wojtek_kosynier Re: wróżby andrzejkowe to dziś? n/t 29.11.04, 12:09 A będziesz dziś lała wosk (stearynę)? Bo ja raczej nie Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: wróżby andrzejkowe to dziś? n/t 29.11.04, 12:15 ja tam chcę! tylko nie wiem czy to dziś czy dopiero jutro!? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: wróżby andrzejkowe to dziś? n/t 29.11.04, 12:18 Andrzeja jest jytro Choć akurat tata, obchodzi w maju. Czyli to jednak jutro No, tak ale jestem nieziemsko zmęczona i pomyłiły się Ci dni Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: wróżby andrzejkowe to dziś? n/t 29.11.04, 12:19 jesteś nieziemsko zmęczona - miało być :-) Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: wróżby andrzejkowe to dziś? n/t 29.11.04, 12:35 a to nie jest tak, że wrózy się w wigilie andrzeja czyli dziś? bo ja już nie wiem :(( Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: wróżby andrzejkowe to dziś? n/t 29.11.04, 12:37 Mnie o takie rzeczy nie pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
jasama właśnie tak 29.11.04, 12:39 omarta napisała: > a to nie jest tak, że wrózy się w wigilie andrzeja czyli dziś? Odpowiedz Link Zgłoś
omarta thx jasama :) 29.11.04, 12:42 trza mi było do Cię od razu maila wysłac :) czyli dziś woski i cienie a znasz jakies wróżby jeszcze? poza tymi nudnymi butami Odpowiedz Link Zgłoś
jasama wróżby 29.11.04, 12:55 kiedy się dzisiaj będziesz kładla spać, włóż pod poduszkę karteczki z wypisanymi imionami znajomych mężczyzn (lepiej, żebyś czuła do nich sympatię :- ); tuż po obudzeniu, sięgnij pod poduchę i wyciągnij jedną karteczkę, a imię jaki się na niej znajdzie będzie imieniem Twojego przyszlego męża ;-))))) jeszcze jest wtóżba ze spodeczkami - potrzebne są cztery spodki (nieprzezroczyste): pod jeden wkłada się obrączkę, pod drugi - pieniążek, pod trzeci - różaniec, a pod czwarty - nic. no i szurum burum, jak przy trzech kartach, miesza się spodki i delikwenci wybierają sobie jeden i z tego, co pod nim znajdą, wróżą sobie przyszlość w najbliższym roku (co znaczą przedmioty pod spodkami, chyba nie muszę tłumaczyć?) no i jeszcze takie drobniejsze: z której strony pies zaszczeka, z tej strony oblubieniec (-ica) przyjdzie ;-))))) jeszcze jedna - w tej samej miednicy można robić, do której się lało wosk: na brzegach miednicy przykleja się karteczki z imionami, a na wodę puszcza świeczkę na jaiejś podstawce (przykrywka od słoika np.), no i się dmucha, i która karteczka z imieniem pierwsza się nadpali, tak na imię edzie miał przyszły mąż (żona). tylko trzeba uważać, bo zatopienie świeczki wróży NIESZCZĘŚCIE na razie tyle, jak sobie przypomnę, to wrzucę Odpowiedz Link Zgłoś
jasama jeszcze z obieraniem jabłek! 29.11.04, 13:03 kiedyś mieliśmy z tą wróżbą niezły ubaw, bo ludzie nie umieli obierać jabłek: trzeba wziąć jabłko i obierać je tak ostrożnie, żeby obierka była jak najdłuższa kiedy już się obierze całe (albo kiedy obierka się przerwie), trzeba obierkę rzucić za siebie i z jej kształtu, w jaki uoży się na podłodze, odczytać inicjały przyszłego męża - żony Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: jeszcze z obieraniem jabłek! 29.11.04, 13:14 to ja się na spodki piszę, pos warunkiem, że monetę wylosuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
omarta to ja zdrobie tak 29.11.04, 13:19 wchodze w wosk i w spodki ale pod 3 spodki monety włożę :) a jeszcze chyba obrączka na sznureczku się stukało w szklankę czy coś Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: to ja zdrobie tak 29.11.04, 13:26 Ale była mowa o 4 spodkach. Czyli pozostają nam cztery monety. Tym bardziej, że nie wiem skąd bym wziął różaniec i obrączkę? Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: to ja zdrobie tak 29.11.04, 13:29 wojtek_kosynier napisał: > Ale była mowa o 4 spodkach. > Czyli pozostają nam cztery monety. > Tym bardziej, że nie wiem skąd bym wziął różaniec i obrączkę? oj Wojtku! W ten spos aż pół oryginalnej wróżby sie uchowa :P różaniec i obrączkę zawsze od sąsiadów wpożyczyć można a mozna by ta wróżbe zmodyfikować, kieliszkiem, kapslem od piwa albo lepiej nie Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: to ja zdrobie tak 29.11.04, 13:33 Sąsiedzi najszybciej na wódkę by pożyczyli (najczęsciej sami chcą pożyczać i się muszę opędzać). Choć pewnie obrączkę i różaniec też mają. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: wróżby andrzejkowe to dziś? n/t 29.11.04, 13:15 no lanie wosku miało być w sobotę....co za komercjalny świat...andrzejki w sobotę...esz... Odpowiedz Link Zgłoś
omarta wróżyliście może??? 30.11.04, 10:08 ja niestety nie wróciłam do domu i poszłam spać o północy umyłam ząbki i z powrotem lulu ciekawe co to wróży? Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: wróżyliście może??? 30.11.04, 10:36 pewnie nic nie wrózy tylko znaczy, że się starzeję i każdy człowiek spać powinien 6-8 godz na dobę a nie pociągami się szlajać Bóg wie gdzie czemu doba ma tylko 24 godz???? Odpowiedz Link Zgłoś