Dodaj do ulubionych

a to moja wiocha...

17.11.07, 15:34
Polozenie piekne. W gorach, nad jeziorem.
www.undiscoveredscotland.co.uk/fortwilliam/fortwilliam/index.html
nawet widze moj dom :))
Obserwuj wątek
    • hansgrubber Re: a to moja wiocha... 17.11.07, 19:27
      Jej! Dzieki. Zaraz sobie poogladam i poczytam. Gdzie ten dom? :)
      • carrramba Re: a to moja wiocha... 17.11.07, 23:02
        na samej gorze :)
        • hansgrubber Re: a to moja wiocha... 18.11.07, 00:58
          :) Miasto wyglada pieknie.
          • carrramba Re: a to moja wiocha... 18.11.07, 15:34
            wg polskich kryteriow, trudno te miejscowowsc nazwac miastem :) 12 tys ludzi.
            Jak na warunki szkockie- jest to miasto. No bo pomysl, jade do Glasgow /95 mil/
            i mijam po drodze kilka malutkich miejscowosci, przy ktorych moja jest calkiem
            duza. Takie sa szkockie realia :)
            • obserwer11 Re: a to moja wiocha... 18.11.07, 16:16
              tak mało wszystkiego ,
              skąpstwo - jest przyczyną ?
            • hansgrubber Re: a to moja wiocha... 18.11.07, 23:43
              Sympatyczne miasteczko. Co oni tam maja dobrego oprocz whisky?
              • carrramba Re: a to moja wiocha... 19.11.07, 15:27
                Kawaleczek od Fortu znajduje sie najwyzszy szczyt Szkocji - Ben Nevis. To
                atrakcja turystyczna. W Forcie rokrocznie odbywa sie zlot motocyklistow z calego
                swiata. Jezdza motocyklami po gorach i musze powiedziec, ze to taki tygodniowy
                festyn. Trial - tak sie nazywa impreza, przyciaga turystow z calego globu.
                ps
                Skapstwo Szkotow jest stereotypem. W zyciu nie spotkalam bardziej rozrzutnego
                narodu.
                • hansgrubber Re: a to moja wiocha... 19.11.07, 22:31
                  A jedza cos fajnego?
                  • carrramba Re: a to moja wiocha... 20.11.07, 03:08
                    Nie ma czegos takiego jak kuchnia szkocka. Glownie przebijaja trendy angielskie
                    / tak, tak, od tej znienawidzonej Anglii/ oraz wloskie /nedzne
                    starsznie/.Ulubione danie Szkotow : ryba i frytki. Nikt tu nie je surowek, nie
                    ma takiego zwyczaju. Ulubiony przysmak Szkotow to czipsy z octem /tfu/. Poniewaz
                    najechalo sie naszych ziomali, sklepy serwuja polska kielase i Szkoci zajadaja
                    sie tym rarytasem. Nie znaja bialego sera. Owoce strasznie drogie. Pojemniczek
                    truskawek / a gdzie im tam do polskich/ kosztuje w sezonie ok 2 funtow /30 dkg/,
                    czyli prosty rachubek: 1 kilogram to ok 7 funtow. I nie da sie tego jesc. Naprawde.
                    Jest jeszcze cos takiego jak typowe szkockie sniadanie :
                    - fasola czerwona z puszki
                    - frytki
                    - jajko sadzone / tfu prawie nie sciete/
                    - bekon smazony
                    - czipsy oczywiscie z octem
                    - kielbaski z owcy
                    ja tego nie jadlam i nie zjem. Owiec nie jadam, bo sa ladne. Wolowiny nie jadam,
                    bo krowy tutaj tez sa sliczne /serio/. tak wiec kupuje polskie produkty, ktorych
                    jest juz calkiem sporo. Nawet ogorki kwaszone sa, zurek, barszcz czerwony i bialy.
                    ps
                    chce tylko dodac, ze przysmakiem nr jeden / w moim miescie akurat nie dostane/
                    sa uwaga .................batoniki Mars smazone w glebokim
                    oleju..............hmmm, nie jadlam i nie zjem.
                    • carrramba Re: a to moja wiocha... 20.11.07, 03:10
                      zamieszcze fotke slicznej krowy,ja w zyciu jej nie zjem :)
                      www.ipuzzle.pl/szkocka_rasa_wyzynna
                      • hansgrubber Re: a to moja wiocha... 20.11.07, 11:06
                        Kurcze a ja tak lubie wolowine, dzieki za tak precyzyjna i pelna
                        odpowiedz. Bardzo ciekaw jestem tego emigracyjnego zycia, troche go
                        kiedys zasmakowalem ale to lata temu w Toronto. Fajnie bylo a i
                        Kanada to wspanialy kraj. Bardziej europejski niz Stany.
                        • obserwer11 Re: a to moja wiocha... 21.11.07, 01:11
                          mieszkałem w Kazachstanie 2 miesiące
                          do najbliższego Aszałuk'a było 70 km
                          to dopiero cywilizacja, o Europie nie wspominam / lata 80'te/
                          • markochmeleski Re: a to moja wiocha... 21.11.07, 05:16
                            Każdemu jest miłe swoje gumno ojczyste.
                            Obserwer,w Kirgizji obecnie Kirgistanie,mam rodzinę.Dziadek Waśka jest tam
                            pochowany.Znam sytuację z opowiadań,bo sam tam nie dotarłem.Boje się,że tak samo
                            jak dla moich dziadków w 1941 roku, wizyta ta może się mocno przedłużyć
                          • hansgrubber Re: a to moja wiocha... 21.11.07, 09:54
                            Wspaniale - ja bylem w Kazachstanie tylko kilka dni ale z checia
                            ojechalbym znow, zwlaszcza na poludnie. Almaty sa piekne i te
                            gory.:) A w kazdym kiosku mozna kupic gazety, paste do zebow i ...
                            koniak - doskonaly zreszta. Moze razem skoczymy?
                            • markochmeleski Re: a to moja wiocha... 21.11.07, 16:39
                              Między Ałmaatą stolicą Kazachstanu,a Frunze, obecnie jakoś inaczej,stolicą
                              Kirgistanu jest 120km. to raduszkom
                              • hansgrubber Re: a to moja wiocha... 21.11.07, 19:59
                                Biszkek. Raduszkom? :)
                                To fajny blog dziewczyny mieszkajacej w Kazachstanie.
                                polskakazachstan.blox.pl/html
                                • burak-cukrowy Re: a to moja wioska.... 25.11.07, 18:17
                                  pl.youtube.com/watch?v=tryL1zzM-uA&feature=dir

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka