskich wyglada nastepujaco:
                      Autobus, ktory sie zatrzymal na przystanku musi miec wlaczone swiatla awaryjne
                      podczas zaladunku i rozladunku pasazerow. W momencie kiedy rusza, swiatla
                      awaryjne musi wylaczyc. Autobusy rowniez wlaczaja lewy kierunkowskaz w momencie
                      ruszania obojetnie czy ruszja z zatoki czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka